Hermine

'382630' door Hermine '382630' door Hermine

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Rots in de branding

Hermine

Hier de ruïne van de Burcht Are hooggelegen boven het stadje Altenahr. Met de bouw van deze burcht werd begonnen rond 1100 door de graven Von Are. In 1246 verviel het bezit aan de stad Keulen om vervolgens door verwoestingen door oorlogen te eindigen in deze tegenwoordige ruïne. Een flinke klim naar boven brengt je bij deze burcht waar je in alle stilte kunt genieten van het mooie uitzicht over de wijnranken, heuvels en het stadje.

'480798' door Hermine '480798' door Hermine

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Kasteel...Fougères-su

Hermine

Kasteel Fougères-sur-Bièvre is een bijzonder fraai kasteeltje op ongeveer 15 km van Blois in de Loirestreek. Het stamt uit de XVe eeuw en het is fraai gerestaureerd. Er ligt een schitterende bloemen en groententuin op het omliggende terrein. Erg leuk is de niet gebruikelijke gids: een vriendelijke kat die de gasten voorgaat in de ruimten van het kasteel. Zij wacht tot de gasten zijn uitgekeken en gaat hen dan voor naar de volgende ruimte. De lichtval in dit kasteel is prachtig. Wij werden gastvrij ontvangen bij de receptie. Vervolgens hadden wij het kasteel helemaal voor ons zelf omdat we de enige gasten waren. Ook wel eens fijn om niet verdrongen te worden door de mensenmassa's in de grotere kastelen! Prima te combineren tijdens een dagtocht als onderbreking door het fraaie landschap met leuke dorpjes. http://fougeres-sur-bievre.monuments-nationaux.fr/

'382450' door Hermine '382450' door Hermine

FrankrijkDe Loire

FrankrijkDe Loire

Honingbij

Hermine

Deze honingbij zag ik op het kleine landgoed bij kasteel Fougères sur Bièvre. De moeite waard om te bezoeken omdat het niet zo kolossaal overkomt als alle andere kastelen in de Loirestreek.

'359849' door Hermine '359849' door Hermine

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Blitterswyck

Hermine

Ik heb wel de klok horen luiden maar ik weet niet waar de klepel hangt, zou je kunnen denken bij het zien van de kerktoren van Blitterswyck. Wij fietsten hier vorig weekend rond toen het weer een stuk beter was dan nu!

'346944' door Hermine '346944' door Hermine

DenemarkenZuid Jutland

DenemarkenZuid Jutland

Wolkenlucht

Hermine

Dit is het strand bij Broager op het schiereiland Sundeved. Een prachtige tocht langs het Grenadierspad en vervolgens een wandeling onderaan de hoge kust leverde deze foto op.

'342242' door Hermine '342242' door Hermine

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Vervoer over water?

Hermine

Op weg naar Gent voor een lang weekend, stedentrip, maakte ik een tussenstop in de haven van Antwerpen. Dit had een specifiek doel: ik deed op dat moment een cursus fotografie voor beginners. Deze cursus deed ik in november 2010 omdat ik geinspireerd was door al die prachtige foto's op de site. Hoognodig om iets aan mijn techniek te doen wat betreft de fotografie. Tijdens deze les moesten we leren omgaan met het diafragma: dus de diafragmavoorkeuze gebruiken. Het was erg slecht weer, een extra uitdaging! Nu met het maandthema spiegeling stuur ik deze foto in van pallets weerspiegeld in een grote plas. Ik liep lekker in mijn eentje, klom via een gat in de omrastering en zag dit 'waterspektakel'.

'341152' door Hermine '341152' door Hermine

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Groet!

Hermine

Deze foto maakte ik met mijn smartphone in Aalten. Afgelopen zomer keerde ik vanuit Denemarken via Duitsland en de Gelderse Achterhoek huiswaarts zoals ze dat noemen. Het zonnetje weerspiegelt op het dak van deze boerderij en het was goed thuiskomen. Ik plaats deze foto ook omdat een aantal RR's een reactie schreef op mijn homepage en ik besef hoe leuk het is om toch betrokken te blijven bij de site. Misschien tot volgend jaar dus!

'330600' door Hermine '330600' door Hermine

DenemarkenFunen

DenemarkenFunen

Roedel damherten

Hermine

Op het eiland Funen kampeerde ik in de buurt van een beschermd natuurgebied. Via wildroosters gingen we via het park het gebied in om vervolgens aan het fjord te kamperen. 's Avonds maakten we een wandeling langs het water en toen zagen we al een hinde die rustig aan bladeren van een struik stond te knabbelen. Ze was niet schuw en pas toen we dichterbij kwamen rende ze weg. De volgende ochtend trokken we verder en toen zagen we deze roedel met bokken, hindes en hun jonkies. Ik vond het een gigantisch mooi gezicht om deze dieren in de natuur te zien ipv in een parkje in de bebouwde kom. In Denemarken en later op de terugweg door Duitsland en in Nederland in de Achterhoek hebben we veel herten en reeën gezien. Een goed wildjaar?

'326527' door Hermine '326527' door Hermine

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Fresco

Hermine

Dit Fresco kun je bewonderen in de Basilique de Notre-Dame de Brébières in Albert. Fresco betekent vers en komt van het italiaanse woord: buon fresco, ("goed vers") "De frescotechniek bestaat uit schilderen op een vochtig medium, zoals nog nat pleisterwerk. Voordat de kalk wordt aangebracht tekent de kunstenaar met houtskool de afbeelding op de arriccio,een grof gedroogde pleisterlaag op de wand. Na het aanbrengen van de natte kalklaag, de zg. fresco intonaco( fijnere pleisterlaag) schemert deze tekening nog door de witte kalk heen. Vervolgens brengt de schilder het fresco aan." (Bron: Wikipedia) De Basilique is een aanwinst wat handwerk betreft!

'326277' door Hermine '326277' door Hermine

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Mandala

Hermine

Dit is een afbeelding van een Mandala die je kunt zien in de tempel van de 1000 Budha's in de Morvan. Mandala betekent: Cirkel en het is een woord uit het Sanskriet. Symbolisch gezien de oneindigheid van het leven. De Mandala is nog steeds een hulpmiddel bij meditatie. Door het schilderen van Mandala's, het gebruik van symbolen en kleuren kun je een indruk krijgen van hoe je op dit moment in het leven staat. In een Tibetaans klooster vormt de Mandala een onderdeel van de architectuur en is het maken van een Mandala een onderdeel van de inwijding van de monnik."Een bijzondere vorm is de zandmandala die, omgeven met rituele ceremonies, wekenlang tot in minutieus detail wordt vervaardigd met kleine korreltjes zand, waarna het later weer ceremonieel wordt vernietigd en aan de natuur (stromend water) wordt teruggegeven." (Bron: Wikipedia) In de Tempel van de 1000 Buddha's wordt regelmatig een zandmandala gemaakt en ceremonieel vernietigd. Zelf heb ik een aantal jaren Mandala's gemaakt op traditionele wijze.

'325813' door Hermine '325813' door Hermine

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Au!

Hermine

Dit is een deur van de Basilique Notre Dame de Brébières in Albert in het gebied van het departement de Somme. Deze Basilique kreeg haar naam door de volgende legende. In de 11e eeuw liep een schaapherder met zijn schapen net buiten Albert. Een schaap op weg naar voedsel leek af te dwalen. De herder riep haar maar natuurlijk gehoorzaamde zij niet. De herder rende achter haar aan ondertussen met zijn herdersstok in de grond porrend. Hij hoorde een schreeuw: "Herder u doet mij pijn!" Hij begon te graven en daar lag het beeldje van de Madonna met een beschadiging van de herdersstok op haar gelaat. Zo komt deze Basilique aan haar naam: brebis = schapen en berger = herder.

'325532' door Hermine '325532' door Hermine

Groot-BrittanniëLonden

Groot-BrittanniëLonden

Nostalgie!

Hermine

Veertig jaar geleden was ik als middelbare scholiere 3 dagen in Londen met mijn klasgenoten. We hadden toen een 'Go-as-you-please' ticket en drie dagen lang hopten we 'on en off' van Underground naar Dubbeldekker. Vorig jaar was ik weer in Londen en ik zocht naar de voor mij vertrouwde Dubbeldekker. Het werd flink zoeken tot ik dit exemplaar zag. Ik begrijp dat sinds 2005 de oude AEC Routemaster uit 1958 niet meer rijdt, behalve op 2 trajecten. De nieuwere exemplaren zouden een minder vervuilende belasting zijn voor het milieu. Uit nostalgische overwegingen deze afbeelding in Sepia.

'325348' door Hermine '325348' door Hermine

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Groene Tara

Hermine

Vanavond plaatste ik al een foto van de Grote Buddha die in de tempel van de 1000 Buddha's in de Morvan staat. Behalve prachtige beelden kun je daar ook muurschilderingen zien. Dit is de groene Tara, herkenbaar aan haar vooruitgestoken rechterbeen. Dit duidt op: klaar voor actie, klaar om iedereen te helpen.Haar naam betekent: Overtocht, Oversteek: zij die je helpt om de oceaan van lijden over te steken. Ze zou zijn ontstaan uit de tranen van mededogen van de Avalokiteshvara. De kleur groen geeft aan dat ze tot de Bhuddhafamilie van de daad behoort, kleur symboliseert haar activiteit en kracht. (Bron: www.Groene Tara.nl)

'325287' door Hermine '325287' door Hermine

FrankrijkBourgondie

FrankrijkBourgondie

Prachtige Buddha

Hermine

Deze Grote Buddha staat in de Tempel van de 1000 Buddha's in de Morvan. Heel groot je moet naar de 1e verdieping van de tempel om 'oog in oog' met dit mooie beeld te staan. Ik was enorm onder de indruk van deze tempel op een onverwachte plek. Op mijn homepage staan verschillende foto's en ook een tip over deze spirituele plaats. Ben je geïnteresseerd in Boeddhisme dan is dit een plaats waar je goed terecht kunt en bovendien niet ver!

'325164' door Hermine '325164' door Hermine

Groot-BrittanniëLonden

Groot-BrittanniëLonden

Newton

Hermine

Het beeld Newton staat op het plein bij de British Library en is gemaakt door Paolozzi, hij was de oudste zoon van Italiaanse immigranten. Hij studeerde in 1943 aan het Edinburgh College of Art, kortstondig in 1944 aan de St Martin's School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design) en tenslotte aan de Slade School of Art in Londen van 1944 tot 1947, waarna hij twee jaar in Parijs verbleef. Eduardo Paolozzi overleed op 81-jarige leeftijd te Londen in het voorjaar van 2005. (Bron:Wikipedia) Newton is natuurlijk de Engelse natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, alchemist en theoloog. De British Library is beslist een bezoekje waard!

'324800' door Hermine '324800' door Hermine

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Neo Byzantijns detail

Hermine

Dit is een opname van het orgel in de Basiliqe Notre-Dame de Brébières in Albert in Picardië. Deze in Neo Byzantijnse architectuur gebouwde Basilique is prachig door alle details die je er kunt waarnemen. Er zijn schitterende fresco''s, plafonds met mozaïk ingelegde afbeeldingen en op het houten plafond kun je details zien over het leven van de Madonna. "De kerk werd gebouwd tussen 1885 en 1895 door de Picardische architect Édmond Duthoit en heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog door zijn zoon en kleinzoon. Ze is opgetrokken in baksteen en witte steen met een toren van 70 m hoog met bovenaan een koepel. Op de koepel staat een beeld van Maria die het kind-Jezus vasthoudt. De armen van het kind vormen bewust een kruisteken." (Bron: Wikipedia) Ik heb al veel fraaie Kathedralen en Kerken gezien in Franrijk maar deze Basilique is zo prachtig dat ik er zeker nog een keer naar toe ga! Ook nu nog vertrekken hier vandaan pelgrims en deze Basilique wordt dan ook 'Lourdes van het Noorden' genoemd. En dan te bedenken dat dit prachtige gebouw in WOI, 1915 zwaar werd getroffen en dus weer moest worden opgebouwd.

'324077' door Hermine '324077' door Hermine

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Marquenterre

Hermine

Hier een overzicht van de Marquenterre ( de zee die het land binnenkomt) het beschermde natuurgebied in de Baai van de Somme. Ik sta hier op een platform waar vanaf je een mooi uizticht hebt over het waterrijke landschap met de zee er achter. In de verte een zwanenkolonie en de zee die.....Wil je meer weten over dit bijzondere gebied dan kun je informatie vinden in mijn tip: De Baai van de Somme die ik gisteren plaatste.

'323933' door Hermine '323933' door Hermine

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Panorama

Hermine

Dit is de kustlijn bij Mers-les-Bains waar je 2 opvallende details kunt waarnemen: de witte strandhuisjes en de enorme kiezelstenen op het strand. Bij eb komt het zandstrand te voorschijn. Het groepje op het strand bestaat uit een schoolklas en hun 'Prof', na de klassikale uitleg kregen de leerlingen een bal om hun energie kwijt te kunnen! Ik heb vooral genoten van de fraaie wolkenlucht.

'478465' door Hermine '478465' door Hermine

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Baai van de Somme, ee

Hermine

In Picardië in het gebied van de baai van de Somme ligt het natuurgebied de Marquenterre. Je kunt hier komen via Le Crotoy waar de route naar het zeer waterrijke gebied staat aangegeven. Het is erg leuk om deze route op de fiets te doen zodat je het landschap goed in je kunt opnemen. Aanduiding naar het gebied vind je in de vorm van een vogel op de richtingsborden. De Marquenterre ( mareskienterre = "de zee die het land binnenkomt") is een beschermd natuurgebied waar je bijzondere planten en vogels kunt waarnemen. Toen ik er was hadden de ooievaars en lepelaars jonkies, er bloeiden schitterende orchideeën en het was er heerlijk rustig omdat hier vooral mensen komen die interesse hebben in planten en vogels. Trek stevige wandelschoenen aan, het gebied kan drassig en hobbelig zijn. Probeer ook het toilet op de route dit is een beleving op zich: vijf keer op het pedaal trappen om je bijdrage aan de natuur te leveren! Er zijn drie routes uitgezet: een educatieve route, een 'kenningsmakings' route en de grote route die ongeveer 4 uur duurt. Het gebied is ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en jonge ouders met hun kids in de kinderwagen. Denk je aan een dag niet genoeg te hebben om dit fraaie natuurgebied te bekijken dan kun je een verblijf boeken. In het park lopen veel vrijwilligers rond die je van informatie kunnen voorzien wanneer je geen rondleiding volgt maar zelfstandig het [url="http://www.parcdumarquenterre.com" target="_blank"]park [/url] bezoekt. Neem ook de tijd om Le Crotoy te bezoeken. Dit plaatsje ligt aan de baai van de Somme met uitzicht op St.-Valéry-sur-Some. In Le Crotoy is een VVV waar je veel informatie over de [url="http://www.baiedesomme.fr" target="_blank"]streek[/url] kunt vinden. Vanuit Le Crotoy rijdt een stoomtrein naar Cayeux-sur-Mer zodat je het landschap van kwelders, duinen en slikken vanuit de trein kunt bekijken! Vergeet ook niet om mosselen te eten. In de streek eet men mosselen du Bouchot, moselen die in trossen aan palen in zee groeien. De mannen die de mosselen plukken worden boucheleurs genoemd. Wij zagen ze iedere dag met hun tractoren het strand op gaan om de manden op de aanhanger te vullen met deze kleine maar heerlijke mosselen. Veel plezier in dit fraaie gebied!

'323440' door Hermine '323440' door Hermine

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Onverwacht detail

Hermine

Een enorme hoosbui zorgde er vorig jaar voor dat ik de St.-Andrieskerk in Antwerpen invluchtte. Deze kerk die minder bekend is dan andere kerken in Antwerpen is de parochiekerk van de Sint-Andriesparochie. Deze parochie valt ongeveer samen met de vierde wijk of het Sint-Andrieskwartier en was destijds bekend als de parochie van miserie. Ik plaatste hier al eerder een foto over met de titel: 'Schuilkerk met bijzondere inhoud'. Hier is deze inhoud: een box met een rijtje schoenen. Dit verwacht je niet als je een kerk instapt. Het betreft een tijdelijke expositie die er toen was over het leven van de wieg tot het graf.

'323088' door Hermine '323088' door Hermine

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Euromast

Hermine

Deze foto heb ik gemaakt vanaf de Euromast. Het was niet helder maar een beetje grijs bewolkt weer. Ik wilde mijn nieuwe objectief uitproberen en daar heb je op de Euromast best de gelegenheid voor. Je ziet hier de Kop van Zuid met Hotel New York. Vroeger was hotel NY de vertrekhal voor mensen die met de boot naar Amerika vertrokken. Zij werden landverhuizers genoemd en zij vertrokken om de armoede in Europa en de achtervolging wegens geloofsovertuiging te ontvluchten.

'322803' door Hermine '322803' door Hermine

FrankrijkNoord Frankrijk

FrankrijkNoord Frankrijk

Klifkust bij Ault

Hermine

Een opvallend detail iin het landschap van Noord Frankrijk is de klifkust bij Ault. Zij hebben wel te maken met erosie waardoor soms hele stukken in zee verdwijnen. Ik was er met slecht weer en toen werd het nog eens extra duidelijk dat het niet altijd een pretje is om daar te wonen en zeker niet als je de kans loopt dat je huis in zee stort. Ault is overigens een heel leuk stadje om te bezoeken als je toch op trektocht door Frankrijk bent in Picardië.

'322625' door Hermine '322625' door Hermine

BelgiëGent

BelgiëGent

Pas op voor de grote.

Hermine

Vorig jaar november was ik een lang weekend in Gent. Ik liep daar door het Patershol een leuk stadsdeel in Gent. Daar zag ik dit uithangbord bij een restaurant. Ik moest denken aan de verhalen van de drie biggetjes die ik vroeger las in de Donald Duck. Het is maar een detail maar ik moest toch even denken aan de grote boze wolf. Over het Patershol heb ik een tip geschreven: leuk stukje Gent!

'296753' door Hermine '296753' door Hermine

BelgiëAntwerpen

BelgiëAntwerpen

Kapel Elzenveld wordt

Hermine

Dit is niet de huiskapel van het voormalige middeleeuwse ziekenhuis St.Elizabeth in Antwerpen. Ik heb in eerste instantie verkeerde info gegeven bij de foto en ik ga dat nu goedmaken! Dit is de kapel in de O.L.Vrouwekathedraal in Antwerpen! Deze van oorsprong Romaanse kerk uit 1124 is een pronkstuk van de Brabantse Gotiek. Toen ik hier was kon je behalve schilderijen van Rubens ook een flink aantal schilderijen van zijn tijdgenoten bewonderen die hier tijdelijk werden geëxposeerd. Sorry voor deze Babylonische spraakverwarring maar de info moet natuurlijk wel kloppen! Overigens heb ik ook een foto van de kapel in voormalig klooster Elzenveld: die komt verderop in het jaar dan nog wel een keer.

Community updates

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 30 | Community toppers

Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Naardermeer, Nederland door Graaf
2. Topfoto & tip: Na een hagelstorm een spectaculaire zonsondergang door Dreamer666
3. Topblog: Rondje Twente op de fiets door Karinm
4. Communitylid van de week: Barga
5. Nieuwkomer: Jessicavosman

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik