Pkoelewijn

'1097356' door Pkoelewijn '1097356' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Varen met hindernisse

Pkoelewijn

Het Brokopondo stuwmeer heeft een oppervlakte van 135 duizend hectare, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht.. Toen de Afobakadam werd aangelegd (in 1964 voltooid) is het gebied dat onder water zou lopen niet kaal gekapt. Daardoor steken de toppen van de bomen nog steeds boven het water uit. Visvangst met netten is onmogelijk en varen vergt navigatiekunst. Er verdwenen indertijd zo'n 30 dorpen onder water met 5000 bewoners. Deze mensen werden verplaatst naar nieuwe dorpen en ze kregen 6 gulden pp compensatie... Die nieuwe dorpen kregen pas in het jaar 2000 elektriciteit. De Centrale die op waterkracht loopt werd gebouwd voor de aluminiumsmelters en voor de stad Paramaribo.

'1097255' door Pkoelewijn '1097255' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Stijl

Pkoelewijn

We wandelen met onze gids door het dorpje San dat aan de Surinamerivier ligt. Hier wonen Saramaccanen die nog steeds veel oude gebruiken in ere houden. Ze zijn niet gekerstend en doen nog aan voorouderverering. We worden verzocht om de heiligdommen en de offerplaatsen niet te fotograferen. Er zij nog veel houten huizen in de Saramaccaanse stijl, met in het hout gesneden decoraties.

'1097194' door Pkoelewijn '1097194' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Wethouder

Pkoelewijn

Tijdens een wandeling in het dorpje Pikin Slee aan de Surinamerivier komen we deze mooie Rasta tegen. Hij is basha, dwz wethouder van het dorp en op weg naar een vergadering met een minister uit Paramaribo. We zijn onder de indruk van zijn business outfit en zijn roze telefoon.

'1097153' door Pkoelewijn '1097153' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Balanceren

Pkoelewijn

Op ons paradijselijke eilandje in de Surinamerivier was er een groepje doodshoofdaapjes die tegen de avond hun circusact gingen uitvoeren. Racend over daken, palmtakken en electriciteitsdraden hadden ze de grootste lol. De lampjes aan de draden waren geen lang leven beschoren.

'1097136' door Pkoelewijn '1097136' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Op de Surinamerivier

Pkoelewijn

Een vaartocht over de Surinamerivier in een korjaal is niet echt comfortabel. Gelukkig is er onderweg veel te zien. Zoals bijvoorbeeld deze vissers. Als je langs de dorpjes vaart zie je mensen de was doen en ook baden. De badende vrouwen hebben liever niet dat je hen fotografeert,

'1097095' door Pkoelewijn '1097095' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Potje verf

Pkoelewijn

Ik zat gisteren wat te bladeren in de Suriname foto's op deze site en kwam toen een foto tegen van dit huisje in Paramaribo. Het huisje was echter verveloos. Het goede nieuws is dus dat het in de lichtgroene verf is gezet, Hte slecht nieuws is dat het dak nog steeds roestig is. Op de achtergrond zie je de palmentuin. Het verveloze huisje werd geplaatst door mOgi op 4 februari 2008, zie pagina 54 van de Suriname-foto's

'1097023' door Pkoelewijn '1097023' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Aan de Surinamerivier

Pkoelewijn

Een tocht over de Surinamerivier in een korjaal is bijzonder oncomfortabel. In het droge seizoen moet je soms uitstappen en een stukje door het bos lopen omdat de boot met passagiers op de keien dreigt te lopen. Gelukkig is er onderweg veel te zien. De meeste Marrondorpjes zijn al wat modern en hebben golfplaten daken. Op deze foto zie je een wat traditionelere bouw met daken van palmblad.

'1096968' door Pkoelewijn '1096968' door Pkoelewijn

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Uitzicht vanaf Capito

Pkoelewijn

Het State Capitol van Utah staat op een heuvel. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op Salt Lake City.

'1096911' door Pkoelewijn '1096911' door Pkoelewijn

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Capitool van Utah

Pkoelewijn

In elke hoofdstad van iedere Amerikaanse staat vind je een Capitool. Het is de zetel van de uitvoerende macht van die staat. Elk Capitool is vrij toegankelijk voor iedereen ( wel je paspoort bij je hebben). Op deze foto het Capitool van Utah in Salt Lake City. Het is prachtig gelegen op een heuvel met een mooi uitzicht over de stad. Ook het interieur is een bezoekje waard!

'1096847' door Pkoelewijn '1096847' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Mango's oogsten

Pkoelewijn

In het Indianendorpje Christiaankondre aan de Marowijne werd op een ochtend de mangoboom die voor ons verblijf stond door oma en kleindochter leeggeschud. Dwz , oma sloeg met een lange stok de mango's uit de boom en kleindochter verzamelde die in een kruiwagen. Ze zouden de mango's een paar dagen laten rijpen om ze vervolgens te gaan verkopen op de markt in St Laurent, Frans Guyana, dat op een uur varen aan de overkant van de rivier ligt.

'1096793' door Pkoelewijn '1096793' door Pkoelewijn

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Norris Geyser Basin

Pkoelewijn

In het Norris Geyser Basin van het Yellowstone National Park kun je een wandeling maken langs spectaculaire fumarolen en het kleurrijke bassin met een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergen.

'1096744' door Pkoelewijn '1096744' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Lekker eten

Pkoelewijn

In Paramarobo vind je bij de Centrale Markt en trouwens langs de hele Waterkant tentjes waar je lekker kunt eten of eten kunt afhalen. Het populaire Parbo bier is natuurlijk een must! Zaterdagmiddag en zondag is hier niets te beleven. Aan het einde van zaterdagochtend stapt iedereen in de tweedehandse Japanner en vertrekt naar het platteland. Op zondagavond weer terug. Gevolg: eindeloze files en veel rust in Paramaribo op zondag.

'1096663' door Pkoelewijn '1096663' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Kunst in de bush

Pkoelewijn

In he dorpje Pikin Slee, aan de Surinamerivier, bevindt zich het kunstenaarscollectief Totomboti. Ze maken tropisch-hardhouten meubels , houten kunstwerken en gebruiksvoorwerpen. Op deze foto zien we een houtsnijder bezig met een beeld. Het is er een van een set van vijf die in opdracht van het Tropenmuseum in Amsterdam werden gemaakt. Wie weet zie ik het daar nog eens terug in voltooide vorm?

'1096623' door Pkoelewijn '1096623' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Aan de Waterkant in..

Pkoelewijn

In Paramaribo staat een groot aantal witgeschilderde houten huizen en gebouwen in de Amerikaanse Plantage-stijl. Helaas laat de staat van onderhoud veel te wensen over. dat geldt vooral voor de Overheidsgebouwen. Hier een voorbeeld aan de Waterkant.

'1096592' door Pkoelewijn '1096592' door Pkoelewijn

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Midway geyser basin

Pkoelewijn

Van alle National Parks in de USA vind ik toch het Yellowstone Park het allermooist. Het borrelt , fluit en bruist en de kleuren zijn fantastisch. Daarbij ruikt het ook nog alsof je zeer dicht bij de chemische fabriek binnen in onze aardbol bent. Op deze foto een stukje van het Midway Geyser Basin.

'1096558' door Pkoelewijn '1096558' door Pkoelewijn

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Rocky Mountains

Pkoelewijn

Beeld van de Rocky Mountains in Colorado. We waren er vorig jaar in juni en er lag nog volop sneeuw op de toppen.

'1096490' door Pkoelewijn '1096490' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Bosje brug

Pkoelewijn

Staande aan de Waterkant in Paramaribo heb je een mooi uitzicht op de Jules Wijdenbosch brug, in de volksmond Bosjebrug genaamd. De aanleg was omstreden wegens de financiering uit de lopende staatsbegroting, maar ja, het was een presentje van Jules, de toenmalige president, aan de bevolking. De brug werd geopend op 20 mei 2000, zes dagen voor de Parlementsverkiezingen, die de Partij van Jules overigens verloor...… In 2014 werd bekend dat Ballast Nedam vanaf 1997 34 miljoen Nederlandse guldens aan steekpenningen betaalde aan Jules Wijdenbosch en zijn toenmalige adviseur van Staat, Desi Bouterse, om de brug te mogen bouwen. In 2020 zijn er weer Parlementsverkiezingen en Ronnie Brunswijk is al gesignaleerd met een helicopter boven Oost-Suriname die Surinaamse dollars uitstrooide over de bevolking. Tja, corruptie? Failed State? Zeg het maar. Surinaamse folklore, daar houd ik het op.....

'1096467' door Pkoelewijn '1096467' door Pkoelewijn

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Bad hair day

Pkoelewijn

Op de dag dat we het National Park Badlands ( South Dakota) bezochten is het geen seconde droog geweest. Dat was dus rondtoeren, snel uitstappen, plu in de aanslag en snel een foto nemen. Soms sloeg de wind ook nog onder de paraplu. Ik heb dus weinig foto's van dit Park. Deze vond ik wel aardig, met die felle koplampen van de auto beneden, die je goed kan zien , na opening. Wel zeiknat geworden

'1096425' door Pkoelewijn '1096425' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Visje voor het gezin

Pkoelewijn

De visserij op de Commewijnerivier is tamelijk kleinschalig, met kleine bootjes. Ze halen wel grote vissen binnen. Deze man heeft zojuist een visje gekocht direct vanaf de boot en denkt dat hij er zijn gezin met 6 kinderen mee kan voeden. Lijkt mij wel te doen! Even later bindt hij de vis achterop zijn fiets en rijdt naar huis, waar, naar ik mij voorstel, moeders klaar staat met de pan.

'1096377' door Pkoelewijn '1096377' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Vissers

Pkoelewijn

Als wij 's morgens van plantage Frederiksdorp ( thans een resort) de Commewijne oversteken treffen we aan de andere kant van de rivier de vissers die met hun netten bezig zijn. Er worden hier reusachtige vissen gevangen, maar de visserij gebeurt op kleine schaal.

'1096293' door Pkoelewijn '1096293' door Pkoelewijn

Griekenland

Griekenland

Of je worst lust

Pkoelewijn

Tijdens onze Secret Food Tour in Athene kwamen we langs een aantal winkels met specialiteiten, zoals een olijfolie- en olijvenwinkel, een kruidenwinkel en zoals te zien op deze foto: een worstenwinkel.

'1096246' door Pkoelewijn '1096246' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Sluisje

Pkoelewijn

De Nederlanders die in Suriname de plantages aanlegden wisten van waterbeheer. De plantages werden van elkaar gescheiden door kanalen en de waterstand werd geregeld door middel van sluizen. Op deze foto een sluisje op plantage Alliance. Op dit moment een citrusplantage. Er is hier een dorpje met ongeveer 150 mensen. De plantage wordt door de Staat gerund , maar levert weinig op.

'1096089' door Pkoelewijn '1096089' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Zonder blad

Pkoelewijn

Elke Surinameganger zal vroeger of later in een korjaal de Surinamerivier op varen. Je bevindt je al snel in het oerwoud, helaas niet een van mijn favoriete landschappen omdat je totaal geen uitzicht hebt. Gelukkig is daar af en toe een kale boom...In dit geval een kapokboom die jaarlijks zijn blad verliest.

'1096059' door Pkoelewijn '1096059' door Pkoelewijn

Suriname

Suriname

Koto museum in...Para

Pkoelewijn

Wel eens van de kotomisi gehoord? Ik hoorde daarvan op school. Bezoek in Paramaribo het Koto museum en laat je informeren over de Surinaamse kunst van het kleden. Het unieke museum dat de geschiedenis van de koto en angisa ( verhullende jurk en hoofddoek van de Creoolse cultuur) laat zien, is opgericht door Misi Christine van Russ- Henar (zie foto). Zij is gestart met de kleding van haar eigen grootmoeder. Het oudste kostuum dateert uit 1889. Creoolse vrouwen kunnen door de specifieke manier waarop zij hun angisa vouwen op subtiele wijze hun (gemoeds)gesteldheid tot uiting brengen. Ook vandaag de dag willen moderne dames zich nog wel eens in speciale koto's hullen op een zogenaamde kotodansi of bij bepaalde gelegenheden, zoals een huwelijk.

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik