Hayhaenen

'1089719' door Hayhaenen '1089719' door Hayhaenen

Colombia

Colombia

Pasto: Carnaval de...

Hayhaenen

Elk jaar begin januari (van 3 t/m 6) vindt in het zuidelijke gelegen Pasto een van de mooiste carnavalsparades in Zuid-Amerika plaats. El Carnaval de Negros Y Blancos. Maar enkel de naam van een witte en zwarte carnaval zet je op het verkeerde been. Het zijn grote dansende, uiterst kleurrijke groepen die voor de ogen van honderdduizenden toeschouwers door de stad trekken. Het carnaval wordt bezocht door vele Colombiaanse toeristen maar buitenlandse toeristen zie je relatief weinig.

'1089664' door Hayhaenen '1089664' door Hayhaenen

Colombia

Colombia

Carnaval Pasto: als j

Hayhaenen

Elk jaar begin januari (van 3 t/m 6) vindt in het zuidelijke gelegen Pasto een van de mooiste carnavalsparades in Zuid-Amerika plaats. El Carnaval de Negros Y Blancos. Maar enkel de naam van een witte en zwarte carnaval zet je op het verkeerde been. Het zijn grote dansende, uiterst kleurrijke groepen die voor de ogen van honderdduizenden toeschouwers door de stad trekken. Het carnaval wordt bezocht door vele Colombiaanse toeristen maar buitenlandse toeristen zie je relatief weinig.

'571561' door Hayhaenen '571561' door Hayhaenen

India

India

Chandoori Sai...Guest

Hayhaenen

Heel af en toe kom je wel eens op een plaats waar bijna alles perfect is. Guesthouse Chandoori Sai is zo’n plaats! Gelegen aan de rand van en nog onderdeel van het pottebakkersdorp Goudaguda heeft de Australische eigenaar Leon midden in het zogenaamde tribal area van Odisha een uniek en luxueus guesthouse gebouwd. En dat helemaal in de stijl van en met medewerking van de lokale bevolking. Tientallen mensen hebben er enkele jaren aan gewerkt en ook nu voorziet het in werkgelegenheid voor een achttal mensen uit het dorp die uitstekend zijn getraind door en zelfs Engels hebben geleerd van de eigenaar die respect voor en samenwerking met de lokale mensen hoog in het vaandel heeft staan. Het guesthouse heeft slechts vijf (grote) kamers en alles is pico bello onderhouden en brandschoon. Dit geldt ook voor de keuken waar de heerlijkste maaltijden naar behoefte worden gemaakt. Of het nu lokaal of westers, vegetarisch of niet vegetarisch alles is heerlijk en van uitstekende kwaliteit waarbij je je geen zorgen hoeft te maken voor jouw gezondheid. Ook als je er zelfstandig naar toe gaat is het gemakkelijk om samen met andere mensen de kleurrijke markten te bezoeken of een wandeling te maken door de mooie omgeving en authentieke dorpen waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. En zelfs als je er alleen bent dan is nog alleszins betaalbaar om zelf vervoer en een lokale gids te regelen (niet eens duurder dan bij georganiseerde reizen). Bij meer interesse google de naam van het guesthouse maar eens, dan zul je zien wat er nog meer uniek aan is en dat het geplaatst wordt tussen de toplocaties en dure hotels in India. Maar als je bedenkt dat alle maaltijden inbegrepen zijn dan betaal je eigenlijk niet meer dan de prijs van een middenklasse hotel maar met een veel uniekere en intensere beleving. Mocht je ooit naar de tribal area in Odisha gaan dan is dit the place to stay!

'454400' door Hayhaenen '454400' door Hayhaenen

BirmaInle Lake

BirmaInle Lake

Visser Inle Lake

Hayhaenen

's Morgens vroeg maakte ik een prachtige boottocht over het Inle Lake. Toen de mist was opgetrokken en de zon begon te schijnen kwam deze visser te voorschijn. Hij staat op blote vloeten maar die morgen was het echt nog flink koud, de temperatuur was namelijk 's nachts (eind december) richting vriespunt gegaan.

'454293' door Hayhaenen '454293' door Hayhaenen

BirmaBagan

BirmaBagan

Prachtig uitgedost

Hayhaenen

In Myinkaba (Bagan) zag ik een een schitterende processie van jonge jongens voordat zij (tijdelijk) als monnik het klooster in gaan. Ook de rest van de familie was prachtig uitgedost, zoals bijvoorbeeld dit meisje dat deelnam aan de processie.

'453789' door Hayhaenen '453789' door Hayhaenen

BirmaBagan

BirmaBagan

Jonge Monnik

Hayhaenen

's Morgens vroeg bij het aanschouwen van de zonsopkomst over Bagan raakte ik in gesprek met een local die mij vertelde dat er later die dag, vlakbij in zijn dorp Myinkaba, een processie was van jonge jongens voordat zij (tijdelijk) als monnik het klooster in gaan. Hoewel ik niet wist of dit een verkooppraatje was daar toch maar heen gegaan om een kijkje te nemen en wat ik zag was een werkelijk schitterende processie, met slechts enkel andere toeristen, waaraan ook dit nog heel jonge jongetje deelnam. Hij kijkt niet al te blij maar was ook al vermoeid en misschien besefte hij ook dat 's middags zijn hoofd werd kaal geschoren en hij zijn gewaad aan kreeg.

'453694' door Hayhaenen '453694' door Hayhaenen

BirmaShan

BirmaShan

Selectie thee blaadje

Hayhaenen

Tijdens een trekking in de omgeving van Hsipaw overnachtten we in een klein bergdorpje. Op het einde van de middag waren de vrouwen nog volop aan het werk, met grote nauwkeurigheid selecteren zij blaadjes om een uitstekende kwaliteit thee te krijgen.

'453561' door Hayhaenen '453561' door Hayhaenen

IndonesiëSumba

IndonesiëSumba

Trots

Hayhaenen

Hoewel dit jongetje (gelukkig) nog niet mocht mee strijden was hij toch maar wat trots dat hij er al bij mocht zijn bij het Pasola festival in Wanokaka op het Indonesische eiland Sumba.

'482626' door Hayhaenen '482626' door Hayhaenen

IndonesiëSumba

IndonesiëSumba

Pasola Sumba

Hayhaenen

Begin dit jaar was ik op reis door Indonesië en was ik getuige van een van de meest indrukwekkende en speciale gebeurtenissen op al mijn reizen. De aanleiding om juist op dit tijdstip naar het eiland Sumba te gaan, waren de Pasola’s die daar werden gehouden. Het hoogtepunt van het Pasola festival is de strijd op een groot grasveld tussen twee teams van verschillende kampongs die elkaar te paard, gewapend met speren, te lijf gaan. Vroeger gebeurde dit nog met stalen speren maar vanwege het grote aantal slachtoffers zijn deze verboden en wordt er op last van de regering gebruik gemaakt van houten speren. Maar nog steeds vallen er slachtoffers (en incidenteel zelfs nog doden), maar dat moet ook vindt men hier want des te meer bloed er op de velden vloeit des te vruchtbaarder zal de oogst worden, zo is hun overtuiging. De Sumbanezen staan bekend om hun exceptionele paardrijdkwaliteiten, en een Pasola is natuurlijk de gelegenheid om dit te kunnen zien. Ze rijden allen zonder zadel, zitten soms bijna achterste voren op hun paarden, bukken om speren te ontwijken en de allerbeste kunnen zelfs af en toe een vijandige speer uit de lucht vangen! Mocht je ooit een kans hebben een Pasola te bezoeken dan moet je dit zeker niet laten. Ze vinden plaats in februari of maart. Probleem is wel dat de data maar maximaal enkele weken van te voren bekend zijn, maar dit voorkomt ook dat het massa toerisme wordt. Tijdens beide Pasola’s (Wanokaka en Kodi) die ik bezocht waren er behalve vele duizenden locals slechts tientallen toeristen. Voor een Pasola te bezoeken kun je b.v. contact zoeken met locale gidsen als Yuliana Ledatara (yuli.sumba@gmail.com) of Sumba Adventure (sumbaadventure@yahoo.com). Zij kunnen je informeren zodra de exacte data bekend zijn, kennen het eiland, de cultuur en tradities en kunnen je uitstekend informatie geven om het geweld en ook de rauwheid van de Sumbanese cultuur beter te kunnen begrijpen. Als je nog meer informatie wilt, ik heb ook een artikel geschreven voor de (overigens uitstekende) website Travelfish, gebruik hiervoor de [url="http://www.travelfish.org/feature/329" target="_blank"]volgende link[/url].

'453447' door Hayhaenen '453447' door Hayhaenen

IndonesiëSumba

IndonesiëSumba

Volle Kracht

Hayhaenen

Tijdens het Pasola festival op Indonesische eiland Sumba bestrijden de inwoners van twee verschillende kampongs elkaar te paard op een groot veld, omringd door duizenden toeschouwers. Hierbij bestoken ze elkaar met speren die tegenwoordig gelukkig van hout zijn maar nog steeds behoorlijke verwondingen kunnen veroorzaken. Op de foto kun je goed zien dat het menens is en dat de speren met volle kracht en toewijding worden gegooid.

'453315' door Hayhaenen '453315' door Hayhaenen

IndonesiëSumba

IndonesiëSumba

Aanvalluh!

Hayhaenen

Tijdens het Pasola festival op Indonesische eiland Sumba bestrijden de inwoners van twee verschillende kampongs elkaar te paard op een groot veld, omringd door duizenden toeschouwers. Hierbij bestoken ze elkaar met speren die tegenwoordig gelukkig van hout zijn maar nog steeds behoorlijke verwondingen kunnen veroorzaken (de ruiters dragen dan ook geen beschermende middelen). Deze ruiter zet enthousiast de aanval in!

'453152' door Hayhaenen '453152' door Hayhaenen

IndonesiëSumba

IndonesiëSumba

Vaardige ruiter

Hayhaenen

Het Indonesische eiland Sumba heeft nog veel oude tradities en rituelen, met het Pasola festival als absoluut hoogtepunt. Hierbij bestrijden de inwoners van twee verschillende kampongs elkaar te paard op een groot veld, omringd door duizenden toeschouwers. De ruiters zijn ongelooflijk vaardig, zonder zadel zitten ze op alle manieren op het paard en kunnen soms zelfs de speren van tegenstanders vangen!

'453072' door Hayhaenen '453072' door Hayhaenen

IndonesiëSumba

IndonesiëSumba

Priesters van Sumba

Hayhaenen

Het Indonesische eiland Sumba heeft nog veel oude tradities en rituelen, met het Pasola festival als absoluut hoogtepunt. Ook hierbij spelen de priesters nog steeds een hoofdrol, zij bepalen o.a. het exacte tijdstip van de Pasola. Hier zijn ze verzameld voor aanvang van de Pasola in Wanokaka.

'452999' door Hayhaenen '452999' door Hayhaenen

IndonesiëSumba

IndonesiëSumba

Trotse strijder

Hayhaenen

Het Indonesische eiland Sumba heeft nog veel oude tradities en rituelen, met het Pasola festival als absoluut hoogtepunt. Hierbij bestrijden de inwoners van twee verschillende kampongs elkaar te paard op een groot veld, omringd door duizenden toeschouwers. Voorafgaand hieraan poseerde deze strijder met zijn prachtig gedecoreerd paard trots voor mijn lens, natuurlijk met zijn onafscheidelijke sigaret.

'439782' door Hayhaenen '439782' door Hayhaenen

FilipijnenLuzon eiland

FilipijnenLuzon eiland

Hangende doodskisten

Hayhaenen

In de omgeving van Sagada kun je prachtige wandelingen maken door de bergachtige, met dennenbossen begroeide omgeving. Als je een wandeling maakt door de Echo Valley kom je waarschijnlijk ook uit bij deze hangende doodskisten. Voor de lokale bevolking is het nog steeds een privilege daar naar hun aardse leven terecht te komen.

'439711' door Hayhaenen '439711' door Hayhaenen

FilipijnenLuzon eiland

FilipijnenLuzon eiland

Concentratie

Hayhaenen

In Batad liggen misschien wel de mooiste rijstterrassen van de Filipijnen. Toen ik daar rondliep kwam ik bij een huis waar een jong meisje in volle concentratie haar huiswerk aan het maken was. Een vriendelijke knikje van het haar moeder was het teken dat ik daar gerust een foto van kon maken.

'439637' door Hayhaenen '439637' door Hayhaenen

FilipijnenPalawan

FilipijnenPalawan

Uitzicht Coron Island

Hayhaenen

Ten noordoosten van Palawan ligt het eiland Busuanga. Van daar uit is het maar even varen tot de indrukwekkende kustlijn van Coron Island opdoemt. Je vaart tussen de rotsen door, de boot wordt aangelegd en na een korte klim zie je een van de mooiste uitzichten die er op deze aarde zijn.

'439472' door Hayhaenen '439472' door Hayhaenen

FilipijnenPalawan

FilipijnenPalawan

Paradijs

Hayhaenen

In de Bacuit Bay bij El Nido is het ongelooflijk mooi: bergachtige eilanden omringd door kristalhelder water, mooie stranden en veel verborgen lagunes. Deze foto behoeft eigenlijk geen toelichting, je waant je gewoon in het paradijs.

'439406' door Hayhaenen '439406' door Hayhaenen

FilipijnenPalawan

FilipijnenPalawan

Ingang Big Lagoon

Hayhaenen

Hoewel de Bacuit Bay bij El Nido een van de mooiste plekken ter wereld is, krijgt deze nog heel wat minder aandacht dan b.v. het zuiden van Thailand of de Halong Bay in Vietnam. Het is er ongelooflijk mooi: bergachtige eilanden omringd door kristalhelder water, mooie stranden en veel verborgen lagunes. Hier een foto bij de ingang van de Big Lagoon, soms moet je even uit de boot in het ondiepe water en uiteindelijk kom je in een prachtig natuurlijk zwembad omringd door met groen begroeid karst gebergte.

'439097' door Hayhaenen '439097' door Hayhaenen

BirmaMandalay

BirmaMandalay

U Bein's Bridge

Hayhaenen

In de omgeving van Mandalay zijn vele bijzondere bezienswaardigheden. Zo ook U Bein's Bridge in Amarapura. De ruim 1000 meter lange taekhouten brug wordt ook nog volop gebruikt door de lokale bevolking.

'438985' door Hayhaenen '438985' door Hayhaenen

BirmaMandalay

BirmaMandalay

In afwachting van het

Hayhaenen

In Mandalay zijn vele honderden kloosters waaraan het altijd leuk is een bezoek te brengen. Deze jonge monniken staan geduldig in de rij, in afwachting tot ze hun eten kunnen ophalen.

'438745' door Hayhaenen '438745' door Hayhaenen

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Zonsondergang Tanah..

Hayhaenen

Tanah Lot is ongetwijfeld een van de mooiste en meest bijzondere tempels op Bali. Was er al eens eerder geweest, maar deze keer zag ik wel een schitterende zonsondergang. En ik kon nog net een goed plekje uitkiezen zodat de contouren van de tempel nog zichtbaar zijn.

'438464' door Hayhaenen '438464' door Hayhaenen

FilipijnenVisayas

FilipijnenVisayas

Walvishaai

Hayhaenen

Oslob, een paar uur ten zuiden van Cebu, is een van de plaatsen in de Filipijnen waar je walvishaaien kunt zien. Ongelooflijk indrukwekkend om tussen deze 8 tot 10 meter lange vissen te mogen zwemmen!

'482246' door Hayhaenen '482246' door Hayhaenen

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Stierenraces in West.

Hayhaenen

Al honderden jaren worden in diverse plaatsen in West Sumatra (Batu Sangkar regio) na het oogsten van de rijst stierenraces gehouden. Staande op een houten raamwerk achter de stieren (en soms ook koeien) en omringd door meters hoge opvliegende modder gaan de mannen op grote snelheid over het circuit. En om de dieren nog harder te laten rennen bijten de deelnemers regelmatig in hun staart! Het ziet er dan ook ongveer [url="https://www.flickr.com/photos/wereldreiziger/13687643385/in/set-72157643556657433" target="_blank"]zo [/url]uit. Het staat nog niet in veel reisgidsen maar sinds er vorig jaar iemand hiermee de World Press Photo Sports heeft gewonnen kan het er behoorlijk druk worden en heeft het snel aan populariteit gewonnen. Er zijn geen vaste data maar voor zover bekend vindt dit spectaculair ongeveer een keer per maand op zaterdagmiddag plaats. Het beste kun je hiervoor een van de touroperators in Bukittinggi contacteren.

Community updates

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

COLUMBUS COMMUNITYWEDSTRIJD 2021 IS VAN START

06-05-2021 Met een beetje vertraging is het dan eindelijk zover: we trappen af met de Columbus communitywedstrijd 2021! Sinds maart 2020 leven we in een nieuwe realiteit: een wereld waarin Corona niet alleen het gesprek van de dag is, maar onze levens er ook significant anders uit zijn gaan zien. Wij willen daar graag een tijdsdocument van maken met jullie foto's. Elke maand kunnen jullie foto's uploaden in een specifiek thema: het thema van mei is 'Steden in tijden van corona'. Niet alleen maak je kans op publicatie in Columbus, maar ook op fantastische reizen! Lees alles over de wedstrijd hier

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 19 | Community-toppers


Zonsondergang op de immense zoutvlakte van Danakill. Foto: Dreamer666
1. Topfoto & -tip: Zonsondergang op de immense zoutvlakte van Danakill door Dreamer666
2. Review: n.v.t. (geen nieuwe reviews)
3. Communitylid van de week: Graaf
4. Nieuwkomer: Livali

Doe mee aan onze fotowedstrijden

DE COMMUNITY-WEDSTRIJD IS VAN START!

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom starten we vandaag met een fotowedstrijd, die tot het einde van het jaar zal lopen. Elke maand kunnen jullie binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik