Nrique

'1111300' door Nrique '1111300' door Nrique

Verenigde StatenHawaii

Verenigde StatenHawaii

De schildpadden van..

Nrique

Aan het einde van de dag komen op Maui honderden groene zeeschildpadden het land op om uit te rusten. Vrijwel elke dag zagen we minimaal 1 zeeschildpad.

'1111298' door Nrique '1111298' door Nrique

Verenigde StatenHawaii

Verenigde StatenHawaii

Bultruggen kijken op.

Nrique

Niet mijn beste of scherpste foto, eerlijk gezegd... de foto's zijn mislukt en dit is een frame uit een filmpje. Maar wat een beleving! Een groep van 10 mannetjes walvissen zwemt achter een vrouwtje aan in de hoop haar te kunnen versieren. Wettelijk gezien moet een boot 100m afstand houden, maar als je stil ligt en ze komen op je af, tja.. Ons kleine rubberen bootje had het geluk dat de hele groep recht op ons afkwam en onder ons door ging. Uitgelezen moment om mn camera in het water te steken en het prachtige schouwspel op film te zetten.

'541070' door Nrique '541070' door Nrique

Verenigde StatenFlorida

Verenigde StatenFlorida

Manatee

Nrique

Mocht je ooit in Florida zijn, ga dan zeker naar Crystal River om manatees te spotten. Het dorpje draait waarschijnlijk voor een groot gedeelte op de bezichtigingen van manatees, maar er is totaal niet groots opgezet en we werden meerdere keren aangesproken met de vraag waar we vandaan kwamen. Echt gewend aan toeristen zijn ze er dus nog gelukkig niet en dat maakt de beleving des te leuker.

'532559' door Nrique '532559' door Nrique

Verenigde StatenFlorida

Verenigde StatenFlorida

Tail of the manatee

Nrique

Geen wonder dat in vroeger tijden deze prachtige beesten soms voor zeemeerminnen werden aangezien. Toegegeven, ze zijn niet woest aantrekkelijk en lijken niet op mensen, maar na maanden op zee kan ik me voorstellen dat je het niet meer helemaal helder ziet. In Miami is het als het water warmer is mogelijk om zeekoeien te zien. Wij waren er echter op een "winters" moment. Maar een ritje van 6 uur was het meer dan waard!

'526198' door Nrique '526198' door Nrique

Verenigde StatenMiami

Verenigde StatenMiami

Over/under

Nrique

Mijn foto's zijn vaak onder water, soms boven water, maar het was me nog niet vaker gelukt om een foto te maken die beide werelden laat zien. Eindelijk! In de mangroven van Key Largo met een prachtige spons in het middelpunt van de belangstelling

'523287' door Nrique '523287' door Nrique

Verenigde StatenFlorida

Verenigde StatenFlorida

Manatee

Nrique

Crystal River is dé manatee hoofdstad van, nouja, bijna van de wereld.Deze bedreigde diersoort komt nog maar op enkele plekken ter wereld voor. Tijdens de wintermaanden verzamelen soms honderden manatees (zeekoeïen) bij de bronnen rondom Crystal River. De temperatuur van het zeewater daalt in die periode en de warmere bronnen in Crystal River, zorgen dat de manatees niet onderkoeld raken. Ze stonden hoog op mijn lijstje om nog eens te zien en de rit van 6 uur vanuit Miami was het meer dan waard!

'450783' door Nrique '450783' door Nrique

MaltaValetta

MaltaValetta

Schorpioenvis

Nrique

Als je goed kijkt, kan je in bijna elke zee wel een familielid van de schorpioenvissen vinden. Deze schoonheid vond ik op een wrak voor de kust van Malta.

'428602' door Nrique '428602' door Nrique

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Ceremonie

Nrique

Tijdens een bezoek aan een van de vele Hindoeïstische tempels, ook wel Pura genoemd, op Bali, werden we door de lokale bevolking uitgenodigd om een ceremonie te bezoeken. Het was indrukwekkend om te zien hoe zowel binnen als buiten de tempel, het gehele dorp bij elkaar kwam om samen hun geloof te delen. Die dag werd een van de belangrijkere goden vereerd. Je kunt aan het aantal dakjes zien hoe belangrijk de specifieke god is. Des te meer daken, des te hoger de god staat in aanzien.

'428069' door Nrique '428069' door Nrique

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Bohar snapper

Nrique

Ze blijven gaaf! Bohar snappers. Op de zelfde duiksite gemaakt als de foto waar ik in 2009 mijn eerste rode ster voor kreeg. De duiksite en het gevoel om tussen de zo'n enorme groep vis te duiken, blijft overweldigend.

'428007' door Nrique '428007' door Nrique

IndonesiëJogjakarta

IndonesiëJogjakarta

Prambanan

Nrique

Soms moet je even achterom kijken. Bij de ingang begon het al met een ontzettend fel tegenlicht en in het complex zelf viel het door alle schaduwen ook tegen om een mooie overzichtsfoto te maken. Maarrrrr op het moment dat we richting de uitgang liepen, wierp ik nog een blik achterom en kon zo de hindoe tempel Prambanan geheel er op krijgen.

'427988' door Nrique '427988' door Nrique

IndonesiëJogjakarta

IndonesiëJogjakarta

Buddhism

Nrique

In de boeddhistische kosmos bestaan meerdere bestaansniveaus van voelende/bewuste wezens: van goden (een bestaan met bijna uitsluitend geluk) tot hellewezens (een bestaan met bijna uitsluitend lijden). Mensen bevinden zich in de middenmoot met levens waarin geluk en lijden elkaar afwisselen. Als men verlicht wil raken zal dat als mens moeten. Goede acties leiden tot een wedergeboorte als een deva, een halfgod, of als een mens, in een relatief comfortabele situatie. Slechte acties veroorzaken een wedergeboorte in een oncomfortabele situatie: als een mens in een slechte situatie, als dier, als zogenaamde hongerige geest, of zelfs in een hel. Het huidige leven wordt volgens het boeddhisme voorafgegaan door een beginloze reeks vorige levens. Alleen inzicht in de keten van oorzaak en gevolg, en de beheersing en uitdoving van de verlangens, brengt verlossing uit samsara, het almaar doorgaande rad van doodgaan en geboren worden. *bron: Wikipedia

'427331' door Nrique '427331' door Nrique

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Spider

Nrique

Zoals je misschien al gemerkt hebt, van vissen weet ik wel wat, maar spinnen daarentegen zijn me onbekend. Heeft iemand een idee wat voor spin dit is? Ik kwam hem tegen op Bali terwijl we door een jungle-achtig gebied liepen. Qua grootte moet je denken aan het formaat van een flinke hand (met vingers). Ter vergelijking, de spin linksboven is ongeveer 4 cm van poot naar poot.

'427327' door Nrique '427327' door Nrique

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Koraal tuin

Nrique

Nusa Penida staat bekend om de ontmoetingen met manta roggen en mola mola's. Wat minder bekend is, is dat het koraal er ook schitterend is. Er bestaat geen garantie dat je grote vissen tegenkomt tijdens je duik en veel duikers zijn onterecht ontevreden over hun duik als ze deze niet tegenkomen. Kijk verder dan die ene vis en geniet van het prachtige koraal, dat zwemt namelijk niet zomaar weg. Ps. Ik heb die duik wel manta's gezien, dus het was een dubbel geslaagde duik :)

'427307' door Nrique '427307' door Nrique

EgypteSinai

EgypteSinai

Massief

Nrique

Murenes hebben altijd een rare aantrekkingskracht op me. Over de wat kleinere maak ik me niet zo druk, maar dit is een reuzenmurene (Gymnothorax javanicus) van meer dan 2 meter (wordt max 3) en ik kan je vertellen.... Die zijn best indrukwekkend als ze langzaam in jouw richting glibberen om een kijkje te nemen. De wetenschap dat ze me in al die jaren nog nooit agressief benaderd hebben, stelt me enigszins gerust en als het too-close-for-comfort-gevoel komt, zwem ik gewoon rustig weg, maar niet voordat hij even geposseerd heeft.

'426818' door Nrique '426818' door Nrique

EgypteSharm el Sheikh

EgypteSharm el Sheikh

Dog puffer fish

Nrique

Volgens mij is dit een soort van dog puffer fish, maar ik weet het niet 100% zeker. Ik was in ieder geval erg blij met dit visje wat heerlijk stil bleef zitten terwijl ik dichterbij kwam. Het is wellicht niet de meest kleurrijke vis, maar ook de wat meer groteske vissen verdienen onze waardering! Wat ik erg cool vind om te zien is hoe transparant de uiteinden van zijn vinnen zijn. Je kunt er echt letterlijk doorheen kijken.

'405484' door Nrique '405484' door Nrique

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Heremiet

Nrique

Pas nadat ik de foto thuis bekeken had, zag ik dat er aan de linkerkant ook nog een 2de heremietkreeft aanwezig was op de foto. Tijdens de duik en het fotograferen zelf was die me totaal niet opgevallen. Zo goed werkt camouflage dus.

'405063' door Nrique '405063' door Nrique

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Masked Butterfly Fish

Nrique

Als ik dingen zie of doe, verbind ik daar in mn hoofd vaak een lied aan. Ik schaam me een beetje om dit te erkennen, maar bij de masked butterfly fish is dat meestal: K3 - Blub (ik ben een vis) Ik ben een klein geel visje in een zee van blauw S.O.S. Ik mis je Ik ben een klein geel visje in een zee van blauw S.O.S. toe help me Ooit neem ik je mee heel diep onder de oceaan Laat een mooie nieuwe wereld voor je opengaan Voor de grijze sleur bedank je, want je hebt een magisch drankje Maar je weet hoe het is : als je drinkt gaat het mis (blub, blub blub, blub)Ik ben een vis Zucht, hersenen, waar moet dat naar toe met me...

'404971' door Nrique '404971' door Nrique

IndonesiëJogjakarta

IndonesiëJogjakarta

Borobudur

Nrique

De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa. De basis van deze stoepa is 123 bij 123 meter. De stoepa heeft negen etages; de onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana. De kleine stoepa's vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirvana te worden opgenomen. De open gaten in de onderste stoepa's staan op hun punt (de weg is nog onzeker) en in de bovenste stoepa's vlak, horizontaal (de weg is duidelijk, het geloof stevig). *Bron Wikipedia De monnik op deze foto is bezig met zijn pelgrims tocht en hoort volgens het gebruik 7 keer met de klok mee om elke verdieping heen te lopen.

'404789' door Nrique '404789' door Nrique

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Not a painting

Nrique

Stiekem ben ik deze foto steeds meer gaan waarderen. In het begin vond ik het in vergelijking met de andere fotos die ik had van de false killer whales maar raar. Door de beweging en de kleuren lijkt het namelijk net een schilderij ipv een foto.

'404733' door Nrique '404733' door Nrique

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

In to the abyss

Nrique

Ik reis, dus ik kijk. Ik duik en zie de andere kant van deze wereld. Normaal plaats ik foto's die zo kleurrijk mogelijk zijn, maar dat is niet het enige waar duiken uit bestaat. Hoe kan je de donkere eenzame diepte weergeven? Deze foto laat een duiker zien die het wrak Dunraven aan het bewonderen is. Zelf vind ik dit soort foto's meestal het best tot hun recht komen in zwart/wit, vandaar ook mijn keuze voor deze kleurstelling.

'403856' door Nrique '403856' door Nrique

IndonesiëJogjakarta

IndonesiëJogjakarta

Buddhisme

Nrique

De monniken op de achtergrond leggen vandaag de code van eer af; patimokkha. De patimokkha voor bhikkhu's (of monniken) bestaat uit ongeveer 227 regels. Naast de patimokkha zijn er nog meer dan duizend andere regels en richtlijnen waar de monniken en nonnen zich aan moeten houden. Het totaal aan gedragsregels en discipline wordt de Vinaya genoemd. De vier meest fundamentele regels (de vier parajikas, uitsluitingsgronden) voor de bhikkhu's zijn: Wanneer een bhikkhu aan geslachtsverkeer doet, is hij parajika. Wanneer een bhikkhu intentioneel een mens doodt, is hij parajika. Wanneer een bhikkhu iets van significante waarde steelt, is hij parajika. Wanneer een bhikkhu liegt over zijn eigen spirituele realisaties, is hij parajika. Indien een monnik een van deze acties toch doet, is hij geen bhikkhu meer en kan in zijn huidige leven geen bhikkhu meer worden. Een andere belangrijke regel is dat bhikkhu's en bhikkhuni's geen geld mogen gebruiken en ontvangen, en zich niet mogen inlaten met directe ruil van goederen met leken. *bron: Wikipedia

'403179' door Nrique '403179' door Nrique

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Murene (nachtduik)

Nrique

Ook deze murene heeft mijn buddy goed weten te belichten met zijn zaklamp. Meestal wil ik zo min mogelijk grote lampen tijdens een nachtduik, want je verblind namelijk ook je eigen zicht voor een gedeelte. Maar wat was ik blij deze keer. Een beetje samenwerking levert mooie resultaten :)

'403147' door Nrique '403147' door Nrique

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Sawa

Nrique

Met deze foto bewijs ik voor mezelf dat ik lang niet altijd gelijk heb. Een van mijn overtuigingen is namelijk dat een foto die je al rijdend hebt gemaakt nooit en te nimmer een goede foto zal worden. Rara waar ik was toen ik deze foto maakte.. Ja in een rijdend busje. Het was op een druk bergweggetje dat al kronkelend naar boven liep. Normaal gesproken vraag je de chauffeur om even te stoppen als je echt iets wilt zien, maar op zulke wegen is er soms gewoon geen plek om stil te staan. Omdat ik al had gezien dat er een mooi overzicht aan zat te komen, had ik mn camera al uit de tas gepakt en ingesteld. Al met al moet ik eerlijk bekennen dat dit toch mijn beste sawa foto is die ik de hele vakantie gemaakt heb. :-)

'402782' door Nrique '402782' door Nrique

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Tail of the false...k

Nrique

Na minuten lang langs de boot te hebben gedarteld en uiteindelijk ook mij voldoende tijd gegeven om mn hoofd in het water te steken en foto's te nemen, (deze zijn eerder gepubliceerd en staan in mn fotolijst) was het tijd om afscheid te nemen. Nog een keer kwam er een groepje van deze false killer whales voorbij om vervolgens in de diepte te verdwijnen. Hopelijk waren ze op weg naar een volgende boot om ook daarvan de mensen aan boord een geweldige ervaring te laten beleven!

Community updates


REISREPORTER OP DE COVER
14-01-2021 Bij de abonnees is hij inmiddels al op de mat gevallen: de nieuwste editie van Columbus Travel. En misschien herkenden sommigen van jullie het coverbeeld wel: het is de prachtige foto van Antwan, die hij schoot in Myanmar en die eerder al tot topfoto werd uitgeroepen. Antwan, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze foto en natuurlijk met de cover!

OOK IN EDITIE 96:
De vaste rubriek The Best of Columbus Community, met prachtige foto's van JoshuaX, Ellen69 en CDahlkamp. Columbus-editie 96 is verkrijgbaar via onze  webshop.

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

TERUGBLIKKEN EN VOORUITKIJKEN
30-12-2020 Op de valreep van 2020 wil ik jou graag namens het voltallige Columbus Travel-team hartelijk bedanken voor je enthousiaste deelname aan het mooiste online reizigersplatform van Nederland. Dit jaar was voor ons als gepassioneerde reizigers natuurlijk een bijzonder moeilijke tijd, en het was mooi om te zien dat leden de community bleven gebruiken om elkaar te inspireren en vooruit te kijken. Vooruitkijken blijven we ook vanuit de redactie doen, hoe lastig dit ook is in coronatijd. We willen dan ook graag van de gelegenheid gebruikmaken om je een korte update te geven over de community in 2021. Lees meer >

OPROEP
30-12-2020 Wat was voor jou dé reisbestemming van dit bizarre jaar? Ben je Nederland gaan (her)ontdekken of afgereisd naar bijzondere stukjes Europa, weg van de massa, toen we afgelopen zomer verantwoord de grens over konden? Deel je favoriete reisbestemming van 2020 via deze pagina. Foto’s zijn welkom! De beste vondsten verzamelen we voor een artikel over de beste reisbestemmingen van 2020. Meedoen kan t/m 7 januari 2021.

OOK IN EDITIE 95:
08-12-2020: De vaste rubriek The Best of Columbus Community. Dit keer geven communityleden tips over hoe je je dierenfoto's naar een hoger niveau kunt tillen en worden communityleden Henk Vanetië, Ina Wisse, Miranda Noomen en Jessi van Dijck  in het zonnetje gezet. Columbus-editie is ook verkrijgbaar via onze webshop.

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
04-12-2020 In december maak je wederom kans op fantastische prijzen door een mooie foto van jouw favoriete bos of boservaring in te sturen. Wat dacht je van wandelschoenen van Grisport en The North Face, rugzakken van Vaude en Kapten & Son, een winterjas van Regatta en natuurlijk weer een prachtig natuurhuisje in het bos?!  Zo doe je mee >

week 03 | Community-toppers


Le Mont Saint. Michel. Foto: Esthers
1. Topfoto & -tip: Le Mont Saint Michel door Esthers
2. Review: Gelderland, Nederland door Henk Vanetie
3. Communitylid van de week: AGrotewal
4. Nieuwkomer: Carmen Castricum

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik