John Heeneman

'1138529' door John Heeneman '1138529' door John Heeneman

SpanjeCatalonië

SpanjeCatalonië

Kapel van het Klooste

John Heeneman

Het Klooster van Santes Creus (Catalaans:: Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus) is een voormalige cisterciënzerabdij in de stad Aiguamúrcia, in de provincie Tarragona in Catalonië. Omstreeks 1170 werden enkele tijdelijke gebouwen gebouwd rondom de bestaande kapel van de heilige Drie-eenheid om de monniken te huisvesten. In 1174 begon men dan met de bouw van het klooster volgens het algemeen grondplan van een citerciënzerabdij. In 1221 werd de kerk ingewijd hoewel ze waarschijnlijk nog niet voltooid was. De kapel van de heilige Drie-eenheid op de foto is dus het oudste deel van dit prachtige klooster dat een bezoek meer dan waard is.

'1138498' door John Heeneman '1138498' door John Heeneman

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Tabernas Woestijn

John Heeneman

Recent bezochten we de enige woestijn in West Europa .Een grillig, droog, rotsachtig landschap waar meerdere Hollywood westerns zijn opgenomen. Het is de Tabernas Desert in Andalusië, Spanje. En een bezoek aan dit bijzondere landschap is absoluut de moeite waard. De grillige rotsen, het uitgestrekte landschap doet heel on-Europees aan. Geen wonder dat hier meerdere Hollywood Westerns zijn opgenomen zoals The Good, The Bad and The Ugly, Indiana Jones en Lawrence of Arabia. Dat er in de Tabernas Desert meerdere westerns zijn opgenomen was een inspiratie voor themaparken in westernstijl. Je vindt er maar liefst 3 op korte afstand van elkaar. Fort Bravo Texas, Western Leone en Oasys MiniHollywood. De voor de westerns gebruikte film decors zijn hier als kleine stadjes te zien. De Tabernas Desert schreeuwt erom te voet ontdekt te worden, maar helaas wordt zomaar wandelen door het ruige landschap vanwege het gevaar te verdwalen afgeraden. Er is echter een plek waar je wel kan wandelen aan de hand van een paaltjesroute. Je vindt de start van de route naast de parkeerplaats (aan de rechterkant) van Oasys MiniHollywood.Hier vindt je een bord waar de routes op staan aangeven. Het is allemaal niet heel duidelijk, maar als je naar de rand van de afgrond loopt dan zie je rechts een trap de canyon in. Wij reden met onze 4x4 campertruck door de Tabernas Desert. Met een gewone camper is dat ook prima te doen op de hoofdweg, maar er lopen ook een hoop onverharde wegen door de woestijn waar gereden mag worden.

'1138497' door John Heeneman '1138497' door John Heeneman

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan

Zuid Sudan

John Heeneman

Deze vrouw,van de Nuer stam, kwam ik in de regentijd tegen aan het eind van de dag toen zij terugkwam van de markt in Pieri in Zuid Sudan , De vrouwen dragen alles, ook de net geboren babies, in de rietenmand op het hoofd.

'1138437' door John Heeneman '1138437' door John Heeneman

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

West Fjorden Ijsland

John Heeneman

De Westfjorden ligt in het noordwesten van IJsland. Deze regio is 9404 km² groot en er wonen 7500 mensen. Niet meer dan 15% van de toeristen op IJsland bezoekt de Westfjorden. Het toerisme staat hierdoor nog in de kinderschoenen. De wegen op de Westfjorden zijn ongeasfalteerd en slingeren langs diepe fjorden door hoge bergketens door. Wij vonden het bezoeken van de Westfjorden een hoogtepunt van onze 5 weken reis op ijsland met onze camper.Het kerkje op de foto is een van de vele die je er tegen komt.

'1138435' door John Heeneman '1138435' door John Heeneman

FrankrijkParijs

FrankrijkParijs

Eiffeltoren Parijs

John Heeneman

Iedereen die bij de Eiffeltoren in Parijs geweest is en staande onder de toren omhoog keek zal dit beeld zeker herkennen, het geeft , denk ik , een ander beeld van deze iconische toren maar niet minder indrukwekkend naar mijn mening.

'1137344' door John Heeneman '1137344' door John Heeneman

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Semana Santa

John Heeneman

Bij een recent geplaatste foto heb ik meer informatie gegeven van de Semana Santa in Spanje, dit is een andere opname van zo'n processie die goed laat zien hoeveel dragers er nodig zijn om zo'n paso door de straten te dragen, de houten beelden op een paso kunnen soms honderden jaren oud zijn .In Zamora zijn de processies soberder dan bijv. in Sevilla waar soms duizenden mensen de straten vullen waar de processie door heen komt.

'1137342' door John Heeneman '1137342' door John Heeneman

SpanjeCastilla y Léon

SpanjeCastilla y Léon

Semanta Sana

John Heeneman

In 2020 en 2021 konden de Semana Santa processies in Spanje niet plaatsvinden door Covid, dit jaar konden ze wel weer georganiseerd worden en we hebben in deze week diverse processies gezien in Zamora en Sevilla. De Semana Santa is de in Spaanstalige landen gebruikte benaming voor de Goede Week, de week voor Pasen, die daar uitbundig wordt vormgegeven. In sommige andere katholieke landen worden in deze week veel religieuze beelden met paarse doeken afgedekt, de klokken zwijgen en het orgel blijft onberoerd. In Spanje en Zuid-Amerika daarentegen trekken processies uit die in een barokke vormgeving en met groots vertoon het lijden van Christus en Maria in de straten zichtbaar maken. Kenmerkend zijn de grote beeldengroepen die op soms vergulde platformen (paso's) worden rondgedragen door tientallen mannen en vrouwen . Over het algemeen heeft elke processie een paso met een tafereel uit het lijden van Christus en een paso met een droeve Maria. Deze processies zijn in essentie boeteprocessies. Er lopen steevast boetelingen in mee, die kleding dragen grote capuchons of met puntvormige maskers, om de anonimiteit te waarborgen.

'1136925' door John Heeneman '1136925' door John Heeneman

GriekenlandPeloponnesos

GriekenlandPeloponnesos

Is het al weer veilig

John Heeneman

Deze schildpad zagen we in Griekenland, hij was midden op de weg terecht gekomen en had zich in zijn schild terug getrokken toen er auto´s langsreden. We hebben hem in de berm gezet en na een tijdje wandelde hij weer weg.

'1136734' door John Heeneman '1136734' door John Heeneman

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Indiase Gieren ,...Ra

John Heeneman

Dit is een opname uit de oude doos uit de tijd dat er nog heel veel gieren te zien waren in Rajastan. Deze gieren zag ik destijds gewoon langs de weg waar we reden en het is niet te zien maar onder deze gieren lag een kadaver. De Indiase gier ( Gyps indicus ) is een gier uit de Oude Wereld die inheems is in India, Pakistan en Nepal. . In de jaren tachtig leefden er nog zo’n 40 miljoen gieren in India, maar dat aantal nam met meer dan 97 procent af in de jaren negentig. Dit was grotendeels het gevolg van het gebruik van een geneesmiddel genaamd diclofenac, dat werd gebruikt om vee te behandelen. Gieren aten de karkassen van dit vee op en stierven massaal uit. Een fokprogramma moet hun populatie nu weer een stimulans geven.Het fokken van gieren is een langzaam proces. Ze zijn volwassen als ze ongeveer vijf jaar oud zijn en leggen slechts één ei per jaar. Het team in het fokprogramma gebruikt natuurlijke en kunstmatige broedmethoden om de kuikens van de drie ernstig bedreigde soorten in gevangenschap groot te brengen. Het gebruik van diclofenac is aanzienlijk gedaald dankzij de inspanningen van natuurbeschermingsorganisaties en de steun van organisaties als Saving Asia’s Vultures from Extinction (Save), een consortium van internationale partners. De recente vrijlatingen van de gefokte dieren, die plaatsvonden in West-Bengalen en Haryana (Noord-India) lijken een succes. Wel gaat het team de vooruitgang van de vrijgelaten gieren volgen door middel van satellietdata, alvorens de volgende stap te overwegen.

'1136317' door John Heeneman '1136317' door John Heeneman

PolenNoordoost Polen

PolenNoordoost Polen

Even wat te eten hale

John Heeneman

Wie wel eens in Polen geweest is weet dat je er erg veel ooievaars kan zien, deze met jong zag ik daar dus ook en deze was druk met het voeden van het jong en voor voedsel zorgen.

'1136316' door John Heeneman '1136316' door John Heeneman

NamibiëKolmanskop

NamibiëKolmanskop

Kolmanskop Namibië

John Heeneman

Recent heb andere foto"s geplaatst met informatie erbij over dit verlaten stadje wat ontstaan is door het vinden van diamanten in dit gebied, dit is ook een opname van een van de gebouwen aan de binnenkant. Het laat ook zien hoe deze gebouwen langzaam overgenomen worden door het zand en de woestijn.

'1136183' door John Heeneman '1136183' door John Heeneman

Pakistan

Pakistan

Karakoram Highway

John Heeneman

De Karakoram Highway is een weg door de bergen. Hij is ruim 1.200 km lang. Deze ultieme snelweg verbindt de autonome regio Sinkiang in China met Pakistan via het Karakoram-gebergte. De lokale naam van deze weg door de Himalaya is China-Pakistan Friendship Highway. Deze weg is onderdeel van de wereldberoemde Zijderoute. Je rijdt hier geregeld boven de 4.000 meter. Daarom heeft het de naam van hoogst geasfalteerde weg ter wereld gekregen. Het is een ultieme manier om de Himalaya in al zijn grandeur te zien.

'1136146' door John Heeneman '1136146' door John Heeneman

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Slapende koning

John Heeneman

Deze slapende leeuw zagen we in het Serengeti NP in Tanzania , waar hij van droomde zullen we nooit weten maar het was toch wel bijzonder om hem zo te kunnen zien op relatief korte afstand.

'1136145' door John Heeneman '1136145' door John Heeneman

EgypteAbu Simbel

EgypteAbu Simbel

Abu Simbel

John Heeneman

Dit is een opname uit de oude doos, ik heb lang geleden een reis gemaakt door Egypte en hierbij ook Abu Simbel bezocht. Abu Simbel behoort tot de meest opmerkelijke tempels van de Oude Egyptenaren. De twee tempels in Egypte werden uit een berg gehakt door Ramses II in de 13e eeuw v.Chr. Hij deed dit met name om zichzelf en zijn koningin Nefertari te eren. Maar volgens de verhalen ook om zijn Koesjitische buren onder de indruk te brengen. De tempels werden in 1813 ontdekt door de Zwitserse archeoloog Johann Ludwig Burckhardt. Ze langen onder een grote berg zand, waardoor het nog jaren duurde voordat Giovanni Battista Belzoni in 1817 de tempel als eerste kon betreden. Waar de tempels nu staan is niet de plek waar ze zijn gevonden. Het huidige Nassermeer is ontstaan door de Aswandam, die in de zestiger jaren is gebouwd. Maar, door de bouw zouden de tempels onder water verdwijnen. In zijn geheel. Een groot reddingsplan werd ontworpen UNESCO en National Geographic zaagden de tempels letterlijk in stukken. De blokken werden 200 meter verder van de rivier en 65 meter hoger opnieuw in elkaar gezet. Dit alles gebeurde tussen 1964 en 1968. Ook werd het beroemde beeld van Ramses de Grote opnieuw in elkaar gezet na de verhuizing in 1967. Bijzonder zijn ook de rotsen waarin de tempels liggen. Ter plekke werden twee grote betonnen koepels gebouwd, die aan de buitenkant zijn bekleed met natuurlijke steen. De tempels werden hier letterlijk in geschoven. En als je hier dus loopt lijkt het net alsof ze dus uit de rotsen zijn gehouwen. Een wonderlijk stukje bouwkunst.Toen ik er was was het mogelijk om deze betonnen koepels te bezichtigen wat ook duidelijk maakte hoeveel werk er verzet was om deze tempel te redden.

'1136127' door John Heeneman '1136127' door John Heeneman

Marokko

Marokko

Dromedarissen

John Heeneman

In een eerder geplaatste foto gaf ik aan dat Marokko geen Kamelen heeft maar Dromedarissen en wat het verschil is . Deze foto laat een kudde Dromedarissen zien in Marokko die we langs de weg tegen kwamen .

'1136115' door John Heeneman '1136115' door John Heeneman

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Kamelendrijver

John Heeneman

Wie in Marokko geweest is heeft vast kamelendrijvers gezien, eigenlijk herders van kamelen. Feitelijk is het niet herlemaal juist om het woord kamelendrijver te gebruiken want marokko heeft geen kamelen maar dromedarissen. Kamelen hebben twee bulten en hun officiële naam is Camelus bactrianus. Een dromedaris heeft één bult en wordt Camelus dromedarius genoemd. In veel talen wordt er trouwens geen onderscheid gemaakt en noemt men beide soorten gewoon kameel. Er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee soorten, naast het overduidelijke verschil van het aantal bulten op hun rug. De kameel is namelijk kleiner en wat dikker en heeft een dikkere en langere vacht dan de dromedaris. Dit heeft onder andere te maken met de leefomgeving van beide dieren. De kameel komt uit Centraal Azië, denk onder andere aan Mongolië en China. Het is daar een stuk kouder dan de leefomgeving van de dromedaris. De dromedaris komt uit het Midden-Oosten en is gebouwd voor de hete woestijnen zoals de Sahara. Het zijn het de grootste zoogdieren die zich hebben aangepast aan het leven in de woestijn. De de bulten op hun rug spelen daarbij een belangrijke rol: kamelen en dromedarissen gebruiken deze bulten voor de opslag van vet. Op deze manier beschikken ze als het ware over een reserve-voorraad voedsel die ze op hun rug meedragen. Wanneer er geen voedsel of water aanwezig is, wordt dit vet verbrand. Bij die verbranding komt ook water vrij, waardoor deze dieren niet alleen lang zonder voedsel kunnen, maar ook lang zonder water. Een dromedaris kan meer dan een kwart van zijn lichaamsgewicht verliezen zonder in levensgevaar te komen. Wanneer een dromedaris langere periode niet heeft kunnen eten, kan je dit zien aan zijn bult, deze gaat dan slapper hanger. Bijgaande foto maakte ik in Erg Chebbi.

'1136114' door John Heeneman '1136114' door John Heeneman

IJsland

IJsland

Rhyolietbergen...Land

John Heeneman

Een van de meest indrukwekkende wandelgebieden van het hoogland vind je in het zuiden van IJsland, op zo’n 180 kilometer ten oosten van Reykjavík. Landmannalaugar staat bekend om zijn prachtige geel-, rood-, bruin- en grijsgroengekleurde rhyolietbergen, waar je schitterende wandelingen kunt maken.Het gedeelte ‘Laugar’ van de naam Landmannalaugar betekent ‘baden’ en verwijst naar de natuurlijke warme bronnen die je hier vindt, waar je heerlijk in kunt ontspannen. De prachtig gekleurde rhyolietbergen zijn geel, rood, bruin en grijsgroen. Dit is het resultaat van zure lava, dat verder op IJsland alleen in grote hoeveelheden voorkomt bij Kerlingarfjöll. Zure lava bevat veel silica en is daarom taai, het stroomt langzaam en krijgt na afkoeling een lichte kleur, variërend van grijs of roze maar ook geel roodachtig en groen, in tegenstelling tot basische lava die juist donker kleurt na afkoeling. Kenmerkend aan het rhyolietgesteente is, dat het al met een klein beetje zonlicht de bergen als het ware doet oplichten, waardoor ze er vaak heel “helder” uit zien.

'1135888' door John Heeneman '1135888' door John Heeneman

NamibiëKunene Region

NamibiëKunene Region

Woestijnolifant

John Heeneman

De woestijnolifanten, een ondersoort van de savanne-olifant, leven met name in het noordwesten van Namibië.. Ze hebben langere poten dan de savanne-olifant en men vermoedt dat ze zich zo hebben ontwikkeld omdat ze ver moeten lopen om voedsel en water te vinden. Ze leggen rustig 70 kilometer per dag af. Het hoofd van de familie heeft een geweldig geheugen voor water- en voedselplekken. Deze olifanten zijn ook gewend geraakt aan weinig water. Bovendien kunnen ze de hitte goed verdragen, omdat het bloed in hun grote flaporen wel tot 20 graden kan afkoelen. Dit mannetje kwamen we onderweg tegen en hij liep rustig door het landschap.

'1135887' door John Heeneman '1135887' door John Heeneman

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Fresco's in Dark...Ch

John Heeneman

Ongetwijfeld een van de beroemdste attracties van Cappadocië, de Göreme Open Air Museum is een complex van middeleeuwse beschilderde grot kerken uitgehouwen door orthodoxe monniken enkele honderden jaren geleden. Er zijn meer dan 10 grotkerken in het Göreme Open Air Museum, vele zijn beschilderd met prachtige en historisch belangrijke Byzantijnse muurschilderingen die zo ver teruggaan als de 9e eeuw. Bij ons bezoek van deze ongewone grotkerken viel het ons op dat, hoewel de Byzantijnse fresco's in opmerkelijk goede staat zijn, veel van de gezichten en handen zijn weggekrast. Ons werd verteld dat de reden hiervoor was dat bijgelovige inwoners bang waren voor het Boze Oog dat hen ongeluk zou brengen (gezichten in afbeeldingen werden beschouwd als ongeluk). Deze foto maakte ik in de Dark Church ( Donkere Kerk ook bekend als Karanlik Kilise), waarschijnlijk de best bewaarde en meest indrukwekkende in het openluchtmuseum. De fresco's zijn een prachtig voorbeeld van 11de-eeuwse Byzantijnse kunst. Dit Open Air museum is een bezoek meer dan waard.

'1135856' door John Heeneman '1135856' door John Heeneman

MaliDjenne

MaliDjenne

Grote Moskee van...Dj

John Heeneman

Djenné is een kleine maar indrukwekkende stad aan de rand van de Sahara. In het regenseizoen treed de Bani rivier uit zijn oevers en is Djenné een eiland. Tijdens en kort na het regenseizoen is het dan ook alleen te bereiken met een pont. De rest van het jaar ligt de rivier droog en kun je er zo heen rijden. De compleet uit klei opgebouwde stad is de parel van West-Afrika. Djenné is al lang een stad waar reizigers, kooplieden en gelovigen samen komen. Het is ook één van de grootste toeristische trekpleisters van Mali. Hoogtepunt is de Grande mosquée djenne, een eeuwenoude moskee helemaal opgetrokken uit leem. Maar ook de maandagmarkt is een hele belevenis met een krioelen van mensen en kleuren en indrukken. Vanuit het hele land komen kooplieden hier om hun goederen te verkopen. Een bezoek aan Djenne was voor ons , naast de Dogon, een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Mali wat al weer jaren geleden was.

'1135854' door John Heeneman '1135854' door John Heeneman

BotswanaCentral Kalahari Game Reserve

BotswanaCentral Kalahari Game Reserve

Wahlberg Eagle

John Heeneman

Deze Wahlberg Eagle (in het Afrikaans heet de vogel Bruinarend) Deze vogel is 53 tot 61 cm lang en weegt 437–845 gram (mannetje) of 670–1400 gram (vrouwtje) en heeft een spanwijdte van 130 tot 146 cm. Het is een betrekkelijk kleine en slanke arend, met lange staart en vleugels. De vogel is zeer variabel in kleur. Meest voorkomend is de donkere vorm die geheel donkerbruin is (in het Afrikaans heet de vogel Bruinarend). Deze Bruinarend zagen we in het Central Kalahari Game Reserve in Botswana.

'1135801' door John Heeneman '1135801' door John Heeneman

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Eenzame leeuw in het.

John Heeneman

In het Serengeti NP kwamen we deze eenzame leeuw tegen die erg vermagerd was, hij liep onverstoorbaar en langzaam op slechts enkele meters met onze langzaam rijdende auto mee en leek onze aanwezigheid niet op te merken. We zullen nooit weten wat er met hem gebeurd was maar wellicht verstoten uit zijn troep ? wel een beeld wat je bij blijft.

'1135752' door John Heeneman '1135752' door John Heeneman

NamibiëKolmanskop

NamibiëKolmanskop

Kolmanskop

John Heeneman

Recent heb ik een foto geplaatst met informatie erbij over dit verlaten stadje wat ontstaan is door het vinden van diamanten in dit gebied, dit is een opname van een van de gebouwen aan de binnenkant. Het laat ook zien hoe deze gebouwen langzaam aan het vervallen zijn en feitelijk langzaam aan overgenomen worden door het zand en de woestijn.Zoals ik zelf ervaren heb is het erg interessant om door deze gebouwen te kunnen dwalen en natuurlijk ook om hier te kunnen fotograferen.

'1135750' door John Heeneman '1135750' door John Heeneman

NamibiëTwyfelfontein

NamibiëTwyfelfontein

Organ Pipes...Twyfelf

John Heeneman

De splitsing van het supercontinent Gondwana in Afrika en Zuid-Amerika 125 miljoen jaar geleden was de oorzaak van verschillende geologische curiosa in Damaraland in Namibië. De Orgelpijpen zijn een van deze schouwspelen. Ze zijn te zien ten zuiden van Twyfelfontein en zijn de overblijfselen van gesmolten gesteente dat zich door het aardoppervlak omhoog duwt. De naam komt van deze verticale basaltplaten die qua uiterlijk lijken op orgelpijpen. Sommige zijn vijf meter hoog.

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik