JannavEek

8
Oostenrijk Rattenberg
JannavEek was hier 01 aug 2014
Het kleinste stadje van Oostenrijk is en middeleeuws juweeltje aan de rivier de Inn met mooie gerestaureerde pastelkleurige huizen. Rattenberg is beroemd om zijn glasbedrijfjes en winkels, soms kun je er een glasblazer aan het werk zien. Dat geluk hadden wij niet want we waren al vroeg in de morgen toen winkels en terrassen pas net open gingen. Ik herinner me de leuke wandeling door de straatjes en stegen met bogen, de weg langs de rivier, en klim naar de kerk en kasteelruïne op de Schlossberg. Leuk stadje! Er is ook een museum. Daarna hebben we ons er getrakteerd op koffie met het befaamde overheerlijke gebakje van Konditorei Hacker. En tegen de tijd dat we weer vertrokken begon het stadje langzaam vol te stromen met toeristen We vonden dat we het juiste tijdstip hadden gekozen voor een bezoekje aan Rattenberg.
Stad
  • Fotogeniek middeleeuws stadje
  • Glaswinkels
  • Mooie ligging aan de rivier
  • Leuke terrassen met overheerlijk gebak
  • Zeer toeristisch
Review geplaatst op 2016-10-23
8
Turkije Antalya
JannavEek was hier 01 dec 2013
Antalya staat bekend als de populaire vakantiebestemming en ik dacht dat ik de stad daarom beter kon mijden. Maar eenmaal daar ontdekte ik de charme van enkele delen van de moderne stad en vooral van de oude haven en het kleine historische deel Kaleici. Antalya heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 2e eeuw v Chr. Het was een drukke havenstad en cultureel kruispunt van Europa, Azië en het Midden-Oosten. Nog veel historische gebouwen en zaken herinneren aan die tijd. Vanaf de oude stadsmuur kijk je op de kronkelende straatjes en pittoreske oude huizen die heel dicht op elkaar gebouwd staan. Veel huizen hebben die oude gestapelde kleine dakpannen. Kaleici is leuk om rond te wandelen, heeft veel kleine boetieks, herbergen en goedkope pensions. En natuurlijk is er de oude haven, die niet groot is en vooral nog gebruikt wordt voor toeristentochtjes per houten jacht naar de watervallen of naar het Rat-eiland. Verder zijn er wat vissers aan het werk met hun netten. Het is er erg sfeervol, relaxed en leuk eten en drinken, alle (vis)restaurants hebben een terras. Behalve toeristen zie je er ook bewoners en Turkse toeristen langs de haven flaneren of zitten op het terras. Ontdek de charme van de oude haven, het is er echt heel mooi en 's avonds zijn de stadsmuren in de haven mooi verlicht.
Stad
  • Sfeervolle haven
  • Boottochten te maken
  • Leuke cafés en restaurants
  • Historische oude stad
  • Toeristisch
Review geplaatst op 2016-10-23
9
Nepal Lumbini
JannavEek was hier 01 jan 2013
Lumbini is één van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen gerelateerd aan het leven van Boeddha en leuk om op te nemen in bijvoorbeeld je reisroute 'in de voetsporen van de boeddha, zoals wij dit hebben gedaan. Het is de geboorteplaats van Siddhartha Gautama‚.De plaats staat sinds 1997 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat het een belangrijke bedevaartsplaats is voor boeddhisten wereldwijd zijn er veel verschillende boeddhistische elementen uit verschillende landen te vinden. o.a. een Chinees boeddhistische tempel, een Birmese pagode en bij de bodhiboom hangen Tibetaanse gebedsvlaggen en Koreaans boeddhistische lampionnen. Je betaalt een klein entree bedrag bij de ingang van het park (Sacred Garden) en wordt gevraagd zonder schoenen verder te gaan. Ik heb het zelf maar niet gewaagd om mijn schoenen daar in de rekken te parkeren maar neem ze in mijn tas met me mee. Er zijn vervolgens lange parkachtige lanen met fonteinen, beelden, Boeddha-spreuken en ook souvenirstallen. In het witte gebouw waar de zeer gewijde geboorteplek van lord Boeddha is gemarkeerd, loop je langzaam in een rij naar binnen en verder weer naar buiten. Je mag er binnen beslist niet fotograferen. Overal op het terrein zitten groepjes monniken te mediteren, reciteren, studeren, of te luisteren naar een voordracht. Een werkelijk boeiende plaats waar je een dag goed door kunt brengen.
Stad
  • Unieke pelgrimplaats
  • weinig toeristisch
  • -
Review geplaatst op 2016-10-21
8
Nepal Sonauli
JannavEek was hier 01 jan 2013
Sonauli is een grensplaats tussen Nepal en India. Wij stopten hier voor twee nachten omdat we Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha willen bezoeken. Dat is zonder meer de moeite waard! We nemen er een hele dag voor. Het is slechts 20 km. van Sonauli. Daarna reizen we verder, naar India. Er zijn veel hotels in Sonauli maar ze zijn allemaal min of meer erbarmelijk, spartaans en niet schoon. Wij namen dan maar ons verblijf in Hotel Mamata, 200 m. van de grensovergang zodat we in de vroege ochtend (05:00 uur) de bus naar India kunnen stappen. De andere hotelgasten zijn Nepalezen en Indiërs. Het hotel vlekkerige matrassen, lakens en handdoeken komen er pas moeizaam als we er om vragen. Maar voor het doel van overnachten op je doorreis is het best te doen. Sonauli is al met al een bijzondere en stoffige belevenis.
Stad
  • Authentieke reiservaring
  • Lumbini bezoeken is het waard!
  • Je bent er de enige toeristen
  • Grensplaats
  • Bussen naar overal in India en Nepal
  • Hotels van matige kwaliteit
Review geplaatst op 2016-10-21
10
Spanje Pinto
JannavEek was hier 01 apr 2014
De Sierra Nevada en Alpujarras stonden al lang op mijn verlanglijstje, en die hooggespannen verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Wát een schitterend gebied is dit! Voor mij een topper. Juist de combinatie van hooggebergte (de Mulhacén is de hoogste berg van het Spaanse vasteland) en de groene dalen en witte dorpen van de Alpujarras maakt deze streek verrassend en afwisselend. De ruige Alpujarras was in vroeger tijden moeilijk bereikbaar en dat voel je nog - in de pittoreske dorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je hoort er de stilte, echt genieten. Massatoerisme vind je er niet hoewel de echte wandelaar de regio al wel heeft ontdekt. En dat op slechts een half uur van de toeristenplaatsen aan de Middellandse zee.
Stad
  • Overweldigende natuur
  • Pittoreske witte Moorse dorpen
  • Sfeervolle accomodaties in de dorpen
  • Stilte en weinig toeristen
  • Half uur van de kust en Malaga
  • Beklimming Mulhacén is voor gevorderden
Review geplaatst op 2016-10-17
8
Spanje Málaga
JannavEek was hier 01 apr 2015
Malaga is een verrassend prettige stad om te zijn. Deze ontdekking kwam voor mij pas nadat ik er al enkele malen op het vliegveld aan was gekomen om met een huurauto richting Andalusië te gaan. Daarvoor is Malaga erg geschikt is, dat is waar. Maar dan begint de vriendelijke, relaxte, mediterrane sfeer in de stad op te vallen. En blijf je er eens een dag langer voor de bezienswaardigheden: het Alcabaza, de arena, de indrukwekkende kathedraal. Het Picasso museum is tof. Het is er goed winkelen en in de talloze restaurants en gezellige terrasjes is het goed tapas eten is. En dan niet te vergeten de boulevard en stranden die breed zijn en rustig, nooit overspoeld door toeristen. Daar is het heerlijk vers aangevoerde vis eten in de ondergaande zon. Stad is nog redelijk onontdekt, daarom nog lekker Spaans en minder over de top-toeristisch als bijvoorbeeld Barcelona. Malaga verrast en is zeker ook geschikt voor een stedentrip.
Stad
  • Niet overspoeld door toeristen
  • Schone rustige stranden
  • Heerlijke mediterrane relaxte sfeer
  • stad is opgeknapt na een aantal verbouwingen en renovaties
  • Goed te bereizen per voet, fiets of stadsbus
  • Kan echt niets bedenken.....
Review geplaatst op 2016-09-16
9
Nederland Drenthe
JannavEek was hier 01 jul 2015
Veenhuizen (vroeger Hollands Siberië), het bijzonder Drents dorp met de wonderlijke geschiedenis van dwangkolonie, is erg boeiend om te bezoeken. De omgeving is mooi voor een fietstocht, bijvoorbeeld langs de meer dan 100 rijksmonumenten en vijf gevangenissen. Er is een uitgebreid, leuk informatief Gevangenismuseum. Heel leuk ook voor kinderen! Naast het museum is gevangenis de Rode Pannen, de beruchte strafgevangenis die tijdelijk gesloten werd, te bezoeken. Een rondleiding in een echte gevangenis is gaaf! Voor €2 ga je in een groepje met een gids mee die ex-bewaarder is en dus uit eigen ervaring put voor verhalen. Je ziet onder meer de indrukwekkende isoleerafdeling en de luchtkooi. 'De arme dood' is een boekje over Begraafplaats Veenhuizen, een rijksmonument boordevol boeiende informatie over deze voormalige kolonie. Schoolmeesters, zaalopzieners, predikanten, directeuren, wasbazen, hoveniers, apothekers, wagenmakers, kortom iedereen die in Veenhuizen werkte voor de Maatschappij van Weldadigheid was ambtenaar en kreeg hier een goed graf. Op een ander veld werden de kolonisten, bedelaars en wezen begraven. Indrukwekkend. Er is nog veel meer te lezen over Veenhuizen: het Pauperparadijs van Suzanna Jansen, Hollands Siberië van Mariet Meester, Proefkolonie en Bedelaarskolonie door Will Schackman. Wij vonden Veenhuizen zeker met deze verhalen erbij, een bijzondere belevenis in eigen land.
Regio
  • Uniek in Nederland
  • Een echte gevangenis te bezoeken
  • Mooie natuur
  • -
  • Blijf aan de goede kant van gevangenisdeur!
Review geplaatst op 2016-10-28
8
Oostenrijk
JannavEek was hier 01 aug 2014
Innsbruck is fotogeniek met overal de toppen van het Tiroler-gebergte in zicht. De binnenstad is meer dan 800 jaar oud en heeft leuke bezienswaardigheden, zoals Fürstenburg, een kasteel uit de 15e-eeuws dat beroemd is geworden door het gouden dak, 'Goldenes Dachl'. De Maria-Theresien-Straße vormt het bruisende hart van de stad, met vele leuke winkels en details aan de gebouwen. Wij kwamen niet eens toe aan een stadswandeling, want het was zomer, gezellig op de terrassen, en de middag was te snel om.
Land
  • Fraaie historische gebouwen
  • Leuk in zowel zomer en winter
  • Gezellig druk
Review geplaatst op 2016-10-23
8
Oostenrijk
JannavEek was hier 01 aug 2014
Het kleinste stadje van Oostenrijk is en middeleeuws juweeltje aan de rivier de Inn met mooie gerestaureerde pastelkleurige huizen. Rattenberg is beroemd om zijn glasbedrijfjes en winkels, soms kun je er een glasblazer aan het werk zien. Dat geluk hadden wij niet want we waren al vroeg in de morgen toen winkels en terrassen pas net open gingen. Ik herinner me de leuke wandeling door de straatjes en stegen met bogen, de weg langs de rivier, en klim naar de kerk en kasteelruïne op de Schlossberg. Leuk stadje! Er is ook een museum. Daarna hebben we ons er getrakteerd op koffie met het befaamde overheerlijke gebakje van Konditorei Hacker. En tegen de tijd dat we weer vertrokken begon het stadje langzaam vol te stromen met toeristen We vonden dat we het juiste tijdstip hadden gekozen voor een bezoekje aan Rattenberg.
Land
  • Fotogeniek middeleeuws stadje
  • Glaswinkels
  • Mooie ligging aan de rivier
  • Leuke terrassen met overheerlijk gebak
  • Zeer toeristisch
Review geplaatst op 2016-10-23
8
Turkije
JannavEek was hier 01 dec 2013
Antalya staat bekend als de populaire vakantiebestemming en ik dacht dat ik de stad daarom beter kon mijden. Maar eenmaal daar ontdekte ik de charme van enkele delen van de moderne stad en vooral van de oude haven en het kleine historische deel Kaleici. Antalya heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 2e eeuw v Chr. Het was een drukke havenstad en cultureel kruispunt van Europa, Azië en het Midden-Oosten. Nog veel historische gebouwen en zaken herinneren aan die tijd. Vanaf de oude stadsmuur kijk je op de kronkelende straatjes en pittoreske oude huizen die heel dicht op elkaar gebouwd staan. Veel huizen hebben die oude gestapelde kleine dakpannen. Kaleici is leuk om rond te wandelen, heeft veel kleine boetieks, herbergen en goedkope pensions. En natuurlijk is er de oude haven, die niet groot is en vooral nog gebruikt wordt voor toeristentochtjes per houten jacht naar de watervallen of naar het Rat-eiland. Verder zijn er wat vissers aan het werk met hun netten. Het is er erg sfeervol, relaxed en leuk eten en drinken, alle (vis)restaurants hebben een terras. Behalve toeristen zie je er ook bewoners en Turkse toeristen langs de haven flaneren of zitten op het terras. Ontdek de charme van de oude haven, het is er echt heel mooi en 's avonds zijn de stadsmuren in de haven mooi verlicht.
Land
  • Sfeervolle haven
  • Boottochten te maken
  • Leuke cafés en restaurants
  • Historische oude stad
  • Toeristisch
Review geplaatst op 2016-10-23
9
Nepal
JannavEek was hier 01 jan 2013
Lumbini is één van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen gerelateerd aan het leven van Boeddha en leuk om op te nemen in bijvoorbeeld je reisroute 'in de voetsporen van de boeddha, zoals wij dit hebben gedaan. Het is de geboorteplaats van Siddhartha Gautama‚.De plaats staat sinds 1997 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat het een belangrijke bedevaartsplaats is voor boeddhisten wereldwijd zijn er veel verschillende boeddhistische elementen uit verschillende landen te vinden. o.a. een Chinees boeddhistische tempel, een Birmese pagode en bij de bodhiboom hangen Tibetaanse gebedsvlaggen en Koreaans boeddhistische lampionnen. Je betaalt een klein entree bedrag bij de ingang van het park (Sacred Garden) en wordt gevraagd zonder schoenen verder te gaan. Ik heb het zelf maar niet gewaagd om mijn schoenen daar in de rekken te parkeren maar neem ze in mijn tas met me mee. Er zijn vervolgens lange parkachtige lanen met fonteinen, beelden, Boeddha-spreuken en ook souvenirstallen. In het witte gebouw waar de zeer gewijde geboorteplek van lord Boeddha is gemarkeerd, loop je langzaam in een rij naar binnen en verder weer naar buiten. Je mag er binnen beslist niet fotograferen. Overal op het terrein zitten groepjes monniken te mediteren, reciteren, studeren, of te luisteren naar een voordracht. Een werkelijk boeiende plaats waar je een dag goed door kunt brengen.
Land
  • Unieke pelgrimplaats
  • weinig toeristisch
  • -
Review geplaatst op 2016-10-21
8
Nepal
JannavEek was hier 01 jan 2013
Sonauli is een grensplaats tussen Nepal en India. Wij stopten hier voor twee nachten omdat we Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha willen bezoeken. Dat is zonder meer de moeite waard! We nemen er een hele dag voor. Het is slechts 20 km. van Sonauli. Daarna reizen we verder, naar India. Er zijn veel hotels in Sonauli maar ze zijn allemaal min of meer erbarmelijk, spartaans en niet schoon. Wij namen dan maar ons verblijf in Hotel Mamata, 200 m. van de grensovergang zodat we in de vroege ochtend (05:00 uur) de bus naar India kunnen stappen. De andere hotelgasten zijn Nepalezen en Indiërs. Het hotel vlekkerige matrassen, lakens en handdoeken komen er pas moeizaam als we er om vragen. Maar voor het doel van overnachten op je doorreis is het best te doen. Sonauli is al met al een bijzondere en stoffige belevenis.
Land
  • Authentieke reiservaring
  • Lumbini bezoeken is het waard!
  • Je bent er de enige toeristen
  • Grensplaats
  • Bussen naar overal in India en Nepal
  • Hotels van matige kwaliteit
Review geplaatst op 2016-10-21
8
Nederlandse Antillen
JannavEek was hier 01 mei 2011
Bij een bezoek aan Sint Eustatius hoort een beklimming van The Quill, de 600 mtr hoge slapende vulkaan. Volgens vulkanologen een van de mooiste vulkanen in de wereld. De Quill is een beschermd Nationaal Park. Er zijn acht verschillende wandelroutes, die je even ophaalt bij het STENAPA centrum in Oranjestad. Vanaf daar is het een uurtje klimmen naar de kraterrand. Onderweg wordt je verrast met de specialiteiten van Statia: de Antilliaanse leguaan, heremiet kreeften die zich de berg laten afrollen, en de Red Bellied Racer, een kleine, niet giftige slang. Daarna volgt de afdaling in de krater die volledig begroeid is met een tropisch regenwoud in pocketformaat compleet met lianen, orchideeën en zoet geurende bromelia’s alle seizoenen van het jaar. Prachtig!
Land
  • Ongerepte natuur
  • Een tropische verrassing in de krater
  • Mooie uitzichten over het eiland
  • Geen toeristen
  • Geen
Review geplaatst op 2016-10-18
8
Nederlandse Antillen St. Eustatius
JannavEek was hier 01 mei 2011
Wie naar Caribisch Nederland gaat zal eerder voor Sint Maarten en Saba kiezen en pas op de laatste plaats voor St. Eustatius. Waarom toch dit eiland bezoeken? Misschien wel omdat het een eiland bij uitstek is voor mensen die op zoek zijn naar een authentieke cultuur, natuur en ontspanning. Je vindt hier geen levendige uitgaansgebieden. Wel enige boeiende historische bezienswaardigheden in de hoofdstad Oranjestad. Het eiland heeft nogal een geschiedenis! Je vindt er geen witte zandstranden en luxe hotels, maar wel goede snorkel- en duikmogelijkheden, ruige ongerepte kusten, een Marinepark, botanische tuinen, hikings naar de vulkaankrater. St. Eustatius is een bestemming buiten de gebaande paden en geschikt voor wie een authentiek Antilliaans eilandleven wil ervaren.
Regio
  • Ongerepte kust
  • Authentieke cultuur
  • Boeiend stukje Nederlandse geschiedenis
  • Het is er goed duiken
  • Geen witte zandstranden
  • Niet een levendig uitgaansleven
Review geplaatst op 2016-10-18
10
Spanje Comunidad de Madrid
JannavEek was hier 01 apr 2014
De Sierra Nevada en Alpujarras stonden al lang op mijn verlanglijstje, en die hooggespannen verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Wát een schitterend gebied is dit! Voor mij een topper. Juist de combinatie van hooggebergte (de Mulhacén is de hoogste berg van het Spaanse vasteland) en de groene dalen en witte dorpen van de Alpujarras maakt deze streek verrassend en afwisselend. De ruige Alpujarras was in vroeger tijden moeilijk bereikbaar en dat voel je nog - in de pittoreske dorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je hoort er de stilte, echt genieten. Massatoerisme vind je er niet hoewel de echte wandelaar de regio al wel heeft ontdekt. En dat op slechts een half uur van de toeristenplaatsen aan de Middellandse zee.
Regio
  • Overweldigende natuur
  • Pittoreske witte Moorse dorpen
  • Sfeervolle accomodaties in de dorpen
  • Stilte en weinig toeristen
  • Half uur van de kust en Malaga
  • Beklimming Mulhacén is voor gevorderden
Review geplaatst op 2016-10-17