Nicole Matijssen

'1110595' door Nicole Matijssen '1110595' door Nicole Matijssen

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Albatros op Espanola,

Nicole Matijssen

Deze prachtige Albatros heb ik mogen bewonderen op het eiland Espanola op de Galapagos. In de middag deden we een 'dry-landing' bij Punta Suarez. Dit is een rotsachtige trail van 2,5 uur lopen waarbij je over rotsen klimt en op vulkanische paden loopt. Dit gedeelte van Espanola is een dierenparadijs! We hebben veel dieren gezien zoals zeeleeuwen, leguanen, blue-footed boobies, hood mockingbirds, darwin vinken, lava lizards en de waved albatros. De albatros komt alleen op dit eiland in de Galapagos voor. Het is spectaculair om ze te zien op stijgen van de hoge kliffen en door de lucht te zien zweven. In de periode eind maart zitten ze ook op hun nesten te broeden, zoals deze mooie albatros op de foto. Heel bijzonder en één van de mooiste eilanden van de Galapagos.

'1110132' door Nicole Matijssen '1110132' door Nicole Matijssen

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Met El Chepe door de.

Nicole Matijssen

In maart 2018 reis ik samen mijn Mexicaanse vriend Sergio, met de trein El Chepe door noord Mexico. Voordat we aan deze reis begonnen keken sommige mensen ons verschrikt aan; reizen in noord Mexico, dat is toch hartstikke gevaarlijk? Wij lieten ons niet weerhouden en gelukkig maar; het is één van onze mooiste reiservaringen buiten de gebaande paden. We starten de treinreis in Los Mochis en onderweg maken we diverse stops zoals in El Fuerte, Cerrocahui en Posada Barrancas. We eindigen de treinreis in Creel. De foto is gemaakt op het station van Bahuichivo, vlakbij Cerrocahui. Het ligt midden in het prachtige berglandschap en tijdens de treinreis passeer je 36 bruggen en 87 tunnels. Het landschap tussen Bahuichivo en Posada Barrancas is het meest spectaculair en geeft je op deze plekken een waanzinnig uitzicht op de Copper Canyon. Deze Canyon is ruim 4x zo groot als de Grand Canyon in de Verenigde Staten. En niet geheel onbelangrijk; we hebben ons tijdens deze reis hartstikke veilig gevoeld. De lokale inwoners waren uitermate vriendelijk, zo hebben we met de 70-jarige Don Juan een trekking gemaakt door de bergen van Cerrocahui en hebben we de Tarahumara ontmoet bij Posada Barrancas. Zo gastvrij als ze zijn nodigden ze ons uit voor een zelfgemaakte koffie en vertelden ze ons over de tradities van het marathon lopen. Kortom; de treinreis met El Chepe door de Copper Canyon in Mexico is een echte aanrader!

'1110012' door Nicole Matijssen '1110012' door Nicole Matijssen

Ecuador

Ecuador

Kleurrijke vogels in.

Nicole Matijssen

Deze kleurrijke toekan heb ik gespot in het privé natuurreservaat van de Mashpi Lodge. De Mashpi Lodge behoort tot één van de meest unieke lodges ter wereld volgens National Geographic. Zelf vond ik het ook een unieke ervaring! De lodge ligt op 3 uur rijden van de hoofdstad Quito in het nevelwoud (nabij het dorpje Pacto). Mashpi Lodge is meer dan een luxe lodge op een prachtige locatie. Voor de bouw van de lodge is een bioloog aangenomen om een onderzoeksprogramma uit te voeren. Op deze manier zijn ze zoveel mogelijk te weten gekomen over de natuurlijke elementen binnen het Mashpi-reservaat en hun interactie met dit gevarieerde ecosysteem. De verzamelde informatie wordt ingezet bij de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Heel interessant! Het birdwatchen is toch wel dé activiteit om naar de Mashpi lodge te komen want het is een vogelparadijs. Op 1 ochtend hebben wij meer dan 60 verschillende vogelsoorten gespot, waaronder deze kleurrijke toekan. Naast de activiteiten in het reservaat worden er ook lezingen gegeven waardoor je meer leert over deze bijzondere natuurplek.

'1109733' door Nicole Matijssen '1109733' door Nicole Matijssen

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Zonsopgang in de...Oo

Nicole Matijssen

Vaak wandel ik in de ochtend met mijn hond Mylo (latino-hond uit Ecuador) door de Ooijpolder bij Nijmegen. De camera gaat dan mee en dan is het genieten van dit mooie natuurgebied. We wonen midden in het centrum en het is 'slechts' 15 minuten lopen richting de Ooijpolder. Een aantal weken geleden genoten we van deze prachtige zonsopgang en dat geeft toch een beetje 'vakantie-gevoel' dichtbij huis. Wel zo duurzaam ;-)

'1080573' door Nicole Matijssen '1080573' door Nicole Matijssen

MexicoSan Cristobal de las Casas

MexicoSan Cristobal de las Casas

Varen tussen...krokod

Nicole Matijssen

Als je een reis naar Mexico maakt mag een bezoek aan de provincie Chiapas niet ontbreken. Zo reisde ik per bus van Puerto Escondido naar San Cristobal de las Casas. Dit kleine stadje is natuurlijk een niet te missen plek voor op je bucketlist, maar vanuit daar kun je ook leuke uitstapjes maken naar dorpjes in de omgeving zoals Zinacatan of de mooie natuur bij Sumidero. De Canon del Sumidero is één van de toeristische attracties in dit gebied, maar desalniettemin het bezoeken waard. Ik maakte een boottour over de Grijalva rivier waarbij ik mijn ogen uitkeek langs de immense rotswanden, een natuurlijke 'arbol de navidad' (watervallen in de vorm van een kerstboom) mocht bewonderen en zelfs krokodillen heb gespot!

'1079863' door Nicole Matijssen '1079863' door Nicole Matijssen

Mexicohierve-el-agua

Mexicohierve-el-agua

Natuurwonder Hierve e

Nicole Matijssen

Hierve el Agua is een natuurwonder in de provincie Oaxaca. Vanuit de stad Oaxaca kun je dit bijzondere natuurfenomeen bezoeken. Boek een tour waarbij je naar het dorpje Tule gaat, hier staat een eeuwenoude boom (El Arbol de Tule), de ruïnes van Mitla bezoekt en uiteindelijk Hierve del Agua. Maak een wandeling in de omgeving van Hierve al Agua waardoor je verschillende uitzichtpunten hebt en ontspan in de warmwaterbaden, een heerlijke afsluiter van een intensieve dag! Tip: kijk ook 3opreis terug waarbij Geraldine in haar rondreis door Mexico ook Hierve el Agua bezoekt. Ze geeft ook direct een kijkje in de keuken bij de locals in de omgeving waarbij je kennis maakt met de lokale ambacht. Absoluut het bezoeken waard!

'1065017' door Nicole Matijssen '1065017' door Nicole Matijssen

Birma

Birma

De vrolijke kinderen.

Nicole Matijssen

De eerste reis die ik samen met mijn vriend maakte was naar Birma en Thailand. We begonnen in Bangkok en vanuit daar vlogen we naar Yangon in Birma (Myanmar). Vervolgens bezochten we ook Bagan en maakte we een 3-daagse trekking vanuit Kalaw naar het Inle Lake. Een geweldige ervaring want we gingen écht buiten het gebaande pad. Er zijn vele mogelijkheden om trekkingen te maken maar via ons lokaal contactpersoon was er een trekking georganiseerd die nog niet eerder door toeristen was bewandelt. Het was een onwijs gave ervaring! De mensen die we onderweg tegenkwamen wisten niet wat ze zagen; een blondine met een Mexicaan.... bijzondere combinatie? En volgens onze gids hadden ze überhaupt nog nooit blonde/blanke mensen gezien. Deze vrolijke kinderen vonden ons maar gek en moesten continu lachen als wij naar hen zwaaide. Hoe puur wil je het hebben op reis? We sliepen bij familie van de gids, op een bamboe matje op de grond met z'n allen in 1 ruimte. Geen comfort maar dichterbij de locals kun je niet komen. Dit blijft ons voor altijd bij!

'1064576' door Nicole Matijssen '1064576' door Nicole Matijssen

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Trotse Don Juan van..

Nicole Matijssen

Aangekomen in Bahuichivo met de trein El Chepe worden we naar het kleine dorp Cerrocahui gebracht. Om de omgeving te verkennen besluiten we met een lokale gids op pad te gaan; Don Juan. Don Juan is een bijzondere verschijning; sombrero op zijn hoofd, een oude jeans en crème kleurige blouse met versleten zwarte slippers. Op 78-jarige leeftijd wandelt hij vrijwel iedere dag met reizigers de bergen in om hen de prachtige natuur en de watervallen te laten zien. Enigszins verbaasd over deze verschijning beginnen we aan onze wandeling. Dat Don Juan geen haast heeft wordt al snel duidelijk; om de 5 meter maken we een stop waarbij Don Juan helemaal los gaat over zijn kennis over dit gebied. Hij kent alles; vanaf Los Mochis tot aan Chuihuahua. En nog belangrijker; de mensen kennen hem ook! Vol passie en enthousiasme vertelt hij over ‘zijn’ Cerrocahui, Cerro de Agua, oftewel ‘berg van water’. Dat Don Juan ook een fervent fotograaf is blijkt wel uit het feit dat hij mij iedere 2 minuten wijst op een ‘increíble vista’… ‘een fantastisch uitzicht’ en dat ik daar toch écht wel even een foto van moet maken. Zelf wilde hij ook wel even poseren als trotse Mexicaan in 'zijn' Cerrocahui en dit is het resultaat! De wandeling is 3 kilometer maar met Don Juan als trotse inwoner van zijn dorp maken we er maar liefst 7 kilometer van waarbij we er 4 uur over doen. Na een uur zijn we het dorp uit en lopen we verder de natuur in. Don Juan vertelt over zijn leven in het dorp; hij woont samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Al vanaf het eerste uur dat Hotel Misión zich hier heeft gevestigd is hij een bekend gezicht en leidt hij de reizigers rond door de bergen. Don Juan is een echte babbelaar en met slechts 1 vraag kletst hij zo 20 minuten vol om een antwoord te geven. We hebben er veel plezier in gehad om met Don Juan op pad te zijn, zijn markante personage en vele verhalen maakten de wandeling tot één van onze hoogtepunten tijdens deze reis.

'1064358' door Nicole Matijssen '1064358' door Nicole Matijssen

EcuadorGalapagos eilanden

EcuadorGalapagos eilanden

Zeepaardje bij Leon..

Nicole Matijssen

Eén van mijn mooiste duikervaringen was bij de Galapagos eilanden. Vanaf San Cristobal kun je naar diverse dive spots waaronder Leon Dormido (ook wel Kicker Rock genoemd). Tijdens het snorkelen kijk je je ogen uit; zeeschildpadden, zeeleeuwen, manta's, tropische gekleurde vissen en met een beetje geluk zelfs hamerhaaien. Dus toen ik ging duiken wist ik niet wat ik nog meer kon verwachten. Het was verrassend hoe mooi de duik was en tussen het kleurrijke koraal hebben we zelfs een zeepaardje gespot! Verstopt en héél klein van formaat wist onze dive master dit pareltje te spotten. Een onverwacht zeedier op de Galapagos eilanden.

'1064267' door Nicole Matijssen '1064267' door Nicole Matijssen

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Zonsondergang met de.

Nicole Matijssen

Dit is één van de mooiste zonsondergangen die ik heb gezien. Samen met een vriendin maakte ik een rondreis door Zuid-Afrika en bezochten we het Amakhala Game Reserve. Een prachtig reservaat waar we verbleven in de Woodbury Tented Camp, kamperen in het wild maar wel met de benodigde comfort, een absolute aanrader! We hebben tijdens de safari de big 5 gespot en nog veel meer droom-plaatjes geschoten maar dit is één van mijn favorieten. Zo bijzonder om te genieten van een sundowner met de giraffen zo dichtbij. Op de foto waren ze nog wat verder weg maar uiteindelijk kwamen ze steeds meer onze kant op en konden we nog foto's maken van dichtbij, een echt WOW-gevoel!

'1064256' door Nicole Matijssen '1064256' door Nicole Matijssen

SpitsbergenLongyearbyen

SpitsbergenLongyearbyen

Poserende walrus in..

Nicole Matijssen

In 2016 ging ik op studiereis naar Spitsbergen, een 13-daagse reis met de Sea Endurance rondom Spitsbergen in de maand juli. Ik hoef vast niet uit te leggen dat dit een geweldige ervaring is geweest. Vanuit Longyearbyen vaarde we richting Ny Alesund en een van de eerste stops was Smeerenburg en Virgohamna. Hier spotten we een kolonie walrussen, heerlijk genietend van 't zonnetje. Deze walrus maakte het helemaal mooi en ging daadwerkelijk voor ons poseren als 'een model' op het strand. Het is voor mij dé ultieme winterfoto omdat deze gemaakt is op een winterbestemming maar de walrus lijkt te zeggen; kijk mij hier genieten van mijn tropische strand!

'1064218' door Nicole Matijssen '1064218' door Nicole Matijssen

BraziliëPantanal

BraziliëPantanal

Roofvogel in de...Pan

Nicole Matijssen

In april 2017 ging ik op studiereis naar Brazilië voor mijn werk. De reis begon in Rio de Janeiro en vervolgens reisde ik naar de Amazone (Alta Floresta), het noorden van de Pantanal en Salvador de Bahía. De Pantanal was één van de hoogtepunten tijdens mijn reis. Als natuurliefhebber kom je hier volop aan je trekken met het vele wildlife dat je kunt spotten. Naast de beroemde capibara's en de jaguar zijn er ook honderden vogelsoorten te bewonderen. Tijdens een safari kwam ik deze mooie roofvogel tegen. De exacte naam weet ik niet, maar ik vond het een mooi plaatje om met jullie te delen en om te laten zien dat de Pantanal meer is dan alleen de grotere wilde dieren en ook een paradijs voor vogelliefhebbers.

'1064152' door Nicole Matijssen '1064152' door Nicole Matijssen

MexicoPuebla

MexicoPuebla

Ballonvaart nabij...P

Nicole Matijssen

Als verrassing had mijn vriend (zelf een Mexicaan, geboren en getogen in Puebla) een ballonvaart geregeld nabij Puebla. Vroeg in de ochtend, rond 05:00 uur reden we per taxi naar Valquirico waar we werden opgehaald door de organisatie van globo3uno. We stopten in een verlaten gebied met een aantal Maya ruïnes, erg toepasselijk om hier de ballon gereed te maken om de lucht in te gaan. Het was erg gaaf om de zonsopgang hierbij te zien en we konden vanaf dit gebied ook de vulkanen zien, de Popocatepetl en de Malinche. We hebben ruim een half uur tot driekwart in de ballon gezeten. Ook de landing was spectaculair want we kwamen terecht in the middle of knowhere waar mensen nog nooit Europeanen hadden gezien. Hilariteit alom want ik werd zowaar door iedereen van het dorp op de foto gezet; vader, moeder, kinderen, oma, opa... iedereen wilde een kiekje maken. Het uitzicht vanaf de ballon was geweldig en het is een absolute aanrader om eens een andere activiteit te ondernemen buiten de stad. (Alhoewel Puebla zelf natuurlijk méér dan de moeite waard is)

'1064149' door Nicole Matijssen '1064149' door Nicole Matijssen

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Verblijf met een...sc

Nicole Matijssen

Na onze stop in Bahuichivo en Cerrocahui zijn we met de trein naar Posada Barrancas gereisd. Hier hebben we overnacht in het Hotel Mirador dat is gebouwd tegen een klif. Alle kamers hebben een privé balkon vanwaar je uren kunt genieten van het spectaculaire uitzicht op de Copper Canyon. Wij hebben hier een middag vertoefd door alleen maar te kijken naar het uitzicht en de zwevende adelaars boven ons. De kamers zijn relatief eenvoudig, maar dit uitzicht maakt het alles dubbel en dwars waard. Vanuit het hotel kun je een bezoek brengen aan het Adventure Park waar je met de langste canopy ter wereld door de kloof kunt zweven. Op 3 op Reis kun je nog een filmpje vinden van Chris Zegers die dit heeft gedaan. De maaltijden zijn tijdens je verblijf inbegrepen en prima verzorgd. Naast het Adventure Park kun je ook nog andere uitstapjes maken in de omgeving zoals paardrijden, quadrijden of hikes maken.

'1064146' door Nicole Matijssen '1064146' door Nicole Matijssen

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Uitzicht Copper Canyo

Nicole Matijssen

Dit geweldige uitzicht is te bewonderen vanaf het uitzichtpunt Mirador del Cerro del Gallego in de buurt van Cerrocahui. Wij zijn vroeg in de ochtend vanaf ons Hotel Misión opgehaald door de gids en via een 2 uur durende route naar dit uitzichtpunt gereden. Onderweg vertelde de gids uitgebreid over de Copper Canyon en cultuur van de Tarahumara. Zo bezochten we ook nog een lokale dame die in haar eentje in een van de grotten woont in dit bergachtige gebied. Het uitzicht vanaf Cerro del Gallego is net een schilderij waar je úren naar kunt staren. We zijn er dan ook even goed voor gaan zitten om het rustig op ons in te laten werken.

'1064144' door Nicole Matijssen '1064144' door Nicole Matijssen

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Tarahumara bezoeken..

Nicole Matijssen

Tijdens onze treinreis met El Chepe door de Copper Canyon maakten we een stop bij Posada Barrancas. Hier maakten we kennis met de lokale cultuur van de Tarahumara. Bijzonder om te zien hoe deze mensen hier in het berggebied van Mexico leven. Samen met onze gids maakten we een wandeling door de kloof en staken we de kloof over met de teleferico. De Tarahumara leven met weinig, maar zijn uitermate trots op hun afkomst. Zulke vriendelijke en warme mensen dat je daar direct een warm hart van krijgt. Deze moeder met haar kindjes ging op haar gemak met ons een praatje maken terwijl de kinderen vrolijk kleurplaten tekende. Een bijzondere locatie die zeker het bezoeken waard is!

'1064139' door Nicole Matijssen '1064139' door Nicole Matijssen

MexicoThe Copper Canyon

MexicoThe Copper Canyon

Verblijf in Posada de

Nicole Matijssen

Een absolute aanrader in noord-Mexico is de treinreis met El Chepe. Vertrek vanaf El Fuerte en reis via diverse stops naar Chihuahua. Wij verbleven in El Fuerte in Posada del Hidalgo ook wel ‘La Casa del Zorro’ genoemd. De casa is omgetoverd tot een luxueuze haciënda en je kijkt je ogen uit! De haciënda heeft verschillende vertrekken waar overal iets terug te vinden is over de historie van het gebouw en de legende van Zorro. Vanuit het hotel worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals een boottour (dat hebben wij gedaan) over de rivier en een bezoek aan de lokale community. Het dorp El Fuerte is terecht benoemd tot ‘pueblo magico’ met zijn koloniale architectuur en historische gebouwen. Bezoek het ‘Museo mirador El Fuerte’ waar je meer leert over de historie van dit bijzondere dorp. Wij verbleven hier 2 nachten en dat was meer dan voldoende. Vanuit El Fuerte reis je dan met de trein door naar de volgende stop, bijvoorbeeld Bahuichivo (Cerrocahui).

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik