NLreizen

'871528' door NLreizen '871528' door NLreizen

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Zelf rondvaren

NLreizen

Het leuke aan Amsterdam vind ik dat het stads en dorps tegelijk is. Toeristisch dat wel, zeker door de opkomst van AirBnB en de lowcost airlines. Soms heb je het idee in een rolkofferparadijs terecht te zijn gekomen, zeker in de weekenden. Maar Amsterdam heeft ook z'n charme weten te behouden. Vanaf het water kun je dat goed zien. Huur eens een bootje...

'866343' door NLreizen '866343' door NLreizen

Frans-PolynesiëTuamotu Eilanden

Frans-PolynesiëTuamotu Eilanden

Schoonzwemmen

NLreizen

Rifhaaien zijn in de lagunes van de Tuamotu eilenden, zoiets als konijnen bij ons in de duinen. Zeker deze zwartpunt rifhaaien. Wij zagen ze altijd circuleren in groepjes van 4 tot 6. Ook dit duo is onderdeel van een groepje van 6. Zwartpunt rifhaaien zijn met hun maximale lengte van circa 1,5 meter kleine haaien en komen nooit helemaal op je afzwemmen. In hun natuurlijke omgeving, zonder ze te voeren (wat wel voor toeristen op Bora Bora en Moorea gebeurt), kwamen ze zelfs schuw over. Als je ooit grote groepen haaien (rif-, grijze of hamerhaaien) in een schitterende omgeving wil zien, dan zijn de Tuamotu's de " place to be" volgens vele duikers die wij spraken. Wij hebben er in ieder geval heel veel gezien, maar hebben geen vergelijkingsmateriaal.

'865048' door NLreizen '865048' door NLreizen

Frans-PolynesiëTuamotu Eilanden

Frans-PolynesiëTuamotu Eilanden

Tikehau

NLreizen

Tikeau is 1 van de atollen van de Tuamotu eilanden groep dat per vliegtuig vanuit Tahiti bereikbaar is. Het is een geliefd eiland voor een weekendje weg bij Franse expats en locals, vanwege de relaxte sfeer en de eindeloze, onaangetaste koraalstranden. De koraalstranden van de tuamotu's staan bekend om hun roze gloed die schitterend kan oplichten in de zon. "Les Sables Roses" zoals de Fransen zeggen. "Les Sables Roses" zijn heerlijke picknickplekken. Tikeau is daarentegen geen strandbestemming in de klassieke zin van het woord; handdoekje op het strand, luchtbedje in het water. Het koraal is ruw en de stroming in de lagoon sterk. Het leven speelt zich met name onder water af. Je komt hier zeker in aanraking met een fantastische onderwater wereld!

'863782' door NLreizen '863782' door NLreizen

Frans-PolynesiëTuamotu Eilanden

Frans-PolynesiëTuamotu Eilanden

Ontdek de Tuamotus

NLreizen

Als je ooit een reis mocht maken naar Frans Polynesië, dan mag een bezoek aan minimaal 1 van de eilanden van de Tuamotu eilandengroep niet ontbreken. Een groep van 77 atollen, waarbij een aantal hiervan per vliegtuig te bereiken is. Rangiroa (op de foto) is het hoofdeiland en is 1 van de grootste atollen ter wereld. Rangiroa is dagelijks in een uurtje vliegen vanuit Tahiti bereikbaar. Air Tahiti biedt tegen een aantrekkelijk tarief "air passes" aan. Je kunt dan binnen een periode van 4 weken een aantal eilanden bezoeken. Voorwaarde is wel dat je je reisschema vastlegt op het moment van aankoop van de pas. Per vliegtuig aankomen op 1 van de atollen levert - bij helder weer - de mooiste uitzichten op en is al een feestje op zich!

'859220' door NLreizen '859220' door NLreizen

Frans-Polynesiënuku-hiva

Frans-Polynesiënuku-hiva

Opgaan in het...dagel

NLreizen

Als je op reis de mogelijkheid hebt iets langer op één plek te blijven geeft dat altijd iets extra's. Je kijkt anders, je maakt meer contact en daar komen dan vaak weer de leukste gesprekken en ervaringen uit voort. Even opgaan in het dagelijkse leven van een bestemming levert ons altijd prachtige herinneringen op, plus energie om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Op de eilanden van Frans Polynesië spreekt het voor zich dat het dagelijks leven op gang komt zodra de vis in de vroege ochtend aan wal wordt gebracht. Heerlijk om daar deelgenoot van te zijn. Hier op Nuku Hiva wordt de tonijn per direct schoongemaakt en verkocht. De restanten van de tonijn (die je op de foto ziet) worden het water in gegooid, waarbij de grijze haaien razendsnel op het afval duiken. Een spektakel om te zien! De kinderen uit het dorp komen er elke ochtend speciaal op af om dat te zien. Als alle vis verkocht is, drink je bij het overdekte terras nog een vers fruitsapje en je je kunt er weer tegenaan. Op en top op reis!

'857053' door NLreizen '857053' door NLreizen

Frans-PolynesiëMarquesas Eilanden

Frans-PolynesiëMarquesas Eilanden

Dagje toeren

NLreizen

Een dagje een auto huren is de perfecte manier om een goed beeld van de oneindige ongereptheid van het eiland Nuku Hiva te krijgen. Gegarandeerd een dag vol schitterende vergezichten. Het is niet mogelijk om het eiland rond te rijden, je zult " heen en weer" rijden. Maar door de talloze bochten en het continu veranderende licht, heb je dit nauwelijks door! Het eiland is heel dun bevolkt, dus neem lunch mee of zorg ervoor dat je rond lunchtijd in het kleine dorpje Hatiheu bent. Daar zit het gezellige restaurant Chez Yvonne, een begrip op het eiland. Een auto regel je rechtstreeks via je pension, want een autoverhuurbedrijf is er niet. Wil je liever rondgereden worden? Er is altijd een familielid van de pensionhouder die een 4WD dagtour aanbiedt.

'855990' door NLreizen '855990' door NLreizen

Frans-PolynesiëMarquesas Eilanden

Frans-PolynesiëMarquesas Eilanden

Spectaculaire transfe

NLreizen

Nuku Hiva is weliswaar - met een oppervlakte van 339 km2 - het op 1 na grootste eiland van heel Frans Polynesië, maar de weg op de foto is toch echt de enige verharde weg die het eiland rijk is. Als je individueel door Frans Polynesië reist, heb je een eigen boot of je hopt per vliegtuig naar diverse eilanden. Dit laatste hebben wij gedaan. Na de landing op Nuku Hiva wacht je een spectaculaire transfer van circa 1,5 uur naar "de hoofdstad" van de Marquesas; Taiohae. Een relaxt, uitgestrekt tropisch dorp aan de baai van Taiohae, waar bijna alle pensions zijn. Maar voordat je daar aankomt, land je op Terre Déserte (verlaten land). Opgewacht door de eigenaar van het pension waar je geboekt hebt, slinger je vervolgens 1,5 uur lang door het ruige binnenland van Nuku Hiva naar Taiohae. Dit is nog eens aankomen op een bestemming! Betekent wel dat op de bonnefooi aankomen riskant is. Regel daarom van te voren je accommodatie en transfer. Hier staan geen taxi's buiten te wachten :)

'849960' door NLreizen '849960' door NLreizen

Frans-PolynesiëMarquesas Eilanden

Frans-PolynesiëMarquesas Eilanden

Binnenland Nuku Hiva

NLreizen

Nuku Hiva is met een oppervlakte van 339 km2 het grootste eiland van de Marquesas eilandengroep. Door de meestal onstuimige zee en het ontbreken van een rif, zul je hier niet zo snel komen om te gaan duiken, laat staan snorkelen. Maar voor de wandelaars en paardrijders onder ons is Nuku Hiva een paradijs. Je kunt op het eiland schitterende wandelingen en paardrijtochten maken door het binnenland, langs kliffen en naar verlaten baaien. De bekendste dagwandeling is vanuit de Hakatea baai, door de Hakaui vallei naar de Vaipo waterval. Er is meestal 1 persoon beschikbaar die een paar keer per week een aantal toeristen meeneemt naar deze 350 meter hoge waterval. Wij verbleven in pension Mave Mai en de eigenaar regelt dat je een dagje meekunt. Wij waren hier in oktober, waardoor de waterval bescheiden was, maar de weg door de canyon ernaar toe was spectaculair. De vallei was vroeger druk bevolkt, waardoor je naast al het spectaculaire groen ook restanten van de originele polinesische beschaving aantreft. En niet te vergeten, je vaart 's-ochtends eerst per boot vanuit Taiohae (waar je overnacht) naar de Hakatea baai. Daarna wandel je relaxt verder!

'848841' door NLreizen '848841' door NLreizen

Frans-PolynesiëMarquesas Eilanden

Frans-PolynesiëMarquesas Eilanden

In the middle of...no

NLreizen

Als je van serieus afgelegen, ongerept en ruig houdt, dan ben je op de Marquesas eilanden op het juiste adres aangekomen. De Marquesas archipel is onderdeel van Frans Polynesië en ligt ongeveer 1500 kilometer ten noordoosten van Tahiti. Dicht bij de evenaar, in " the middle of nowhere" . De eilanden worden voornamelijk bezocht door wereldzeilers die vanuit het Panama kanaal, via de Galapogos eilanden hier voor anker gaan. Je kunt de eilanden ook bezoeken aan boord van de Aranui (half bevoorradings- half cruiseschip) of per vliegtuig. Wij zijn vanaf Tahiti naar de Marquesas gevlogen, zodat we voldoende tijd en maximale vrijheid hadden om de eilanden te bezoeken. Air Tahiti heeft dagelijkse verbindingen naar Nuku Hiva en Hiva Oa en je kunt zelfs " last minute" nog een ticket bemachtigen. Dit heeft alles te maken met de prijs die ze hanteren. De sfeer die de eilandengroep uitademt is moeilijk met een andere bestemming te vergelijken. Het heeft de ruigheid van een Atlantische kuststreek, maar dan gehuld in een tropisch jasje. Door het ontbreken van een beschermend rif, hier geen " bountylook". Hier klotst de woeste zee rechtstreeks tegen de steile kliffen en vulkanische rotspartijen. De binnenlanden zijn steil, dichtbegroeid en overwegend onbegaanbaar. Vanaf zee, krijg je een goed beeld van de ruigheid van de eilanden. Onze tip is dan ook; probeer iemand te regelen die je meeneemt op een boottochtje, ongeacht welke eiland je bezoekt.

'846016' door NLreizen '846016' door NLreizen

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Wadi Ghwayr Bassin

NLreizen

In het Dana Nature Reserve kun je prachtige en afwisselende wandelingen maken, zonder zelfs maar iemand tegen te komen. Vanuit Feynan Ecolodge (in het zuidwesten van het "Dana Nature Reserve") loop je in een uurtje of 2 naar het lage gedeelte van Wadi Ghwayr. Een relaxte wandeling, die prima op eigen houtje te doen is!

'845986' door NLreizen '845986' door NLreizen

JordaniëDana Wildlife Reserve

JordaniëDana Wildlife Reserve

Verblijf in Dana...Na

NLreizen

Dana Nature Reserve is een schitterend gebied om dag- of meerdaagse wandelingen te maken. Tenminste als je van bergen en wadi's houdt. Om die reden verbleven wij er enkele dagen en hadden Feynan EcoLodge in het Zuid Westen van het gebied als uitvalsbasis. Feynan Ecolodge is een echte aanrader als je in Jordanië bent en je je even buiten de gebaande paden wil wagen. De afgelegen lodge is een initiatief uit 2005 van de "Royal Society for the Conservation of Nature". Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op de bouwstijl van oude karavanserai's. Prachtige lokatie, gastvrije Bedoeïenen, heerlijk eten en sterrenkijken vanaf het dakterras; Feynan Ecolodge is een ervaring op zich. Je moet er wel wat voor over hebben om er te komen :). De lodge ligt 8 kilometer van het dorpje Feynan in "the middle of nowhere". Dit betekent dat je naar het dorpje Feynan rijdt, je auto daar achterlaat, om vervolgens opgehaald te worden in een 4WD.

'845862' door NLreizen '845862' door NLreizen

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

Koraaltuinen;...snork

NLreizen

Alle lagunes rondom de eilanden van de Society groep, lenen zich perfect voor snorkel tripjes. De mooiste plekken vind je dicht bij het rif dat de lagune vormt en de eilanden beschermt. Tussen/achter de motu's (koraaleilandjes) en het rif om precies te zijn. Op die plekken is het onderwater op z'n mooist en op z'n levendigst. Deze plekken worden om die reden dan ook koraaltuinen genoemd. Om er te komen kun je meestal via je pension een "lagoon" excursie regelen, maar ons advies is; peddel er zelf heen in een kayak. Dit anemoonvisje zwemt bij motu Tau Tau in de lagune van Taha'a. Taha'a wordt vaak in 1 adem genoemd met het eiland Ra'iatea, omdat beide eilanden omringd worden door 1 gemeenschappelijk rif. Taha'a en Ra'iatea liggen op 45 minuten vliegen (dagelijks meerdere vluchten) vanaf Tahiti, maar worden nog nauwelijks door toeristen bezocht. Wij verbleven 10 dagen op Taha'a en hebben maximaal 10 toeristen gezien, dus mocht je van de gebaande paden willen afwijken...

'845606' door NLreizen '845606' door NLreizen

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

Motu hoppen

NLreizen

Motu's zijn de kleine eilandjes die in de lagunes rondom het vulkanisch hoofdeiland liggen. Ze zijn vrijwel allemaal onbewoond en verlaten, ondanks dat bijna al het land in Frans Polynesië - en dus ook de motu's - privé bezit zijn. En hoe relaxed de Polynesiërs ook zijn, roddel en achterklap over land en aan wie het toebehoort is volksvermaak nummer 1. Als wij terugkwamen van een kayak tochtje , kregen we per direct de vraag; welke motu was je, gevolgd door een "smeuig" verhaal, over wie er momenteel allemaal steggelen over het eigendom van de motu. Op de foto motu Oatara in de lagune van Ra'iatea & Taha'a. Deze motu ligt circa 2 kilometer vanaf het hoofdeiland en is redelijk eenvoudig per kayak te bereiken, vanuit het plaatsje Opoa (of vanuit je pension als dat in de buurt van Opoa ligt). Schitterende tocht, oogverblindend mooi. In de categorie "wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger"!

'845390' door NLreizen '845390' door NLreizen

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

Walviskaak in je tuin

NLreizen

Tijdens ons fietstochtje over het eiland Maupiti kwamen we voorbij dit tafereel. We moesten eerst 2 keer kijken, maar we zagen het toch echt goed. Deze mensen hebben een walviskaak tegen de muur van hun huis staan. Lekker nonchalant, met wat boeien en overige rommel eromheen. Fietsen kun je huren via het familiepension waar je verblijft. Maupiti ligt 320 kilometer ten westen van Tahiti. Je kunt er per vliegtuigje komen vanaf Tahiti, Raiatea of Bora Bora. Geen dagelijkse vluchten en kleine vliegtuigjes maken dat je je tripje naar Maupiti wel van te voren moet vastleggen. Sowieso is het raadzaam om je vluchten van te voren vast te leggen als je gaat Island hoppen op Frans Polynesië. De capaciteit op de vluchten is beperkt en er zijn geen bootverbindingen tussen de eilanden als alternatief. Air Tahiti heeft een gebruikersvriendelijke website, waar zij diverse

'845332' door NLreizen '845332' door NLreizen

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

50 tinten blauw

NLreizen

Deze foto is een vervolg op de vorige foto "360 graden uitzicht". Vanaf het hoogste punt vanaf het eiland Maupiti, word je getrakteerd op een adembenemend mooi beeld op de lagune rondom het eiland. Wij hadden nog nooit zo'n diversiteit in kleuren blauw gezien. En vanuit dit perspectief krijg je ook een goed beeld van de koraalstructuren. Tijdens het " walvisseizoen" (juli-oktober) heb je vanaf dit punt ook grote kans dat je een bultrugwalvis spot. Wij hebben ze vanaf hier net niet gezien, maar tijdens onze tocht omhoog kwamen we wel laaiend enthousiaste mensen tegen die ze wel hadden gespot. Het pad omhoog start schuin tegenover restaurant Tarona aan de overkant van de weg. Maar nogmaals, het eiland is zo klein, iedereen wijst je de weg.

'845194' door NLreizen '845194' door NLreizen

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

Frans-PolynesiëSociety Eilanden

360 graden uitzicht

NLreizen

De wandeling/klim naar de top van de "berg" Teurufaatiu is letterlijk en figuurlijk adembenemend. Het is de bijna 400 meter hoge "berg" op het eiland Maupiti. Maupiti is vervolgens weer 1 van de Society eilanden, die op hun beurt weer deel uitmaken van Frans Polynesië. Kleine toelichting, omdat onze ervaring is dat de eilanden van Frans Polynesië nog redelijk onbekend zijn. Frans Polynesië is vooral bekend vanwege het eiland Bora Bora. Een "honeymoon" bestemming voor veel Fransen en Amerikanen. Maar je zou Frans Polynesië ongelooflijk tekort doen als je Bora Bora gelijk stelt aan de sfeer en authenticiteit van Frans Polynesië. Wij hebben er eind vorig jaar 2,5 maand rondgereisd en kregen er geen genoeg van. De ongereptheid van de eilanden, de authenticiteit van de bevolking; onbeschrijflijk mooi. Wat ons betreft hebben de eilanden van Frans Polynesië 100% de Columbus factor. Terug naar Maupiti. Maupiti is een klein eiland ten noorden van Tahiti. Je fietst het in een uurtje rond (1 weg, circa 10 kilometer) en iedereen kent iedereen. Er is 1 pad dat zichzelf wijst omhoog naar de top van de berg Teurufaatiu. Je loopt (en op het laatst klautert) in circa 1,5 uur naar boven. Veel water meenemen. Op de foto kun je goed zien hoe een gemiddeld eiland van de Society Eilandengroep eruit ziet. Een bergachtig groen vulkanisch hoofdeiland omringd door een lagune (perfect voor kajakken) beschermd door een koraalrif (perfect om te duiken).

'842714' door NLreizen '842714' door NLreizen

Réunion

Réunion

Canyoing voor...gevor

NLreizen

Zoals eerder gezegd, de kraterwanden die het binnenland van La Reunion domineren zijn steil en ruig met reeksen aan watervallen. Ideaal voor canyoing. Wij moesten na onze afdeling uiteraard ook weer omhoog klauteren. Op de foto zie je een ervaren klimmer die afdaalt. Op deze manier krijg je een goed beeld van de immense vulkaanwanden.

'842678' door NLreizen '842678' door NLreizen

Réunion

Réunion

Canyoing voor...begin

NLreizen

Het binnenland van La Reunion bestaat uit 3 vulkaankraters die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan. De vulkanische bergranden, ravijnen en watervallen zijn steil en ruig, waardoor ze zich heel goed lenen voor canyoing. Canyoing is een combinatie van abseilen, zwemmen, springen en klauteren, waarbij je de loop van een rivier volgt. Wij hebben een afdaling gemaakt door de canyon Fleurs Jaunes, die toegankelijk is voor alle niveau's. Onder begeleiding van een gediplomeerde gids, daal je veilig af. Als je geen last van hoogtevrees hebt een echte aanrader! Canyon Fleurs Jaunes ligt in de "Cirque de Cilaos" (1 van de 3 kraters) en een afdeling is gemakkelijk te regelen via 1 van de hotels in het dorpje Cilaos.

'842585' door NLreizen '842585' door NLreizen

Réunion

Réunion

Het wilde zuiden

NLreizen

Het wilde zuiden; zo noemen de Fransen de zuidkant van La reunion. Hier vind je geen tropische stranden. Hier zie je kilometers lang een inktzwarte kust vol basaltblokken gevormd door lavastromen. Ruig en onherbergzaam, bijna buitenaards. Wij hebben ons hier uren verwonderd en de woeste kracht van de natuur gevoeld.

'840596' door NLreizen '840596' door NLreizen

Réunion

Réunion

Lavatunnels

NLreizen

Het vulkanische eiland La Reunion is door zijn ruige en veelzijdige natuur een oase voor elke sportieve outdoor liefhebber. Doordat het eiland een Frans departement is, wordt het met name door Franse toeristen bezocht. Het eiland is een smeltkroes aan culturen en wij hebben genoten hoe Fransen, Indiërs, Chinezen en Creolen in harmonie met elkaar samenleven. Ze zijn er zelf ook trots op trouwens :). Het zuiden van het eiland is het minst bezocht, maar daarom niet minder indrukwekkend. Je bevind je tussen lavavelden en basaltblokken die in zee uitmonden. Onder de lavavelden gaat een heel netwerk aan tunnels schuil die je tegenwoordig mag bezoeken onder begeleiding van een gids. Uitgerust met pet, hoofdlamp, kniebeschermers en handschoenen ontdek je in een paar uur de ondergrondse lave wereld.

'835405' door NLreizen '835405' door NLreizen

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Schapenvellen

NLreizen

Marrakech komt vaak voorbij op deze site en waarschijnlijk niet voor niets. Je kunt uren slenteren door de medina met haar souks. En ook in de iets rustigere gedeelten zie je prachtige taferelen. Volgens mij vragen hier de mannen zich zelf ook af wat nou precies de bedoeling is van hun handelswaar.

'835298' door NLreizen '835298' door NLreizen

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Schutkleuren

NLreizen

Al wandelend val je in de hoge Atlas van de ene verbazing in de andere. Om elke hoek veranderen de kleuren en zie je berberdorpjes die helemaal opgaan in het landschap en waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

'835167' door NLreizen '835167' door NLreizen

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Huur een ezel

NLreizen

Het hoge atlas gebergte in Marokko is bij velen bekend en makkelijk te bezoeken vanuit Marrakesh. Toch zijn we tijdens deze 3-daagse wandeling van Imlil naar Setti Fatma 0 toeristen tegengekomen, wat ik heel opmerkelijk vond. OK, het was heel basic, maar daar krijg je ruige, kleurrijke landschappen - die je niet vanuit de auto kunt zien - voor terug. In het dorp Imlil huur je een gids en een ezel, koop je eten en je kunt op pad. Op de foto zie je onze gids met ezel die onze bagage en eten draagt. Comfortabel wandelen op deze manier en je sponsort zo ook nog een beetje de lokale bevolking.

'835006' door NLreizen '835006' door NLreizen

Japan

Japan

Kii Katsuura...visvei

NLreizen

De visveiling van Kii Katsuura in Japan is 1 van de grootste leveranciers van de dagelijkse verse tonijn in Japan. Uiteraard kleiner dan in Tokyo, maar hier zonder toeristen. Zodra de vis geveild is wordt ze in ijs ingepakt, om naar Osaka en Kyoto vervoerd te worden. Om 07.00 uur begint de veiling. Officieel mag je als bezoeker vanaf een "tribune" boven de veiling bekijken, maar in ons geval had niemand bezwaar dat we gewoon rondliepen op het hele terrein. Al met al een indrukwekkend schouwspel dat een dubbel gevoel geeft. De overbevissing ruineert de oceanen en Japan is hierin geen lieverdje.

Community updates

DIT IS DE NIEUWE COLUMBUS!

01-04-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 98! In deze nieuwste editie gaan we op safari in Europa en duiken we in het avontuur op Raja Ampat in Indonesië, op Malta en in Iran. We roadtrippen langs de Engelse zuidkust en vinden het geluk in Bhutan. En dat is nog lang niet alles ... 

DE COLUMBUS TRAVEL AWARDS GAAN VAN START!

04-03-2021 Het is weer zover: de jaarlijkse Columbus Travel Awards gaan van start! Dit jaar gaan we op zoek naar de meest duurzame reisorganisaties, start-ups, socialmedia-influencers en reishelden. Nomineer alvast jouw favoriet(en)!

Dit jaar zullen we de Community-fotowedstrijd lostrekken van de Travel Awards. We willen jullie langer de tijd geven en een eigen wedstrijd voor jullie creëren. Deze zal in april van start gaan: meer informatie volgt spoedig! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 14 | Community-toppers


Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan. Foto: Ameerakker
1. Topfoto & -tip: Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan door Ameerakker
2. Review: Graubünden door Henneke
3. Communitylid van de week: Travelbag
4. Nieuwkomer: Clicks_by_irene

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Welke plek is Wereldwonderwaardig, maar nog niet platgetreden? In onze nieuwe fotowedstrijd gaan we op zoek naar 7 Nieuwe duurzame Wereldwonderen. We dagen je dus uit jouw bijzondere ontdekkingen met ons te delen! De hoofdprijs is een reportagereis voor Columbus Travel naar een van deze duurzame Wereldwonderen. Stuur jouw Wereldwonder-fototip in!

Mis jij het reizen ook zo enorm? En kun je niet wachten om weer quality time te besteden met de mensen die je liefhebt? Deel jouw mooiste reisherinnering die je graag opnieuw zou beleven en wie weet wordt jouw wens wel waargemaakt. Elke maand belonen we het leukste verzoek met een avontuurlijk weekendje weg, waaronder een overnachting in een Natuurhuisje in Nederland. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik