Jan10e

'1089888' door Jan10e '1089888' door Jan10e

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Bijeneter bij de...la

Jan10e

Een bijeneter was erg actief. Zat eerst rustig op de weg. Maar begon daarna naar deze boomstronk te vliegen. Verdween weer even, maar kwam daarna met zijn bek vol terug. En dat ging een paar keer zo. Stilzittend op de stronk ging nog makkelijk. Dus na vele keren proberen en goed timen hadden we eindelijk dit mooie shot met de gespreide vleugels bij zijn landing. Wat vliegen die vliegensvlug. We bezoeken het Kruger voor het Paasweekend. Dus konden nog op de bonnefooi in de diverse kampen accommodatie krijgen. (wel steeds 1 avond vooraf het volgende kamp laten reserveren) Op de zaterdag voor Pasen verlieten we Kruger en lieten het park over aan de lokale toeristen.

'1089873' door Jan10e '1089873' door Jan10e

NederlandKeukenhof

NederlandKeukenhof

Kasteel Keukenhof

Jan10e

Op deze winterse zaterdag eerst naar strand van Noordwijk getogen voor een frisse strandwandeling (en we waren de enige niet) en op de terugweg rijden we langs Keukenhof. Én kasteel Keukenhof. Er is onlangs een nieuw museum geopend. Het LAM lisse. Dus wij de parkeerplaats op. Het LAM in het kort: Voor alle leeftijden Kunst en natuur Voedsel in de kunst Een nieuwe kunstbelevenis in 45 minuten (je kunt alleen vooraf online kaartjes kopen en dan is er een tijdslot voor de entree/ dus nooit te vol/ en je loopt a.h.v de museumwifi met je telefoon door t museum) Wij hadden dus geen kaartjes voor 't museum. Bovendien was het al tegen 5 en. Dus hebben ons nog vermaakt door verder over het landgoed te lopen. Mooie tuin en beelden.. Behalve het kasteel, hier in het late avondzonnetje zijn er ook nog andere opstallen. Zeker in gedachten houden want de 'tuin' en de omliggende bebossing zijn echt heel anders dan het toeristische bollenpark aan de overkant. Er is ook horeca met terras. Volgens mij weten nog niet veel mensen van deze aantrekkelijke (wandel- en culturele) plek.

'1089782' door Jan10e '1089782' door Jan10e

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Perito Moreno in...he

Jan10e

Het is natuurlijk prettiger om in het voorjaar of in hoogzomer naar een gletsjergebied af te reizen, maar met de gewonnen tickets was er wel wát speelruimte, maar ook weer niet zoveel dat we konden wachten tot ons najaar. Dus we zijn er zeer laat in het seizoen. Einde herfst. Terwijl hier in Nederland het al lekker voorjaar werd. Ons bezoek aan Perito Moreno beginnen we met de boottocht. Het regent lichtjes, maar t´is toch allemaal indrukwekkend. Bij het uitzichtpunt is het kippenvel omdat wij er 25 jaar geleden niet konden komen omdat het daar toen hartje winter was. En nu stonden we er toch maar mooi. Nu vlieg je trouwens rechtstreeks naar El Calafate. Je kunt verschillende wandelingen maken vanaf het bezoekerscentrum. Wij lopen de meest rechtse zodat we de noordkant van de gletsjer kunnen bekijken. De boottocht liet ons immers de zuidkant zien. Het waait hard en het is best koel. De herfstkleuren geven het een tintje extra.

'1089738' door Jan10e '1089738' door Jan10e

BulgarijeRila-gebergte

BulgarijeRila-gebergte

Classic cars

Jan10e

Dagtocht naar Rilaklooster. Wij reizen met de lokale bus (de Rila special noem ik hem maar even) vanuit Sophia naar het Rila Klooster. Onderweg maakt de bus een tussenstop in het plaatsje Rila waar dan ook van chauffeur wordt gewisseld. We vernemen dat de bus over 20 min. weer verder gaat. Dus kunnen even naar het toilet en maken een wandelingetje. Bij de brug over de Rilskja is een paviljoentje waaronder het afdak hele oude boomstammen? liggen. De brug geeft prachtig zicht naar het Rilagebergte. Er zijn nog wat antieke zaken te bewonderen aan de andere kant. Deze twee oude vervoersmiddelen.

'1089735' door Jan10e '1089735' door Jan10e

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Totempaal haven Haine

Jan10e

Het Glacier National Park hebben we achter ons gelaten. Mooie ervaring, maar door nogal somber weer heeft het gletsjer bezoek niet heel veel indruk achtergelaten. De eerste stop tijdens de cruise van Anchorage naar Vancouver is Haines. Een leuk stadje dat je zo van de boot via de hoge houten steiger binnenwandelt. We maken de cruise met de Statendam. In Haines bezoeken we o.a. het Alaska Indian Art. Er worden totempalen gemaakt en gerestaureerd. Een apart museum is het Hamermuseum. Jawel, allemaal verschillende hamers. Ook wandelen we naar Dalton City. Een 'verlaten western stadje' waar films worden opgenomen. Terug bij het schip hebben we de totempaal bij de haven én de regenboog in t zicht.

'1089710' door Jan10e '1089710' door Jan10e

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Muurschildering in...

Jan10e

Als je in Kaapstad bent, grote kans dat als het zaterdag je naar de Old Biscuit Mill gaat. Door de weeks zijn de winkels daar ook wel open, maar op zaterdag is er een markt met allerlei lekkers en er is dan muziek. Een andere reden om naar wijken Woodstock en vooral Saltriver te gaan en door de wijk te dwalen zijn de vele muurschilderingen. Het is wel beetje opletten geblazen, want het zijn achterafstraatjes. Wél bewoonde wereld. Het zijn (eenvoudige) woonhuizen, smalle straatjes, er lopen scholieren, er staat een kerk, een moskee, winkeltjes en buurtcentra. Afgelopen jaar bezocht ik Saltrivier tijdens IPAF. Int. Public Art Festival. Gedurende 9 dagen werken diverse kunstenaars aan nieuwe muurschilderingen. Ik denk dat ik in februari a.s. nog wel een keer ga: INTRODUCING IPAF 2019 CAPE TOWN INTERNATIONAL PUBLIC ART FESTIVAL We strongly believe that educating present and future generations, promoting dialogue and collaboration and empowering individuals and communities through public art can help promote positive change and attitudes. We are pleased to announce that the theme for the IPAF 2019 is: "GENERATION NEXT: EDUCATE, COLLABORATE, EMPOWER."

'1089705' door Jan10e '1089705' door Jan10e

Groot-BrittanniëWales

Groot-BrittanniëWales

Llantysilio Parish...

Jan10e

Een heel mooi plekje in de buurt van Llangollen is Llantysilio Parish Church. Het ligt boven de horse shoe falls. Hier begint het Llangollen kanaal. In het kerkje hadden we graag onze handtekening gezet, maar het boek was er helaas niet. Het ligt met het bijbehorende kerkhofje prachtig landelijk en de glooiende groene weiden dalen af naar de rivier Dee.

'1089663' door Jan10e '1089663' door Jan10e

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Route 54

Jan10e

De weg R54 richting Stykkisholmur, aan de noordkant van het schiereiland Sneafelsness, laat weer een heel ander beeld van IJsland zien. De scherenkust. Vlaktes, kerkjes, bootjes op klein strandje.... en weer heel verre uitzichten. All the way naar de vuurtoren van Stykkisholmur.

'1089601' door Jan10e '1089601' door Jan10e

MadagaskarAntsirabe

MadagaskarAntsirabe

Stenenbakkerij in het

Jan10e

Het is onze eerste reisdag van Tana naar Antsirabe. Langs de N7. En zijn al helemaal verliefd op Madagaskar. Zo'n voor ons weer bijzondere bestemming. Op zich is Madagaskar heel vruchtbaar. In maart 2013 was het een goed rijstseizoen. En behalve rijst worden er ook groentes verbouwd. Maar om nog wat extra inkomsten te realiseren, zijn er ook stukjes land waar de klei wordt gebruikt om bakstenen mee te maken. En nu maar hopen dat er geen sprinkhanen plaag of tropische storm de oogst vernield.

'1089597' door Jan10e '1089597' door Jan10e

ArgentiniëPurmamarca

ArgentiniëPurmamarca

Kerkhof Purmamarca

Jan10e

In de tekst bij mijn foto Achterom Purmamarca heb ik het over het kerkhof dat je passeert. Kerkhoven laten zien dat nabestaanden de overledenen nog in herinnering hebben en houden. Goed verzorgd en fleurig door de (nep) bloemen. Hier bij Purmamarca ligt het kerkhof op een heuvel, buiten het dorp. Hier geen paadjes tussen de (familie) graven. Dat heb ik bij andere kerkhoven wel gezien.

'1089528' door Jan10e '1089528' door Jan10e

ArgentiniëPurmamarca

ArgentiniëPurmamarca

Achterom bij...Purmam

Jan10e

Waar wij geen rekening mee hebben gehouden is dat 1 mei, ´de dag van de arbeid´ groots wordt gevierd in Argentinie. Wij kwamen er achter toen we 29 april terug kwamen uit Humahuaca bij het Tilcara busstation en het ticket voor de volgende dag naar Purmamarca gingen regelen. Ging er geen enkele bus! Ja pas om 15.00 uur. De 30e was een extra vrije dag en zelf ook al een feestdag. Een feestweekend dus. We wilden niet wachten tot 15.00 uur want ons plan was om ook die dag dan nog naar de Salinas Grandes te gaan. Dus een taxi geregeld die ons om 09.00 zou komen ophalen bij de accommodatie. Op zich liggen Tilcara en Purmamarca niet ver van elkaar vandaan, dus de prijs viel reuze mee. In Tilcara wordt de avond van 29 april gefeest tot in de late uurtjes. Wat een herrie.... Hadden de neiging om uit bed te gaan en kijkje te gaan nemen. Toch maar niet gedaanl. Uiteindelijk in slaap gevallen. Taxi keurig op tijd. En zijn na 3 kwartier al in Purmamarca. Ik had al accommodatie geboekt Del Amauta Hosteria. Maar inchecken ging natuurlijk nog niet zo vroeg. Konden wel de koffers achterlaten. Het dorp ingelopen. Daar het nog vroeg was direct naar het uitzichtpunt gelopen om ook hier de gekleurde bergen te zien. Het was daar dringen geblazen. Je loopt over particulier terrein dus je betaald een verplichte donatie. Daarna hebben we het ommetje gemaakt naar de kloof en hebben we het pad gevolgd dat ons naar de andere kant bracht van de bergen waar je eerst tegen aan keek. Omdat je hoog staat heb je dit uitzicht wat op deze foto te zien is. We zijn verder naar de weg in de verte gewandeld en links om kom je van via de omweg weer in Purmamarca uit. Maar niet voordat je het kleurrijke kerkhof bent gepasseerd.

'1089477' door Jan10e '1089477' door Jan10e

BulgarijeSofia

BulgarijeSofia

Nationaal Museum...Bu

Jan10e

December 2017 in Sofia. Net als in NL is er bij ons een pak sneeuw gevallen. Maar hier is men er meer op ingesteld. En overdag hebben wij zon en niet de storm. We hebben 2 dagen vertraging omdat vlucht van HV is geannuleerd. En zijn zo in de gelegenheid het Nationaal Museum, Museum van de Socialistische kunst en Rila klooster nog te bezoeken, Dit is de oprijlaan naar het Nationaal Museum in Sofia. Binnen zijn een aantal 'schatten' te zien. Antiek, waardevol en interessant. Van de oudheid tot het Bulgaarse onderzoeksstation op Antarctica. Grafstenen, Sieraden, Traditionele kleding, Gouden bekers kronen en meer dat schittert. Ook iconen uit kloosters ontbreken niet. Afwisselend genoeg. Het gebouw zelf is typisch communistische stijl. Groot en ruim. Als ze vandaag 10 bezoekers hebben is het veel....

'1089469' door Jan10e '1089469' door Jan10e

Zuid-AfrikaBeaufort West

Zuid-AfrikaBeaufort West

Treinreis Shosholoza.

Jan10e

Het was 10 jaar geleden dat we in 2008 de treinreis van Johannesburg naar Port Elisabeth hadden gedaan met de Shosholoza Meyl. Dus 10 jaar later vonden we het tijd om weer eens met de trein te reizen. Nu het traject Kaapstad - Johannesburg. Kon het deze keer heel eenvoudig zelf een paar dagen van te voren via internet boeken. Geboekt voor een 2 persoonscabine. Echter de trein was niet vol geboekt dus de stewardess bracht ons naar een 4 persoonscabine. Dan heb je meer ruimte. En kun je allebei ruim bij het raam zitten en 'beneden' slapen. Bedding huur je bij de stewards. Het eerste deel is helemaal om de bergen heen dus het is al namiddag als we de Karoo binnenrijden. Stations als Paarl, Hermon, Gouda, Wolseley, Worcester, De Doorns, Touwsrivier en het authentieke Matjiesfontein (hadden we vorig jaar bezocht met auto) Laingsburg, Leeu-Gamma en dan Beaufort West. Natuurlijk naar het restauratierijtuig voor het diner. Eerst maar even onder het genot van flesje wijn van de zonsondergang genieten. In plaats van te blijven lezen door het raam kijken naar het voorbijkomende landschap. De foto is genomen regio Beaufort West. Mooi sfeertje toch zo... het tafeltje gereflecteerd in het raam.... Veel tijd om te lezen tijdens zo'n treinreis. Uiteindelijk heeft de reis 6 uur langer geduurd want in Kimberley werd onze locomotief afgekoppeld omdat de dure Blue Train met panne stond. Die kreeg dus onze locomotief en wij moesten wachten op een andere. Ik lag te slapen en vond de trein al zo rustig rijden.... (dus was wel even een verrassing dat we s'morgens nog maar in Kimberly waren) Dus niet gelijk het vliegtuig plannen, vertraging is vrijwel standaard. Zowel het diner als het ontbijt zijn smakelijk en goed verzorgd. (betaal je extra, maar is heel heel betaalbaar. Evenals het treinkaartje zelf. Die 2e dag in de trein was het wel heel heet.... 40 graden. Door de ramen in de wagon overal open te zetten en liters water te drinken zijn we het toch nog redelijk door gekomen.

'1089425' door Jan10e '1089425' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Mirador: Hornocal o..

Jan10e

Het is echt aan te raden om een aantal dagen in de Humahuaca vallei te verblijven. Wij hebben 2 nachten in Tilcara doorgebracht en 1 nacht in Purmamarca. Omdat wij met openbaar vervoer reizen hebben we gekeken wat centraal lag met goede busverbindingen. Zodoende waren we vanuit Jujuy in de ochtend al in Tilcara om daar de rest van de dag door te brengen. De volgende dag een uitstapje naar Humahuaca en de 'Bergen met de 14 kleuren'. Om het Mirador te bereiken heb je een gedeelde transfer nodig die je regelt onder het bord Asociation de transporte al Hornocal tegenover de entree van de lokale markt. Dat hebben we gelijk na aankomst in Humahuaca gedaan want we wilden er zo vroeg mogelijk zijn i.v.m. de kleuren op de bergen. Hoe later hoe fletser. Een stevige rit met een 4x4. Bij het uitzichtpunt..... tadaaaaa...... Er is een muur, maar daar kun je makkelijk overheen. Genieten. Toch weer zo'n moment dat de adem je benomen wordt. Er loopt een pad helemaal naar die bergen. Maar daar moet je dan wel ff tijd voor uittrekken (en fit voor zijn). Hebben daar zo'n drie kwartier kunnen verpozen om dan weer terug te keren voor het bezichtigen van het dorp Humahuaca zelf. Totale trip vanuit Humahuaca v.v. naar het Mirador duurt een kleine 2,5 uur.

'1089387' door Jan10e '1089387' door Jan10e

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Roze kathedraal in...

Jan10e

Wat een leuke stad is Salta. In 1993 waren er maar 1 nachtje dus wilden we het deze keer wat beter ontdekken. Het centrum is goed te belopen en de bezienswaardigheden liggen niet ver uit elkaar. Ik had een leuk appartement gevonden waar we ook de was konden doen. Ideale uitvalsbasis. Hotel Ankara Suites. Prima keuze. Rondom het centrale plein van Salta ´Plaza 9 de Julio´ is het gezellig druk. Er staan een paar statige, koloniale gebouwen. Zoals deze roze Kathedraal. Van binnen zeer bezienswaardig. Gebouwd in 1878.

'1089348' door Jan10e '1089348' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Talent in Huamahuca

Jan10e

Humahuaca heeft twee markten. Eentje voor de dagelijkse boodschappen voor de niet toeristen. En eentje op het plein voor de kerk voor de toeristen. De moeders hebben hun kinderen bij zich. Sommigen liggen te slapen op de shawls of dekens. Anderen zitten verstopt onder de tafels te spelen. Dit meisje probeert een fluit uit. Maar ze kon de blaaskracht niet opbrengen, maar ging stug door met vingers te bewegen en te doen alsof.

'1089347' door Jan10e '1089347' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

R73 naar Mirador...Co

Jan10e

In Humuhuaca regelen we na aankomst met de bus (we hebben de dagtocht naar Humahuaca vanuit Tilcara v.v. gemaakt met de lokale bus) gelijk het transport naar het Mirador Hornocal o Cerro de 14 colores. Daarvoor moesten we wel even naar het andere ´busstation´ lopen. Daar staan paar redelijk luxe 4wd. Beetje aarzelend in ons hakkelend Spaans vragen we wat de prijs is. In één jeep zitten al twee jonge meiden (later bleek dat ze toch al wat ouder waren want afgestudeerd en werkzaam in Buenos Aires) Dat wordt dus deze jeep waar 4 passagiers in passen. De meiden blij, die hoefden niet langer te wachten, wij blij dat we gelijk konden vertrekken en we betaalden hetzelfde bedrag als de meiden. (hoeveel weet ik echt niet meer, want we hebben zoveel verschillende trajecten gereisd met steeds weer ander geregeld vervoer.) Al heel snel was wel duidelijk waarom dit traject met 4wd auto's wordt gereden. Lekker stijl met diverse haarspeldbochten. De chauffeur is een geschikte peer, rijdt prettig en maakt ook fotostops. Hier kijken we terug de vallei in en zien de weg die we zojuist hebben afgelegd.

'1089296' door Jan10e '1089296' door Jan10e

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Zwart Wilde beest

Jan10e

Een zeer aangename safari ervaring is een verblijf in Entabeni. Er is keuze uit diverse luxe accommodaties. Wij konden nog een hut boeken in het minst prijzige. Wild camp. Vandaar uit met ranger in de safari jeep. Ochtenddrives. Middagdrives. Picknicklunch bij waterval. Braai in boma. Er zijn olifanten, giraffen, leeuwen, cheetah's, wilde beesten, bokkies en ik vergeet er vast een paar, maar de aantallen zijn mondjesmaat. Dus wel geduld hebben. Maar al met al een mooi verblijf. Landschappelijk is het er ook erg mooi, maar daar plaats ik dan nog wel wat van. Mooie zonsondergangen en zonsopgangen met het lange gras, meertjes en de bijzondere vormen van de bergketen.

'1089283' door Jan10e '1089283' door Jan10e

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Hornbills hoog in kal

Jan10e

T was best al paar jaar terug dat we Kruger hebben bezocht. Dus nu echt een paar dagen voor uitgetrokken. Gelogeerd in twee verschillende kampen in het centrale deel van Kruger. De safari's op eigen houtje waren weer ontzettend verrassend en hebben enorm genoten om weer van alles te spotten. Deze twee zaten hoog op takken en vonden het niet erg dat de auto stilhield.

'1089273' door Jan10e '1089273' door Jan10e

Zuid-AfrikaWestern Cape

Zuid-AfrikaWestern Cape

R44 richting Pringle.

Jan10e

R44 van Gordons Bay naar Betty's Bay is een prachtige bochtige weg langs de oceaan en de kliffen. Als je op weg bent van/naar naar Hermanus is deze route een echte aanrader. Opnieuw geasfalteerd begin 2018. Er zijn nu hevige bosbranden aan de ging in dit gebied. Het 'Overberg' staat in lichterlaaie en de brandweer is met man en macht in de weer om het vuur te stoppen zodat het niet Betties Bay en Pringle Bay bereikt..... het asfalt is wellicht gesmolten... We zullen het binnenkort wel zien hoeveel er zwartgeblakerd is... Want het overwinteren komt alweer gestaag dichterbij.

'1089244' door Jan10e '1089244' door Jan10e

ChiliTorres del Paine NP

ChiliTorres del Paine NP

Torre del Paines in d

Jan10e

De eerste stappen op Chileens grondgebied. We hebben net de zoveelste grensformaliteiten achter de rug en sneeken even verder dan het plaatselijke koffietentje in Paso Río Don Guillermo. Al dik twee uur nu in de excursietruck gezeten dus de benen moesten wel even gestrekt worden. We zijn op excursie naar Torres del Paines vanuit El Calafate. Over deze veehekken parade zie je deze bergen in de verte

'1089232' door Jan10e '1089232' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Salinas Grandes

Jan10e

In Purmamarca regelen we s'morgens dat we meekunnen met de middagexcursie naar de Grandes Salinas. Als je over de markt loopt kom je de chauffeurs vanzelf wel tegen. We zaten met ons tweetjes nog met 4 anderen in een busje. Ook weer een geweldige middag. Prachtige weg die route 52. Bergen, uitzichten, haarspeldbochten... Onderweg ook fotostops. En een stop op het hoogste punt van de pas Monolito op 4170m. De verkopers staan daar in de middle of nowhere hun spulletjes aan te prijzen. De afdaling naar de Grandes Salinas gaat relatief redelijk snel. Wat een witte vlakte! Zonnebril nodig! Eerst bij de zoutverwerkingsfabriek gekeken maar daarna konden we over de zoutvlaktes lopen. Hier kijk je naar de arbeidershuisjes... ook helemaal van zout. We kregen voldoende tijd om alles op ons in te laten werken en rustig te fotograferen. Het duurt dan ook 4 - 4,5 uur 'uit en thuis'.

'1088839' door Jan10e '1088839' door Jan10e

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Rivier bij El Chaltén

Jan10e

We hebben nog een uurtje over voordat de bus vertrekt naar El Calafate. Dus we wandelen nog wat door het toeristendorp El Chaltén. Het is laat in het seizoen. Dus veel toeristen, laat staan klimmers zijn er niet meer. Sommige accommodaties zijn al gesloten. Aan de buitenkant van het dorp loopt de rivier Riu de las Vueltas. Ach, waar is het nu niet mooi in Patagonie...

'1063817' door Jan10e '1063817' door Jan10e

NederlandAmsterdam

NederlandAmsterdam

Bosbaan in de herfst

Jan10e

Ik kom niet vaak in het Amsterdamse Bos. Terwijl het zoveel mogelijkheden biedt. En als ik er dan ben zijn geniet ik van zulke mooie plekken. Oude bomen, boeren sloten, de roeibaan, velden, elliptico huur, schilderachtige haven en leuke sluisjes en bruggen. Vergeet niet het uitzicht over De Nieuwe Meer. Oh en die pannekoekenboerderij... Meerzicht die is echt leuk om je wandeling te eindigen. Heel goed sfeertje en met hond en kinderen is het er zomers een paradijsje denk ik. Je paard kun je er ook stallen als je koffie gaat drinken. Zomers worden er op de Bosbaan spannende roeiwedstrijden gehouden... nu liggen de opstapvlonders/startblokken 'in de opslag'.