MarioBentvelsen

'540465' door MarioBentvelsen '540465' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Doelse Feesten &...Sc

MarioBentvelsen

Een frietkot (of frituur in dit geval) mag natuurlijk niet ontbreken op een Belgische kermis. Sinds 2014 is het frietkot verheven tot cultureel erfgoed. Het frituren van aardappelen staat in België dan ook op een hoog niveau. Maar deze meneer vond een Weisswurst - een specialiteit uit Beieren - blijkbaar een grotere delicatesse. De oudste frituur van België stond overigens vermoedelijk in Antwerpen: in 1842 bevond die zich aan het Steen en later verhuisde het naar de Groenplaats. Daar is nu het Frietkot Museum te vinden, boven Fritkot Max.

'538859' door MarioBentvelsen '538859' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Doelse Feesten en...S

MarioBentvelsen

We hebben een beller... (nee, ik was het niet). De foto is gemaakt op de brocantemarkt van Doel tijdens de Doelse Feesten en Scheldewijding 2016. Toepasselijk thema van de dag: 'Doel, het dorp dat blijft feesten'.

'538135' door MarioBentvelsen '538135' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Doelse Feesten &...Sc

MarioBentvelsen

Voorafgaand aan de Scheldewijding werd in de parochiekerk van Doel (B) een mis voor de bewoners gehouden. Het interieur is verrassend mooi en licht, ik was nog niet eerder binnen geweest. De 19e eeuwse kerk is tussen 1996 en 1998 grondig gerestaureerd na schade door verzakkingen. De vaste grondlaag in Doel ligt ongeveer 11 meter diep, terwijl de houten palen waarop de kerk rust slechts 7 meter diep reiken. Tegenwoordig staat de kerk erg scheef.

'536869' door MarioBentvelsen '536869' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Doelse Feesten &...Sc

MarioBentvelsen

De muzikale processie na de Scheldewijdingsmis in de gehavende straten van Doel, onderweg naar de plek van de Scheldewijding. 'Het dorp dat blijft feesten' luidde het motto van de dag. Daar viel weinig aan af te dingen, mede dankzij het heerlijke weer. De reden van de processie is minder feestelijk, namelijk: stop zetten van de afbraak van het historische polderdorp.

'536782' door MarioBentvelsen '536782' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Doelse Feesten &...Sc

MarioBentvelsen

Afgelopen weekend vond in Doel (B) de traditionele Scheldewijding plaats door de aalmoezenier van de zeemacht en de pastoor van Doel. Er aan voorafgaand vond een muzikale processie plaats van de kerk naar de Schelde, een bijzondere gebeurtenis. En misschien wel voor de laatste keer, aangezien het polderdorp - met veel waardevolle monumenten - nog altijd met afbraak wordt bedreigd, al hoewel hiervoor geen juridisch draagvlak meer bestaat. Een absurd staaltje (machts)politiek van de Vlaamse overheid en het Antwerpse Havenbedrijf.

'520545' door MarioBentvelsen '520545' door MarioBentvelsen

PolenPoznan

PolenPoznan

Roestbak

MarioBentvelsen

Foto van het spoorwegmuseum in Wolsztyn, waar vrijwilligers nog echte stroomtreinen onderhouden, rijden en - vier keer per dag - een dienstregeling naar Poznan en terug draaien. Al vermoed ik dat deze trein al geruime tijd buiten gebruik is. Nog steeds een machtige machine, dat wel. Een dinosauriër uit het industriële tijdperk.

'520441' door MarioBentvelsen '520441' door MarioBentvelsen

PolenGdansk

PolenGdansk

Hanekam

MarioBentvelsen

Je ziet ze in Centraal- en Oost-Europa wat vaker dan hier: hippies, punkers, gothics en andere, alternatief en creatief geklede jongeren. Deze voorbijganger had wel erg zijn best gedaan op zijn hanekam. Weet niet hoeveel potten gel hiervoor nodig zijn, maar indrukwekkend is het zeker.

'520249' door MarioBentvelsen '520249' door MarioBentvelsen

PolenGdansk

PolenGdansk

Bad day at the office

MarioBentvelsen

Hij deed erg zijn best, deze kleine rakker met zijn trekdoos. Maar met de inkomsten wilde het niet erg vlotten, die warme junidag. Heb hem uiteraard wel wat gegeven. Kon er toch nog een glimlachje vanaf.

'520136' door MarioBentvelsen '520136' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Marienburg

MarioBentvelsen

Slot Mariënburg in de Poolse stad Malbork aan de rivier Nogat is een erfenis van de Duitse Orde. Malbork heette oorspronkelijk Mariënburg (Duits: Marienburg) en was het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse Orde. Het kasteel werd uit bakstenen opgetrokken in gotische stijl. De Polen hebben er een wat ongemakkelijke relatie mee, omdat de Duitse Orde traditioneel een erfelijke bedreiging voorstelde. De Marienburg was het bestuurlijk centrum van de staat van de Duitse Orde en was verbonden met enkele tientallen andere kastelen in wat later Oost- en West-Pruisen zou gaan heten. In de Dertienjarige Oorlog werd in 1457 de Marienburg door de Poolse koning veroverd. De Duitse Orde verplaatste toen haar bestuurlijke centrum naar Koningsbergen. Slot Mariënburg staat nu op de Werelderfgoedlijst en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Polen.

'512281' door MarioBentvelsen '512281' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Zwammen (7)

MarioBentvelsen

Nog een foto gemaakt op kabouterniveau, nu van een groepje vliegenzwammen. Je vindt ze in Landgoed Clingendael, maar gezien de grote aantallen bezoekers (met kinderen of huisdieren) heb je wel geluk als je een onbeschadigd exemplaar treft. Ik had die dag geluk.

'512166' door MarioBentvelsen '512166' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Zwammen (6)

MarioBentvelsen

Er zijn hier deze herfst al heel wat zwammen gepasseerd, dus ik dacht: laat ik er zelf ook maar een schepje bovenop doen. Geen idee wat voor gezwam dit is, dus de experts op dat gebied worden uitgenodigd te reageren (en liken natuurlijk....).

'512076' door MarioBentvelsen '512076' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Herfstkleuren (2)

MarioBentvelsen

Nog meer herfstkleuren van de Japanse Tuin in Clingendael, met haar karakteristieke esdoorns, vijver en bruggetjes. Deze foto zonder mensen erop schieten is een oefening in geduld.

'511950' door MarioBentvelsen '511950' door MarioBentvelsen

BelgiëOostende

BelgiëOostende

Dog Walk

MarioBentvelsen

Hondjes fotograferen is een van mijn passies, maar dan wel met hun baasje erbij graag. Het liefst vanuit het perspectief van de hond. Locatie: de plezante boulevard van Oostende.

'511526' door MarioBentvelsen '511526' door MarioBentvelsen

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Baailopen (2)

MarioBentvelsen

Wadlopers - of beter gezegd baailopers - in de Baie du Mont Saint-Michel. Onder begeleiding van een gids kun je - voor vijf tot tien euro per persoon - al mooie wandeltochten van twee uur maken. Langer is ook mogelijk, tot een halve of zelfs hele dag. Ik heb het zelf nog niet gedaan, vanwege de hoeveelheid apparatuur die ik doorgaans bij me draag. Maar het lijkt me weleens leuk om te proberen voor een ander perspectief op de beroemde berg.

'511348' door MarioBentvelsen '511348' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Madonna (3)

MarioBentvelsen

Madonna in Brugge, die iets met de zeevaart te maken lijkt te hebben. Brugge had ooit een directe verbinding met de Noordzee, via het Zwin. Door verzanding is die verbinding verdwenen. Brugge probeerde dit tegen te gaan, maar dit mislukte. Door de vele inpolderingen en de aanleg van de internationale dijk in 1872 werd de zeearm definitief afgesloten van de zee. Tegenwoordig blijft alleen een geul met zeewater in de duinen over. Brugge ligt nog steeds op een knooppunt van kanalen en vaarten. Het Boudewijnkanaal loopt door het hele havengebied en verbindt de Brugse binnenhaven met de Zeebrugse voorhaven en de Noordzee.

'511218' door MarioBentvelsen '511218' door MarioBentvelsen

BelgiëOostende

BelgiëOostende

Herfstanemoon

MarioBentvelsen

Voor de verandering een plaatje van een schone bloem, de herfstanemoon. Gevonden in het park rond de Japanse Tuin van Oostende, die zelf helaas gesloten was. Gemaakt met het laatste zonlicht van begin oktober.

'510724' door MarioBentvelsen '510724' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Herfstkleuren

MarioBentvelsen

Herfstkleuren in de Japanse tuin van Landgoed Clingendael. De tuin is alweer gesloten, hij opent tegenwoordig een week of zes in het voorjaar en twee weken in het najaar. Ik was dit jaar te laat... Daarom een foto van voorgaande jaren.

'510644' door MarioBentvelsen '510644' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Vliegenzwam

MarioBentvelsen

Omdat het immers paddenstoelentijd is deze vliegenzwam, die ik op Landgoed Clingendael in Den Haag heb gefotografeerd. Plat liggend op de buik, op een plastic vuiliniszak tegen het nat worden. Je moet er wat voor over hebben...

'510523' door MarioBentvelsen '510523' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Graffiti

MarioBentvelsen

Doel is voor een groot deel overgenomen door would-be kunstenaren, die in de vervallen huizen een platform hebben gevonden voor het spuiten van graffiti. Soms levert dat verbluffende resultaten op, soms is de muurkunst mooi van lelijkheid en soms lijkt het meer op een vorm van vandalisme. U mag het zelf bepalen.

'510324' door MarioBentvelsen '510324' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Begijnhof

MarioBentvelsen

Het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ met witgeschilderde gevels, verstilde kloostertuin en het begijnhofmuseum werd gesticht in 1245. Dit stukje Werelderfgoed wordt vandaag door de zusters van de Orde van Sint-Benedictus bewoond. Toevallig was er net een aan de wandel, toen ik het begijnhof begin deze maand bezocht. Let ook op de boomhutten.

'510229' door MarioBentvelsen '510229' door MarioBentvelsen

BelgiëOostende

BelgiëOostende

Vissersmonument

MarioBentvelsen

In 1951 kreeg de Antwerpenaar Willy Kreitz de opdracht een herdenkingsmonument te maken. Het monument eert de vissers, matrozen, scheepsjongens en soldaten die hun leven lieten op zee. Op paasmaandag organiseert de vissersgemeenschap hier elk jaar een hulde aan de slachtoffers van de zee. Ook de zeewijding vindt hier traditioneel plaats. Op deze plek stond voorheen de eerste Oostendse vuurtoren uit 1771. In de achtergrond het kunstwerk 'Rock Strangers' van de Belgische conceptuele kunstenaar Arne Quinze.

'510057' door MarioBentvelsen '510057' door MarioBentvelsen

BelgiëWest Vlaanderen

BelgiëWest Vlaanderen

Zeezicht

MarioBentvelsen

Dammetje in de zee, bij Knokke. Gefotografeerd vanaf statief, met een grijsfilter. Het waaide niet hard, vandaar dat ik 3 minuten nodig had om dit effect te bereiken.

'509559' door MarioBentvelsen '509559' door MarioBentvelsen

BelgiëOostende

BelgiëOostende

Oostende (2)

MarioBentvelsen

De Koninklijke Gaanderijen - gebouwd tussen 1902 en 1906 - bevinden zich op de zeedijk tussen het Koninklijk Chalet en de Wellingtonrenbaan. Ze bestaan uit twee zuilengangen, gedeeltelijk gescheiden door een glazen wand. De gekoppelde Dorische zuilen moeten, volgens de architect Girault, een Romeinse architectuur oproepen uit de tijd van keizer Hadrianus. Deze wandelgalerij moest, in de optiek van koning Leopold II, passen in een project voor een prestigieus koninklijk paleis. Het diende in de eerste plaats als passage naar de renbaan voor de koning en zijn hoge gasten, zodat ze niet gehinderd werden door weer en wind. De gangen zijn ongeveer 380 m lang en eindigen aan beide kanten in een paviljoen met salon.

'509439' door MarioBentvelsen '509439' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Mustang

MarioBentvelsen

Deze Mustang stond geparkeerd in Doel, het dorp aan de Schelde dat al 40 jaar door de Vlaamse overheid en de Antwerpse Haven wordt bedreigd door afbraak vanwege (overbodige) uitbreidingsplannen van de haven. Nu is het eeuwenoude dorp verworden tot een symbool van heldhaftig burgerlijk verzet, anarchisme, graffitti-kunst en ramptoerisme, waaronder veel (urbex) fotografen. Ik kom er al 20 jaar en was er het afgelopen weekend weer.

Community-updates

EDITIE 110/111 | 101 ultieme ontdekkingsreizen

07-07-2022 Columbus Travel editie 110/111 is nu verkrijgbaar! Onze speciale dubbeldikke zomereditie staat in het teken van de mooiste ontdekkingsreizen: van de minst bezochte landen ter wereld tot de meest fantastische Europese natuurgebieden buiten de gebaande paden. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik