Irisschoonenberg

'428682' door Irisschoonenberg '428682' door Irisschoonenberg

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Take a break

Irisschoonenberg

In Shanghai geldt nog geen rookverbod voor de horeca en kun je dus in de meeste restaurants nog gewoon een sigaretje opsteken. Het keukenpersoneel doet daar vaak vrolijk aan mee. Deze kok had het gelukkig wel begrepen en stond netjes buiten nog wat laatste zonnestralen mee te pakken.

'423847' door Irisschoonenberg '423847' door Irisschoonenberg

PolenWarschau

PolenWarschau

Warschau

Irisschoonenberg

Ik was zeer verrast door het oude centrum van Warschau met het marktplein Rynek Starego Miasta dat s'avonds bijna sprookjesachtig aandoet. Jammer genoeg zijn deze huizen niet authentiek, maar na de oorlog weer opgebouwd... In ieder geval wel veel mooier dan de meeste naoorlogse bouw in Nederland!

'423715' door Irisschoonenberg '423715' door Irisschoonenberg

SpanjeTenerife

SpanjeTenerife

Sleepy Giant

Irisschoonenberg

Ik vind vulkanen altijd heel indrukwekkend, evenals het gebied eromheen wat me meestal doet denken aan een maanlandschap. El Teide, de grootste vulkaan van Tenerife, is aangewezen als een van de zogenaamde zestien Decade Volcanoes. Dit zijn vulkanen die waardevol studiemateriaal zijn gezien hun geschiedenis van grote uitbarstingen en de nabijheid van dichtbevolkte gebieden. Gelukkig 'slaapt' de El Teide momenteel:)

'423532' door Irisschoonenberg '423532' door Irisschoonenberg

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Lake Cave

Irisschoonenberg

Een vervolg op de foto die ik gisteren heb geplaatst: de surrealistische ondergrondse wereld van Leeuwin-Naturaliste National Park vlakbij Margaret River, WA. Het gegeven dat deze formaties heel langzaam over de loop van duizenden jaren zijn ontstaan doet je echt even stilstaan bij de wonderen van de natuur!

'423481' door Irisschoonenberg '423481' door Irisschoonenberg

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Doline

Irisschoonenberg

De indrukwekkende ingang en het resultaat van eeuwenlange ondergrondse grotvorming: het ingestorte dak van de Giants Cave in Leeuwin-Naturaliste National Park. Deze 600m lange grot kun je op eigen houtje bezoeken. Het vereist nogal wat klim- en kluiterwerk, maar de kalksteenformaties in de grot zijn heel indrukwekkend en geven je het gevoel alsof je je in een andere wereld begeeft.

'481452' door Irisschoonenberg '481452' door Irisschoonenberg

Nieuw-ZeelandMarlborough, Nelson, Kaikoura

Nieuw-ZeelandMarlborough, Nelson, Kaikoura

Sawcut Gorgeous!

Irisschoonenberg

Nieuw-Zeeland is een wandelparadijs bij uitstek, maar het is niet gemakkelijk je buiten de gebaande paden te begeven, tenzij je veel tijd hebt. Heb je dit niet, maar wil je toch een dagje wandelen en geen toerist tegenkomen, ga dan naar Sawcut Gorge, op het Zuidereiland. Tien kilometer ten zuiden van Ward (Marlborough) op de State Highway 1, bevindt zich de afslag naar Sawcut Gorge. Je rijdt deze onverharde weg gemakkelijk voorbij omdat er geen bordjes staan, dus let op een watertank met een fiets op het dak. Vanaf hier rij je nog zo’n 12 km landinwaarts naar Blue Mountain Station. Deze weg gaat door een aantal gebieden heen die privé eigendom zijn, dus vergeet daar niet de hekken achter je te sluiten in verband met het loslopende vee. Op Blue Mountain Station noteer je je naam in het zogenaamde wandellogboek en krijg je van de vriendelijke vrouw des huizes een handgetekende plattegrond van het gebied, die zelfs met een zeer rijke fantasie weinig gelijkenis toont met de realiteit. Gelukkig krijg je er uitleg bij. De gemarkeerde route naar Sawcut Gorge is ongeveer drie kilometer, en gaat zigzaggend door de rivierbedding heen. Natte schoenen en sokken zijn onvermijdelijk en het water is ijskoud! Onderweg kom je langs verschillende ‘swimming holes’ en fantastische witte rotsformaties. Er zijn een paar mooie picknickplekken op de route, het enige nadeel is dat de beruchte Nieuw-Zeelandse zandvlooi ook hier spreekwoordelijke roet in je eten kan gooien. De kloof zelf is spectaculair, zo’n 50m lang, 150m diep en op sommige plekken maar 2 meter breed. Een half uur verderop bevindt zich Isolation Hill Hut waar je kunt overnachten, maar je kunt er ook gewoon een dagtripje van maken en terugkeren naar de auto. Vergeet bij terugkomst niet het logboek af te tekenen, anders gaat de vrouw des huizes naar je op zoek! http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/tracks-and-walks/marlborough/south-marlborough/sawcut-gorge-isolated-hill-route/

'481411' door Irisschoonenberg '481411' door Irisschoonenberg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Back to basic op Mari

Irisschoonenberg

Ben je op zoek naar totale rust en nog minder toeristen dan op het ‘vasteland’ van Tasmanië? Ga dan een paar dagen naar Maria Island, een eilandje aan de oostkust van Tasmanië. Het is maar een klein uurtje met de ferry en je waant je in een andere wereld. Het gehele eiland is Nationaal Park, dus je hebt een National Parks Pass nodig. Je auto kun je achterlaten, want Maria Island is autovrij. Je kunt er wel fietsen huren. Neem je eigen proviand mee, want er is op het hele eiland geen winkel te vinden. Drinkwater is er wel, maar opvangmogelijkheden zijn beperkt, dus er wordt geadviseerd om er spaarzaam mee om te gaan. Accommodatie is vrij simpel. Er zijn een paar aangewezen kampeerplekken en er is backpacker accommodatie in de voormalige gevangenis. Ook is er geen elektriciteit. Back to basic dus. Ben je door het bovenstaande nog niet afgeschrikt, dan staat je een bijzondere plek te wachten. Maria Island heeft een rijke historie, fantastische natuur, mooie wandelroutes en een overvloed aan flora en fauna. Je kunt er binnen een paar uur tientallen kangoeroes, wallabies en wombats tegenkomen. Ook voor vogelliefhebbers is het een waar paradijs. Elf van de twaalf inheemse vogelsoorten van Tasmanië zijn op Maria Island te vinden. Tenslotte kun je er ook nog heel goed snorkelen, duiken en zwemmen, als het water in ieder geval niet te koud is. En het mooie van alles, je kan er de hele dag op pad zijn en niemand tegenkomen! [url="http://www.parks.tas.gov.au/index.aspx?base=3495" target="_blank"]http://www.parks.tas.gov.au/index.aspx?base=3495[/url]

'400671' door Irisschoonenberg '400671' door Irisschoonenberg

MarokkoWestkust Marokko

MarokkoWestkust Marokko

Zonsopkomst

Irisschoonenberg

Taghazout, half acht 's ochtends. Er zijn geen golven dus helaas kan er niet gesurft worden, maar vroeg opstaan heeft meer voordelen, bijvoorbeeld deze mooie weerspiegeling van het ontwakende dorpje!

'398398' door Irisschoonenberg '398398' door Irisschoonenberg

MarokkoWestkust Marokko

MarokkoWestkust Marokko

Als sardientjes in ee

Irisschoonenberg

Essaouira, een prachtig Marokkaans stadje dat op de werelderfgoedlijst staat door de historische medina. Echt een bezoek waard. In de haven kun je er veel verse vis krijgen, voornamelijk verse sardientjes. Ik vraag me wel af hoe je je bootje eruit krijgt als je toch nog even besluit te gaan varen...

'396643' door Irisschoonenberg '396643' door Irisschoonenberg

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Kleren maken de man

Irisschoonenberg

Deze man kwam ik tegen bij een van de Balinese tempels onderweg van Denpasar naar Medewi, een oase van rust in vergelijking met de meer toeristische plekken op Bali. Tijdens ceremonies zie je de lokalen in deze mooie rituele kledij.

'396469' door Irisschoonenberg '396469' door Irisschoonenberg

JapanTokio

JapanTokio

Lotus

Irisschoonenberg

De lotus is niet alleen een supermooie bloem, maar heeft in het boeddhisme ook nog verschillende symbolische betekenissen, afhankelijk van de kleur. De witte bloem staat voor geestelijke volmaaktheid, een doel dat jarenlange oefening vergt. Ik denk dat als je er maar lang genoeg naar kijkt, je vanzelf een beetje in de buurt komt.

'396363' door Irisschoonenberg '396363' door Irisschoonenberg

UgandaKampala

UgandaKampala

Knappe koppies

Irisschoonenberg

Voor een weeshuisproject in Kampala ben ik ook bij de bijbehorende scholengemeenschap op bezoek geweest. Gelukkig krijgen steeds meer kinderen in Uganda de mogelijkheid om naar school te gaan met dank aan veel toegewijde vrijwilligers en sponsors. Niet alleen van buiten knappe koppies dus;)

'481232' door Irisschoonenberg '481232' door Irisschoonenberg

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Duiken bij de Navy...

Irisschoonenberg

Als je in de buurt van Exmouth bent, is dit een plek die je zeker niet mag overslaan als je duikt! Iemand vertelde me dat je de vissen hier letterlijk aan de kant moet duwen, waarop ik heb geantwoord dat overdrijven ook een vak is, maar mijn interesse was gewekt. Navraag leerde mij dat deze pier nog steeds een werkende marinebasis van de VS is en om die reden kun je hier niet op eigen houtje gaan duiken, maar alleen met de duikschool die een vergunning heeft om de pier te betreden. Op dit moment is dat Ningaloo Whaleshark-n-Dive. De pier is zwaar beveiligd, dus vergeet je paspoort niet mee te nemen. Het gebied is ook een no-go area voor vissers. Resultaat: een habitat waarin alle onderwaterflora en -fauna jarenlang ongehinderd heeft kunnen groeien en bloeien. Je waant je echt in een levensgroot aquarium! Maak kennis met de BFG (Big Friendly Grouper), een trouwe bewoner van de pier die het leuk vindt om onoplettende duikers van achteren te benaderen. Eenmaal van de schrik bekomen (hij is groter dan jijzelf), kun je hem over zijn bol aaien en onder zijn kin krabbelen. Ook vind je er rifhaaien, schildpadden, leeuwvissen, zeeslangen, inktvissen en gigantische scholen kabeljauw en trevally... En inderdaad, je moet de vissen letterlijk aan de kant duwen!

'396203' door Irisschoonenberg '396203' door Irisschoonenberg

CanadaAtlantische kust

CanadaAtlantische kust

Ijzige kust

Irisschoonenberg

Dit uitzicht had ik vorige maand op weg naar Vancouver. Je ziet de kustlijn van Noordoost-Canada, Groenland ligt net achter ons. Ik kan je helaas niet precies de lengte- en breedtegraden vertellen, want dan begeef ik me op glad ijs.

'396117' door Irisschoonenberg '396117' door Irisschoonenberg

BraziliëRio de Janeiro

BraziliëRio de Janeiro

Strandhandelaar

Irisschoonenberg

Een kleurrijke verschijning deze man met zijn strandballen. Ik vroeg me wel of hoe hij die groene in het midden te pakken krijgt! Helaas heb ik hem niets zien verkopen, want daar had hij geloof ik de ballen verstand van.

'396037' door Irisschoonenberg '396037' door Irisschoonenberg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Zonsondergang Maria..

Irisschoonenberg

In Australië heb ik echt de meest kleurrijke zonsondergangen ooit gezien! Deze is daar een goed voorbeeld van. Ik heb niet eens een zonsondergang setting gebruikt, want toen ik dat probeerde werd het echt te overdreven oranje.

'396033' door Irisschoonenberg '396033' door Irisschoonenberg

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Zonsondergang Shark..

Irisschoonenberg

Dit is een van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien. We kwamen net op de valreep aan in Shark Bay, op het meest westelijke puntje van WA. Dit gebied staat op de Werelderfgoedlijst omdat het het rijkste en grootste zeegrasgebied ter wereld heeft. Het was er zo stil en zo sereen, dat je alleen af en toe een vogel of een zeekoe hoorde. Geweldig!

'396031' door Irisschoonenberg '396031' door Irisschoonenberg

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Pink lake

Irisschoonenberg

Dit is het Pink Lake bij Port Gregory, aan de westkust van Australië. Afhankelijk van de algen, bacteriën, watertemperatuur en lichtval kleurt het meer heel lichtroze tot bijna fluorescerend roze op een goeie dag. Wij hadden onze roze vishengel nog even uitgegooid, maar helaas niks gevangen.

'396026' door Irisschoonenberg '396026' door Irisschoonenberg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Boom weerspiegelt in.

Irisschoonenberg

Maria Island. Voor de mirror lakes hoef je niet speciaal naar Nieuw-Zeeland, alhoewel ze daar iets breder zijn en je er een hele bergketen in weerspiegeld ziet. Hier stond ik niet met 100 andere toeristen foto's te maken, maar was ik gelukkig alleen.

'396025' door Irisschoonenberg '396025' door Irisschoonenberg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Wit huisje aan de kus

Irisschoonenberg

Deze foto is genomen op Maria Island, een zeer fotogeniek eiland. Een beetje spooky ook soms, omdat het weer heel gauw omslaat en er veel leegstaande huizen en barakken zijn, overblijfselen van de tijd waarin gevangenen als dwangarbeiders gebruikt werden.

'396024' door Irisschoonenberg '396024' door Irisschoonenberg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Donkere wolken boven.

Irisschoonenberg

Niks zo veranderlijk als het weer in Tasmanie. Je ziet er vier seizoenen in 1 dag. En ook veel regen, waardoor het soms bijna als thuis voelt;)

'396021' door Irisschoonenberg '396021' door Irisschoonenberg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Ferry Bruny Island

Irisschoonenberg

Ik vind vooral de verschillende kleuren blauw en de reflectie van de wolken in het water erg mooi op deze foto. Het lijkt wel een schilderij.

'396019' door Irisschoonenberg '396019' door Irisschoonenberg

AustraliëTasmanië

AustraliëTasmanië

Avondzon over Cradle.

Irisschoonenberg

Het zonlicht is wat deze foto zo speciaal maakt en perspectief geeft. Het landschap kwam op mij mysterieus over, bijna onecht. Een leuke afsluiter na een lange dag lopen!

Community updates

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

week 31 | Community toppers

Zonsondergang bij Lake Mutanda. Foto: MirandaNoomen

1. Topreview: Bosnië-Herzegovina door Dianadm
2. Topfoto & tip: Zonsondergang bij Lake Mutanda door MirandaNoomen
3. Topblog: Niet smeren? ... door Elleke
4. Communitylid van de week: Dannyvdm
5. Nieuwkomer: PeggyA

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik