RSteenman

'1066161' door RSteenman '1066161' door RSteenman

Madagaskar

Madagaskar

Spontane ontmoeting i

RSteenman

Madagascar. De Tsiribihina rivier afvarend kwamen wij in Begrido Village. Dit gebied staat bekend om uiterst grillige omstandigheden. Een groot deel van het jaar staat het water in de rivier hoog, zijn de stromingen sterk en is het gebied moeilijk toegankelijk. Er wonen ongeveer 2000 mensen in deze gemeenschap. In het dorp stond plotseling dit meisje voor mijn neus. Een wonderschoon meisje woonachtig in een desolaat gebied. Wij spraken elkaars taal niet maar de nieuwsgierigheid straalde er van af. De kracht van haar blik spreekt voor zich.

'1065991' door RSteenman '1065991' door RSteenman

Indonesië

Indonesië

Bajau en...zeeschildp

RSteenman

Op de Boo eilanden nabij Kofiau, tussen Irian Jaya en de Halmahera eilandengroep ten noorden van de Molukken, Indonesië. Echte zee nomaden, die nog niet gedomesticeerd zijn, eten de grootste schildpadden. De overheid staat dit oogluikend toe omdat zij dit kleinschalig doen. Toch hangen de bomen vol met de schilden en het beeld is triest (daarom geef ik deze bestemming een 8 in plaats van 10). Deze Bajau (zeenomaden) zijn vriendelijk en gelaten en geven de indruk dat zij apathisch zijn, alsof deze manier van leven eindig is en waarschijnlijk is dat ook zo. De Bajau leven er geheel zelf supporting en het drink water komt uit de kokosnoot, vis uit de zee. Er is een beetje handel en gedroogde vis en haaievinnen worden geruild tegen kleding en dergelijke. Tanduitval (paradontitis) is helaas veelvoorkomend in deze community van ongeveer 80 mensen. Alle door de Bajau gevangen en nog levende schilpadden (3) hebben wij gekocht en de vrijheid gegeven buiten hun blikveld.

'1065045' door RSteenman '1065045' door RSteenman

Argentinië

Argentinië

Iguazu Falls,...Argen

RSteenman

Op de grens van Argentinië en Brazilië kilometers brede en heel diepe watervallen op verschillende hoogtes. Vanuit een bekken stroomt het water in een diep gat genoemd "de keel van de duivel" en stroomt vandaar uit verder. Op honderden andere plekken valt het water ook naar beneden. Als relatief weinig water naar beneden stort, toont het water mooi wit. Bij veel water, bruin. De roofvogel op de foto, vissen en andere dieren leven ook hier, ongestoord en niet gehinderd door de mens. Het geweld van het water en een spannende omgeving maken alles bij elkaar tot een spannende plek waar de natuur zeer indringend is.

'1064671' door RSteenman '1064671' door RSteenman

Indonesië

Indonesië

Marisa, Sulawesi,...I

RSteenman

Marisa is een klein stadje op enkele uren rijden van Gorontalo in Noord-Sulawesi. Hier is geen vreemdeling te vinden en een enkeling trekt er doorheen naar andere bestemmingen. Het is rustig, de mensen zijn aardig en nieuwsgierig. Het stadje ligt aan de baai van Tomini en er is een promenade met eenvoudig vertier zoals deze piepkleine draaimolen voor de allerkleinsten. Off the beaten track!

'1064670' door RSteenman '1064670' door RSteenman

Indonesië

Indonesië

Togian eilanden,...Su

RSteenman

Start van een snelheidswedstrijd voor vissersboten in het kader van het TIOF (Togian International Oceanic Festival) in 2018. De Togian eilanden, in de baai van Tomini bij Sulawesi, zijn nog rustig en authentiek maar de ontwikkeling van het toerisme gaat nu snel. Het is authentiek en rustig. Perfect duiken en snorkelen en nog veel meer.

'1064667' door RSteenman '1064667' door RSteenman

Indonesië

Indonesië

Toraja, Sulawesi

RSteenman

Op ongeveer 1500 meter hoogte bevindt zich een uitermate mooi landschap waarin ruig landschap wordt afgewisseld met goed onderhouden en complexe agrarische- en viskwekerij- culturen. Prachtig voor hiking en slapen bij localen.