HenkJanKlaver

9
Iran Kerman
HenkJanKlaver was hier 31 Mar 2016
In Kerman komen is geen avontuurlijke onderneming. Gewoon met het openbaar vervoer (bus en trein) is zeer makkelijk. Het leukste is echter om te liften (Dit geldt voor heel Iran). Tijdens mijn lift ben ik afgezet voor de bazaar, één van de oudste van Iran. En dat zegt wat. Kerman laten veel toeristen liggen, vanwege de locatie. Juist dit maakt het extra interessant (zoals zo vaak). De mensen staren je aan omdat ze niet echt gewend zijn aan witte gezichten, en vaak spreken ze je ook aan uit nieuwsgierigheid. De stad ligt midden in de woestijn en wordt omringd door prachtige gebergten. Vlakbij heb je de tuinen van Mahan, maar vooral de Kaluts, rotsvormingen in de woestijn, zijn een bezoekje waard. De stad zelf bezit ook een aantal juweeltjes, waaronder het theehuis in de bazaar. Één van de meest authentieke plekjes van Iran wat mij betreft. Ook dat zegt wat, want die heeft Iran nogal veel. Op het eerste gezicht is Kerman misschien een doorsnee stad die je makkelijk kan laten liggen op je trip, maar overdenk dit, want het kan zomaar je grootste verrassing worden.
Stad
  • Weinig toeristen
  • Trekpleisters in de omgeving
  • Oude bazaar
  • Goed te bereiken
  • Uit 'de route' als je weinig tijd hebt
Review geplaatst op 2017-01-04
8
Cambodja Zuid Cambodja en de kust
HenkJanKlaver was hier 31 May 2016
De kust van Cambodja. Het is maar net wat je zoekt en wat je ervan maakt. Als je een prachtig toeristenstrand wil, vind je het er. Wil je helemaal afgezonderd van alle luxe en bereik met de buitenwereld; je vind het er. Met tientallen eilanden voor de kust is er voor ieder wat wilt. De één is goed te bereiken met veerpondjes, de ander moet je goed zoeken naar een 'visser' in een dorpje die je wilt brengen. Als je dit laatste zoekt dan is Koh Thmei een goede optie. Verwacht geen luxe op het 'resort' op het eiland, wat dit is er niet. Behalve dan de luxe van niets. Hier komen is een hele toer. Ga met de bus van Phnom Penh naar Sihanoukville. Stap halverwege uit bij Ou Chamnaar en pak de scootertaxi (30 min en kost €2) op modderpaden naar het vissersdorp Ou Chrov. Daar vind je tussen alle vissersboten en de mangrove een rode boot die er anders uitziet dan een vissersboot. Als je deze boot pakt (€7) en van een uur-durende rit geniet (door de mangrove en vissersdorpen op palen zónder toeristen), kom je aan op het onbewoonde eiland Koh Thmei. Hoor de stilte in de klanken, en de klanken in het niets.
Regio
  • Voor ieder wat wils
  • Weinig toeristen op sommige eilanden
  • Goedkoop (als je goed zoekt)
  • Sihanoukville is druk
  • Veel toerisme, waaronder sekstoerisme
  • Slecht openbaar vervoer
Review geplaatst op 2017-01-15
10
Laos Centraal Laos
HenkJanKlaver was hier 30 Jun 2016
Veel mensen reizen in Laos van noord naar zuid, of andersom. Sommigen bezoeken i.v.m. de tijd alleen het noorden. Veel mensen laten Centraal-Laos liggen. Zonde zou ik zeggen, maar tegelijkertijd: gelukkig maar! Nu wordt Laos al niet overspoeld met toeristen, maar midden in Laos voel je je helemáál de enige reiziger. Met Thakaek (aan de Mekong) heb je een prima uitvalsbasis voor een 3 à 4-daagse scootertocht. Heb je nog nooit op zo'n ding gereden? Geen probleem, je kan het hier beter leren dan in bijvoorbeeld het drukke Vietnam. Geen kip op de weg... nou ja, die dan misschien wel, maar verder is er bijna geen verkeer. Vooral niet als je van de geasfalteerde weg afslaat. Tussen de rijstvelden en de karstbergen... puur genieten. Ja, hier kom je tot je rust, helemaal als je even stopt en je scooter uit doet. Als je kleine nederzettingen doorkruist zwaaien de kinderen naar je en roepen ze allemaal even vrolijk 'Sabaidee!'. Een scooter huur je voor ongeveer €6 euro per dag en een overnachting heb je al gauw voor €15 per nacht inclusief 1 of 2 maaltijden bij een homestay. Leuke ervaring om ook in aanraking te komen met de lokale bevolking en ze financieel te steunen. Als je in Laos bent, sla het midden niet over! Je kan ook meerdere grotten bezoeken, waarvan één met een bootje. De scooterronde die je vanuit Thakaek kan doen staat bekend als 'the loop'. Laat deze onorginele naam je niet weerhouden als je er bent, geloof me, hij is onvergetelijk.
Regio
  • Bijna alleen als toerist/reiziger
  • Prachtige natuur
  • Mogelijkheid van homestays
  • Scootertocht
  • Grotten
  • Bij regen kunnen de wegen glad zijn (modder)
Review geplaatst op 2017-01-12
8
Laos Champasak
HenkJanKlaver was hier 30 Jun 2016
'Been there, Don Det', een makkelijk gemaakt grapje als je het eiland Don Det bezoekt. Dit eiland is één van de hoofdeilanden van de '4000 eilanden', in het zuiden van Laos. Je kunt hier heel makkelijk 'hoppen' naar een ander eiland, met de fiets of met een boot. Er zijn meerdere watervallen te bezichtigen, maar de Li Phi waterval, is toch wel de mooiste. Een fiets huur je al gauw voor één of twee euro per dag (verwacht niet teveel van de fiets). De toegangsprijzen voor de watervallen zijn hetzelfde. Ook moet je af en toe betalen voor een brug. Fiets lekker rond en geniet van alles wat je om je heen ziet; rijstvelden, gezellige restaurantjes en prachtige uitzichten over de Mekong. Een kayak tour kun je ook doen en voor een hele dag, inclusief lunch en bezichtiging van de Li Phi waterval kost je dat tussen de €15 en €25 euro (afhankelijk van je onderhandelingsvaardigheden). Overnachtingen kun je van €2 tot wel €50 vinden, afhankelijk van wat je wilt. Wij hadden een heel simpel rieten hutje aan de Mekong, met een ventilator en stroom, sanitair wat bijna niet noemenswaardig was en betaalden hiervoor 22.000 Kip per nacht, per hut. Oftewel, €2,10... Ja, dan neem je de gekko's op de koop toe.
Regio
  • Prachtige omgeving
  • Genoeg te doen; fietsen, kayakken
  • Watervallen
  • Unieke dolfijnen
  • Goedkoop
  • Helemaal tot rust
  • In hoogseizoen kan het druk zijn
Review geplaatst op 2017-01-12
9
Iran
HenkJanKlaver was hier 31 Mar 2016
De prachtige woestijnstad Yazd is het bezoeken meer dan waard. Sterker nog; het mag niet ontbreken als je naar Iran gaat. Marco Polo schreef al over deze stad en het oude centrum is één van de trekpleisters voor toeristen. Laat dat je niet afschrikken, want dat betekent alsnog dat je bijna de enige buitenlander bent, vooral als je van de 'hoofdstraat' afwijkt. De oude stad is helemaal opgebouwd uit leem en dit geeft Yazd het karakter wat het heeft. Stoffige straatjes, theehuisjes (bezoek vooral Ahkskhuneh)en oude koopmanshuizen met een vijver als patio, die nu omgebouwd zijn tot hotels (Hotel Kohan en Silk Road zijn hier voorbeelden van. Kun je ook bezoeken als je geen gast bent). Ook de windtorens, de 'badgirs', zijn een bekend beeld in de skyline van Yazd (vanaf de bibliotheek heb je een mooi dakterras en een prachtig uitzicht). Deze torens zorgen voor verkoeling en is dus de ouderwetse airconditioning. Ik heb er onder gestaan: doe mij de badgirs maar! Ook in de omgeving van Yazd is genoeg te doen. Verschillende forten en excursies naar de woestijn zijn te boeken of zelf te ondernemen. Yazd heeft een stoffig karakter, maar dat maakt het juist zo mooi en beslist niet saai!
Land
  • Prachtig centrum
  • Woestijnstad
  • Architectuur
  • Historie
  • Verdwalen in gangetjes
  • Paar dagen zoet
  • Je kan verdwalen... niet dat dat erg is.
Review geplaatst op 2017-01-04
7
Maleisië Pahang
HenkJanKlaver was hier 31 Aug 2016
Een prachtig gebied, waar het wat koeler is dan in de rest van Maleisië. Wij zaten in Brinchang, wat net wat goedkoper is qua accommodatie en restaurants dan de nabij gelegen dorpen als Tanah Rata en Ringlet. In de Cameron Highlands kun je vele theeplantages bezoeken, maar ook zijn er vele 'strawberry farms' die een bezoekje waard zijn. Als je een actieve wandeling wilt maken is er ook genoeg keuze. Wij hebben een wandeling gemaakt naar 'the mossy forest', een oerwoud wat helemaal bedekt is met mos. Vooral leuk met kinderen, want het is een soort hindernisbaan.
Regio
  • Prachtige omgeving
  • Theeplantages
  • Leuke wandelingen
  • Met OV bereiken is wat lastig
Review geplaatst op 2017-01-07
9
Iran
HenkJanKlaver was hier 31 Mar 2016
In Kerman komen is geen avontuurlijke onderneming. Gewoon met het openbaar vervoer (bus en trein) is zeer makkelijk. Het leukste is echter om te liften (Dit geldt voor heel Iran). Tijdens mijn lift ben ik afgezet voor de bazaar, één van de oudste van Iran. En dat zegt wat. Kerman laten veel toeristen liggen, vanwege de locatie. Juist dit maakt het extra interessant (zoals zo vaak). De mensen staren je aan omdat ze niet echt gewend zijn aan witte gezichten, en vaak spreken ze je ook aan uit nieuwsgierigheid. De stad ligt midden in de woestijn en wordt omringd door prachtige gebergten. Vlakbij heb je de tuinen van Mahan, maar vooral de Kaluts, rotsvormingen in de woestijn, zijn een bezoekje waard. De stad zelf bezit ook een aantal juweeltjes, waaronder het theehuis in de bazaar. Één van de meest authentieke plekjes van Iran wat mij betreft. Ook dat zegt wat, want die heeft Iran nogal veel. Op het eerste gezicht is Kerman misschien een doorsnee stad die je makkelijk kan laten liggen op je trip, maar overdenk dit, want het kan zomaar je grootste verrassing worden.
Land
  • Weinig toeristen
  • Trekpleisters in de omgeving
  • Oude bazaar
  • Goed te bereiken
  • Uit 'de route' als je weinig tijd hebt
Review geplaatst op 2017-01-04
9
Vietnam Ninh Binh
HenkJanKlaver was hier 31 Jul 2016
Rustig Tam Coc? Als één van de hoofdattracties van Vietnam lijkt dat onmogelijk. Toch heb ik een leuke tip voor je; waar het overdag stikt van de boten en dus mede-toeristen, zo is er na sluitingstijd van de loketten niets meer te doen. Ik besloot om een wandeling te maken aan het eind van de middag, voor zonsondergang. Op een gegeven moment schoot een Vietnamees vrouwtje me aan en in gebrekkig Engels vroeg ze of ik een boottochtje wou maken. Nou dit leek mij prachtig, alleen had ik gezien en gehoord wat voor drukte dit overdag was. Ze bood me een goede prijs, want een entreekaartje voor het park was niet meer nodig, dus ik hoefde alleen haar 'roeiwerk' te betalen. Zo gezegd, zo gedaan. Helemaal alleen voerden we de Tam Coc rivier op, door de grotten en genoten we van alle vogels. Ik mocht ook proberen om met m'n voeten te roeien, zoals zij dat ook deed. Het mooiste was nog wel dat er niet tientallen 'bootkraampjes' waren die van alles probeerden te verkopen aan de toeristen. Op de terugweg zakte de zon langzaam. Een oase van rust, bij een van de meest bezochte en bijzondere plekken van Vietnam, voor een prachtige prijs. Mooier dan dit wordt t niet! Dus als Tam Coc op je lijstje staat, maak een wandeling als de loketten gesloten zijn.
Regio
  • Eind van de middag rustig
  • Goedkoop na sluitingstijd
  • Prachtige omgeving
  • Overdag overspoeld met toeristen
  • Prijzig
Review geplaatst op 2017-01-03
10
Iran
HenkJanKlaver was hier 29 Feb 2016
Iran. Misschien niet het meest aantrekkelijk klinkende land. En dat is zonde, want waar het regime en de mensenrechten je doen huiveren, zullen de mensen je hart doen smelten. Iran is een land van gastvrijheid met niet alleen een hoofdletter G, maar het hele woord in hoofdletters. Zo gastvrij, dat je je er ongemakkelijk bij gaat voelen. Samen met mijn vrouw heb ik twee maanden kris kras door Iran gelift en gecouchsurft. Wat een ervaring. De architectuur, de natuur, het eten, de muziek en... met name, de mensen. Van zweten in de woestijn waar het 70 graden Celsius kan worden tot gratis paragliden in een groene vallei tot skiën in het Alborz gebergte. Dit land heeft zo veel te bieden en vraagt erom om ontdekt te worden. Je verwacht het misschien niet, maar ik ben nog geen land tegengekomen waar reizen zo makkelijk en veilig is als Iran. Het mooiste is nog dat het niet overspoeld wordt door toeristen en de inwoners je als gast zien en niet als zak geld.
Land
  • Gastvrij
  • Goedkoop
  • Interessant
  • Cultuur
  • Architectuur
  • Natuur
  • Soms te gastvrij (kan dat?)
Review geplaatst op 2016-12-24

Community-updates

EDITIE 115 | De mooiste winterzonbestemmingen

20-12-2022 Columbus Travel editie 115 is nu verkrijgbaar! Deze editie staat in het teken van de lekkerste zonvakanties buiten het hoogseizoen. Van Thailand tot Madeira en van de Caraïben tot Kroatië. Bestel de editie hier >

De mooiste foto's uit 15 jaar Columbus Community!

08-12-2022 Om de allermooiste foto's uit deze decennia in het zonnetje te zetten, organiseerden we een allerlaatste community-fotowedstrijd: De Grootste Hits aller Tijden. Dit zijn onze favorieten

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

DE LAATSTE KEER: DE COMMUNITY-TOPPERS VAN DE WEEK


Croda del Becco. Foto: MirandaNoomen
Topfoto & -tip: Croda del Becco door MirandaNoomen
Communitylid van de week: Agrotewal

Onze wedstrijden

WIN EEN VAKANTIE IN KROATIË

Kroatië is een enorm afwisselende bestemming, met tal van eilanden, levendige steden, een rijke historie en een verrassend binnenland. Een land dat je als reiziger absoluut zelf wilt verkennen. En dat kan! Test je kennis met onze Kroatië-kennisquiz en maak kans op een accommodatievoucher ter waarde van €500.  Doe mee >