Herman m

'1114861' door Herman m '1114861' door Herman m

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Chaumukha Mandir

Herman m

Aan de voet van de steile, beboste helling van de Aravalli heuvels ligt de plaats Ranakpur. Hier vindt je de grootste en belangrijkste Jain tempels van India. Volgens de lokale legende is Dharma Shah, een lokale ondernemer, na een visioen in de 15e eeuw begonnen aan de bouw van deze schitterende tempels. De hoofdtempel is opgericht voor Adinath, de eerste tirthankar en oprichter van de Jain religie. Een tirthankar is iemand die de cirkel van leven, dood en reïncarnatie heeft ondergaan. Er bevinden zich diverse tempels bij het Ranakpur complex. Je hebt twee Jain tempels die gewijd zijn aan Neminath en Parasnath, de 22e en 23e tirthankar. Binnen het complex ligt ook nog de kleinere Sun Tempel. Buiten het complex ligt de Amba Mata Tempel. De hoofdtempel is de Chaumukha Mandir (op de foto) , een complex van 29 zalen, 80 koepels en 1444 afzonderlijke pilaren. Het interieur is zo ingericht dat het rust en gevoel van ruimte uitstraalt. De details zijn schitterend. Chaumukha Mandir betekend overigens Vier Gezichten Tempel en is zoals gezegd gewijd aan de eerste tirthankar, Adinath. Hij is in de tempel afgebeeld als een soort boeddha.

'1114527' door Herman m '1114527' door Herman m

JapanNagasaki

JapanNagasaki

Okawachiyama

Herman m

Okawachiyama is een klein, geïsoleerd dorp in de bergen net buiten het centrum van Imari . Naast Arita, in de naburige vallei, was het de eerste plaats in Japan die porselein produceerde nadat kaolien - het mineraal dat essentieel is voor het maken van porselein - in het gebied was gevonden en ambachtslieden met de nodige vaardigheden uit Korea naar het land waren gebracht. Porselein was uiterst waardevol voor de lokale heersers. Om die reden controleerde de heersende Nabeshima-clan de porseleinproductie ter plaatse en zorgde ervoor dat de technologie geheim gehouden werd. Daardoor kreeg Okawachiyama de bijnaam "Dorp van de geheime ovens". Het hier geproduceerde aardewerk werd bekend als Nabeshima-yaki en behoorde tot het meest exclusieve porselein. Tegenwoordig bestaat Okawachiyama voornamelijk uit aardewerkwerkplaatsen met hun verkooppunten. Ongeveer 30 van hen staan ​​langs de smalle steegjes van het dorp en hebben hun hoge schoorstenen behouden.

'1114416' door Herman m '1114416' door Herman m

PeruNazca

PeruNazca

Chauchilla...begraafp

Herman m

Het landschap rond de zogenoemde Chauchilla begraafplaats, een gebied met prehispanische gemummificeerde menselijke resten en archeologische vondsten, gelegen op zo'n 30 kilometer ten zuiden van de stad Nazca in Peru, ziet er fenomenaal uit. De begraafplaats werd 100 jaar geleden ontdekt, maar was sinds de 9e eeuw na Christus niet meer gebruikt. De begraafplaats bevat belangrijke graven over een periode van 600 tot 700 jaar. Het gebied is op grote schaal geplunderd door huaqueros (grafrovers), die menselijke botten en aardewerk verspreid over het gebied hebben achtergelaten. Het gebied ligt aan de rivierbedding van Poroma en is toegankelijk via een onverharde weg vanaf de Panamerican Highway. De lichamen zijn opmerkelijk bewaard gebleven, voornamelijk vanwege het droge klimaat in de Peruaanse woestijn, maar de begrafenisrituelen droegen ook daaraan bij. De lichamen waren gekleed in geborduurd katoen en vervolgens geverfd met hars en bewaard in speciaal gebouwde graven gemaakt van modderstenen. De Chauchilla begraafplaats is een van de locaties voor de verfilming van 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull'.

'1114169' door Herman m '1114169' door Herman m

ItaliëElba

ItaliëElba

Villa del Mulini op..

Herman m

Het eiland Elba is vooral bekend als het eerste verbanningsoord van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Na Napoleons mislukte veldtocht naar Rusland werd hij in 1814 tot aftreden gedwongen en verbannen naar dit eiland Elba. Hij verbleef hier van 4 mei 1814 tot 26 februari 1815. Vanaf zijn residentie, villa del Mulini, had hij een mooi uitzicht over de tuin bij dit gebouw en over een deel van Elba. Toen Napoleon voet aan wal zette op Elba behoorde het eiland tot het Oostenrijkse Rijk. Napoleon leefde er in een soort gouden kooi. Het was eigenlijk geen gevangenschap, maar een ballingschap. De Oostenrijkse keizer benoemde Napoleon tot soeverein vorst van het eiland en hij mocht een leger van 600 man onder zijn bewind hebben. Maar toch…. het dwergstaatje was niet voldoende voor Napoleon. Na 10 maanden ontsnapte hij van het eiland, keerde terug naar Frankrijk en greep opnieuw de macht. Na een roemloze nederlaag bij de Slag bij Waterloo bracht hij zijn laatste jaren in Britse gevangenschap door op het eiland Sint-Helena, gelegen in de Atlantische Oceaan.

'1113717' door Herman m '1113717' door Herman m

JapanKyoto

JapanKyoto

Gouden Paviljoen

Herman m

Kinkaku-ji, het Gouden Paviljoen, is één van de bekendste heiligdommen van Kyoto. Het Gouden Paviljoen telt drie verdiepingen en behoort tot het terrein van de Rokuon-ji tempel. De tempel fungeert als een opslagplaats voor relieken van de historische Boeddha, Sakyamuni. De bovenste twee verdiepingen van het paviljoen zijn bekleed met puur bladgoud, waaraan het gebouw zijn naam ontleent. Op de plek van het Gouden Paviljoen stond eerst een villa van de edelman Kintsune Saionji (1171 – 1244). Het Gouden Paviljoen is in 1394 op dit terrein gebouwd, nadat de grond werd overgenomen door shōgun Ashikaga Yoshimitsu (1358 – 1408). Hij construeerde het gebouw als een Shariden, een heilige plek waar relikwieën van de Boeddha in bewaard worden. Het huidige paviljoen is een replica: in 1950 brandde het volledig af. De brand werd aangestoken door een monnik, de 22-jarige Hayashi Yoken. Hij was dusdanig geobsedeerd door de schoonheid van het Gouden Paviljoen, dat hij zich gedwongen voelde het in brand te steken. Zijn oorspronkelijke plan was om in de vlammenzee te sterven. Maar hij werd overmand door angst, vluchtte en kon na een mislukte zelfmoordpoging worden gearresteerd.

'1113600' door Herman m '1113600' door Herman m

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Heksenmarkt

Herman m

Midden in het levendige centrum van La Paz, de hoofdstad van Bolivia, bevindt zich een bizarre markt: de ‘Mercado de Hechicería’ oftewel de Heksenmarkt. Op deze markt worden veel producten verkocht, maar de meest rare zijn toch wel de dode lama’s en hun foetussen. De bedoeling is dat de foetussen begraven worden onder een hoeksteen bij een nieuwbouwhuis en dat zou dan geluk moeten brengen. De rijkere Bolivianen offeren vaak een levende lama bij een nieuwbouwhuis, dat zou nog meer geluk brengen.

'1113467' door Herman m '1113467' door Herman m

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Uitzicht op Kathmandu

Herman m

De Swayambhunath is een op een heuvel gelegen religieus complex uit de 5e eeuw, iets ten westen van Kathmandu. Dit complex staat ook wel bekend als de 'Apentempel', omdat er een groot aantal (heilige) apen rondhangt. Voor Indiase en Nepalese Boeddhisten is dit de meest heilige plek, voor de Tibetanen is Boudhanath de meest heilige plek. De Swayambhunath is een van de populairste bezienswaardigheden in Kathmandu. Het tempelcomplex is erg indrukwekkend en vanaf het complex heb je een prachtig uitzicht over Kathmandu.

'1113310' door Herman m '1113310' door Herman m

IndiaAgra

IndiaAgra

Taj Mahal

Herman m

De Taj Mahal is een van de hoogtepunten van India. Mumtaz Mahal, de Uitverkorene van het Paleis, was de vrouw van Sjah Jahan. Zij stierf in juni 1631 nadat ze haar 14e kind had gebaard. Ze was 17 jaar lang niet alleen de vrouw van de sjah geweest, maar ook zijn raadgever. Bij haar dood gaf de sjah zijn verslagenheid vorm door de bouw van een mausoleum in de stad Agra, de Taj Mahal. Deze foto is genomen vanaf de Mehtab Bagh aan de andere kant van de rivier de Yamuna. Om dit punt te bereiken moet je een omweg maken van ongeveer 16 km. De achterzijde van de Taj Mahal wordt beduidend minder bekeken dan de voorzijde, waar op bepaalde momenten drommen mensen dit wereldwonder en lust voor het oog aanschouwen.

'1113166' door Herman m '1113166' door Herman m

PeruMachu Picchu

PeruMachu Picchu

Machu Picchu

Herman m

Machu Picchu behoort tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Meer dan terecht, want de indrukwekkende ruïnes liggen op 2,4 kilometer hoogte tegen een berg tussen de Andestoppen. Je hebt hier een adembenemend uitzicht op de Urubamba vallei. In 1911 ontdekte de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham Machu Picchu. Hij dacht Vilcabamba , de legendarische verdwenen stad van de Inca's, te hebben ontdekt. Wetenschappers zijn het nog steeds niet eens over de functie van de oude stad. Sommigen denken dat het een buitenverblijf voor koningen was., terwijl anderen denken dat het als fort diende. Wat het ook is geweest: het is nog steeds mooi en erg indrukwekkend. In 1983 werd de stad door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

'1113122' door Herman m '1113122' door Herman m

CambodjaAngkor en Siem Reap

CambodjaAngkor en Siem Reap

Angkor Wat

Herman m

Het tempelcomplex van Angkor was van de negende tot de vijftiende eeuw het centrum van het Khmer-rijk, destijds één van de meest vooraanstaande beschavingen ter wereld. In de eeuwen daarna werd het complex enkel nog bewoond door een groepje monniken en kreeg de natuur vrij spel. Pas in 1900 werden de overwoekerde heiligdommen herontdekt door Franse ontdekkingsreizigers en kreeg Angkor wereldwijde faam. Het prachtige complex staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het grootste en tegelijkertijd meest bekende bouwwerk van Angkor is de hindoeïstische tempel Angkor Wat. De namen Angkor Wat en Angkor worden regelmatig door elkaar gehaald, maar met Angkor wordt het gebied bedoeld waarvan Angkor Wat de belangrijkste tempel was. Deze gigant beslaat een oppervlakte van één vierkante kilometer en is daarmee het grootste religieuze gebouw ter wereld. De tempel werd in de twaalfde eeuw gebouwd door koning Suryavarman II en is één van de belangrijkste overblijfselen uit het Khmer-rijk.

'1113071' door Herman m '1113071' door Herman m

IndiaUdaipur

IndiaUdaipur

Stadspaleis in Udaipu

Herman m

Het schitterende Stadspaleis in Udaipur ligt aan de oevers van het Pichola meer en bestaat uit elf paleizen, gebouwd door verschillende heersers in verschillende tijdperken. Het is het grootste paleis van Rajasthan. Het imposante bouwwerk, dat maar liefst 244 meter lang is, werd gebouwd door Maharadja Udai Singh II, de grondlegger van de stad. De bouw begon in 1599 en het paleis werd in de eeuwen erna regelmatig uitgebreid door andere Maharadja’s. Het is volledig gemaakt van graniet en marmer en de architectuur is een combinatie van Europese en Chinese stijlen. Tegenwoordig zijn delen van het paleis omgebouwd tot luxe hotels. In het majestueuze complex vind je schitterende poorten, prachtige kamers en gedetailleerde versieringen, zelfs Hollands Delfts blauw is er te vinden. Vanuit de ramen heb je een prachtig uitzicht over het Pichola meer.

'1112961' door Herman m '1112961' door Herman m

JapanKyoto

JapanKyoto

Fushimi Inari-taisha

Herman m

De Fushimi Inari-taisha of Oinari-san is een jinja-schrijn in de wijk Fushimi-ku van de Japanse stad Kyoto. De schrijn is gewijd aan de Kami Inari en vormt de hoofdschrijn van ongeveer een derde van alle Inari-heiligdommen in Japan. Het heiligdom behoort tot de oudste en bekendste shintoïstische heiligdommen in Kyoto. Daarbij trekt het heiligdom ook de meeste bezoekers van alle shinto-heiligdommen in Japan; met name met Japans nieuwjaar en uma no hi in februari, wanneer in het heiligdom reeds sinds 708 de Hatsu-uma-matsuri wordt uitgevoerd. Bij de Fushimi Inari-taisha heet dit ritueel echter Hatsu-uma-tai-sha en duurt het 21 dagen. Het heiligdom is vooral bekend vanwege haar galerijen, die worden overdekt door duizenden scharlakenrode torii, die alle zijn gedoneerd door personen, families of bedrijven (zie inscripties). Deze galerijen voeren naar boven over een heuvel, waar aan de top - zeer ongewoon voor een shinto-heiligdom - het allerheiligste voorwerp voor iedereen zichtbaar is (bron: Wikipedia)

'1112895' door Herman m '1112895' door Herman m

Zuid-KoreaTumuli Park

Zuid-KoreaTumuli Park

Tweelingpagodes in he

Herman m

Nabij de Zuid-Koreaanse stad Gyeongju kun je de zogenoemde tweelingpagodes bezoeken. Deze plek is ter ere van de drakengeest van koning Munmu aangelegd. Het graf van de koning ligt echter in zee. Bij laag water is de tombe van de koning te zien vanaf de kust. De koning wenste gecremeerd en vervolgens voor de kust begraven te worden, zodat hij zijn land kon verdedigen als zeegeest. Dit gebied maakte ooit deel uit van het machtige Silla Koninkrijk, dat ontstond rond 57 voor Christus. Onder de eerdergenoemde koning Munmu, in de zevende eeuw, vergaarde het zijn grootste macht. Silla veroverde vrijwel het gehele Koreaanse schiereiland en Gyeongju was de hoofdstad. De stad had op haar hoogtepunt meer dan een miljoen inwoners. Tegenwoordig wonen er bijna 300.000 mensen.

'1112829' door Herman m '1112829' door Herman m

BirmaBagan

BirmaBagan

Zonsondergang in Paga

Herman m

De stad Pagan (ook wel Bagan genoemd) is een van de vroegere hoofdsteden van Myanmar, en is gesticht in het jaar 849. Het was de hoofdstad van het Pagan-rijk, waar het Theravada-boeddhisme het belangrijkste geloof was. Dit zie je aan het enorme aantal tempels dat nu nog in Pagan staat. Pagan heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepas ter wereld. In 1287 werd de stad verlaten door de bewoners, omdat de Mongolen eraan kwamen om de stad te veroveren. Er staan nu nog duizenden tempels, vaak in relatief goede staat. Bij aardbevingen liepen veel tempels schade op. Pagan staat sinds juli 2019 op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Voor Theravada boeddhisten is Pagan een bedevaartsoord.

'1112721' door Herman m '1112721' door Herman m

JapanNagasaki

JapanNagasaki

Glover Garden

Herman m

Glover Garden is een park in Nagasaki, gebouwd voor Thomas Blake Glover, een Schotse handelaar die heeft bijgedragen aan de modernisering van Japan op het gebied van onder meer scheepsbouw en kolenwinning. In het park staat de Glover Residence, het oudste huis in westerse stijl dat in Nagasaki de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Het park is gelegen op de heuvel Minamiyamate met uitzicht op de haven van Nagasaki, waarvan nog net een glimp is te zien op de achtergrond van de foto.

'1112665' door Herman m '1112665' door Herman m

BahreinNoord Bahrein

BahreinNoord Bahrein

Qal'at al-Bahrein

Herman m

Qal'at al-Bahrein is een zogenoemde tell, een kunstmatige heuvel gevormd door opeenvolgende lagen van menselijke bewoning, in het noorden van de islamitische staat Bahrein, direct gelegen aan de Perzische Golf. De heuvel is ongeveer 300 bij 600 m groot. De verschillende lagen van menselijke bewoning gaan terug tot 2300 v.Chr. en in de zestiende eeuw werd de tell weer verlaten. De plek was ooit de hoofdstad van het koninkrijk Dilmun. In de zestiende eeuw bouwden de Portugezen hier een fort, waaraan de plek uiteindelijk zijn naam te danken heeft (qal'at betekent fort). In 2005 werd de tell tot werelderfgoed verklaard door de UNESCO.

'1112566' door Herman m '1112566' door Herman m

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Ismail Samani...mauso

Herman m

Het Ismail Samani Mausoleum (ook wel genoemd het Samanid Mausoleum), een van de oudste historische gebouwen van Buchara, bevindt zich op de plaats van een oude begraafplaats. Het is gebouwd aan het einde van de 10e eeuw. Ismail Samani was de stichter van de Samanid-dynastie, die regeerde van 875 tot 999. Er zijn aanwijzingen dat hij het mausoleum heeft gebouwd voor Ahmad ibn Assad, zijn vader. Het mausoleum werd later een familiegraf waar Ismail Samani zelf werd bijgezet, evenals zijn kleinzoon. Naast zijn schoonheid staat het mausoleum bekend als het oudste islamitische architectonische monument in Centraal-Azië. Het ontwerp is echter niet traditioneel islamitisch; het is afgeleid van Zoroastrische grafstructuren en vuurtempels . Het mausoleum bestaat uit gebakken stenen en heeft de vorm van een kubus. Elk van de vier hoeken heeft een gedecoreerde pilaar. De pilaren bevatten arcades van tien bogen aan elke kant. Op de hoeken van het dak staan ​​kleine koepels. Deze zijn een beetje naar het midden verschoven ten opzichte van de pilaren. Het midden van het dak wordt bekroond met een grote koepel. De muren van het mausoleum zijn voorzien van decoratief metselwerk met afwisselend horizontale en verticale elementen. Dankzij deze ingewikkelde patronen ziet het mausoleum qua kleur er op verschillende momenten van de dag anders uit. Het metselwerk in sommige delen van het mausoleum heeft verweven patronen, wat bijdraagt ​​aan de schoonheid van de constructie en het benadrukt het verbazingwekkende kunstenaarschap van de bouwers. Het mausoleum markeert een nieuw tijdperk in de ontwikkeling van de Centraal-Aziatische architectuur na de Arabische verovering. De architecten bleven de oude traditie van bakstenen constructie volgen, maar tot een veel hogere standaard dan voorheen.

'1112456' door Herman m '1112456' door Herman m

BirmaBagan

BirmaBagan

Shwezigon-pagode

Herman m

De Shwezigon-pagode of Shwezigon Paya is een boeddhistische tempel in Nyaung-U, een stad in de buurt van de archeologische zone van Bagan in Myanmar. Het bestaat uit een cirkelvormige met bladgoud vergulde stoepa (zedi) met een hoogte van 49 m, omringd door kleinere tempels en heiligdommen. De bouw van de Shwezigon-pagode begon tijdens het bewind van koning Anawrahta van het Baganrijk (1044–1077) en werd voltooid in 1102, tijdens het bewind van zijn zoon koning Kyansittha. Door de eeuwen heen is de pagode beschadigd door vele aardbevingen en andere natuurrampen, en is hij meerdere keren gerenoveerd. Bij recente renovaties is het bedekt met meer dan 30.000 koperen platen. De terrassen op het laagste niveau zijn echter gebleven zoals ze waren. De pagode heeft de vorm van een kegel gevormd door vijf vierkante terrassen met een centrale vaste kern. Er zijn voetafdrukken onder de vier staande Boeddhabeelden. Bij de ingang van de pagode staan ​​grote beelden van bewakers van de tempel. Er zijn ook vier bronzen staande beelden van Boeddha.

'1112385' door Herman m '1112385' door Herman m

Groot-BrittanniëEngeland

Groot-BrittanniëEngeland

Chipping Campden in d

Herman m

Chipping Campden is een kleine marktstad en civil parish in de Cotswolds. Het is bekend om zijn elegante High Street, daterend uit de 14e tot de 17e eeuw. ‘Chipping’ komt van het oud-Engels en betekent markt, marktplaats. In de middeleeuwen was Chipping Campden het centrum van de wolhandel waardoor het de bescherming genoot van rijke wolkooplieden. Tegenwoordig is het een populaire bestemming met oude herbergen, hotels, winkeltjes en restaurants. In de High Street staan huizen in honingkleurige kalksteen, uit lokaal gedolven kalksteenrots, bekend als Cotswoldsteen. Ze zijn gebouwd in een fijne volkse architectuur.

'1112259' door Herman m '1112259' door Herman m

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Boeddhistisch klooste

Herman m

Bij het plaatsje Pharping, slechts 22 kilometer van Kathmandu tussen de groene heuvels, ligt het boeddhistisch klooster van Neydo Tashi Chöling. Hier een foto van het interieur. Het is de perfecte plek om kennis te maken met het boeddhisme en een kijkje te nemen hoe bijna 200 monniken studeren en wonen. De monniken zijn erg toegankelijk en maken graag een praatje met je of nemen je desgewenst mee om een wandeling te maken. Je komt dicht bij het kloosterleven en bent van harte welkom om de traditionele ochtend- en avondceremonie bij te wonen. Om het grote klooster heen bevinden zich nog andere kloosters, tempels, meditatiegrotten en enorme boeddha beelden die door pelgrims worden bezocht. De elementen ruimte, aarde, lucht, vuur en water vind je terug in diverse symbolische weergaven.

'1112095' door Herman m '1112095' door Herman m

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Gur-e Amir

Herman m

Samarkand behoort tot de oudste steden ter wereld. Ongeveer in het jaar 700 voor Christus werd Samarkand gesticht door de Sogdiërs en werd het een belangrijke stad voor de Perzische beschaving. In het begin van de 8e eeuw na Christus kwam Samarkand onder Arabische heerschappij. Het verhaal gaat dat de eerste papiermolen van de islamitische wereld in Samarkand is gemaakt. Van hieruit verspreidde de kunst van het papier maken zich naar de rest van de islamitische wereld en daarbuiten. Tussen de 6e en de 13e eeuw bleef de stad maar groeien en heeft het onder controle gestaan van verschillende volkeren. Op de foto zie je het mausoleum van een van de heersers van de stad, Timoer Lenk. Het gebouw wordt Gur-e Amir genoemd en wordt omringd door een geometrische binnenplaats. Je herkent het mausoleum aan de gigantische koepel en de azuurblauwe kleur. Toen in 1405 Timoer Lenk overleed werd hij hier bijgezet in een tombe.

'1111982' door Herman m '1111982' door Herman m

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Majestueuze Mount...E

Herman m

Vanuit de cockpit van een verkeersvliegtuig heb ik deze foto genomen van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest in het grensgebied tussen Nepal en Tibet. In het Nepalees heet de berg Sagarmatha, in het Tibetaans Chomolungma. De berg is 8848 meter hoog. Het dak van de wereld trekt ervaren alpinisten aan, maar ook beginnende klimmers die grote sommen geld willen betalen om de top te bereiken. In het afgelopen jaar was zelfs sprake van een menselijke file, waarvan een foto onder meer viraal de wereld rond ging. De Mount Everest vormt een belangrijke bron van inkomsten voor China en Nepal. De kosten voor de verplichte vergunningen voor het beklimmen van de berg kunnen oplopen tot € 25.000,-. Iedere buitenlander moet vergezeld zijn van een Nepalese gids.

'1111479' door Herman m '1111479' door Herman m

SpanjeMenorca

SpanjeMenorca

Rustig Mahon

Herman m

Het lijkt wel alsof de coronacrisis toen al had toegeslagen, zo stil was het op straat in Mahón, de grootste en belangrijkste stad van het eiland Menorca, een van de Balearen. Over de naam van de stad bestaat nogal wat verwarring aangezien die stad op alle borden op het eiland aangeduid wordt als Maó. Dit is echter de naam van de stad in het Catalaans. De Spaanse schrijfwijze is Mahón. Om deze verwarring tegen te gaan is sinds enkele jaren de officiële naam van de stad Maó-Mahón. Het is samen met Ciutadelle de Menorca de enige stad van het eiland. Mahón beschikt over een grote natuurlijke haven. Het is een oude stad die al in de tweede eeuw voor Christus werd gesticht door Margo Barca, een broer van de beroemde Carthager Hannibal Barkas. Volgens sommige bronnen zou in de stad Mahón mayonaise zijn uitgevonden tijdens de Frans-Engelse oorlog. Vandaag de dag heeft Mahón een belangrijke regionale functie. In de stad worden dagelijks grote markten gehouden en zijn er behoorlijk wat winkels en openbare instanties te vinden. Met name in het historische deel van de stad is het leuk om een rondje te lopen. In dit deel van de stad zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden.

'1111318' door Herman m '1111318' door Herman m

NepalChitwan NP

NepalChitwan NP

Indische neushoorn

Herman m

Nabij het Chitwan National Park zagen we in de vroege ochtend deze parende Indische neushoorns. Zelfs dorpsbewoners kwamen massaal op dit 'paringsritueel' af. De Indische neushoorn is de grootste neushoornsoort in Azië. Je kan deze soort onderscheiden door zijn zwarte hoorn, die 20 tot 60 cm lang kan worden, en zijn bruingrijze huid met huidplooien die hem een gepantserd uiterlijk geven. Indische neushoorns leven solitair en komen alleen samen bij modderpoelen of om te grazen. Vroeger kon je ze over het hele Indische subcontinent vinden, maar doordat erop gejaagd werd voor de sport, is hun populatie sterk gedaald. Zo sterk dat de soort bijna was uitgestorven in de 20e eeuw. In 1975 waren er nog maar 600 individuen in het wild. Dankzij strenge maatregelen om de neushoornpopulaties in stand te houden, zijn hun aantallen toegenomen.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

05-08-2022 Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

EINDE COMMUNITY EN FOTOWEDSTRIJD

05-08-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Maar zoals het ook vaak gaat met het bouwen van nieuwe sites, ontstaat er vaak wat vertraging. We hebben nog steeds geen exacte datum, maar we zullen naar alle waarschijnlijkheid niet vóór oktober offline gaan. Dat geeft ons dan ook genoeg tijd voor één laatste fotowedstrijd om 15 jaar community te vieren! Info volgt binnenkort

EDITIE 112 | De mooiste berggebieden weg van de massa

5-8-2022 Columbus Travel editie 112 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de mooiste berggebieden. Van de onbekende parels van de Alpen tot de ongebaande paden van de Andes. Tijdens een roadtrip langs de Canadese westkust betreden we een wereld waarin mens en woestenij samengaan, met diepe fjorden en bossen die ouder zijn dan de westerse beschaving. Ook ontdekken we de Faeröer, een vulkanische archipel die ook wel ‘Europa’s best bewaarde geheim’ wordt genoemd. Daarnaast presenteren we de Harz, een bosrijk middelgebergte in Duitsland, als het ideale alternatief voor bekendere berggebieden in de buurt. Plus: in een speciale total guide bewijzen we dat Dubai méér is dan wolkenkrabbers en mega malls. Ingewijden delen hun favoriete tips op het gebied van architectuur, cultuur, natuur en gastronomie.  Bekijk de editie hier >

COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


16-07-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

WEEK 31 | COMMUNITY-TOPPERS


Vissers tijdens zonsondergang. Foto: Antwan
1. Topfoto & -tip: Vissters tijdens zonsondergang door Antwan
2. Review: n.v.t.
3. Communitylid van de week: Esthers
4. Nieuwkomer: Marlous1310

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN CAMPERWEEKENDJE MET JE VRIENDEN!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. De winnaar krijgt tevens fantastische fietsaccessoires van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


WIN EEN VAKANTIE NAAR DUBAI TER WAARDE VAN € 2500
Zie jij een trip naar de nieuwste must-sees van Dubai wel zitten? Doe mee met onze online kennisquiz en maak kans op twee vliegtickets naar de stad én een Airbnb-voucher van € 1.000. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik