Geo

'1113277' door Geo '1113277' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Covid 19

Geo

Disaster covid 19 Covid 19 kills people, the measures kill entire communities. The measures are necessary, we do not doubt that, but the consequences, few people realize in a society with a social system. These children live in the mountains around Copàn Ruinas in Honduras. They belong to the ethnic Maya Chorti. They live in an environment like heaven, their life is hell. Hunger rules their lives, they rise with hunger, walk to Copàn for more than an hour to sell their handmade dolls to the tourists. On average they earn a dollar a day, often they don't sell anything, then hunger is their companion for the night. Because of Covid they have been under house arrest for 40 days, they are given half an hour a week to do their shopping. How do you do your shopping if you have no income, if you have to walk an hour, and an hour back when you only have half an hour. The parents cannot work on their fields, no one is allowed to leave their home, there is constant police and army control. If they are caught and cannot prove that they were on the road for purchases (stamp or signature of the store), everything is taken from them and the chance of prison is real. Covid's peak is expected in mid or late June. Until then they are locked in their house, an area of 3m by 4m father, mother and 4 or more children, no bath or toilet, no electricity, no running water. The President directs the mayors to prepare grounds for mass graves, my heart stops and I cry. As someone from the RR. who want to help people until after the lockdown, I explain how we work.

'1107755' door Geo '1107755' door Geo

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Kunstenaar/grapjas

Geo

Ik stelde hem reeds eenmaal voor, Victor de grapjas van Lago Atitlan. Deze toffe knul maakt minischilderijtjes van planten en dieren rond het Lago, deze worden verkocht aan toeristen de opbrengst gaat naar het schooltje van San Pedro waar kansarme kinderen van rond het ganse meer dan toch naar school kunnen. Ik kon het heel goed met hem vinden, omdat wij de zelfde interesse hebben, hulp aan onze mensen. P.S. Hij liet mij weten dat zijn beeldmooie nicht die hij mij als grap ten huwelijk liet vragen, nog steeds niet gehuwd is. Een vos/grapjas verliest zijn haren maar niet zijn streken, hoewel met de haren duurt het bij hem wel nog even. Als je er bent koop een of meer schilderijtjes je mag zelf een prijs maken, ze zijn echt mooi en je steunt ook nog een goed doel. Ook onze Jetty maakt prachtige kunstwerken, een van haar werken hangt nu in Palenque bij de mama van Christina.

'1107380' door Geo '1107380' door Geo

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Twee uren inferno

Geo

Twee uren inferno Op 03 juni 2018 spuwt onverwacht de volcán el Feugo een enorme eruptie. De volcán was al een paar weken actiever maar nog steeds in het bereik normaal. De wanden staan vol met meetapparatuur die gaven echter geen tekenen dat er een abnormale activiteit aan de gang was. Rond het middaguur volgt zonder waarschuwing de uitbarsting. Rotsblokken met omvang van een middenklasse wagen treffen de meer als zeven kilometer verder gelegen dorpjes, lava rolt de helling af ingehaald door een pyroclastische wolk, stof en giftige gassen meer als 1000°C de snelheid van zo een wolk word geschat tussen 100 en 750 km/h. Getroffen word het dorpje Alotenango, de dorpen El Rodeo en San Miguel Los Lotes worden met de grond gelijk gemaakt. Officiële cijfers spreken van 319 slachtoffers, niemand weet het echter zeker er zijn nog steeds vermisten. De foto in Los Lotes werd een jaar na het inferno gemaakt. El Fuego is de actiefste volcán van centro America.

'1105902' door Geo '1105902' door Geo

Guatemala

Guatemala

Laatste rustplaats

Geo

Het kerkhof van Chichicastenango, de rustplaats in een dorpje nabij Colotenango, van engeltje Elleny (blog) is veel minder indrukwekkend, een kruisje en een kleine natuursteen met haar naam en geboorte/sterfdatum. In onze behoede moderne leefomgeving en onze reizen, zijn wij ons veel te weinig bewust hoeveel Elleny's er op deze wereld door armoede sterven die gered zouden kunnen worden. Ook in Chiapas, de victims van het Acteal massacre 12/22/1997 liggen in arme graven, namen en leeftijd op profiel van Geo. Chichicastenango, beroemt de wel mooiste, grootste en meest interessante Indianenmarkt van Centro America. Berucht, om zijn zakkenrollers, in het gedrang in de smalle doorgangen tussen de kraampjes ben je zo wat kwijt, zij zijn echt goed, veroordelen doe ik hun niet, ik leef reeds zo lang met deze mensen en ken hun armoede te goed. Aan de rand van het stadje deze indrukwekkende begraafplaats. Tien minuten lopen is er een ceremoniële begraafplaats in de heuvels waar diensten naar oude traditie word begraven. Onder toeristen is die weinig bekent, je mag er theoretisch wel komen maar ze zijn er niet echt blij mee zeker als je foto's wilt maken. De armen huren meestal een praalgraf voor enkele jaren, daarna worden de resten in een kistje verzamelt en in een familiegraf bijgezet zo moeten zij maar voor een plaats de huur ophoesten, als je er rondloopt kijk eens aan de achterkant van de graven bij sommigen zie je dat er een opening is waar ze de kistjes kunnen inschuiven, anderen dichten de opening weer af, bij de open graven kan je dikwijls de botten zien.

'1104072' door Geo '1104072' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Een thuis????

Geo

Je huis zou een thuis moeten zijn, voor vele native mensen in centraal en zuid Amerika en in vele ontwikkelingslanden is dit wat je hier ziet ook hun thuis. Nee de foto staat niet scheef, het huisje staat op een steile helling, bij gebrek aan geld graven, meestal de vrouwen, mannen werken op hun veldjes, de helling zo af dat het huisje niet bij de eerste regen wegschuift. wie wat geld heeft legt een dun laagje cement om de grond wat even te maken. Als het regent stroomt het water en de modder gewoon door het huisje, alles staat op stenen en palletten. Geen balken en planken maar stammetjes van meestal afgestorven boompjes, afgewaaide takken en twijgjes, vormen de basis voor de muren, met modder word de muur dichtgemaakt, werktuig om te bewerken hebben ze niet alles word met de machete gedaan, de modder met de voeten gemaakt en met de handen aangebracht, resultaat zware infectie's bij wondjes. de huisjes zijn een ruimte van ca 3 m op 3,5 m, hier de keuken, een oven van modder, hier is zelfs wat (rijkdom) er ligt een metalen kookplaat en er is een rookafvoer. Op de kookplaat het avond eten voor moeder en drie kinderen, in de zwarte pot, koffie, de groene pot bruine bonen voor bij de tortillas, vlees, vis hebben de meesten in het dorp nog nooit gegeten. in de blauwe ton word de maiz geweekt, voorbereiding op het kneden tot deeg, het is hun rantsoen voor een week, een oud fietswiel is hun voorraadkast, of er morgen eten is weten zij nog niet. Aan de muur toont zij fier haar diploma lagere school, en een klasfoto van haar kinderen. Zij is uiterst intelligent maar zij kreeg geen kans, met drie kinderen is het voor haar te laat , maar haar kinderen kunnen naar school, zij krijgt hulp, Geo wil echter dat zij die hulp krijgen hun zelfrespect krijgen, zij moeten veel zelf verwezenlijken, wij leven niet eeuwig en dan staan zij er weer allen voor, met de hulp kan zij voor zich en de kinderen wat opbouwen, wij hopen zijn zij de start voor een beter leven van hun gemeenschap.

'1104005' door Geo '1104005' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Hartenpijn

Geo

Een drietal kilometer buiten Copàn leven in de montañas de volksgroep Chorti Maya. Mijn dochter Shawnee beschreef het reeds deze plaats is door de goden vergeten. Een van de dorpshonden toont aan in welke erbarmelijke omstandigheden deze mensen hun dagen overleven. Ik was hier reeds verschillende keren, er is maar een Wc en een wasplaats in open lucht, waar ca. 50 mensen gebruik van maken. Onvermijdelijk zie je ze daarbij toe. het doet pijn deze lichaampjes even uitgemergeld als deze hond. Een gevoel van intens verdriet en gelijkertijd woede om wat er in de moderne wereld word verspilt. Het zijn mijn Hermanas y Hermanos en ik kan er zo weinigen helpen.

'1103263' door Geo '1103263' door Geo

BraziliëNoordoost Brazilie

BraziliëNoordoost Brazilie

Duwen en trekken

Geo

Buiten de gebaande paden kom je alle denkbare en ondenkbare situatie's tegen. De Rio Xingu waar langs de oevers het Xingu volk leeft in dertien etnische groepen. De Kayapo waarvan een leider RAONI de wereld rond gaat, (was ook in Nederland en België), om het kappen van het Amazone woud te stoppen, is samen met de Kamayura de grootste groepen. Laatste groep zijn wij op bezoek, bij de tribe Kalapalo. De reis over land vergt een paar maal de oversteek van de Rio Xingu en zijn zij armen. Niet altijd is er een brug of kan je gewoon door de rivier rijden. Zelfs voor het beest is soms het water te diep, dan bied de veerpont soelaas. Veelal word de veer geduwd door motoriseerde kano's maar bij grotere veerpont voor meerdere vrachtwagens of bij heftige regenval word de stroming te sterk en komen deze duwboten in actie, het uitsteeksel aan de boeg komt in een uitsparing aan de veerpont zoals de aanhanger aan een vrachtwagen dan kan het duwen en/of trekken beginnen. Het motorbootje gaat mee, maximum lading is hier theorie, soms kapseist een veer door overlading van zowel de vrachtwagens als het veer, het bootje is de redding van de stuurman en veerlui, als de duwboot niet op tijd losgekoppeld geraakt.

'1103187' door Geo '1103187' door Geo

BraziliëNoordoost Brazilie

BraziliëNoordoost Brazilie

Queen of the road

Geo

Een beetje onbezonnen en impulsief bood ik mij aan dit monster te besturen, mijn eerste ervaring met een twintigtonner. Toen ik mocht instappen kreeg ik toch klamme handen maar dit beest deed alles wat ik wilde. De Mercedes boomerang mamute is speciaal ontworpen voor het Brasiliaanse leger, hij bestaat in drie uitvoeringen, 9,5 - 11,5 - en 14,5 ton laadvermogen, drie aangedreven assen, de dubbele achteras heeft een scharniersysteem waardoor alle wielen steeds contact met de grond hebben, hoe steil de helling ook is. Hier was de brug weggespoeld, het beest klimt zonder moeite de oeverhelling op, ook andere situaties nam hij zonder moeite, dank aan dit werkpaard dat mij door de mannen de titel Queen of the road bezorgde. De 48 tonners van de mannen hadden het heel wat lastiger.

'1103149' door Geo '1103149' door Geo

BraziliëNoordoost Brazilie

BraziliëNoordoost Brazilie

De legenden

Geo

Reizen buiten de gebaande paden is niet altijd eenvoudig. Plannen kan je vast niets, ter plaatse improviseren is de boodschap. De horror voor mijn vrouw die gruwelt een situatie niet in de hand te hebben. Vooral de bruggetjes is Russisch roulette spelen. Wij zagen verschillende vrachtwagen wrakken bij deze bruggen. Bij een van de bruggetjes lag een wrak van een vrachtwagen, volgens de locals waren verschillende pogingen om het te bergen mislukt. In de cabine die volledig verplettert is door de lading zou nog steeds de driver en mogelijk een bijrijder zitten. Volgens de legende, zou een kleine groep inheemsen die hier leefden door de eerste Europeeër zijn uitgemoord, de enige overlevende de spirituele leidster werd gedwongen haar dorpsgenoten te begraven zonder de gebruikelijke rituelen. Hun zielen kunnen daardoor niet vrijkomen en bewaken deze plaats, voor zij ook werd vermoord sprak de Shamane een vloek uit, wie deze plaats stoort zal sterven. Toen hier een weg werd aangelegd en een brug werd gebouwd, lijkt dit waarheid te worden, reeds vele zware ongevallen met doden. Om de geesten gunstig te stemmen hielden wij twee uren voor rituelen en offers, Maria maakte een krans voor de driver en bijrijder. Ondanks durfde de Native driver van de derde truck niet over de brug rijden of lopen, hij zwom een km stroomopwaarts over het riviertje. Of ons respect de geesten gunstig stemden weten wij niet, wij kwamen in ieder geval zonder kleerscheuren over de brug. Wel werden al onze andere gezinsleden met een bootje overgezet, keep it safe.

'1103010' door Geo '1103010' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Kweeksucces

Geo

Dieren in gevangenschap mag niet, ik hoop dat deze foto toch mag blijven, Het is de vrijlating van de rode ara, een succesvol kweekprogramma, de in grote delen van het oude Mayarijk verdwenen Macaw word hier opnieuw introduceert. Door het gebruik van de veren voor de hoofdtooi van de elite en de ceremoniekledij van de priesters bleven slechts op weinig plaatsen een paar vogels over. Onze dochter Shawnee zorgde er voor dat onze beschermelingen, Floresmila en haar kinderen deze voor copàn en de Maya Chorti bijzondere gebeurtenis konden meemaken. buitengewoon, de gouverneur kwam extra om dit bij te wonen.

'1102965' door Geo '1102965' door Geo

BraziliëNoordoost Brazilie

BraziliëNoordoost Brazilie

Durf jij

Geo

Buiten de gebaande paden word je steeds verrast, wij ontmoeten dit nostalgisch bruggetje dat goed onderhouden word, wie er over wil vernieuwd steeds een stukje met een plankje, een balkje of een stukje boomstam, wat je in de buurt maar vind. Mijn Lady die tot nu, alleen met een pickup had gereden, reed een 20 tonner over 320 km door alle mogelijke situaties.

'1100374' door Geo '1100374' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Monarch

Geo

In the neighborhood of copàn Ruinas is a breeding program for butterflies , for cultivated species . Here a breeding box with a host plant and caterpillars from the Monarch. Of course, less endangered species are cultivated, in a large cage you can see many of the species that live in Central America. The entrance fee is used for further research and the operation of the breeding program. Copañecas get free entry. However, poverty makes them unable to use it, working on their maiz and bean fields is their only source of food, their attempts to make some extra money with the sale of homemade dolls are moderately successful, but they have no choice.

'1100316' door Geo '1100316' door Geo

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Heaven and hell

Geo

Diving in a cenote is coming into another world. It is heaven for beauty, colors and shapes. It is the hell of unexpected situations, and dangers. Cenotes are connected to the ocean, breaking the film fresh water into salt water changes your view, you can lose the orientation with all consequences, danger to your life. With cave diving you have to take the currents into account, when descending you can suddenly be dragged into another much stronger current direction. In some places organic material collects, the dissolution creates an acid bath, which you feel burn on your skin. You are in the dead zone, the decomposition produces gases, the molecules of some gases are so small that they penetrate the diving mask. This is the highest danger, the effect is the same as at great depths, you become euphoric, lose the sense of reality without help, everything is over. Don't be scared to dive there, just inform yourself, take an experienced guide and never dive alone, follow the directions and you will have a fantastic experience. Do not dive if you are afraid. (words from my father) ventana en Cenote Tajma-Ha, at the bottom right you see the lifeline. (openen)

'1100286' door Geo '1100286' door Geo

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Not to be...misunders

Geo

cave diving, who doesn't dream of it. But a dream can end in a nightmare, this sign in the cenote Tak Bi Ha is clear. We Maya call them Xibalba, the underworld, the realm of the dead. Have you decided for Cenote diving, first follow intensive training for cave diving, diving school Xibalba in Tulum or others. Even though you are already an experienced ocean diver, Cenote diving is completely different, training is not a luxury. After your training first do a few light trips, never dive alone, at least three and one man / woman on the dry, who can give an alarm. Go past the warning sign, only with an experienced guide. Never go without a lifeline and never lose sight of it, with swirled mud that is your only rescue to the exit. Have fun exploring the underworld but keep it safe.

'1100192' door Geo '1100192' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Birthplace

Geo

The freshly colored maize leaves hang on a wire to dry, she is already making dolls with dried leaves, who then try to sell them in Copàn for a dollar each. She is only 25 years old and has three children 10, 8 and 1.4 years. On the table, four stones with a piece of pallet, is her entire possession. Her house, 3.5 by 3 m, walls of branches with mud, a roof of galvanized corrugated sheets, as the sun rises, the temperature rises to over 60 ° C. She is super intelligent but where she was born she has no chance, what a waste. A luck in her accident, Dad saw her and recognized her potential, she gets help, her children can go to school. He/we teach her how to handle modern media / computers, Dad has friends who give her free access to the internet. Dad took care of the smartphone At their first meeting she was apathetic on parque central, only started moving in the hope of selling something, now she is actively trying to get ahead. The dolls are unique, are only made in a village in El Mundo Maya. There are only three women in the village who make these Angelitas (engeltjes). They are very precise and labor-intensive.

'1100059' door Geo '1100059' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Broken wing.

Geo

On my way to the cabin of our new little family, who has been new for two years, I saw this beauty. Although he / she has only two colors and apparently has an accident, damaged wing, I think it is a beautiful specimen. While people destroy everything, these animals live their lives, do not destroy anything and no longer take when they need it. Why don't we learn from them. Not far from Copàn you will find Casa de Mariposas here is a cage with many of the butterflies living here. There is also a breeding program for endangered species. It is best to take a tuktuk, it is a long way away. Bringing a mother with a few children is fun, the entrance is free for copàñecas. Keep in mind that these girls are very shy. I continue to the hut, see their happy faces, their questions about dad, and mama, the most beautiful Mariposa, who offer help here. I get hope, maybe nothing is lost yet.

'1100025' door Geo '1100025' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Prachtige kleuren

Geo

The closer to the equator, the more diverse and colorful fauna and flora become. Whether it is plants, animals or people, it is a luxury for the eye, the sense of touch, and and the richness of the kitchen. On a sunny spot in front of my hotel room, I saw this mariposa, according to one of the maids, a windfall, they are not seldom but mostly outside the buildings. Do you want to see it for sure, also other species and forms, take a tuk-tuk, be brought to casa de Mariposa just outside Copàn. It is a large cage with various butterflies from the area, you can quickly enjoy an hour to see everything well and let you penetrate. There is also a breeding program for rare species from the region, a little less I didn't like the spies on specimens in a few frames., but it is part of it ;-( all species cannot be seen in the cage either. Are you alone, and do you want to see someone happy, take a young mother with one or two children at parque central, fit right in your tuktuk, Casa de Mariposa admission is free for Copàñecas, their beautiful eyes will stay with you forever, much pleasure.

'1099982' door Geo '1099982' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Moved past

Geo

Honduras has an eventful past, not only the internal conflicts but often also dragged into conflicts from neighboring countries. Units of San Salvador support the American military training camps across the border with Honduras, often fighting there, with all consequences for the local population. Honduras was / is too weak to resist this. From Parque central, you start with Calle de la plaza in the back, on the left the arqueological museum you walk to Avenida Centroamericano, you follow the way up, take enough drink, it is a nasty climb, depending on your condition and the heat you take about 15 to 20 minutes to get this view. This fort testimony to the turbulent past, lies in a side street on the right-hand side. It houses a military museum, when I was there, it was closed due to the festivities before the governor's arrival. According to local residents it is always quiet there, even many travel guides do not know about the existence, (or look forward to the climb) ;-) I do not know how it is inside but for the outside I think it is worth going there.

'1099945' door Geo '1099945' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

School holidays

Geo

School holidays are now in Belgium and the Netherlands. The Latin American countries also have a school holiday. In many of the countries in central and south America, holidays look very different for the children. Their day starts with the first light, washing with luck is there something for breakfast, then they walk three or more km to (here) Copàn. In Copàn they try to sell their beaded chains and dolls to the tourists, usually with moderate success. They often earn just one dollar for an entire day, for hours in the heat, whoever was already in central /South America knows the temperatures rising from the sun. These three came to Viavia a hotel / restaurant, the children can get a free drink every day, sometimes also some food. Around 3 pm they go back to their villages in the hills, imagine you walked 3 km to Copàn, 7 to 8 hours in the heat then back uphill to your village on unconfirmed paths, you have no idea if there is food. Yes the children prefer to go to school there. The girl on the left still has mud on her legs, because she has to go a long way through the river to get to Copàn, at high tide that means a detour of 2 km or an hour extra for her. the special thing about this school holiday photo, my father photographed the left girl, also four years ago and bought one of her dolls.

'1099862' door Geo '1099862' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Feest

Geo

Near Copàn you can visit Macaw mountain. A breeding program is underway to bring back the red macaw. This macaw was / is a sacred bird for the Maya, the feathers were used by the elite for their headdress and ritual clothing. A thoughtless side effect was that this beautiful bird disappeared completely in large parts of the Mayan Empire. The breeding program is so successful that the governor had announced that he would be attending the release of the birds. Everyone worked with all their might to prepare the reception, this group of dancers displayed an impressive piece of dance art. Dad had already tipped me to visit Macaw mountain with his protégés, this event was an extra surprise. Although they do not live far away, and before Copàñecas diminished or was admitted to the ruins free of charge, they had never been there. Not selling / working means no food for them, so a well-intended allowance is actually without effect. By taking them with them, providing them with food, they could get to know a part of them culture that they would not have seen otherwise, the effect was fantastic. I will definitely return, with this wonderful family. photo appears out of focus when opened, it is sharp but flat.

'1099778' door Geo '1099778' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

Kerkje

Geo

Deze foto kreeg ik van mijn dochter Shawnee geschenkt. Als je Copàn Ruinas bezoekt ga je logisch naar de ruinas, maar er is meer, Het stadje is maar een zakdoek groot maar heeft toch mooie plekjes, loop vanaf parque central, de calle de la plaza naar beneden, volg de weg naar links na een tweetal minuten zie je dit mooie kerkje, het is de begraafplaats voor de Indigena uit de omliggende dorpjes. Hiermee wil ik iedereen bedanken voor de leuke reacties in de jaren hier op de site, Mijn dochter zal hier mijn plaats innemen, zij heeft de ziel van de fotografie, die ik niet meer heb, haar foto's zijn beduidend beter, oordeel zelf. Nederlands leert zij ook nog wel. Ik hoop dat jullie samen met haar evenveel plezier hebben als ik met jullie al die jaren. Ik kom wel nog eens om te reageren op jullie foto's maar actie zit er niet meer in, ik wil mij volop toeleggen op de armoede van mijn Maya hermanas/os. Jetty lieve vriendin/ Abuela de mis Niñas wij houden contact. Buena suerte a todos, Geo

'1099182' door Geo '1099182' door Geo

HondurasCopán 

HondurasCopán 

After creation

Geo

After the creation the gods forgot this place. The people here live in terrible conditions. Only a house with electricity, no running water, a toilet for around fifty people. This girl is twelve years old, she is paralyzed from the waist down, a tumor on her spine is the cause. Surgery did not improve, is it the tumor? Was the operation not performed accurately enough? Nobody knows, there is no money for in-depth investigation, they are still paying off the debts of the operation. Everything under the ribs is numb, when the pañales are finished she is in her droppings, which she cannot control, there is usually no money for new pañales, the family suffers daily hunger, survives only with food aid from their fellow villagers. These people also struggle daily to survive. Women and children try to sell their dolls of corn leaves in the tourist town of Copàn Ruinas, an average doll, 1 dollar a day, after deduction of the paint, the adhesive and the glitter, remains about 45 cents, but they have no choice. After twelve years I forgot what it was like to live like this, now the memory is painfully back. Thanks to my father a few people got a chance, I want to follow him, Maybe this photo and text creates more opportunities for people, I hope so.

'1097141' door Geo '1097141' door Geo

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Fun at lago Atitlàn

Geo

My father already showed some pictures of this nice girl. The whole story, after tying the bracelets, he told her that in his family, the women choose their husbands by tying a bracelet, what she had just done. She liked this, he said if the woman also accepts a bracelet, what she had just done, they are male and female. She was still smiling, I asked her if she wanted to take her stand to Darien NP. then the smile became uncertain, previous photo. After ten minutes, my father released her that this is only used by the family (Embera en Wounaan). The discharge was an uncontrollable laugh. If you are on Lago Atitlàn take time, don't just go to two villages but visit as many as possible. If you are not in a hurry, go to Solola and visit a church service, a special experience when starting groups or solistas bring their songs. Marta Simaj and agrupacion fuente de vida, is such a group (see on You tube) that we met there.

'1095987' door Geo '1095987' door Geo

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Una broma

Geo

Tijdens ons gesprek kwam ik er achter dat deze schat nog solo was, wij hadden al heel wat gelachen, tijd voor fase twee. Ik vertelde haar van de gebruiken van native groepen o.a mijn familie, wat ik haar heb verteld om deze heerlijke lach te krijgen blijft ons geheim, de onzekere blik in haar mooie ogen was goddelijk. Zij had niet door dat het een Broma (grap) was. Het verhaal over de gebruiken was evenwel de waarheid.

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier