NHadad

'322802' door NHadad '322802' door NHadad

MadagaskarCentraal Madagaskar

MadagaskarCentraal Madagaskar

Andringitra National.

NHadad

Onderweg naar het Anja Reservaat (waar je o.a. de Ring-Staart Maki's kunt zien), passeerde ik langs het Andringitra National Park, waar je indrukwekkende 'bergen' (wel kleine 'bergen'…) met enorme keien kunt zien. Dit is een voorbeeld van. Ik vond het erg mooi.

'322800' door NHadad '322800' door NHadad

MadagaskarWest Madagaskar

MadagaskarWest Madagaskar

Hangbrug boven scherp

NHadad

In het Tsingy de Bemaraha National Park vind je de 'Grand Tsingy'. Deze scherpe formaties van kalksteen worden beschouwd als een van de beste sites in Madagaskar, en dit gebied betreft dan ook een UNESCO heritage site. Deze brug hangt boven een ravijn, met hele scherpe steenformaties op de bodem. Ik kan met zekerheid zeggen, dat hoewel dit gebied erg 'lastig' is om te bereiken, het is zeker de moeite waard, als je al in Madagaskar bent.

'321081' door NHadad '321081' door NHadad

ThailandAyutthaya

ThailandAyutthaya

Werk Olifant in de...

NHadad

Na een bezoek aan de tempels van Ayutthaya, werd ik door de 'Rickshaw' chauffeur 'per toeval' naar een plek gebracht waar Aziatische olifanten de toeristen mogen entertainen… Ik legde uit dat ik er geen interesse in had, maar de chauffeur hield vol dat 'iedereen het leuk vindt' en een trip in Thailand niet volledig zal zijn zonder de olifanten te zien… Nou, hoewel ik niet op de olifant wilde, vond ik het toch leuk om een foto van te nemen. Ik vond het ook erg goed om te zien dat de olifanten goed verzorgd werden en in goede gezondheid verkeerden (ik ben een voormalige dierenverzorger… in Artis…). Zo hadden de dieren genoeg schaduw, hooi was overal te vinden en water werd constant aangeboden, ook in een vorm van een verkoelende 'douche'…

'321080' door NHadad '321080' door NHadad

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Oostelijke Franjeaap.

NHadad

Tijdens mijn reis naar de Omo vallei in het zuiden van Ethiopië, logeerde ik bij een van de Wabe Shebelle 'lodges', aan het Awassa meer (de exacte naam weet ik niet meer precies, maar een 'hotel' zou ik het zeker niet noemen, verre van. Een zeer slecht onderhouden 'jout hostel' in een vorm van een lodge, zou een betere beschrijving zijn!). Het hoge aantal wilde dieren die daar was, compenseerde voor de slecht verzorgde en onderhouden omgeving. Deze prachtige Franjeapen waren semi gehabitueerd, en waren niet bang om heel dichtbij te komen. In de foto is een mannentje te zien, die zijn vrouwtje met hun pas geboren baby (die mist nog de zwart-witte kleed en is nog helemaal wit) wilt beschermen. Verder waren er Vervet apen, veel verschillende vogels (grote groepen watervogels en pelikanen), en 's nachts overal hyena's te horen.

'319981' door NHadad '319981' door NHadad

MaleisiëTaman Negara

MaleisiëTaman Negara

Riviertocht naar Tama

NHadad

Om in Taman Negara National Park te kunnen komen, moet je ongeveer een uur tot anderhalf uur (uit mijn geheugen…) met de boot langs een indrukwekkende rivier varen, die door een heel mooi gebied stroomt. Onderweg maak je kans om apen, buffels en varkens te zien, die naar de modderige oevers komen. De landschap is adembenemend, met oerwoud om je heen en mega bomen. Ook zijn sommige stukken omhelsd door mist, wat een bijna 'magisch' gevoel geeft. Hoewel deze tour erg populair is onder (ik durf te zeggen 'bijna alle'…) toeristen, blijft het een onvergetelijke ervaring en dus echt een aanrader!

'319980' door NHadad '319980' door NHadad

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Vergeten wereld...

NHadad

Onderweg naar Wadi Bani-Khalid, stopten wij in Ramlat al-Wahiba (of Wahiba woestijn) om te lunchen bij de lokale Bedouinen. Deze foto heb ik genomen achter de tent waarin we gegeten hadden. Deze eenzame dromedaris stond alleen in een ware rode wereld. Indrukwekkend hoe deze dieren zo geschikt zijn om de elementen in de ogen te kijken en een heel hard bestaan te leiden!

'319978' door NHadad '319978' door NHadad

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Aalscholvers en...Sla

NHadad

Aangezien ik een vogelaar ben vind ik deze foto erg interessant. Deze foto heb ik tijdens een cruise op de 'Victoria Nijl' gemaakt, in de buurt van Jinja. Te zien zijn 3 soorten vogels. Twee soorten Aalscholvers, namelijk Witborst Aalscholver (Phalacrocorax lucidus) en Riet Aalscholver (Microcarbo africanus). Het verschil tussen de twee is dat de Witborst groene ogen heeft en de Riet Aalscholver rode ogen heeft (er zijn natuurlijk meer verschillen maar door naar de ogen te kijken wordt het verschil in een oogopslag duidelijk). Het derde soort lijkt op een Aalscholver maar is eigenlijk een ander soort. Dat is de Afrikaanse Slangenhalsvogel (Anhinga ruft), te herkennen aan de lange hals en de meer bruine kleur. Jammer genoeg is op de foto ook een stukje vissersnet te zien die meegenomen werd door een van de Aalscholvers. Hierdoor gaan natuurlijk veel vogels dood of worden ze verminkt (waardoor ze uiteindelijk toch dood gaan). Gelukkig toont deze foto ook de 'gezonde' kant van het milieu. Aangezien er zoveel visetende vogels bij mekaar zijn, betekent het een gezonde vispopulatie in het meer.

'319975' door NHadad '319975' door NHadad

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Bujagali Watervallen

NHadad

Tijdens een trip naar Jinja, bezocht ik de Bujagali Watervallen.Hoewel ik de watervallen in vergelijking met andere watervallen in de wereld, minder indrukwekkend (qua kracht en 'hoogte') vond, was ik onder de indruk van de betekenis van deze watervallen voor de lokale bevolking. De lokalen geloven dat er een 'geest' bij de watervallen leeft, die de vorm van een mens aanneemt. Deze geest is 'de geest van Bujabald'. Dankzij deze geest zouden de lokale gemeenschappen beschermd worden en zou hun voortbestaan verzekerd zijn. Er zijn bepaalde mensen waarvan gedacht wordt dat zij de 'menselijk vorm' van deze geest zijn. Hoewel ik ze persoonlijk niet heb ontmoet, hoorde ik de verhalen van de lokale mensen die mij vertelden over 'de Bujagali doktor'. Een man dus, die bepaalde rituelen uitvoert bij het water, waardoor het dorp beschermd wordt. Nog mooier is dat deze 'dokter' een tragische gebeurtenis voorspelt voor de mensen wanneer de natuur vernietigd zou worden (de overheid wilt een dam bouwen in dit gebied maar dat gaat heel moeizaam door conflicten met de lokale mensen en hun overtuigingen). Een gek verhaal maar toch prachtig om te horen (en ten minste wordt de natuur hiermee beschermd…).

'319444' door NHadad '319444' door NHadad

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Wisselen van de wacht

NHadad

Tijdens mijn bezoek aan de 'graf van de onbekende soldaat' in Moskou heb ik deze foto genomen van het wisselen van de wacht. Het gaat er bijna als in ballet aan toe. Met merkwaardige precisie (en lenigheid…) marcheren de soldaten tegelijkertijd en 'gooien' ze hun benen erg hoog in de lucht. Ook het uniform is erg 'gesynchroniseerd'. Er staat een extra soldaat bij (niet op de foto) om zijn 'missiegenoten' te inspecteren. Ik kon het niet helpen, en moest even denken dat ik in de jaren 40' was beland… (maar dat heb je wel vaker in Rusland…)

'319442' door NHadad '319442' door NHadad

TibetSichuan

TibetSichuan

Op weg naar de markt

NHadad

Op weg van Chengdu naar Lhasa, reden we door de provincie Litang. Onderweg, op de meest ongelooflijke plaats, tussen hoge bergen bedekt met koude bamboe bossen en nevel, kwamen we deze twee dames tegen die aan het lopen waren met hun goederen naar de markt toe. Aangezien wij de enige auto in kilometers waren, stopten we om hen te begroeten. Op de foto staan vonden ze niet erg, en uiteindelijk hebben ze met ons een klein stukje mee gelift.

'319440' door NHadad '319440' door NHadad

MaleisiëBako NP

MaleisiëBako NP

'Vuur' van Borneo

NHadad

Tijdens een bos wandeling in Bako National Park, in de provincie Sarawak op Maleisische Borneo, zag ik veel verschillende soorten libellen die op de, door de regen van de vorige nacht ontstaan, waterplassen kwamen. Na veel mislukte pogingen, is deze foto eindelijk gelukt. Hoewel niet helemaal symmetrisch, vind ik de kleuren prachtig! Echt het 'vuur' van Borneo! ;0)

'319321' door NHadad '319321' door NHadad

Ethiopië

Ethiopië

Maraboes (Leptoptilos

NHadad

Deze foto heb ik bij de vismarkt gemaakt op het Awassa meer (zie ook andere foto). Deze maraboe ooievaars (Leptoptilos crumeniferus) voelen zich volledig thuis dichtbij de mensen, die hun vangst komen verruilen of verkopen. Aan de rode kleur van de vlezige zag, aan de bovenste kant van hun keel, kun je zien dat de vogels opgewonden zijn. Deze leden van de ooievaar familie, spelen een belangrijke rol in de natuur. Ze dienen als 'schoonmakers', aangezien ze aas en kadavers opruimen. Niet iedereen vind ze even 'aantrekkelijk', maar ik vind ze super mooi! ;0)

'319313' door NHadad '319313' door NHadad

Ethiopië

Ethiopië

Vismarkt

NHadad

Na een aangename (vroege) boottocht op het Awassa meer, 270 km ten zuiden van Addis Abeba, waarbij wij de ruggen van nijlpaarden konden zien, kwamen we langs deze vismarkt die net open ging. De vissers waren de hele nacht op het meer aan het vissen geweest, en in de ochtend kwamen ze terug om hun vangst te verkopen. Hier kun je een ware 'co-bestaan' zien! De mensen komen op land, gooien hun vangst op de grond en beginnen het te sorteren. Mensen van dichtbij en ver komen de vissen ruilen voor andere goederen of kopen. Maar niet alleen de mensen nemen deel aan deze 'bonanza'. Honderden vogels arriveren. Als een vogelaar, kon ik minstens 15 verschillende soorten identificeren (dat is ERG veel voor een plek)! Zoals op de foto te zien is, maraboe ooievaars, hamerkoppen en meeuwen proberen gelijk wat te krijgen. Ik vond erg mooi om te zien hoe de mensen de vogels gewoon accepteren en laten. Ik vroeg aan iemand of hij het niet erg vond dat de maraboes zo 'brutaal' waren en de vissen gewoon gingen jatten. Toen zei hij: "hoezo, zij willen toch ook eten…" Helemaal waar!!! ;0)

'319306' door NHadad '319306' door NHadad

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Gelada bavianen

NHadad

Onderweg naar Debre Libanos in de regio Oromiya, ten noordwesten van Addis Abeba, kom je veel troepen Gelada bavianen tegen. Deze endemische (komen alleen voor in Ethiopië) bavianen leven op hoge gebieden, en komen vooral voor in de Semien bergen. Deze populatie rond Debre Libanos is dus een van de meest zuidelijkste. Deze bavianen zijn echte specialisten wat hun dieet betreft. Ze eten vooral gras, die ze op de steile hellingen vinden. Grazers (zoals koeien bijv.) hebben een gespecialiseerd verteringssysteem, en aangezien deze primaten ook grazers zijn, hebben zij bijv. ook een (typisch voor grazers) 4 magen systeem, om al de maximale nutriënten uit hun schaarse voeding te kunnen halen. Verder kennen deze primaten een complex sociaal systeem, en hoewel ze in troepen van honderden (wat ook erg op andere vier-potige grazers lijkt!) individuen leven, bestaan er kleinere 'sub' groepen van bijv. harems (die kunnen voortplanten) of 'vrijgezellen' groepen… Wat ik het meest interessant vind is dat deze apen zeer vocaal zijn. Dit heeft te maken met hun evolutie. Doordat ze gingen grazen, i.p.v. in bomen te foerageren, gingen ze contact met elkaar behouden door constant verschillende klikkende geluiden te uiten. Fascinerend!!!

'319277' door NHadad '319277' door NHadad

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

On the watch for...Ge

NHadad

In de provincie Oromiya, wat ten noordwesten van Addis Abeba ligt, deelt de lokale bevolking hetzelfde gebied samen met de endemische Gelada bavianen. Dit wilt niet zeggen dat de twee elkaar goed dulden. De Gelada bavianen leven in troepen van honderden, en lusten graag de kostbare graan die de mensen op de steile hellingen verbouwen. Een Gelada troep kan met gemak een hele oogst verorberen. De man in deze foto, die tot de Oromo stam hoort, bewaakt de kostbare graan 'veldjes' tegen de Gelada's. Samen met een aantal andere dorpsgenoten, die elders zitten, verjagen ze de Gelada's weg wanneer de troepen te dichtbij komen. Dit gaat niet altijd even makkelijk, sinds en de Gelada's prima in staat zijn zichzelf te verdedigen tegen de houten stokken van de dorpelingen… Een aantal van de jongens liet mij ook voltrots littekens zien, die ze aan een gevecht met de Gelada mannetjes overhielden. De indrukwekkende 'canyon' in de achtergrond maakt deel uit van de Grote Slenk of beter bekend als de Riftvallei. Deze loopt van Syrië in het noorden tot Mozambique in het zuiden!

'318793' door NHadad '318793' door NHadad

KazachstanWest Kazachstan

KazachstanWest Kazachstan

Tian Shan Mountains

NHadad

Deze foto heb ik gemaakt tijdens een trekking door het Tian Shan gebergte in het westen van Kazachstan, aan de grens met Kirgizstan. Ik had veel geluk met het weer, omdat gedurende de gehele trip was het steeds bewolkt en heel mistig (hierdoor was het trekken op de hellingen, met heel veel losse stenen, erg lastig = zicht was slechts 30-60 cm en was moeilijk om de andere in mijn groep niet te verliezen!). Gelukkig brak de zon uiteindelijk doorheen en was de mist verspreid (dat duurde overigens niet lang helaas…). Deze karige hellingen trekken veel lokale mensen die een wandeling gaan maken om aan de smog van de stad te ontsnappen, en m.n. dichtbij Almaty kom je veel lokale mensen tegen. De lucht is 'cristal clear' en veel mensen hebben daar ook 'docha's' (tuintjes met een hutje). In die tuintjes, net buiten de stad (Almaty), worden fruitbomen en groenten verbouwd, maar dienen ook om lekker uit te rusten en even weg van de stad te kunnen. Het is mooi om te zien dat mensen in Kazachstan de natuur weten te waarderen en respecteren! Qua hoogte is het ongeveer 2000-2500 meter boven zeeniveau.

'318582' door NHadad '318582' door NHadad

KazachstanWest Kazachstan

KazachstanWest Kazachstan

Almaty Meer in de...w

NHadad

Deze foto van het Almaty Meer, ten zuiden van Almaty, heb ik gemaakt tijdens een 'winter-bezoek' aan Kazachstan. De omgeving van dit meer is prachtig, en maakt deel uit van een kloof van de Bolshaya Almatinka rivier. Dit meer ligt op 2511 meters boven zeeniveau, en zoals hier te zien is, vriest het tijdens de wintermaanden. Toen ik er was, hoorde ik geweldige geluiden van de ijsplaten die onder elkaar schoven. Het meest waar dit geluid mij aan liet denken was het geluid van 'zingende' walvissen of enigszins zelfs Beluga's (die heb ik in Alaska gehoord). Hoe dan ook was het zeer indrukwekkend! Als je het meer van boven ziet (hier sta ik op het strand van het meer) lijkt het net een gigantische spiegel, omsingeld door hoge bergpieken.

'318287' door NHadad '318287' door NHadad

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Orang Oetan

NHadad

Deze foto heb ik genomen in het 'Semengoh Wildlife Rehabilitation Centre' in Sarawak, Borneo. Daar worden Orang Oetans, en andere dieren die in beslag werden genomen (bijv. van illegale handel), gerehabiliteerd en weer terug in de natuur gezet. De dieren leven vrij in het bos rondom het Rehabilitatie Center, en zijn vrij om van zichzelf terug te komen, als ze dat willen. Sommige jonge dieren, die nog maar net teruggezet zijn in hun natuurlijke omgeving, worden nog een tijdje bijgevoerd, totdat ze volledig onafhankelijk zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Het vrouwtje in deze foto werd 's middags gesignaleerd in een van de bomen, waardoor ik deze foto kon nemen. Mocht je in Borneo zijn, is dit zeker een leuke dag tour vanuit Kuching!

'318285' door NHadad '318285' door NHadad

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Topi (Damaliscus...ko

NHadad

Deze Topi (Damaliscus korrigum) moeder (met haar kalf in de achtergrond) stond onze wagen en de omgeving te observeren. Deze antilope soort kwamen we regelmatig tegen tijdens ons verblijf in de Masai Mara National Park. Tot nog toe, vind ik alleen de Serengeti in Tanzania vergelijkbaar met de Masai Mara. Voor zover ik gezien heb is dit het beste park in oost Afrika, en als je veel wild wilt zien, in een intact ecosysteem, wat prachtig samen met de lokale stam gaat (de Masai) zou je echt de Masai Mara moeten bezoeken. Hier kun je ook de beroemde, mega migratie van tienduizenden wilderbeesten en zebra's zien, wanneer de kuddes de Mara rivier gaan oversteken (en de krokodillen erop af komen…). Echt prachtig!

'318280' door NHadad '318280' door NHadad

ChinaBeijing

ChinaBeijing

De Tempel van de Heme

NHadad

De Tempel van de Hemel, in het zuidoosten van Beijing, werd gebouwd tussen 1406-1460. Eeuwen lang kwamen Chinese keizers van de Ming en Qing dynastie naar deze tempel om de hemel goede oogsten te vragen. Religieus gezien is deze tempel dan ook Taoïst. Overal in deze tempel complex zijn symbolen te vinden, die de aarde en de hemel representeren. De aarde wordt gepresenteerd als een vierkant, terwijl de hemel is een cirkel. Wat ik ontzettend bijzonder vond is dat in de structuur van deze tempel zou je geen eén spijker kunnen treffen. Het is volledig zonder spijkers gebouwd! Ik vond deze tempel complex veel indrukwekkender dan de beroemde Verboden Stad. De tuinen zijn ontzettend leuk en mooi gelegd, waardoor een wandeling heel rustgevend is en de kleuren van de gebouwen zijn fantastisch. Ik vond de symboliek achter al de elementen van de gebouwen ook ontzettend interessant en boeiend, waardoor je wandeling geen moment gaat vervelen!

'318276' door NHadad '318276' door NHadad

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Imperial Guardian Lio

NHadad

Op deze foto staat de bekende Chinese 'Imperial Guardian' Leeuw. Deze foto heb ik genomen bij de poort van de verboden stad op het Tiananmen plein in Beijing. Deze leeuw-figuren hebben veel traditionele waarde in China. Van oudsher gelooft men dat deze leeuwen magische krachten bezitten, en wanneer ze in paren bij de ingang van bijv. een tempel geplaatst worden, dienen ze als krachtige beschermers. In verleden tijd werden deze 'bewakers' niet overal geplaatst, zoals vandaag, maar alleen bij keizerlijke of speciale gebouwen, paleizen of tempels. De leeuw in deze foto is een van de twee authentieke figuren die al eeuwen lang bij de ingang van de verboden stad staan. Normaliter zie je dan een mannetje en een vrouwtje, te herkennen aan de wereldbol die de man in zijn handen heeft en de leeuwenjong die onder het vrouwtje zit. In ieder geval, deze foto vind ik heel typisch voor 'het hart van China', Beijing. Naast de typische leeuw, hangt ook het portret van Mao in de achtergrond.

'317683' door NHadad '317683' door NHadad

RuslandMoskou

RuslandMoskou

St. Basil's Cathedral

NHadad

Voor de indrukwekkende St. Basil kathedraal op het Rode Plein in Moskou nam ik deze foto van de uiers in de achtergrond met het beeld van Minin en Pozharskiy in de voorgrond. Dit beeld was in 1818 neergezet en staat er om Minin en Pozharskiy te vereren. Die laatste hebben in 1612 Polen uit de Kremlin gedreven, en staan dus synoniem met verzet.

'317199' door NHadad '317199' door NHadad

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Ring Staart Maki...(L

NHadad

In het Anja reservaat leven verschillende groepen semi-tam Ring Staart maki's (Lemur catta). Dit reservaat is een initiatief van het dorp waartoe het land behoort. Door dit initiatief werden deze groepen maki's gered en zijn ze tegenwoordig beschermd. Het is prachtig om te zien hoe dit soort op de rotsen leeft en overdag naar de velden komt om eten te zoeken. 's avonds kun je zien hoe de verschillende troepen richting de hogere rotsen bewegen, om de nacht in de grotten, tussen de keien, door te brengen. Hoewel dit een van de meest bekende lemuren soorten is vind ik het toch een heel interessant soort wat nooit gaat 'vervelen', met name hun sterk aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn zeer indrukwekkend.

'317185' door NHadad '317185' door NHadad

MadagaskarIsalo NP

MadagaskarIsalo NP

Red-Fronted Brown...L

NHadad

Aan het einde van een lange 12 uur durende trektocht door Parc National de l'Isalo, in het zuiden van Madagaskar, gingen we eindelijk wat eten toen er een gemengde troep van ringstaart maki's (Lemur catta) en 'Red-Fronted' bruine lemuren (Eulemur rufus, in deze foto) uit het bos verscheen. Een uur lang zaten ze in de bomen om ons heen naar ons eten te kijken… Uiteraard kregen ze niets van ons… ;0) In deze foto is een vrouwtje te zien. Die hebben namelijk lichter voorhoofd dan de mannetjes en zijn ze in het algemeen iets kleiner. De populatie van de 'Red Fronted' bruine lemuren in Parc National de l'Isalo betreft de meest zuidelijke populatie van dit lemuren soort op Madagaskar. Hiermee zijn ze ook geïsoleerd van andere soortgenoten die meer in het westen en verder naar het noorden en oosten verspreid zijn.

Community updates

WEBSITE UPDATE
03-06-2020 De thumbnail van bewerkte foto's worden weer in de juiste kleur weergegeven, zoals het origineel. Daarnaast zijn de punten die sinds afgelopen weekend onverwachts stil stonden weer met terugwerkende kracht bijgeschreven. Mochten jullie nog opmerkingen rondom de update hebben, mail dan naar communityhost@columbusmagazine.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 22 | Community toppers

Op ontdekkingstocht. Foto: Antwan

1. Topreview: Delft-eiland, Sri Lanka door Graaf
2. Topfoto & tip: Op ontdekkingstocht langs onbekende Filipijnse eilandjes door Antwan
3. Topblog: Slapen in de jungle van Bardiya door DeReisdame
4. Communitylid van de week: Kikienroute
5. Nieuwkomer: T.Luiten

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Deze wedstrijd is inmiddels afgelopen

Eind deze week zal er een nieuwe fotowedstrijd starten met als thema: culinair.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik