Jan10e

'865701' door Jan10e '865701' door Jan10e

ChiliTorres del Paine NP

ChiliTorres del Paine NP

Uitkijkpunt Salto...G

Jan10e

De laatste mirador van de dag. Een mooie afsluiting van een prachtige excursie door Torres del Paines. We hebben net een stuk gewandeld richting mirador Cuernos en op de terugweg slaan we nog af naar deze waterval. Er wordt een terras gebouwd om in de toekomst veilig naar de waterval te kijken. Ook zien we nog alpaca's. Ons vervoer staat geparkeerd bij Refugio Pudeto. Een leuke plek voor nog een kop warme drank en toiletbezoek alvorens de 2,5 uur durende terugrit naar El Calafate te beginnen. De excursie hebben we in El Calafate geboekt bij Patagonia Chic in de hoofdstraat maar werd uitgevoerd door South Road. Alles pico bello geregeld en uitgevoerd.

'861988' door Jan10e '861988' door Jan10e

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Uitkijk Zeedijk...Gou

Jan10e

In Uitdam zit een goeie zeilmakerij. En aangezien wij de fok aan gort hadden gezeild moest er een nieuwe op. Het leuke is dat je dan weer eens een leuke autotocht maakt door het Noord Hollandse landschap. En in plaats vanaf het water de dijk zien, nu vanaf de dijk het water zien. De zeedijk is bij uitstek een prachtige route voor fietsers. Maar om een fok tussen de snelbinders te binden vonden we toch wat lastig. De Gouwzee ligt er gladjes bij. Monnickendam, Marken, Uitdam, Durgerdam, Broek in Waterland... Een rondje polderen....

'861942' door Jan10e '861942' door Jan10e

ArgentiniëNoordwest Argentinie

ArgentiniëNoordwest Argentinie

Geologie langs NR40

Jan10e

De RN40 spreekt tot de verbeelding. Loopt helemaal van Noord naar Zuid en volgt de Andes. Vooral in het zuiden een heel avontuur. Het traject dat wij vandaag met de bus doen is grotendeels wel geasfalteerd. Van Cachi naar Cafayate met een overstap van ruim 2 uur in Angastaco. We hebben geluk, want deze overstap is niet elke dag mogelijk. Vertrek is kwart voor 12 (konden we nog Cachi verder ontdekken) en verwachte aankomsttijd in Cafayate is18.00 uur. De bus rijdt onderweg de diverse dorpjes in om mensen in en uit te laten stappen. Ook is er onderweg een toiletstop. Deze keer hobbelen we in een oude bus, maar dat is ook wel te begrijpen dat de bussen hier behoorlijk wat te lijden hebben dat ze niet een nieuwe bus laten rijden. Belangrijk is dat de chauffeur erg kalm rijdt want het is een en al bochtenwerk. En hij heeft ook tijd om op diverse plekken even een krant af te geven. En om twee jerrycans met wijn achter zijn stoel te parkeren. En hoewel het traject na Angastaco nog mooier is en we dan echt door diverse kloven rijden, je echt wordt opgenomen door de geologische structuren van de bergen, geeft dit beeld vanuit de rijdende bus genomen al een voorproefje van wat nog komen gaat.

'861920' door Jan10e '861920' door Jan10e

Zuid-AfrikaCape Town

Zuid-AfrikaCape Town

Broekie Lace...Consta

Jan10e

Een aantrekkelijke plek om in de buurt van Kaapstad een wijntje te proeven is Constantia Glen. Deze wijnboerderij ligt aan Constantia Mainroad op weg naar Houtbaai. Net onder Constantia Neck waar je hier op uitkijkt. Je kunt er heerlijk zitten op de veranda met Broekie Lace en genieten van de entourage van het gebouw, de tuinen en de wijngaarden. Mooie vogels vliegen er rond die zich tegoed doen aan de bloemen van de Protea's. Behalve wijn proeven kun je er ook lunchen of een kaasplateau bestellen. In het zomerseizoen hebben ze wat langere openingstijden ingesteld zodat je niet meer om 17.00 hoeft 'op te krassen'. Want dan is het tenslotte juist borreltijd. Dus niet al staande effe snel 4 wijntjes proberen.... maar lekker op je gemak gaan zitten en genieten van het uitzicht, de wijn en de hapjes. Wat betreft de opties die er zijn aan Constantia Mainroad is dit toch wel mijn favoriet.

'860823' door Jan10e '860823' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Pak eens een film in.

Jan10e

In de zomer is het op woensdag bioscoop avond in Kirstenbosch. Ik ben er nu twee keer geweest. We wachten altijd toch even het weer af en houden dan de vingers gekruisd of er nog twee kaartjes zijn. Eenmaal ´binnen´ huren we ook twee stoeltjes en dekens. We gaan dan wel vroeg om de rijen voor te zijn en gebruiken het uur om te picnicken. Er zijn wat foodstalls en koffiekraampje. Maar je eigen spullen meebrengen is geen probleem. Het is best gezellig zo met z´n allen op het gras te zitten. De film begint pas als het gaat schemeren. Op een heldere avond zie je de sterren en de (volle) maan. De aanwezigheid van de bergen rondom en de ondergaande zon op de bergen maakt het een bijzondere avond. Met het juiste gezelschap dan ook he. De films die gedraaid worden zijn voor elk wat wils. Weinig toeristen, vooral veel locals. Het programma is te vinden via http://thegalileo.co.za/venues/kirstenbosch-gardens-newlands/ Óok op andere avonden zijn er door Galileo Open Air Cinema filmvoorstellingen op mooie lokaties. Maar daar heb ik nog geen voorstelling bijgewoond.

'857528' door Jan10e '857528' door Jan10e

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Maak een trip naar...

Jan10e

Vanuit El Chaltan hebben we een dagtrip gemaakt naar Lago El Desierto. De excursie is goed verzorgd. We volgen route 23 en maken onderweg stops bij watervallen en stroomversnellingen. Het is een berg en bos en waterroute. Tijdens de stop bij Salto del Anillo lopen we naar de rivier Rio Caladon de los Toros. Hier is een stroomversnelling. We lopen een stukje stroomopwaarts langs de cascades. Hier is deze foto gemaakt. Met de bus weer verder naar het meer voor een boottransfer naar het startpunt voor de wandeling naar bv. glaciers viewpoint.

'855082' door Jan10e '855082' door Jan10e

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Modjadji Cycad Reserv

Jan10e

Dicht bij de Modjadjikloof, heeft het 305 ha Modjadji Nature Reserve de grootste concentratie van alleenstaande cycade bomen. Ook wel bekend als de 'Modjadji palm'. We hebben een erg leuk onderkomen gevonden iets ten zuiden van Tzaneen in de bergen aan de oude postkoetsroute. Het hotel heet dan ook: Coach House hotel and Spa. Vanuit dit hotel hebben we een ' cirkel' dagtocht gemaakt naar het Cycade reservaat. Landelijke tocht met mooie landschappen en dorpen. In het reservaat staan picnictafels. Het winkeltje was gesloten, maar de toiletten open. (beetje entree wordt er geheven bij de gate) We wandelen tussen de cycades door. Nee t zijn geen cactussen. Maar mooi geschubt. Met palmbladeren. Sommigen groeien recht omhoog. Anderen buigen over. Sommigen jong, de meesten al heel oud. De cycaden staan tegen de heuvel. De P plaats is boven op de heuvel. Dus voor het wandelen loop je eerst het pad en de traptreden af. Er zijn ook nog uitzichten over de vallei. Vond het toch wel een leuk bezoek hoor. Daarna door naar de Big Baobab. (Deze is echter ingestort). Terug bij Tzaneen zijn we nog naar Tzaneendam gereden om over het water te kijken. Er was niet echt veel te zien, behalve de dam dan. De volgende dag rijden we naar Kruger via Phalaborwa gate. t Was leuk om sinds 2009 weer een stukje van Limpopo te hebben verkend.

'853832' door Jan10e '853832' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Nog zand genoeg....

Jan10e

Om het dorp Tilcara binnen te rijden/lopen moet je de rivier oversteken. Vanaf de brug gezien heb je dit uitzicht. De rivier is de Rio Grande. Het is na vieren. De mannen zijn gaan werken pas in de namiddag hoop ik voor ze want het is een warme dag. Het zand zal gebruikt worden voor cement vermoed ik.

'853785' door Jan10e '853785' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Beklim de trappen in.

Jan10e

In het stadje Humahuaca is er een behoorlijke monumentale trap naar het monument van de Helden van de onafhankelijkheid. Er zit een gerimpeld sympathiek oud dametje op deze trap kruiden te verkopen. Het monument is enorm. En in mijn opinie beetje te groots voor dit lieflijke dorp. Maar natuurlijk toch naar boven om te zien hoe het uitzicht is. De gekleurde bergen liggen op flinke afstand. Cactussen staan hier op de heuvel. Achter het monument langs loop je zo een pittoresk kerkhof op. Maar het mooist vond ik toch deze toren (doet geloof ik dienst als duiventil) omlijst door de cactussen tegen de strak blauwe lucht.

'853593' door Jan10e '853593' door Jan10e

ArgentiniëNoordwest Argentinie

ArgentiniëNoordwest Argentinie

Daar kom je niet...zo

Jan10e

Een alleraardigst plaatsje om te overnachten is Cachi. Vanuit Salta ben je er in een uurtje of 4. Met de bus dan. Ik heb de prachtige tocht eerder al omschreven. Natuurlijk beetje flaneren in de avond (na het inchecken was het toch al gaan schemeren) en in de vroege ochtend. Diverse opties voor een drankje en een hap. Afhankelijk van waar je loopt heb je zicht op de bergen met een deken van sneeuw. Het dorpsplein met de kerk, het museum, oude heertjes die op een bankje zitten, het locale schooltje, auto's die als marktkraam dienen voor groente en bv. damesondergoed... Want een supermarkt of andere winkel is er niet. Behalve voor wat toeristische items. Heb later nog wel een klein winkeltje gespot. Opvallend zijn de hoge stoepranden in Cachi. Hier in combinatie met een gebarricardeerde deur.

'851467' door Jan10e '851467' door Jan10e

ChiliTorres del Paine NP

ChiliTorres del Paine NP

Lunchstop Cascada Rio

Jan10e

Tijdens de excursie vanuit El Calafate naar Torres del Paines zijn er diverse stops om van de indrukwekkende bergen en meren te genieten. Om de grens te passeren is al een heel gebeuren. Bus uit. Paspoort stempel Argentinie uit, bus in, stukje met de bus, bus uit. Paspoort stempel Chili in... bij Paso Rio don Guillermo... we mochten zowaar het stukje lopen naar een leuke cafetaria bij de rotonde: El Ovejero. Dan rijden we via de i150 en de i156 en i166 naar de waterval Rio Paines. Om het lunchpakket te nuttigen. De lunchpakketten zijn bij de excursie prijs inbegrepen. t Is een prachtige plek zonder picnictafels. Dus lekker in het gras of op een kei zitten. De Torres zijn nog echt heel ver weg. Zitten nog bijna helemaal verstopt in de grijze wolken. Tijdens de lunch kwam wel net het zonnetje door en was er blauwe lucht te zien.

'851319' door Jan10e '851319' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Humahuacavallei

Jan10e

Vanuit Tilcara hebben we met de openbare bus een dagtocht gemaakt naar Humahuaca. Het is een boemel want stopte overal en nergens. De passagiers die onderweg nog instapten gingen allemaal naar de markt in Humahuaca want ze kwamen bepakt en bezakt en eentje zelfs met flinke bossen bloemen de bus in. Ze kenden elkaar allemaal. Maakten praatjes met de chauffeur en vooral onderling. Allemaal erg vriendelijk en gezellig. De regio is bekend om de diverse kleuren in de bergen. Soms vooral rood en roze. Hier nog niet zo diep van kleur. Dit landschap is vanuit de rijdende bus genomen in de buurt van Huacalera.

'848108' door Jan10e '848108' door Jan10e

Zuid-AfrikaJohannesburg

Zuid-AfrikaJohannesburg

Reis eens met de...Sh

Jan10e

De eerste keer dat we gingen overwinteren in Zuid Afrika was in 2008. Toen nog heel veilig een startarrangement via OAD met KLM incl. 2 hotelovernachtingen geboekt. Dat is tegenwoordig wel anders. Meestal vliegen we met een tussenstop of maken een stopover. En in 2008 sprongen we ook niet gelijk in een auto zoals we nu altijd wel doen. Nee... we gingen met de trein van JHB naar Port Elizabeth en werden daar opgehaald door familie en bleven eerst bij hen om te acclimatiseren. (daarna door naar Kaapstad en nog een 3 weekse autoreis Namibie op de bonnefooi) Afijn... Waarom deze intro... omdat het ons wel weer eens leuk leek om de trein naar JHB te nemen ipv weer 1600 km te rijden in een paar dagen. Nu zelf de tickets geboekt op de website. Easy peasy. Goedkoopst is 2 persoonscoupé in Tourist Class. De Premier Class is van een totaal andere prijscategorie. De rit duurt 26 uur. Om wat dichter bij het station van Kaapstad te zijn en de auto tijdig in te kunnen leveren verhuizen we eerst nog voor 2 nachten naar een appt. in de Kaapstad zelf. Wat een herrie! Dat zijn we helemaal niet meer gewend al die stadgeluiden. Maar wel leuk om mee te maken. Zijn vroeg genoeg op het station. Met de code die ik per mail heb ontvangen haal ik de treinkaartjes op, nemen nog een ontbijtje en dan kunnen we naar het perron. De reis duurt zo'n 26 uur. Beddengoed huur je voor een paar euro. De trein was niet vol. We werden met zijn tweeen in een 4 persoonscoupe overgeplaatst. Heel plezierig. Vriendelijke bemanning aan boord. Lunch en diner zijn te gebruiken in het restauratie rijtuig. Vooral het diner is sfeervol. We rijden dan door de Karoo en de zon gaat onder. Glaasje wijn erbij.... Helemaal leuk. Ergens in de nacht lopen we 6 uur vertraging op. Heb er niks van gemerkt. t Was bij Kimberley. De Bluetrain had panne met de locomotief en die hebben onze locomotief gekregen. Wij moesten wachten op een andere. De treinreis is de ideale manier om een goed boek te lezen.De extra uren ging ik wel ´voelen´ toen de officiele 26 uur verstreken waren. Het is inmiddels snikheet geworden. Alle ramen staan tegen elkaar open, maar t is vooral warme wind dat binnen waait. Hebben nog maar een tukkie proberen te doen. Eindelijk is de skyline van Johannesburg in zicht! http://www.southafricanrailways.co.za/

'847014' door Jan10e '847014' door Jan10e

ArgentiniëBuenos Aires

ArgentiniëBuenos Aires

Hondenuitlaatservice.

Jan10e

Na ons bezoek aan Cementario de la Recoleta op zoek naar een café voor een koffie. Daar hoef je in de wijk Recoleta niet ver voor te lopen... Behalve cafés is dit ook de wijk met palacio´s en consulaten. Blijkbaar hier ook veel hondenbezitters die een hondenuitlaatservice in de arm nemen. De poep werd netjes opgeruimd. Ook op de foto de taxi´s die in Buenos Aires welig tieren. Een aantal keer gebruikt. Steeds een keurige deur tot deur service en gewoon goedkoop. Chauffeurs spreken nul komma nul engels maar de naam van de straat of het hotel herkennen ze wel als je het uitspreekt. Ook prettig dat er werkende meters in de taxi´s zitten.

'846967' door Jan10e '846967' door Jan10e

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Kale grillige bergen.

Jan10e

We hebben de reis van El Calafate naar El Chaltén met openbaar vervoer gemaakt. Busticket vooraf gekocht in El Calafate. Word je de volgende ochtend bij je hotel opgehaald en naar het busstation gebracht. De reis duurt een kleine 3 uur en er is een stop onderweg om evt. iets te nuttigen en om gebruik te maken van het sanitair. Langs Lago Viedma loopt route 23. We hebben de R40 verlaten. Zeker de heenreis is verrassend afwisselend qua landschap. Het is een verlaten gebied. Dit stuk van de route heeft deze kale grillige bergen. Bus stopt verder nergens, dus met beetje geluk foto´s door het raam nemen....

'846703' door Jan10e '846703' door Jan10e

ChiliTorres del Paine NP

ChiliTorres del Paine NP

Mirador Cuernos

Jan10e

Vanmiddag heb ik de foto's van 25 jaar geleden er eens bijgepakt. Die zitten nog in 26 enveloppen met gemiddeld 35 foto's. Nooit ingeplakt omdat we in 1993 het er niet over eens konden worden welke we wel en niet zouden gebruiken. Toen zijn we gestrand in Rio Turbio. Dat ligt hemelsbreed niet ver van Torres del Paines. Maar in de maand juli konden we toen gewoon niet bij Torres del Paines komen. Rugzakreis en aan autohuur dachten we gewoon nog niet. En dat was er toen ook denk ik helemaal nog niet. Rio Turbio was heel deprimerend met schoorstenen die vieze rook spuwden. Daar wilden we snel weer weg. We hebben proberen te liften naar Rio Gallegos, want de bus ging pas in de namiddag weer. Mocht niet baten... t was wachten geblazen op de bus. Nu met de gewonnen tickets naar Argentinie kon Patagonie in de herkansing! En stond Torres del Paines net als Perito Moreno op de to do list. Vanuit El Calafate hebben we een lange dagtocht gemaakt naar Torres Del Paines. Met zo'n truckbus. Alles keurig netjes geregeld en verzorgd. We zijn niet echt dichtbij de Torres geweest... een dagtocht lopen heb ik gewoon niet (meer) in de benen zitten... Dus om dan daar te overnachten om te hiken, dat was voor ons niet van toepassing. Als ik erover lees, de 'W' enzo... te gek, maar dan had ik eerst flink moeten trainen en die tijd had ik helaas niet (zat nog heerlijk in Kaapstad te overwinteren) Met deze excursie maak je behalve de 2,5 uur heen en 2,5 uur terug... inclusief de grensovergangen genoeg mee om toch een prachtige dag te hebben. De truck stopt bij diverse miradors, zijn steeds omringd door machtige pieken, we lunchen (lunchbox inclusief) bij Cascadas Rio Paines, passeren prachtig blauwe meren, zien de Salto Grande vanaf de weg en maken tot slot een wandeling vanaf Refugio Pedeto naar Mirador Cuernos v.v. Op de foto is het keerpunt van deze wandeling te zien. De echte 'mirador' ligt nog wat verder als ik op google maps kijk. Wij zijn tot hier gekomen. T is met wat tegenlicht, maar het is zoals het was... De hele dag hadden we te maken met deze dreigende wolken, maar gelukkig is er geen spatje regen uitgevallen. t' Was wel koud, had mijn handschoenen aan en sjaal om. De wind woei ijzig.

'846698' door Jan10e '846698' door Jan10e

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Lonely on the road

Jan10e

Na een prima nacht in het Satara camp begeven we ons nog voor zonsopgang alweer op pad. We rijden tot aan het kruispunt met de S100. Er staan hier 'kweet niet' hoeveel auto´s. Dus het is toch al wel drukker in Zuidelijker Kruger. Raampje open... wat is er te zien? Leeuwen. Dezelfde groep als gisteren blijkbaar. Want men had ze hier al verwacht. We zien ze wel, maar echt te ver. Daar gaan we niet op wachten zo tussen alle geparkeerde auto´s in. Een stukje verderop, aan het begin van onze drive zagen we deze giraf voor ons oversteken... Die hadden we anders toch maar weer gemist. We vervolgen onze weg over de S100. Een afwisselende drive. Kan niet anders zeggen. Mooi landschap, genoeg afwisseling in wildlife, mooie plekjes aan de rivier. We rijden de hele loop tot aan Singita en gaan nog naar N´wanetsi Picnic spot. Oh... hadden we maar een bakkie koffie bij ons.... Via Satara-N'wanetsi road weer terug naar het kamp. Deze drive duurde alles bij elkaar zo'n 5 uur...

'846667' door Jan10e '846667' door Jan10e

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Bijzonder...wolkenver

Jan10e

Omdat we nu toch al in Limpopo waren om vrienden te ontmoeten besluiten we om nog wat meer van Limpopo op ons gemak te bekijken. Maar uiteindelijk toch bij Polaborwa het Krugerpark in. Dat was best lang geleden... 2009! Dus met veel enthousiasme een paar dagen op selfdrive safari's in Kruger. Op weg naar Olifantskamp om er nachtje te verblijven zie ik ineens dit bezondere verschijnsel. Een mooie witte 'bal' die achter de wolken nog weer te zien is. Zijn er klimaatdeskundigen/ weersdeskundigen onder de reisreporters die deze wolk kunnen verklaren? Olifantskamp is niet het mooiste kamp. De huisjes staan dicht op elkaar. Maar qua lokatie wel mooi gelegen boven de rivier (ga dus ook zeker kijken bij het terras van het hoofdgebouw) en op niet al te ver rijden heb je al een prachtige namiddag drive langs de rivier. We waren nog net voor het lange paasweekend in Kruger dus acco op de bonnefooi was geen probleem. Bij de receptie steeds voor de volgende nacht het volgende kamp kunnen boeken.

'846663' door Jan10e '846663' door Jan10e

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Spiegeling in...meer

Jan10e

Op verzoek van vrienden hebben we dit jaar onze overwinteringsreis in Kaapstad aangevuld met een trip naar Limpopo. En hebben we twee nachten in het Entabeni Safari Conservancy geslapen.Voor de verwende safariganger valt er qua dieren niet heel veel te beleven. Maar landschappelijk en qua sfeer is het toch weer wel een aanrader. Keuze uit luxe en super de luxe acco. De vrienden hadden al gekozen voor de tentaccommodatie in het Wild Side lodge, dus daar sloten we ons bij aan. Tenten accommodatie maar wel van alle gemakken voorzien. Het is full board regeling. Ochtend en na middagdrive zijn ook inbegrepen. Zo werden er diners in de Boma aangeboden. Met ons vieren een picknick lunch bij een waterval. Het park heeft diverse zones: lage graslanden met de diverse meren, heuvels en bossen en via een kloof met een steile weg omhoog bereik je een plateau op hoogte. Gedurende de twee dagen hebben we alle hoeken van het park wel aangedaan. Leeuwenfamilie, olifanten, giraffen... helaas de cheetahs niet gespot. Mooi vooral is steeds weer het uitzicht op de Hanglip mountain. Zowel in ochtend als in avond kleuren de wolken en luchten er prachtig oranje. Deze is van de 2e namiddag. We zijn op weg naar de sundowner op het plateau. Dus eerst nog een stuk klimmen met de safari jeep naar het hoger gelegen plateau.

'846604' door Jan10e '846604' door Jan10e

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Herfst en gletsjers

Jan10e

Excursie naar Del Desierto-meer vanuit El Chaltén. Ondanks de niet zulke goede weersomstandigheden eind april hebben we toch besloten mee te gaan met de dagexcursie naar Lake Desierto. Mooie route is nr. 23. Afwisselend langs de rivier, meertjes, watervallen en bossen. We stapten in El Chaltén op de 16 pers. bus (uit El Calefate) en begonnen de tour pas om 11.30 uur. Bij het meer aangekomen stappen we op een boot. Hiermee varen we naar het startpunt van verschillende wandelingen. De langste en zwaarste is die naar Glaciers Viewpoint. Dus wij kozen voor de kortste en minst zware. En guess what: ook uitzicht op de gletsjer. Maar wel omlijst door het gebladerte in herfstkleuren. Ondertussen was het begonnen regenen en fijn dat we in de plastic iglo een kop warme koffie kregen na afloop.

'846493' door Jan10e '846493' door Jan10e

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Hike de kortste hike.

Jan10e

El Chaltén is het jongste dorp van Argentinie. Gesticht in 1985. Er zijn alleen hotelletjes, restaurants, reisbureautjes en outdoorwinkels, want alles draait hier om wandelen en klimmen. Zo'n 300 vaste inwoners. Voor niet hikers zoals wij is er toch ook nog wel het een en ander te ondernemen. In de middag na aankomst zijn we achter het informatiecentum een voor mijn benen een fikse heuvel opgelopen in de hoop een blik op de Fitz Roy te kunnen werpen. De weersverwachtingen waren voor de volgende dag niet best en het was nu in elk geval net gestopt met miezeren. Een klein uur (in mijn tempo) een pad (soms stijl) omhoog. Ook nog door bos. Dat gaf wat beschutting tegen de wind. Het is eind april en het is 'frisjes'. Helemaal boven is een rotsplateau met uitzicht over het dorp. De Fitzroy zit verstopt in de wolken. De rivier is Rio de las Vueltas. Ook al de echt hoge pieken niet gezien vandaag, t was toch de klim zeker waard.

'846490' door Jan10e '846490' door Jan10e

Argentinië

Argentinië

Zwerfkei langs Lago..

Jan10e

We reizen met de openbare bus van El Calafate naar El Chaltén. Een mooie rit van ruim 3 uur langs eerst Lago Argentino en vervolgens nog Lago Viedma. Er is een stop onderweg in parador La leona. Hier hebben de bandieten Butch Cassidy, Sundance Kid and zijn vrouw Ethel Place ooit nog eens (1905) verbleven na de bankroof in Rio Gallegos. Het landschap is afwisselend genoeg om naar buiten te blijven kijken. Al rijdende neem ik zo nu en dan een foto door het glas. Hier de uitlopers van de bergen Cierra Norte met een zwerkei op de voorgrond. Deze gletsjermeren hebben een mooie blauwe kleur vanwege "keileem", een sediment dat door de erosieve werking van de gletsjer geproduceerd wordt. Dit fijne poeder mengt met het water en breekt zonlicht waardoor het water een melkachtige turkooise verschijning krijgt. Bij aankomst in El Chaltén maakt de bus een stop bij het informatiecentrum. Is ook gelijk een museum van het gebied. Hikers kunnen zich hier goed laten informeren over de routes en de veiligheid. Ik ben blij dat we El Chaltén ook nog bezocht hebben. Ook al zijn Perito Moreno en Torres del Paines de echte highlights geweest.

'845601' door Jan10e '845601' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Neem Route 33 langs N

Jan10e

Wat jammer toch dat we als thema niet kunnen kiezen voor Rondreis met OV. Dus ik heb nu maar expeditie gekozen. Kan dat als je een rolkoffer bij je hebt?)Want de andere keuzes vallen er niet onder. Ik heb het immers niet met de auto gedaan. Dat zou wel moeten kunnen, maar ik was achteraf blij dat er geen autohuur beschikbaar was, want wat een bochtige route met groot hoogteverschil te overbruggen. Nu heerlijk naar buiten kijken zonder op de weg of de route te hoeven letten. Wij met de lokale bus van Salta naar Cachi. Route 33. De bus vertrok om 14.00 uur dus s'morgens nog een wandeling in Salta gemaakt. Zodra je de bewoonde wereld verlaat wordt het een afwisselend landschap. Heel lange tijd langs de rivier. Dan worden de bergen hoger en hoger. De rode 'tempeltjes' ook hier langs de weg. En bij de gehuchtjes ook het kerkhof tegen de heuvel. Behalve een welkome sanitaire stop onderweg geen fotostops. Fotograferen door het raam. Als er weer een haarspeldbocht is kun je mooi 'achterom' kijken naar waar je vandaan bent gekomen. Ik hoop dat het indrukwekkende landschap toch bij jullie overkomt. Oh de busreis duurt een uurtje of 4. En als de route eenmaal langs het PN Los Cardones rijdt zit je op een bergplateau met weer vlaktes en cactussen. Echt heel veel afwisseling! Het is naseizoen. We zijn de enige toeristen in de bus.

'845600' door Jan10e '845600' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Paardrijden in...Til

Jan10e

Ik heb niet zelf paardgereden in Tilcara. Maar het kan dus wel. Ik denk dat de tocht o.a. naar de watervallen bij Tilcara gaat. In elk geval was nu de werkdag gedaan en vertrokken de ´horseman´ net naar de stal. Ze waren in een vrolijke bui. Dit was bij de brug die op mijn voorgaande foto staat.