Reiswandaris

'349928' door Reiswandaris '349928' door Reiswandaris

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Humor!

Reiswandaris

Het zit er weer bijna op. Om 23:33 vindt op de Bossche Markt de begrafenis van Boer Knillis en Moeder Hendrien plaats. Dan wordt Oeteldonk weer Den Bosch (wel zo rustig). Deze foto van de optocht van maandag vind ik wel goed passen bij het maandthema.

'349580' door Reiswandaris '349580' door Reiswandaris

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

Venetiaans Carnaval

Reiswandaris

De dweilorkesten lopen hier al weer over straat, evenals de boeren kielen met geel-blauwe sjaals. In deze dagen woon ik in Dommelbaorzedurp. Aan mij is het allemaal niet besteed. Bewust zijn we dan ook al voor Carnaval naar Venetië gegaan, want nu is het daar verschrikkelijk druk. Het wordt in Venetië echter langer gevierd en wij zaten net tussen de periodes in (weekend van 4 februari en dan 11 dagen vanaf de 11e). Toch hebben we een kleine glimp kunnen opvangen op onze laatste vakantiedag.

'349551' door Reiswandaris '349551' door Reiswandaris

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Ben Nevis

Reiswandaris

De Ben Nevis is de hoogste berg van Schotland (1344m). De top bevindt zich de meeste dagen van het jaar in de wolken (meer dan 300 zeggen de statistieken). Wij hadden dus geluk, want deze foto toont rechts de wolkenvrije top met 2 hikers en links het spectaculaire uitzicht dat je hebt op zo'n wolkenvrije dag. Hoewel de 1344m op en neer al een uitdaging is, zijn de weersomstandigheden dat dus nog het meest. Er zijn zelfs mensen omgekomen doordat ze in de mist/wolken van de top zijn afgevallen. Oppassen dus en goed naar de weersvoorspelling kijken!

'349408' door Reiswandaris '349408' door Reiswandaris

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Smeltende sneeuw

Reiswandaris

De sneeuw smelt al weer weg. Het water komt met kracht uit de hoger gelegen bergen en breekt stukken ijs af en sleept het mee. Het is een fascinerend schouwspel.

'349356' door Reiswandaris '349356' door Reiswandaris

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

La Chiesa dei Santi..

Reiswandaris

La Chiesa dei Santi Geremia e Lucia bevindt zich in de wijk Gannaregio. Oorspronkelijk is de kerk in de 11e eeuw gebouwd, maar nadien nog meerdere malen herbouwd. Zoals te zien is, zijn de muren kaal, daardoor komen de lijnen mooi uit. Een leuk detail vind ik het koepeltorentje.

'349336' door Reiswandaris '349336' door Reiswandaris

Groot-BrittanniëShetland eilanden

Groot-BrittanniëShetland eilanden

Vuile snavel

Reiswandaris

Papegaaiduikers graven nestholen bovenaan zeekliffen met hun poten en hun snavel. In het hol broeden ze hun ei uit. Ze geven de voorkeur aan holen in de aarde of tussen de rotsen op steile kliffen, zodat roofdieren ze niet gemakkelijk kunnen bereiken. Een hol is ongeveer net zo lang als een mensenarm. Het broedseizoen begint voor de meeste papegaaiduikers in de eerste helft van mei. Gewoonlijk zijn ze ongeveer vijf jaar als ze voor het eerst zelf een nestgang gaan graven. Het ene ei wordt door beide ouders ongeveer 40 tot 43 dagen bebroed. Vervolgens komen bijna alle eieren in de kolonie tegelijkertijd uit. Na zo'n 40 dagen laten de ouders hun jong alleen achter. Voor hen zit het broedseizoen erop. Het jong gaat een kleine week later als het donker wordt alleen de zee op. (Bron: Willie & Puff van Jules Looman).

'349276' door Reiswandaris '349276' door Reiswandaris

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

IJs in de kanalen

Reiswandaris

IJs in de kanalen van Venetië omdat het ook daar heel koud is geweest. Elserike vroeg me vandaag of we daardoor geen last hadden gehad van stank en dat klopt. Naast het mooie licht en de rust dus een goede reden om in de winter naar Venetië te gaan!

'349208' door Reiswandaris '349208' door Reiswandaris

MaleisiëCameron Highlands

MaleisiëCameron Highlands

Orang Asli vrouw

Reiswandaris

Deze Orang Asli vrouw gaf ons een blaaspijpdemonstratie tijdens een korte stop op onze weg naar de Cameron Highlands. De blaaspijp houdt ze hier in de nek. De naam Orang Asli betekent eigenlijk: oorspronkelijke bewoners. Er zijn nog ongeveer 60.000 Orang Asli. Ze zijn onder te verdelen in drie groepen: Senoi; Orang Malayu Asli; Negrito. De Senoi leven voor het merendeel in de Cameron Highlands. Zij zien eruit als Maleisiërs. De Senoi werken voornamelijk als dagloners op de theeplantages. Ze komen oorspronkelijk uit Cambodja, Vietnam en Noord Thailand. Waarschijnlijk was dat zo'n 6000 - 8000 jaar geleden.

'349149' door Reiswandaris '349149' door Reiswandaris

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Approach

Reiswandaris

Wandelend op de Orkney eilanden in het voorjaar kom je veel broedende vogels tegen. Deze zilvermeeuw was waaks en daarom goed vanaf de voorzijde te fotograferen. Dat de spanwijdte bijna 1,5m kan bedragen kun je je bij deze foto wel voorstellen....

'349061' door Reiswandaris '349061' door Reiswandaris

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

De-icen

Reiswandaris

Vorige week vlogen we naar Venetië. Omdat het koud en vochtig was, werd het vliegtuig eerst 'de-iced'. Als gevolg van ijsvorming kunnen de besturingsorganen van het vliegtuig vastvriezen. Om ijsvorming te bestrijden, worden de vitale delen van het vliegtuig (vleugels en staartvlak) vlak voor vertrek bespoten met een speciale vloeistof. De vloeistof is gekleurd, zodat duidelijk is welke delen al gespoten zijn. Ik zat bij de vleugel en kon het dus mooi vastleggen.

'349035' door Reiswandaris '349035' door Reiswandaris

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Pinnacle Rock

Reiswandaris

Avond tegenlicht op Pinnacle Rock, een heel bekend punt van de Galapagosarchipel. Vanuit het kleine eiland Bartolomé heb je, als je de nodige trappen hebt beklommen, een prachtig zicht op het landschap hierboven weergegeven. De rots is ontstaan doordat lava in contact kwam met water waardoor een explosie ontstond en de geexplodeerde deeltjes deze puntige vorm hebben aangenomen. (Pinnacle rock is de punt aan het einde van de baai rechts in beeld).

'348943' door Reiswandaris '348943' door Reiswandaris

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Galatabrug

Reiswandaris

De Galatabrug (Galata Köprüsü) verbindt oost en west Istanbul met elkaar. De brug bestaat uit 2 verdiepingen met bovenop 6 rijbanen en aan beide kanten een trottoir. Er is ook een tramverbinding met bovenleiding op de brug. Onderop zijn vooral restaurants te vinden, voornamelijk met vis op het menu. Het belangrijkste kenmerk van de brug zijn namelijk de vele vissers aan de reling. Op de foto is in de verte de nieuwe moskee te zien.

'348878' door Reiswandaris '348878' door Reiswandaris

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

Canal grande bij...av

Reiswandaris

In de winterperiode heb je lange donkere avonden en dus goede gelegenheid tot avondfotografie. Vanaf de Ponte dell'Academia is hier een foto gemaakt van het Canal Grande met in de verte de Basilica Santa Maria della Salute.

'348793' door Reiswandaris '348793' door Reiswandaris

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

IJs in Venetie

Reiswandaris

Ook in Venetië was het koud afgelopen week. In de lagune lag zelfs ijs. We spraken een man die er ruim 25 jaar woont. Het is er in die jaren nog niet zo koud geweest als nu. Bijzondere foto's leverde ons dat dus op!

'347632' door Reiswandaris '347632' door Reiswandaris

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Hagia Sophia

Reiswandaris

De Hagia Sophia of Aya Sophia (Grieks: ???? ?????; "heilige wijsheid", Turks: Ayasofya) is een voormalige kathedraal en moskee. Tegenwoordig is het een museum. De Hagia Sophia bevindt zich in het oude (Europese) stadscentrum. Onder het Byzantijnse rijk werd het gebouw als kathedraal van Constantinopel neergezet. Door brand en een aardebeving is in de loop der jaren het een en ander verwoest en weer opgebouwd met steeds weer veranderingen. Na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk onder Mehmet II in 1453 werd de Hagia Sophia een moskee en ging Aya Sofia heten. Het gebouw kreeg minaretten en het kruis op de koepel werd vervangen door een halve maan. Binnenin werden zes platen met de namen van Allah, Mohammed en de vier rechtgeleide kaliefen aangebracht. De Byzantijnse muurschilderingen en mozaïeken werden met een witte pleisterlaag bedekt. In 1934 werd de moskee door Mustafa Kemal Atatürk tot een seculier gebouw gemaakt en werd het een museum. Oude mozaïeken werden opnieuw zichtbaar gemaakt (zie de foto). Bron:wikipedia

'347620' door Reiswandaris '347620' door Reiswandaris

Noorwegen

Noorwegen

Winters Rondane

Reiswandaris

Vanaf de top van de Fremre Illmannhøi (1602 m) was het een leuke afdaling naar het dorpje Mysuseter (900m) aan de zuidkant van het nationale park Rondane. We komen langzaam in wat meer bewoond gebied. Dit huisje ziet er echter nog onbewoond uit. Het zal wel een zomerhuisje zijn....

'347603' door Reiswandaris '347603' door Reiswandaris

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Lammergier

Reiswandaris

In de Khumbuvallei in de Everestregio spotte ik deze lammergier (Gypaetus barbatus). De lengte is 105–125 cm en de spanwijdte loopt van 231–285 cm. De naam "lammergier" stamt uit de tijd, dat men dacht dat de vogel op lammeren en zelfs kinderen joeg. In Europa is er veel op gejaagd waardoor de vogel hier bijna is uitgestorven. Uit de moderne biologie is bekend dat de lammergier zich voor 80% met botten van dode beesten voedt. Door de grote snavelopening kan hij botten tot 18 cm groot in een keer doorslikken. Grotere botten neemt hij mee in de lucht en laat ze op rotsen kapotvallen. Pas dus op als je eronder loopt!

'347526' door Reiswandaris '347526' door Reiswandaris

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Zona pedonale

Reiswandaris

Het prachtige oude straatje dat dwars door het kleine plaatsje Macenano loopt is alleen voor voetgangers. Gemotoriseerd verkeer wordt om het dorpje heen geleid. Een van de slechts 178 inwoners van het dorp liep net voorbij. Vanuit Abbazia San Pietro In Valle, waar wij verbleven, wandel je er gemakkelijk naartoe. Het straatje ademt een heerlijke rustige en oude sfeer uit. De omgeving leent zich ook goed voor wandelingen, het is er groen en heuvelrijk.

'347453' door Reiswandaris '347453' door Reiswandaris

Costa RicaMonteverde

Costa RicaMonteverde

Regen en wind

Reiswandaris

We hebben tijdens onze vakantie in Costa Rica veel regen gehad, dagen aan een stuk was het nat. Je ontkomt er dan ook niet aan te fotograferen in natte omstandigheden, hier goed te zien aan de schuine streepjes. Op het takje zit de Orange-bellied Trogon (Trogon aurantiiventris) een vogel die endemisch is voor Costa Rica en het westen van Panama.

'347419' door Reiswandaris '347419' door Reiswandaris

EcuadorSierra Centraal

EcuadorSierra Centraal

Páramo

Reiswandaris

In de Andes is het fijn om paard te rijden in de winderige Páramo. Het is een ecosysteem dat ligt tussen de hoogste boomgrens op ongeveer 3500m en de sneeuwgrens op circa 5000m. Het bestaat uit hoogvlakten met meren, veen en grasland. De páramo wordt ook wel de spons van de Andes genoemd en dan zit je graag op de rug van een paard.... . De foto toont de rug van de gids waar mooi de zon op valt.

'347289' door Reiswandaris '347289' door Reiswandaris

FinlandOost Finland

FinlandOost Finland

Wintersprookje

Reiswandaris

Zoals ik al eerder in een tip over Oulanka PAN park heb geschreven kan Finland in de winter net een sprookje zijn. Ook dit landschap is in het oosten gefotografeerd, een heuvelachtig taigagebied tegen de Russische grens aan ten zuidwesten van het Finse Kuusamo.

'347274' door Reiswandaris '347274' door Reiswandaris

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Voor de boeg

Reiswandaris

Dolfijnen zwemmen vaak voor de boeg uit, zo ook de dolfijn op deze foto. Varend rondom het mooie eiland Isabela was er ineens een hele groep. Ze zijn snel en het is dan ook een grote factor geluk om ze op het juiste moment vast te leggen. Op de kop van het dier zie je de voorste punt van het schip weerspiegeld. Ik heb behoorlijke capriolen moeten uithalen, half hangend over de rand...

'347201' door Reiswandaris '347201' door Reiswandaris

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Lekker zwemmen

Reiswandaris

Vanaf de brug die onze lodge verbond met het Iban longhouse heb ik dit vrolijke meisje kunnen fotograferen. Ze genoot van het zwemmen. De longhouses, zijn bijna altijd gebouwd aan rivieren, de belangrijkste watervoorziening van de Iban.

'347176' door Reiswandaris '347176' door Reiswandaris

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Quay Street

Reiswandaris

De hoofdstad van het mooie eiland Skye is Portree. Het stadje kenmerkt zich door de fraai gekleurde huisjes die je vooral ziet in de havenstraatjes. Hier kijk je naar Quay Street, één van de bekendste straatjes met natuurlijk ook een echte Fish & Chips. De haven is een natuurlijke haven, waar dagelijks activiteit is. Vanuit Portree kun je het eiland heel goed verkennen. Je vindt er natuur en cultuur.

Community updates


REISREPORTER OP DE COVER
14-01-2021 Bij de abonnees is hij inmiddels al op de mat gevallen: de nieuwste editie van Columbus Travel. En misschien herkenden sommigen van jullie het coverbeeld wel: het is de prachtige foto van Antwan, die hij schoot in Myanmar en die eerder al tot topfoto werd uitgeroepen. Antwan, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze foto en natuurlijk met de cover!

OOK IN EDITIE 96:
De vaste rubriek The Best of Columbus Community, met prachtige foto's van JoshuaX, Ellen69 en CDahlkamp. Columbus-editie 96 is verkrijgbaar via onze  webshop.

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN
30-12-2020 Op de valreep van 2020 wil ik jou graag namens het voltallige Columbus Travel-team hartelijk bedanken voor je enthousiaste deelname aan het mooiste online reizigersplatform van Nederland. Dit jaar was voor ons als gepassioneerde reizigers natuurlijk een bijzonder moeilijke tijd, en het was mooi om te zien dat leden de community bleven gebruiken om elkaar te inspireren en vooruit te kijken. Vooruitkijken blijven we ook vanuit de redactie doen, hoe lastig dit ook is in coronatijd. We willen dan ook graag van de gelegenheid gebruikmaken om je een korte update te geven over de community in 2021. Lees meer >

OPROEP
30-12-2020 Wat was voor jou dé reisbestemming van dit bizarre jaar? Ben je Nederland gaan (her)ontdekken of afgereisd naar bijzondere stukjes Europa, weg van de massa, toen we afgelopen zomer verantwoord de grens over konden? Deel je favoriete reisbestemming van 2020 via deze pagina. Foto’s zijn welkom! De beste vondsten verzamelen we voor een artikel over de beste reisbestemmingen van 2020. Meedoen kan t/m 7 januari 2021.

OOK IN EDITIE 95:
08-12-2020: De vaste rubriek The Best of Columbus Community. Dit keer geven communityleden tips over hoe je je dierenfoto's naar een hoger niveau kunt tillen en worden communityleden Henk Vanetië, Ina Wisse, Miranda Noomen en Jessi van Dijck  in het zonnetje gezet. Columbus-editie is ook verkrijgbaar via onze webshop.

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
04-12-2020 In december maak je wederom kans op fantastische prijzen door een mooie foto van jouw favoriete bos of boservaring in te sturen. Wat dacht je van wandelschoenen van Grisport en The North Face, rugzakken van Vaude en Kapten & Son, een winterjas van Regatta en natuurlijk weer een prachtig natuurhuisje in het bos?!  Zo doe je mee >

week 03 | Community-toppers


Le Mont Saint. Michel. Foto: Esthers
1. Topfoto & -tip: Le Mont Saint Michel door Esthers
2. Review: Gelderland, Nederland door Henk Vanetie
3. Communitylid van de week: AGrotewal
4. Nieuwkomer: Carmen Castricum

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik