Ambassadeur MiekeDeHaas

'1095142' door MiekeDeHaas '1095142' door MiekeDeHaas

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Ontelbare...rijstterr

MiekeDeHaas

Wat is er mooier dan vanuit grote hoogte op ontelbare rijstterrassen kijken. Onze monden vielen open. Hier kijkje op het rijstterras Laohuzui, dat in het district Yuanyang ligt. Duizenden terrassen zie je in een oogopslag. Bij zonsondergang heb je hier het beste licht. Ik heb dit zicht nog steeds op mijn netvlies, zo bijzonder mooi vond ik dit beeld. In de omgeving tref je ook de terrassen Duoyishi en Bada aan. Deze drie terrassen hebben we bezocht. Hiervoor koop je één kaartje voor een bedrag van ongeveer €12,00. Ze vallen allemaal onder Unesco. De Hani-bevolking heeft deze terrassen ooit gecreëerd. De grote vraag is wie deze wereldse terrassen in de toekomst moeten gaan onderhouden. Veel jongeren willen niet meer werken op de rijstterrassen. Het is ook zwaar werk. Men gooit toch vaak restjes rijst weg. Dat doe je niet meer wanneer je de bevolking daar hebt zien werken. In de periode van december tot eind maart kun je genieten van het lijnenspel op de terrassen. In deze periode staat er water op de rijstterrassen. De groene streepjes is de jonge aanplant die in april/mei wordt uitgezet.

'1095009' door MiekeDeHaas '1095009' door MiekeDeHaas

Nieuw-Zeelandcatlins

Nieuw-Zeelandcatlins

Uitzicht vanuit de...

MiekeDeHaas

We komen vanaf The Catlins, in het zuiden van het Zuider eiland. Het was even zoeken naar een camping. Een DOC Campsite bleek in de buurt te liggen. Dat zijn campingplaatsen in het beheer van het Department of Conservation, ofwel DOC. Deze overheidsorganisatie is het beste te vergelijken met ons Staatsbosbeheer. Naast het beheer van de machtige natuur van Nieuw-Zeeland verzorgt het DOC ongeveer 250 campings. Het fijne is dat de campings door heel Nieuw-Zeeland verspreid liggen. Daar belanden we dus met dit als uitzicht. Voor een € 8,00 sta je daar met een camper en twee personen. Dat stop je in een envelopje met je kentekennummer erop genoteerd. Er zijn toiletten , dat is de enigste voorziening. Deze DOC ligt aan de kust in de Purakaunui Bay. Een camping waar je veel ruimte hebt. Er staan over algemeen weinig campers.

'1094731' door MiekeDeHaas '1094731' door MiekeDeHaas

GriekenlandKefalonia

GriekenlandKefalonia

Het perfecte strand

MiekeDeHaas

Het eiland Kefalonia wordt nog niet druk bezocht door toeristen. Ik was daar begin oktober en hadden het mooiste weer van de wereld. De stranden heb je dan voor jezelf. Het Xi Beach wordt in het hoogseizoen druk bezocht. Nu waren we daar bijna moederziel alleen. Je kunt er een lange wandeling maken over het roodachtig zand en langs hoge witte kliffen. Het zand bevat ook nog eens geneeskrachtige mineralen. Schrik dus niet wanneer je hier mensen ziet rondlopen met een rood gezichtsmasker. Goed voor de verjonging, zegt men. Ik heb me daar niet aan gewaagd. Heb ik ook niet nodig!

'1094441' door MiekeDeHaas '1094441' door MiekeDeHaas

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Marktvrouw

MiekeDeHaas

De markten in Yunnan zijn een lust voor je ogen, oren en neus. Dit is de plaats om minderheden die vanuit de bergen de markten bezoeken, te ontmoeten. Zij komen naar de markt en dragen hun traditionele klederdracht. Het is vooral kleurrijk. Hun taal verstaan we niet en Engels spreken ze niet. Een gids is dan wel echt nodig. Ze zijn trots dat we hen bezoeken en maken nooit een probleem over het maken van een foto. We zijn de enige westerse mensen die daar rondlopen en wij maken er ook geen probleem van dat we constant gefotografeerd worden met de mobieltjes door de plaatselijke bevolking.

'1093849' door MiekeDeHaas '1093849' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandNoord Centraal Eiland

Nieuw-ZeelandNoord Centraal Eiland

Magische zonsondergan

MiekeDeHaas

We waren op weg naar Wellington op het Noorder eiland. We deden toch iets langer over de weg dan dat we gedacht hadden. We besloten om een camping te gaan zoeken. We kwamen terecht op een camping in Otaki. Zomaar een dorpje met een camping van weinig charme. Vooral vaste staanplaatsen en kleine vakantiehuisjes. We staan, en morgen weer verder. We zaten dicht bij de zee. We waren moe. Gelukkig besloten we om toch richting zee te lopen. Zulke zonsondergangen had ik nog niet vaak gezien. Ik kon weer helemaal los gaan met mijn fototoestel. De moeheid was weer snel in de vergeethoek geraakt. Dat is toch het leuke van een camper. Gewoon ergens gaan staan en je laten verrassen.

'1093725' door MiekeDeHaas '1093725' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandQueenstown omgeving

Nieuw-ZeelandQueenstown omgeving

Zicht op de Bergketen

MiekeDeHaas

Met de Skyline Gondola naar boven ...tja, lopen is ook geen optie. We willen toch echt Queenstown en de omringende bergen bekijken. We kunnen nog altijd naar beneden crossen met mountainbike . Dat blijkt alleen voor de echte durfvers te zijn, dus zeker niet voor mij. Het uitzicht is schilderachtig, het weer machtig mooi. Hierdoor is het zicht op de bergketen Remarkabels, met toppen tot 2340 meter overweldigend. Een belangrijke locatie voor de verfilming van de trilogie The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien. Als kers op de taart was men ook nog eens aan het Paragliden

'1090809' door MiekeDeHaas '1090809' door MiekeDeHaas

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Zachtaardige vrouw

MiekeDeHaas

Een reis maken door het uiterste zuiden van China is een en al cultuur en natuur. Ergens zijn waar geen toerisme is, lijkt steeds zeldzamer. In dit deel van Yunnan ben je dus echt nog een van de zeer zeldzame toeristen. De mensen zijn zo aardig en willen graag op de foto. Ze zijn zelfs trots wanneer ik non-verbaal duidelijk maak dat ik graag een foto wil nemen. Gaan dan wel vaak poseren. Maar met een beetje geduld , na afloop van de communicatie, zijn ze meer zichzelf.

'1090326' door MiekeDeHaas '1090326' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandBay of Plenty, Coromandel, Eastland

Nieuw-ZeelandBay of Plenty, Coromandel, Eastland

Cathedral Cove

MiekeDeHaas

Op zo'n twee uur lopen ten noorden van Hahei Beach ligt de spectaculaire Cathedral Cove. Hier ligt een grot in de vorm van een kathedraal. Je kunt hier alleen tijdens eb komen, anders kun je er niet onderdoor lopen. Deze cave ligt op het schiereiland Coromandel Peninsula. Dit schitterend schiereiland heeft vele waterpoelen en prachtige baaien. Het ligt aan de noordoostkust van het Noordereiland. Het is heuvelachtig, heeft mooie bossen en wordt doorsneden met rivieren en een spectaculaire kustlijn.

'1090090' door MiekeDeHaas '1090090' door MiekeDeHaas

ChinaYunnan

ChinaYunnan

De zon daalt neer in.

MiekeDeHaas

Puzhehei dat in het oosten van de provincie Yunnan ligt heeft schitterende Karstgebergten. Tijdens de zonsondergang moet je hier dus zijn. De pieken , de ondergaande zon en de prachtige rivieren eromheen, geeft een schitterend totaalplaatje. Je moet wel eerst honderden trappen beklimmen om boven te geraken. Het zijn ook nog eens van die onhandige hoge treden en er lijkt geen eind aan te komen. Met een aantal rustpauzes bereik ik uiteindelijk het eindpunt. De andere zijde geeft zicht op het dorp Puzhehei , prachtig gelegen tussen de pieken van het karstgebergte. In het dorp leven de Yi, Mao en Yao. Je bent echt de enige buitenlander. Maar de vele Chinezen die dit pareltje ook gevonden hebben, hebben hun plekje ook ingenomen met hun supermoderne camera's. Ben je in de buurt, ga dit zeker bezoeken. Zo niet dan is een omweg absoluut de moeite waard. Er wordt geen entree geheven.

'1089774' door MiekeDeHaas '1089774' door MiekeDeHaas

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Chinese vrouw

MiekeDeHaas

Yunnan wordt nog niet massaal bezocht door toeristen. Je bent vaak een van de weinige westerse mensen die hier rondloopt. Men vindt het bijna altijd goed wanneer ze gefotografeerd worden. De vrouwen dragen vaak mooie hoofddeksels. Maar waarom de vrouwen een andere doek over hun hoofddeksel wikkelen, weet ik niet. Misschien ter bescherming van hun mooie hoofddeksel?

'1089574' door MiekeDeHaas '1089574' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandWhite Island

Nieuw-ZeelandWhite Island

Vulkanisch eiland

MiekeDeHaas

Kan toch niet laten om nog één foto te plaatsen van het vulkanisch eiland 'White island'. Bij aankomst op het eiland werd ik al lyrisch van het aanzicht. De stoom, het geluid, de kleuren enz. Eerst hebben we met een grote boot de oversteek gemaakt, daarna moesten we overstappen op een klein rubberen bootje en vervolgens klim je via een klein laddertje het eiland op. Thuis had ik deze trip al geboekt. Geweldig om daar rond te sjouwen tussen de stoom en de gekleurde zwavel. Wel onder strikte begeleiding van twee gidsen en de gasmaskers bij de hand. Verder zijn er geen paden gemaakt. wanneer je maar een beetje in de buurt van de gidsen blijft is het goed.

'1089454' door MiekeDeHaas '1089454' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Baai Caló d'es Mort

MiekeDeHaas

Zoek je een spannende en ongerepte baai ga dan naar Caló d'es Mort . Deze kleine afgelegen baai is te vinden in het oostelijke deel van het eiland Formentera. Bij Caló d'es Mort waande ik me even in de Grand canyon van Zuid-West Amerika, al is het in miniatuurvorm. De onwerkelijke rode- en oranje gekleurde sculpturen in allerlei grillige vormen steken subliem af tegen de heldere blauwe lucht en het blauwe zeewater. Ik vond het zeer verrassend. Het was niet makkelijk om het te vinden. Het strand Es Copinyar, is het startpunt. Daar kun je je auto parkeren. In de verte zie je nog niets van deze magische plek met het kleine intieme strandje. Na 20 minuten lopen en hier en daar wat klim- en klauterwerk, is het uitzicht je beloning. De beste tijd is tussen 16.00 en 17.00 uur. Dan wordt het alleen maar mooier ...monsterlijk mooi!

'1085762' door MiekeDeHaas '1085762' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandMount Cook

Nieuw-ZeelandMount Cook

View vanuit de...heli

MiekeDeHaas

Wanneer ik zo terugkijk naar 2018, is dit een beeld wat blijft hangen. Vanuit de helikopter ongelooflijk genoten van alle landschappen onder mij. Op de landkaart zag ik kleine dunne blauwe lijntjes lopen, hetgeen allemaal kleine stroompjes zijn die vanaf gletsjer bij Mount Cook naar beneden stromen, richting lake Pukaki . Vanaf de grond zie je de deze stroompjes niet ...tot dat we in de helikopter zaten. Beste onderneming die ik in 2018 heb genomen. Iedereen de beste wensen voor 2019

'1073471' door MiekeDeHaas '1073471' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Baai Cala en Baster

MiekeDeHaas

Zoek je op eiland Formentera een spannend en ongerepte baai, ga dan naar Cala en Baster. Deze kleine afgelegen baai is te vinden in het oostelijke deel van het eiland. Cala en Baster, het was even zoeken maar dan heb je wel het 'alleen op de wereld' gevoel. Het ligt in een kleine beschermende baai, bezaaid met geheimzinnige grotten. Die dienen als droogdokken voor boten maar ook te gebruiken als schaduwplekken op snikhete dagen. Vanaf een flinke hoogte wandel je naar beneden over prachtige rotsplateaus. Ik kan je gerust stellen, het is allemaal te doen en niet steil. Het was een verrassende plek en we hadden het rijk voor onszelf.

'1064354' door MiekeDeHaas '1064354' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandQueenstown omgeving

Nieuw-ZeelandQueenstown omgeving

Onderweg naar Te Anau

MiekeDeHaas

We zijn al vroeg op pad met onze gehuurde camper van Queenstown naar Te Anau. Hiervoor volg je weg 6 zuidwaarts. Te Anau hebben we gekozen als start naar Milford Sound. Onderweg kom je de meest prachtige plaatjes tegen. Ik heb alle tijd om rond te kijken omdat mijn man de camper bestuurd. Geregeld stoppen is een must. Alleen al om de landschappen op je in te laten werken en een foto te maken natuurlijk. Het is daar momenteel voorjaar ( oktober) en kom je dus vele lammetjes tegen, brem en appelbomen die in bloei staan, enz. Nieuw Zeeland heeft prachtige landschappen met veel groen en besneeuwde bergen , zoals hier op de foto.

'1064096' door MiekeDeHaas '1064096' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandRotorua

Nieuw-ZeelandRotorua

Pohutu Geyser

MiekeDeHaas

Op het Noordereiland van Nieuw Zeeland ligt in de omgeving van Rotorua en in Rotorua zelf zijn vele geothermische gebieden. Dat ruik je ook wel wanneer je aankomt in deze stad. Er liggen diverse parken die je kunt bezoeken. Ik heb o.a. gekozen voor 'Te Puia'. Naast alle modderpoelen , sissende bronnen, stoom en geisers, kun je hier ook kennis maken de Maori en hun tradities. In dit park vindt je de Geyser Flat, een plateau met een groot silicaterras met meer dan 500 thermische bronnen en 7 geisers. Pohutu Geyser is de grootse zoals hier is afgebeeld. Het betekent 'grote plons'. Per dag komt de geiser tussen de 10 en 25 keer tot uitbarsting. Ik vond het een van de mooiste met al zijn prachtige kleuren.

'1063962' door MiekeDeHaas '1063962' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandWanaka

Nieuw-ZeelandWanaka

Eenzame boom in het..

MiekeDeHaas

Deze boom staat in het meer van Wanaka. Het is een wilg die in Nieuw Zeeland ook echt de eenzame boom in het meer van Wanaka heet. De boom staat 10 meter vanaf het strand in het water. Alleen wanneer het windstil is krijg je reflectie. Eigenlijk is dat alleen maar vroeg in de ochtend. Ik heb er voor gekozen om zoveel mogelijk van de omgeving te laten zien waarin de boom staat. Die omgeving is dan ook prachtig om te wandelen en te fietsen

'1063748' door MiekeDeHaas '1063748' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandWhite Island

Nieuw-ZeelandWhite Island

Wandelen op de maan

MiekeDeHaas

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten van een vulkanische eiland. Ik heb daar constant met open mond van verbazing rond gelopen. Behalve de momenten dat de wind zwavelgeur richting mij blies. Maar daar hadden we gasmaskers voor ontvangen. Het vulkanisch eiland 'White Island ( Maori: Whakaari) is nog steeds actief. Maar de veiligheid is gegarandeerd wanneer je aan wal stapt. De kleuren en het pure vond ik zo prachtig aan dit eiland. Geen keurige paden gemaakt maar lopen over stenen, gruis en soms een warme stroompje. Tot 1914 was hier een zwavelzuurfabriek en produceerde ook meststoffen. Zij werkte onder zeer ongezonde omstandigheden. In 1914 heeft aardverschuiving plaats gevonden waarbij alle arbeiders om het leven kwamen. De restanten van de fabriek staan er nog steeds.

'1063674' door MiekeDeHaas '1063674' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandWhite Island

Nieuw-ZeelandWhite Island

Op weg naar White...I

MiekeDeHaas

Een tocht met de boot naar White Island. Je vertrekt met een boot vanaf de kust van Whakatane naar de enige actieve onderzeese vulkaan, waarvan de krater boven zee ligt. Na ongeveer twee uur varen stap je over in kleine rubberen bootjes. De enige manier om op het eiland te komen wanneer je met de boot gaat. Bij het eiland aangekomen klim je via een ladder omhoog en betreedt zo het eiland. In een paar kleine groepjes hebben we het eiland verkend. Elk groepje heeft 3 begeleiders. Alles is onderhevig aan strenge veiligheidsregelingen. En wat is dit fascinerend en bijna beangstigend om dit eiland te zien, te horen en te ruiken. Overal sist, brult en stoomt het op het eiland, met de geur van zwavel. We kregen gasmaskers en dat was niet overbodig. Mensen met astma moeten zeker niet aan deze tocht beginnen. Een paar mensen moesten dan rechtsomkeer maken. Een ervaring om nooit meer te vergeten. (Foto's van het eiland volgen nog.)

'1063603' door MiekeDeHaas '1063603' door MiekeDeHaas

Nieuw-ZeelandMount Cook

Nieuw-ZeelandMount Cook

Clay Cliffs

MiekeDeHaas

Aan de SH 8 zo’n 10 km voorbij Omarama vindt je de Clay Cliffs. Dit zijn hoge geërodeerde rotswanden met pilaren van zandsteen. Door weer en wind zijn deze rotsen hier gevormd. Op weg vanuit het zuiden naar Mount Cook kom je dit pareltje tegen. Het is een kleine omweg maar absoluut de moeit waard. Al klauterend klim je overal tussendoor. Je voelt je nietig wanneer je daar zo tussen de grote zandpilaren staat. Opvallend dat hier zo weinig bekendheid aan gegeven wordt. Met een paar anderen hadden we het rijk voor ons zelf. Machtig mooi. Hoe kom je er: Vanaf SH8 neem je de afslag naar Clay Cliffs. Na een kilometer of 10 kom je op een gravelweg die uitkomt op een grote brede poort. Omdat je je inmiddels op een privéweg begeeft vragen ze vrijwillig om $5.00 in een brievenbusje te stoppen. Daarna doe je zelf de grote poort open en een stuk verder op kun je dan parkeren.

'1004539' door MiekeDeHaas '1004539' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Vissersdorp Es Caló

MiekeDeHaas

Es Caló is een idyllisch vissersdorpje. Ben je gek op vis, dan moet je hier wezen. Verser kun je de vis nergens krijgen. Het restaurant Rafatel biedt vanaf het buitenterras een waanzinnig uitzicht op de natuurlijke baai van Es Caló met zijn primitieve vissershutjes en droogdokken. Bovenop de droogdokken wordt op traditionele wijze vis gedroogd. Ze hangen dagenlang in de zoute zeewind, aan takken van de zevenboom . Deze lokale specialiteit 'Peix Sec', wordt als ingrediënt gebruikt in de 'ensalada payesa'. Erg lekker. In woorden bijna niet uit te drukken hoe helder het water is en hoeveel blauwtinten het zeewater laat zien. Een fantastisch spel van licht en donker. Dit is te danken aan de posidonia oceanica, een zeegras dat de zeebodem bedekt. De zeegrassen filteren het water wat van essentieel belang is voor het hele ecosysteem rondom de Balearen. De Posidonia zeegrasvelden beschermen bovendien de stranden en duinen tegen erosie en is uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Vanaf het buitenterras van het restaurant is dit allemaal te bezichtigen.

'1001536' door MiekeDeHaas '1001536' door MiekeDeHaas

SpanjeFormentera

SpanjeFormentera

Playa Cala Saona

MiekeDeHaas

Het eiland Formentera is klein, maar het heeft door zijn uitgesneden vorm een uitgestrekte kust van maar liefst 66 kilometer. Voor de strandliefhebbers is Formentera het walhalla met zijn ontelbare stranden en baaitjes. Wanneer je hier je favoriete strand niet kunt vinden ... dan weet ik het ook niet meer. Men heeft primitieve haventjes gemaakt, van oud en gevonden hout. Zo kunnen de bootjes via een houten geleisysteem het water in geschoven worden. Het strand Cala Saona heeft een grote natuurlijke baai aan de ruige westkust en is omgeven door prachtige rode kliffen. Overdag kun je hier heerlijk dobberen in het kristalheldere water waar je continu je voeten kunt zien. De zonsondergangen zijn hier ongeëvenaard . Al nippend aan een cocktail zie ik de zon in de zee zakken. Mijn avond is compleet. In de laatste Columbus Travel (nr. 76) staat een reportage over Formentera door mij gemaakt. En ik kan het eiland je aanbevelen. Ga zeker niet voor één dag, vanaf Ibiza,naar dit eiland. Voor een weekje kun je je hier uitstekend vermaken. Wanneer je al fietsend het eiland verkend, via de 32 groene routes, zie je de meest mooie punten, zonder vele toeristen.

'1000045' door MiekeDeHaas '1000045' door MiekeDeHaas

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Het ruige noorden

MiekeDeHaas

De noordelijke hooglanden in Schotland zijn ruig, ongerept, uitgestrekt en er staat vooral veel wind. Wetende dat het daar behoorlijk koud kan zijn, besloten we toch richting Durness te rijden. Dit is het meest noordelijke puntje van de Schotse Hooglanden. We hadden geluk met het weer, geen regen en een klein beetje wind. Via de weg 894/ 838 vanuit Ullapool zijn we naar het noorden gereden. In Ullapool hadden we ons logeeradres. Ga ook naar Smoo gave die dicht bij Durness ligt. En heb je nog meer tijd , neem dan weg 838 die helemaal door het noorden slingert. Een prachtige scenic-way.

'994696' door MiekeDeHaas '994696' door MiekeDeHaas

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Zelfverzekerd

MiekeDeHaas

In het zuiden van China zijn vele lokale markten. Deze markten zijn niet op vaste dagen zoals we dat in Nederland kennen maar vinden plaats op kalenderdagen. Dus geen vaste dagen. Een goede gids kan je hierbij helpen. Hoe dan ook...de lokale bevolking in het zuiden van Yunnan zijn zeer authentiek gekleed, leven sober en zijn niet gewend om Europeanen te ontmoeten. Zonder gids is de taal niet te overbruggen. Bijna niemand spreekt Engels. Men heeft er geen moeite mee om gefotografeerd te worden en schaterlachen wanneer ze zichzelf terug zien op het schermpje.