Myrthe Levels

9
Nieuw-Zeeland Noord Centraal Eiland
Myrthe Levels was hier 21 Apr 2017
In 2017 reisden wij voor 5 weken af naar Nieuw-Zeeland. Vanwege het weer wilden we het graag op het Zuidereiland starten, maar onze vlucht heen en terug liep via Auckland. Omdat een extra vliegreis wilden vermijden, gingen we op zoek naar alternatieven. Die zoektocht bracht ons bij de Northern Explorer, een trein voor lange afstanden tussen Auckland en Wellington op het Noordereiland. De Northern Explorer maakt een treinreis van maar liefst 680 kilometer door het gehele binnenland van het Noordereiland. De trein rijdt over de historische 'North Island Main Trunk' spoorlijn (NIMT), die in 1885 werd aangelegd en werd voltooid in 1908, met indrukwekkende technische hoogstandjes als het Raurimu Spiraal, de Turangarere Horseshoe en het Makatote Viaduct. De hele treinreis duurt zo’n 11 uur, dus je moet wel bereid zijn om er een dag aan op te offeren. Je kunt deze optie ook gebruiken om bepaalde bezienswaardigheden onderweg te bezoeken. Zo stopt de trein ook in Tongariro NP. Bij het instappen check je je bagage in, die staat in een aparte wagon. Via een koptelefoon kun je informatie krijgen over de plekken waar de trein langskomt. De ramen van de trein zijn extra groot zodat je van de vele uitzichten kunt genieten. Maar wat misschien nog wel leuker is, is het panoramadek. De laatste coupe van de trein heeft geen zitplekken maar is een soort open coupe (zonder ramen). De volgende dag konden we onze reis voortzetten door met de veerboot de oversteek te maken naar het Zuidereiland.
Regio
  • mogelijkheden om onderweg te stoppen / route in delen te doen
  • je kunt met deze optie vliegen vermijden
  • audio informatie beschikbaar met leuke info over de plekken
  • schitterende uitzichten, ook te bekijken vanaf panoramadek
  • je moet er de tijd voor hebben, duurt zo'n 11 uur
Review geplaatst op 2021-12-27
8
IJsland Zuid Schiereiland IJsland
Myrthe Levels was hier 22 Sep 2019
Aan de zuidwestkust van IJsland liggen de Westman Islands (Vestmannæyjar). Een groepje eilanden op 11km van de kust. Heimaey is van deze groep het grootste en enige bewoonde eiland. Je komt er door de veerboot te pakken, die meerdere keren per dag uitvaart. Vanuit Landeyjahofn is het zo'n 30 minuten varen. Omdat wij er geen flitsbezoek van wilden maken, boekten wij ook een overnachting op het eiland. Op het eiland is een aantal accommodaties beschikbaar. Heimaey kent mooie kleurrijke landschappen, mede door het aanwezige vulkanisch gesteente. Dit als gevolg van een uitbarsting van de Eldfell vulkaan op het eiland in 1973. Groen, zwart, rood/oranje, je komt het er allemaal tegen. Naast genoeg wandelopties door de landschappen, zijn verschillende leuke plekken te bezoeken zoals Stórhöfði (meest winderige plek in Europa) en een schitterende zwarte Viking kerk. In de periode april-augustus vindt je er ook veel papegaaiduikers. De terugreis kan je reisschema in de war gooien, weten we uit ervaring. De veerboot terug werd geannuleerd door ruwe zee. Later op de dag ging deze gelukkig alsnog. Maar in plaats van Landeyjahofn naar de veiligere optie Þorlákshöfn. Zo veranderde 30 minuten varen in 3 uur varen, naar een plek die een uur verder rijden van onze volgende bestemming lag. Maar ook dat is reizen natuurlijk. Het gaat niet altijd zoals je had gepland. Desondanks is deze bestemming een grote aanrader als je een keer iets anders wilt dan de gebruikelijke highlights van IJsland.
Regio
  • Overnachting niet perse nodig, goed te doen in 1 dag
  • Amper andere toeristen
  • Auto kan mee op veerboot, maar kan ook achtergelaten worden in de haven (eiland ook goed te voet te verkennen)
  • Makkelijk bereikbaar (bij goed weer), vertrekhaven dicht bij de ringweg
  • Geen gegarandeerde terugkeer op geplande tijdstip / naar zelfde vertrekhaven bij slecht weer
Review geplaatst op 2021-12-02
9
Nieuw-Zeeland Fiordland
Myrthe Levels was hier 04 May 2019
Een bezoek aan het Fiordland National Park in Nieuw-Zeeland betekent meestal een bezoek aan Milford Sound. Maar er is nog een andere optie, Doubtful Sound. Met een diepte van 421 meter is dit het diepste fjord van het nationale park. Doubtful Sound bezoeken is echter iets minder makkelijk. Er is namelijk geen directe weg naartoe. En juist dat wekte onze interesse. Want, een plek bezoeken waar je niet zomaar kunt komen, betekent over het algemeen minder andere toeristen. En dat heeft eigenlijk altijd onze voorkeur. Dus was een overnight cruise in Doubtful Sound snel geboekt! Vanuit Manapouri maak je eerst een boottocht over Lake Manapouri. Dit is overigens ook al een schitterende tocht met mooie uitzichten. Daarna vervolgt de reis per bus over Nieuw-Zeelands meest afgelegen bergpas (Wilmot Pass), naar het begin van Doubtful Sound. Hier ga je aan boord van de Fjordland Navigator. Een boot met plek voor 70 gasten. En naar ik begreep de enige boot die een vergunning heeft om in Doubtful Sound een dergelijk (overnight) tour uit te voeren. De boot vaart naar het uiteinde van het fjord om later op de dag ergens in het Fjord voor anker te gaan. Daar heb je de mogelijkheid om het gebied per kajak te verkennen. 's Avonds kun je genieten van de zonsondergang. De volgende ochtend wordt je weer wakker op deze schitterende plek, en wordt de reis terug weer ingezet.
Regio
  • schitterende uitzichten
  • wildlife spotten (o.a. zeeleeuwen, pinguïns)
  • van de gebaande paden
  • je moet ver van tevoren boeken
  • niet goedkoop
Review geplaatst op 2021-11-24
10
Zweden Kiruna
Myrthe Levels was hier 27 Jan 2019
Het stond hoog op ons verlanglijstje: Lapland. We kwamen uit bij de reisorganisatie Nordic. Met als bestemming: de Aurora Mountain Lodge in Lannavaara, Zweden. Een van de meest noorderlijke opties in Zweden. Als voorbereiding kregen we een paklijst met benodigde dingen en tips over wat wel en niet te doen in verband met de kou. En dat was geen overbodige luxe! Bij aankomst was het maar liefst -30 graden. Het kriebelende gevoel in de neus werd dan ook later verklaard door ons huskytocht gids...dat waren onze neusharen die bevroren door de kou. Gelukkig kregen we bij aankomst bij onze lodge een winteroutfit uitgereikt, bestaande uit laarzen, jas, broek, muts, handschoenen en balaclava. Zelf hoef je dan alleen maar te zorgen voor thermische onderkleding. We verbleven in ons eigen Zweeds huisje. Maar ook het hoofdgebouw van de lodge had een gezellige lounge met open haardvuur in het midden. Erg fijn na een huskytocht bij -30 kan ik je vertellen! Hoewel we het noorderlicht hier helaas amper hebben waargenomen, was het toch een geweldige ervaring. De activiteiten waren onder andere: een huskytocht waarbij je zelf de slee mag besturen, sneeuwscootertocht, bezoek aan de Sami en een wandeling met husky’s. Dit laatste is niet gewoon even de honden uitlaten. Je krijgt een tuigje om je middel en moet goed tegengas geven aan het getrek van de husky. Ondanks alle activiteiten was er genoeg ruimte voor ontspanning en kwamen wij helemaal tot rust in de schitterende omgeving.
Stad
  • leuke activiteiten
  • once in a lifetime ervaring
  • je komt helemaal tot rust
  • schitterend winters landschap
  • weg van de bewoonde wereld
  • mogelijk erg koud
Review geplaatst op 2021-11-15
10
IJsland
Myrthe Levels was hier 20 Sep 2019
IJsland heeft mijn hart gestolen. In september 2019 was dat dan ook de reden voor bezoek 2. Beiden keren met een huurauto een rondje ringweg. Nu denk je misschien, dezelfde route? Zie je dan niet dezelfde dingen twee keer? Het antwoord is ja én nee. Voor een deel zie je dezelfde dingen, want het is immers dezelfde route. Maar in IJsland is zoveel te zien dat het bijna onmogelijk is om alles in één keer te zien. Ook de periode waarin je gaat kan van invloed zijn op hoe je IJsland ervaart. Ga je als er nog pakken sneeuw liggen? Of ga je in / na de zomer? Mensen beperken zich vaak tot het zuiden van IJsland. Maar ook de rest van het land kent veel plekken die het bezoeken meer dan waard zijn. Om er een paar te noemen: - Het mooie pittoresk plaatsje Seyðisfjörður in de Oostfjorden, met een schitterende route ernaartoe - De Myvatn Natura Baths, een goed alternatief voor de Blue Lagoon - De schitterende watervallen Dettifoss en Godafoss, die niet onderdoen voor Gullfoss of Skogafoss in het zuiden - Excursie naar de Aksja vulkaan - Hverir, een sprookjesachtig maanlandschap Mocht je in een periode reizen dat er kans is op het Noorderlicht, dan raad ik de My Aurora Forecast app aan. In de app kun je zien wat de voorspelling is voor de zonneactiviteit (Kp-index). Maar ook waar de plekken zijn zonder bewolking. Hierdoor hebben wij het noorderlicht kunnen zien door ’s avonds in de auto te stappen naar een plek een half uurtje verderop waar volgens de app geen bewolking was.
Bergen
  • alle bezienswaardigheden in de natuur zijn kosteloos
  • schitterende landschappen
  • genoeg mogelijkheden om van de gebaande paden te gaan
  • IJsland is niet goedkoop
Review geplaatst op 2021-11-12

Community-updates

EN DE WINNAARS ZIJN ...

Nu we met twee voeten in 2022 staan, is het tijd om de balans op te maken voor het afgelopen jaar. Jullie deden in groten getale mee aan onze jaarwedstrijd ‘Reizen in tijden van corona’ en we hebben prachtige foto’s voorbij zien komen. Maar wie sleept nou de hoofdprijs in de wacht? En wie wordt er bekroond tot het Communitylid van 2021? De winnaars zijn bekend!

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

03-01-2022 Het allerlaatste maandthema - architectuur - bleek enorm populair: wat veel prachtige foto's zijn er langsgekomen! De keuze was nog vrij lastig, maar we zijn eruit en de winnaar is bekend: gefeliciteerd met je prachtfoto van de Kerk van de Heilige Geest in Vilnius, Albert! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier! 

EDITIE 105 | 35 BESTE ISLAND ESCAPES IS UIT!

10-12-2021 Columbus Travel editie 105 ligt vanaf vandaag in de winkels! Je wordt getrakteerd op de 35 mooiste eilanden waar je nu wilt zijn en we nemen je mee naar IJsland, Griekenland, Mallorca, Galapagos en Orkneys. Ook vind je in deze editie traditiegetrouw de prachtigste communityfoto's, dit keer van CanipelPanoaramDragonflyLindehammann
Dreamer666Mitevisuals en DeerikBekijk de editie hier >

WEEK 01| COMMUNITY-TOPPERS


Mist Ullingse Bergen Foto: Henk Vanetië
1. Topfoto & -tip: Mist Ullingse Bergen door Henk Vanetië
2. Review: Tafelberg door Jan10e
3. Communitylid van de week: Myrthe Levels
4. Nieuwkomer: Marretje on the road

Doe mee aan onze fotowedstrijden

MAANDTHEMA: ARCHITECTUUR TIJDENS CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van december is: architectuur. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN REIS NAAR COSTA RICA MET JOUW BUCKETLIST 2022!

Sifnos, Griekenland

Welke bestemmingen staan bovenaan jouw bucketlist voor het komende jaar? Deel jouw verlanglijstje voor 2022 en wie weet word je beloond met een bijzondere reis naar Costa Rica, verzorgd door Columbus en Riksja Travel! Doe mee >

FOTOWEDSTRIJD: WIN DE SAFARIREIS VAN JE LEVEN!

Sifnos, Griekenland

Natuurliefhebbers: grijp je kans! Met je favoriete natuurfoto maak je dit najaar kans op een geheel verzorgde, luxe safarireis voor twee personen naar Greater Amboseli in Kenia. Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik