Jorntgerritsen

'445517' door Jorntgerritsen '445517' door Jorntgerritsen

CanadaRocky Mountains

CanadaRocky Mountains

Idyllisch Spirit...Is

Jorntgerritsen

Spirit Island is een klein idyllisch eilandje middenin Maligne Lake. Voor ons is dit het mooiste plekje van onze reis geweest. Wij bezochten deze plek tijdens een speciale 'through the lens' tour. Deze through the lens tour heeft 3 voordelen. - Eerste voordeel is het tijdstip van deze tour, hij vertrekt om half 5 waardoor je het mooiste licht van de dag hebt - Tweede voordeel is dat je 6x zo lang op het eiland mag verblijven. Een uur in plaats van de 10 minuten tijdens een normale tour. Dat betekende ook 6x zoveel tijd voor mooie foto's :) - Het derde voordeel is dat er tijdens deze tour veel minder mensen meegaan, omdat hij duurder is is dan tijdens de normale tour. Zo waren wij maar met z'n vijven tijdens deze tour. Dit maakt het eiland veel meer idyllisch dan tijdens een 'gehaaste' normale tour.

'418783' door Jorntgerritsen '418783' door Jorntgerritsen

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Super panorama typisc

Jorntgerritsen

Het buitenland heeft ongetwijfeld ook ontzettend mooie pareltjes als stranden, maar toch blijft de Nederlandse kust een van mijn favorieten, de duinen zijn uniek! De foto is genomen op Terschelling, mijn favoriete Waddeneiland. Heerlijk om lange tijd in de duinen door te brengen met het geruis van de zee en het gekrijs van meeuwen op de achtergrond. Ps, voor de ultieme ervaring even uitvergroten :)

'418695' door Jorntgerritsen '418695' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenWyoming

Verenigde StatenWyoming

Serene rust en...span

Jorntgerritsen

Castle Geyser bij zonsopkomst in Yellowstone National Park. Deze geiser heeft de grootste kegel (3,6 meter) en is waarschijnlijk de oudste geyser in het basin. Uitbarstingen vinden plaats met intervallen van 10 tot 12 uur. Het water kan een hoogte van 27 meter bereiken en een uitbarsting duurt 20 minuten. Yellowstone straalt 's ochtends een serene rust uit. Geen zuchtje wind, weinig toeristen, maar tegelijkertijd heeft het ook iets spannends...Door de koude nachten in Yellowstone is dit basin 's ochtends gehuld in stoom dat overal uit de grond omhoog komt.

'481752' door Jorntgerritsen '481752' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Zelden is een naam zo

Jorntgerritsen

Zelden dat de naam van een hotel zo treffend is! In The View Hotel kijk je vanaf je balkon uit op de wereldberoemde beroemde rotsformaties van Monument Valley. Een mooier uitzicht heb ik zelden gehad als ik wakker werd. The View Hotel ligt op het land van de Navajo (Native American) en wordt ook door hen gerund. Het hotel is sfeervol en in het interieur vind je mooie Navajo decoraties terug. Het hotel is bovendien ook erg milieuvriendelijk, om zo min mogelijk impact te hebben op de fraaie omgeving sluit de architectuur naadloos aan op de omgeving. Ook zijn de eigenaren loyaal naar de lokale bevolking. Zo is er geen zwembad, omdat ook de bevolking weinig beschikking heeft over water. Een aanrader is ook om te dineren in het restaurant. Hier kun je ook van de Navajo-cultuur genieten en kiezen uit verschillende (overheerlijke) traditionele maaltijden. Tegelijkertijd steun je ze hiermee, want makkelijk hebben de Navajo het niet in deze woestijn. Kort samengevat, een heerlijk hotel! Vanaf je balkonnetje, in alle rust, de zonsopkomst en zonsondergang bekijken en het schaduwspel en kleur in het landschap te zien veranderen. Meer informatie [url="http://monumentvalleyview.com" target="_blank"]http://monumentvalleyview.com/[/url]

'418547' door Jorntgerritsen '418547' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Navajo sunrise II

Jorntgerritsen

Wat was het genieten bij de zonsopkomst in Monument Valley, het land van de Navajo Indianen en het decor van vele films. Monument Valley blijf ik een van de meest aansprekende en overweldigende woestijnlandschappen in het zuidwesten van Amerika vinden. Het silhouet van de eenzame rode rotsen, omgeven door een lege, weidse vlakte. Ps, vergroot komt hij beter tot zijn recht :)

'417836' door Jorntgerritsen '417836' door Jorntgerritsen

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Klipdassie

Jorntgerritsen

Op het eerste gezicht lijken klipdassen op marmotten. Klipdassen zijn de enige nog levende familie uit de orde der klipdasachtigen, die tot de Paenungulata wordt gerekend, evenals de nauw verwante slurfdieren en zeekoeien. De verschillen daarmee zijn echter zo groot dat de klipdassen binnen de zoogdieren een aparte orde vormen. Klipdassen kunnen goed klimmen. Hun, door klieren vochtig gehouden, voetjes en handen zorgen voor een betere grip. Dit klipdasje kwam ik tegen bij Mosselbaai.

'417580' door Jorntgerritsen '417580' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Nog zo'n plek waar je

Jorntgerritsen

Zion Canyon, wat een schitterend gebied. Je blijft er foto's maken. Het is dan ook geen wonder dat wij 8 uur over deze wandeling gedaan hebben. Dit ravijn is 24 kilometer lang met hoog oprijzende wanden (de canyon is 800 meter diep). Het ravijn wordt uitgeslepen door de Virgin River. Exif data: - F-stop: f/4 - Belichtingstijd: 25 sec. (met ND filter) - ISO: 400 - Brandpuntsafstand: 15mm - Flitsmodus: geen flits

'416896' door Jorntgerritsen '416896' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenWyoming

Verenigde StatenWyoming

Chromatic pool

Jorntgerritsen

De Chromatic Spring en de Beauty Pool zijn de meest kleurrijke warmwaterbronnen in het park. In het midden is het water diepblauw, naar de randen toe gaat de blauwe kleur over in geel, oranje en rood. De mooie kleuren zijn ontstaan door de aanwezigheid van specifieke bacteriën.

'416525' door Jorntgerritsen '416525' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenWyoming

Verenigde StatenWyoming

Snake River

Jorntgerritsen

Zonsondergang bij Snake River Overlook. Deze plek is bekend gemaakt door Ansel Adams die hier 70 jaar geleden de s-bocht in de Snake River fotografeerde. Toen stonden er nog geen bomen en was het uitzicht op de rivier vrij. Het maakt niet uit hoe het landschap veranderd is, het uitzicht is het nog steeds een van de mooiste uitzichten op de Tetons. De zonsondergang (en ook de zonsopkomst) kunnen het uitzicht nog mooier maken. Ik heb gebruik moeten maken van graduated ND filters om de grote variatie tussen licht en schaduw goed te krijgen. Het was erg bewolkt op het moment van de zonsondergang, maar gelukkig brak de zon nog net even door de wolken heen voordat hij achter de bergen verdween. Snake River Overlook ligt negen mijl ten noorden van Moose, vlakbij Grand Teton National Park. Exif data: - F-stop: 4 - Sluitertijd: 1/20 - ISO: 100 - Brandpuntsafstand: 17mm - Flitsmodus: geen

'416265' door Jorntgerritsen '416265' door Jorntgerritsen

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Van voor naar achtere

Jorntgerritsen

Een lappenkameleon. Deze soort kent een scala aan kleurvariaties, maar is meestal groen met drie of vier grote lichte of juist donkere vlekken, afhankelijk van de gemoedstoestand van het dier. De lappenkameleon leeft in wat drogere gebieden, zoals de savannen, steppen en graslanden. Deze stak de weg over, maar had de vaart er niet zo erg inzitten...het lopen van dit diertje ging heel erg traag....een stap vooruit, paar keer van voor naar achter schudden en dan het volgende pootje. Een leuk schouwspel om naar te kijken, maar je moet even geduld hebben voor je weer verder kunt rijden...

'416131' door Jorntgerritsen '416131' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenSan Francisco

Verenigde StatenSan Francisco

Golden Gate Bridge

Jorntgerritsen

De Golden Gate Bridge, een van de meest herkenbare symbolen van San Francisco en de staat Californië, is vaak gehuld in een wazige mist. Drie dagen lang heeft de brug in de mist gezeten, maar op de laatste avond was hij eindelijk even helder. De eerste mistflarden zie je al weer aankomen, een half uur later zat de brug weer helemaal in de mist, wat een geluk! Deze mist is er mede voor verantwoordelijk dat de zomers in San Francisco erg koel zijn. De mist ontstaat doordat in het binnenland de temperatuur in de zomer hoog oploopt. De warme lucht die hierdoor opstijgt wordt aangevuld door de koude lucht vanaf de Grote Oceaan. De wisselwerking tussen koude en warme lucht zorgt onder andere voor mist en neerslag.

'407346' door Jorntgerritsen '407346' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Horseshoe Bend

Jorntgerritsen

Al eerder plaatste ik een foto van deze spectaculaire hoefijzervormige bocht in de Colorado River, toen echter met zonsopkomst. Deze foto is overdag, wanneer de schaduwen verdwenen zijn en de bocht vol wordt verlicht. Rondom en binnenin de bocht bevinden zich rotswanden die meer dan 300 meter boven de rivier uitsteken. Het bootje dat nog zichtbaar is in de rivier geeft goed weer hoe immens dit stuk natuur is... Het moment dat ik over de rand keek zal ik ook nooit vergeten. Zo groot, zo imposant...je voelt je op zo'n moment heel nietig, maar oh zo gelukkig. Groothoeklens? Onmisbaar om dit gigantische stuk natuur erop te krijgen! Zie ook mijn tip 'Groothoeklens voor Horseshoe Bend'.

'407257' door Jorntgerritsen '407257' door Jorntgerritsen

IJslandWestland

IJslandWestland

Hraunfossar

Jorntgerritsen

Een bijzondere waterval, de Hraunfossar (lavawatervallen) aan de Hvítá (Witte rivier). Over een afstand van meer dan 900 meter (!) stromen vele waterstroompjes vanuit het lava van het lavaveld Hallmundarhraun in de rivier. Veel mensen blijven boven, maar het is de moeite waard om naar beneden te klauteren (of een stukje terug te rijden en via de rivierbedding te lopen).

'406838' door Jorntgerritsen '406838' door Jorntgerritsen

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Land van vuur en ijs

Jorntgerritsen

Anders dan de naam 'IJsland' doet vermoeden, ligt er ook enorm veel vulkanische activiteit op dit gigantische eiland. Warme bronnen, kokende modderpoelen en pruttelende zwavelbronnen vormen een opmerkelijk contrast met de sneeuw, gletsjerrivieren en watervallen. Hverir is een gebied met hete bronnen in het noorden van IJsland, vlakbij de Myvatn. Hverir betekent in het IJslands dan ook hete bronnen. Het pastelkleurige gebied is een van de grootste solfatarenvelden van IJsland. Het ligt daar bezaaid met stoompluimen, solfataren, fumarolen en kokende modderpotten van diverse afmetingen. Exif data: F-stop: f/4 Belichtingstijd: 1/125 ISO: 100 Brandpuntsafstand: 10mm Flitsmodus: geen flits

'406720' door Jorntgerritsen '406720' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Riverside

Jorntgerritsen

Wat ons het meest is bijgebleven in Zion is Zion Canyon, wat een schitterend gebied. Dit ravijn is 24 kilometer lang en 800 meter diep, met hoog oprijzende wanden en hellingen. Het ravijn wordt uitgeslepen door de Virgin River. Deze rivier zorgt er mede voor dat Zion Canyon ook een gevarieerde flora en fauna heeft. Door het smeltwater, en de grote hoeveelheden puin die daardoor meegevoerd worden, is het erosieproces in deze canyon nog steeds volop gaande. Exif data: - F-stop: f/4 - Belichtingstijd: 13/1 - ISO: 400 - Brandpuntsafstand: 15mm - Flitsmodus: geen flits

'406622' door Jorntgerritsen '406622' door Jorntgerritsen

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Nature bath

Jorntgerritsen

Het kan behoorlijk koud zijn in het noorden van IJsland in de winter, wat is er dan lekkerder dan om in een warm bad vol met stoom te wachten tot het donker wordt en je op zoek kunt gaan naar het Noorderlicht....Je kunt heerlijk vertoeven in Myvatn Nature Bath, ook wel bekend als de kleine Blue Lagoon. Myvatn Nature Bath ligt dichtbij het Myvatn meer. Het is net als Blue Lagoon een mooi geothermaal bad. Groot voordeel vonden wij dat het er in de winter niet druk is, op een paar lokals na helemaal leeg, heerlijk! De warmte komt rechtstreeks van de vele geothermale bronnen in dit gebied. Het mineraalrijke water is circa 38 - 41 graden en hier kun je heerlijk van de zonsondergang genieten.

'406587' door Jorntgerritsen '406587' door Jorntgerritsen

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Verslavend...

Jorntgerritsen

Het Noorderlicht...wat een verslavende bezigheid is dat! En spannend ook...Ik heb het gelukkig een aantal keer mogen zien, maar ik raak er niet op uitgekeken en wil het zo graag nog eens zien... Uitvergroot komt hij beter uit. Wil je ook het noorderlicht zien en ga je toevallig naar IJsland in de hoop het daar te vinden? Zie dan ook mijn tip 'Aurora (noorderlicht) forecast'. Een handige tip om het juiste tijdstip en de juiste plek te bepalen.

'406438' door Jorntgerritsen '406438' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenWyoming

Verenigde StatenWyoming

Jacuzzi

Jorntgerritsen

De Crested Pool in Upper Geyser Basin. Deze poel is 13 meter diep. Soms zakt de temperatuur zodanig dat het water alleen maar zachtjes pruttelt, maar vaak staat het ook volop te koken. Op de bodem is ooit een temperatuur van 114° C gemeten. De mooie kleuren die op veel plekken in Yellowstone gevonden kunnen worden, ontstaan door de aanwezigheid van specifieke bacteriën.

'406381' door Jorntgerritsen '406381' door Jorntgerritsen

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Magisch...winterlands

Jorntgerritsen

In de winter ligt Noord-IJsland onder een dik pak sneeuw en dat zorgt voor magische landschappen! Als je dan ook nog het weer mee hebt en de wolken openbreken kan ik niks anders dan genieten... Extra informatie: De Godafoss is een van de grotere watervallen van IJsland. Het water valt over een breedte van 30 meter 12 meter naar beneden, door een paar rotsen wordt de waterval in een paar stukken verdeeld. Door de hoeveelheid sneeuw was het lastig om beneden bij de waterval te komen, maar met het statief als pikhouweel kwamen we toch op de plaats van bestemming. In het jaar 1000 na Christus werd op het Alping bij Pingvellir besloten om het Christendom als nationale godsdienst te aanvaarden. De bedenker van deze constructie, de wetspreker Porgeir Porkelsson, die op weg naar zijn huis bij Ljosavatn langs de Godafoss kwam, gooide als blijk van zijn bekering zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam: Godenwaterval - wiki

'406356' door Jorntgerritsen '406356' door Jorntgerritsen

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Zonsopkomst Myvatn

Jorntgerritsen

Winter in Noord-IJsland, autoritten door schitterende winterse landschappen met half bevroren watervallen en meters sneeuw. Het contrast van kokende modderpoelen en stomende heetwaterbronnen met het koude winterlandschap levert ,net als de opkomende zon die het winterse landschappen kleurt, mooie plaatjes op.

'481516' door Jorntgerritsen '481516' door Jorntgerritsen

IJsland

IJsland

Aurora (noorderlicht)

Jorntgerritsen

Het seizoen van het noorderlicht breekt weer aan en in IJsland kun je het (wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn) weer waarnemen. Een ervaring om nooit te vergeten! Uiteraard kun je een tour boeken, maar dit kost veel geld en je kunt het prima zelf als je over een huurauto beschikt! Maar hoe weet je nu wanneer je waar moet zijn om het meeste kans te maken? Je bent natuurlijk afhankelijk van het weer (met bewolking zul je het niet zien) en de activiteit van de zon (bij minder activiteit zul je noordelijker moeten zijn). Het weer is nogal wispelturig in IJsland en om ervoor te zorgen dat je niet voor niks een hele avond naar de lucht staat te turen, kun je je beter goed voorbereiden! Met behulp van deze site [url="http://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/" target="_blank"]http://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/[/url] kun je de Aurora forecast bekijken. Je kunt (met stappen van 3 uur) bekijken wat de bewolkingsdichtheid boven IJsland is en dus de plek uitzoeken waar het tussen 9 uur 's avonds en 3 uur 's nachts helder is. Ook vind je hier de zonne-activiteit op een schaal van 1 tot 9. Vanaf 3 heb je in heel IJsland kans, bij 3 of lager kun je het het mooist waarnemen in Noord-IJsland. In februari hebben wij met de mobiel in onze hand (en via diverse WIFI hotspots, die bij veel benzinestations gewoon beschikbaar is) een plek opgezocht waar het helder was. Mede dankzij deze site hebben wij die avond het noorderlicht mooi kunnen zien. Een ervaring die we nooit zullen vergeten en waarvoor wij IJsland ongetwijfeld nog een keer gaan opzoeken.

'481515' door Jorntgerritsen '481515' door Jorntgerritsen

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Hoogtepunt aan de...I

Jorntgerritsen

Monument Valley kun je bereiken via Indiana State Road 163 vanuit het noorden (vanuit Moab) of vanuit het zuiden (Kayenta). Het wereldberoemde vergezicht van de lange lege rechte weg met het silhouet van de honderden meters hoge rotsen aan de horizon, kun je bijna niet missen als je van noord naar zuid rijdt, je rijd er tegenaan. Veel mensen rijden echter ook van zuid naar noord en dan kun je het missen als je even niet oplet. Als je Monument Valley gepasseerd ben en je weg vervolgt naar het noorden, hou dan goed je achteruitkijkspiegel in de gaten. Het beroemde vergezicht verschijnt op een gegeven moment vanzelf in je spiegel en dan is het een kwestie van stoppen en een foto maken! Een andere manier om hoogtepunten te vinden is op zoek gaan naar kraampjes van indianen. Toerisme is voor veel indianen de belangrijkste bron van inkomsten, op veel hoogtepunten staan kraampjes waar ze spulletjes verkopen. Vind je een kraampje, dan kun je er 9 van de 10 keer vanuit gaan dat het een mooie/bijzondere plekje is waar een verhaal te vinden is!

'406238' door Jorntgerritsen '406238' door Jorntgerritsen

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Gullfoss

Jorntgerritsen

De Gullfoss is een waterval in de Hvítá (Witte rivier) in Zuid-IJsland. Het water valt in twee trappen, die min of meer haaks op elkaar staan, 32 meter naar beneden in een kloof die ook weer geheel haaks op de tweede trap staat. De trappen worden gevormd door harde lagen basalt die worden afgewisseld door zachtere materialen. Deze afzonderlijke lagen zijn ook goed in de wanden van de kloof te herkennen. De kloof is meer dan 70 meter diep en 20 meter breed. Geheel zonder risico was deze tocht naar de waterval niet. Rechts bovenin zie je nog mensen op het veilige gedeelte staan, vanaf daar gaat een pad naar beneden richting de waterval. Normaal ongetwijfeld goed te doen, maar omdat de grond bevroren was en de wind er precies voor zorgde dat alle nevel op het pad terecht kwam, was het één grote ijsbaan naar beneden. Al glibberend en glijdend beneden gekomen, waar het nog uitkijken was dat je niet het randje over gleed...Je moet er toch wat voor over hebben :) Voordeel, het was lekker rustig beneden, want niet veel mensen durfde het aan :)

'406196' door Jorntgerritsen '406196' door Jorntgerritsen

Costa RicaMonteverde

Costa RicaMonteverde

Monteverde

Jorntgerritsen

Je loopt in nevelwoud Monteverde letterlijk met je hoofd in de wolken. Het regent er niet vaak, maar toch valt er jaarlijks veel neerslag in de vorm van nevel. Het nevelwoud ligt op zo'n 1.440 meter en dat zorgt ervoor dat de wolkvorming al op de berghellingen begint. Als je het park nadert rij je als het ware een klamme dauw in. De mist die tussen de bomen hangt heeft iets mysterieus. Je loopt in grijze mist en bij elke stap ontdek je een nieuw stukje van dit park. In de verte doemen uit de grijze mist bomen, rivieren en bruggen op. De hoge bomen zijn omwikkelt door mos en lianen en op de grond groeien vele soorten varens. Naast wandelen kun je ook de canopy tour doen. Je zoeft aan een zipline over de boomtoppen van platform naar platform. We hebben dit zelf ook gedaan en dit is een super aanvulling op de wandeling, zie je het park toch weer anders! Er zijn twee gidsen bij een groep. Een gids vertrekt altijd als eerst, hij treft voorbereidingen op het volgende platform, de tweede gids vertrekt als laatst. Deze zipline is één van de langste ter wereld met een lengte van 1km!

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik