Fietser

'1110046' door Fietser '1110046' door Fietser

NamibiëZuid Namibie

NamibiëZuid Namibie

Trein in Namibië

Fietser

We fietsten op een bar slecht grondpad, veel wasbord, naast ons lag een spoorlijn. Op een gegeven ogenblik kwam de trein er aan. We stopten om een foto te maken en tot onze stomme verbazing stopte de trein ook om ons de gelegenheid te geven om een foto te maken. Moet je bij ons mee aan komen. Je haal het nieuws.

'1110043' door Fietser '1110043' door Fietser

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Oezbeeks bruid

Fietser

In Oezbekistan is het al niet anders dan in het westen. De bruid wil de bruid zijn en graag in mooie een bruidsjurk. Zo ook deze jonge dame die het maar wat geweldig vond dat ik mee fotografeerde met de fotograaf. Ze stond te wachten op haar beurt om een statie foto te maken voor het Registan plein met de moskeeën en madrassen als achtergrond.

'1109892' door Fietser '1109892' door Fietser

NamibiëZuid Namibie

NamibiëZuid Namibie

Eenzame fietser

Fietser

We komen van Oranje revier vandaag, de grens met Zuid Afrika en duiken de Kalahari woestijn in. Persoonlijk zijn dit mijn favoriete landschappen. Eindeloos, ruig en woest. Heerlijk en vol met kleur. Woestijn is niet alleen maar een grote zandbak.

'1109632' door Fietser '1109632' door Fietser

PakistanPeshawar

PakistanPeshawar

Passu vallei

Fietser

De Passu vallei is een onderdeel van het Hunza gebied dat tot voor kort een witte plek op de wereldkaart was en nog is. Er komen nog steeds geen of er weinig toeristen, maar het land verdiend het wel.

'1109545' door Fietser '1109545' door Fietser

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Einde rit

Fietser

Een eindje buiten Uyuni ligt een treinen kerkhof van oude stoom locomotieven en wat trein wagons. Je kunt het je haast niet voorstellen dat ze hier in het verleden een 15 tot 20 rijdende stoom locomotieven gedumt hebben om weg te laten roesten. Ondenkbaar in Nederland.

'1109543' door Fietser '1109543' door Fietser

Tadzjikistan

Tadzjikistan

Continue wisselt...be

Fietser

De uitzichten langs de Panjr rivier geeft continue een wisselend beeld. Links is Tadzjikistan en rechts Afghanistan. Het landschap is afhankelijk hoe de rivier slingert. Nu is links een kleine laagvlakte en rechts een woeste helling waar ook een weg loopt net als aan deze zijde. Nog geen 500 m hier voor was het net andersom en had de andere zijde een bebouwde laagvlakte met een dorpje en moesten wij over een smalle weg fietsen die in de rotsen uitgehakt was en waar ooit asfalt was opgelegd. Mijn inschatting is dat voordat het oorlog gedoe begon aan beide zijde exact het zelfde was en een normaal verkeer was tussen beide landen.

'1109486' door Fietser '1109486' door Fietser

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Verboden voor auto's

Fietser

Deze foto gemaakt van de dijk naar de uiterwaarden van de IJssel. Het bord is momenteel wat overdreven. Lijkt me niet dat et iemand gaat proberen of je auto moet water waardig zijn.

'1109395' door Fietser '1109395' door Fietser

Tadzjikistan

Tadzjikistan

Panjr river

Fietser

We hebben dagen langs de panjr River gefietst die de grens met Afghanistan vormt en in begin dacht ik nog om ergens de rivier over te steken annex te zwemmen. Toch maar niet gedaan ondanks dat ik meer dan een goede zwemmer ben, maar het was spelen met je leven om dit te doen. We konden ons er amper in wassen zo sterk was de stroom. Op de foto is links Tadzjikistan en recht van de rivier Afghanistan. Dit beeld wisselde voortdurend. dan was Tadzjikistan ruig en Afghanistan. Beide landen leken als 2 druppels water op elkaar in de grensstreek. Ook zag je in beide landen zonnepanelen en sateliet ontvagers in de dorpjes.

'1109260' door Fietser '1109260' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Verlegen kind

Fietser

Dit kind zat dodelijk verlegen te zijn in een opening van een Yurt waar wij onze tenten hadden op gezet. Waarschijnlijk nog geen westerling gezien en laat staan op een fiets.

'1109258' door Fietser '1109258' door Fietser

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Lente

Fietser

Gisteren gezien tijdens een trainings rondje op de race fiets in de omgeving van Nijkerk. Wordt hier altijd erg blij van. Waarschijnlijk is er 100 jaar geleden een enkele polletje aangeplant is nu uitgegroeid tot een plas van sneeuwklokjes.

'1109206' door Fietser '1109206' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Een yurt

Fietser

Onderweg kwamen we verschillende Yurt's tegen. Soms heb ik er wat gegeten en bij sommige konden we onze tentjes opzetten of in de Yurt slapen op de grond. We kregen altijd wat te eten. Bij deze Yurt hebben we onze tenten gezet, enkele hebben zelfs in de Yurt op de grond geslapen. We kregen hier over heerlijk yoghurt van Yak melk gemaakt. Een heerlijk, volle, romige yoghurt. Heb ze daarna niet meer zo lekker gegeten als hier. Ook in Nederland niet. In de verte komt iemand aan met een schaapskudde die ook bij de Yurt hoorde.

'1109003' door Fietser '1109003' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

De hoogte in.

Fietser

We gaan deze dag serieus omhoog en slapen op 4400 m hoogte. Sommige van de groep in een eenzaam huis wat we tegen kwamen en sommige in de tent. Vonden ze prettiger als bij de mensen binnen slapen op de vloer. Wel warmte van de Yap poep gestookte kachel. de tent slapers werden wakker met een pak sneeuw op de tent. Hier fietsen we net voor een sneeuw storm die we aan zien komen. Mooi is te zien de fietser in het blauwe jack. Leuk detail zijn de elektriciteit draden. Af en toe zagen we die. Ze begonnen ineens en stopten zomaar. Nog resten van de Sovjet tijd. Het huis waar we waren had ook geen elektriciteit..

'1109000' door Fietser '1109000' door Fietser

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Uitgelichte minaret e

Fietser

's avonds nog een wandeling gemaakt door het oude centrum, wel koud begin november en zagen daar de prachtig uitgelichte minaret, Kalyan minaret en een koepel van de Po-i-Kalyan madras, Zeker zo mooi als overdag.

'1108886' door Fietser '1108886' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

De Pamir's

Fietser

Tadzjikistan zal mij altijd bij blijven als het land met de "waanzinnige" mooie landschappen in het Pamir gebergte naast dat de mensen in de Pamir's ontzettend gastvrij waren.

'1108877' door Fietser '1108877' door Fietser

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Traditionele bruids..

Fietser

Een dag voor de officiële trouwerij vindt er een foto sessie plaats met traditionele kleding en op de dag zelf is de bruid gekleed in een westers wit trouwjurk. De man heeft ook traditionele kleding aan op deze dag en is op de dag zelf gekleed in een pak.

'1108835' door Fietser '1108835' door Fietser

EthiopiëAfar

EthiopiëAfar

Leven van ........

Fietser

In de Afar regio heb ik mij vaak afgevraagd; waar leven deze mensen van? Het enige wat ik zag dat ze wat schapen en gieten hadden en heel soms dromedarissen. Van de landbouw moet je het hier ook niet hebben. Een soort van semi woestijn waar ze in rond trekken. Wanneer je de foto opent zie links een heel eenvoudig hutje staan.

'1108776' door Fietser '1108776' door Fietser

DjiboutiYoboki

DjiboutiYoboki

Kwat verkoopster.

Fietser

In het dorpje Yoboki wordt volop Kwat verkocht en vooral aan de vrachtwagen chauffeurs. Die kennen geen rijtijden besluit. gewoon gaan en wakker blijven is het motto. De vrouwen wilden niet dat ik ze rechtstreeks op de foto zette met de verkoop van de kwat.

'1108774' door Fietser '1108774' door Fietser

DjiboutiYoboki

DjiboutiYoboki

Eindeloze stroom...vr

Fietser

Plaatste gisteravond dezelfde foto en vandaag werd ik erop gewezen dat de tekst weg gevallen was. Alleen het woordje "de "stond er. Lukte vandaag ook niet. Vandaar nogmaals. Deze foto verdiend tekst. De "dead road" in Bolivia geldt als de meest gevaarlijke weg ter wereld. Ook die heb ik gefietst, maar kan niet in de schaduw staan van deze weg van de grens van Ethiopië naar Djibouti City . Hier fietsen is het zelfde als de doodstraf (is wel Zwart - wit). Feit is wel dat het levens gevaarlijk is. Deze weg is de levensader voor Ethiopië omdat ze niet aan zee ligt. Dagelijks rijden er +/- 3000 vrachtauto's vol of leeg over deze weg. Sinds kort is er een spoor verbinding. We rijden hier met onze 4 x 4 auto, anders kan niet, over een weg in een leeg meer. verderop wordt het zacht en gaan we tussen de vrachtauto's rijden. De weg is een en al gaten, grote gaten en heel vaak met erg schuine hellingen. Alle vrachtauto's zijn verboden in Europa zo slecht zijn ze onderhouden en altijd met aanhanger en min. 20 m lang. Wanneer de vrachtauto’s leeg rijden naar Djibouti City staat de lege aanhanger achterop en vast gebonden met touwtjes. Je krijgt de rillingen als je het ziet. Moet er af vallen. ’s Avonds rijdt een kwart van de vracht auto’s zonder licht. De helft met een lamp en de laatste kwart met 2 lampen. Nou 2 lampen! Ik schat dat om de 500 tot 1000 m een vrachtauto op zijn kant ligt of op de kop. Leeg geroofd of uitgebrand. De vrachtauto's komen van alle kante, je moet ogen voor en achter in je hoofd hebben. De chauffeurs maken erg lange dagen en om wakker te blijven eten/ kauwen ze kwat die overal te koop is langs de weg. Geeft te denken!!! Dit was voor mij tot nu toe de meest bizarre weg die ik ooit gereden heb en gelukkig niet gefietst en helemaal niet in het donker.

'1108709' door Fietser '1108709' door Fietser

DjiboutiYoboki

DjiboutiYoboki

Eindeloze stroom...vr

Fietser

De

'1108707' door Fietser '1108707' door Fietser

EthiopiëAmhara

EthiopiëAmhara

Een voudige hutten.

Fietser

Ethiopië is een van de armste landen waar ik in gereisd heb, tenminste zeker buiten de steden. Als je dit soort hutten zie waar de mensen in leven en wat ik vaak gezien heb dan zie ik een beeld van de jaren zestig of zeventig voor mij. Helaas is dit nog de werkelijkheid.

'1108672' door Fietser '1108672' door Fietser

EthiopiëAfar

EthiopiëAfar

Gevaarlijkste weg ter

Fietser

heb op veel wegen op de wereld gereisd. De meeste met de fiets, zelfs de dead road in Bolivia die bekent staat als de meest gevaarlijke weg ter wereld. De weg naar de grens van Ethiopië met Djibouti en vooral het gedeelte in Djibouti is in mijn ogen met afstand de gevaarlijkste weg ter wereld. Hier ligt een tankwagen met diesel waaruit nog volop diesel stroomde. In Djibouti echter ligt schat ik gemiddeld iedere kilometer een vrachtauto op zijn kant op de kop al dan niet uitgebrand en altijd leeg. Naar wat ik begreep meestal geplunderd. De vrachtauto's die hier rijden zijn in Nederland zeker afgekeurd.

'1108573' door Fietser '1108573' door Fietser

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Simien Mountians

Fietser

Na een heftige klim van ruim een uur bij 39 graden zijn we eindelijk boven op de hoogvlakte. en hebben een schitterend uitzicht op de Simien Mountians waar we nog heen gaan. Eigenlijk schampen.

'1108570' door Fietser '1108570' door Fietser

Ethiopië

Ethiopië

Plezier

Fietser

Ik had de dames al op de foto gezet en toen ik vroeg of ze met zijn vieren op een rijtje wilden staan voor de foto hadden ze wel erg plezier om mij of om het feit ze op de foto gingen. In dit gebied, enkele dagen fietsen na Lalibela richting Djiboutische grens komt niet vaak een een toerist. Laat staan iemand op de fiets.

'1108512' door Fietser '1108512' door Fietser

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Poort van de hel.

Fietser

In de Karakum woestijn ligt een enorme krater, een soort van "sinck hole". In de vorige eeuw waren de Sovjets aan het boren naar aardgas en toen is het zaakje ingestort. Geen goed seismologisch onderzoek gedaan. Omdat er giftig gas uitkwam hebben ze het na enkele dagen in brandt gestoken met de gedachte dat het zo uitgebrand zou zijn. Is bijna 50 jaar geleden! Vooral 's avonds is het spectaculair. Je ziet uit grotten in de wanden steeds pulserende brandend gas komen en het net alsof het 's avonds ook warmer is, maar dat zal verbeelding zijn.

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik