Jorik

'1079862' door Jorik '1079862' door Jorik

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Bartang vallei,...ver

Jorik

De Bartang vallei ligt in het noord westen van de Pamir en wordt in dit deel van het gebergte bewoond door de Pamiri. Het is bijna als reizen in de tijd door de oude landbouwmethoden die doen denken aan hoe het bij ons in de 19e of het begin van de 20e eeuw ooit was. Ook de gastvrijheid is hetzelfde gebleven en door de relatief lage hoogte en een begaanbaar pad voor iedereen bereikbaar. Omdat er geen wegen naar het dorp zijn is het er stil alleen de beek, de wind en de dieren van de mensen verbreken de stilte.

'547799' door Jorik '547799' door Jorik

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Waan je even op de...

Jorik

Via Sputnik8 (www.sputnik8.com/en) een platform voor lokale gidsen kwamen we in contact met Aleksandr. Als geboren Kazach vertelde hij ons aan de hand van de gerechten en producten uit Centraal Azie en de Kaukasus. Zo waan je je midden in St. Petersburg even op de Zijden route. We hebben niet alleen heerlijk gegeten maar zijn ook in contact gekomen met deze immigranten die in Rusland nog te vaak over het hoofd worden gezien.

'547794' door Jorik '547794' door Jorik

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Off the beaten track.

Jorik

Via Sputnik8 (www.sputnik8.com/en), een platform voor lokale gidsen, kwam ik in contact met Vladimir. Afgestudeerd aan de universiteit van de kunsten is hij niet alleen een expert in geschiedenis maar in het speciaal in de oude en nieuwere architectuur van de stad. Hij heeft ons aan de hand van een aantal gebouwen buiten het historische centrum een kant van de stad laten zien die maar weinig toeristen te zien krijgen.

'480515' door Jorik '480515' door Jorik

BulgarijeZuidwest Bulgarije

BulgarijeZuidwest Bulgarije

Op bezoek bij je tant

Jorik

Tijdens onze reis door Zuid-west Bulgarije zijn we op veel plekken geweest. Maar de "The three fir house of Drei tannen" stak met kop en schouders boven de rest uit. Schone ruime kamers, maar vooral de service van de gastvrouw Milena Yurukova is buitengewoon. Ze doet echt alles om het je naar de zin te maken. Ze kan je met van alles en nog wat helpen in de omgeving, het ontbijt en eten zijn top en ook erg prettig, ze spreekt vloeiend Duits en redelijk tot goed Engels. En dat is erg prettig in een regio waar weinig mensen een buitenlandse taal spreken. Ze is zo lief dat je bijna het gevoel krijgt bij je tante op bezoek te zijn. Als je een uitvals basis zoekt in de Rhodopen of gewoon een plek om te slapen als je op doorreis bent dan is dit een prima plek die ik iedereen kan aanraden. Je kunt het guesthouse vinden tussen de hoofdstraat en het busstation. Het adres is Srednogorets Street, 1, te Smolyan. Milena is ook te bereiken via Email: dreitannen_h@yahoo.com

'371137' door Jorik '371137' door Jorik

BulgarijeZuidwest Bulgarije

BulgarijeZuidwest Bulgarije

Drie vriendinnen...ge

Jorik

Deze drie vriendinnen trof ik op n bankje voor een restaurantj in Bansko. Ze vonden het geen probleem dat ik er en foto van maakte.

'371136' door Jorik '371136' door Jorik

BulgarijeZuid Centraal Bulgarije

BulgarijeZuid Centraal Bulgarije

Licht op de...herfstk

Jorik

het is zo mooi als de zon schijnt op de herfstkleuren in het bos. De zonnestralen zijn vaak zo weer voorbij om weer ergens anders te schijnen.

'371132' door Jorik '371132' door Jorik

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Sveti Sofia kerk in..

Jorik

De herfst is een fantastisch seizoen om foto's te maken. Donkere luchten en opklaringen wisselen elkaar af. De gouden koepels van de Sveti Sofia kerk werden mooi opgelicht tegen een donkere lucht.

'371131' door Jorik '371131' door Jorik

BulgarijeZuid Centraal Bulgarije

BulgarijeZuid Centraal Bulgarije

Herfstkleuren in de..

Jorik

De herfst is begonnen in de Rhodopen in de regio Smolyan met heel veel verschillende kleuren als gevolg: gele kastanjebomen, rode esdoornen en groene naaldbomen tegen een blauwe lucht.

'371129' door Jorik '371129' door Jorik

BulgarijeZuidwest Bulgarije

BulgarijeZuidwest Bulgarije

Vuursalamander

Jorik

In het Pirin gebergte kwamen in een afgelegen vallie na een nacht lang regen de vuursalamanders tevoorschijn. Deze bleef lekker even zitten voor een korte fotosessie

'371128' door Jorik '371128' door Jorik

BulgarijeZuidwest Bulgarije

BulgarijeZuidwest Bulgarije

Herder met schapen en

Jorik

Op de route van Melnik naar Rozhen kwam een herder ons tegemoet met zijn vee. Het opstuivende stof geeft voor mij wat tijdloos aan de foto.

'356904' door Jorik '356904' door Jorik

EstlandTallinn

EstlandTallinn

Alexander Nevski...ka

Jorik

Begin van de 20e eeuw bouwde Rusland deze prachtige kathedraal om de Esten te laten zien dat zij de baas waren in Estland. Tussen alle europees ogende gebouwen staat nu deze kathedraal.

'475935' door Jorik '475935' door Jorik

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Homestays/trekkings i

Jorik

Als je van plan bent om een trekking te doen in Svaneti, neem dan zeker contact op met de lokale organisatie: Svanetitrekking (http://svanetitrekking.ge/eng/index.htm). Zij worden vooralsnog gesteund met subsidie vanuit Zwitserland maar onbekend is voor hoe lang nog. Ze vragen een vrijwillge bijdrage voor hun advies. Zij kunnen je adviseren over je route en accomodatie regelen bij lokale boeren. Hoewel zij zellf de optie aanbieden zonder gids te lopen zou ik dit dringend willen afraden. Paden zijn vaak ongemerkt en snel stijgende rivieren zorgen ervoor dat je zonder begeleiding eenvoudig de weg kwijt kunt raken. Hoewel men officieel maar drie Engels sprekende gidsen hebben, kunne veel gidsen Engels verstaan en een beetje spreken. De aangeboden accomodatie is schoon maar eenvoudig. Het ontvangst is hartverwarmend, de boeren nodigen je uit bij hun eigen gezin aan tafel en delen alles wat ze hebben. Verse yoghurt, kaas en melk, groenten en traditionele gerechten alles in ruime hoeveelheden voorhanden worden je aangeboden. Dan laat ik de lokaal gestookte wodka buiten beschouwing. De prijs van 20 euro voor een slaapplaats en drie maaltijden (ontbijt, lunchpakket en avondeten) is allerzins redelijk. Je kunt per email contact opnemen met Svaneti trekking svaneti_trekking_ge@yahoo.com (contactpersoon: Zaur Chartolani)

'475932' door Jorik '475932' door Jorik

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Gids/Taxi Svaneti

Jorik

Het is soms niet makkelijk om een goede chauffeur en engels sprekende gids te vinden. Merab heeft ons fantastisch geholpen en wist in bovengemiddeld Engels (voor de regio) te vertellen over de oude clan structuur en de dingen die we zagen. Zijn auto mag niet de snelste zijn, veiligheid staat voorop en snelheid is een relatief begrip in eeuwenoud landschap met onverharde wegen. Ik kan Merab daarom van harte aanbevelen Merab is te bereiken via facebook, email en telefoon. merabson@yahoo.com mobile: 899 91 25 73 (voeg landencode nog toe in het geval je vanuit NL belt) http://www.facebook.com/profile.php?id=1346648861

'222399' door Jorik '222399' door Jorik

NederlandArnhem

NederlandArnhem

Klarendalsemolen

Jorik

De sneeuw had de molen een das om gedaan bij een helblauwe hemel. Ik heb mijn leidinggevende gebeld meteen gebeld dat ik vast stond in de sneeuw.... zodat ik het plaatje kon maken. :)

'208631' door Jorik '208631' door Jorik

MozambiqueTofo

MozambiqueTofo

Kleurig terras...meub

Jorik

Mijn vriendin vond het terrasmeubilair zo mooi dat ze er een foto van heeft gemaakt van ons balkon met uitzicht op zee. Soms zijn de "gewone"dingen mooier dan de speciale!

'208630' door Jorik '208630' door Jorik

MozambiqueTofo

MozambiqueTofo

De staart van de...gr

Jorik

De ontmoeting met de walvishaai was bijzonder dat ik nog vergat om af te drukken. Hij kwam recht op me af en moest nog haast maken om het 8 meter lange beest niet in de weg te zitten. Toen ik van de schrik was bekomen was zijn staart tegen de blauwe achtergrond het enige wat ik op de foto kon krijgen.

'208627' door Jorik '208627' door Jorik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Giraffe

Jorik

Tijdens de avond safari doken een aantal giraffen op en tegen het laatset licht van de dag stak het silhouet van de nek en de kop goed af tegen de horizon.

'208625' door Jorik '208625' door Jorik

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Golven op de kust

Jorik

Het was heel bijzonder om de golven te zien stuk slaan op de bruine rotsen van de kust. We hebben een uur zitten genieten van elke golf.

'208623' door Jorik '208623' door Jorik

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Monument in Hotel des

Jorik

Genraal Foch bevelhebber van de Fransen in de 1e wereldoorlog ligt vlak naast Napoleon. De kapel heeft een blauwe schijn door heet zonlicht wat door de ramen schijnt.

'473131' door Jorik '473131' door Jorik

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Prima Hotel in...Dama

Jorik

Het Europe hotel bleek een prima keuze. Splinternieuw hotel op loopafstand van de soek en het nationaal museum. Personeel was top, het ontbijt kan beter maar wij waren erg tevreden. Ze hebben nog geen eigen site maar via deze link kun je wel contact met ze zoeken. [url="http://www.roomex.com/europe-hotel-damascus.69683.hotelinfo.html" "target=_blank" rel="nofollow"]http://www.roomex.com/europe-hotel-damascus.69683.hotelinfo.html[/url]

'473129' door Jorik '473129' door Jorik

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Waan je een Istanbuli

Jorik

Natuurlijk is je bezoek aan Istanbul niet compleet zonder dat je de moskeeën en paleizen hebt gezien. Maar als je een keer wat anders wil doen en echt op wilt gaan in de stad en haar inwoners, ga dan eens naar een voetbalwedstrijd van Besiktas. Ik ben bij Besiktas geweest en we hebben praktisch de hele wedstrijd gezongen en gesprongen. Misschien wel de beste ervaring die we hadden in Istanbul. Zorg wel dat je sjaal hebt van de spelende ploeg en lekker mee doet de supporters zullen je behandelen als een koning! Het hotel kan je helpen aan kaartjes. Embuyuk Besiktas!

'473128' door Jorik '473128' door Jorik

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Klasse hotel in...Ist

Jorik

Wij sliepen 5 nachten in het Kaftanhotel ook op basis van een tip van een Columbus lezer en wij kunnen het zeker aanraden. Hoewel de kamers misschien niet de ruimste zijn, zijn ze schoon en voorzien van al het gemak. Het is vooral de de service die ons zo'n goed gevoel gaf. Het personeel doet echt alles om je verblijf in Istanbul een succes te maken. Ze hebben antwoorden op al je vragen en Ecevit loopt over van de tips of gewoon een praatje over het leven van de gewone Istanbulis. De ligging in het hart van het toeristische centrum is natuurlijk top maar niet onderscheidend.En natuurlijk hebben ze een dakterras (overdekt) met uitzicht op de Bospurus! www.kaftanhotel.com

'208611' door Jorik '208611' door Jorik

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Godin voelt nattighei

Jorik

De godin op het dak van het Parijse conservatorium stak mooi af toen de lucht plotsling betrok. Toen de regen kwam zijn we snel naar binnen gelopen om te schuilen.

'208609' door Jorik '208609' door Jorik

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Hotel des invalides

Jorik

In het deel van het Hotel des invalides waar de tombe van Napoleon is, viel het licht binnen via een glas in lood raam vanaf de zijkant. Het gaf een gloed op de marmeren pilaren die een onderdeel zijn van de tombe voor Napoleon.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door Barga
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik