GK

'338245' door GK '338245' door GK

ItaliëRome

ItaliëRome

Zuil

GK

Dit is de zuil van Marcus Aurelius. De zuil is ongeveer 30 meter hoog (100 voet) en staat op een 10 meter hoge voet. Dit geheel stond weer op een 3 meter hoog podium dat met het stijgen van het grondniveau in Rome onder het straatoppervlak verdwenen is. De zuil bestaat uit 26 halfronde marmeren delen waarop de afbeeldingen gegraveerd zijn. Aan de binnenzijde van de zuil zijn 200 treden uitgehouwen die samen een ronde trap naar het vierkante platform bovenop vormen. Het trappenhuis wordt verlicht door 56 kleine rechthoekige raampjes. Eén van die raampjes zie je op de foto. (Ik ontdekte deze opening pas na thuiskomst).

'337891' door GK '337891' door GK

ItaliëRome

ItaliëRome

Pieta

GK

De Pietà van Michelangelo is een beroemd beeldhouwwerk van Michelangelo. De pietà bevindt zich in een kapel aan de rechterkant van het schip van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Het beeld geeft het moment weer waarop Christus van het kruis gehaald is en op de schoot van Maria ligt. Maria’s rechterhand omsluit krachtig het bovenlichaam, terwijl haar linkerhand het lichaam als het ware presenteert aan de toeschouwer en hem oproept tot verering. Dit is het enige werk dat door Michelangelo gesigneerd is. In 1972 is het beeld beschadigd door een geestelijk gestoorde man. Daarom staat het nu achter glas en kun je alleen vanaf een kleine afstand kijken naar dit prachtig uitgelichte beeld.

'337839' door GK '337839' door GK

PortugalAlgarve

PortugalAlgarve

Zo oud

GK

En daar sta je dan, oud en versleten. Ongeveer 500 jaar geleden was je in de kracht van je jeugd. Je werd dagelijks gepoetst en gesmeerd, en je verdedigde het fort van Sagres. Zodat Hendrik de Zeevaarder daar zijn zeelui op kon leiden die de wereld veroverden. Daar heb jij dus je steentje aan bijgedragen. Nu ben je oud en roestig. Je wordt niet meer gesmeerd en je kunt het fort niet meer verdedigen tegen de invasie die het fort dagelijks overspoeld; toeristen. Je keert ze de rug toe en blijft fier staan. Je blik richt zich op Cabo San Vincente in de verte en verder zie je de kliffen. Die daar, net als jij, als 500 jaar onbewogen staan.

'337811' door GK '337811' door GK

PortugalAlgarve

PortugalAlgarve

Cabo San Vincente

GK

Cabo San Vincente is het meest zuid-westelijke puntje van het Europeese Vasteland. Het klinkt een beetje als het eind van de wereld, en dat is het lange tijd ook geweest voor de bewoners van Europa. De 24 meter hoge en 150 jaar oude vuurtoren is de enige bebouwing in de wijde omgeving. Met een zichtwijdte van 90 km is dit één van de belangrijkste bakens langs de Atlantische kust. Als je over de rotsen aan de linkerkant van de vuurtoren loopt heb je een prachtig uitzicht over de zee en de rotsen en zie je de kracht waarmee de zee tegen Europa aan beukt.

'337587' door GK '337587' door GK

ItaliëRome

ItaliëRome

Boog van Constantijn

GK

De Boog van Constantijn is een triomfboog in Rome, opgericht ter herinnering aan de overwinning van Constantijn de Grote op Maxentius tijdens de slag bij de Milvische brug in 312 na Christus. Het 25 meter hoge monument is gemaakt van marmer en baksteen, en werd voltooid in het jaar 315 na Christus. De meeste mensen lopen en zo langs omdat het Colosseum de hoofrol speelt op het grote plein. We keken om en zagen ineens de donkere achtergrond terwijl het de hele dag zonnig was. Gelukkig hielden we er alleen een dramatisch plaatje aan over en geen nat pak.

'479036' door GK '479036' door GK

ItaliëRome

ItaliëRome

Vermijd wachtrijen in

GK

Als je in Rome bent zijn er altijd teveel dingen te zien voor de tijd die je beschikbaar hebt. Het laatste wat je wilt is dus een wachtrij die veel van je kostbare tijd in beslag neemt. Hier een paar tips om wachtrijen te vermijden: - Collosseum/Forum Romanum en Palatijn. Het toegangsticket dat je koopt is 48 uur geldig. Om de lange rijen bij het Collosseum te vermijden kun je het beste in de namiddag een kaartje kopen bij de toegang naar het Palatijn. Daar is het dan rustig Je wandelt op deze heuvel met prachtig uitzicht in het strijklicht, en de volgende dag loop je zo langs alle rijen in het Colloseum. - Vaticaanse Musea: je kunt het beste tickets vantevoren reserveren via www.http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do. Dit is de officiele site van Vaticaanstad. Hier betaal je € 19,00 per ticket (ik heb ook site gezien waar we meer van € 25,00 per ticket moesten betalen) - Sint Pieter; hier hoef je geen tickets voor de kopen, maar er zijn vaak lange rijen voor de beveiliging. Wij waren om 07.30 bij de Sint Pieter en hoefden helemaal niet te wachten. We liepen zo door en het was ook heerlijk rustig in de kerk zelf. Bij de lift naar de koepel waren we de enigen in de lift. Nog een tip; als je 65+ bent, dan zijn de toegangskaarten voor het Colloseum/FR/Palatijn en Ostia Antica gratis. Je moet dan wel je paspoort kunnen laten zien. De kerken en het Pantheon zijn altijd gratis. Als je 65+ bent kan de Rome Pas dus duurder uitvallen dan wanneer je deze niet koopt. (Dagkaart voor de metro kost € 4,00 en dat spaar je dan uit). Veel plezier als je naar deze prachtige stad gaat!

'337523' door GK '337523' door GK

ItaliëRome

ItaliëRome

Rome by night

GK

Rome...de eeuwige stad. Wat is het er toch genieten! Ik probeer altijd thuis te komen met een paar avond foto's en in Rome is er prima gelegenheid om deze te maken. Deze foto is gemaakt vanaf het "Piazza del Gianicolo" een rustig plein aan de kant van Trastevere. Het is een hele klim om er te komen, maar het uitzicht maakt het helemaal goed.

'322170' door GK '322170' door GK

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Bijbelse verhalen

GK

Nog eentje voor het maandthema. Deze hele oude bijbels stonden in de kathedraal van Baeza. Wanneer je van Cordoba naar Granada rijdt, neem dan een kleine omweg langs dit prachtige plaatsje en bezoek dan ook de kathedraal. De bijbels zijn oud en versleten, maar daardoor nog aantrekkelijker om op de foto te zetten.

'322099' door GK '322099' door GK

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Terras op niveau

GK

Op de bovenste etage van het Hilton hotel in Kardikoy zit een nieuw restaurant; 360. Gelukkig kun je daar ook eten als je er niet verblijft, want het terras heeft een waanzinnig uitzicht. Over de Bosporus zie je de moskeen op de Europese zijde. Het restaurant was twee weken open en de bediening was nog niet op elkaar ingespeeld. Daardoor moesten we lang wachten op ons eten, maar dat was met zo'n uitzicht helemaal geen probleem!

'322073' door GK '322073' door GK

SpanjeGranada

SpanjeGranada

Pilaren in het...Alha

GK

Pilaren in het Alhambra, een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada in Andalusië. Prachtig versierd met verfijnde Islamitische kunst. Soms waande ik me in India, waar je ook prachtige forten hebt. Maar dit was in Spanje, waar het zonlicht speelde met de ronde vormen van de pilaren.

'322063' door GK '322063' door GK

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Nachtelijke kade

GK

Afgelopen week was ik in Istanbul voor mijn werk. Overdag moesten we werken maar 's avonds kregen we voldoende gelegenheid om de stad te bekijken. Eén van de avonden namen we de veerpont van Kardikoy naar Karakoy en zagen we de fantastische skyline van het Europeese gedeelte. Rechts zie je de Galatabrug. Onder de brug zijn talloze restaurantjes. Wel toeristisch maar een leuke lokatie om te eten.

'319724' door GK '319724' door GK

ArgentiniëIguazu watervallen

ArgentiniëIguazu watervallen

Vlinders

GK

De watervallen van Iguazu trekken al je aandacht, het zijn er zoveel en ze zijn zo mooi. Maar als je op het eilandje in het midden van de rivier ook even naar het strandje gaat, en naar de grond kijkt zie je tientallen vlinders. Ze zitten daar omdat er mineralen en zouten in de grond zitten. Prachtig om naar te kijken.

'319711' door GK '319711' door GK

ChiliPatagonie

ChiliPatagonie

Grande Paine

GK

Na een prachtige dag in NP "Torres del Paine" gingen we nog even naar het barretje van hostel "Grande Paine", één van de weinige accommodaties in het Nationale Park. Het uitzich vanuit de bar is adembenemend. Je krijgt gelijk weer zin in de trekking die de volgende dag op het programma staat...

'299797' door GK '299797' door GK

ItaliëRome

ItaliëRome

Panorama Forum Romanu

GK

In de late middagzon heb je vanaf het Palatijn een prachtig uitzicht over het Forum Romanum. Eén foto was niet voldoende om alles vast te leggen, dus lang leven Photo-stich. Voor wie het niet meer weet: Het Forum Romanum (Latijn voor Romeins marktplein) was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk zowel het politieke en juridische als het religieuze en commerciële centrum van de stad.

'299790' door GK '299790' door GK

ItaliëRome

ItaliëRome

Romulus en Remus

GK

Romulus en Remus, de tweeling die Rome stichtte zie je overal in die stad terug. Kleine beeldjes, afbeeldingen en op schilderijen. Dit beeld staat in de Capitolijnse Musea. Als het niet zo hard had geregend die dag waren we er niet naar binnen gegaan. Maar het was het bezoek dubbel en dwars waard. Prachtige Romeinse beelden en een waanzinnig uitzicht over het Forum Romanum. De legende van Romulus en Remus is denk ik wel bekend. De heersende koning gaf opdracht hen te doden ivm hun afkomst. De bedienden die hen hadden moeten verdrinken dachten dat het wel volstond om het mandje met de jongens aan de rand van de Ttiber te zetten. Ze werden gevonden en opgevoed door een wolf. Later stichtten zijn Rome.

'299646' door GK '299646' door GK

ItaliëRome

ItaliëRome

Nep of echt?

GK

De Trevifontein of Fontana di Trevi is de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Zij is gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi, in de stijl van de late barok. Omdat deze trekpleister veel toeristen trekt komen er ook veel verkopertjes op af. Op de voorgrond zie je de beeldjes die zij aan de man te brengen. Bijna niet van echt te onderscheiden tegen de barokke achtergrond van het "echte werk".

'299194' door GK '299194' door GK

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Rust!

GK

Voor je rust naar de Canarische Eilanden, dat bestaat nog. De westkust van Fuerteventura is prachtig met brede, lange verlaten stranden. De locals ontmoeten er elkaar en surfen er. En wij gingen er genieten van de zonsondergang.

'299093' door GK '299093' door GK

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Begrafenisritueel

GK

Tana Toraja, letterlijk het land van de Toraja, staat vooral bekend om zijn bijzondere begrafenissen. De meeste Toraja zijn christelijk, maar het traditionele animistische geloof speelt nog altijd een grote rol. De Toraja geloven dat zij de overledenen naar een andere wereld moeten helpen. Het is belangrijk om dit op correcte wijze te doen, anders roep je onheil over je familie af. Het lichaam wordt tijdelijk in een tongkonan, traditioneel huisje, opgeborgen. Met de officiële begrafenis wordt vaak jaren gewacht, tot de financiën helemaal rond zijn. Tijdens de begrafenisceremonie worden zoveel mogelijk buffels en varkens geslacht. Na de slachting worden ze ontdaan van de ingewanden, en al het vlees wordt verdeeld onder de aanwezigen, totdat alleen het hoofd overblijft. Doordat de dode vaak al enige tijd dood is, en omdat de ceremonie enkele dagen kan duren is de ceremonie een soms zelfs vrolijke bedoening. Met veel vrolijke kindjes die overal op en in klimmen (zelfs in de tongkonan waar de dode ligt) en volwassenen die elkaar na lange tijd weer zien.

'299077' door GK '299077' door GK

ArgentiniëIguazu watervallen

ArgentiniëIguazu watervallen

Watervallen

GK

De Watervallen van de Iguaçu (Portugees: Cataratas do Iguaçu, Spaans: Cataratas del Iguazú) vormen het grootste complex van watervallen in Zuid-Amerika. Ze liggen op de grens tussen de Argentijnse provincie Misiones en de Braziliaanse staat Paraná. Hetgeen de cataratas wordt genoemd is een geheel van tussen de 270 en 300 watervallen, afhankelijk van de hoeveelheid water die door de rivier Iguaçu stroomt. In totaal zijn de watervallen 2,7 kilometer breed en vallen tot 82 meter naar beneden. (Bron: Wikipedia)

'299050' door GK '299050' door GK

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Azulejos

GK

Azulejos zijn een Portugees/Andalusische kunstvorm. Het zijn keramieke tegels waarop verschillende soorten taferelen geschilderd zijn. Vaak gebeurt dit met blauwe verf. De tegels worden zowel op de binnenmuren als op de buitenmuren van huizen, kerken en andere gebouwen aangebracht. Het woord Azulejos stamt uit het Arabisch: al zulaydj (??????) betekent zoiets als zellige. Mogelijk is het woord azul (blauw) weer afgeleid van azulejos. De Moren brachten de kunst van het beschilderen van gepolijste tegels mee vanuit Perzië. (Bron: Wikipedia) Deze foto is genomen in het Alcazar van Sevilla.

'282216' door GK '282216' door GK

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Chichicastenango

GK

De markt in Chichicstenango is een erg leuke dagtrip vanuit Panajachel bij Lago Atitlan. Je ziet de plaatselijke bevolking in hun eigen kledingstijl, en de sfeer is erg gemoedelijk. (Dit is een scan).

'282151' door GK '282151' door GK

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Smikkelen

GK

Eentje voor het maandthema. Een paar jaar geleden trouwde een vriendinnetje van me in Cuba, en ik mocht daar bij zijn. Een hele speciale ervaring met een heleboel Cubaanse gasten en een paar Nederlandse. Gewoonten uit beide landen kwamen langs en het was verrassend hoeveel we gemeen hadden. Ook het eten van de bruidstaart. Halverwege de avond trof ik deze kleine dame aan in een hoekje, terwijl ze nog zat te smikkelen.

'282088' door GK '282088' door GK

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Antigua

GK

Af en toe laat ik foto's scannen van reizen die ik een hele tijd geleden gemaakt heb. Vaak ben ik al vergeten hoe het er precies was. Vandaag heb ik de foto's van Mexico/Guatemala/Honduras opgehaald. Alhoewel de kwaliteit soms te wensen overlaat (de negatieven zijn dan ook 13 jaar oud) is het heerlijk om er doorheen te bladeren. Er komt zoveel terug in m'n herinnering!! Bijvoorbeeld Antigua, met zijn kleurige huisjes en oude auto's

'282080' door GK '282080' door GK

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Camera Obscura

GK

In het Alcazar van Jerez de la Frontera is heel veel te zien. Naast Arabische baden, een moskee, tuinen en een hele oude apotheek is er ook een camera obscura. Ik had nog nooit zoiets gezien. In een toren is een systeem van spiegels gemaakt waarmee beelden van de omgeving uiteindelijk op een witte schijf geprojecteerd worden. Je staat in een volledig donkere kamer en ziet een "levende foto" van de omgeving aan je voorbijnschuiven als de gids de spiegels ronddraait. Als het zonnig is is het resultaat spectaculair. We konden zien wat er 15 km verderop gebeurde, en dat 360 graden rond. Dit is de kathedraal van Jerez die naast het Alcazar staat, gefotografeerd van die witte schijf.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 38 | Community toppers

Traditionele vissers ... Foto: Antwan

1. Topreview: n.v.t.
2. Topfoto & tip: Traditionele vissers ... door Antwan
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Elleke
5. Nieuwkomer: MGPhotography

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik