MarioBentvelsen

'540465' door MarioBentvelsen '540465' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Doelse Feesten &...Sc

MarioBentvelsen

Een frietkot (of frituur in dit geval) mag natuurlijk niet ontbreken op een Belgische kermis. Sinds 2014 is het frietkot verheven tot cultureel erfgoed. Het frituren van aardappelen staat in België dan ook op een hoog niveau. Maar deze meneer vond een Weisswurst - een specialiteit uit Beieren - blijkbaar een grotere delicatesse. De oudste frituur van België stond overigens vermoedelijk in Antwerpen: in 1842 bevond die zich aan het Steen en later verhuisde het naar de Groenplaats. Daar is nu het Frietkot Museum te vinden, boven Fritkot Max.

'538859' door MarioBentvelsen '538859' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Doelse Feesten en...S

MarioBentvelsen

We hebben een beller... (nee, ik was het niet). De foto is gemaakt op de brocantemarkt van Doel tijdens de Doelse Feesten en Scheldewijding 2016. Toepasselijk thema van de dag: 'Doel, het dorp dat blijft feesten'.

'538135' door MarioBentvelsen '538135' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Doelse Feesten &...Sc

MarioBentvelsen

Voorafgaand aan de Scheldewijding werd in de parochiekerk van Doel (B) een mis voor de bewoners gehouden. Het interieur is verrassend mooi en licht, ik was nog niet eerder binnen geweest. De 19e eeuwse kerk is tussen 1996 en 1998 grondig gerestaureerd na schade door verzakkingen. De vaste grondlaag in Doel ligt ongeveer 11 meter diep, terwijl de houten palen waarop de kerk rust slechts 7 meter diep reiken. Tegenwoordig staat de kerk erg scheef.

'536869' door MarioBentvelsen '536869' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Doelse Feesten &...Sc

MarioBentvelsen

De muzikale processie na de Scheldewijdingsmis in de gehavende straten van Doel, onderweg naar de plek van de Scheldewijding. 'Het dorp dat blijft feesten' luidde het motto van de dag. Daar viel weinig aan af te dingen, mede dankzij het heerlijke weer. De reden van de processie is minder feestelijk, namelijk: stop zetten van de afbraak van het historische polderdorp.

'536782' door MarioBentvelsen '536782' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Doelse Feesten &...Sc

MarioBentvelsen

Afgelopen weekend vond in Doel (B) de traditionele Scheldewijding plaats door de aalmoezenier van de zeemacht en de pastoor van Doel. Er aan voorafgaand vond een muzikale processie plaats van de kerk naar de Schelde, een bijzondere gebeurtenis. En misschien wel voor de laatste keer, aangezien het polderdorp - met veel waardevolle monumenten - nog altijd met afbraak wordt bedreigd, al hoewel hiervoor geen juridisch draagvlak meer bestaat. Een absurd staaltje (machts)politiek van de Vlaamse overheid en het Antwerpse Havenbedrijf.

'520545' door MarioBentvelsen '520545' door MarioBentvelsen

PolenPoznan

PolenPoznan

Roestbak

MarioBentvelsen

Foto van het spoorwegmuseum in Wolsztyn, waar vrijwilligers nog echte stroomtreinen onderhouden, rijden en - vier keer per dag - een dienstregeling naar Poznan en terug draaien. Al vermoed ik dat deze trein al geruime tijd buiten gebruik is. Nog steeds een machtige machine, dat wel. Een dinosauriër uit het industriële tijdperk.

'520441' door MarioBentvelsen '520441' door MarioBentvelsen

PolenGdansk

PolenGdansk

Hanekam

MarioBentvelsen

Je ziet ze in Centraal- en Oost-Europa wat vaker dan hier: hippies, punkers, gothics en andere, alternatief en creatief geklede jongeren. Deze voorbijganger had wel erg zijn best gedaan op zijn hanekam. Weet niet hoeveel potten gel hiervoor nodig zijn, maar indrukwekkend is het zeker.

'520249' door MarioBentvelsen '520249' door MarioBentvelsen

PolenGdansk

PolenGdansk

Bad day at the office

MarioBentvelsen

Hij deed erg zijn best, deze kleine rakker met zijn trekdoos. Maar met de inkomsten wilde het niet erg vlotten, die warme junidag. Heb hem uiteraard wel wat gegeven. Kon er toch nog een glimlachje vanaf.

'520136' door MarioBentvelsen '520136' door MarioBentvelsen

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Marienburg

MarioBentvelsen

Slot Mariënburg in de Poolse stad Malbork aan de rivier Nogat is een erfenis van de Duitse Orde. Malbork heette oorspronkelijk Mariënburg (Duits: Marienburg) en was het hoofdkwartier van de kruisridderstaat van de Duitse Orde. Het kasteel werd uit bakstenen opgetrokken in gotische stijl. De Polen hebben er een wat ongemakkelijke relatie mee, omdat de Duitse Orde traditioneel een erfelijke bedreiging voorstelde. De Marienburg was het bestuurlijk centrum van de staat van de Duitse Orde en was verbonden met enkele tientallen andere kastelen in wat later Oost- en West-Pruisen zou gaan heten. In de Dertienjarige Oorlog werd in 1457 de Marienburg door de Poolse koning veroverd. De Duitse Orde verplaatste toen haar bestuurlijke centrum naar Koningsbergen. Slot Mariënburg staat nu op de Werelderfgoedlijst en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Polen.

'512281' door MarioBentvelsen '512281' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Zwammen (7)

MarioBentvelsen

Nog een foto gemaakt op kabouterniveau, nu van een groepje vliegenzwammen. Je vindt ze in Landgoed Clingendael, maar gezien de grote aantallen bezoekers (met kinderen of huisdieren) heb je wel geluk als je een onbeschadigd exemplaar treft. Ik had die dag geluk.

'512166' door MarioBentvelsen '512166' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Zwammen (6)

MarioBentvelsen

Er zijn hier deze herfst al heel wat zwammen gepasseerd, dus ik dacht: laat ik er zelf ook maar een schepje bovenop doen. Geen idee wat voor gezwam dit is, dus de experts op dat gebied worden uitgenodigd te reageren (en liken natuurlijk....).

'512076' door MarioBentvelsen '512076' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Herfstkleuren (2)

MarioBentvelsen

Nog meer herfstkleuren van de Japanse Tuin in Clingendael, met haar karakteristieke esdoorns, vijver en bruggetjes. Deze foto zonder mensen erop schieten is een oefening in geduld.

'511950' door MarioBentvelsen '511950' door MarioBentvelsen

BelgiëOostende

BelgiëOostende

Dog Walk

MarioBentvelsen

Hondjes fotograferen is een van mijn passies, maar dan wel met hun baasje erbij graag. Het liefst vanuit het perspectief van de hond. Locatie: de plezante boulevard van Oostende.

'511526' door MarioBentvelsen '511526' door MarioBentvelsen

FrankrijkNormandie

FrankrijkNormandie

Baailopen (2)

MarioBentvelsen

Wadlopers - of beter gezegd baailopers - in de Baie du Mont Saint-Michel. Onder begeleiding van een gids kun je - voor vijf tot tien euro per persoon - al mooie wandeltochten van twee uur maken. Langer is ook mogelijk, tot een halve of zelfs hele dag. Ik heb het zelf nog niet gedaan, vanwege de hoeveelheid apparatuur die ik doorgaans bij me draag. Maar het lijkt me weleens leuk om te proberen voor een ander perspectief op de beroemde berg.

'511348' door MarioBentvelsen '511348' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Madonna (3)

MarioBentvelsen

Madonna in Brugge, die iets met de zeevaart te maken lijkt te hebben. Brugge had ooit een directe verbinding met de Noordzee, via het Zwin. Door verzanding is die verbinding verdwenen. Brugge probeerde dit tegen te gaan, maar dit mislukte. Door de vele inpolderingen en de aanleg van de internationale dijk in 1872 werd de zeearm definitief afgesloten van de zee. Tegenwoordig blijft alleen een geul met zeewater in de duinen over. Brugge ligt nog steeds op een knooppunt van kanalen en vaarten. Het Boudewijnkanaal loopt door het hele havengebied en verbindt de Brugse binnenhaven met de Zeebrugse voorhaven en de Noordzee.

'511218' door MarioBentvelsen '511218' door MarioBentvelsen

BelgiëOostende

BelgiëOostende

Herfstanemoon

MarioBentvelsen

Voor de verandering een plaatje van een schone bloem, de herfstanemoon. Gevonden in het park rond de Japanse Tuin van Oostende, die zelf helaas gesloten was. Gemaakt met het laatste zonlicht van begin oktober.

'510724' door MarioBentvelsen '510724' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Herfstkleuren

MarioBentvelsen

Herfstkleuren in de Japanse tuin van Landgoed Clingendael. De tuin is alweer gesloten, hij opent tegenwoordig een week of zes in het voorjaar en twee weken in het najaar. Ik was dit jaar te laat... Daarom een foto van voorgaande jaren.

'510644' door MarioBentvelsen '510644' door MarioBentvelsen

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Vliegenzwam

MarioBentvelsen

Omdat het immers paddenstoelentijd is deze vliegenzwam, die ik op Landgoed Clingendael in Den Haag heb gefotografeerd. Plat liggend op de buik, op een plastic vuiliniszak tegen het nat worden. Je moet er wat voor over hebben...

'510523' door MarioBentvelsen '510523' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Graffiti

MarioBentvelsen

Doel is voor een groot deel overgenomen door would-be kunstenaren, die in de vervallen huizen een platform hebben gevonden voor het spuiten van graffiti. Soms levert dat verbluffende resultaten op, soms is de muurkunst mooi van lelijkheid en soms lijkt het meer op een vorm van vandalisme. U mag het zelf bepalen.

'510324' door MarioBentvelsen '510324' door MarioBentvelsen

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Begijnhof

MarioBentvelsen

Het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ met witgeschilderde gevels, verstilde kloostertuin en het begijnhofmuseum werd gesticht in 1245. Dit stukje Werelderfgoed wordt vandaag door de zusters van de Orde van Sint-Benedictus bewoond. Toevallig was er net een aan de wandel, toen ik het begijnhof begin deze maand bezocht. Let ook op de boomhutten.

'510229' door MarioBentvelsen '510229' door MarioBentvelsen

BelgiëOostende

BelgiëOostende

Vissersmonument

MarioBentvelsen

In 1951 kreeg de Antwerpenaar Willy Kreitz de opdracht een herdenkingsmonument te maken. Het monument eert de vissers, matrozen, scheepsjongens en soldaten die hun leven lieten op zee. Op paasmaandag organiseert de vissersgemeenschap hier elk jaar een hulde aan de slachtoffers van de zee. Ook de zeewijding vindt hier traditioneel plaats. Op deze plek stond voorheen de eerste Oostendse vuurtoren uit 1771. In de achtergrond het kunstwerk 'Rock Strangers' van de Belgische conceptuele kunstenaar Arne Quinze.

'510057' door MarioBentvelsen '510057' door MarioBentvelsen

BelgiëWest Vlaanderen

BelgiëWest Vlaanderen

Zeezicht

MarioBentvelsen

Dammetje in de zee, bij Knokke. Gefotografeerd vanaf statief, met een grijsfilter. Het waaide niet hard, vandaar dat ik 3 minuten nodig had om dit effect te bereiken.

'509559' door MarioBentvelsen '509559' door MarioBentvelsen

BelgiëOostende

BelgiëOostende

Oostende (2)

MarioBentvelsen

De Koninklijke Gaanderijen - gebouwd tussen 1902 en 1906 - bevinden zich op de zeedijk tussen het Koninklijk Chalet en de Wellingtonrenbaan. Ze bestaan uit twee zuilengangen, gedeeltelijk gescheiden door een glazen wand. De gekoppelde Dorische zuilen moeten, volgens de architect Girault, een Romeinse architectuur oproepen uit de tijd van keizer Hadrianus. Deze wandelgalerij moest, in de optiek van koning Leopold II, passen in een project voor een prestigieus koninklijk paleis. Het diende in de eerste plaats als passage naar de renbaan voor de koning en zijn hoge gasten, zodat ze niet gehinderd werden door weer en wind. De gangen zijn ongeveer 380 m lang en eindigen aan beide kanten in een paviljoen met salon.

'509439' door MarioBentvelsen '509439' door MarioBentvelsen

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Mustang

MarioBentvelsen

Deze Mustang stond geparkeerd in Doel, het dorp aan de Schelde dat al 40 jaar door de Vlaamse overheid en de Antwerpse Haven wordt bedreigd door afbraak vanwege (overbodige) uitbreidingsplannen van de haven. Nu is het eeuwenoude dorp verworden tot een symbool van heldhaftig burgerlijk verzet, anarchisme, graffitti-kunst en ramptoerisme, waaronder veel (urbex) fotografen. Ik kom er al 20 jaar en was er het afgelopen weekend weer.

Community-updates

COMMUNITYHOST SAPHIRA IS TERUG!
17-06-2021 Sinds vorige week heeft Saphira weer rustig de draad opgepakt bij Columbus Travel:
"Ik heb de afgelopen maanden in een rollercoaster gezeten, waarbij nieuw leven en de dood heel dichtbij elkaar stonden. In februari ben ik bevallen van een 2e prachtige en gezonde dochter (Ghislaine), waarna eind april, ik mijn moeder geheel onverwachts heb verloren ... Zo kan het mooie leven ineens z'n ups en downs hebben. Het leven gaat door: stel nooit iets uit tot ooit, geniet en leg de mooie momenten vast!

Ik zal geleidelijk de taken voor de Community weer overnemen van Vellah, zodat zij andere redactionele taken bij Columbus kan blijven doen. Ik heb er weer zin in, dus jullie zullen mij online weer vaker voorbij zien komen!"

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 24 | Community-toppers


Gordon Dam, Tasmanië. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Gordon Dam door Mitevisuals
2. Review: Catania door Gillian
3. Communitylid van de week: Antwan
4. Nieuwkomer: Shirley Peperkamp

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik