JJans

'1138948' door JJans '1138948' door JJans

NoorwegenZuid- en westkust

NoorwegenZuid- en westkust

Land vol verrassingen

JJans

Rijdend met de camper door Noorwegen worden wij elke dag weer verrast door de prachtige vergezichten en door de verscheidenheid aan landschappen. Ik was er voor de eerste keer maar zeker niet voor de laatste. Het is overweldigend mooi!

'1138863' door JJans '1138863' door JJans

Noorwegenvesteralen

Noorwegenvesteralen

Middernachtzon

JJans

Op het prachtige eiland Senja stonden we met de camper bij een spiegelglad meertje waar wij hebben genoten van de middernachtzon. Heel bijzonder om mee te maken, de zon die niet ondergaat en om twaalf uur's nachts nog in de zon te zitten. Een ervaring om nooit te vergeten!

'1138803' door JJans '1138803' door JJans

NoorwegenJotunheimen NP

NoorwegenJotunheimen NP

Weerspiegeling

JJans

De natuur in Noorwegen zorgt ervoor dat wij steeds opnieuw verrast worden. We vallen van de ene in de andere verbazing. Lieflijke groene landschappen, diepe fjorden, wild stromende glasheldere rivieren, blauwe meren, besneeuwde bergen, kale vlaktes bezaaid met rotsen, enorme watervallen. Overweldigend mooi allemaal! Deze foto maakte ik bij een meer zo glad als een spiegel wat een heel bijzonder effect teweeg bracht.

'1138645' door JJans '1138645' door JJans

NoorwegenMøre og Romsdal

NoorwegenMøre og Romsdal

Vergezichten

JJans

Na de prachtige indrukwekkende Lofoten zakken we heel langzaam weer af naar het zuiden van Noorwegen. Onderweg komen we weer heel andere vergezichten tegen, minder ruig en soms lieflijker met bloeiende bomen en veel bloemen. Velden vol fluitekruid en boterbloemen en vooral heel veel Lupinen in de bermen in prachtige roze en paarse tinten. Hier is de lente begonnen.

'1138634' door JJans '1138634' door JJans

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Stokvis

JJans

In de vissersdorpjes op de Lofoten zie je overal hoge houten rekken staan waaraan vis hangt te drogen. Het is skrei, een grote kabeljauwsoort. Als het gedroogd is wordt het stokvis genoemd. Het duurt maanden voordat de vis helemaal gedroogd is en het is een belangrijk exportproduct. In Noorwegen zelf wordt het gebruikt in allerlei specialiteiten. De koppen worden apart te drogen gehangen en verkocht aan Nigeria waar ze worden gebruikt voor een internationaal gerecht. Of de stokvis lekker is kan ik niet zeggen. De geur was in ieder geval niet echt aantrekkelijk.

'1138527' door JJans '1138527' door JJans

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Slecht weer

JJans

Wij reizen al vier weken met de camper door Noorwegen en hebben veel geluk gehad met het weer. Maar het kan niet altijd mee zitten, vandaag de hele dag regen. Niet leuk maar het levert wel weer eens een ander soort foto op. Hopelijk komt de zon weer snel terug.

'1138487' door JJans '1138487' door JJans

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Wonderschone Lofoten

JJans

Wat is het genieten op de Lofoten, het ene mooie vergezicht na het andere. Het verveelt geen moment en ook bij minder mooi weer is het er prachtig. Het is een flinke reis om er te komen maar meer dan de moeite waard.

'1138455' door JJans '1138455' door JJans

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Alternatieve...biblio

JJans

Soms valt je oog ineens op iets kleins wat het fotograferen waard is terwijl er om je heen van alles te zien is wat veel indruk maakt. Het overkwam mij in het pittoreske dorpje Reine op de Lofoten, een prachtige omgeving! Zo'n leuke bibliotheek ben ik nog nooit tegen gekomen. Ik heb er maar geen boek geleend want de Noorse taal is mij te moeilijk.

'1138332' door JJans '1138332' door JJans

NoorwegenTromsø

NoorwegenTromsø

Natuurschoon

JJans

Wij reizen momenteel met de camper door Noorwegen en zijn diep onder de indruk van de prachtige natuur. In het noorden ligt nog veel sneeuw in de bergen en regelmatig kom je nog bevroren meren tegen afgewisseld met schitterende blauwe meren. We hebben geluk want het is al ruim twee weken prachtig weer met veel zon, dat maakt het allemaal nog mooier met die stralend blauwe luchten. Noorwegen is echt een aanrader voor de natuurliefhebber. Het is nog mooier dan ik had verwacht.

'1138152' door JJans '1138152' door JJans

ZwedenStockholm

ZwedenStockholm

Zonnig straatje

JJans

Dit mooie straatje kwamen we tegen in de wijk Gamla Stan, de mooie oude wijk in Stockholm. Hier kun je heerlijk ronddwalen door de leuke straatjes. Het is net een openluchtmuseum, er staan gebouwen uit de 17de en 18de eeuw. Veel huizen zijn geschilderd in vrolijke rode, oranje en gele kleuren, een lust voor het oog.

'1138110' door JJans '1138110' door JJans

ZwedenHoga Kusten

ZwedenHoga Kusten

Regenboogloper

JJans

In het stadje Härnösand in Zweden liepen wij de Domkerk binnen en werden daar verrast door de mooie kerk maar nog meer door de regenboogloper die daar uitgerold lag. Een mooi gebaar hoewel het eigenlijk niet nodig zou moeten zijn maar vanzelfsprekend dat iedereen daar welkom is.

'1137977' door JJans '1137977' door JJans

NoorwegenTelemark

NoorwegenTelemark

Bijzondere kerk

JJans

Tijdens onze rondreis door Noorwegen kwamen we in het plaatsje Heddal deze prachtige houten staafkerk tegen. Hij is gebouwd aan het begin van de 13de eeuw en is grootste van de overgebleven staafkerken in Noorwegen. De typische bouwstijl wordt voornamelijk in Scandinavië aangetroffen. Onderzoekers vermoeden dat er ongeveer 2000 staafkerken in Noorwegen waren waarvan er 28 bewaard zijn gebleven.

'1137556' door JJans '1137556' door JJans

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Ballerina's

JJans

Flamingo's vind ik prachtige vogels. Deze deden mij denken aan ballerina's in een tutu. We hebben er velen gezien tijdens onze vakantie op Curaçao. Als je geluk hebt kun er redelijk dichtbij komen.

'1137134' door JJans '1137134' door JJans

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Sprookjesbos

JJans

In Sint Maartensvlotbrug vind je een heel bijzonder bos "Wildrijk" Het is niet groot maar goed voor een uurtje wandelen. In het voorjaar is het op zijn mooist, dan is de bodem bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten met zo hier en daar schakeringen van roze en wit. Er bloeien ook bosanemonen en wilde narcisjes. Een feest voor het oog! En voor de vogelliefhebbers, in het voorjaar is het bos vol met zingende en broedende vogels.

'1137103' door JJans '1137103' door JJans

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Oranje boven

JJans

Vorig jaar zijn wij negen weken met onze camper door ons eigen mooie landje getrokken, hebben prachtige plekjes ontdekt en veel fietstochten gemaakt ondanks het wisselvallige weer. In Noord en Zuid-Holland genoten we van de bollenvelden en in Zeeland kwamen we op Walcheren dit vrolijke bloemenveld tegen.

'1136829' door JJans '1136829' door JJans

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Zeewier oogsten

JJans

Op Zanzibar kon ik uren over het strand wandelen. De zee is er betoverend met veel verschillende kleuren blauw en elke dag weer anders. Het verschil tussen eb en vloed is er heel groot en als het eb is komen de vrouwen van het eiland in hun zeewiertuintjes werken. Ze knopen stekjes zeewier aan touwen die tussen stokken gespannen zijn en na een paar maanden is het zeewier genoeg gegroeid om geoogst te worden. Wij hebben in het dorpje Paje het Seaweed Center bezocht, een fabriekje waar het zeewier gebruikt wordt voor het maken van zeep, bodylotion en scrubs. We hebben er een hele leuke rondleiding gehad en natuurlijk ook wat lekkere zeepjes gekocht. Je kunt er ook gezonde fruitsapjes drinken waar zeewier in verwerkt is. Mocht je ooit op Zanzibar komen dan is een bezoek aan het Seaweed Center een aanrader!

'1135829' door JJans '1135829' door JJans

Zuid-AfrikaPilanesberg NP

Zuid-AfrikaPilanesberg NP

Ballonvaart

JJans

Tijdens onze rondreis in Zuid-Afrika in 2015 maakten wij een ballonvaart. Het was een onvergetelijke belevenis om het schitterende landschap en de dieren vanuit de lucht te bekijken. De piloot vertelde ons dat zo'n ballon geen verstoring voor de dieren is omdat de dieren geen gevaar vanuit de lucht verwachten. In ieder geval het grote wild niet. Dat was ook te zien want de dieren bleven heel rustig en sloegen niet op de vlucht toen wij overkwamen met de ballon. We zijn zelfs iets eerder geland om vlakbij een groepje leeuwen te komen. We werden opgewacht door een jeep waar we een stukje verder mee reden en als beloning stak de groep vlak voor de jeep langs de weg over. Prachtig om te zien.

'1135285' door JJans '1135285' door JJans

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Kunstwerkje van de...

JJans

Bij het zien van deze foto hoop ik stiekem op nog een korte vorstperiode, al was het alleen maar om dan weer even op pad te kunnen kunt gaan om mooie winterplaatjes te maken. Deze foto is gemaakt in februari 2021 langs het IJsselmeer bij Enkhuizen.

'1135055' door JJans '1135055' door JJans

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Stupa

JJans

Deze stupa in Kathmandu is een van de grootste stupa's in Zuid-Azië en een van de belangrijkste religieuze plekken in Nepal. Het enorme bouwwerk is ongeveer 500 jaar oud. De stupa ligt in de wijk Boudha waar veel gevluchte Tibetanen wonen. Het is een bijzondere omgeving om rond te wandelen waar van alles te zien is. Monniken die rond de stupa lopen, mensen gekleed in de mooiste kleuren die aan de vele gebedsmolens draaien, wapperende gebedsvlaggetjes. Je blijft foto's maken. Wij hebben er nog heerlijk op een hoger gelegen terras gezeten en hadden daar een prachtig uitzicht op alles wat er gebeurde.

'1134775' door JJans '1134775' door JJans

Tibet

Tibet

Betoverend blauw

JJans

In 2013 maakten wij een rondreis door Tibet. Het land maakte veel indruk op mij, ik vond Tibet het meest bijzondere land wat ik tot dan toe had bezocht. Het ruige landschap, de vriendelijke nieuwsgierige mensen, de manier waarop ze met hun geloof bezig zijn de prachtige kloosters....alsof je in een film beland bent. Op een gegeven moment kwamen we hoog in de bergen bij dit onwaarschijnlijk blauwe meer, het Yamdrok meer. Het ligt op dik 4400 meter en is het hoogst gelegen zoetwatermeer ter wereld en is een van de vier heilige meren in Tibet.

'1133308' door JJans '1133308' door JJans

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Koud bankje

JJans

Wat was het genieten vorige winter van de korte periode met heerlijk vriesweer, ijs op de sloten, zelfs op het IJsselmeer en prachtige blauwe luchten. Heerlijk om met de camera op pad te gaan. Dit bankje aan de rand van het IJsselmeer kon ik natuurlijk niet overslaan. Ik ben er maar niet op gaan zitten om van het uitzicht te genieten. Hopelijk krijgen we komende winter weer zo'n mooie periode.

'1133243' door JJans '1133243' door JJans

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Durbar Square

JJans

Dit mooie plein werd in april 2015 hard getroffen door de zware aardbeving. Wij waren er in 2013 en hebben er uren rondgewandeld. Er is zoveel te zien, allerlei bijzondere historische gebouwen, vooral tempels en andere religieuze monumenten. Ook de mensen die er rondlopen trekken je aandacht. Er lopen straatverkopers, pelgrims, bedelaars, straatkinderen, kleurig geklede vrouwen en ook heilige koeien. Je komt ogen tekort en waant je in een film. Ondanks de verwoestingen schijnt het nog steeds de moeite waard te zijn om het plein te bezoeken

'1133162' door JJans '1133162' door JJans

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Kuningan

JJans

Op Bali verbleven wij in een heel klein prachtig resort in Lovina. Wij hadden leuk contact met een van de jongens die er werkten en we werden uitgenodigd om een ceremonie in de tempel bij te wonen. Kuningan is het einde van de Galungan periode waarin de Balinezen de overwinning van het goede over het kwade vieren. Ook geloven ze dat in deze periode de geesten van hun voorvaderen terug komen naar de aarde.Tijdens de vele ceremonies worden ze geëerd met allerlei rituelen. Op Kuningan keren de geesten weer terug naar de hemel. Het was erg bijzonder en onvergetelijk om hier bij te mogen zijn.

'1133036' door JJans '1133036' door JJans

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

Verrassing

JJans

Op Zanzibar bleef ik maar foto's maken. Het is zo'n kleurrijk eiland. De turquoise zee in allerlei schakeringen blauw, de kleurig geklede bevolking, de prachtige Masai mannen, er is van alles te zien. We hadden een hotel aan het strand en vanaf ons balkon hadden we uitzicht op al dit moois. Op een dag verzamelden een groep Masai mannen zich op het strand vlak voor ons hotel. Er ging iets gebeuren......Camera in de aanslag en ja hoor, we werden verrast door een echte Masai dans. Hierbij is het de bedoeling om zo hoog mogelijk te springen. Hoe hoger je springt hoe meer aanzien je krijgt. Er gaat een enorme energie vanuit. Het was geweldig om dit te mee te maken.

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik