Junavdpoort

'1106876' door Junavdpoort '1106876' door Junavdpoort

VanuatuYasur vulkaan

VanuatuYasur vulkaan

Mount Yasur...Zonsopk

Junavdpoort

Na twee avond-tours op de Mount Yasur-vulkaan met gemiddeld ongeveer 60 anderen, stonden we om 02.30 's nachts op om de ochtendtour te doen. Wat een goede keuze! De sterrenhemel op weg naar boven was adembenemend mooi en we zijn maar met vier anderen. Bijna alleen aan de rand van de vulkaan staan en de zon op zien komen, terwijl de grond trilt en de lava tijdens heftige uitbarstingen naar boven wordt geslingerd.. Beter wordt het niet! Oh en nog een leuke tip: bij het derde bezoek is de entree gratis. Wij hebben drie keer enorm genoten van de vulkaan, maar de ochtend-tour was absoluut het hoogtepunt.

'1106727' door Junavdpoort '1106727' door Junavdpoort

AustraliëBrisbane

AustraliëBrisbane

Zonsondergang in het.

Junavdpoort

Het Yuraygir National Park in New-South Whales is een van de minder bezochte national parks in Australië. We kampeerden bij de Red Cliffs, met uitzicht op een wild en leeg strand. Om ons heen graasden kangoeroes, die af en toe nieuwsgierig langskwamen en graag poseerden voor een foto tijdens de zonsondergang.

'1086269' door Junavdpoort '1086269' door Junavdpoort

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Zonsondergang in...Ba

Junavdpoort

Baracoa, helemaal in het oostelijke puntje van Cuba, kost wat tijd en moeite om te bereiken, maar die moeite is het dubbel en dwars waard. We spendeerden er vier nachten en reden op een scooter door eindeloze kokosnootplantages, naar verlaten strandjes en door jungle. We wandelden door het Alejandro Humboldt National Park waar we de zunzun (Cubaanse kolibrie) met onze camera's probeerden te vangen en voeren door de Boca de Yumurí. We sliepen in een casa particular met prachtig uitzicht over de baai van Baracoa, maar kozen er telkens voor om een zonsondergang-cocktail te drinken op het terras van Hotel El Castillo, gebouwd op de muren van een oud fort (mojito's voor 2.15 CUC). Tijdens een van deze momenten werden we verrast door het dikke wolkendek dat zich opende en de ene na de andere zonnestraal die uitwaaierde en Baracoa goud deed kleuren.

'1038063' door Junavdpoort '1038063' door Junavdpoort

NoorwegenTromso

NoorwegenTromso

Norwegian sky

Junavdpoort

Vorig weekend bracht ik een lang weekend door in Tromso. Het was guur, donker, bewolkt en regenachtig en onze hoop op het Noorderlicht werd met de dag kleiner (uiteindelijk ook niet gelukt helaas). Er waren echter ook prachtige (doch spaarzame) momenten waarop de zon opeens heel even doorbrak en er zich een spectaculair schouwspel aftekende in de lucht. Deze foto is genomen aan de kant van de weg net buiten Tromso, waar we met onze huurauto kort stopten. Kort hierna trotseerden een aantal kitesurfers het ijskoude water en trokken de donkere wolken zich weer samen, waarna we snel onze weg voortzetten richting Ersfjordbotn (wat een mooie plek!). Tromso is zeker geen bestemming buiten de gebaande paden, maar door het off-season te bezoeken, kun je ultiem genieten van de desolate en wilde natuur zonder andere toeristen tegen te komen.

'993332' door Junavdpoort '993332' door Junavdpoort

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Verborgen waterval

Junavdpoort

Als ik terugdenk aan Sao Miguel in juli/augustus, zie ik vooral héél veel hortensia's voor me. En dan kratermeren, geisers, heel veel tinten groen, zwart lavazand en mist. Maar bovenal hortensia's dus, aangezien ze overal zijn (langs de weg, over huizen, in een wei, in de stad) en het eiland blauw kleuren. Dit is de Cascata de Porto Formoso, verborgen achter een publieke camping bij Porto Formoso. Als je de camping oversteekt en het paadje naar beneden loopt, kom je terecht op een wonderlijk plekje. Een landschap overwoekert door blauwe hortensia's, varens en een kleine waterval. Toen wij er waren was er verder helemaal niemand en dat kan ik me goed voorstellen aangezien de waterval niet bepaald goed aangegeven staat. Echt een hidden gem!

'971126' door Junavdpoort '971126' door Junavdpoort

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Zonsondergang in...Va

Junavdpoort

In Valladolid werden we op onze eerste avond meteen getrakteerd op een zonsondergang in een van de perfecte koloniale straatjes. Hoewel de stad steeds populairder wordt bij toeristen, voelde het toch nog veel meer als het 'echte' Mexico vergeleken met andere delen van Yucatan. De gebouwen zijn kleurrijk en soms vervallen, de locals zijn aardig en spelen schaak in het park of kletsen op de markt. Mijn tip is vooral om met je camera door de stad te lopen en te genieten van de prachtige straatbeelden, bloemen, kleurrijke gebouwen, oude auto's en verkopers. Vanuit Valladolid is het ook makkelijk om met een collectivo naar Chichen Itza te gaan (als je de eerste neemt ben je er met openingstijd en kun je in alle rust dit wereldwonder bekijken) of een van de vele cenotes in de omgeving (op de fiets) te verkennen. Fietsen huurden wij bij Hostel La Candeleria.

'968296' door Junavdpoort '968296' door Junavdpoort

SpanjePamplona

SpanjePamplona

Bardenas Reales

Junavdpoort

Onze vakantie in Noord-Spanje was één grote verrassing. Wat een gevarieerde regio met veel mogelijkheden om buiten de gebaande paden te reizen en ook nog eens super betaalbaar. Vanuit Pamplona (bekend van de stierenrennen en van de Camino de Santiago) gingen we met de bus naar Arguedas, waar we fietsen wilden huren om door Bardenas Reales (de enige semi-woestijn in Europa) te fietsen. Toen we in Arguedas aankwamen rond een uur of 11 in de ochtend, was het hele dorp nog in slaap op een paar dronken feestvierders na. De dag ervoor bleek het grootste stierenren-evenement van het jaar in dit dorpje plaatsgevonden te hebben en ook de fietsverhuurder lag nog te slapen. Na een koffietje op het terras, krijgen we hem te pakken en gaan we met twee fietsen in de hitte op pad naar Bardenas Reales (vanuit Arguedas nog ong. 4km fietsen). We blijken de enigen op de fiets te zijn en worden af en toe ingehaald door een auto, maar over het algemeen is het mega rustig in het national park. Het voelde echt alsof we zo in een western-filmlocatie gefietst waren. Grote aanrader tijdens een vakantie in Noord-Spanje!

'957106' door Junavdpoort '957106' door Junavdpoort

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Zonsondergang in...Mo

Junavdpoort

In het meest westelijke puntje van Sao Miguel, het bekendste eiland van de Azoren, vind je een zwart lavastrand met een aantal rotsen die uit de zee op rijzen. Er zijn een aantal natuurlijke swimming pools, waar je een duik tussen de brokken lava kan nemen, maar de grootste aanrader is wat mij betreft om van de zonsondergang te genieten. Neem een lekker flesje vinho mee en installeer jezelf op de vele rotsen die langs het water lopen, terwijl je de surfers in het water bewondert. Ik nam deze foto met een statief en een langere sluitertijd, waardoor de ruige zee stil gelegd wordt.

'909178' door Junavdpoort '909178' door Junavdpoort

AlbaniëSarandë

AlbaniëSarandë

Face full of stories

Junavdpoort

In Albanië reden we vanuit Sarandë met een jeep naar de Llogara pass op 1043m hoogte. Een prachtige kustweg, die je kronkelend steeds verder naar boven voert. Ik was sowieso onder de indruk van de prachtige natuur en zee in Albanië. Waar ik nog meer door geraakt werd, waren de lieve mensen. Deze mevrouw kwamen we tegen in een dorpje waar we onderweg stopten om wat te drinken. Haar gezicht is getekend door haar geschiedenis en vertelt een hoop verhalen. Zij en haar man zaten voor hun huis en reageerden enthousiast toen ik gebaarde of ik een foto van hen mocht maken. Ze wilden vervolgens de foto's uitgebreid bekijken op het schermpje van mijn camera en we moesten er samen om lachen. Altijd mooi hoe je zonder een woord Engels te spreken toch met elkaar kunt communiceren.

'906986' door Junavdpoort '906986' door Junavdpoort

GriekenlandThessaloníki

GriekenlandThessaloníki

Meteora

Junavdpoort

Vanuit Thessaloniki reden we in ongeveer 2,5 uur naar Meteora in november. Het is prachtig om gewoon de hele dag rond te lopen/wandelen langs de vele kloosters en bergen, bij elke bocht riepen we weer uit hoe mooi het wel niet was. In november ging de zon natuurlijk al redelijk vroeg onder en het is echt een aanrader om te wachten tot de zon onder gaat om weer even net wat andere foto's te kunnen maken. Haal van tevoren een kaart bij de tourist office en rijd op tijd naar Sunset Rock, waar je met een lekker drankje de zon onder kunt zien gaan. Dit is overigens ook een heel mooi punt voor zonsopkomst. De meeste mensen waren tegen die tijd allemaal alweer vertrokken, dus we waren maar met een handvol andere mensen.

'902129' door Junavdpoort '902129' door Junavdpoort

GambiaBanjul

GambiaBanjul

Big eyes

Junavdpoort

In Gambia vonden we het soms moeilijk om buiten de gebaande paden te geraken. Het leek wel alsof alles op de toerist ingericht was: de resorts, de plekken waar je krokodillen kon aaien en de marktjes waarop je voortdurend werd aangeklampt door mannen die "toevallig" een woordje Nederlands hadden geleerd. Gelukkig was daar Abdu, een chauffeur die even gek op keek toen we aangaven dat we gewoon rond wilden rijden zonder naar een specifieke bezienswaardigheid te gaan, maar die meteen daarna snapte wat wij wilden. We wilden het echte leven ervaren: met die mooie, lachende Gambiaanse mensen in contact komen, voetballen in Banjul en thee drinken bij een gezin in een buitenwijk van Tanji. Er werd me meteen een baby in de armen gedrukt en vervolgens kwamen alle kinderen uit de straat op bezoek. Allemaal om de beurt wilden ze op de foto en vervolgens bekeken ze met z'n allen de foto op het schermpje van mijn camera om daarna hard te schateren en schreeuwen. De indringende blik van dit jongetje zal ik niet snel vergeten

'891745' door Junavdpoort '891745' door Junavdpoort

BirmaKayin State

BirmaKayin State

Karstgebergte in de..

Junavdpoort

Hpa-An, in het zuiden van Myanmar, ligt net wat minder op de route die iedereen lijkt te volgen in dit land. Het stadje zelf stelt vrij weinig voor, maar de omgeving is prachtig. Bezaaid met grotten, boeddha-beelden en grillige karststenen. Vanuit Soe Brothers Guesthouse worden er tours met een tuktuk georganiseerd, maar het mooiste is natuurlijk om zelf een scooter te huren en je ultiem vrij te voelen, terwijl je op allerlei mooie plekjes stopt. Op Mount Zwegabin kun je ook in een klooster slapen en 's ochtends de zon op zien komen, terwijl je het gezang van monniken hoort. Aanrader!

'886308' door Junavdpoort '886308' door Junavdpoort

ItaliëCalabrie en Basilicata

ItaliëCalabrie en Basilicata

Arco Magno

Junavdpoort

Recent hebben we een week rondgereden door Zuid-Italië. In Calabrië stikt het van de mooie stranden. Een van de mooiste is deze, Arco Magno, in de buurt van San Nicolla Archella. Het is enkel te voet (ongeveer 20 minuten klauteren) of per boot bereikbaar, waardoor het er heerlijk rustig is. Het is ook een mooie plek om de zonsondergang te bekijken, wanneer de zon langzaam zakt en door de rots voor het strand heen schijnt. Daarna snel terugklimmen voor het weer donker wordt :-)

'878687' door Junavdpoort '878687' door Junavdpoort

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

De Filipijnse...'supe

Junavdpoort

Op Bohol hebben we flink wat rondgereden op onze semi-manuele motorbikes. We zagen piepkleine tarsiers, verbaasden ons over de paarsbruine chocolate hills, genoten van de dolfijnen naast onze boot en sliepen in de jungle. Maar bovenal genoten we overal in de Filipijnen van de geweldig mooie, vriendelijke mensen. Ik geniet op reis altijd van de vele winkeltjes die op elke straathoek verschijnen en die allemaal ogenschijnlijk hetzelfde lijken te verkopen. In een klein straatje op Bohol zag ik dit kindje uit de 'winkel' hangen.

'878685' door Junavdpoort '878685' door Junavdpoort

FilipijnenCebu

FilipijnenCebu

Go nuts in the jungle

Junavdpoort

Samen met mijn moeder en een vriendinnetje hebben we een paar nachten doorgebracht bij Nuts Huts in Bohol, een prachtig jungle resort in de buurt van Loboc. Dit jaar bestaan ze 20 jaar! Je ontbijt met uitzicht over deze prachtige rivier en het is een grote aanrader om meteen na het ontbijt een van hun kano's te huren en de Loboc-river te bevaren. Laat je betoveren door de vele tinten groen! 's Avonds is het ook mooi om te varen (dan wel graag begeleid door iemand die kan varen) en de honderden vuurvliegjes te zien fonkelen in de bomen rondom de rivier. Een magisch gezicht!

'878684' door Junavdpoort '878684' door Junavdpoort

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Intense eyes

Junavdpoort

De cheetah is toch echt een van de allermooiste dieren ter wereld om te bekijken. Tijdens onze tijd in Etosha National Park zagen we hoe een mama-cheetah met haar twee jongen een antilope aanviel en compleet verslond. Op een ander moment zagen we van ver een cheetah onder een boom liggen. Onze jeep reed langzaam steeds dichter bij, terwijl ik mijn bean bag met 100-400mm en converter klaarmaakte. We hebben zeker een uur gewacht (en honderden foto's haha) gewacht tot ik deze foto kon maken. Opeens keek ze op!

'878683' door Junavdpoort '878683' door Junavdpoort

NamibiëSossusvlei

NamibiëSossusvlei

Ander perspectief op.

Junavdpoort

Dune 45 is de bekendste zandduin in de Namib woestijn in Namibië. Met zonsopkomst gaat de poort naar het park open als je buiten het park verblijft (in Sesriem) en het is een aanrader om dan meteen klaar te staan en naar binnen te rijden. De schaduwen zijn nog lang en de kleuren warm. Op je blote voeten klim je, op het nog koude zand, de duin omhoog terwijl je je op een andere planeet waant. Het uitzicht boven is prachtig!! Deze boom staat aan de voet van de duin, net om de bocht. De Afrikaanse bomen zijn zo ongelooflijk mooi en wisten me telkens weer te verrassen!

'878682' door Junavdpoort '878682' door Junavdpoort

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Mooiste safari in...A

Junavdpoort

In Etosha National Park is het droog, erg droog. Hierdoor zoeken de dieren de (kunstmatige) waterholes zoveel mogelijk op en zie je ze in kuddes van soms wel honderden dieren tegelijk aan komen lopen. Bij een waterhole wordt het een gezellige boel: olifanten, giraffes, zebra's, springbokken, gnoes en struisvogels staan kris kras door elkaar heen. Tip: ga in het shoulder season (wij waren er begin december) om uren alleen rond te kunnen rijden in het park. Deze machtig mooie olifant, bevangen door de hitte, blokkeerde onze weg en heeft een paar minuten naar ons staan tetteren voordat we eindelijk erlangs mochten rijden.

Community-updates

COMMUNITYHOST SAPHIRA IS TERUG!
17-06-2021 Sinds vorige week heeft Saphira weer rustig de draad opgepakt bij Columbus Travel:
"Ik heb de afgelopen maanden in een rollercoaster gezeten, waarbij nieuw leven en de dood heel dichtbij elkaar stonden. In februari ben ik bevallen van een 2e prachtige en gezonde dochter (Ghislaine), waarna eind april, ik mijn moeder geheel onverwachts heb verloren ... Zo kan het mooie leven ineens z'n ups en downs hebben. Het leven gaat door: stel nooit iets uit tot ooit, geniet en leg de mooie momenten vast!

Ik zal geleidelijk de taken voor de Community weer overnemen van Vellah, zodat zij andere redactionele taken bij Columbus kan blijven doen. Ik heb er weer zin in, dus jullie zullen mij online weer vaker voorbij zien komen!"

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 24 | Community-toppers


Gordon Dam, Tasmanië. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Gordon Dam door Mitevisuals
2. Review: Catania door Gillian
3. Communitylid van de week: Antwan
4. Nieuwkomer: Shirley Peperkamp

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik