Obiwan

'1110106' door Obiwan '1110106' door Obiwan

ChiliIquique

ChiliIquique

Ghost town Santa Laur

Obiwan

Een kijkje in de oude salpeter fabriek. Santa Laura Salpeter Works ligt 48 km ten oosten van de stad Iquique in de Atacama-woestijn in het noorden van Chili. In 1960 verlaten, in 1970 nadat het een spookstad was geworden tot nationaal monument verklaard en in 2005 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. In 1872 was deze regio nog van Peru en werd hier een salpeterfabriek opgericht welke snel groeide en zodoende al snel een drukke stad werd gekenmerkt door gebouwen in Engelse stijl. De economie stortte echter in tijdens de Grote Depressie van 1929 en het bedrijf ging nagenoeg failliet. In 1934 overgenomen en gemoderniseerd waardoor het uiteindelijk in 1940 de meest succesvolle salpeterfabriek werd.

'1107157' door Obiwan '1107157' door Obiwan

ChiliAtacama

ChiliAtacama

El Tatio

Obiwan

Los Géiseres del Tatio is een geiserveld in de Andes, ten noorden van San Pedro de Atacama en ligt op 4200 meter. Het zijn geen spuitende geisers zoals op IJsland maar wat je ziet is voornamelijk de damp van de 80 actieve geisers. Stoom ontluchting gecreëerd door geothermische uitbarsting. Om dit goed te kunnen zien moet je hier tegen zonsopkomst zijn zodat het nog flink koud is. Wij waren er in december, zeg maar het begin van de zomer en het was er -7 graden. Eenmaal met de zon erbij vliegt de temperatuur omhoog en verdwijnen de stoomwolken ook langzaam maar zeker. Het is het op 2 na grootste geiserveld ter wereld. (Na Yellowstone en Kamtsjatka). Als afsluiting kun je er nog voor kiezen om te gaan zwemmen in de hot spring. Hoewel het koud is om je om te kleden daarna wel de ultieme opwarming! Het restant van de in 1974 gebouwde ontziltingsfaciliteit staat er als stille getuige. Het boren veranderde het gedrag van de warmwaterbronnen aanzienlijk en in 1995 bleek uit rapporten dat een aantal geisers waren verdwenen of slechts hete bronnen waren geworden. De activiteiten van het thermisch ontziltingsproces zijn toen gestaakt.

'1106823' door Obiwan '1106823' door Obiwan

Chiliarica

Chiliarica

Roodkopgieren boven..

Obiwan

De Roodkopgieren zijn veelvuldig aanwezig boven de stad Arica maar om deze van dichtbij te kunnen zien moet je naar boven. De meer dan 100 hoge klif, El Morro de Arica, geeft een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. De gieren hebben hier hun eigen domein want een groot deel van de dag foerageert hij, waarbij hij zo veel mogelijk gebruikmaakt van thermiek. Arica is de droogste stad op aarde en wordt ook wel "stad van de eeuwige lente" genoemd. Het is een echt surfstadje en staat zelfs bekend als de beste surfbestemming in heel Chili.

'1094097' door Obiwan '1094097' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Een dames pijp

Obiwan

Jinping markt in Laomeng (Honghe). Een heel enkele keer tref je ook een vrouw die een trekje aan de pijp neemt. Even een dolletje maken en dan is een foto maken ook geen probleem.

'1094043' door Obiwan '1094043' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Met filter

Obiwan

Babu markt van Zhuang (Wenshan). Vaak zie je mensen met een pijp waar onderin een sigaret wordt geplaatst. Wat water erin en het schijnt dan als een filter te functioneren. De blauwe kleding van de party wordt hier nog veelvuldig gedragen, echter alleen door de ouderen.

'1093917' door Obiwan '1093917' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Xiaobazi market

Obiwan

Rondreizend in Zuid-Yunnan onderweg naar de "Xiaobazi market of the Miao". Een praatje maken wordt wat lastig maar een paar foto's laten zien doet het ijs wel breken. Jij ook op de foto? Ja, met sigaretje uiteraard. En dat allemaal zonder woorden.

'1090106' door Obiwan '1090106' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Puzhehei (3/3)

Obiwan

Puzhehei op de dezelfde bergtop als de vorige foto maar dan de andere kant op kijkend. Een sprookjesachtig gebied waar ik wel wat langer had willen blijven. Dat gevoel herkent iedereen waarschijnlijk wel maar indien je in 3 weken een paar duizend kilometer moet (mag) afleggen gaat dat uiteraard niet lukken. Puzhehei 3van3. From above - face South.

'1089886' door Obiwan '1089886' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Puzhehei (2/3)

Obiwan

Puzhehei in de Yi-taal betekent een vijver vol met vis en garnalen. Na een boottochtje over dit meren complex kwamen we aan bij een berg waar je via een hele lange en ongelijke trap tussen de Chinese toeristen naar boven kon lopen. Alleen dat is al een belevenis. Boven aangekomen is dit je uitzicht richting Noord, een karst gebergte van 165 vierkante kilometer. Puzhehei 2van3. From above - face North.

'1089785' door Obiwan '1089785' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Puzhehei (1/3)

Obiwan

Puzhehei staat ook wel bekend als "het Guilin van Yunnan" en ligt ongeveer 300 km ten zuidoosten van Kunming in de Prefectuur Wenshan. We waren hier in februari en we zitten flink West, dus de zon komt gelukkig niet zo heel vroeg op aangezien ik geen MvK heet. :-) Echter de beste tijd om hier te zijn is in augustus wanneer de lotusbloem in volle bloei staan. Puzhehei 1van3. Vanaf beneden.

'1048988' door Obiwan '1048988' door Obiwan

JapanTokio

JapanTokio

Dagje Tokio

Obiwan

Voor het werk naar Japan, dat is leuk zeg. Beetje jammer dat de tickets geregeld zijn terwijl ik zelf nog op reis ben en ik de data niet weet. Omdat ik voor werk op pad ga wil het nog niet zeggen dat ik verder niets hoef te zien. Eerste keer in Japan dus daar had ik nog wel een weekje aan vast willen plakken maar dat gaat dus niet. We hebben maar liefst 1 dag over om Tokio te ontdekken. Beetje jammer. Totaal onvoorbereid (ik dacht dat mijn reisgenoten dat wel hadden gedaan) met de metro naar Asakusa maar dat vind ik erg toeristisch met heel veel meuk-winkeltjes. Hierna lopend naar de rivier alwaar ik een toren tevoorschijn zie komen. Blijkt Skytree te zijn en deze is best hoog, ruim 600 mtr. Er lopen ontzettend veel dametjes rond in (nep)Geisha kleding aangezien zij allemaal op de foto willen tussen de bloesem die dan toevallig net in volle bloei staat. Ik ook eens mazzel. Ze vinden het allemaal prachtig, laten zich overal positioneren en gaan graag ook even voor mij op de foto. Ook meteen even een paar met hun mobieltje maken. Korte kennismaking die naar meer smaakt. (Het land bedoel ik).

'845282' door Obiwan '845282' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Rijstterrassen van...

Obiwan

De mooiste plek om de rijstterrassen te fotograferen is omgeving Yuanyang. Dat weten andere mensen echter ook; je kunt over de koppen lopen. Daar loop je dan met je statief tussen de Chinezen, Japanners en Koreanen en een handvol Europeanen. Wat een drukte, dat waren we even niet meer gewend. De lokale Hani's die daar de boel min of meer beheren laten mensen tegen betaling (klein bedragje) door een hek zodat je buiten de paden kunt komen. Niet van harte want je bent een domme Europeaan maar na enig tamelijk behoorlijk aandringen van mijn echtgenote (ik had het al opgegeven) mochten we er toch door. En dan heb je ook wat.

'845281' door Obiwan '845281' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Zondag markt van...Ba

Obiwan

Babao town, Guanngnan county in Wenshan. De eerste serieuze markt die we bezochten tijdens de reis door Yunnan was meteen prijsschieten. Een onvoorstelbaar kleur pallet van de diverse verschillende minderheid groeperingen.

'834285' door Obiwan '834285' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Rode aarde

Obiwan

Dongchuan, de Rode Aarde is een opkomende toeristische bestemming in de buurt van Kunming. Zeer geliefd bij voornamelijk Chinese fotografen en omschreven als "Gods palet". Dit gebied strekt zich uit over bijna 50 kilometer en zijn de meest opvallende in de wereld. (Zeggen ze....) Dongchuan ligt ongeveer 250 kilometer ten noordoosten van Kunming, op een hoogte van 1.800-2.600 meter. Het kan er dus koud zijn in de avonden. De beste tijd om dit te bezoeken schijnt mei / juni te zijn.

'825636' door Obiwan '825636' door Obiwan

ChinaYunnan

ChinaYunnan

San la feng jinf ming

Obiwan

Vanuit de stad Babaoshen in Yunnan is het een halfuurtje naar deze waterval. Ondanks dat het nog maar begin maart is, is het knap warm. De lokale bevolking mag een entree vragen van 20 Yuan p.p. Dat is geen binnenloper want we zijn de enige klanten, Maar in de zomer wordt het drukker. Met Chinezen wel te verstaan, want Europeanen hebben we al een week niet meer gezien. En dat is goed te merken aan de reacties van de bevolking.

'571404' door Obiwan '571404' door Obiwan

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Lago do Canario

Obiwan

Het weer op de Azoren is nogal wisselvallig. Een uitspraak van een local: "Als het weer je niet bevalt, moet je een halfuurtje wachten". Ondanks dat het aan de kust onbewolkt was zag je boven land een dik pak wolken ontstaan wat resulteerde in dichte mist in de bergen. De omgeving Cete Citades is beroemd vanwege het mooie uitzicht op de kratermeren. Maar niet met mist. Het is een schitterend wandelgebied. Lekker rustig, mooie natuur en hier en daar nog wat historie zoals de restanten van een Romaans Aquaduct.

'569312' door Obiwan '569312' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Tunulliarfik Fjord

Obiwan

Wie gaat er nou naar Groenland? Dat had ik mijzelf jaren geleden zeker af kunnen vragen. Misschien was ik er nog niet aan toe, of niet goed op de hoogte van de mogelijkheden. Zuid-West Groenland ligt eigenlijk niet zo noordelijk als men vaak denkt. Wij hebben de hele week prachtig weer gehad waarbij ik het vaker te warm dan te koud had. Het Tunulliarfik Fjord was het begin en het eindpunt van de reis aangezien het vliegveld van Narsarsuaq hier ligt. Met de Zodiac nog even een rondje langs de prachtige afgebroken stukken gletsjer terwijl ons hotel op de achtergrond rustig meevaart. Even geen highlights, geen tempels, geen wereldwonderen, geen tourist traps, geen zeurende mensen, geen file, geen smog. Ik ga het steeds meer waarderen.

'569038' door Obiwan '569038' door Obiwan

SpanjeAlhambra

SpanjeAlhambra

Iglesia de Santa...Ma

Obiwan

Het Alhambra complex. Natuurlijk had ik de tickets thuis al moeten boeken want dat doet toch iedereen. Dat doen wij wel even ter plaatse, alle waarschuwingen in de wind slaande, bij de plaatselijke info kiosk. Raboscanner voor de creditcard? Ja, in het hotel. Of je moet de volgende dag om 8 uur ter plaatse in de rij gaan staan voor misschien een kaartje. Ja, doei. Bekijk het even. We boeken vanavond wel in het hotel. Achteraf allemaal een hoop gedoe om niks want we zaten blijkbaar in een rustige periode (23/12). Er was van drukte totaal geen sprake en we hebben heerlijk op ons gemak rondgelopen. In het hoogseizoen zwerven er dagelijks zo’n 6000 bezoekers door de tuinen en paleizen en nu misschien een paar honderd. Tegen de tijd dat we de Generalife tuinen gingen bekijken was het zonnetje al aardig aan het zakken waarbij deze prachtig door de toren van de Santa Maria kerk scheen. Een mooie afsluiter van de dag.

'566762' door Obiwan '566762' door Obiwan

IndiaTaj Mahal

IndiaTaj Mahal

Noord-oever Yamuna

Obiwan

Taj Mahal. Ons 7e wereldwonder waardoor we in 2015 "verlost" waren van de Quest: 7 in 7 jaar. Met heel veel plezier trouwens. Begin mei, ik vond het niet bepaald druk maar blijkbaar treffen wij dat wel vaker. Taj Mahal is gelegen aan de Zuid-oever van de rivier Yamuna, de grootste zijrivier van de Ganges. Een heilige rivier maar tevens ook één van de meest vervuilde rivieren ter wereld. We zijn omgereden naar de overkant van de rivier genaamd Mehtab Bagh waar helemaal niemand was op een paar locals na die vruchten aan het plukken waren. Een heerlijke plek waar we op het enige bankje dat er stond hebben kunnen genieten van dit prachtige uitzicht in totale stilte. Dat de duif ook nog even bleef zitten was mooi meegenomen.

'566082' door Obiwan '566082' door Obiwan

CambodjaCentraal Cambodja

CambodjaCentraal Cambodja

Kambu-ja

Obiwan

Cambodja is vaak van naam veranderd. De Cambodjanen zelf noemen hun land Kampuchea wat is afgeleid van het woord Kambu-ja. Deze naam betekent letterlijk: zij die geboren zijn door Kambu. Kambu is volgens een mythe de grondlegger van Cambodja. Onderweg van Phnom Penh naar Seam Riep stoppen we zo nu en dan zoals op deze plek waar deze oude man onverstoorbaar aan het eten is. Nu wij de geschiedenis van Cambodja wat beter kennen moet deze man wel een hoop meegemaakt hebben. Echter veel verder dan een buiging met de "wai" en een glimlach komt het niet. Geen goed gesprek ondanks mijn 10 woorden kennis van het Cambodjaans.

'565993' door Obiwan '565993' door Obiwan

LaosVang Vieng

LaosVang Vieng

Dat had ik niet...ged

Obiwan

Vang Vieng is dé backpacker hangplek en de enige plaats in Laos die volledig op toerisme is ingericht. De aantrekkingskracht van Vang Vieng gelegen in een spectaculaire, groene omgeving tussen de bergen aan de Nam Song rivier is onmiskenbaar. Naast het kajakken, bergbeklimmen en grot bezoeken is de meest geliefde bezigheid toch wel het ‘tuben’. Dat ging voorheen gepaard met heel veel drugs en alcohol. Onderweg kon je namelijk stoppen bij barretjes langs de rivier met als gevolg dat veel toeristen ladderzat in het water dobberden. Inmiddels is het tuben aan banden gelegd, zijn illegale bars gesloten en wordt op straat geen drugs meer verkocht. Wij hebben een tochtje met een snelle longboat gemaakt en inderdaad de tubers die wij tegemoet tegen kwamen waren wel heel vrolijk. Deze drukte had ik niet direct verwacht in Laos maar de tijd staat nu eenmaal niet stil.

'565935' door Obiwan '565935' door Obiwan

LaosCentraal Laos

LaosCentraal Laos

Animisme

Obiwan

Het theravada boeddhisme werd rond het jaar 1300 door koning Fa Ngum ingesteld maar niet iedereen was meteen overtuigd en het duurde dan ook eeuwen voordat het de grootste godsdienst van het land was. Vooral in kleinere plaatsjes is nog steeds het animisme de belangrijkste religie. Dit is een natuurreligie waarbij geesten van voorouders en natuurgoden centraal staan. In deze dorpen staan vaak kleine, kleurrijke huisjes naast de gewone huizen waarin deze geesten worden vereerd. Onderweg van Luang Prabang naar Vang Vieng komen we in zo'n mini dorpje waar de kinderen ons nauwlettend in de gaten houden.

'564737' door Obiwan '564737' door Obiwan

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Jardim Artur Amorim d

Obiwan

Aan de noordkust van S?o Miguel, een van de eilanden van de Azoren, ligt het dorpje Capelas. Dit dorp stond vorige eeuw vooral bekend om de walvisjacht. Vanuit de haven van Capelas bestormden walvisvaarders de wateren zodra ze een walvis aan de horizon zagen. Het dorps pleintje (Jardim Artur Amorim da Câmara) ligt er schijnbaar verlaten bij; de mannen zitten in de bar en de vrouwen zijn het eten aan het voorbereiden. Geen terrasjes want de locals houden niet van buiten zitten. Toeristen? Die zoeken het maar uit. Het is een prima bestemming voor even een weekje weg, eventueel in combinatie met een van de andere eilanden. Mooi en goedkoop, vooral in het voorseizoen.

'564730' door Obiwan '564730' door Obiwan

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

AntarcticaAntarctica schiereiland en Weddell zee

Wilhelmina Bay

Obiwan

Hoewel ik zelf denk dat RR vd week iets teveel eer is voor mijn bescheiden bijdrage van de laatste tijd wil ik iedereen bedanken voor de reacties. Wilhelmina Bay, Antarctisch schiereiland. De kans dat je daar geen walvissen treft is bijna nihil maar je weet het maar nooit. De natuur laat zich niet dwingen.

'564467' door Obiwan '564467' door Obiwan

GroenlandZuidkust Groenland

GroenlandZuidkust Groenland

Hvalsey

Obiwan

Hvalsø Kirke, een kerk in de verlaten Groenlandse Norse vestiging van Hvalsey hoort bij de best bewaarde Noorse ruïnes in Groenland. Het christendom kwam rond het jaar 1000 in Groenland en er werden kerken gebouwd. Waarschijnlijk is deze kerk in het begin van de 14e eeuw gebouwd. Dit is Zuid-West Groenland. Je kunt hier alleen per schip naar toe (of met een helikopter) De kans is klein dat je in een voetstap loopt. Het is onbewoond en er zijn geen paden. Dankzij de Historicus aan boord zijn we veel te weten gekomen over het leven van de Vikingen.

Community-updates

EDITIE 108 | Reis mee met Floortje Dessing & andere reisheldinnen

15-04-2021 Columbus Travel editie 108 is nu verkrijgbaar! Voor deze editie bundelden we onze krachten met die van Nederlands bekendste reisjournalist: Floortje Dessing. In een interview stellen we de vragen die we altijd al van haar wilden weten. En lees je meer over bijzondere bestemming in Indonesië, India, Botswana en Zwitserland.   Bekijk de editie hier >

WEEK 20 | COMMUNITY-TOPPERS


Neretva. Foto: Canipel
1. Topfoto & -tip: Neretva door Canipel
2. Review: De Hortus Alkmaar door Agrotewal
3. Communitylid van de week: TravelsbyMonique
4. Nieuwkomer: Ad Jonker

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik