Rien-Eyk

'1116054' door Rien-Eyk '1116054' door Rien-Eyk

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Korenmolen De Hoop

Rien-Eyk

In Den Oever op het voormalig eiland Wieringen stat in het centrum van het dorp de kleinste werkende korenmolen van Noord-Holland. Deze molen is gebouwd rond 1654, dus zeker 366 jaar oud. Er zijn zelfs aanwijzingen dat in 1541 op die plek al een molen stond. Zo nu en dan wordt er nog graan gemalen voor de verkoop. De molen is te bezoeken als deze draait. Doorgaans is dat op de dinsdag en de woensdag. Je kunt er ook een leuke fietsroute krijgen die langs alle bezienswaardigheden op Wieringen voert en langs 12 verdwenen molens

'1113850' door Rien-Eyk '1113850' door Rien-Eyk

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Stripverhalen

Rien-Eyk

Bij de tempel van Taman Kertha Gosa staat een overkapping waaronder vroeger recht werd gesproken door de vorsten. De onderkant van de kap is prachtig versierd met houtsnijwerk en is rijkelijk beschilderd. Je treft er allerlei voorstellingen aan die het goede en het kwade verbeelden, maar ook een groot assortiment van straffen die je kunt krijgen. Alles is minutieus weergegeven, in verschillende panelen van het dak. Het is net een stripboek.

'1113734' door Rien-Eyk '1113734' door Rien-Eyk

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Offers brengen

Rien-Eyk

Het hindoe geloof is op Bali de belangrijkste stroming. Het stikt er werkelijk van de tempels. Ze aanbidden de zee, het vuur van de vulkaan, het land en de lucht. Heel apart was de volle maan ceremonie die op het eiland plaats vond. Overal processies, optochten, versierde tempels. En grote drukte bij de Pura Besakih, de grote tempel op Bali. De lokale bevolking op zijn "paas"-best, devoot de trappen betreden om te bidden en offers te brengen.

'1113732' door Rien-Eyk '1113732' door Rien-Eyk

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Klein Keukenhof

Rien-Eyk

Nee, dit is niet de Keukenhof, maar de Poldertuin in Anna Paulowna. Door vrijwilligers worden elk najaar 200.00 bloembollen, meer dan 400 soorten tulpen narcissen en hyacinten gepoot in de tuin van het voormalige kantoor van het Waterschap. Eind april en begin mei staat deze doorgaans volledig in bloei. Een kleurrijk geheel gesponsord door de vele bollenboeren in het Noordelijk Zandgebied rond Breezand. Hier zijn bijna net zo veel bollenvelden te vinden als bij Lisse en Hillegom. Achter de Poldertuin ligt een klein natuurgebiedje het Kruiszwin, een oude slenk in het voormalig waddengebied die voor de inpoldering van de Anna Paulowna polder via het Oude Veer in open verbinding met de zee stond. Een kleurrijk plaatje dat past bij Bevrijdingsdag

'1113677' door Rien-Eyk '1113677' door Rien-Eyk

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Herdenken

Rien-Eyk

4 mei = herdenken, een foto van een verwelkte bloem. Gemaakt in de Millinger Theetuin. Een prachtige plek in de uiterwaarden van de Waal tegenover Gendt. Waar je eigenlijk alleen te voet of met de fiets kunt komen door met het fietspontje over te steken. Een rustige plek. Waar je in gedachten kunt wegzinken tussen schitterende bloemen en planten. Om in stilte te herdenken.

'1113565' door Rien-Eyk '1113565' door Rien-Eyk

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Olie

Rien-Eyk

Het Wouda-gemaal in Lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het is gebouwd in de periode 1916-1920. In het kolengstookte gemaal bevinden zich naast de twee stoomketels een viertal stoommachines die 8 centrifugaalpompen in de vorm van een slakkenhuis aandrijven. Het gemaal kan in vol bedrijf ongeveer 4.000 kubieke meter water per minuut spuien, ofwel 4 miljoen liter per minuut! Het is een fotogenieke locatie met glimmend koper, draaiende vliegwielen, lichtinval, stoomlekkage. Op deze foto de smeerolie reservoirs voor de stoommaandrijving

'1113545' door Rien-Eyk '1113545' door Rien-Eyk

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Hand werpen

Rien-Eyk

Voor de Belgen onder ons wellicht een bekend beeld. Midden op de Grote Markt van Antwerpen staat het beeld van Brabo. De legende van Brabo gaat over de reus Druon Antigoon, die de hand van onwillige tolbetalers afhakte en deze in de Schelde wierp. Brabo doodde echter de reus en hakte op zijn beurt diens eigen hand af, welke hij in de rivier gooide. Antwerpen zou volgens deze uitleg van Hand werpen komen. Echter de naam Antwerpen zou ook afkomstig kunnen zijn van het germaanse anda (aan, naast) en werpum (werf), dus een stad gelegen aan de (scheeps)werf.

'1113532' door Rien-Eyk '1113532' door Rien-Eyk

NederlandNoord-Holland

NederlandNoord-Holland

Blauw tapijt

Rien-Eyk

Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder meerdere bosrijke buitenplaatsen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Ook het Wildrijk is aangelegd als buitenplaats. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk. Dit bos is heel bijzonder. Goed voor een wandeling van een klein uur, juist in het voorjaar. Dan is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. Bovendien bloeien in de buurt van de boswachterswoning enkele hoekjes wilde witte narcissen.

'1113491' door Rien-Eyk '1113491' door Rien-Eyk

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Huis-in-huis

Rien-Eyk

Zierikzee is een gezellige stad in Zeeland met een mooi historisch centrum rond de oude haven waar de bruine vloot ligt. Het stadje heeft ook nog twee mooie molens, De Haas en De Hoop. Eentje staat er nabij een oude stadpoort en de ander kijkt uit over de haven. In dat stadje vonden we deze prachtige muurschildering op Plein Monmaertre

'1113403' door Rien-Eyk '1113403' door Rien-Eyk

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Mount Agung

Rien-Eyk

Vanaf het terras van het eethuis hadden We een prachtig uitzicht op de grote 3124 meter hoge vulkaan van Bali, de Gunung Agung. Het is een actieve stratovulkaan die regelmatig vuurspuwd. In de maanden voordat wee daar waren, brak hij uit en regende het as en vuur op de zuidhelling. Je kon de verbrande bomen nog zien staan. Er gold nog wel een veiligheidszone van 3 km. Op deze dag was de top volledig uit de wolken, wat zelfs onze chauffeur enthousiast maakte

'1113402' door Rien-Eyk '1113402' door Rien-Eyk

GriekenlandCorfu

GriekenlandCorfu

Dansende olijven

Rien-Eyk

Olijfbomen horen bij Griekenland en zijn eilanden. Op Corfu tref je ook heel oude olijfbomen aan. Deze bomen lijken wel met elkaar te dansen op het groene grasveld.

'1113375' door Rien-Eyk '1113375' door Rien-Eyk

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

De Denker

Rien-Eyk

Het Musée Rodin in Parijs is een klein maar fijn museum in het hart van Parijs. Het omvat verschillende beelden van Rodin, met de kenmerkende grote handen. Het beeld "De Denker" is een bekend beeld van hem. Daar is ook te zien het marmeren beeld "De Kus".

'1113253' door Rien-Eyk '1113253' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Oorlogsbegraafplaats

Rien-Eyk

In het begin van 1979 vond in februari en maart een korte oorlog plaats tussen Vietnam en China. Vietnam was de Rode Khmer in Cambodja zat en viel dat land binnen. Dit was tegen het zere been van China die de Khmer steunden. Om hen te steunen viel China het Noorden van Vietnam binnen. Een korte maar hevige oorlog volgde met duizenden doden aan weerszijden. De Vietnamezen gingen over op guerrillatactieken en dwongen de Chinezen om zich terug te trekken. Op de oorlogsbegraafplaats op de heuvels van Jinping liggen tenminste 700 slachtoffers.

'1113252' door Rien-Eyk '1113252' door Rien-Eyk

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Thee uit Europa

Rien-Eyk

De enige plek in Europa waar thee groeit is Sao Miguel. Er zijn op dat eiland twee thee-plantages. TEén ervan is de Fabrica Chá Gorreana, in de buurt bij Sao Brás. Dat is de fabriek waar de thee gedroogd en gebrand wordt. Leuk om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Er is ook een kleine tea-room waar je de thee kunt proeven. Bij de fabrriek begint een wandeling door de theeterassen en de directe omgeving. Het is een wandeing bergop. De totale wandeling is 3,4 km en duurt ongeveer 1,5 uur. Je wordt beloont met unieke beelden van de Europese thee-plantages, prachtige bloemen en fabelachtige uitzichten.

'1113188' door Rien-Eyk '1113188' door Rien-Eyk

DuitslandCochem

DuitslandCochem

Spiegelbeeld

Rien-Eyk

Dit beeld combineert twee beeld van één land. Vakwerkhuizen en bierpullen. Duitser kan het bijna niet. Cochem zelf is een leuk stadje dus met mooie oude huizen. Het ligt aan de Rijn in heuvelachtig gebied. Een bezienswaardigheid daar is het slot (Reichsburg Cochem) dat hoog boven de stad op een heuvel ligt.

'1113185' door Rien-Eyk '1113185' door Rien-Eyk

GambiaBakau

GambiaBakau

Frivole vissersboten

Rien-Eyk

Bij Bakau liggen talloze kleurrijke vissersboten op het strand. Schitterend om te zien. In de middag keren deze boten terug van een dag vissen. Ze worden dan opgewacht door talloze vrouwen in nog mooier gekleurde kleuren. Ze halen dan een emmer of teil vol met vis om die verder te verkopen of te bakken. Het is bij laagstaande zon een mooi schouwspel om gade te slaan.

'1113136' door Rien-Eyk '1113136' door Rien-Eyk

GambiaBanjul

GambiaBanjul

The Gambia

Rien-Eyk

Na vertrek uit Gambia vlogen we over de monding van de rivier The Gambia (rechts). Aan de linkerzijde ligt de Atlantische Oceaan. De stad op het schiereiland is Banjul. Ook het groene estuarium tussen Banjul en Serrekunda is goed zichtbaar.

'1113100' door Rien-Eyk '1113100' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Yakkes

Rien-Eyk

Op weg van Deqin naar Zhongdian kom je over een bijna 4300 meter hoge bergpas en hoogvlakte. Temidden van de bergen liep een herder met zijn kudde yaks. De beesten waren tam en goed te benaderen. Wat in Zwisterland de Milka-koeien zijn, zijn hier de yaks. In sommige dorpen zagen we ook hoe de beesten geslacht werden op een schuine plank aan de rand van de straat. Dan zie ik ze toch liever in de bergwei lopen.

'1113092' door Rien-Eyk '1113092' door Rien-Eyk

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Rijst in wording

Rien-Eyk

Onderweg naar Cizhong troffen we langs de weg deze rijstterrassen aan waar de mensen in de stromende regen bezig waren om de rijstvelden klaar te maken om de jonge rijstplantjes uit te zetten. De één ploegde de grond om, de ander vlakte het weer en een clubje mensen stak de plantjes in de modder. Vanuit een hoger gelegen huis in aanbouw konden we dit werk gadeslaan

'1113085' door Rien-Eyk '1113085' door Rien-Eyk

NederlandArnhem

NederlandArnhem

Wuivend riet

Rien-Eyk

Arnhem is een prachtige stad waar veel te zien is, ook in de omgeving. Ondanks de verwoestingen tijdens de slag om Arnhem is er nog veel schoons te vinden.De Eusebiustoren, de oude historische kelders onder de winkelstraat, de Nederrijn die door de stad slingert. Park Sonsbeek is een heerlijke plek om rond te wandelen of met een kleedje op het grasveld te genieten van de zon. Langs de rand van het park stroom een beek, waarvan het water de Witte Watermolen aandrijft (een oude korenmolen). Langs de waterpartijen tref je wuivend riet aan dat schittert in het zonlicht.

'1113024' door Rien-Eyk '1113024' door Rien-Eyk

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Rien-Eyk

In eien land vergeet je vaak dat er heel mooie dingen te zien zijn. Het Paleis op de Dam is de mooie waard om eens van binnen te bekijken, Er is een prachtige balzaak met een wereldkaart op de vloer ingelegd, mooie beelden en diverse authentiek ingerichte maker. Dit is de blauwe kamer, als ik het goed heb in Empire stijl. Als je rond loopt in het Koninklijk Paleis, kijk dan vooral omhoog want de kroonluchters zijn prachtig.

'1112976' door Rien-Eyk '1112976' door Rien-Eyk

FrankrijkBretagne

FrankrijkBretagne

Mosselkweek

Rien-Eyk

Op het strand in Zuid-Bretagne in de buurt bij La Rochelle stonden deze staken in het water. Bij eb komen ze droog te staan. Het zijn touwen waarop mosselzaad zich heeft vastgezet.

'1112904' door Rien-Eyk '1112904' door Rien-Eyk

MonacoMonaco-Ville

MonacoMonaco-Ville

Puissant rijk

Rien-Eyk

De jachthaven van Monaco ligt er vol mee. Met de exorbitante luxe jachten van puissant rijke mensen, compleet met kapitein, bedienden, waterscooters, bijboot en ga zo maar door. Als de Formule 1 gereden wordt dan zitten ze op de eerste rij want de racewagens rijden zo'n beetje over de kade waaraan ze afgemeerd liggen. Stiekem wel een beetje jaloers....

'1112846' door Rien-Eyk '1112846' door Rien-Eyk

IndonesiëSulawesi

IndonesiëSulawesi

Toekijken

Rien-Eyk

Sommige dingen zijn niet wat het lijkt. Bij de scheepswerf van Bira troffen we dit tafereel aan. Het leek op een typische situatie van 1 man aan het werk en acht toekijken. Het duurde even voordat we doorhadden wat er gebeurde. Het schip werd door de zes mannen die op de planken zaten opgetild, zodat er aan de schroefas kon worden gesleuteld. Bij de scheepswerf van Bira worden overigens op ambachtelijke wijze houten schepen gebouwd. Het is mooi om te zien hoe zonder tekeningen een schip in elkaar gezet wordt

Community updates

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 30 | Community toppers

Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Naardermeer, Nederland door Graaf
2. Topfoto & tip: Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang door Dreamer666
3. Topblog: Rondje Twente op de fiets door Karinm
4. Communitylid van de week: Barga
5. Nieuwkomer: Jessicavosman

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik