Jan10e

'845236' door Jan10e '845236' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Brug naar Inca ruines

Jan10e

Vanuit Jujuy is het slechts een uurtje naar Tilcara met de bus. Vooraf wel weer acco geregeld. Een kleinschalig hostell waar nog een 2pk. te boeken was. Groot is Tilcara niet, dus we wandelen van het busstation door de leuke straatjes en het plein volop kramen met toeristische goederen er naar toe. We hebben het gevoel in een ander land te zijn gearriveerd (na Patagonie en Buenos Aires) De temperatuur, de kleuren, het landschap, de mensen, het stof... Nog genoeg tijd om ook de omgeving te ontdekken. t Is heet dus vragen een taxi om ons naar de ruines te brengen. (is qua afstand ook goed te lopen hoor) Deze brengt eerst nog een jong stel weg, maar wij mogen wel alvast instappen. Of we nog naar de waterval willen? Nee dat willen we niet. We worden bij de ruines afgezet. Toeristische trekpleister. Het is een lang weekend ivm 1 mei op maandag. a.s. Dus redelijk wat lokale toeristen. Deze brug is de toegangweg naar de ruines Deze zijn deels gerestaureerd) van een Inca fort. (Pucara) Er is ook een botanische tuin (cactussen) en er zijn marktkraampjes.

'845072' door Jan10e '845072' door Jan10e

ArgentiniëBuenos Aires

ArgentiniëBuenos Aires

Ga flaneren in Puerto

Jan10e

Wil je de drukte van de binnenstad ontlopen... Op zoek naar een bankje om te genieten van het uitzicht... Een lekker ijsje scoren? Gebruik maken van happy hour? Hou je van bootjes? Een van de fragatten bezoeken? Hier op de foto is fragat Sarmiento te zien. Of romantisch diner in een van de restaurants? Oude sluis, de oude hijskranen, blik op de nieuwe woon-/werkwijk Je bent wel even bezig om beide kanten van deze havens te ontdekken. Puerto Madero biedt zowel overdag als avond voor ieder wat wils. Zeker niet overslaan.

'844901' door Jan10e '844901' door Jan10e

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Iglesia de San...Fran

Jan10e

Van de hoeveelheid kerken en kathedralen die ik al af niet ook bezichtigd heb is deze kerk in Salta zeker de meest kleurrijkste. St Fransciscus. Al slenterend rondom de Plaza zie je de toren zeker niet over het hoofd. Ook binnen word je er stil van. Maar er zijn dan ook paar mensen aan het bidden. Salta is vergeleken met Buenos Aires en Cordoba maar een 'dorp' en aantrekkelijker dan het iets noordelijker gelegen Jujuy. Daar hadden we even een overnachting omdat het airport van Salta aantal dagen buiten gebruik was. Maar om de Huamahuaca regio te bezoeken was Jujuy wel weer ideaal.

'844752' door Jan10e '844752' door Jan10e

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Kippenvel bij Perito.

Jan10e

Als gelukkige winnaar van de vliegtickets van Air Europa naar Argentinie ben ik het aan mijn reisreporterstand toch wel verplicht om (eindelijk) wat van me te laten zien en horen. Ben van de laatste dagen aan het genieten. Alles wat ik heb beschreven in het ingezonden stuk heb ik mogen ervaren. Nu in Cordoba nog wat stadsleven en cultuur en nog de eeuwenoude Jezuïeten estantias in de regio bezoeken. Helaas is de vlucht overmorgen terug naar huis. Het is een reis met openbaar vervoer geworden. Met airporttransfers en taxi's van en naar accommodaties. Behalve dan 3 binnenlandse vluchten omdat in Patagonie het seizoen op het einde liep en we niet rechtstreeks met busverbinding meer naar Bariloche konden. Wel met een fikse omweg, maar zolang de tijd had ik nu ook weer niet. En excursies vanuit El Calafate om zoveel mogelijk in korte tijd te bewonderen. Mooi om nu toch na 25 jaar wel Perito Moreno en Torres del Paines te bewonderen en de regio Huamuaca en Purmamarca op ons gemak te verkennen. Maar wat ons ook zeker heeft verrast is de regio ten westen van Salta, RN40 naar Cafayate. Uren hobbelen in bus maar megamooie uitzichten. Al met al een memorabele reis. Ook Buenos Aires heeft prima sfeertje wel, maar daar ook wat achter geldzaken aangezeten. Bv. in de rij bij pinautomaten. Je kunt hier nl. maar max. 3000 (120 €) pesos per keer pinnen (en dat kost dan zo'n 9 euro) Terwijl op vele plaatsen geen creditcard wordt geaccepteerd. Achteraf viel het nog wel mee want de debetcard ging 75% toch wel in restaurants. Dat is relatief een 'goedkoop' betaalmiddel hier. En nog een tip: als buitenlander betaal je niet de 21% tax over de overnachtingsprijs op vertoon van paspoort en stempel en met CC (soms ook debetcard) betaling. Tickets winnen is geweldig. Gelukkig had ik voldoende eigen zakgeld om mijn reiswensen waar te maken. De eerste blik op de gletsjer was echt HET kippenvelmoment van de reis. Niet omdat het zo'n koele dag en ijzige bestemming was maar omdat ik daar vanwege een gewonnen prijs kon zijn met mijn lief waarmee ik al 25 jaar over de wereld mag reizen. 25 jaar terug waren we in juli in Patagonie (toen nog actief in het onderwijs) en konden we de gletsjer niet bereiken. Nu is het dan wel gelukt! Nogmaals dank Columbus en Air Europa.

'572679' door Jan10e '572679' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Silo hotel

Jan10e

Als je de website van het Silohotel bezoekt heb je de neiging om er in elk geval te gaan kijken. In de bar op de hoogste verdieping kun je ook als je er niet logeert een drankje drinken/hap nuttigen met vrij uitzicht over de stad en tafelberg. Er logeren gaat mijn reisbudget te boven. Zoveel wil ik niet voor een overnachting betalen. Maar knap staaltje werk om dit te bouwen.

'572630' door Jan10e '572630' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

6e verdieping Mocaa

Jan10e

Natuurlijk als je ergens al paar kent bent geweest en er is iets nieuws te bewonderen dan wacht je niet tot het laatste moment. Het kwam nog goed uit ook om de eerste vrijdag al naar het Museum Of Comtepory Art of Afrca te gaan want het is dan na 16.00 half geld. Alleen het gebouw is al bijzonder hoe ze de oude silo's getransformeerd hebben. Hier op de 6e verdieping op binnenterras... Zo zie je Tafelberg in Mozaïek. Wij zijn best snelle kunstkijkers. Maar je zult hier toch minimaal wel twee uur voor uit moeten trekken.

'572472' door Jan10e '572472' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Eentree hal MOCAA

Jan10e

In de afgelopen 10 jaar heb ik V&A waterfront zien veranderen. En dan bedoel ik vooral het Silodistrict. Eerst ongebruikt en verlaten deel van de haven met als stille getuigen de graansilo's. Toen veranderde het in een bouwput. En konden we na paar jaar er ook parkeren. Dat was als eerste geregeld. Het Silodistrict is lange tijd nog een grote bouwput gebleven. Maar sinds dit jaar: geen hijskraan of werkhelm meer te bekennen. Hotels, restaurants en flats. Wat een leuk gebied erbij. Wel hightech en voor 'luxe paarden'. Maar er is ook voor een gemiddelde portemonnee te besteden. Het museum MOCAA (contemporary art) gevestig in de silo's kost slechts 180 Rand. Op 1e vrijdag van de maand vanaf 16.00 uur half price. En er worden ook (gratis) concerten georganiseerd op het plein naast de Silo's. Heel bijzonder hoe de architectuur van de silo's nog terug te zien is aan de binnenkant van het museum. Elementen als de grote metalen bakken en kranen zijn in het basement ook te zien. On top is het luxe Silo hotel. Maar vanaf de 6e vedieping van het museum ook al prachtig zicht over de stad.

'572421' door Jan10e '572421' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Maidens Cove, Campsba

Jan10e

T was alweer enkele jaren geleden dat we de parkeerplaats bij Maidens Cove zijn opgereden. Dus ik gooi op het laatste moment het stuur om. Het is mooi helder weer. Hier uitzicht op Campsbay en de 12 apostelen. Er is een Tidal Pool en sanitaire voorzieningen. Braaien kan er natuurlijk ook. Er lopen wat aardige verkopers om hun art aan je te showen, maar niet hinderlijk. Even verderop kun je de landingen bekijken van de parasailors die van Lions Head naar beneden komen zweven. Ook nog even gekeken bij het restaurant The Bungalow dat er een afslag naast ligt. (of even lopen). Tafels met prachtig zicht op de oceaan en deftige (vis)kaart. Daar ga je niet even een half uurtje zitten voor een snelle hap. Dus ik kan jullie niet vertellen of het ook lekker was. T Zag er wel allemaal pico bello uit.

'572155' door Jan10e '572155' door Jan10e

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Dassie

Jan10e

Het leuke van een overnachting in het stormsrivier camp in Tsistikamma NP is dat je de namiddag nog lekker kunt rondstruinen. De dagjesmensen zijn weer vertrokken. Ook deze Dassie geniet van de warmte op de rotsen in de namiddag.

'572087' door Jan10e '572087' door Jan10e

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zondagmiddag chillen

Jan10e

Op zo'n warme zondag kun je maar het beste met je vrienden op het asfalt of beton liggen chillen met een paar vrienden. Of van de paal afduiken/springen. Op de groene vw staat een grote letter L zag ik toen ik er omheen liep. Maar ik zag ook dat de driver bier zat te drinken , verstopt in grote zak... En die hond die zo loopt te trekken... de meeste honden zijn hier heel aardig. Houtbaai harbour. Ga er visje eten of neem een excursieboot naar sealisland. En anders zijn er nog de souvenirsstalletjes.

'572022' door Jan10e '572022' door Jan10e

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Oude vloot

Jan10e

In de haven van Houtbaai mag je zo de pier oplopen. Er zijn er twee. Tussen de viskramen en restaurants door zijn wij eens de korte pier opgelopen. Veel oude vloot en vooral in kleur blauw.

'571936' door Jan10e '571936' door Jan10e

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Fontein Clay Café...H

Jan10e

Deze jongens hadden blijkbaar genoeg van het pottery painting in het Clay Café. Ze gingen met het hoofd koppie onder. Het was ook wel warm moet ik zeggen. Wij zaten aan een lekkere koffie en deelden een worteltjestaart. Daar had je ook wel met 4 van kunnen eten trouwens. Kinderen zochten verkoeling bij de fontein nadat ze op de trampolinesal hun energie hadden kunnen botvieren. In het café koop je blank aardewerk in de vorm van schaal, kop, theepot, bus, minion enz. Dan kies je 3 kleuren verf. Of meer zo je wil. En dan mag je je eigen creativiteit loslaten. Nummer erop en over 3,5 week geglazuurd en afgebakken ophalen. Zelf om 17.00 uur waren nog vele tafels bezet met families en vriendinnen. Maar ook jong stel dat zeer geconcentreerd een serie kommen aan het beschilderen was. Een leuke activiteit! En je kunt er dus ook prima alleen koffie drinken of maaltijd nuttigen. Vooral locals. Zondagnamiddag nog best druk.

'571925' door Jan10e '571925' door Jan10e

Zuid-AfrikaWest Kaap

Zuid-AfrikaWest Kaap

Seal in Houtbaai

Jan10e

Helemaal bij Fish on the Rocks in Houtbaai heb je een mooi uitkijkpunt. Er staan kanonnen nog van de west battery. Er vliegen meeuwen die frietje willen verschalken en als je geluk hebt ook de seals die mooie capriolen maken of even uitrusten op een rots. Op vrijdag, zaterdag en zondag is er Houtbayi harbour market met foodstalls en mooie producten. Houtbaai. Er is altijd wel wat te beleven.

'570389' door Jan10e '570389' door Jan10e

Groot-BrittanniëWales

Groot-BrittanniëWales

Stadsklok Chester

Jan10e

De mooie stadspoort en klok in het centrum van Chester. een alleraardigst stadje op de grens met Wales. Veel historische gebouwen (vakwerk) en dubbele galerijen met winkels. Prachtige kathedraal, stadsmuren en kanalen... Leuke stad om gezellig te winkelen, drankje te drinken aan kade van het kanaal of in het centrum. Genoeg te doen en te beleven, ook in de omgeving.

'569987' door Jan10e '569987' door Jan10e

Groot-BrittanniëWales

Groot-BrittanniëWales

Detail Anker

Jan10e

Een bescheiden plaats, maar afwisselend genoeg voor een stop en lunch. Vriendelijk stadje wel. Leuk om er even te struinen. Aberdyfi dus. Het heeft een haventje, yachtclub... Vandaar dus dit detail van een roestig anker. Genoeg restaurantjes of broodjeszaken. Ook mooi zandstrand trouwens. Het ligt tegen de hellingen aangeplakt en dus mooi uitzicht van boven. Volg de A493 langs de rivier Dyfi. Je kunt er ook gerust een overnachting plannen. Wij zijn echter op weg naar Cearnarvon waar ik overnachting geregeld heb.

'569876' door Jan10e '569876' door Jan10e

IJslandWestland

IJslandWestland

Watervalletje in t...

Jan10e

Het Sneafelssness schiereiland is zeker als je maar een korte tijd op IJsland bent een rondje dat je zeker niet moet overslaan.De route 54 brengt je vanzelf langs mooie uitzichten op de kust of zoals hier over een fjord. We zijn hier vlakbij de Kirkjufell, maar zijn niet die waterval daar gaan bekijken. Terwijl die echt heel mooi is zie ik nu bij een paar foto's hier op de site. Wij zijn op weg naar de Sneafellsness. Het is helder deze ochtend, dus bovenop de vulkaan moet het ook prachtig zijn. We willen boven zijn alvorens het weer evt. gaat omslaan. Het is half september en ik moet zeggen dat we elke keer toch wel van deze mooie blauwe lucht hadden.

'569848' door Jan10e '569848' door Jan10e

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Snaefellsjokul

Jan10e

Een mooie doorsteek van de noordkust naar de zuidkust van het Sneafelsness schiereiland is langs de vulkaan Sneafellsness. Route 570. Dit kan met een gewone auto maar een paar weken per jaar. Dus het is een voordeel om in september te gaan. Toen was de weg nl. nét open! Het is erg vulkanisch allemaal. Maar het groen komt er ook alweer doorheen.

'569791' door Jan10e '569791' door Jan10e

Zuid-KoreaJeju-do

Zuid-KoreaJeju-do

Ilchulbong

Jan10e

In het oosten op het eiland Jeju is een schiereiland met een vulkaankrater, de Ilchulbong. Deze foto genomen vanaf de 'dijk' ernaar toe. Het dorp hier heet Seongsan-ri. Er zijn hier een aantal bezienswaardigheden als de krater zelf, de Haenyo vrouwen (duiksters), zwart strand en een kleine tempel Dong Am Sa. Ook is er een haven voor vissersboten en kun je er de boot nemen naar het eiland U-do. De digitale lijn is het wandelpad naar het begin van de trappen in de rots naar de kraterrand. Daar waren we wel even mee bezig!

'569788' door Jan10e '569788' door Jan10e

Zuid-KoreaJeju-do

Zuid-KoreaJeju-do

Basaltkust Jeju

Jan10e

Nee dit is niet Giant's Causeway, Lijkt er wel wat op. Deze kolommen van basalt zijn te bewonderen aan de zuid kust van Jeju bij o.a. het Jungman Resort. Over een lengte van 2 km zie je het resultaat van snel afkoelende lava die dan stolt. De rotsblokken zijn in de vorm van een (6 hoeken en kanten. (hezagon) Behalve dit zicht is er ook een mooi park bij met beelden: de dolharubang (‘stenen grootvaders'). Om het eiland te verkennen hebben we een auto gehuurd. (links rijden) In twee dagen hebben we veel kunnen bekijken.

'569787' door Jan10e '569787' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Quebrada de Humahuaca

Jan10e

Toch vreemd dat er bij de soort reis geen keuze is voor rondreis met openbaar vervoer. In 1993 hebben wij een lange reis gemaakt door Zuid Amerika. Uruquay, Paraquay, Argentinie, Chilli en Bolivia. En dan is het cultuur, natuur, pool, strand en stedenreis ineen. Of wordt het dan een expeditie? Een paar foto's daarvan zijn gescand. Deze foto is gemaakt op het traject Uyuni (Bolivia) naar Salta (Argentinie). We zijn hier met de bus langsgereden en de foto is uit de bus genomen. Het is het kleurrijke gebergte van Quebrada de Humahuaca. Ik herinner me nog dat bij de grensovergang iedereen de bus uit moest om alles te laten controleren. (geen etenswaren e.d.) En ik zat alweer in de bus toen ik me bedacht... had je niet je rugzakje bij je? Afijn... die stond gelukkig nog in het kantoor (met alles er nog in)

'569526' door Jan10e '569526' door Jan10e

Zuid-KoreaHaeinsatempel

Zuid-KoreaHaeinsatempel

Trom en bell tower...

Jan10e

Als je de bus uitstapt waan je je al op een bijzondere bestemming. Vanuit Deagu is de Heansa tempel met openbaar vervoer prima te bereizen. We hebben er een dagtocht van gemaakt. Prachtig bos en berggebied. Het ligt in het Gayasan NP. De entree naar de tempel is al een en al symboliek. In de tempel vele paviljoens. Dit is het Trom en Bell paviljoen. De Haein-sa tempel is bekend als de bewaarplaats van de Tripitaka Koreana. Dit zijn maar liefst ruim 80.000 houten blokken waar alle teksten van de boeddhistische leer in zijn gesneden.

'569446' door Jan10e '569446' door Jan10e

Zuid-KoreaJeollanam-do

Zuid-KoreaJeollanam-do

Gelukswensen:...Schil

Jan10e

De schildpad staat o.a. symbool voor een lang leven, wijsheid, kracht en betrouwbaarheid. Laten we daar dan 2018 maar mee beginnen! Ik voeg er persoonlijk nog gezondheid en voorspoed aan toe! Vanuit Yeosu maken we een tochtje naar het uiterste puntje van het eiland waar de tempel Hyangiram boven op een heuvel staat. De schildpadden staan hier op een binnenplein bij elkaar en ze hebben muntjes op de kop. Er is een gebed aan de gang, dus ik vermoed dat de muntjes door de tempelleden hier zijn neergelegd.

'569318' door Jan10e '569318' door Jan10e

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Vliegen vanuit Maun

Jan10e

Hoe combineer je 3 regio's in een week? Per propellorvliegtuigje vanuit Maun! In het laagseizoen (eind maart) is dat qua prijs nog goed te doen. (vonden wij dan) Gedurende de vluchten van kamp naar kamp hadden we elke keer weer een enthousiaste piloot die met ons de checks deed. Daarbij dan ook de vraag: of we het leuk zouden vinden om laag te vliegen? Jaaaa. was natuurlijk ons antwoord. Out of Africa gevoel. In de kampen prive safaris met gidsen en trackers. Prachtige safarimomenten. Respectievelijk: Deception Valley Lodge, Odd Balls en Savuti. Ik had alles vooraf geregeld via de mail vanuit Zuid Afrika met footsteps-in-africa.com (Hoewel ik ook geniet van de meer budgetvriendelijke safari's op eigen houtje in Zuid Afrika)

'569313' door Jan10e '569313' door Jan10e

Zuid-AfrikaWild Coast

Zuid-AfrikaWild Coast

Trennerys strand...ko

Jan10e

Je kunt er gerust een gezins strandvakantie van een paar dagen doorbrengen, maar zo onderweg langs de wild coast is het ook een mooie overnachtingsplek voor een nacht. We arriveren er net voor de lunch. In de middag verkennen we de lagune en het strand. We zijn niet de enige bezoekers.... Vind het toch wel apart om koeien op het strand in het zand te zien liggen of zoals hier het strand op lopend. Een fijne plek is het Trennerys hotel. Vergeet niet om korting te vragen als je al wat op leeftijd bent. Want een aantal hotels in deze regio hanteren een pensioners rate. Zeker in het naseizoen. Als je van het zuiden komt, bereik je het nog over asfalt. Kom je van het noorden heb je vele kms grondpad achter de rug!