Fietser

'1136241' door Fietser '1136241' door Fietser

NamibiëKaras Region

NamibiëKaras Region

Grote vlaktes.

Fietser

Fietsen door een woestijn , in dit geval de Namib, is voor mij een feest. Genieten van de kleuren en uitzichten. Wel soms veel wasbord. Stuiterd veel.

'1136219' door Fietser '1136219' door Fietser

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Op de uitkijk

Fietser

We hadden een rustdag in Okaukuejo en wat een feest. Heb bijna de hele dag en avond bij de watehole gezeten. Het dierenrijk van Afrika terkt aan je voorbij. Hier een grote kudde zebra's die uit verschillende kuddes bestond. Op een paar hoonderd meter werd verzameld en langzaam en erg voorzichtig trokken ze richting het water. Tijdens het drinken bleef een zebra een eindje van de kudde en ik had de indruk dat deze op de uitkijk stond. Ik heb het dier ook niet zien drinken. Ook niet toen de kudde weg ging.

'1136170' door Fietser '1136170' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Rrn brak meer

Fietser

Tadzjikistan is voor mij een land van erg gastvrije mensen, maar vooral het land met fabelachtige uitzichten zoals hier op ee brak meer waar we 's avonds onze tent bij opzetten.

'1136111' door Fietser '1136111' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

YAk melken

Fietser

's morgens worden de Yaks gemolken. Er wordt ongeveer 2 a 3 liter gemolken en de rest is voor het kalf. Later op de dg gaat de kudde op pad met een herder zonder de kalven. Aan het eind van de dag komt de kudde terug naar de " stal ". Henb ze terug zien komen en de koeien hadden haast om naar de kalven te gaan, maar eerst worden ze gemolken. Wederom om weer +/- 2 liter en de rest voor het kalf. Dit alles gebeurde op 4400 m hoogte. Yaks kunnen erg goed tegen de hoogte.

'1136079' door Fietser '1136079' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Brandstof

Fietser

We sliepen hier op ruim 4400 m een eindej onder de top van de pas Aik Batal pas op net geen 4700 m hoogte. We waren in een sneeuwstorm gearriveerd bij dit huis en we mochten naar binnen en kregen ook soep en eten om aan te sterken. Later liep ik een rondje om het huis en "gebouwen en zag dit. Hier doen ze Yak poep in een vorm al dan niet met wat hout of stro en laten ze het drogen . In een andere ruimte hadden ze al veel "poep briketten" opgeslagen. De zelfde vrouwen hadden ook eten voor ons gemaakt en of ze hun handen hadden gewassen!!!

'1136078' door Fietser '1136078' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Rusrig wonen.

Fietser

Rustig wonen is een understatement. dit was zo'n dag waar wei auto geizen hebben. Enkele verleten huizen en een paar schaap en gieten kudde's en een Yak kudde. Dit huis heeft een grote ommuurde ruimet waar 's avonds de kudde staat en waar de poep verzameld wordt en gedroogd. Deze poep is onmisbaar. Het is brandstof om te koken en om huis te verwarmen. Het huis stta ongeveer in het midden oneraan, daarwaar de rook vandaan komt.

'1136041' door Fietser '1136041' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Brood bakken

Fietser

Toen we bij een homestay arriveerden op lake Karakul ging deze vrouw gelijk aan het brood bakken in een traditionele oven. Een hiervoor had Floortje Dessing hier ook geslepen tijdens haar reis over de Pamir Highway en leuk om te zien dat deze vrouw er toen ook al was. Ze had de zelfde jurk aan. We slipen in de homestay gewoon op de grond op onze eigen matjes. we hadden zeg maar een dak boven ons hoofd.

'1135978' door Fietser '1135978' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Fietsen langs de...gr

Fietser

Hier was even een mooi stuk asfalt. Over het algemeen was het meer van asfalt om de gaten heen. Volgens mij was je op de fiets beter af dan met een auto (zo wie zo). Rechts zie je de Pnajr rivier die de grens vromt met afghanistan. Had eerst nog de gedachte om een keer de rivier over te steken om te kunnen zeggen dat ik in Afghanistan was geweest, maar dat was spelen met je leven. Het was een woest stromende rivier. We hebben ons verschillende keren gewassen aan de oevers, maar dat was al gevaarlijk. Je kon er nog geen meter in lopen en dan werd je al bijna mee gesleurd.

'1135977' door Fietser '1135977' door Fietser

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Spetterende kleuren..

Fietser

als je van bloemen houd dan moet je naar Namaqualand eind augustus, wel afhankelijk van de lente regens. We waren er eerst begin augustus, maar dat was te vroeg. Er was al veel kleur, maar op de terug van Namibië schampten we nog met de uitlopers die toen wel in volle bloei stonden. Spetterende kleuren

'1135924' door Fietser '1135924' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Benzine station

Fietser

In tadzjikstan heb ik weinig benzine stations gezien. Vaak was het meer van dit soort "benzine stations". Vraag me af hoe versneden deze benzine is, maar maakt het wat uit voor de erg oude Lada's die er rijden. Volgens mij rijden die nog op petroleum.

'1135923' door Fietser '1135923' door Fietser

TadzjikistanPamirgebergte

TadzjikistanPamirgebergte

Zicht op Pakistan

Fietser

Fiwtasend langs degres rivier Panjr in Tadzjikistan heb je steeds een goed zicht op Pakistan aan de andere kant van de rivier. Eigenlijk is er geen verschil tussen beide landen. Hier stroomd de Panjr in het midden van de vallei en hebben beide landen een groene strook langs de rivier.

'1135868' door Fietser '1135868' door Fietser

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Racomadour

Fietser

Na dagen fietsen over rustig achteraf C en D wegen kom je ineens i Rocomadour aan. Is wel ineens een heel andere wereld. Hier een zicht op het stadje van de andere zijde van de vallei ;'smorgens vroeg. De dag ervoor arriveerde ik na een lange steile klim aan de achterzijde van de burcht. Later hoorde ik dat de stad een bedevaart plaats is.

'1135850' door Fietser '1135850' door Fietser

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Een bruid

Fietser

Plaatste ik eerder een foto van een bruid in Oezbekistan met een traditionel witte westerse bruidjurk. De dag voor de trouwerij wordt er nog een foto shoot gemaakt in traditionel kleding.

'1135823' door Fietser '1135823' door Fietser

OezbekistanRegistan

OezbekistanRegistan

Love is in the air.

Fietser

November is de trouwmaand in Oezbekistan. In de weken dat ik daar was heb ik heel wat bruidsparen gezien. Het gaat er niets anders aan toe dan ik Nederland. Ook hier wordt een foto reportage geschoten en ik kon mooi mee liften. De dames wilden maar wat graag op de foto bij een westerling.

'1135819' door Fietser '1135819' door Fietser

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Een wolf.

Fietser

Zwervend door Samarkand kwamen ik op een grote lokale markt terrecht waar ik de enige westerse bezoeker was. Deze dame zat bij de ingang van de markt met een wolvenhuid en tanden. Achteraf heb ik spijt dat ik geen ketting met een tand heb gekocht. Mijn eerste reactie was: een wolf dat doe toch niet, maar later realiseer je dat de normen daar anders liggen dan bij ons en dit duidelijk niet gericht was op toeristen. Ik woon op de Veluwe en fiets heel wat af ook in het gebied waar de wolven leven, Weet zelfs waar hun hol is, maar daar mag je niet komen. Zeg altijd heb de wolf nog niet gezien maar waarschijnlijk ben ik al tientallen keren gezien door hun. Heb wel de sporen en drollen gezien. telt niet he.

'1135780' door Fietser '1135780' door Fietser

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Trouwerij

Fietser

In welk land waar je ok bent in de wereld bent is trouwen vooral een vrouwen ding. (ben al 42 jaar gelukkig getrouwd). Zo ook in Chiva. November is in Oezbekistan volgens mij een trouw maand. heb veel bruidsparen op straat gezien. Hier liep een bruidspaar naar de oude stad, op de achtergrond te zien en had vooral veel bekijks van vrouwen die met het paar mee liepen. Zoals je op de foto ziet had ik ook best wel sjans, ha, ha. Overerings de bruid was ook gekleed in een prachtige witte bruidsjurk.

'1135778' door Fietser '1135778' door Fietser

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Kalta Minor

Fietser

De Kalta Minor is een minaret die nooit is afgebouwd. De hoogte nu is 29 m. Het was de bedoeling dat hij 70 of 110 m hoog zou worden. Is niet duidelijk. De reden dat de minaret niet is afgeboeuwd komt omdat de Khan op oorlogs pad was tijdens de bouw en het leven liet in de strijd. De Sovjets hebben de minaret gerestaureerd net als de oude binnenstad. Het is nu een grote open lucht museum al wonen er nog genoeg mensen in de oude stad.

'1135742' door Fietser '1135742' door Fietser

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

De Ark.

Fietser

Van orgine kom ik uit het streng gelovige gedeelte van de Veluwe en ben met de bijbel opgevoed en of je het wil of niet raak je er beinvloed door. Heb er gelukkig totaal geen last van, mijn ouders liet me redelijk vrij daarin. Echter als je in zo'n oude kerk in Gondar staat die de zelfde opbouw heeft als de tempel van Jeruzalem en als er gezegd wordt door de priester dat achter die gordijnen een kopie van de Ark staat met daarin o.a. de 10 geboden dan moet ik me wel heel erg beheersen om niet stiekum achter het verboden gordijn te kijken.

'1135740' door Fietser '1135740' door Fietser

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

1000 jaar oude bijbel

Fietser

Amper 2 jaar geleden begonnen we onze fietstocht in Aksum wat nu midden in het oorlogs gebied is. Vraag me af hoe het nu met de mensen en de oude kerken is. Hier waren we in een zeer oude kerk die naast de kerk stond waar volgens overlevering de ARK met de 10 geboden zou staan. Een "no go" area . Alleen de hoge prister mag er komen, woont er eigenlijk. Hier laat een priester vol trots een 1000 jarige hand geschreven en geschilderde bijbel zien. Ligt gewoon op de kansel. Hij blaerd er door en leest af en toe een stukje voor. Kun je, je voorstellen in Nederland. Zou een van de grootste schatten van het land zijn en hier kan in principe er gewoon doorheen bladeren. Ziet er ook erg beduimeld uit.

'1135721' door Fietser '1135721' door Fietser

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Vrolijk meisje.

Fietser

Dit meisje vond het geweldig dat een stel fietsers uit Europa kwamen koffie drinken i het "cafeetje" van haar ouders. Gelukkig hebben we veel leuke kinderen gezien, veruit het over grootte deel alleen jammer dat bij een ieder het gevoel overheerste. Ethiopië, nooit meer. We werden dagelijks bekogeld en vaak uit het niets met stenen door kinderen en vaak forse stenen. We konden er geen vinder opleggen van hoe of wat.

'1135720' door Fietser '1135720' door Fietser

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Klein dorpje

Fietser

Je kunt je het haast niet voorstellen. In november 2019 fietste ik nog in deze regio en nu is het oorlog. We fietsten hier een dal in om een riviertje te oversteken en kregen een lekke band. Het was een vervelende ervaring. Politie agenten, tenminste zo deden ze zich voor, wilden alles zien en we moesten onze spullen en fietsen erg goed in de gaten houden anders werd alles geroofd. Was onderweg al diverse keren gebuerd. Van Bidons tot Garmin die van de fiets gestole werd.

'1135670' door Fietser '1135670' door Fietser

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Zandstorm

Fietser

In tegenstelling tot Ashghabat waar een ongekende rijkdom tentoon gespreid wordt is het platteland arm. Goed te zien in dit dorp die op dit moment geteisterd wordt door een zandstorm.

'1135651' door Fietser '1135651' door Fietser

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Foutje, bedankt.

Fietser

De poort van de hel wordt deze brandende gaskrater ook genoend. Deze is ontstaan door de Sovjet eind jaren 70. Ze deden gasboringen en geen (goed) seismolgisch onderzoek. Tijdens het boren storte het geheel in omdat onder de boring vele grotten en gangen stelsel waren. Er stoomde gelijk gas naar boven en omdat het giftig was besloten z na enkele dagen het maar in brand te steken met de gedachte dat het zo uit zou zijn. Het brandt nog steeds. 's Avonds jun je ged zien dat uit de wanden, gangen, het gas met goven naar buiten komt. Spectaculair. AUB, NIET OP DEZE FOTO REAGEREN. HEB HEM AL EENS GEPLAATST.

'1135620' door Fietser '1135620' door Fietser

FrankrijkCentraal Massief

FrankrijkCentraal Massief

Chateau Sarzay.

Fietser

Verledenjaar juli/ augustus ben ik op de fiets van thuis naar Santiago de Compostella gefietst. Het voordeel van fietsen is dat je overal binnendoor gaat, soms ook lastig want binnendoor is meestal steiler, maar je komt op plekjes waar je anders mooit zou komen. Zo ook hier in een gehuchtje Sarzay waar dit kasteel stond uit de 13e eeuw.

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik