Huff

'1066028' door Huff '1066028' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Rijstterrassen in Ha.

Huff

Hoog in het noorden van Vietnam was er nog volop rijst op de terrassen, terwijl het rond Sapa al geoogst was. Het was heel mistig die dag en dat bleef ook de hele dag hangen, maar af en toe liet de zon zich zien en was het geweldig om de rijstterrassen te zien en foto's te schieten.

'1064454' door Huff '1064454' door Huff

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Bloemenmarkt.

Huff

De Quang Ba bloemenmarkt in de wijk Tay Ho in Hanoi begint heel, heel vroeg in de morgen. We gingen daarom dan ook om 4 uur het bed uit om de handel in volle bedrijf te zien. Om echt 5 uur liepen we op de markt en er was volop bedrijvigheid van het inkopen van bloemen door de verkoopsters, die in de straten van Hanoi die weer proberen te slijten. Als ex-bloemiste had ik dit niet willen missen.

'1064365' door Huff '1064365' door Huff

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Onderweg.

Huff

Na een paar dagen in de Nubra vallei te hebben doorgebracht en een paar mooie kloosters en hoogte-passen te hebben bezocht, gingen we weer naar Leh. En zo als overal in Ladakh, waren de landschappen prachtig, zo ook op deze foto. De ruige bergen met de kronkelende weggetjes en de bergen met sneeuw en blauwe luchten met wolkjes op de achtergrond , maken dat deze reis onvergetelijk is.

'1064343' door Huff '1064343' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Even een trekje.

Huff

Hoog in het noorden van Vietnam wonen de Black Dao minderheidsgroep. De vrouwen zijn herkenbaar aan de kleding waarvan het voorpaneel bekleed is met borduursels in hoofdzakelijk primaire kleuren op een zwarte basis, met satijnen borduursteken langs de manchet. Eenvoudige geometrische kruissteekpatronen zijn langs de twee centrale panelen aan de voorkant van de halflange zwarte jas, die vervolgens in een zwarte broek wordt gestopt en afgewerkt met een blauwe sjerp om de middel. Vrouwen dragen ook een zilveren ketting bolo-das in reliëf met het symbool van de zon. De oudere Black Dao vrouwen dragen de traditionele tulband hoofdtooi. Ik kwam ze tegen op de markt van Lung Phin en heb ze alleen daar gezien. Het was op het einde van de markt en deze vrouw had al ingepakt en ging nog even buurten met haar pijp. Een beetje shag in het kleine pijpje, vuurtje erbij en maar een trekje en het is klaar. En na gedane zaken keerde ze terug naar huis.

'1064167' door Huff '1064167' door Huff

VietnamSapa

VietnamSapa

Borduren.

Huff

De mensen van de Red Dao minderheidsgroepen kunnen borduren als de beste. Zo borduren ze de broekspijpen en het jasje volgens een eigen patroon, dus ieder stuk is uniek. Zelfs als ze lopen zijn ze nog aan het borduren. Ze laten zich ook heel gewillig fotograferen.

'1064138' door Huff '1064138' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Achterkantje.

Huff

In het hoge noorden van Vietnam zijn er minderheidsgroepen die zich op de markten laten zien zo als in Mong Hum. Dit zijn de Flower Dao, die veel borduurwerk in hun kleding verwerken zowel aan de voorkant als aan de achterkant.

'1064070' door Huff '1064070' door Huff

Vietnam

Vietnam

Vervoer.

Huff

In Vietnam gaat alle vervoer per brommer, hele kasten, deuren overdwars, brommers, soms hele gezinnen en zo ook levende have. Dit keer op de foto is het een varken, maar ook kippen en geiten gaan op de brommer mee.

'1064056' door Huff '1064056' door Huff

VietnamSapa

VietnamSapa

Even recht trekken.

Huff

Bij het kerkje van Sapa zitten kindertjes met verkoopwaar met mooie kleertjes aan. Zo klain als ze zijn, de kleding moet goed zitten en daar is deze dame in de dop mee bezig.

'1063536' door Huff '1063536' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

De Ma Pileng Pass.

Huff

Hoog boven in Vietnam ligt de Ma Pileng Pass. Het is een bochtige weg langs de bergwand en breed is hij niet, maar de uitzichten en het landschap is er fenominaal.

'1063488' door Huff '1063488' door Huff

Vietnam

Vietnam

Vergezicht.

Huff

De rijstvelden rond Sapa waren al geoogst toen we er in oktober waren, maar in het hoge noorden, tegen de Chinese grens waren ze volop aan het oogsten en stonden ze er nog in volle glorie bij, wat iedere bocht van de weg weer een andere kijk gaf op de bergen ondanks dat het vaak mistig was.

'1063465' door Huff '1063465' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Black Ha Nhi.

Huff

Op de markt van Muong Hum in het hoge noorden van Vietnam waren mensen van de Ha Nhi minderheidsgroep. Er zijn meerdere sub-groepen, maar deze waren de Black Ha Nhi. Ze zijn te herkennen aan de zwarte kleding met blauwe of witte motieven geborduurd en een zwarte Ha Nhi-vrouw draagt ​​vaak een knot kunsthaar voor decoratie en om haar te beschermen tegen zon en regen. Een getrouwde vrouw vlecht haar haar en knoopt het rond haar hoofd voordat ze haar hoofd bedekt met een sjaal. Ze geloven dat de ziel in het hoofd verblijft. Een getrouwde vrouw moet haar ziel beschermen door een hoofddoek te dragen. '

'1063445' door Huff '1063445' door Huff

Vietnam

Vietnam

Feest van Herkenning.

Huff

In mei was ik ook al in het noorden van Vietnam en daar uiteraard foto's gemaakt. Toen ik in oktober weer ging heb ik er een stel af laten drukken en meegenomen en aan de desbetreffende mensen gegeven. het was een feest van herkenning.

'1063386' door Huff '1063386' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Flower Dao.

Huff

In het noorden van Vietnam, in de bergen, wonen de Flower Dao. Ze komen naar de markt van Muong Hum en van de rijkere mensen is de kleding en hoofddeksels versiert met zilveren munten en belletjes. Het was een prachtig geheel.

'1063325' door Huff '1063325' door Huff

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Treintje.

Huff

.In het oude gedeelte van Hanoi rijdt er nog een trein door de straten en dat doet hij 3x per dag . Als hij er aan komt moeten de mensen en de spullen naar binnen. Je kunt er als hij niet rijdt koffie drinken bij Rail Way en dat heeft toch wel een aparte ervaring.

'1050241' door Huff '1050241' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Toppunt van...schoonh

Huff

Toppunt van schoonheid in het noorden van Vietnam zijn de zwarte tanden. Bij ons een heel andere betekenis, maar daar dus niet. Deze vrouw zat langs de weg met wat groente , maar wij kwamen er niet achter tot welke minderheid zij behoorde. Weet iemand het wel????

'1000809' door Huff '1000809' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Lijnenspel.

Huff

Prachtige rijstterrassen zijn er te zien in de omgeving van Sapa. De bedden worden klaar gemaakt om te planten en de jonge plantjes zijn er klaar voor. Het was die dag wat bewolkt, maar als de zon er even door kwam, was het een prachtig lijnenspel wat zich aan je openbaarde.

'1000519' door Huff '1000519' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Lekkere soep.

Huff

Op de zaterdagmarkt van Can Cao is het druk en levendig met de mensen uit de hele omgeving. Er zijn veel minderheden en het is dan ook een kleurig gezicht. Ook eet iedereen er aan lange tafels soep, de Pho, en als je wilt dan schuif je gewoon aan.

'1000216' door Huff '1000216' door Huff

VietnamHalong Bay en noordkust

VietnamHalong Bay en noordkust

Van Quan Lan naar Va

Huff

We vaarden vroeg van het eilandje Quan Lan weer naar het vaste land naar Don Van. Het was een mooie tocht door Halong Bay met zijn rotsen en onderweg was er veel te zien. Veel visserlui en ook werden er oesters gekweekt zoals op de foto te zien is.

'998009' door Huff '998009' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Boomkevers.

Huff

In Mai Cau, waar we in een paalwoning sliepen en wat een klein dorpje was, gingen we aan de wandel. Daar waren ze op verschillende plaatsen met een lange stok in de bomen bezig en wij , natuurlijk heel nieuwsgierig, kijken wat ze aan het doen waren. Boomkevers vangen. Dat werd een heerlijk maaltje wisten ze ons wijs te maken en ook op een markt hebben we gezien dat ze daar ter plekke aan het bakken waren. Deze hebben wij niet gegeten, wel werd ons varkensoren aangeboden( wat ook een lekkernij zou zijn,) en daar hebben we ook voor bedankt.

'996927' door Huff '996927' door Huff

VietnamSapa

VietnamSapa

Rijst terrassen.

Huff

De rijst terrassen rond Sapa zijn fantastisch mooi. Bij iedere bocht die je maakt zijn ze weer anders. Hier zijn ze de terrassen aan het klaarmaken voor het planten van de rijst en de rode aarde is nog heel goed zichtbaar. Sommige terrassen staan al vol met water en na het bewerken van de grond kan er geplant worden.

'996061' door Huff '996061' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Slakken vissen.

Huff

In de buurt van Mai Chau zagen we twee hoedjes in het water en onze nieuwsgierigheid was gewekt. Het bleek dat er twee vrouwen bezig waren om slakken te vissen en na een poosje kwamen ze omhoog om te kijken hoe of de vangst was. .

'995875' door Huff '995875' door Huff

VietnamSapa

VietnamSapa

Red Dao.

Huff

Ja, hoor ze wilde wel op de foto en ging er dan ook helemaal mooi voor staan. In het plaatsje Sapa daar woont ze en verkoopt ze haar waar op het pleintje voor de Franse kerk.

'995766' door Huff '995766' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Bling , bling.

Huff

Hoog in het Noorden van Vietnam op de markt van Lung Phin zie je een verscheidenheid aan minderheden. Ook zijn er jonge meisjes, die er op hun mooist uitzien om bij de jongens die er ook zijn te scoren en dat doen ze dan met dit soort kleren aan. Je zag ze in verschillende kleuren , maar altijd vol met bling bling.

'987887' door Huff '987887' door Huff

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Naaister op de markt.

Huff

Op de markt van Lung Phin is van alles te zien en nog meer is er te koop. Zo te zien kon je er ook je kleren laten vermaken of deze vrouw was haar voorraad aan het aanvullen, maar in ieder geval keek je er je ogen uit en op deze markt hoog in het noorden van Vietnam was er geen andere westerling te zien.