Jan-Hemo

'402413' door Jan-Hemo '402413' door Jan-Hemo

CubaHavana

CubaHavana

Che Guevara

Jan-Hemo

Hij veegt de straat in het centrum van Havanna, de bovenste knopen van zijn overal zijn los, terwijl hij iets oppakt zie ik een tatoeage, het lijkt op een afbeelding van Che Guevara. Ik vraag hem of ik er een foto van mag maken. Hij doet zijn overal open en laat zijn tatoeage zien. “Ik ben trots op Cuba en draag Che niet alleen in, maar ook op mijn hart.”

'402278' door Jan-Hemo '402278' door Jan-Hemo

CubaHavana

CubaHavana

Excentrico musical

Jan-Hemo

Cuba het land van, rum, sigaren, dans en muziek, voor iedereen. Havanna, een man op leeftijd loopt bij ons langs, pak aan, hoed op, groene crocks om zijn voeten. Koffer in de ene en sambaballen in de andere hand, een muzikant ??? We kijken hem na waar gaat die heen??? Op zijn koffertje staat tekst. “88 onos. Artemiseno. Juan Amores. Excentrico musical.” (88 jaar artiest, Juan Amores, excentrieke musicus) Muziek voor iedereen, muziek voor alle leeftijden.

'402015' door Jan-Hemo '402015' door Jan-Hemo

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

JAMBO

Jan-Hemo

Terwijl we zaten te eten in Jinja, kwam deze kleurige kleine dame, waarvan de moeder in de keuken werkte even kijken. Wij staken onze handen omhoog en groetten haar `Jambo`. Ze groette terug, vinger in de lucht, daarna snel terug naar moeders.

'401617' door Jan-Hemo '401617' door Jan-Hemo

CubaBaracoa

CubaBaracoa

Guantanamo in de baai

Jan-Hemo

In de natuurlijke baai bij het stadje Baracoa liggen meerdere vissersschepen. Een aantal vaart slechts sporadisch of helemaal niet meer uit. Deze met de sprekende naam Guantanomo werd vermoedelijk nog wel gebruikt gezien de boeien aan boord. Het zeewater is zijn verwoestende werking aan het stalen schip wel al begonnen.

'401457' door Jan-Hemo '401457' door Jan-Hemo

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Pubers

Jan-Hemo

Vanmorgen weer een gelukje, staan er 2 reeen in een weiland nabij een bossingel. Gelukkig fototoestel bij me, auto aan de kant en terug gelopen. Ze zijn nog wel ver van de weg verwijderd, nog een stukje lopen om een mooi plaatje te kunnen schieten. De wind staat ongunstig, beide staan te kijken, maar dat maakt het zeker zo mooi. Snel paar plaatjes geschoten en ze lekker met rust gelaten. Terug in de auto even vergroten, krijg nou wat ze hebben nog kalfsvlekjes in hun vacht. Het zijn pubers in het veld.

'401175' door Jan-Hemo '401175' door Jan-Hemo

UgandaCentraal Uganda

UgandaCentraal Uganda

Prinsesje

Jan-Hemo

We zitten op een terrasje in Namwendwa en worden al gauw ontdekt door de plaatselijke jeugd "Jambo mzungu"(hallo blanke) roepen ze. Een meisje komt bij ons op het terras en kruipt bij een van de vrouwen op schoot, als ze dan haar hoed even op mag hebben, voelt ze zich een prinsesje..

'401032' door Jan-Hemo '401032' door Jan-Hemo

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Balanceren boven de..

Jan-Hemo

Over het riviertje dat de Sipi Fals vormt ligt een soort bruggetje, het is eigenlijk niet meer dan een smal brok steen met onregelmatige vormen. Ik had er al even voor gestaan maar durfde het niet aan om over te steken. Vlak hierna kwam deze moeder, kind op de rug, tas in de hand en op slippers. Zonder enige aarzeling stapte ze over de natuurlijke smalle brug, naar de andere zijde, haar kindje keek nieuwschierig naar het water. En wij..... ........ stonden als vastgenageld te kijken, als dat maar goed gaat.

'400852' door Jan-Hemo '400852' door Jan-Hemo

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Schots en scheef, gla

Jan-Hemo

Het regent dat het giet als we in de morgen een wandeling maken door de Bigodi wetlands. De grond is sompig en we hebben laarzen gekregen. Hier groeit alles heel goed, een houten vlonder is het pad tussen de papyrus planten door, schots en scheef, glad en glibberig. Onze gids is hier niet zo bedreven in en volgt ons op grote afstand.

'400711' door Jan-Hemo '400711' door Jan-Hemo

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Brandstof

Jan-Hemo

We volgten al kilometers een smalle weg door uitgestrekte moerassen vol met papyrus planten zo ver je kunt zien. Op sommige plekken zie je water en een eenzame visser. Het is stil op deze weg, bijna geen ander verkeer, in de verte zien we bomen, daar is vasteland. Dan komt ons een grote V vorm tegemoet, we hebben geen idee wat het is, totdat we het dichter zijn genaderd. De man houdt zijn met hout afgeladen fiets met moeite in balans als hij stil staat om ons te laten passeren. Vermoedelijk moet hij nog kilometers lopen of is het een visser uit het moeras.

'400597' door Jan-Hemo '400597' door Jan-Hemo

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Uitzicht over Mutanda

Jan-Hemo

Nabij het Bwindi NP ligt het Mutanda kratermeer, het water is kraak helder, heel diep en zeer koud. De plaatselijke vissers vangen een soort kleine baarsjes vlak aan de oevers, waar nog wat waterplanten staan. Het meer ligt vlak bij een paar uitgedoofde vulkanen die door het nevelige weer slechts in een waas zichtbaar waren.

'398103' door Jan-Hemo '398103' door Jan-Hemo

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Gorilla's in de mist.

Jan-Hemo

Ons bezoek aan de Nshongi gorilla familie was een buitengewone ervaring en ik vond het leuk om jullie daarin te laten delen. We hebben 7 leden van de uit 26 dieren bestaande groep gezien. Ik besluit de serie met de jongste telg. Deze baby was 4 maanden oud. Moeder hield haar baby zo dat wij soms even een handje zagen en een glimp van het koppie. Op een gegeven moment was moeder onze aanwezigheid vergeten of had ze in de gaten dat wij geen gevaar vormden. Ze liet zich op haar rug zakken en wij kregen zicht op deze kleine dreumes, die ons met grote ogen aankeek. Iedereen dank voor de reacties. De gorilla's hebben vast een plekje in jullie harten gekregen.

'397927' door Jan-Hemo '397927' door Jan-Hemo

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Gorrilla in de mist..

Jan-Hemo

The boss buigt/breekt een dikke boomstronk naar de grond en heeft zo een zitplaats gemaakt. Hij zit er op en blijft naar mij kijken. De spoorzoeker kapt met zijn machette wat takken weg die the boss gedeeltelijk aan het zicht onttrokken. Dan zit hij daar in volle glorie en krijg ik de mogelijkheid om op enkele meters afstand een schitterende portretfoto maken. Het is net alsof hij speciaal voor mij gaat zitten, hij heeft zelfs het kuifje tussen zijn wenkbrouwen in model gedaan. Als ik nu deze foto zie, kan ik er nog niet bij dit te hebben meegemaakt.

'397775' door Jan-Hemo '397775' door Jan-Hemo

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Gorilla in de mist (3

Jan-Hemo

De spoorzoeker en ik staan naast elkaar, oog in oog met the boss. Deze gaat staan en draait zich naar ons toe. `Ga achter mij staan` zegt spoorzoeker, ondertussen maakt hij geluidjes `uhhh uhhh oehhh oehh` The boss kijkt mij doordringend aan, dan ontspant hij, .... weer een groepje van die witte apen die even komen kijken, niets aan de hand. Ik begin ook te ontspannen, niets aan de hand .... we komen gewoon even kijken.

'397638' door Jan-Hemo '397638' door Jan-Hemo

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Ontmoeting met de bos

Jan-Hemo

Als wij na de indeling van onze groep vertrekken, zijn de spoorzoekers al enkele uren onderweg. Zij gaan naar de plaats waar ze gisteren de familie Nshongi hebben achtergelaten en hopen via hun sporen de groep te kunnen lokaliseren. Als wij ongeveer een uur bergop hebben gelopen krijgt onze ranger Rita bericht dat ze zijn gevonden. We gaan via akkers en een stuk moeras de wildernis in en treffen de spoorzoekers. De familie is dichtbij en achter een spoorzoeker aan gaan we naar de gorilla familie. Opeens staat de spoorzoeker stil, ik bots bijna tegen hem aan "Here is the Boss" zegt de spoorzoeker, ik kijk bij hem langs, mijn hart slaat over, 5 a 6 meter voor ons zit de zilverrug........wat is hij groot.

'397533' door Jan-Hemo '397533' door Jan-Hemo

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Gorilla's in de mist.

Jan-Hemo

Het is nog donker als we vanaf het Mutanda kratermeer vertrekken naar Bwindi voor de gorilla trekking. Met de 4 wheel drive gaan we over glibberige wegen. Na ongeveer 1 uur rijden komen we in het gebied van de gorilla's. De zon komt op, de mist hangt tussen de bergen en bomen. We stoppen om van het uitzicht te genieten, ons hart klopt veel sneller dan anders. Opwinding maakt zich van ons meester, zullen we de gorilla's vandaag ontmoeten???

'397403' door Jan-Hemo '397403' door Jan-Hemo

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Honger

Jan-Hemo

Er is een echtpaar futen met 3 jongen in de groei en die hebben altijd honger. Met hoge piepgeluiden roepen ze de hele dag hun ouders. Zittend op de steiger, verstopt achter een grote plant komen 1 ouder en 1 jong steeds dichter bij. Er wordt vlak voor de steiger gevist. Zodra pa of ma boven komt begint jong als een gek te roepen en spert zijn bek wijd open, ondertussen als een speedboot richting ouder. Pas als hij ziet dat er niets is gevangen gaat snaveltje weer toe en wacht hij op een volgende poging.

'397301' door Jan-Hemo '397301' door Jan-Hemo

LesothoMaseru

LesothoMaseru

BBQ

Jan-Hemo

Met het warme weer, stukje vlees op de bbq en iedereen genieten. In Leshoto hebben ze ook een bbq maar het vlees ziet er wel wat anders uit. In eerste instantie zag ik niet goed wat het was, maar het was toch echt kip. Niet hetgeen wij gebruiken, maar ieder land zijn wijsheid zal ik maar zeggen. Okee een kippekop gekocht en lekker gesmuld van de vlezige wangetjes. Het binnenste zou heerlijk zijn, wel even geproefd, maar ... een plaatselijke hond zag er zo hongerig uit, dat ik het niet over mijn hart kon krijgen om het zelf op te eten.

'397201' door Jan-Hemo '397201' door Jan-Hemo

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Zwaan in de aanval

Jan-Hemo

Wandelen bij de burght van Wedde in Westerwolde. De sloot op dit landgoed werd bewoond door de adelijke familie zwaan, die geen vreemden op hun grondgebied dulden. Voor de zwaan waren wij nieuw en op het moment dat wij de sloot wilden oversteken ging hij direct over tot de aanval. Imponerend met de vleugels wijduit en blazend als een stoomketel is op de vlucht slaan wel heel aanlokkelijk, maar de dwang om een leuke foto te maken overwon en zo kwam deze zwaan toch op de gevoelige plaat.

'396936' door Jan-Hemo '396936' door Jan-Hemo

Swaziland

Swaziland

Meerval HONGER

Jan-Hemo

Mlilwane park, s'morgens als het net licht is samen met reisleider op het terras aan een meertje. Men heeft een hoeveelheid kleine boomstammen voor het terras in het water gelegd om een plotselinge aanval van een krokodil te voorkomen. Vlak voor ons in het water zie ik tussen de stammen, plotseling een plakaat luchtbellen en vervolgens iets bewegen in het water. Catfisch zegt de reisleider. Snel wat plakken brood gehaald enkele stukjes in het water gegooid. Het is alsof het water begint te koken, overal luchtbellen. Meerdere vissen "meervallen" komen op het brood af en verdringen elkaar om een stukje te bemachtigen. Ze komen met hun kop uit het water en glijden zelf over de stammen. De lengte van de vissen is tussen de 60 en 90 cm. Dit zijn net als krokodillen, rovers van het water.

'396663' door Jan-Hemo '396663' door Jan-Hemo

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Leeuwe slaapje

Jan-Hemo

In het Queen Elisabeth park gaan we op zoek naar de leeuwen van Ishasha, (boomklimmende leeuwen) we hebben al heel wat bomen gehad, rondje er omheen geen leeuw te zien, op naar de volgende. EWlke keer als we een redelijke grote boom met wijde kruin zien hebben we weer hoop. Dan eindelijk is het raak, we zien een leeuwin die er is en dan ook weer niet. Ze is half in dromeland en heeft niet echt in de gaten dat wij er zijn. ach waar zou ze ook bang voor zijn.

'396627' door Jan-Hemo '396627' door Jan-Hemo

Zuid-AfrikaOost-Kaap

Zuid-AfrikaOost-Kaap

Zeezicht

Jan-Hemo

We verblijven in een lodge aan de Indische oceaan, nabij de Storm rivier en het Tsitsikamma national park. Een schitterend uitzicht met mooie kleurige bloemen, witte schuimkoppen, blauwe oceaan en zo nu en dan een groepje dolfijnen.

'395775' door Jan-Hemo '395775' door Jan-Hemo

Zuid-AfrikaKaapstad

Zuid-AfrikaKaapstad

Bavianen praat

Jan-Hemo

Deze twee jonge bavianen zaten samen op een rotsblok over de oceaan te turen. Zo nu en dan kijken of raken ze elkaar even aan en maken ze geluidjes. Ik hou ze al een tijdje in de gaten, ze communiceren met elkaar ..... waar zullen ze het over hebben........ wat zal daar achter dat water zijn... wanneer komen de walvissen.... hadden we maar een boot....... jammer genoeg versta ik geen baviaans, het blijft gissen.

'395652' door Jan-Hemo '395652' door Jan-Hemo

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Kiekendief in water

Jan-Hemo

Na een tijdje gecirkelt te hebben was het moment daar om de prooi te pakken. Met de poten gestrekt naar beneden en met veel opspattend water hebbes, maar dan moet je ook nog weer omhoog, met ferme vleugelslagen lukte dat, terwijl alle water weer van de vogel valt. Alles ging zo snel dat scherpstellen niet echt is gelukt. Maar wilde jullie het vervolg van de vis vangende kiekendief niet onthouden. En de vangst, ...... die is gelukt, de vis in de klauwen en snel een plekje zoeken om hem te verorberen.

'395651' door Jan-Hemo '395651' door Jan-Hemo

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Kiekendief ziet prooi

Jan-Hemo

Deze schitterende vogel cirkelt boven een meertje in Westerwolde en speurt met scherpe ogen naar beneden. Daar is vast iets wat de aandacht trekt, anders was hij wel verder gevlogen. Er blijkt een vis aan de oppervlakte van het water te drijven, dan opeens gaan de vleugels naar elkaar toe en laat de vogel zich vallen, poten naar voren en in het water, het water spat hoog op......... prooi gepakt... ??????

Community updates

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

week 31 | Community toppers

Zonsondergang bij Lake Mutanda. Foto: MirandaNoomen

1. Topreview: Bosnië-Herzegovina door Dianadm
2. Topfoto & tip: Zonsondergang bij Lake Mutanda door MirandaNoomen
3. Topblog: Niet smeren? ... door Elleke
4. Communitylid van de week: Dannyvdm
5. Nieuwkomer: PeggyA

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik