MarcelBettonville

'893589' door MarcelBettonville '893589' door MarcelBettonville

NamibiëNamib woestijn

NamibiëNamib woestijn

Kamperen in Namibie i

MarcelBettonville

Zelf een 4x4 huren met daktent (of twee als je met kids reist) is heel goed te doen in Namibië. Er zijn voldoende goede 4x4 verhuurbedrijven in Zuid Afrika en Namibie. In een eerder review heb ik al uitgelegd waar je op moet letten als je een 4x4 huurt. De meeste campings zijn kleinschalig, Max 10 auto's (plekken) vaak wel bij of in de buurt van een resort of hotel. Let er wel op dat je als gebruik wilt maken van de faciliteiten dit vaak beperkt is. De campsites zijn altijd ruim, kan zo maar zijn dat je buurman 1km verderop zit. Altijd goede 'privé' voorzieningen zoals buitenkeuken en toilet/douche. Zorg er wel voor dat je genoeg voedsel (en uiteraard water) bij je hebt om de gereserveerde dagen door te komen, een 'appie om de hoek' gaat hem niet worden. En de dichtstbijzijnde winkel kan zomaar tientallen 'offroad' kilometers verderop liggen. Er zijn gebieden in Namibie die bijna geen telefonisch bereik hebben, check dit goed en huur desnoods een satelliet telefoon (just in case)

'854601' door MarcelBettonville '854601' door MarcelBettonville

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Blijf eens een tijdje

MarcelBettonville

Ik heb meerdere malen (uiteraard samen met een gids) door de jungle gezworven (Kalimantan, Sumatra, Komodo) op zoek naar wildlife. In Indonesië kom je dan al gauw uit op de orang oetan. Je kunt natuurlijk Rehabilitatie centra bezoeken waar je gegarandeerd de pracht beesten tegenkomt (vaste voedsel tijden), maar leuker is het om ze in hun eigen wereld te zien. Deze foto heb ik genomen na twee dagen intensief zwerven (inclusief zware rugzak en statief) met de gids waarbij ik het volgende heb geleerd: Vraag je gids gewoon eens om een plek uit te zoeken waar hij in het verleden het wildlife is tegengekomen. Ga naar deze plek en blijf daar gewoon een tijd, ook al is er niets te zien en wil de gids door. Mijn ervaring leert inmiddels dat geduld een mooie zaak is, net voordat ik deze foto heb genomen was er een ander visueel spektakel, er was ook nog een vrouwtje bij en het stelletje bedreef uitvoerig de liefde, ik heb hier ook schitterende platen van maar deze zal ik jullie besparen. Fotografeer in de jungle met een hoge Iso waarde, het bladendek laat nu eenmaal niet veel licht door en flitser is uiteraard uit den boze. Bezoek je een rehabilitatie centrum, BLIJF na het voeren gewoon wachten ook al gaat iedereen weer op pad.

'848990' door MarcelBettonville '848990' door MarcelBettonville

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Welke 4x4 huur je en.

MarcelBettonville

Als je zelf met een 4x4 door Namibië (geld ook voor Zuid Afrika, Botswana enz) wilt reizen is dit zeer goed te doen. Er zijn vele aanbieders in Namibie, maar let wel goed op een aantal zaken: Neem altijd minimaal twee reserve banden mee (kies voor goede banden 10 lagen ipv de gebruikelijke 6), vraag hiernaar, lekke banden zijn het meest voorkomend. Neem een 4x4 met dubbele dieseltank, door de grote afstanden kom je vaak in niemandsland. Is er een tank leeg tank deze dan zsm weer bij, zo ben je altijd safe. Als laatste tip kies voor een watertank. Houdt je echt aan de maximale snelheid, zeker off road (en je auto wordt op afstand gevolgd door de verhuurder dus ze weten precies hoe hard je waar rijdt), bij evt schade ben je anders niet gedekt.( Ik ben zelf 18 jaar lang offroad instructeur geweest en heb veel onnodige en onnozele schades onderweg in Namibie gezien)

'846562' door MarcelBettonville '846562' door MarcelBettonville

Sri LankaKandy

Sri LankaKandy

Neem de trein van...K

MarcelBettonville

Ben je in Sri Lanka, neem dan de trein van Kandy naar Ella. Het wordt beschreven als een van de mooiste treinreizen ter wereld en met recht. Wij konden alleen nog 3e klas tickets krijgen wat ons werd afgeraden. Toch gedaan en gewoon in de deuropening gaan staan, trein rijdt echt met slakkengang dus volledig veilig en...je kunt de mooiste plaatjes schieten. Het landschap varieert van theeplantages, jungle tot zelfs wolkendek op hoger gelegen punten. Bovenstaande foto is genomen vanaf ons appartement in de vroege ochtend. TIP wil je deze treinreis echt maken reserveer je tickets dan vooraf (kan al in Nederland) om zo van een plek gegarandeerd te zijn. Wij hadden gewoon dom geluk.

'845842' door MarcelBettonville '845842' door MarcelBettonville

BirmaMandalay Region

BirmaMandalay Region

Fotograferen bij de..

MarcelBettonville

De langste teak houten brug van de wereld staat in Myanmar. De brug is gebouwd rond 1870 en kan in het regenseizoen onder water staan. De brug is 1.2 km lang en een ware attractie voor de locale bevolking. Omdat er aan het einde van de brug tempels staan komen hier ook veel monniken naar toe. Ik wilde een geïsoleerde foto van een stilstaande monnik hebben maar op zo'n druk bezochte locatie is dat best wel een uitdaging. Zeker net voor of tijdens zonsondergang want dan is het echt druk. Door gebruik te maken van mijn zoomlens 70-200 met extender (uiteraard op statief) kon ik deze monnik toch isoleren van de massa. Met een beetje geduld uiteraard, maar het wachten is een mooi meditatie momentje. Ik heb ook nog een plaatje geschoten van dezelfde monnik waarbij zijn gewaad in de wind waait, maar deze stilstaande plaat vind ik persoonlijk meer zeggen.

'845520' door MarcelBettonville '845520' door MarcelBettonville

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Siem Riep (Cambodja).

MarcelBettonville

Siem Riep is een prachtig ruime complex, maar helaas overspoeld met toerisme. Ik had wat plaatjes in mijn hoofd, dus kon ik maar een ding doen, heel vroeg op. Via mijn Instagram account was ik in contact gekomen met een tuktuk driver, gespecialiseerd in het rondrijden van filmers, fotografen. Die beste man moest ik dus hebben, had hem een dag van te voren al ingehuurd om de locatie te verkennen, maar goed want in het donker ziet het er toch heel anders uit. In de vroege morgen (echt nog dikke donker) zet hij me af en zegt, loop dit pad maar af dan kom je op dezelfde plek als waar we gisteren waren. Ik wist, alleen maar rechtdoor en bij een kleine overkapping naar rechts, pfff in het donker met allerlei vreemde geluiden en in je uppie is dit toch best wel wat, nu ben ik niet bang uitgevallen, maar bij de ruïne aangekomen heb ik toch maar even gewacht tot dat de nachtbewoners het pand hadden verlaten en het wat lichter werd.... Net voordat de stroom met toeristen op gang kwam heb ik gelukkig wat mooie plaatjes kunnen schieten waaronder deze vier mediterende monniken.

'845519' door MarcelBettonville '845519' door MarcelBettonville

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Floating market in...

MarcelBettonville

In het Indonesische gedeelte van Kalimantan ligt de stad Banjarmasin. Aan de rivier Martapura. Sta een keer vroeg op (voor zonsopkomst) en laat je via een local brengen naar de floating Market. Na nog. 45 min. varen stopte onze gids, mmmm best vreemd er is helemaal niets te zien, hebben we een probleem of zo, No, just sit back and relax.....ok na nog. 15 minuten komen er echt van alle kanten bootjes naar elkaar toevaren en ontstaat er een wirwar aan drijvende marktkramen. Je kan de kopers goed onderscheiden van de verkopers (alleen maar vrouwelijk). Wat een schouwspel, langzaam 2km drijvend met de stroom mee. Heerlijke locale koffie en lekkernij gekocht, wat een zalig begin van de dag. TIP: Banjarmasin is op veen gebouwd, ga niet in een te hoog hotel slapen, gegarandeerd, je wordt zeeziek

'845097' door MarcelBettonville '845097' door MarcelBettonville

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Etosha park Namibie

MarcelBettonville

In Januari van dit jaar hebben we het Etosha park bezocht in Namibie. Een gebied bijna zo groot als Belgie. De enige plek waar we de campingsites vooraf hebben gereserveerd ondanks het laagseizoen. Achteraf bleek dit niet echt nodig, met maximaal 10 medecampers is het nooit echt dolle boel geworden wat drukte betreft. Je rijdt hier van campsite naar campsite en onderweg ga je uiteraard op zoek naar drinkplaatsen (zeker in deze droge periode) om daar al het wild te spotten. De meeste campsites hebben ook hun eigen drinkplaatsen maar dit geeft toch meer het gevoel van een dagje Beekse Bergen. Zodra je echt 50 km off road hebt gereden naar een afgelegen plek om daar vervolgens als enigste auto te staan en al het wild te observeren is toch van een andere orde. TIP vraag medebezoekers waar ze wat hebben gespot.In Januari is het heet, soms serieus heet (39 graden) maar een heerlijk rustige periode.Dus kun je goed tegen de hitte, ga in het laagseizoen.

'845013' door MarcelBettonville '845013' door MarcelBettonville

Verenigde StatenNew York City

Verenigde StatenNew York City

Ontvlucht druk...Manh

MarcelBettonville

Net terug uit New York, als natuurliefhebber is dit wel even wat anders, wat een energie en wat een vibe hangt hier. TIP! Boek een hotel (of airbnb oid) net buiten Manhattan. Wij hadden gekozen voor de Paper factory in Queens, een oude fabriek omgebouwd tot trendy hotel. Een heerlijk rustpunt in een hectische stad. Via de metro in twee stops in Manhattan. Alles is zo herkenbaar, alsof je er al jaren komt terwijl het voor mij echt de eerste keer was, loeiende sirenes, bekende wijken, bekende gebouwen en uiteraard de gele taxi's. Alles is heel overzichtelijk en logisch, valkuil is wel dat je snel denkt, acht het is nog maar twee blokken verder, dat loop ik wel, resultaat...in 4 dagen 70 km. gelopen.

'845011' door MarcelBettonville '845011' door MarcelBettonville

Sri LankaWest Sri Lanka

Sri LankaWest Sri Lanka

Dolfijnen Kalpitiya..

MarcelBettonville

Het schiereiland Kalpitiya is een van de beste plekken om dolfijnen te spotten. Via Cocodance kitesurf Centre hebben we een lokale schipper gevonden die met een lage zodiac (mijn wens om laag bij het water te zijn) ons wat dieper de zee op bracht. Na 1,5 uur varen werden de eerste dolfijnen gespot en voordat je het weet zit je volledig ingesloten tussen de dolfijnen. Ik heb mezelf gezekerd, zp kon ik over de voorkant van de Zodiac hangen om een zo laag mogelijke positie te krijgen, en dan maar schieten op goed geluk, de zee is best ruig en je weet niet wanneer flipper boven komt...Na terugkomst bleek mijn hele torso bont en blauw van de klappen, maar meer dan de moeite waard, wat een rijke ervaring

'844963' door MarcelBettonville '844963' door MarcelBettonville

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Je beklimt de ene...v

MarcelBettonville

In Sumatra kun je de vulkaan Sibayak beklimmen. Doe dit vroeg in de morgen, wij zijn rond 04.30 uur begonnen aan de tocht. Je komt dan voor zonsopgang op de top. Je hebt dan een prachtig uitzicht over het landschap en je kijkt recht op een andere vulkaan, de Sinabung. Toen ik me eenmaal geïnstalleerd had met statief camera en filmcamera gleed mijn vrouw uit, helaas brak ze hierbij haar enkel (hier kwamen we pas achter in Nederland na eerst drie weken aangemodderd te hebben op Sumatra). Een geluk bij een ongeluk is dat op het moment van de val ik de afstandsbeding van mijn camera in handen had en zoals je op de foto ziet er een eruptie plaatsvond, samen met een prachtige zonsopkomst. De terugweg werd een hele lange terugweg.......

'844959' door MarcelBettonville '844959' door MarcelBettonville

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Desert adapted...elep

MarcelBettonville

Wij hebben met een 4x4 in drie weken Namibie doorkruist. Een van de dingen die bij mij op de shortlist stond was het op zoek gaan naar de Desert adapted elephant in Damaraland. In het gebied waar we op zoek gingen had het al meer dan 4 jaar niet geregend. Voor deze trip hebben we wel een gids ingehuurd en tot onze grote vreugde (en ook die van de gids) hadden drie aparte groepen zich samengevoegd tot een grote groep. Deze kleine olifant heeft zicht uitstekend aangepast aan de barre omstandigheden in het droge en ruige gebied. De kudde oogde heel relaxed en liepen op 5 meter van onze landrover. Een prachtig schouwspel van dit met uitdreven bedreigde dier.