Myrthe Levels

8
Costa Rica Puntarenas
Myrthe Levels was hier 20 Apr 2022
Costa Rica kent vele nationale parken, maar ook kleinere initiatieven die het bezoeken waard zijn. Zo ook Hacienda Barú bij Dominical. Een mooi voorbeeld hoe de negatieve impact van de mens teruggedraaid wordt. Begin 20e eeuw was Hacienda Barú geheel regenwoud. Met de eerste mensen die zich er vestigden kwam ook de vernietiging van grote gebieden regenwoud. Begin jaren 70 was 180 hectare niet aangetast, maar zo’n 150 hectare in gebruik genomen voor vee en landbouw. Met als gevolg dat verschillende plant- en diersoorten waren uitgestorven. Eind jaren 70 sloegen ze een andere richting in. Alle landbouwactiviteiten werden langzaamaan uitgefaseerd en het gebied werd opnieuw bebost. In 1990 werd het vee verkocht en 5 jaar later werd Hacienda Barú officieel een National Wildlife Refuge. Hacienda Barú biedt verschillende tours met gids. Wij kozen voor liepen (zonder gids) de Pizote trail, gevolgd door de Look-out trail. Ben je gast bij de lodge die ze hebben, dan is de entree gratis. Wij betaalden $15 pp. Al meteen aan het begin van het pad hing een luiaard vrolijk aan een tak ons te observeren. Tot nu toe hadden we alleen bolletjes vacht hoog in de bomen gezien. Dit was toch wel even een andere ervaring. We beklommen de zeven meter hoge bird watching tower, hadden een mooi uitzicht op Dominical Beach, en kwamen onderweg apen, aguiti, en verschillende vogels tegen. Andere toeristen onderweg...die kwamen we dan weer amper tegen. Een fijne plek om een paar uur door te brengen.
Regio
  • Divers aan wildlife
  • Vrijwel geen andere toeristen
  • Informatieve borden op sommige plekken
  • Hacienda Barú wordt voornamelijk gefinancierd door de lodge, het restaurant en door de tours, dus je draagt bij aan dit mooie initiatief
  • Stuk van Lookout trail is even een pittige klim (m.n. door warmte en luchtvochtigheid), andere paden zijn plat
  • Lange broek is aan te raden. Heeeeel veel muggen.
Review geplaatst op 2022-05-10
10
Costa Rica Tortuguero
Myrthe Levels was hier 08 Apr 2022
Een dag na onze aankomst in Costa Rica hadden we een verblijf geboekt in Torteguero. Via onze lodge regelden we een pick-up in San José. Ook omdat we na een lange vlucht niet al meteen een flinke autorit wilden rijden. Bovendien is Torteguero alleen per boot te bereiken. En bijkomend voordeel, we hoefden daardoor voor de eerste dagen in Costa Rica nog geen auto te huren. Tijdens de busrit vanuit San José naar de plek waar de boten vertrekken, krijgen we de eerste indrukken van het land. Groene landschappen, veel bananenplantages en kleurrijke vlinders die voorbij fladderen. De boottocht naar de lodge was al een mooi voorproefje. Al snel werden de eerste kaaiman en apen gesignaleerd. Kortom, je kijkt je ogen uit. Je kunt ervoor kiezen om in het dorpje Torteguero Village te verblijven en daar allerlei activiteiten te regelen. Wij kozen dit keer voor gemak en regelden alles via de lodge waar we verbleven. Zo maakten we een mooie boottocht door de kanalen van Torteguero. We zagen een luiaard, apen, vele soorten vogels en veel meer. Ook kregen we allerlei informatie over de bomen, planten en dieren daar tijdens een wandeling met een gids. En brachten we een bezoek aan het dorp. Genoeg te doen dus. Verblijf je in een lodge buiten het dorpje, dan kun je er met een watertaxi voor een paar dollar makkelijk naartoe. Na afloop van ons verblijf werden we in Guapiles afgezet, waar we onze huurauto konden ophalen en onze reis verder voortzetten.
Highlight
  • Wakker worden met het geluid van brulapen en vogels
  • Kundige gidsen die veel weten
  • Veel wildlife
  • Prachtige natuur
  • Niet heel makkelijk bereikbaar
  • Het weer laat zich niet sturen, dus ochtendtour ging door stromende regen niet door
  • Schildpadden die eieren komen leggen zijn alleen in bepaald seizoen te zien
Review geplaatst op 2022-04-15
10
Maleisië Belum
Myrthe Levels was hier 19 Sep 2015
Tijdens onze reis door Maleisië gingen we op zoek naar een alternatief voor het druk bezochte Taman Negara NP. Zodoende kwamen we uit bij Royal Belum State Park. Weliswaar geen nationaal park, maar dat maakt het niet minder de moeite waard. En het grootste voordeel? Veel toerisme kennen ze hier nog niet. Royal Belum maakt deel uit van het grotere Belum-Temengor Forest Complex, dat Maleisië met buurland Thailand deelt. En net als Taman Negara, bevinden ook hier zich één van oudste regenwouden ter wereld, naar men aanneemt al zo’n 130 miljoen jaar oud. Royal Belum herbergt maar liefst 14 van de meest bedreigde zoogdieren ter wereld, waaronder de Maleisische tijger. De kans dat je ze tegenkomt is wel klein, want het gebied is enorm. Het zou ook de beste plek zijn om de grootste bloem ter wereld te bewonderen, de Rafflesia. Die hebben wij daar niet gezien, maar gelukkig wel later ergens anders in Maleisië. Wij verbleven in het Royal Belum Resort, een eco-vriendelijk hotel, gelegen op het eilandje Pulau Banding. Vanuit onze accommodatie boekten we een dagexcursie. Met een bootje deden we verschillende plekken in Royal Belum aan, waaronder een bezoek aan een Orang Asli dorp. De Orang Asli zijn de oorspronkelijke bewoners van Maleisië. Er zijn tientallen Orang-Asli nederzettingen in Belum, maar slechts een handjevol staan open voor bezoek van vreemden. De andere dorpen leven volledig afgezonderd. Al met al is het een prachtige plek in Maleisië om een paar dagen door te brengen.
Highlight
  • Goed bereikbaar met huurauto
  • Nog maar weinig toeristen
  • Prachtige omgeving
  • Geen garantie op wildlife of de Rafflesia
  • Geen stadje in de buurt, dus je moet wel eten bij accommodatie
Review geplaatst op 2022-03-26
9
IJsland Snaefellsnes
Myrthe Levels was hier 28 Sep 2018
Mocht je ooit op het schiereiland Snaefellsnes in het stadje Grundarfjördur verblijven en een hapje willen eten. Dan is Bjargarsteinn Mathús een aanrader, gevestigd in een klein huisje in het havengebied. Het restaurant wordt gerund de chef Gunnar Garðarsson, samen met zijn (schoon)familie. Zodra je het kleine restaurantje binnenloopt, voel je de knusse sfeer ervan. Op het menu staan gerechten uit de IJslandse keuken, waarbij het menu aangepast wordt op het seizoen. De focus ligt op lokale producten met een extra nadruk op visgerechten. Proef er verse kreeftensoep of gegrilde kabeljauw. De gerechten zijn niet alleen lekker, maar zien er ook nog eens uit als ware kunstwerkjes. Vanuit het restaurant heb je schitterend uitzicht op het water met op de achtergrond de iconische Mt. Kirkjufell. Mocht je er in de zomermaanden komen, dan kun je plaatsnemen op het terras. Geen zin in avondeten? Ook gedurende de dag kun je er terecht voor koffie, taart of een lichte lunch. Onze eerste keer in IJsland verbleven wij in het hostel naast het restaurant. We hadden alle intenties om gewoon zelf te koken die dagen. Maar toen we dit leuke restaurantje zagen, hebben we die plannen toch maar uit het raam gegooid. Een paar jaar later waren we weer in IJsland met een tweede keer Snaefellsnes (genoeg te zien immers). Aangezien het eerder zo goed was bevallen, zijn we er toen weer naartoe gegaan. En dat was wederom een traktatie. Reserveren deden we door er overdag gewoon even binnen te lopen.
Highlight
  • Prachtige uitzichten vanuit het restaurant
  • Ongelooflijk lekker eten
  • Sfeervol en kleinschalig
  • Als je geen visliefhebber bent, is het wellicht geen aanrader
  • Reserveren is aan te raden
  • Niet goedkoop (maar dat is wel meer het geval in IJsland)
Review geplaatst op 2022-03-11
9
Nieuw-Zeeland Kaikoura
Myrthe Levels was hier 09 May 2018
Kaikoura, een stadje aan de oostkust van het zuidereiland. Ongeveer 2,5u rijden ten noorden van Christchurch. Met amper 4.000 inwoners is het eerder een uit de kluiten gewassen dorp. Maar laat je niet misleiden door de kleine omvang. Er is genoeg te doen om je te vermaken. De ligging van Kaikoura is prachtig met een schitterende baai en besneeuwde bergtoppen van de Kaikoura Ranges op de achtergrond. Een goede optie om al dat moois te bewonderen is de Kaikoura Peninsula Walkway. Een wandeling langs de kust met mooie uitzichten. Sta er niet van te kijken als er opeens een zeerob of zeehond op je pad ligt. Ook voor dierenliefhebbers is het dus dé plek in Nieuw-Zeeland om verschillende dieren te spotten. Niet alleen zeehonden en zeerobben. Door een combinatie van factoren vind je er veel verschillende soorten. Denk aan meerdere soorten walvissen, dolfijnen, orka's en zeevogels. Er worden verschillende tours aangeboden om de dieren ter zee of in de lucht te bewonderen. Wij kozen voor de lucht optie en hebben vanuit een klein vliegtuigje van bovenaf gigantische potvissen bewonderd. Een schitterend gezicht en eens iets anders dan de walvistours met een boot. Geniet 's avonds in één van de restaurants van een maaltijd met rivierkreeft. De naam Kaikoura betekent namelijk in de Maori-taal 'een maaltje rivierkreeft' (kai = eten en koura = rivierkreeft). Niet goedkoop, maar vers gevangen en oh zo lekker. De dag sluit je af met de mooiste zonsondergangen van Nieuw-Zeeland.
Stad
  • Mooie wandeling langs de kust te maken
  • Prachtige ligging die zorgt voor zonsopkomsten en -ondergangen
  • Veel en gevarieerd wildlife
  • Er is maar 1 route ernaartoe. Als die dicht is kun je er niet komen. Dat was ooit lang het geval agv aardbevingschade
  • De tours kunnen prijzig zijn
  • De kreeft is niet goedkoop (maar wel lekker!)
Review geplaatst op 2022-03-09
9
Australië Northern Territory
Myrthe Levels was hier 13 Nov 2011
We kennen allemaal Uluru, de iconisch monoliet in het midden van Australië. Het is dé attractie in de Northern Territory. Maar dus ook druk bezocht. Vlakbij, op ongeveer 30 km, ligt een goed alternatief, de Olgas. Ook wel Kata Tjuta. Deze naam betekent "vele hoofden" in de Aboriginal taal. Met dezelfde typerende rode kleur zijn ook dit monolieten. Kata Tjuta bestaat uit zo'n 36 rotsen waarvan de hoogste, Mount Olga, 546 meter hoog is. Maar liefst 200 meter hoger dan Uluru. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk. Je kunt kiezen voor de korte, eenvoudige route door de Olga Gorge. Of een langere route, genaamd Valley of the Winds. Hier doe je ongeveer 3 uur over en heb je met schitterende uitzichten. Delen van het gebied hebben betekenis voor de Aboriginal en zijn daardoor off limit voor toeristen. Daarom is het ook gewenst dat je op de wandelpaden blijft. Volgens de Aboriginals woont op de hoogste rots van Kata Tjuta een mythologische slang, Wanambi genaamd, in een waterhol dicht bij de top. De haren van de slang zijn de donkere lijnen op de oostkant van de rots. De wind die door de vele gaten van de rots waait is zijn adem. Als de slang erg boos is zwelt deze aan tot een orkaan. Persoonlijk vond ik dit gebied mooier dan bij Uluru. Zowel Uluru als Kata Tjuta zullen ooit helemaal verdwijnen als gevolg van erosie. De rotsformaties zullen heel langzaam afkalven door regen en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht.
Regio
  • Goed informatiecentrum beschikbaar
  • Prachtige kleuren tijdens zonsopkomst (en -ondergang)
  • Je voelt je nietig als je tussen de imposante rotsen loopt
  • Een stuk rustiger dan Uluru
  • Het ligt ver van de bewoonde wereld. Eigen auto is nodig, of via een tour
  • Kan overdag te warm zijn (dus vroeg beginnen of later op de dag)
  • Wandelroutes zijn gesloten als het te gevaarlijk is (te veel wind, te warm of tijdens reddingsoperaties)
Review geplaatst op 2022-03-01
8
Tsjechië Karlštejn
Myrthe Levels was hier 01 Sep 2016
Ben je in Praag, en wil je graag de drukte van de stad even ontvluchten? Dan is Kasteel Karlstein een leuke optie voor een dagtocht weg van de stad. Het is een 14e-eeuws gotisch kasteel, gelegen op ongeveer 30 kilometer van Praag. Het kasteel is onderdeel van de kasteelroute ‘Burgenstrasse’ langs meer dan 90 kastelen tussen Praag en het Duitse Mannheim. Het was keizer Karel IV die de opdracht gaf om het kasteel te bouwen in 1348. Met als doel om hier de kroonjuwelen, heilige relikwieën en de koninklijke schatten te bewaren. In 1365 werd het voltooid. Het was dus niet zijn permanente woning, maar hij kwam vaak te paard vanuit Praag hiernaartoe. De burcht bestaat uit 3 verschillende niveaus. Op het laagste niveau bevinden zich de privé vertrekken van de keizer. Op het tweede niveau zit een kerk en privékapel. De toren is het hoogste niveau. Hier werden de koninklijke schatten bewaard. De gedachte van de indeling is trapsgewijs: hoe hoger iets lag, hoe waardevoller het was. Met de trein ben je er zo met een rechtstreekse verbinding, in ongeveer 40 minuten. De trein rijdt ongeveer elk uur. Vanaf het station is het een korte wandeling van 2 kilometer naar het kasteel. Met een rondleiding kun je het kasteel bezoeken.
Stad
  • Even weg van de drukte van de stad
  • Mooi gelegen in het groen
  • Goede verbinding met de trein vanuit Praag
  • Alleen met rondleiding te bezichtigen
Review geplaatst op 2022-02-22
9
Zuid-Afrika Addo NP
Myrthe Levels was hier 26 Sep 2017
Op slechts 15 kilometer van Addo National Park ligt de accommodatie Camp Figtree. De ideale uitvalsbasis voor Addo. Tijdens vakanties trakteren wij onszelf meestal 1 keer op een iets luxere accommodatie. Tijdens onze reis door Zuid-Afrika werd dat dus Camp Figtree en boekten wij er 2 nachten. Er zijn verschillende opties zoals suites en kamers. Maar het leukste is om te verblijven in één van de luxe safaritenten. En in het kader van "als je iets doet, doe het dan goed" kozen wij voor die optie. De weg naar de accommodatie is een beetje een uitdaging. Je gaat bijna twijfelen of je wel goed rijdt. Maar gelukkig staat er halverwege een aanmoedigingsbordje met de mededeling dat je er bijna bent. Bij de ingang is er even een flinke hellingproef nodig, maar als je dan het terrein oprijdt weet je waarvoor je deze weg hebt afgelegd. De safaritenten zien er schitterend uit. En aan alles is gedacht. Wanneer je 's avonds na het eten in het restaurant terugkomt bij je tent zijn de lampen al aangedaan zodat je niet in het donker je weg hoeft te zoeken en ligt er een warme kruik in je bed op je te wachten. Het kan namelijk best afkoelen. Als je de volgende ochtend wakker wordt, heb je een schitterend overzicht over de vallei en kijk je vanaf je terras uit op de Zuurberg bergketen. De zonsondergangen zijn er overigens ook prachtig. Er is een zwembad, een open haard en een restaurant waar ze heerlijk Zuid-Afrikaanse eten serveren. Het is echt even weg van de bewoonde wereld.
Highlight
  • service en klantvriendelijkheid is top
  • spectaculaire uitzichten
  • verschillende opties voor activiteiten, kan ter plekke geboekt worden
  • op steenworp afstand van Addo NP
  • eco-vriendelijk en loopt voor 100% op zonne-energie
  • even een iets spannendere weg ernaartoe, maar geen 4x4 nodig
  • niet goedkoop (maar wel 100% waard)
Review geplaatst op 2022-02-17
8
IJsland Noordland Oost
Myrthe Levels was hier 06 May 2016
We kennen allemaal wel de Blue Lagoon. Voor velen een must tijdens een bezoek aan IJsland. Maar, het is ook best toeristisch en druk. Je kunt niet om de influencers, instagrammers en selfiesticks heen. Gelukkig is er ook een alternatief. De Myvatn Nature Baths. Gebouwd in 2004 in het noorden van IJsland, in de vulkanische regio Myvatn. Het is een kleinere faciliteit, maar voelt (daardoor) meer authentiek. De baden worden opgewarmd met geothermische warmte waarbij het water afkomstig is van de Bjarnarflag Geothermal Station. Hier worden niet alleen de baden mee verwarmd maar ook, zoals gebruikelijk is in IJsland, vele huishoudens. Als het water aan het oppervlakte komt is het zo’n 130 graden Celsius, maar in de baden zelf is het een heerlijke temperatuur van 36 – 40 graden. Er zijn 3 verschillende baden, met elk een verschillende temperatuur. Er zijn ook 2 stoomcabines met een temperatuur van zo’n 50 graden. Een bezoekje aan dit soort thermale baden zou positieve effecten hebben op je gezondheid door de mineralen en het zwavel in het water. Zo zou het helpen bij ademhalingsproblemen en huidproblemen tegengaan. Een chloorlucht zoals in Nederlandse zwembaden en sauna’s kom je hier niet tegen. De natuurlijke samenstelling van het water zorgt er namelijk ook voor dat er geen ongewenste bacteriën in het water zitten en maken chemische middelen overbodig. Na een paar uurtjes in de baden ben je heerlijk tot rust gekomen en kun je vol energie weer de IJslandse natuur in.
Regio
  • Reserveren vooraf meestal niet nodig, zoals dat bij de Blue Lagoon vaak wel is
  • Goede activiteit bij slecht weer
  • Bereikbaarheid: ligt aan de ringweg
  • Minder druk dan de Blue Lagoon
  • Prachtig uitzicht vanuit de baden
  • Sieraden kunnen beschadigd raken door de mineralen en zwavel, dus niet vergeten af te doen
  • Je hebt een licht zwavelgeurtje om je heen hangen na het bezoek
  • Alleen een alternatief voor Blue Lagoon als je die kant op gaat. Doe je alleen de Golden Circle of het zuiden van IJsland, dan is het niet echt een optie
  • Qua prijs vergelijkbaar met Blue Lagoon, dus nog steeds niet heel goedkoop
Review geplaatst op 2022-02-10
8
Zuid-Afrika Western Cape
Myrthe Levels was hier 27 Sep 2017
Tsitsikamma National Park is een beschermd gebied aan de Garden Route (tussen Port Elizabeth en Plettenberg Bay). Gesticht in 1964. De naam is afkomstig van de Khoi-stam en betekent letterlijk "plek van veel water". En dat is begrijpelijk met een kustlijn van zo'n 80 kilometer lang, aan de Indische Oceaan. Het is een woeste kustlijn met hier en daar een stukje strand. En hoewel het dus een kustlijn heeft van 80 kilometer, is het park op sommige plekken slechts 1,5 kilometer breed. Er zijn verschillende wandelmogelijkheden in het park. Een van de populaire wandelroutes gaat langs een hangbrug van maar liefst 77 meter lang, over de Storms River (Mouth Trail). Deze rivier heeft ook een schitterende kloof achtergelaten. Terwijl je over de brug loopt kolkt de rivier onder je voeten. Omdat wij op doorreis waren, hebben we ons beperkt tot deze kortere wandeling naar de hangbrug. Het is ongeveer 2 kilometer en vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht. Er zijn ook langere (dag)wandelingen mogelijk, zelfs meerdaagse wandelingen waarvan de populairste de Otter Trail en de Dolphin Trail zijn. Je zult er niet de Big 5 spotten, maar voor de natuurlijkliefhebber is dit park een absolute aanrader.
Regio
  • voorzieningen aanwezig zoals toiletten en een paar restaurants
  • verschillende activiteiten mogelijk zoals ziplinen en kajakken
  • mogelijkheden om er gewoon een paar uur door te brengen of om in het park te verblijven
  • prachtige uitzichten over de kust
  • pas op voor de bavianen
  • voor de meerdaagse wandelingen is een vergunning nodig
  • Mouth trail is kort (2km), maar een redelijke klim
Review geplaatst op 2022-02-06
9
Australië Daintree NP
Myrthe Levels was hier 19 Nov 2011
Cape Tribulation, een landtong en dorpje in het Daintree National Park op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Cairns (Queensland). Om er te komen moet je met een veerboot de Daintree River oversteken. Met een beetje geluk spot je de krokodillen die zich in de rivier schuilhouden. Aan de overzijde kom je uit in het Daintree Rainforest. Een van de oudste regenwouden van de wereld (volgens sommigen zelf de oudste), welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Cape Tribulation is een van de weinige plekken op aarde waar het regenwoud grenst aan het strand en de oceaan. Het ligt dan ook tussen 2 UNESCO sites in: het Daintree Rainforest en het Great Barrier Reef. Het heeft de naam te danken aan de Britse ontdekkingsreiziger James Cook. Zijn schip liep er in 1770 vast en hij schreef: “I name this point Cape Tribulation, because here began all my troubles”. Cape Tribulation betekent dan ook: Kaap Tegenspoed. Er zijn verschillende wandelpaden door het regenwoud en je kunt er dieren tegenkomen die je niet op veel andere plekken tegenkomt. Zoals de met uitsterven bedreigde kasuaris. Naast wandelen zijn er nog vele andere opties zoals paardrijden en ziplinen. Sla het Daintree Discovery Center niet over: je hebt er fantastische uitzichten. Cape Tribulation is al met al een prachtige plek, weg van de toeristische druktes.
Highlight
  • - unieke natuur
  • - geen eigen vervoer? Er worden dagtours en meerdaagse tours vanuit Cairns georganiseerd
  • - weg van de druktes
  • - in sommige maanden kun je niet in de zee zwemmen vanwege de box jellyfish
  • - eigen vervoer? Na de oversteek van een rivier heb je een 4x4 nodig
  • - als je er overnacht moet je rekening houden met de minder aanwezige faciliteiten (bijv. supermarkt)
Review geplaatst op 2022-01-30
9
IJsland Noordland Oost
Myrthe Levels was hier 25 Sep 2019
Wil je een keer een bestemming in IJsland bezoeken van de gebaande paden? Dan zit je in de regio Myvatn al redelijk goed. Nog beter en verder van de gebaande paden is de Askja vulkaan. Wij bezochten dit met een tour vanuit Myvatn. In alle vroegte werden we opgehaald met een Super Jeep. Eerst een klein stukje op de geijkte wegen die zich al snel verruilden voor hobbelige wegen. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal. Zo heb je mooi zicht op de Herðubreið tafelberg, gelegen in het lavaveld Óðáðahraun. Andere auto’s zijn gedurende de dag op 1 hand te tellen. Na een aantal uur rijden door uitzonderlijke landschappen bereik je de plek waar het allemaal om te doen is. De Askja vulkaan. Al is er nog een kleine wandeltocht van ongeveer een half uur nodig. De Askja vulkaan bestaat uit 3 caldera’s. De grootste heeft vroeger in oost-IJsland meer dan 45km3 puimsteen achtergelaten. Het gebied werd veel gebruikt voor de training van astronauten die voor het Apollo-project naar de maan reisden. De uitbarsting in 1875 heeft een kratermeer Öskjuvatn gevormd van bijna 12km2 met een diepte van 220 meter wat het het diepste meer van IJsland maakt. Aan de zijkant van deze krater ligt een nieuwe maar kleinere explosiekrater, Víti. Gevuld met natuurlijk blauw/groen warm water. Als je wilt, kun je erin zwemmen. Omdat het toch een klimmetje naar beneden vergt (en weer naar boven!), hebben wij dat overgeslagen en vooral genoten van de schitterende uitzichten voordat de tocht terug weer werd ingezet.
Regio
  • Ver van de gebaande paden, je komt nauwelijks anderen tegen
  • Je kunt in de kleine krater zwemmen
  • Schitterende uitzichten tijdens de rit ernaartoe
  • De F88 (4x4 nodig) ernaartoe is niet het gele jaar open, meestal alleen in jul, aug, sept
  • Je bent er een hele dag aan kwijt, lange zit
Review geplaatst op 2022-01-23
9
Zuid-Afrika KwaZulu-Natal
Myrthe Levels was hier 23 Sep 2017
In KwaZulu Natal vind je het Hluluwe Imfolozi Park, het oudste nationale park van Zuid-Afrika. Opgericht in 1895 voor de bescherming van de laatste neushoorns in Natal. En het mooiste is, tegenwoordig staat het park bekend om de grote populatie neushoorns! Vroeger bestond het reservaat uit 2 parken: het Hluluwe Park en Umfolozi Park. Door de samenvoeging is het één van de grootste parken in Zuid-Afrika met een oppervlakte van 96.000 hectare. Wij hadden een tour geboekt, waarbij een halve dag in het park wordt gecombineerd met een boottocht bij St. Lucia om de nijlpaarden daar te bewonderen. In alle vroegte werden we opgehaald bij onze accommodatie in St. Lucia. Van daaruit is het ongeveer 45min rijden naar de Nyalazi Gate. Het park is een stuk rustiger dan Kruger, en dat is goed te merken. Het park herbergt de gehele big 5, maar nog vele andere soorten dieren. Leeuwen hebben we niet van dichtbij gezien. Maar het moment dat we van bovenaf een klif op een plek konden uitstappen en we in de rivierbedding beneden een koppeltje zagen lopen was indrukwekkend. De grootsheid van het landschap, met daarin zulke magnifieke beesten. Maar ook het moment dat we over de weg reden en er in de struiken een groepje neushoorns rende. Onze gids had door dat ze elk moment de weg konden oversteken en begon met aftellen. En daar kwamen ze in volle snelheid de weg over. Prachtig! Rond het middaguur keerden we weer terug naar St. Lucia om later op de middag de boottocht te ondernemen.
Regio
  • Je kunt in het park overnachten
  • Mooie landschappen
  • Big 5 aanwezig
  • Met tour te organiseren of zelf te rijden
  • Heerlijk rustig park
  • Kan er geen bedenken.
Review geplaatst op 2022-01-18
9
Nieuw-Zeeland Noord Centraal Eiland
Myrthe Levels was hier 21 Apr 2017
In 2017 reisden wij voor 5 weken af naar Nieuw-Zeeland. Vanwege het weer wilden we het graag op het Zuidereiland starten, maar onze vlucht heen en terug liep via Auckland. Omdat een extra vliegreis wilden vermijden, gingen we op zoek naar alternatieven. Die zoektocht bracht ons bij de Northern Explorer, een trein voor lange afstanden tussen Auckland en Wellington op het Noordereiland. De Northern Explorer maakt een treinreis van maar liefst 680 kilometer door het gehele binnenland van het Noordereiland. De trein rijdt over de historische 'North Island Main Trunk' spoorlijn (NIMT), die in 1885 werd aangelegd en werd voltooid in 1908, met indrukwekkende technische hoogstandjes als het Raurimu Spiraal, de Turangarere Horseshoe en het Makatote Viaduct. De hele treinreis duurt zo’n 11 uur, dus je moet wel bereid zijn om er een dag aan op te offeren. Je kunt deze optie ook gebruiken om bepaalde bezienswaardigheden onderweg te bezoeken. Zo stopt de trein ook in Tongariro NP. Bij het instappen check je je bagage in, die staat in een aparte wagon. Via een koptelefoon kun je informatie krijgen over de plekken waar de trein langskomt. De ramen van de trein zijn extra groot zodat je van de vele uitzichten kunt genieten. Maar wat misschien nog wel leuker is, is het panoramadek. De laatste coupe van de trein heeft geen zitplekken maar is een soort open coupe (zonder ramen). De volgende dag konden we onze reis voortzetten door met de veerboot de oversteek te maken naar het Zuidereiland.
Regio
  • mogelijkheden om onderweg te stoppen / route in delen te doen
  • je kunt met deze optie vliegen vermijden
  • audio informatie beschikbaar met leuke info over de plekken
  • schitterende uitzichten, ook te bekijken vanaf panoramadek
  • je moet er de tijd voor hebben, duurt zo'n 11 uur
Review geplaatst op 2021-12-27
8
IJsland Zuidelijk Schiereiland
Myrthe Levels was hier 22 Sep 2019
Aan de zuidwestkust van IJsland liggen de Westman Islands (Vestmannæyjar). Een groepje eilanden op 11km van de kust. Heimaey is van deze groep het grootste en enige bewoonde eiland. Je komt er door de veerboot te pakken, die meerdere keren per dag uitvaart. Vanuit Landeyjahofn is het zo'n 30 minuten varen. Omdat wij er geen flitsbezoek van wilden maken, boekten wij ook een overnachting op het eiland. Op het eiland is een aantal accommodaties beschikbaar. Heimaey kent mooie kleurrijke landschappen, mede door het aanwezige vulkanisch gesteente. Dit als gevolg van een uitbarsting van de Eldfell vulkaan op het eiland in 1973. Groen, zwart, rood/oranje, je komt het er allemaal tegen. Naast genoeg wandelopties door de landschappen, zijn verschillende leuke plekken te bezoeken zoals Stórhöfði (meest winderige plek in Europa) en een schitterende zwarte Viking kerk. In de periode april-augustus vindt je er ook veel papegaaiduikers. De terugreis kan je reisschema in de war gooien, weten we uit ervaring. De veerboot terug werd geannuleerd door ruwe zee. Later op de dag ging deze gelukkig alsnog. Maar in plaats van Landeyjahofn naar de veiligere optie Þorlákshöfn. Zo veranderde 30 minuten varen in 3 uur varen, naar een plek die een uur verder rijden van onze volgende bestemming lag. Maar ook dat is reizen natuurlijk. Het gaat niet altijd zoals je had gepland. Desondanks is deze bestemming een grote aanrader als je een keer iets anders wilt dan de gebruikelijke highlights van IJsland.
Regio
  • Overnachting niet perse nodig, goed te doen in 1 dag
  • Amper andere toeristen
  • Auto kan mee op veerboot, maar kan ook achtergelaten worden in de haven (eiland ook goed te voet te verkennen)
  • Makkelijk bereikbaar (bij goed weer), vertrekhaven dicht bij de ringweg
  • Geen gegarandeerde terugkeer op geplande tijdstip / naar zelfde vertrekhaven bij slecht weer
Review geplaatst op 2021-12-02

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door MarleenvM
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik