JBussers

'1000243' door JBussers '1000243' door JBussers

ThailandNoord Thailand

ThailandNoord Thailand

Dedication

JBussers

In Thailand zijn veel monniken te vinden. Niet alleen oude mannen maar ook kinderen. In Thailand is het gebruikelijk dat iedere jongen een keer in zijn leven monnik is. Dit hoeft niet voor het leven te zijn maar mag ook zeker voor een kortere periode. Ik zeg nu wel jongens maar in Thailand is het ook voor vrouwen mogelijk om monnik te zijn. Deze foto maakte ik tijdens de ochtendronde van de monniken. In de ochtend zie je de monniken rondlopen om eten en spullen te verzamelen. Monniken en nonnen werken niet om in leven te blijven. Zij bidden, en doen dat voor en ten behoeve van de hele gemeenschap. De gemeenschap zorgt er voor dat monniken en nonnen hun gebeden kunnen doen, door ze met voedsel en anderszins te ondersteunen. In de vroege ochtend gaan monniken op pad, en dragen een grote zwarte nap. Je ziet vaak mensen een beleefde 'wai' naar de monnik maken, en doneren hun gift, meestal een plastic zak met een maaltijd, in de zwarte nap. De monnik bedankt daarvoor niet, maar de gever bedankt de monnik. Het helpen van monniken is een goede daad, de monnik geeft jou dus de gelegenheid om een goede daad te doen, en daarvoor moet jij de monnik bedanken, niet andersom. Hij zal wel een gebed voor je uitspreken. Mocht je in Thailand zijn, ga dan eens vroeg de straat op om dit te zien en zelf eens een offer te doen.

'1000183' door JBussers '1000183' door JBussers

ThailandBangkok

ThailandBangkok

Oude vrouwtjes in...T

JBussers

Deze oude vrouwtjes kwam ik tegen tijdens mijn Co van Kessel fietstour door Bangkok. Deze fietstocht is een van de bekendste tochten in Bangkok. Onder begeleiding van kundige mensen fiets je door kleine en grote straten van Bangkok. Je komt op verscheidene marktjes en er is voldoende tijd om rond te kijken. Tijdens een deel van de tour mag je ook de fiets in een boot inladen om het ruime sop te kiezen. Met de boot wordt je een stuk op het water rondgevaren. Ook dit is een toevoeging van de fietstocht. Tijdens deze rondvaart kwam ik deze oude dames tegen.

'1000182' door JBussers '1000182' door JBussers

Thailand

Thailand

Oude dames in Thailan

JBussers

Deze oude vrouwtjes kwam ik tegen tijdens mijn Co van Kessel fietstour door Bangkok. Deze fietstocht is een van de bekendste tochten in Bangkok. Onder begeleiding van kundige mensen fiets je door kleine en grote straten van Bangkok. Je komt op verscheidene marktjes en er is voldoende tijd om rond te kijken. Tijdens een deel van de tour mag je ook de fiets in een boot inladen om het ruime sop te kiezen. Met de boot wordt je een stuk op het water rondgevaren. Ook dit is een toevoeging van de fietstocht. Tijdens deze rondvaart kwam ik deze oude dames tegen.

'1000181' door JBussers '1000181' door JBussers

Thailand

Thailand

Oude dametjes in...Th

JBussers

Tijdens de co van Kessel fietstour fiets je door de kleine straatjes van Bangkok. Een geweldige ervaring en zeker een aanrader. Je komt er op een aantal marktjes, ziet de "buiten" wijken en alles gaat net iets sneller dan dat je dit lopend zou doen. Er gaan altijd voldoende begeleiders mee om je het mooie Bangkok te laten zien. Op een deel van de tour zet je ook de fiets in een boot om vervolgens een stukje over het water te gaan. Tijdens de boottocht kwam ik deze 2 dames tegen. Ze waren een trap aan het beklimmen en hadden hier best grote moeite mee.

'1000047' door JBussers '1000047' door JBussers

ThailandBangkok

ThailandBangkok

Food?market in...Chin

JBussers

Een markt in Bangkok is op allerlei manieren enerverend. De varkenshoofden, levende vissen en insecten kom je te pas en te onpas tegen. Daarnaast zijn de standaarden zoals wij ze in Nederland kennen iets anders dan dat we gewend zijn. Deze foto maakte ik in Chinatown, Bangkok. Een vrouw loopt met een kitten door de straten van de markt. De foto roept bij mij vragen op. Wat gaat er met de kitten gebeuren? Is het daadwerkelijk voor de menselijke consumptie? Gaat ze de kitten gewoonweg verplaatsen of gaat er iets anders gebeuren. Door de foto in zwart wit te maken geeft het mijns inziens de sfeer meer weer. Eens?

'904307' door JBussers '904307' door JBussers

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Den Haag Hofvijver in

JBussers

Een kwart van de Nederlanders zegt dit jaar niet met vakantie te gaan. Dit blijkt uit de Nibud Vakantiegeldenquête 2018. Van de mensen met een benedenmodaal inkomen zegt ruim 40 procent dit jaar niet met vakantie te gaan. In 2017 was dat nog ruim een derde. Ook gebruiken zij vaker het vakantiegeld om schulden af te lossen of betalingsachterstanden weg te werken. De mensen die wel met vakantie gaan, zijn van plan om minder geld uit te geven dan vorig jaar. Het Nibud ziet hierin de resultaten van eerdere koopkrachtberekeningen terug. Het percentage mensen dat niet met vakantie gaat, schommelt sinds 2003 rond de 25 procent. Ook dit jaar zegt een kwart niet te gaan. 54 procent van hen vindt vakantie te duur, vorig jaar was dat nog 42 procent. Mensen met een uitkering of een benedenmodaal inkomen vinden vakantie het vaakst te duur. Voor de mensen die niet kunnen of willen gaan is er echter voldoende te zien in ons eigen kleine kikkelandje. Bezoek eens de politieke hoofdstad van Nederland, Den Haag. Mooie gebouwen en musea zijn in deze stad te vinden. Ben je de drukte van de stad zat pak dan de tram richting Scheveningen om lekker uit te waaien op het strand. Foto: Lange sluitertijd rond avonduur 23.30u.

'863729' door JBussers '863729' door JBussers

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Hello, what are you..

JBussers

Petra heeft nog een klein zusje, little Petra. Een kleine kloof met mooie bezienswaardigheden. Hier tref je ook mooie rotspartijen en oude gebouwen aan. Dit is door de lokale bevolking natuurlijk een mooie plaats om centjes te verdienen aan de toeristen. Op veel plaatsen verkopen mensen beeldjes/sjaaltjes en andere prullaria. Er lopen ook kindjes rond die vragen om geld. Ze willen hier ook wel even voor zingen en dansen. Naast deze mensen zijn er ook oudere mannen die muziek maken op een instrument. Vraag me niet hoe dit ding heet, maar de top 40 gaan ze er niet mee halen. Deze man had ook zo'n instrument in zijn handen. Nu verwacht je een foto met instrument. Ik heb echter ervoor gekozen om zijn gezichtsuitdrukking vast te leggen. Ik vond namelijk zijn gezicht heel sprekend. Mogelijk plaats ik nog wel eens de foto met instrument. Tip: ga vroeg, dan zijn er nog niet veel mensen

'860629' door JBussers '860629' door JBussers

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Petra By night

JBussers

Petra by night.. zullen we het doen of niet? Een kaartje kost 17 euro... de reviews op tripadvisor zijn zeer negatief... twijfel twijfel.. Nja, we zijn er nu toch en moeten we niet eerst alles zelf zien alvorens we mogen oordelen. Eens, we gaan! En jongens meisjes wat ben ik blij dat ik ben gegaan! Een geweldig mooie ervaring en mijn 4e wereldwonder kon ik afstrepen. Waar komen de negatieve reacties vandaan? In de vakantieweken waarin Jordanië veel toeristen ontvangt is het mogelijkerwijs een negatieve ervaring. Er komen honderden mensen op af waardoor het al heel snel te druk wordt. Je staat met honderden mensen op een klein stukje zand. Gelukkig waren wij buiten het "seizoen" en waren er slechts een aantal mensen. Check dus vooraf even hoe erg het is gesteld met de drukte. De wandeling door de kloof wordt opgefleurd door een gang van honderden kaarsjes. Een prachtig gezicht. Tip, de grond is niet overal even evenredig dus zorg zelf voor een lampje. Eenmaal aangekomen bij de schatkamer, wachten honderden lichtjes je op. Je wordt verzocht op een matje te gaan zitten en te wachten op de voorstelling. Tijdens dit wachten wordt je een kopje thee aangeboden. Als eenmaal de voorstelling begint, hoor je mensen op een fluit 2 liedjes spelen. 5 minuten later vertelt iemand een verhaal over de geschiedenis van Jordanië en Petra. Al met al stelt dit allemaal niet zo veel voor. Echter, hier kom je ook niet voor. Je komt voor het prachtige plaatje! Nog een tip voor het fotograferen van Petra. Ga niet zitten, maar ga aan de achterzijde staan om foto's te maken. Het is muisstil tijdens de voorstelling dus even opstaan is niet fijn. Zorg er dan ook voor dat alle piepjes op jouw camera uit staan. Het is namelijk niet fijn iedere keer als je een foto maakt te weten dat iedereen zich aan jouw camera irriteert.

'856249' door JBussers '856249' door JBussers

JordaniëAmman

JordaniëAmman

Huizen in Amman

JBussers

In de hoofdstad van Jordanie, te weten Amman is het goed te zien dat er veel mensen wonen. Op de bergen van de hoofdstad zijn veel van deze huisjes te vinden. Er is echter een groot verschil te zien tussen de gegoede burgerij en de wat minder bedeelden. De rijkere in Amman wonen niet hutje-mutje en iets buiten deze brei van huizen. Ik geloof dat er nu al zo'n 4 miljoen mensen in deze stad wonen. Een van de bezienswaardigheden is het amfitheater midden in de stad. Daarnaast is het nog een aanrader om de citadel te bezoeken. Vanuit hier zie je ook de meters hoge en brede vlag van Jordanië in de wind wapperen.

'855637' door JBussers '855637' door JBussers

JordaniëPetra

JordaniëPetra

Vervoer in Petra

JBussers

Naar aanleiding van de leuke reacties op mijn terugkeer, hierbij mijn 2e foto. Bij aankomst in de stad Petra loop je bijna 2 km door een kloof richting de schatkamer. Voor sommige mensen is dit een lang pad in de ziedende hitte. Natuurlijk is daar, commercieel als sommige mensen zijn, een oplossing voor gevonden. Bij de aankoop van het entreebewijs krijg je "gratis"een ritje met een paard tot de schatkamer. Slechts een fooi is gewenst. Mocht je niet zo'n paardrijder zijn, dan is paard en wagen ook een optie. Dit kost je 20 dinar (22 euro). Mocht je slecht ter been zijn is dit echter wel een perfecte optie om de schatkamer te aanschouwen.

'853642' door JBussers '853642' door JBussers

JordaniëWadi Rum

JordaniëWadi Rum

Wadi Rum

JBussers

Na lange afwezigheid wil ik mijn Columbus carrière weer oppakken. Mijn laatste reis ben ik in Jordanië geweest en ik wil jullie graag mijn foto's showen. Op de foto is een vergezicht te zien van de Wadi Rum. Met een jeeptocht heb ik 5 uur lang door dit prachtige gebied mogen rijden. Af te sluiten met een geweldige zonsondergang. Doordat ik met een rondreis mee was, gingen wij midden in de woestijn hout sprokkelen om zelf vuur te maken om vervolgens thee te maken. Een ervaring om niet snel te vergeten. Mocht je dit een prachtig werk vinden en dit aan de muur willen hangen dan is dit een optie. Kijk eens op https://www.werkaandemuur.nl/nl/shopwerk/Wadi-Rum/379733/132

'565038' door JBussers '565038' door JBussers

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Machtig mooi

JBussers

Een leguaan is een mysterieus beest. Niet echt een knuffeldier maar toch een prachtige verschijning. In de tijd dat ik een aantal maanden in Curaçao woonde heb ik er vele gezien. Toen ik in Mexico op vakantie was afgelopen zomer mocht ik ze weer aanschouwen. Wisten jullie dat veel leguanen insecten eten als ze jong zijn, maar steeds meer plantendelen gaan eten naarmate ze ouder worden. Als ze uiteindelijk volwassen zijn, zijn veel leguanen volledig vegetarisch. Nu hangt dit natuurlijk wel af van leefomgeving, Zo leven tropische soorten van verschillende plantendelen zoals bloemen, vruchten en bessen en jonge scheuten. Leguanen die in drogere gebieden leven zijn in staat om cactussen te eten.

'563991' door JBussers '563991' door JBussers

SpanjeValencia

SpanjeValencia

Palau de les Arts...R

JBussers

Het zoeken van een standpunt is natuurlijk één van de dingen die fotografie interessant maakt. Net even anders, net even daar staan of even daarop klimmen. Deze foto probeer ik ook net even een ander standpunt. Het Palau de les Arts Reina Sofia is een prachtig bouwwerk dat zeker op jouw lijst moet staan als je in Valencia bent.

'562863' door JBussers '562863' door JBussers

SpanjeValencia

SpanjeValencia

Palau de les Arts...R

JBussers

Palau de les Arts Reina Sofía is een operahuis en cultureel centrum in Valencia, Spanje, als onderdeel van het concept Ciudad de las Artes y las Ciencias dat werd ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. De bouw begon in 1995 en de opening was op 8 oktober 2005. De vorm van het gebouw werd gedeeltelijk bepaald doordat er gebruik gemaakt werd van reeds bestaande funderingen voor een eerder project (een communicatietoren). Omdat de binnenkant van de grootste zaal volledig is bekleed met mozaïek van Valenciaans keramiek (en niet zoals we vaak zien van hout) heeft het nog een jaar geduurd voordat de akoestiek perfect was. De eerste opera - Fidelio van Beethoven - werd daarom pas gespeeld op 25 oktober 2006 door het Orquestra de la Comunitat Valenciana, de vaste bespeler van het operahuis. De andere zalen zijn overigens wel bekleed met hout.

'560974' door JBussers '560974' door JBussers

OostenrijkSchloß Schönbrunn

OostenrijkSchloß Schönbrunn

Park Schönbrunn

JBussers

Een van de hoogtepunten van Park Schönbrunn is de Neptunus Fontein (Neptunbrunnen), de meest monumentale fontein in het park. Het werd in 1780 gebouwd door Franz Anton von Zauner, een Oostenrijkse beeldhouwer. De barokke beeldengroep beeldt een mythische scene uit waarin de zeegodin Thetis aan Neptunus vraagt te garanderen dat haar zoon Achilles een veilige doortocht naar Troje zou krijgen. Verder is het natuurlijk een prachtig gezicht. Een grote poort geflankeerd aan beide zijden door obelisken geeft toegang tot de uitgestrekte binnenplaats die versierd is met grote fonteinen: één ervan toont allegorische figuren die de rivieren Donau, Inn en Ems vertegenwoordigen en de andere toont Transsylvanië, Galicië (in Oost-Europa) en Lodomerië. Recht vooruit staat het hoofdgebouw van het paleis met daarachter de paleistuin. Rechts ligt het hoftheater. Poorten aan de linker- en rechterkant leiden naar de tuin, van waar je een zicht krijgt op het hele paleiscomplex. Aan de linkerkant, kijkend vanaf de tuin, ligt de Wagenburg (koetsenmuseum), waar de keizerlijke verzameling koetsen, sleden en rijtuigen worden tentoon gesteld. Aan de rechterkant van het paleis ligt de oranjerie, waar planten en bloemen werden ondergebracht tijdens de winterperiode om ze te beschermen tegen de vorst. Het centrale paleisgebouw is 175 meter breed en heeft een symmetrische barokke gevel. Alle gebouwen zijn beschilderd in een typisch patroon van geel en oker, een combinatie die voor heel wat gebouwen in Oostenrijk werd gekopieerd.

'559769' door JBussers '559769' door JBussers

MexicoPlaya del Carmen

MexicoPlaya del Carmen

Kids in Mexico

JBussers

In de buurt van Siam Kaan stonden deze broer en zus gezellig in de tuin te wachten op langskomende toeristen. Iedere toerist kreeg een lach toegeworpen en naar sommige werd zelfs gezwaaid. Mooi om te zien hoe deze kindjes gelukkig kunnen zijn met niet veel.

'557937' door JBussers '557937' door JBussers

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Danoontje POWERRRR!!!

JBussers

In het dorpje Leona Vicario zou men kennis maken met het echte typische Mexico.. Nou ja, misschien waar maar de hordes toeristen die hier komen kijken helpen niet echt bij aan het typische beeld van Mexico. Toch is het een leuk stadje om te bezoeken. Je vindt er een fruitwinkeltje, een slager, een bakker, een kerk, tortillafabriekje, houtbewerkingsbedrijf en een school. Dit schattige meisje met haar moeder en oma kwam ik in dit kleine stadje tegen. Ze vond alles interessant maar was ook een beetje verlegen. Op de foto kreeg ze net een lekker toetje van haar moeder.

'557883' door JBussers '557883' door JBussers

MexicoSian Ka'an Biosphere Reservaat

MexicoSian Ka'an Biosphere Reservaat

Vreemde vogel

JBussers

Was het het waard om 3 uur op een bootje te dobberen? Ik kan alleen maar volmondig ja zeggen als ik terugdenk aan alles wat ik heb gezien. Schildpadden van ongeveer 400 kilo, springende dolfijnen en geweldig koraal bij het snorkelen. Toen onze kapitein rustig naar een eilandje voer en riep Tigre Heron wisten wij niet wat we gingen zien. Wat is een Tigre Heron??? Dit had hij snel door en hij pakte snel zijn vogelsoortenboekje van Mexico. Het blijkt een Mexicaanse Tijgerroerdomp. Tenminste dat heb ik later opgezocht en ik neem aan dat dit ook daadwerkelijk de vogel is. In ieder geval er was een mooi nest gemaakt en wij mochten deze vreemde vogel jongen aanschouwen. Prachtig om te zien maar ik denk toch wel een van de raarste vogels die ik heb gezien.

'557416' door JBussers '557416' door JBussers

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Velasquez specht

JBussers

Tijdens een fietstochtje in Yucatan, Playa del Carmen kwam ik dit prachtige vogeltje tegen. Ik zei al vol overtuiging tegen een vriend van mij dit is een specht. Later hoorde je hem ook tikken tegen de boom. Na enig onderzoek op internet blijkt het (volgens mij) te gaan om een velasquez specht. Correct me if i'm wrong.

'555964' door JBussers '555964' door JBussers

PolenKrakau

PolenKrakau

De draak van Wawel -.

JBussers

Het verhaal vertelt dat tijdens de heerschappij van koning Krak een draak in Krakau woonde. De draak settelde zich in de grot onder het Wawel kasteel. De draak wilde elke week als eten een koe krijgen. Wanneer er niet aan zijn wens voldaan werd, doodde hij de bewoners van Krakau. De bewoners vreesden de draak. Het aantal koeien nam elke week af en mensen waren bang dat ze niet genoeg koeien hadden om de draak te voeden. Er waren maar weinig bewoners die een poging waagden om de draak te bestrijden. Helaas kwamen zij nooit meer terug van de reis die zij ondernamen naar de grot van de draak. En zo verscheen er op een dag in Krakau een arme en jonge schoenmaker die beweerde dat hij een idee had om van de draak af te komen. Hij ging naar de Wawel om met koning Krak te praten. De koning had er weinig vertrouwen in maar liet de schoenmaker zijn gang gaan. De schoenmaker heeft de volgende dag een ram gedood en binnen de ram verstopte hij zwavel. Hij ging naar de grot van de draak en legde de ram stiekem voor de grot neer. De draak werd wakker van de geur van het vlees en at de ram onmiddellijk op. De zwavel in de ram werkte gelijk waardoor de draak behoefte had aan water. Hij ging gelijk naar de rivier Wisla en dronk het water zo lang dat de bewoners dachten dat hij de hele Wisla ging opdrinken. De draak dronk zo veel water op dat hij ontplofte. De mensen werden eindelijk bevrijd van de slechte draak en de schoenmaker kreeg alle roem en werd de held van Krakau. Tot op de dag van vandaag kunnen mensen de grot van de draak onder de Wawel kasteel bezoeken. Als herinnering aan de heldendaad staat er een beeld van de draak voor de grot die met vuur spuwt. Ook hangt er bij de ingang van de Wawel Kathedraal een bot waarvan mensen beweren dat het afkomstig is van de gedode draak. Toch zijn de meningen over het bot verdeeld.

'555395' door JBussers '555395' door JBussers

PolenAuschwitz

PolenAuschwitz

Impressive Auschwitz

JBussers

Behoeft het nog enige uitleg? Ik denk en hoop het niet. Een bezienswaardigheid die heel hoog op mijn lijstje stond. Een dubbel gevoel bekroop mij bij het uitstappen uit de bus. Moeten we blij zijn dat we dit kunnen bezoeken of was het niet beter als dit direct na de oorlog gesloopt was. Ik ben door het te bezoeken gaan begrijpen dat het zeker nodig is dat dit bewaard is gebleven. We gaan namelijk de generatie tegemoet die geen enkele opa/oma, vader/moeder, oom of tante of familielid heeft die de oorlog daadwerkelijk heeft meegemaakt. Iets was een prachtig iets is. Al 70 jaar niet in oorlog. De keerzijde hiervan is dat we de verhalen niet meer real life kunnen vernemen. Het is dan slechts verhalen van.... en foto's van... Dit brengt met zich dat het een uiterst indrukwekkend iets is. Auschwitz. Een plaats waar honderden, duizenden en tienduizenden mensen de dood zijn ingejaagd. Afschuwelijk en niet te bevatten. Tip: wil je dit bezoeken dan reserveer tijdig een groeps- of individuele tour met een gids. Dit kan via de website http://auschwitz.org/en/visiting/ Ticket zonder gids is overigens gratis. Een tour met gids duurt ongeveer 3 uur en kost iets van 11 euro.

'555311' door JBussers '555311' door JBussers

PolenKrakau

PolenKrakau

Krakau wat ben je...m

JBussers

De Mariakerk is niet te missen in Krakau. Met zijn twee ongelijke torens rijst de kerk hoog uit boven het grote marktplein. Het Pools-gotische bouwwerk is een symbool voor Krakau en Polen en herbergt vele waardevolle culturele schatten. In het jaar 1355 werd begonnen met de bouw van de Mariakerk door 2 broers. Ze kregen allebei de opdracht één van de torens te maken. Volgens de legende waren ze met elkaar in een concurrentiestrijd verwikkeld om de hoogste toren neer te maken. Toen een van hen zijn hoogste punt van 81 meter bereikte, stak hij zijn broer dood, waardoor diens toren niet verder komt dan 69 meter hoogte. Het mes is nog altijd te vinden op het plein. De Mariakerk is ook bekend vanwege de Hejna?. Een trompetist die vanuit de hoogste toren ieder uur een kort deuntje ten gehore brengt. Deze traditie dateert uit de middeleeuwen en er zit een mooie legende aan vast. Een oplettende wachter in de toren sloeg ’s nachts alarm toen het Mongoolse leger ooit Krakau wilde innemen. De wachter kreeg tijdens het blazen op zijn trompet een pijl door zijn keel, wat zijn signaal tot een abrupt einde bracht. Tot op de dag van vandaag hoor je door het hele centrum elk uur de melodie, die nog altijd net zo plotseling stopt.

'555162' door JBussers '555162' door JBussers

PolenKrakau

PolenKrakau

Banksky in Krakau?

JBussers

Een stedentrip naar Krakau. Oh om naar Auschwitz te gaan? Zeker, maar dat niet alleen. Krakau is een geweldige stad en zeker de moeite waard. Het is niet voor niets uitgeroepen tot citytrip van 2016. en culturele hoofdstad in 2000. In Krakau tref je cultuur aan, mooie pleinen, prachtige kerken en vooral veel geschiedenis. Krakau is onlosmakelijk verbonden met de 2e wereldoorlog. Krakau en Auschwitz zouden dan ook een verplichting moeten zijn voor ieder. Naast al deze historie zijn er heerlijke restaurantjes, aardige mensen en voldoende barretjes en cafés waar de wodka rijkelijk stroomt.

'554306' door JBussers '554306' door JBussers

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Klokkentoren Praag

JBussers

De oude stadstoren ligt op het plein in het oude centrum van Praag. De kerk is vooral bekend vanwege de prachtige astronomische klok, die elk uur een mooi schouwspel toont. Rond die tijd stroomt het plein voor de klok vol toeristen, die allemaal wachten tot de klok het volgende uur slaat. Je kunt bovenin de kerk naar een uitkijkplatform. Hiervoor koop je beneden een kaartje van 100kr per persoon. Enkele gebouwen links van de kerk kun je naar binnen lopen en daar gaat een lift naar de 3e verdieping. Vandaar loop je naar de kerk, waar je met een 2e lift naar de top van de toren kunt. Dit deel kun je ook lopen, met onderweg allemaal interessante informatie over de klok en de kerk. Eenmaal bovenin heb je een prachtig uitzicht over Praag. Ook zie je beneden iedereen op het plein lopen.

Community-updates

EDITIE 103 | 16 LEUKSTE GROENE STEDEN VAN EUROPA

17-09-2021 Columbus Travel editie 103 is uit! Niet alleen vind je hierin de leukste groene steden van Europa, maar ook weer een aantal geweldige communityfoto's van Canipel, Dreamer666, Yvoto-Travel, Ameerakker, Lsteentjes en Bjornsnelders. Gefeliciteerd alle zes!

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

02-09-2021 Het maandthema van augustus - landschappen - is afgesloten en de winnaar is bekend: gefeliciteerd Esthers met je prachtige foto van Mont Saint Michel! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier!

WEEK 38 | COMMUNITY-TOPPERS

Dikkopje op de lavendel CREDIT Agrotewal
Mysterieus Yosemite NP. Foto: TonKuper
1. Topfoto & -tip: Mysterieus Yosemite NP door TonKuper
2. Review: Jurmala, Letland door Gillian
3. Communitylid van de week: Peterverboom
4. Nieuwkomer: NicolePeters

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN SEPTEMBER: EILANDEN IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van september is: eilanden. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN OVERNACHTING OP DE WADDEN

Wat is het Wad voor jou? Deel je foto’s en video's van je favoriete plekken, wandelingen, dieren, (vakantie)huisjes, restaurants en andere parels in het Waddengebied. Elke maand geven we een Natuurhuisje op de Wadden cadeau aan de beste inzending. Doe mee >

DOE DE GRIEKENLAND-QUIZ EN WIN EEN REIS NAAR SIFNOS

Sifnos, Griekenland

Wie verder dan hotspots als Athene, Kreta of Santorini, ontdekt een Griekenland vol onontdekte eilandjes, pure schoonheid en ongerepte natuur. Ben jij een echte Griekenland-kenner? Doe de quiz en win een reis voor twee naar Sifnos, de parel van de Cycladen! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik