Jvanmoorsel

'517961' door Jvanmoorsel '517961' door Jvanmoorsel

MexicoSan Miguel de Allende

MexicoSan Miguel de Allende

San Miguel de Allende

Jvanmoorsel

Het stadje San Miguel de Allende, gelegen in de staat Guanajuato, heeft een opvallende geschiedenis. Het was namelijk de eerste gemeente die zich onafhankelijk verklaarde van Spanje tijdens de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog in de 19e eeuw. Dit terwijl het tijdens de Spaanse overheersing een zeer prominente plaats binnen 'Nieuw Spanje' had en zeker geen plek was voor de armen. Het is maar de vraag of de roep om onafhankelijk in eerste instantie voor San Miguel de Allende veel opleverde. Het raakte in verval en werd onbeduidend. Tegenwoordig is het echter weer een populaire plek, zowel voor bewoners als toeristen. In 2008 kwam het op de lijst van UNESCO te staan, vanwege de vele koloniale gebouwen en woningen die nog overeind staan. In de afgelopen decennia is er een ware run ontstaan op deze huizen, die vaak door buitenlandse geïnteresseerden worden gekocht en soms nog meer opleveren dan huizen en appartementen in het centrum van Mexico City. In 2007 was de gemiddelde koopprijs van een huis in San Miguel de Allende $250.000, ver boven het Mexicaanse gemiddelde.

'517883' door Jvanmoorsel '517883' door Jvanmoorsel

Spanje

Spanje

The Other Side

Jvanmoorsel

De migratiecrisis heeft de afgelopen jaren - en met name afgelopen jaar - veel teweeggebracht binnen Europa. Hoewel er veel achtergrondprogramma's en uitgebreide artikelen zijn verschenen die de situatie van hen die probeerden en proberen Europa te bereiken uitvoerig beschrijven en vertonen, ervoer ik zelf dat de werkelijkheid toch altijd weer een veel grotere impact heeft, losstaande van welke mening je ook over de politiek en de crisis mag hebben. Voor mijn masterscriptie, over de migratiecrisis en de rol van Spanje binnen de EU hierin, bezocht ik het tijdelijke centrum in de Spaanse enclave Melilla waar rond de 2000-3000 migranten op hetzelfde moment verblijven. Ook had ik de kans om met een aantal migranten te spreken over hun reis, net na binnenkomst in de Europese Unie in een vergeten 'Europese' hoek in Afrika. De capaciteit is slechts 1000-1500, maar hier zijn termen als capaciteit inmiddels, net als op vele andere plekken, ingehaald door de werkelijkheid. Het heeft nu meer weg van een vluchtelingenkamp dan een opvangcentrum.

'517296' door Jvanmoorsel '517296' door Jvanmoorsel

Spanje

Spanje

Poseren

Jvanmoorsel

In de autonome stad Ceuta (een van de twee Spaanse enclaves in Marokko) bevindt zich een standbeeld van Hercules met twee zuilen. Ceuta vormde namelijk, samen met Gibraltar, de twee zuilen van Hercules. De Griekse mythologie vertelt dat Hercules Noord-Afrika en het Iberisch Schiereiland in tweeën gereten zou hebben, waardoor er een doorgang tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan ontstond, de Straat van Gibraltar. Deze zuilen zouden voor Spanje later een belangrijke symboliek vormen toen de Nieuwe Wereld werd ontdekt, omdat de Straat van Gibraltar in grote mate de kolonisering bevorderde door een betere verbinding. Vandaar dat het wapen in de Spaanse vlag nog altijd verwijst naar de twee zuilen. De exotische Griekse mythologie blijkt ook erg geschikt voor een fotoshoot waarin de dochters op hun mooist worden vastgelegd. In ieder geval is er in Ceuta geen Photoshop nodig om het geheel Grieks te doen lijken...

'435843' door Jvanmoorsel '435843' door Jvanmoorsel

ZwitserlandLausanne

ZwitserlandLausanne

Lausanne

Jvanmoorsel

Lausanne ligt aan het meer van Genève en is de vierde stad van Zwitserland. Door de eeuwen heen heeft het belangrijke rollen gespeeld als hoofdstad van verscheidene hertogdommen en staatjes, wat te zien is aan de prachtige verschillende bouwstijlen die je in de stad terugvindt. Natuurlijk is de echte topper van Lausanne het uitzicht op het meer vanaf de klokkentoren van de kathedraal!

'434731' door Jvanmoorsel '434731' door Jvanmoorsel

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Calvijns Kerk

Jvanmoorsel

De Gotische kathedraal van Genève is 12e-eeuws en van oorsprong katholiek. Tijdens de Reformatie was het echter een van de protestante bolwerken en zelfs de kerk van Calvijn zelf. Binnenin is nog een houten stoel te bewonderen die door Calvijn werd gebruikt. Onder de kathedraal blijken na verschillende opgravingen de overblijfselen van een Romeinse tempel te liggen.

'434711' door Jvanmoorsel '434711' door Jvanmoorsel

PortugalPorto

PortugalPorto

A casa portuguesa

Jvanmoorsel

Een typisch Portugees woonblok in Porto, met de typerende azulejos en natuurlijk de was buiten. Dit is in de wijk Miragaia, die haar oorsprong heeft in de Middeleeuwen en waar oorspronkelijk de Joodse en Armeense migranten woonden. Het ligt ingeklemd tussen de heuvel waarop de kathedraal staat (O Sé do Porto) en de Douro-rivier.

'434449' door Jvanmoorsel '434449' door Jvanmoorsel

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Lentegroen

Jvanmoorsel

Andalusië kan dus zó groen worden! In de lente, welteverstaan. :-) De heuvels rondom Ronda zijn zeer vruchtbaar en geven dan deze prachtige kleuren. De vruchtbaarheid van dit gebied is mede te danken aan de nabijheid van de Sierra de las Nieves ('Sneeuwgebergte') waar in de winter traditiegetrouw behoorlijk wat sneeuw valt.

'434304' door Jvanmoorsel '434304' door Jvanmoorsel

MacedoniëSkopje

MacedoniëSkopje

Aan de wandel

Jvanmoorsel

De Stara ?aršija is het oude gedeelte van Skopje en tevens de grootste bazaar in de Balkan na die van Istanbul. Het dateert uit de 12e eeuw en kwam tot bloei tijdens de Ottomaanse overheersing, die in Macedonië zo'n vijf eeuwen voortduurde (tot 1912). Er zijn veel leuke kleine winkeltjes, restaurants en cafés, en natuurlijk genoeg terrassen om de plaatselijke bevolking hun wandeling te zien maken. ;-)

'434202' door Jvanmoorsel '434202' door Jvanmoorsel

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Gastvrijheid

Jvanmoorsel

Gisteren plaatste ik bij een andere foto al dat ik de Albanezen zo vriendelijk vond, en zo ook dit koppel. Ze hadden een piepklein winkeltje in het dorpje Lin (aan het meer van Ohrid). Desondanks waren ze er erg trots op en lieten ze graag alles zien. Toen ik na afloop ook nog iets kocht kon de glimlach er helemaal niet meer vanaf.

'434035' door Jvanmoorsel '434035' door Jvanmoorsel

AlbaniëZuid Albanië

AlbaniëZuid Albanië

Terrace with a view

Jvanmoorsel

Ondanks dat de Macedonische zijde van het Meer van Ohrid bekender is, is de Albanese minstens net zo mooi en ook zeker het bezoeken waard. Ik was zelf zeer onder de indruk van het land en vooral van de vriendelijke mensen, ondanks dat ik er maar een dag was. Deze foto is gemaakt in het dorpje Lin, vlakbij het Macedonische Struga en de doorgaande weg richting Elbasan en Tirana.

'433893' door Jvanmoorsel '433893' door Jvanmoorsel

SpanjeExtremadura

SpanjeExtremadura

Trujillo

Jvanmoorsel

Trujillo is een niet al te groot stadje in de regio Extremadura, op een uur afstand van de hoofdstad Cáceres, waar 'het leven door het klimaat gehard zou zijn'. Vanwege deze naam ook heeft het een historie van ontdekkingsreizigers die, in de hoop op een beter bestaan, naar Amerika trokken tijdens de koloniale periode. Francisco Pizarro, die de Inca's versloeg, was uit Trujillo afkomstig. Een standbeeld op dit Plaza Mayor en een ouderlijk huis herinneren hier nog aan. Verder zijn er ook verschillende Arabische monumenten, zoals een fort, te bezoeken. Extremadura is nog niet echt bekend bij toeristen en dus aan te raden als je op zoek bent naar 'het echte Spanje'.

'366753' door Jvanmoorsel '366753' door Jvanmoorsel

MarokkoZuid Sahara en oases

MarokkoZuid Sahara en oases

Follow the leader

Jvanmoorsel

Blootsvoets leidde deze gids in traditionele Marokkaanse kledij onze groep tijdens een kamelentocht vanaf Merzouga naar een tentenkamp in de Erg Chebbi, een waanzinnig mooi gebied!

'366658' door Jvanmoorsel '366658' door Jvanmoorsel

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Ongerept

Jvanmoorsel

Langs het meer van Ohrid zijn er aan de Macedonische kant - voor Albanië geldt dit overigens nog sterker - nog veel stukken die nauwelijks gecultiveerd zijn. Veel meer dan een aanlegsteigertje en een bootje of bankjes op een klein stukje strand is er vaak niet. Je kunt een prachtige wandeling maken vanaf Sveti Stefan naar Ohrid langs het water. Dit is ongeveer zo'n 7 kilometer.

'366424' door Jvanmoorsel '366424' door Jvanmoorsel

MarokkoFez

MarokkoFez

Schoenverkoopster

Jvanmoorsel

Als schoenverkoopster in de medina van Fez moet je er natuurlijk zelf ook onberispelijk uitzien en dus is het tijd voor even bijwerken. De schoenen zijn hangend aan de muur uitgestald; extra exemplaren opgestapeld in de stellages. Zou ze precies weten waar welk merk, welk model en welke maat ligt?

'480244' door Jvanmoorsel '480244' door Jvanmoorsel

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Sveti Naum en de...br

Jvanmoorsel

Sveti Naum is in het land van kerken en kloosters dat Macedonië is een van de bekendste bezienswaardigheden, maar ook een van de mooiste, en bevindt zich aan het meer van Ohrid bijna direct voor de grens met Albanië. Het hoorde van 1912 tot 1925 dan ook bij Albanië, totdat de toenmalige Albanese koning Zog het cadeau besloot te doen aan het koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen (de voorloper van Joegoslavië). Veel minder bekend is echter dat je bij Sveti Naum ook met een bootje de bronnen van het meer van Ohrid kunt bezoeken. Als je de twee dingen combineert heb je een perfecte dagtrip vanuit Ohrid of Struga. Sveti Naum beschikt zelf overigens ook over een [url="http://www.hotel-stnaum.com.mk/ " target="_blank"]hotel[/url]. [i]Sv Naum[/i] Een groot deel van het klooster maakt tegenwoordig deel uit van het hotel waarvan ik hierboven een link heb geplaatst. Op de binnenplaats hiervan bevindt zich de 16e-eeuwse Heilige Aartsengelenkerk. Hieronder bevinden zich echter de resten van een 10e-eeuwse kerk gebouwd door de heilige Sveti Naum, die hier ook begraven ligt. Deze oorspronkelijke kerk was door de Ottomanen vernield en is pas in 1955 herontdekt toen men begon met opgravingen onder de huidige kerk. Tegenwoordig kun je in de nieuwe kerk de tombe van Sveti Naum zien in een 1799 gebouwde en later gerestaureerde zijkapel. Macedonische orthodoxen geloven dat je het hart van Sv Naum nog steeds kan horen kloppen als je je oor bij de tombe houdt. Op de binnenplaats is ook een populatie pauwen te zien. [i]Bronnen van het meer van Ohrid[/i] Het klooster ligt aan het einde van een voetpad met aan weerszijden restaurants en souvenirwinkeltjes. Vrij op het einde daarvan bevindt zich aan de linkerkant restaurant Ostrovo. Dit is gevestigd op een eilandje dus je moet een bruggetje over. Aan de andere oever van het restaurant is een meer waar de boottochten naar de bronnen beginnen. Zoek of vraag naar Nikola Pavleski. Voor 120 MKD (= €2,-) vertelt hij of een van zijn mannen je in het Engels of zelfs in het Nederlands over het bijzondere natuurfenomeen dat je te zijn krijgt. Bij opborrelende plekken komt ook water uit het nabijgelegen Prespameer door ondergrondse kanalen omhoog. Zo staan het Prespameer en het meer van Ohrid ondergronds in verbinding met elkaar. Naast de bronnen krijg je tegelijkertijd ook een mooi stukje van het Gali?ica NP te zien.

'366278' door Jvanmoorsel '366278' door Jvanmoorsel

Macedonië

Macedonië

Elegantie

Jvanmoorsel

Bitola is de tweede stad van Macedonië en van oudsher de stad van de consuls. In de 18e en de 19e eeuw, toen Macedonië onder het Ottomaanse Rijk viel, had ieder Europees land hier een consulaat gevestigd door de belangrijke positie die Bitola toen innam als handels- en zakenstad. Veel gebouwen zijn dan ook 18e en 19e eeuws en hebben een erg elegante Europese uitstraling. Dit is ook het geval op de autovrije hoofdstraat Širok Sokak (de voormalige Marshal Tito die nu zijn oorspronkelijke Turkse naam weer terug heeft) hier op de foto. Toen de Balkanoorlogen in 1912 en 1913 een definitief einde maakten aan de Ottomaanse overheersing op de Balkan verloor Bitola haar status. De grote Turkse gemeenschap werd jarenlang onderdrukt en de joodse gemeenschap, die tevens van behoorlijke grootte was, werd gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om het plaatje compleet te maken koos Belgrado namens de nieuwe staat Joegoslavië na de Tweede Wereldoorlog voor de onbeduidende provincieplaats Skopje als hoofdstad van Macedonië. Bitola heeft nooit haar status meer kunnen terugkrijgen.

'366114' door Jvanmoorsel '366114' door Jvanmoorsel

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Handgebaar

Jvanmoorsel

Tja, wat doet die verkoper in de Egyptische Bazaar hier nu precies? Maant hij de Turkse toerist te wachten terwijl hij nog meer potentiële kopers probeert te scoren? Of prijst hij juist zijn waar aan??...

'366059' door Jvanmoorsel '366059' door Jvanmoorsel

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Landssymbool

Jvanmoorsel

Het kerkje Sveti Jovan Kaneo aan de rand van het oude gedeelte van Ohrid is waarschijnlijk één van de bekendste stukjes Macedonië; een echt symbool van het land dus. Het werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw en laat duidelijke Byzantijnse en Armeense invloeden zien. Binnenin het kerkje is echter ook een fresco te zien uit de 3e eeuw! Het kerkje lijkt zo fragiel en verfijnd; het idee dat ik erbij kreeg is dat het zo de zwaartekracht zou kunnen tarten door op te stijgen...

'480225' door Jvanmoorsel '480225' door Jvanmoorsel

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Klimmen van Karakoy..

Jvanmoorsel

In Istanbul is het openbaar vervoer goed geregeld; je verplaatst je gemakkelijk via de metro, tram, kabelbaan, bus of boot naar andere delen van de stad. Op een gegeven moment wordt het natuurlijk wel saai als je bepaalde stukjes voor de zoveelste keer aflegt. Tijd dus voor een stuk te voet. Wees wel voorbereid op een aantal trappen! Beyo?lu is de hipste wijk van Istanbul en het is dan ook zeker de moeite waard om door de straatjes langs de bijzondere winkeltjes te slenteren, die vaak meer en andere dingen te koop hebben dan de standaard toeristenprullaria. Stap in Karaköy uit de tram en loop in noordelijke richting. Eigenlijk is deze wandeling heel makkelijk. Je kunt namelijk de Galatatoren als referentiepunt gebruiken. Om in Beyo?lu te komen moet je namelijk voorbij deze toren. Dit komt erop neer dat je een klein stukje de Kemeralti Cadessi volgt, om zo snel mogelijk af te buigen naar links. Dit kun je het beste doen bij de Bankalar Cadessi. Zo kom je namelijk langs het Joodse Museum van Turkije. Sla op een gegeven moment rechtsaf richting de Galata Kulesi Sokak. Op nummer 61 van deze laatste straat bevindt zich het Galata House, een restaurant wat naar mijn idee een dikke aanrader is. Het is gevestigd in een oude Britse gevangenis en je wordt ontvangen door de eigenaren én architecten Nadire en Mete Göktu?. Nadire is een Tartaars-Georgische geboren in Oekraïne, en dit maakt het Galata House gelijk één van de spannendste en meest eclectische restaurants van Istanbul. Op het menu staan verschillende Georgische, Tartaarse, Russiche en Turkse gerechten die door het stel worden omschreven als 'slow-food'. Achter het huis bevindt zich een idyllisch binnentuintje met terras waarin je even vergeet dat je in het hectische Istanbul bent. Klik [url="http://www.thegalatahouse.com/index.html" target="_blank"]hier[/url] voor de website van het restaurant. Als je na gegeten te hebben de straat uitloopt sta je pal voor de Galatatoren waarvan je prachtige uitzichten hebt over de stad. Zie mijn andere tip voor wanneer je deze het beste kunt bezoeken. Om nu op de grote winkelstraat Istiklal Cadessi uit te komen hoef je alleen maar de Galipdede Cadessi in zijn geheel uit te lopen. Deze straat zit vol met leuke winkeltjes met niet alledaagse spullen zoals ik eerder al omschreef. Geef je ogen dus goed de kost! Klik [url="http://maps.google.nl/maps?saddr=Karakoy+Lokantasi,+%C4%B0ETT+Karak%C3%B6y+Dura%C4%9F%C4%B1,+Istanbul,+Turkey&daddr=500.+Y%C4%B1l+T%C3%BCrk+Musevileri+M%C3%BCzesi,+Per%C3%A7emli+Sokak,+Beyo%C4%9Flu,+T%C3%BCrkiye+to:Galata+Evi+Restoran,+Galata+Kulesi+Sokak,+Istanbul,+T%C3%BCrkiye+to:Galatatoren,+Istanboel,+Turkije+to:%C4%B0stiklal+Caddesi,+Istanbul,+T%C3%BCrkiye&hl=nl&ie=UTF8&ll=41.02673,28.977406&spn=0.010198,0.026157&sll=41.027353,28.975378&sspn=0.005099,0.013078&geocode=FRH4cQIdxiy6ASHZViJ1uD3PJCmvo9EZ3bnKFDHZViJ1uD3PJA%3BFUX4cQIduh26ASFWOjpvvoDA1SkDrtvd57nKFDFWOjpvvoDA1Q%3BFR79cQIdjBm6ASGQRJ3V8n-syCm7Zcaz57nKFDGQRJ3V8n-syA%3BFc8AcgIdeRy6ASlNv6MJ57nKFDFy7Bt4klC-dg%3BFYgmcgId2ze6ASEdL3hwJoYsSym3kJ2tZrfKFDEdL3hwJoYsSw&oq=Istik&dirflg=w&mra=ls&t=m&z=16" target="_blank"]hier[/url] voor een weergave in Google Maps van deze route.

'365979' door Jvanmoorsel '365979' door Jvanmoorsel

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Gebruik

Jvanmoorsel

Het is een algemeen gebruik dat men als moslim de voeten wast voordat men de moskee betreedt. Bij Ottomaanse moskeeën bevindt zich op een binnenpleintje vaak een apart architectonisch kunstwerkje speciaal hiervoor bedoeld. Dit was bij de Yeni Valide Camii in de Aziatische wijk Üsküdar.

'365902' door Jvanmoorsel '365902' door Jvanmoorsel

MacedoniëGrensgebied Griekenland

MacedoniëGrensgebied Griekenland

Afwisselend

Jvanmoorsel

Macedonië is het kleinere broertje van grotere, rijkere en meer prominente voormalige Joegoslavische landen als Slovenië, Kroatië en Servië (de recente afscheidingen van Montenegro en Kosovo daargelaten). Toch is het een zeer divers land. Qua natuur kan het landschap Zwitsers groen zijn, maar ook dor en droog. Deze foto is gemaakt vlakbij het dorpje Braj?ino, in de buurt van het Prespameer en slechts enkele kilometers van Griekenland verwijderd. Ook op cultureel en demografisch gebied is Macedonië heterogeen. De Macedoniërs zijn over het algemeen oosters-orthodox, maar ook een deel is islamitisch geworden onder het Ottomaanse bestuur van enkele eeuwen geleden. Daarnaast zijn de Albanezen, die in het westen een aanzienlijk deel van de bevolking uitmaken, vrijwel allemaal islamitisch. En dan zijn er ook nog minderheidsgroepen als de zigeuners, de Vlachen (Aroemenen) en etnische Grieken, Bulgaren, etc. Best veel voor een klein land dat krap 2 miljoen inwoners telt. De Macedoniërs leggen dit zelf het liefste uit door te verwijzen naar de Franse naam voor gemengde salade: 'une salade macédoine'.

'364560' door Jvanmoorsel '364560' door Jvanmoorsel

SpanjeCórdoba

SpanjeCórdoba

Mihrab

Jvanmoorsel

Dit is de mihr?b in de Mezquita van Córdoba; tegenwoordig een kathedraal, daarvoor een moskee, weer eerder een Visigotische kerk en oorspronkelijk een Romeinse tempel. Bij een uitbreiding in 961 onder leiding van Al-Hakam II, de toenmalige sultan van Al-Andalus, het islamitische Iberisch schiereiland, werd deze ruimte aangebracht. Een mihr?b is een gebedsnis die de gebedsrichting (ook wel de qibla genoemd) aangeeft. De mezquita was destijds de grootste moskee van Europa en de op één na grootste ter wereld na die van Mekka. Voor wie 'De hand van Fatima' ('La mano de Fátima') van Ildefonso Falcones heeft gelezen komt deze gebednis waarschijnlijk nog wel bekend voor omdat hij in dat verhaal een prominente rol speelt.

'363916' door Jvanmoorsel '363916' door Jvanmoorsel

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Aanschuiven

Jvanmoorsel

Het plein Djemaa el Fna is een begrip in Marrakech, Marokko, en ver daarbuiten. De sfeer die er 's avonds hangt is simpelweg magisch. Schuif aan om wat te eten en je kijkt je ogen uit. Wat mij betreft slaat de Spaanse schrijver Juan Goytisolo (die in Marrakech woont) precies de spijker op zijn kop: ''The spectacle of Jamaa el Fna is repeated daily and each day it is different. Everything changes — voices, sounds, gestures, the public which sees, listens, smells, tastes, touches. The oral tradition is framed by one much vaster — that we can call intangible. The Square, as a physical space, shelters a rich oral and intangible tradition.''

'363450' door Jvanmoorsel '363450' door Jvanmoorsel

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Genieten!!

Jvanmoorsel

Een boottocht maken over de Bosporus is iets wat je gewoon niet mag missen als je in Istanbul bent. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je gewoon van de ene naar de andere haven in het Europese deel varen, maar interessanter zijn tochtjes naar het Aziatische deel. Zo kun je vanaf de havens van Eminönü, Karaköy en Kabata? makkelijk een overtocht naar Üsküdar en Kad?köy in Azië maken. Als je wat meer tijd hebt zijn ook de Prinseneilanden (K?z?l Adalar) een aanrader! Als je het even goed uitkient kun je zorgen dat je op de terugweg de zonsondergang meemaakt op de boot, genieten!!!

Community updates

WINNAAR GRIEKSE GEHEIMEN
23-10-2020 De afgelopen maanden vroegen we Columbus-fans om hun Griekse reisgeheimen met ons te delen. Dat hebben we geweten! Wat een geweldige tips hebben jullie ingestuurd! De stemronde is afgelopen en de winnaar is bekend! Nieuwsgierig wie de winnaar is geworden? Laat hier je felicitaties achter >

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
23-10-2020 Vandaag valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 42 | Community toppers

Migratie wapitiherten Foto: Dreamer666

1. Topreview: Diepholzer Moor, Duitsland door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Migratie wapitiherten door Dreamer666
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Wisseschout
5. Nieuwkomer: Fulltimetravels.nl

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik