Joia

'435533' door Joia '435533' door Joia

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Allium Schoenoprasum

Joia

Allium schoenoprasum is in de volksmond beter bekend als bieslook of pijpgras. Bieslook is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. Het is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. Bieslook bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor. Bieslook wordt bezocht door bijen. Het kruid kan vanaf eind maart, begin april worden gezaaid in een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek. Het blad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefituurd, verdwijnt de smaak. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. Ook kunnen deze worden gebruikt in bloemstukken of droogboeketten. Met dank aan Wikipedia

'435456' door Joia '435456' door Joia

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Allium schubertii 2

Joia

Gisteren plaatste ik een close-up van de Allium schubertii. Vandaag laat ik deze bloem in zijn geheel zien. Heel bijzonder om er eentje of twee op een vaas te zetten! De Allium schubertii is een zeer opvallende sierui met met wijd uitstaande bloemstelen. De bolvorm van deze sierui kan maar liefst 25-30 cm doorsnede bedragen. De roze bloemen van Allium schubertii verschijnen in de periode eind mei-juni. De hoogte van de bloem van Allium schubertii bedraagt ongeveer 30-40 cm. Ook na de bloei is Allium schubertii attractief. Deze sierui kan het beste in een lage bodembedekkende vaste plant geplant worden zodat de bol volledig tot z'n recht komt. Allium schubertii is ook als snijbloem en droogbloem te gebruiken. De bol van Allium schubertii kan het beste na eind november geplant worden. Met dank aan De Tuinen van Appeltern

'435339' door Joia '435339' door Joia

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Allium schubertii

Joia

Allium schubertii is een zeer opvallende sierui met met wijd uitstaande bloemstelen. De bolvorm van deze sierui kan maar liefst 25-30 cm doorsnede bedragen. De roze bloemen van Allium schubertii verschijnen in de periode eind mei-juni. De hoogte van de bloem van Allium schubertii bedraagt ongeveer 30-40 cm. Ook na de bloei is Allium schubertii attractief. Deze sierui kan het beste in een lage bodembedekkende vaste plant geplant worden zodat de bol volledig tot z'n recht komt. Allium schubertii is ook als snijbloem en droogbloem te gebruiken. De bol van Allium schubertii kan het beste na eind november geplant worden. Even vergroten s.v.p. Met dank aan De Tuinen van Appeltern

'434931' door Joia '434931' door Joia

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Werkbespreking?

Joia

Al slenterend langs de Dubai Creek zag ik deze twee mannen ergens op een boot zitten. Ze waren heel erg druk in gesprek met elkaar. Het lijkt alsof de ene aanwijzingen geeft aan de andere, die daarvan aantekeningen zit te maken. Een werkbespreking? Wie zal het zeggen.... Ze waren zo druk bezig dat ze niet eens gezien hebben dat ik ze op de foto zette.

'434839' door Joia '434839' door Joia

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Kruis in de lucht

Joia

De lucht blijft een inspiratiebron, er is vaak zoveel te zien. Deze foto is vanavond gemaakt in de avondschemering vlakbij Gewande, een gehuchtje aan de Maas net ten oosten van Den Bosch. Vergroot is ie mooier!

'434737' door Joia '434737' door Joia

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Zeemeeuwen bij de...D

Joia

We zaten op een terrasje aan de Dubai Creek. Omdat Dubai aan zee ligt heb je hier natuurlijk ook zeemeeuwen. Ineens waren daar deze zeemeeuwen die het erg druk hadden met van alles uit het water te vissen e.d. Het was een drukte en kabaal van jewelste. Misschien had iemand ergens vanaf het terras iets eetbaars in het water gegooid?

'434658' door Joia '434658' door Joia

AustraliëSydney

AustraliëSydney

Skyline van Sydney...

Joia

Deze foto is gemaakt bij het Opera House. De meeste en hoogste gebouwen in Sydney vind je in het central business district en dat district zie je hier op de foto. Oorspronkelijk had Sydney een hoogte limiet om te bouwen. Na 1957 is deze limiet opgeheven waarna vanaf de zestiger jaren het ene hoge na het andere hoge gebouw verrees.

'434408' door Joia '434408' door Joia

AustraliëUluru (Ayers Rock)

AustraliëUluru (Ayers Rock)

Mutitjulu

Joia

Omdat iedereen de bekende grote rode rots Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd door westerlingen, wel kent heb ik hier een detailopname. Mutitjulu is een waterplaats aan de voet van Uluru. De Anangu, de aboriginal clan op wiens land Uluru ligt, ziet Mutitjulu als het huis van Wanampi, een voorouderlijke waterslang. Wanampi heeft de macht om de bron van deze waterplaats te controleren. Mutitjulu is de meest betrouwbare waterplaats in de omgeving van Uluru. De wilde dieren zijn in hoge mate afhankelijk van dit water om te overleven. De Aboriginals vragen dan ook of je niet in dit water wilt zwemmen of het op enigerlei andere wijze te verstoren.

'433962' door Joia '433962' door Joia

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Tijdens het diner

Joia

Op een avond wilden wij Indiaas gaan eten. Dat zijn we gaan doen in restaurant Mumtaz Mahal wat goed bekend staat en wat niet zover gelegen was van ons guesthouse. Toen we daar aankwamen was er een sitar speler aan het spelen. Hierna kwam deze grote groep met 3 verschillende danseressen die om de beurt een dans deden. De Indiërs en Pakistani die ook het restaurant binnendruppelden bleken deze groep en haar danseressen goed te kennen. Er werd van alles aan blikken, gebaren en soms ook woorden uitgewisseld. We hebben er een leuke avond gehad en we hebben er fantastisch gegeten.

'433819' door Joia '433819' door Joia

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Bij de Afgedamde Maas

Joia

Dit is een foto van het Nederlandse rivierenlandschap van de Afgedamde Maas. De Afgedamde Maas is een oude tak van de rivier de Maas. Hij begint als een dode riviertak ten westen van Well en eindigt bij Woudrichem op de plek waar de Waal overgaat in de Boven-Merwede. Bij Wijk en Aalburg verbindt het Heusdensch Kanaal de Afgedamde Maas met de Bergsche Maas. De foto is vlakbij Nederhemert-Noord gemaakt. Er ligt daar een dijk langs de Afgedamde Maas zodat je er een prachtig uitzicht over hebt. Een prachtig stuk om te fietsen!

'433506' door Joia '433506' door Joia

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Dansende fonteinen

Joia

Bij de Burj Khalifa en de Dubai Mall bevindt zich het Burj Khalifa meer. In dat meer is over een afstand van 200 meter een ingenieus fonteinenstelsel gebouwd. Deze fonteinen spuiten en bewegen op muziek die telkens wisselt. Overdag om het uur, 's avonds om het half uur. 's Avonds zijn de dansende fonteinen verlicht. Een prachtig schouwspel wat duizenden mensen trekt, zeker 's avonds.

'433260' door Joia '433260' door Joia

EgypteLuxor

EgypteLuxor

De tempel van...Hatsj

Joia

De tempel van Hatsjepsoet staat ook bekend als Deir-el-Bahri. Hatsjepsoet was zowel de vrouw van farao Thoetmosis II als een farao van de 18e dynastie van het Oude Egypte. Bijzonder aan Hatsjepsoet is dat zij een van de heel weinige vrouwelijke farao's is geweest. Zij heeft ongeveer 22 jaar geregeerd. Na haar dood zou zij begraven zijn in de Vallei der Koningen. Die tombe is in 1903 door Howard Carter gevonden. Een van de 2 daarin aanwezige mummies zou, na onderzoek in 2007, de mummie van Hatsjepsoet zijn. Voor de bouw van Deir-el-Bahri vertrouwde Hatsjepsoet op de kunde van van haar raadgever Senenmoet, die zijn eigen graf onder het 1e terras liet bouwen. Deir-el-Bahri is een dodentempel, bedoeld om Hatsjepsoet en haar regering te herdenken. Na de dood van Hatsjepsoet is de tempel gedurende zijn verdere geschiedenis onderworpen aan verschillende beschadigingen. Men is al jaren aan het werk om de tempel te restaureren. Met dank aan Wikipedia.

'433124' door Joia '433124' door Joia

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Kasteel Ammersoyen 2

Joia

Kasteel Ammersoyen is rond 1300 gebouwd. Het is een van de best bewaarde Middeleeuwse waterburchten in Nederland. Het bevindt zich aan de rand van Ammerzoden, in de Bommelerwaard. Sinds 1957 is het kasteel in bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kastelen. In 1959 ging de renovatie van start, die 16 jaar heeft geduurd. Het is opengesteld voor bezichtigingen, er vinden ook rondleidingen plaats. Tevens vinden er evenementen plaats en is het o.a. mogelijk om er te trouwen. Op deze foto is de prachtige houten toegangsbrug heel goed te zien. Een klein stuk van die toegangsbrug kan worden opgehaald.

'433026' door Joia '433026' door Joia

NederlandDen Bosch

NederlandDen Bosch

Rode paardenkastanje

Joia

Tot het geslacht paardenkastanje behoren meer dan 20 soorten die voornamelijk op het Noordelijk halfrond voorkomen. In Nederland is vooral de witte paardenkastanje te vinden, in mindere mate de rode paardenkastanje. De vruchten van de paardenkastanje zijn oneetbaar vanwege de bittere smaak. De rode paardenkastanje wordt als cultivar vooral aangeplant in parken, plantsoenen, bredere groenstroken en grotere tuinen. De paardenkastanje heeft geen enkele verwantschap met de tamme kastanje. Omdat ik hier een aantal foto's van de witte paardenkastanje voorbij zag komen plaats ik er maar eentje van de rode paardenkastanje.

'433007' door Joia '433007' door Joia

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Kasteel Ammersoyen 1

Joia

Kasteel Ammersoyen is rond 1300 gebouwd. Het is een van de best bewaarde Middeleeuwse waterburchten in Nederland. Het bevindt zich aan de rand van Ammerzoden, in de Bommelerwaard. Sinds 1957 is het kasteel in bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kastelen. In 1959 ging de renovatie van start, die 16 jaar heeft geduurd. Het is opengesteld voor bezichtigingen, er vinden ook rondleidingen plaats. Tevens vinden er evenementen plaats en is het o.a. mogelijk om er te trouwen.

'432892' door Joia '432892' door Joia

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Twee zonnen?

Joia

Vorige week was ik wat foto's bij de Maas aan het maken, zo tegen het moment van zonsondergang aan. Toen ik later die avond de resultaten zat te bekijken ontdekte ik op deze foto 2 zonnen. Althans zo lijkt het wel... Ik vind het wel een grappig beeld, die ene hele grote zon en nog een kleintje een stukje erboven.

'432637' door Joia '432637' door Joia

EgypteLuxor

EgypteLuxor

Spektakel

Joia

Op een dag werd er ergens op de Westbank bij Luxor weer een nieuwe coffeeshop annex klein restaurantje geopend. Natuurlijk moest dat groots gevierd worden. Er was een hoop te doen met paarden. Er werd hard gegaloppeerd, soms moest een paard erbij gaan liggen. Dit alles ging gepaard met de nodige Saïdi muziek. De prestaties van de ruiters werden kennelijk ook beoordeeld door het publiek, wat zo z'n commentaar leverde. "Zo doen we dat nu eenmaal, traditie" werd mij desgevraagd verteld. Ik vond het spektakel leuk om te mee te maken, maar wat er nou precies de bedoeling van was ontging mij. Ook niet zo belangrijk, als zij er zelf maar lol in hadden.

'432540' door Joia '432540' door Joia

EgypteLuxor

EgypteLuxor

Beetje sleutelen

Joia

Als ik me goed herinner was deze man getrouwd met een oudere zus van een van mijn Egyptische vrienden. Hij was bezig met iets in mekaar te zetten of uit mekaar te halen. Geen idee wat dat iets is. Maar zijn lach is hartverwarmend!

'432448' door Joia '432448' door Joia

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Bijna in de haven

Joia

Gisteren plaatste ik een foto van een dhow op de Dubai Creek. Op de voorplecht (zo noem je dat toch?) zaten deze drie mannen. Na de tocht over zee zijn ze bijna in de haven, de Dhow Wharfage. Daar kunnen ze aanleggen en kan de lading gelost worden. Deze mannen nemen nog even een relaxmomentje. Ik geef ze groot gelijk!

'432328' door Joia '432328' door Joia

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Dhow op de Dubai Cree

Joia

Regelmatig zie je deze prachtige houten boten de Dubai Creek op varen. Deze dhows varen nog altijd in de hele regio. Ik vermoed dat ze ook nog steeds naar Oost-Afrika en India, Pakistan en Bangla Desh varen. Hun lading bestaat uit stukgoed, die geladen en gelost wordt in de Dhow Wharfage.

'432237' door Joia '432237' door Joia

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

A2 over de Maas

Joia

Een kijkje op de A2 vanaf een standpunt beneden bij de Maas. De foeilelijke kleur van de geluidsschermen valt me op de foto reuze mee. Want die kleur knalt er normaal gesproken echt uit. Zo vind ik het nog wel een mooi contrast tussen natuur en hetgeen door mensenhanden is aangelegd.

'431956' door Joia '431956' door Joia

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Beetje luieren? Of...

Joia

Al slenterend langs de Dubai Creek zag ik dit tafereel. Geen idee wat deze mannen aan het doen zijn, met die stapel schoenen erbij. Schoenen bewaken? Beetje luieren en ondertussen de boel in de gaten houden en een telefoongesprekje voeren? Of...... ? Hoe dan ook, zo komen ze blijkbaar deze dag wel door.

'431874' door Joia '431874' door Joia

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Abra watertaxi statio

Joia

Een abra is een watertaxi. Er zijn een aantal watertaxi stations aan weerszijden van de Dubai Creek. Elke abra vaart blijkbaar een vaste route, min of meer op vaste tijdstippen ook. Het kost maar een habbekrats om per abra de Dubai Creek over te steken. Je kunt ook een abra huren zodat je met je eigen gezelschap een tijdje over de Dubai Creek kunt varen.

'431784' door Joia '431784' door Joia

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Uitzicht over de Duba

Joia

De Dubai Creek oftewel Khor Dubai is een zoutwater kreek die uitmondt in zee. Hij gaat dwars door het centrum van Dubai en verdeelt dat centrum in de wijken Burj Dubai en Deira. Dit zijn de oude wijken van Dubai. In Burj Dubai gingen in de 19e eeuw mensen van de Bani Yasstam wonen. In de 20e eeuw kwam er een kleine haven in de Khor Dubai voor de dhows, die naar India en Oost-Afrika voeren. Op het water zie je hier veel abra's, de watertaxi's, waar druk gebruik van wordt gemaakt om van de ene oever naar de andere te komen.

Community-updates

EDITIE 113 | 55 Culturele reisavonturen

16-9-2022 Columbus Travel editie 113 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de mooiste culturele reisavonturen. Van dorpsfeesten in Spanje tot festivals in India. In Ghana verdiepen we ons in een zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis: de trans-Atlantische slavenhandel, aan de voet van de Himalaya bezoeken we twee boeddhistische kloosters en gaan we in de leer bij monniken. En we delen de beste cultuurtips in de Zwitserse Alpen. Om het jou gemakkelijk te maken, hebben we ook nog een culturele jaarkalender 2023 samengesteld.  Bekijk de editie hier >

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

05-08-2022 Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

EINDE COMMUNITY EN FOTOWEDSTRIJD

05-08-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Maar zoals het ook vaak gaat met het bouwen van nieuwe sites, ontstaat er vaak wat vertraging. We hebben nog steeds geen exacte datum, maar we zullen naar alle waarschijnlijkheid niet vóór oktober offline gaan. Dat geeft ons dan ook genoeg tijd voor één laatste fotowedstrijd om 15 jaar community te vieren! Info volgt binnenkort

WEEK 38 & 39 | COMMUNITY-TOPPERS


Nieuwsgierige Schotse hooglanders door Dreamer666
1. Topfoto & -tip: Nieuwsgierige Schotse hooglanders door Dreamer666
2. Review: Botswana door Henk Vanetie
3. Communitylid van de week: John Heeneman
4. Nieuwkomer: Koen van Dijk

Doe mee aan onze wedstrijden

DRONEFOTOWEDSTRIJD 2022: WIN EEN WEEKENDJE WEG IN EUROPA

Met een drone zie je de wereld vanuit een nieuw en verrassend perspectief. We zijn dan ook benieuwd naar jouw mooiste dronefoto’s! Deel je top 3 en maak kans op een weekendje weg in Europa, een cadeaubon van Coolblue of een klimrugzak van Osprey. De 10 winnende worden bovendien gepubliceerd in Columbus Travel én KIJK Magazine! Meedoen kan tot en met 11 september 2022Doe mee


FOTOWEDSTRIJD: WIN EEN TWEE VLIEGTICKETS NAAR THAILAND

Hoe was jouw zomervakantie?! Samen met reisorganisatie Riksja Travel zijn we op zoek naar de mooiste avonturen. Deel jouw ultieme reisfoto en -tip van je reis in de zomer van 2022 en wie weet win jij twee vliegtickets naar Thailand, aangeboden door Singapore Airlines! Meedoen kan tot en met 16 oktober 2022. Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik