Rien-Eyk

'1138908' door Rien-Eyk '1138908' door Rien-Eyk

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Fort van Funchal

Rien-Eyk

Om de haven van Funchal in de 16e eeuw te verdedigen, heeft de Portugese koning Filips II in 1614 een drietal forten laten bouwen. Aan de oostzijde staat dit opvallende okergele Forte de Sao Tiago. Je kunt er zomaar even op de binnenplaats kijken, maar het is deels een restaurant. Daarvoor kun het van binnen niet meer bekijken.

'1137446' door Rien-Eyk '1137446' door Rien-Eyk

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Oer-Hollands

Rien-Eyk

Elk jaar als de bollenvelden met tulpen in de Noordkop eind april in bloei staan, worden er door Bloeiend Zijpe wandeltochten georganiseerd. Bij deze wandelingen loopt je langs de randen van de bollenvelden met schitterende kleuren, zeker als de zon er vol op staat. Dat levert dit oer-Hollands plaatje op van Molen De Hoop in 't Zand aan het eind van het tulpenveld. Alleen de klompen missen nog

'1137308' door Rien-Eyk '1137308' door Rien-Eyk

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Zonsondergang

Rien-Eyk

Soms lijkt het in Nederland alsof je op de savanne bent in Afrika. Dankzij wat Sahara-stof in de atmosfeer ging de zon in Mierlo met prachtige kleuren onder. Het leek wel of van Gogh nog wat extra veel verschillende rood, roze en paars had bijgemengd.

'1128994' door Rien-Eyk '1128994' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Vette glimlach

Rien-Eyk

Op de markten in Yunnan wordt je soms toch weer verrast door de taferelen waar je tegenaan loopt. Ooit had ik in Noord-Frankrijk wel eens iets onbegrijpelijks van de menukaart besteld in een restaurant: oreille de porc. En dat smaakte best lekker. Maar om nu dit op mijn bord aan te treffen; daar moet ik nog eens over nadenken. Aan de ene kant is dit een gek gezicht. Aan de andere kant wordt elk denkbaar onderdeel van het varken gebruikt. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt.

'1128914' door Rien-Eyk '1128914' door Rien-Eyk

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Vlaamse gaai

Rien-Eyk

In het boshyacintenbosje het Wildrijk bij Sint Maartensvlotbrug was was niet alleen het koningsblauwe tapijt van de hyacinten te bewonderen. Het was ook een kakafonie van kwetterende vogels. Helaas ben ik geen dusdanige vogelaar dat ik de verschillende geluiden kon thuisbrengen. Deze kon ik nog wel thuisbrengen. Nu maar hopen dat deze vlaming wel een corona-paspoort kon laten zien bij binnenkomst in Nederland ;-)

'1128881' door Rien-Eyk '1128881' door Rien-Eyk

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Een bos met...boshyac

Rien-Eyk

Anita plaatste al een foto van het Wildrijk bij Sint Maartensvlotbrug. Het is nu op z'n mooist, hoewel langzamerhand de varens al een beetje de overhand beginnen te krijgen. Desalniettemin (mooi woord niet waar) is het een pracht als de zon tussen het ontluikende bladerdak van de bomen op de kleine klokjes van de boshyacinten en het frisgroen van de uitrollende varens valt.

'1128601' door Rien-Eyk '1128601' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Confucius tempel

Rien-Eyk

De Confucius tempel dateert uit 1285 en ligt in een prachtig en rustig park in het centrum van Jianshui. Er zijn op het terrein verschillende mooie gebouwen, prachtige poorten en schitterende standbeelden te vinden. Na een drukke dag is het in het park goed toeven en hoort het drukke stadsverkeer even niet meer, maar hooguit de zoete klanken van authentieke chinese muziek die door een paar amateur-muzikanten ten gehore wordt gebracht. De stad Jianshui zelf heeft een leuk oud centrum (hutongs) en een mooie oude stadpoort met plein waar het in de avond erg gezellig is omdat de lokale bevolking daar samenkomt voor zang, dans of een spelletje chinees dammen.

'1128444' door Rien-Eyk '1128444' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Verse vis

Rien-Eyk

Hoewel je soms verbaasd bent hoe vlees en groente op de markt in het zuiden van Yunnan wordt aangeboden, kun je gerust een visje kopen op de markt. Verser dan dit kun je het niet krijgen.

'1128358' door Rien-Eyk '1128358' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Vers vlees

Rien-Eyk

De markten in Yunnan liggen vol met versproducten. Verse groenten, verse eieren, verse kippen, maar ook vers vlees. Niet zoals bij ons in plastic bakjes in de koeling, maar op een houten plaat op de grond. En ja, elk denkbaar deel van het varken ligt er. Wel vers geslacht van het mes.

'1128340' door Rien-Eyk '1128340' door Rien-Eyk

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Beeldig

Rien-Eyk

De Pura Ulun Danu Beratan ligt prachtig aan een 1200 meter hoog gelegen meer in een oude krater. Het is e een behoorlijk toeristische trekpleister. Toch zijn de details ervan best mooi. De tempel is gewijd aan de hindoe God Dewi Danu van het water, meren en rivieren. En stamt uit 1633

'1128315' door Rien-Eyk '1128315' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Een zware pijp roken

Rien-Eyk

De tabakskraam op de markt biedt ook een rokertje aan. Een soort grote bamboe buis en water erin, alsof het een waterpijp is. Het wordt afgewogen op een kleine bascule-weegschaaltje. De man geniet van de zware pijp

'1128262' door Rien-Eyk '1128262' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Lapjesmarkt

Rien-Eyk

Hoe leuk is het om op de markt in Jinping een marktkraam te zien waar de stoffen en accessoires worden verkocht voor de kleding van de minderheid van de Red Top Yao. En vervolgens te zien dan de mensen in klederdracht hun nieuwe kleren staan in te kopen. Als je goed kijkt zie je op de achtergrond nog vrouwen zitten met de donkerpaarse klederdracht van de Black Hani. Het is één van de vele bijzondere taferelen die we op markten in Yunnan tegenkwamen. De reis die we maakten was gepland om zoveel mogelijk markten te bezoeken. En dat is best lastig plannen omdat ze niet zoals bij ons om de week plaatsvinden, maar volgens de Chinese kalender of bijvoorbeeld om de 10 dagen.

'1128257' door Rien-Eyk '1128257' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Mini Red Top Yao

Rien-Eyk

De Red Top Yao minderheid kwamen veel we tegen in Jinping in het zuiden van Yunnan. Zo af en toe zie je nog kinderen die de klederdracht dragen. Helaas net even te laat door voor een goede foto. Dit is de laatste foto uit de serie kinderen van Yunnan. Ik zal jullie er niet meer mee vervelen.

'1128192' door Rien-Eyk '1128192' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Zondagse kleren

Rien-Eyk

Met haar moeder stond zij na het winkelen even te wachten in de buurt van ons hotelletje in Jinping. Ze waren net naar de markt geweest om inkopen te doen zowel zij als haar moeder uitgedost in de traditionele Miao-klederdracht. De zondagse kleren met de mooie hoofdtooi stonden dit meiske goed

'1128174' door Rien-Eyk '1128174' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Mooie meid

Rien-Eyk

Ook dit is weer een foto van de markt in Jinping in het zuiden van Yunnan. Dit meisje is gekleed in de traditionele klederdracht van de Red Top Yao minderheid.

'1128150' door Rien-Eyk '1128150' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Geen zin meer

Rien-Eyk

Op de markt in Wumulong troffen we veel mensen in de donkerpaarse klederdracht van de Limi Yi minderheid. Af en toe kom je ook kinderen tegen met die traditionele outfit. Dit kind was het geklets van de dames kennelijk zat en wilde verder.

'1128104' door Rien-Eyk '1128104' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Klein maar fijn

Rien-Eyk

De klederdrachten van minderheden in Yunnan zijn op zich al fraai. Maar als je af en toe een kind ziet met de traditionele uitdossing, dan wordt je soms vertederd door de aanblik. Dit meisje heeft een hoofdtooi die hoort bij de Black Hani minderheidsgroep. We troffen haar op de markt in Jinping in het zuiden van Yunnan

'1127994' door Rien-Eyk '1127994' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Dongzhulin tempel

Rien-Eyk

Als je vanuit Deqin naar Zhongdian (Shangri-La) over de oude bergweg met een pas op 4292 meter hoogte rijdt, kom je bijna aan het einde van de bergweg een schitterend mooie oude Tibetaanse tempel tegen. Er zijn daar weinig toeristen, hooguit een handje vol. De tempel is werkelijk prachtig versierd, authentiek. De monnikken wonen in het dorpje erom heen, maar waren op de binnenplaats bezig om gekleurd zand te zeven voor het maken van een mandela.

'1127987' door Rien-Eyk '1127987' door Rien-Eyk

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Poldertuin

Rien-Eyk

Elk najaar zijn twintig vrijwilligers bezig om tienduizenden bloembollen in perkjes te zetten in de Poldertuin aan de Molenvaart in Anna Paulowna. In het voorjaar steken de bloemen hun kopjes boven de grond en ontstaat een zee van kleuren. Op dit moment is de vrij toegankelijke tuin op zijn mooist. Een bezoekje waard, maar kom door de week of 's-avonds want dan is het rustig..

'1127977' door Rien-Eyk '1127977' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Two of one kind

Rien-Eyk

In Jinping nabij de Vietnamese grens in het zuiden van Yunnan troffen we op de markt deze beide dames aan die boodschappen deden. Allebei behoren ze tot de Red Top Yao minderheid, hoewel hun outfit toch duidelijk verschilt. Misschien heeft het wel wat te maken met een rouwkleed (wat meer ingetogen als je weduwe bent). Maar helemaal duidelijk is mij dat nooit geworden.

'1127966' door Rien-Eyk '1127966' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Boodschappenmand

Rien-Eyk

Aan de grens bij Mengla kwamen we op de markt deze Hani-vrouw tegen. In Jinping hadden we al kennisgemaakt met de Black Hani met de donkerpaarse outfit en kunstvlechten. Maar zo'n 100 km verder droegen de mensen uit dezelfde minderheid dus een totaal andere klederdracht. Dat was nog even puzzelen toen we thuis kwamen om alle klederdrachten en minderheden goed te herkennen.

'1127817' door Rien-Eyk '1127817' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Samen lunchen

Rien-Eyk

Een markt in het zuiden van Yunnan is niet alleen een plaats om voedsel te verkopen of in te slaan. Het is ook een sociaal gebeeuren. Van heinde en verre komen mensen er naar toe, vaak al vroeg in de ochtend. In een hoek van de markt zijn er altijd stalletjes te vinden waar je wat kunt eten. Deze opa zit lekker te snavelen met zijn kleinzoon. Opa is één van de weinige mannen die we troffen die nog de Red Top Yao klederdracht droeg.

'1127801' door Rien-Eyk '1127801' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Ho Chi Minh?

Rien-Eyk

Hoewel de vrouwen in het zuiden van Yunnan op de markt in Jinping vaak nog in traditionele klederdracht lopen, zie je veel mannen toch in kaki-groen outfit of blauwe werkpakken. Deze man is er één uit duizenden met een typische puntsik, alsof hij weggelopen is uit een film met Bruce Lee.

'1127779' door Rien-Eyk '1127779' door Rien-Eyk

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Uitrollen

Rien-Eyk

Nog even en het Wildrijk kleurt weer blauw van de boshyacinten. Het groene blad ervan staat al boven de grond en her en der steken vroege gasten hun blauwe en roze kopjes al boven het maaiveld. Het duurt misschien nog 1 of 2 weken en dan is de bodem van het kleine bosje bij Sintmaartensvlotbrug bedekt met een blauwe gloed. Tot nu toe moeten we het doen met de varens die zich elk jaar weer opnieuw uitrollen

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

05-08-2022 Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

EINDE COMMUNITY EN FOTOWEDSTRIJD

05-08-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Maar zoals het ook vaak gaat met het bouwen van nieuwe sites, ontstaat er vaak wat vertraging. We hebben nog steeds geen exacte datum, maar we zullen naar alle waarschijnlijkheid niet vóór oktober offline gaan. Dat geeft ons dan ook genoeg tijd voor één laatste fotowedstrijd om 15 jaar community te vieren! Info volgt binnenkort

EDITIE 112 | De mooiste berggebieden weg van de massa

5-8-2022 Columbus Travel editie 112 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de mooiste berggebieden. Van de onbekende parels van de Alpen tot de ongebaande paden van de Andes. Tijdens een roadtrip langs de Canadese westkust betreden we een wereld waarin mens en woestenij samengaan, met diepe fjorden en bossen die ouder zijn dan de westerse beschaving. Ook ontdekken we de Faeröer, een vulkanische archipel die ook wel ‘Europa’s best bewaarde geheim’ wordt genoemd. Daarnaast presenteren we de Harz, een bosrijk middelgebergte in Duitsland, als het ideale alternatief voor bekendere berggebieden in de buurt. Plus: in een speciale total guide bewijzen we dat Dubai méér is dan wolkenkrabbers en mega malls. Ingewijden delen hun favoriete tips op het gebied van architectuur, cultuur, natuur en gastronomie.  Bekijk de editie hier >

COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


16-07-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

WEEK 31 | COMMUNITY-TOPPERS


Vissers tijdens zonsondergang. Foto: Antwan
1. Topfoto & -tip: Vissters tijdens zonsondergang door Antwan
2. Review: n.v.t.
3. Communitylid van de week: Esthers
4. Nieuwkomer: Marlous1310

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN CAMPERWEEKENDJE MET JE VRIENDEN!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. De winnaar krijgt tevens fantastische fietsaccessoires van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


WIN EEN VAKANTIE NAAR DUBAI TER WAARDE VAN € 2500
Zie jij een trip naar de nieuwste must-sees van Dubai wel zitten? Doe mee met onze online kennisquiz en maak kans op twee vliegtickets naar de stad én een Airbnb-voucher van € 1.000. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik