E.J.

'1119292' door E.J. '1119292' door E.J.

BelgiëGent

BelgiëGent

De tijden van Gentse.

E.J.

Een foto van een mooie, authentieke, middeleeuwse en een mystieke burcht ‘Het Gravensteen’ in Gent. Een prachtig en goed bewaard gebleven kasteel. Geschiednis herleeft hier. Hier gaat mijn fantasie aan de haal en brengt me terug in de twaalfde eeuw. Het geluid van galopperende paarden, wapen gekletter, ridders en jonkvrouwen. Dit is het enige overgebleven middeleeuwse waterburcht met een vrijwel intact verdedigingssysteem in Vlaanderen. Gravensteen en zijn geschiedenis kunnen je binnen dmv een audiotour terugbrengen in de geschiedenis. “Tonen wie de baas was, dat is wat Filips Van den Elzas wilde. Een Latijns opschrift boven de toegangspoort geeft aan dat graaf Filips (1168-1191) dit kasteel bouwde in 1180. Het gevoel van rijkdom en macht dat hij in zijn burcht had, wordt levendig tastbaar als je bovenop de donjon tussen de kantelen staat en uitkijkt over de levendige stad Gent.” bron: Stad Gent.

'1119038' door E.J. '1119038' door E.J.

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Horen zien en.....rui

E.J.

Retina Pool hippo’s in de Serengeti. Als je in de Serengeti bent is het zeker de moeite waard om te gaan kijken naar de “ Retina Hippo pool”. Je kunt hier ook even uitstappen en deze toch wel logge, bijzondere dieren bewonderen, ze leven hier samen met de krokodillen. Het is fantastisch al die nijlpaarden Eigenlijk in een klein watertje maar zoveel nijlpaarden bij elkaar! Bijzonder om dit te zien, te horen én te ruiken.

'1118941' door E.J. '1118941' door E.J.

BirmaU Bein's brug

BirmaU Bein's brug

Hetzelfde zien, maar.

E.J.

De U Bein brug in Mandalay ,Myanmar is wereldberoemd. Over het internet zwerven dan ook heeeel veel foto’s van deze brug over het Taungthmanmeer. Deze houten brug is met 1,2 kilometer de langste teakhouten brug ter wereld. Bijzonder dus en als je er toch bent….en de toeristenstroom in de avond voor lief neemt. Meestal wordt deze brug bezocht rond zonsondergang. Je ziet dan veel mensen uit omliggende dorpen, monniken en toeristen bij deze brug. Allemaal voor de foto. Dit levert mooie plaatjes op. Ik was hier niet met zonsondergang, en om de foto wat meer onderscheidend te laten zijn is mijn foto bewerkt in zwart wit. Jules Deelder zei het al : "Hetzelfde zien, maar het zo zien zoals nog niemand het zag......"

'1118853' door E.J. '1118853' door E.J.

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Dor en droog...

E.J.

Etosha NP (Namibië) Etosha dankt haar naam -de grote witte plaats- aan de Etosha Pan die een kwart van het parkoppervlak beslaat. Deze eindeloze witte zoutvlakte wordt omringd door droge bossen en struiken met scherpe doornen. Rond de zoutpan liggen een groot aantal drinkplaatsen die erg in trek zijn bij de dieren. Het onherbergzame Etosha NP kent maar twee perioden of seizoenen. Het park ziet er dan totaal anders uit. In de natte periode wordt alle natuur langzaam groen en de waterpoelen worden weer gevuld met regenwater. De meeste regen in het NP valt van januari tot maart. Dit is dan ook het moment dat de jongen geboren worden. In de droge periode is het extreem stoffig en kurkdroog. Alle bomen en struiken zijn verdord en de dieren schuifelen van waterpoel naar waterpoel. Of, zoals op deze foto, springbokkies die zoeken verkoeling onder één van de weinige bomen die je hier in het National Park ziet. Maar bij de waterpoel kun je dan ook het meeste wild spotten. Onder andere kun je giraffen zien drinken, olifanten die zichzelf wassen en leeuwen die op de loer liggen om een prooi aan te vallen, zebra’s, antilopen te veel om op te noemen.

'1118823' door E.J. '1118823' door E.J.

ZwitserlandBern

ZwitserlandBern

Kijken en bekeken...w

E.J.

Uit de serie straatjes... Bern is een prachtige historische stad waar heel erg veel te zien is. De oude binnenstad van Bern staat op de lijst van de UNESCO-wereldcultuurgoederen Bern ligt in een boog van de rivier de Aare en wordt omgeven door de indrukwekkende Alpentoppen. Een zeer mooie stad om te bezoeken. Ik was hier een aantal dagen (2016) in de omgeving en heb toen de jaarlijkse Grand-Prix van Bern gelopen, het grootste hardloopevenement van Zwitserland. (10 miles). Toen ik deze foto maakte, zittend op de straat, werd ik door aantal mensen in de gaten gehouden. Ik merkte dit trouwens pas toen ik de foto had gemaakt. (Zie de mensen aan de linkerkant van de straat). Kijken en bekeken worden. Het leverde deze foto op. Had ik al gezegd dat het een Zwitserse stad is ;-))

'1118804' door E.J. '1118804' door E.J.

Costa RicaGuanacaste

Costa RicaGuanacaste

Een pittige hike...bu

E.J.

Zoals belooft hier de andere foto van mijn hike. De stoom van de vulcaan in het bos. In het noordwesten van Costa Rica heb ik het NP Rincón de la Vieja bezocht. De naam komt van de (actieve) vulkaan Rincon de la Vieja.. Het nationale park ligt om/op de vulkaan en je ziet dus de vulkanische activiteit. Je kunt uit verschillende routes kiezen om mooie hikes door de natuur te maken.

'1118749' door E.J. '1118749' door E.J.

Birma

Birma

Je moet er zelf wat..

E.J.

Ik vind het altijd leuk om door die kleine straatjes te lopen. Je ziet dan meer van het dagelijks leven en zoals hier op deze foto hoe mensen wonen/werken. In Myanmar in één van de vele dorpjes waar we geweest zijn kwam ik dit " Milka' huisje tegen ..... je weet wel waarom ik het zo noem. Alles netjes op elkaar afgestemd, zelfs de struik, de posters en het zadel van de scooter :-)) Netjes onderhouden, en ook nog een mobiel winkeltje, netjes uitgestald voor de deur. Je moet er zelf wat van maken...

'1118655' door E.J. '1118655' door E.J.

Costa RicaGuanacaste

Costa RicaGuanacaste

Een pittige hike...bu

E.J.

In het noordwesten van Costa Rica heb ik het NP Rincón de la Vieja bezocht. De naam komt van de (actieve) vulkaan Rincon de la Vieja.. Het nationale park ligt om/op de vulkaan en je ziet dus de vulkanische activiteit. Je kunt uit verschillende routes kiezen om mooie hikes door de natuur te maken. Je komt op diverse plekken borrelende modderpoelen tegen, een kleine krater, een sterk ruikende zwavelpool, warmwaterbronnen en je ziet op diverse plekken rook opstijgen uit het bos, wat het erg mystiek maakt. Ga ervan uit dat je moet klauteren over de rotsachtige bodem en door dichte bossen, door waterstroompjes. Een pittige hike buiten de gebaande paden. Ik hou ervan. En daarbij een hoge luchtvochtigheid én temperatuur toen wij er waren maakt het plaatje compleet van een mooie hike in Costa Rica. Op deze (panorama)foto een modderpoel en de erosie van de rots formatie. Een foto van het mystieke bos zal ik later plaatsen.

'1118623' door E.J. '1118623' door E.J.

BirmaHsipaw

BirmaHsipaw

Lopend door een...pra

E.J.

Mijn reis naar Myanmar, enige jaren geleden, was mijn eerste kennismaking met Azië. Een prachtig land om te bereizen, alleen nog niet zó vrij dat je door het hele land kunt afreizen. In het noorden van Myanmar, vind je overweldigende uitzichten en een prachtige natuur. Tijdens een hele mooie hike in de provincie Hispaw van twee dagen naar het dorpje Pakam Village, waar we hebben overnacht kom je zoveel mooie uitzichten en dorpjes tegen. Authentieker kun je het niet krijgen, een hele mooie manier om een land/streek te ontdekken !!

'1118588' door E.J. '1118588' door E.J.

ZwitserlandMatterhorn

ZwitserlandMatterhorn

Met de trein door...Z

E.J.

Gisteren plaatste ik een “ coole” foto van de Bernina-express. ;-) De Glacier-Express is ook zo’n mooie treinrit in Zwitserland. Goed te doen als dagtocht. De Glacier-Express is een rode sneltrein die sinds 1930 de plaatsen St. Moritz, Chur, Disentis, Andermatt, Brig en Zermatt verbindt. Je kunt dus uitstappen en in het dorpje Zermatt de berg De Matterhorn goed zien. Leuk om even door dit dorpje te lopen. De smalspoortrein rijdt via de sporen van de Rhätische Bahn en de Matterhorn Gotthard Bahn en wordt ook wel de langzaamste sneltrein ter wereld genoemd. En dat komt goed uit als je foto’s wilt nemen van het erg mooie landschap dat je onderweg ziet. Groene dalen en witte bergen. Je hebt de panorama rijtuigen, een mooi uitzicht rondom natuurlijk maar daar heb je geen ramen. Meestal zijn er ook “gewone” treinstellen daar kunnen de ramen open en kun je zonder weerkaatsing mooie foto’s nemen. ;-))

'1118564' door E.J. '1118564' door E.J.

ZwitserlandGraubünden

ZwitserlandGraubünden

Van Zwitserland naar.

E.J.

Met de trein door het Zwitserse landschap. Beginstation Chur, eindstation Tirano. Van groene alpenweiden tot bergen, rijdend door tunnels en over mooie bruggen, en op ruim 2000 meter hoogte nog hogere (witte) bergen en gletsjers. Het eindpunt in Italië. Dit is de Bernina-express . Al vaak foto’s van laten zien maar het blijft één van de meest bijzondere treinreizen die ik heb gemaakt. Een verkoelend plaatje in deze warme dagen ;-)

'1118512' door E.J. '1118512' door E.J.

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Wat een uitzicht...

E.J.

Coke's Hartenbeest (Alcelaphus buselaphus cokei) Deze antilope soort kom je vaak tegen op open vlaktes en rond struikgewas in Kenia en Tanzania Vaak vergezeld van zebra’s of andere antilope. Het zijn vooral grazers De naam "hartenbeest" is door de Boeren aan het dier gegeven, ze vonden deze antilope namelijk op een hert lijken. Opvallend bij de hartenbeesten is de aflopende rug en de geringde hoorns. Al zou je het op het eerste oog niet zeggen maar het gewicht varieert 100-200 kg en ze worden niet ouder dan12 tot 15 jaar. Deze foto heb ik gemaakt in het Serengeti National Park Tanzania Eén van de bekendste Nationale Parken. Het is een streek van savannes en boslandschappen. Een prachtig park waar ik ook heb overnacht, een belevenis ! Het Nationaal Park is verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia en heeft een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². Tachtig procent ligt in Tanzania.

'1118469' door E.J. '1118469' door E.J.

Zuid-AfrikaCape Town

Zuid-AfrikaCape Town

Geschiedenis kun je..

E.J.

Zuid-Afrika heeft een zeer ingewikkeld en onstuimig verleden. Een roerige geschiedenis waar de Hollanders een grote rol in hebben gespeeld. Geschiedenis kun je niet herschrijven. Toch wil ik twee historische misverstanden onder de aandacht brengen. Allereerst was het niet onze landgenoot Jan van Riebeeck die als eerste Europeaan het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika ontdekte. Alleen al in deze zin zitten twee misverstanden. In 1488 voer de Portugees Bartolomeu Dias als eerste Europeaan om Afrika heen en ruim tien jaar later werd hij gevolgd door Vasco da Gama, die op weg was naar Indië. De Portugese zeevaarders gebruikten de Kaap al om voedsel en drinken in te slaan op hun doorreis. Pas in 1652 meert Van Riebeeck aan in de Tafelbaai en stichtte hij hier de eerste Nederlandse nederzetting. Een aantal jaren later woonde er in deze handelsnederzetting 250 blanken. Een groot aantal was afkomstig van de Oostindische Compagnie. Kaapstad is dan ook de oudste stad van Zuid-Afrika en is nu uitgegroeid naar ongeveer 2,9 miljoen inwoners . Het tweede misverstand is dat Kaap de Goede Hoop (Cape of Good Hope) niet het meest zuidelijke puntje van het Afrikaanse continent is. Dat is Cape Agulhas, zo’n 200km oostelijker. Er is nog zoveel meer te vertellen maar de tekst is nu al lang, sorry ;-) Op deze foto de baai vanaf de tafelberg gezien waar het ontstaan van Capetown (Kaapstad) begonnen is. In Kaapstad zelf is er nog wel het één en ander te zien en te bezoeken wat herinnerd aan deze gebeurtenis. Zoals het Fort Duijnhoop, de eerste officiële Nederlandse nederzetting en de Company Gardens waar destijds fruit en groente werd verbouwt voor de voedselbehoefte. Nu is het een prachtige tuin in het midden van de stad. Kaapstad een boeiende stad ! Dit is een panorama foto, dus even klikken voor volledig beeld.

'1118436' door E.J. '1118436' door E.J.

KeniaLake Nakuru

KeniaLake Nakuru

De mus van Afrika....

E.J.

White-headed Buffalo Weaver Dinemellia dinemellia De Witkopbuffelwever is één van de vele Wever soorten die je in Afrika kunt aantreffen. De witkopbuffelwever komt vrij veel voor in de savannen en acaciabossen in Afrika, met name in Somalië, Ethiopië, het zuiden van Soedan, Kenia en Tanzania. Ze leven in koppels of in kleine groepen. Tussen het mannetje en vrouwtje zijn bijna geen verschillen. Je ziet ze vrij veel vandaar de bijnaam de mussen van Afrika. Deze foto heb ik gemaakt in Lake Nakuru National Park .

'1118107' door E.J. '1118107' door E.J.

KeniaRift Vallei

KeniaRift Vallei

Dorps wandeling..

E.J.

Kenia heeft meer dan  45 miljoen inwoners, waarvan meer dan 50 etnische groepen waarvan de Masai-stam (slechts 1,5%) toch wel het bekendst is. Een andere stam is de Pokot Stam die steeds meer bekend is onder de toeristen in Kenia. De mensen van de Pokotstam komen voornamelijk uit de buurt van Lake Baringo, het zijn nomaden. Elke familiegroep woont in een zogenaamde boma, een kleine open plek in het acaciabos. In een typische boma kan een grote familie van meer dan 20 mensen wonen, maar de meeste familie’s zijn kleiner. Het soort kralenwerk dat de Pokot vrouwen dragen, houdt verband met de burgerlijke staat. In Kenia (2010) heb ik de mensen van deze stam bezocht. Toch wel anders dan de Masai. Zeker de moeite waard. Ik heb eerdere foto’s van deze stam geplaatst dit waren portretten. Nu een mooi dorpstafereeltje, moeder met kind. Het is een erg arme stam. Een eerdere tip die ik had gegeven: Wil je ze een groot plezier doen neem dan water mee. Bij ons bezoek hadden wij een aantal flessen water meegenomen en het water werd gelijk uitgedeeld aan de kinderen.

'1118031' door E.J. '1118031' door E.J.

Costa RicaTortuguero

Costa RicaTortuguero

Luisteren naar de...s

E.J.

Het natuurreservaat Tortuguero is een van de bekendste en populairste parken van Costa Rica. Het national park van Tortuguero vormt één van de mooiste stukken natuur van Costa Rica . Sinds 1975 is Tortuguero een beschermd nationaal park, met een oppervlakte van zo’n 77.000 hectare. De verscheidenheid aan bomen, planten en wilde dieren is erg indrukwekkend. Een activiteit die ik heb ondernomen is een kano tour in de vroege ochtend. Vroeg uit de veren , in het donker, en heerlijk door het regenwoud en de mangrove bossen varen. Heerlijk relaxed genieten. Wij hadden een gids die al het werk deed ;-) Je hoeft alleen maar om je heen te kijken en te genieten. Genieten van het wakker worden van de natuur en luisteren naar de stilte. En een prachtig beeld om deze man in zijn kano in de vroege ochtendzon voorbij zien te varen.

'1117978' door E.J. '1117978' door E.J.

Costa RicaCahuita NP

Costa RicaCahuita NP

Veiligheid voor...all

E.J.

Eyelash Viper Bothriechis schlegelii Gefotografeerd in Costa Rica in het Cahuita National Park aan de Caribische kust tijdens een hike. In Costa Rica komt een verscheidenheid aan dier- en plansoorten voor die alleen hier voorkomen. Slangen bijvoorbeeld. Er komen in Costa Rica ongeveer 135 verschillende soorten slangen voor. Het overgrote deel zijn gelukkig ongevaarlijk. Slechts 17 van deze slangsoorten zijn giftig, waarvan er negen als zeer giftig worden aangemerkt Laat ik nu boffen dat deze slang op de foto wel giftig is ;-( . Als je echt op zoek wilt naar slangen, kun je het beste met een gids op pad gaan. Maar door zijn gele kleur, ze kunnen ook andere kleuren aannemen, hebben wij deze gespot. Voor de veiligheid wel met de telelens gefotografeerd ;-)) Kijk hem kijken naar die mier...

'1117950' door E.J. '1117950' door E.J.

Zuid-AfrikaCape Town

Zuid-AfrikaCape Town

Raad de plaat ;-)

E.J.

Bo-Kaap staat bekend als de multiculturele moslimwijk van Kaapstad. De inwoners stammen af van de voormalige slaven, in de 18de eeuw vanuit Zuidoost-Azië naar Kaapstad gehaald door de Nederlandse VOC'ers, onder meer afkomstig uit Maleisie, Indie en Indonesie. In Kaapstad waren ze bekend als de 'Cape Malays'. (Bron: Kaapstadmagazine) De geschiedenis kun je op de plek zelf ook nog eens bekijken in het Bo-Kaapmuseum. Het is gevestigd in een huis uit 1760. Bo-Kaap is de oudste en meest gefotografeerde woonwijk van Kaapstad en zeker een bezoekje waard als je er toch bent. Ook leuk om eens anders te fotograferen. Je vind hier leuke restaurantjes en je kunt heerlijk slenteren in de straatjes. En altijd zie je de tafelberg op de achtergrond. En omdat het zo mooi is om te bezoeken tja...zijjn er wel wat mensen die dat ook vinden.

'1117918' door E.J. '1117918' door E.J.

MadagaskarCentraal Madagaskar

MadagaskarCentraal Madagaskar

Madagascar bij je...t

E.J.

Madagascar is een erg mooi en veelzijdig Afrikaans eiland ik heb het al vaak gezegd en laten zien dmv foto’s. Dit land moet zeker, vind ik, op de bucket list staan van de Afrika reiziger ! Je komt aan op het vliegveld van Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar. Een stad met ruim 2 miljoen inwoners. Antananarivo is gebouwd op 12 heuvels, dus je hebt regelmatig een mooi uitzicht als je door deze stad rondzwerft . Toerisme is de grootste inkomstenbron dus voor de bewoners zijn deze tijden erg zwaar. Daarbij is het ook één van de armste landen. Als je een rondreis maakt kom je zeker de rijstvelden tegen. Eigenlijk verwacht je dit niet zo gauw in een Afrikaans land, meer in in een Aziatisch land. Op deze foto, onderweg gemaakt, kun je de rijstplateau’s goed zien. Op de achtergrond een typisch huisje, de Betsileo-huisjes, het ploegen van het het land en de vrouwen die gebukt de rijst aan het planten zijn. Mocht je meer over dit veelzijdige land willen zien kun je vanavond de prachtige docu serie BBC Wildlife gaan bekijken op SBS 6. Vanavond het tweede deel en gaat wederom helemaal over Madagascar. Natuurlijk met de Sir Attenborough.

'1117895' door E.J. '1117895' door E.J.

NederlandRotterdam

NederlandRotterdam

Zomercarnaval

E.J.

Dit weekend zou Rotterdam in tropische sferen zijn gehuld. Voor de 35e keer Zomercarnaval. Helaas kan dit om de bekende redenen niet doorgaan. Het is altijd een groots en zeer kleurrijk spektakel. Altijd leuk om even te gaan kijken en foto’s te maken, zeker omdat ik redelijk in de buurt woon. Een beetje tropische sferen dichtbij huis. Wel druk maar dat hoort er een beetje bij....zeker als blijk van waardering. Gelukkig hebben we de foto’s nog. ;-) “Het Zomercarnaval is een jaarlijks evenement in de Nederlandse stad Rotterdam. Het evenement biedt een variant op het carnaval van Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint-Maarten. Door de jaren heen is het Zomercarnaval zodanig gegroeid dat ook Kaapverdiaanse en Latijns-Amerikaanse groepen meedoen. “ Wikipedia

'1117847' door E.J. '1117847' door E.J.

BotswanaOkavangodelta

BotswanaOkavangodelta

Heimwee naar Afrika..

E.J.

Heimwee naar Afrika. Ja, ik heb (een beetje) heimwee naar Afrika. En zolang de code voor het reizen, in mijn geval, naar Zuid-Afrika nog op oranje staat (alleen noodzakelijke reizen), heb ik mijn voorgenomen rondreis maar uit mijn hoofd gezet. Maar heimwee ? Waarnaar ? Dit is moeilijk onder woorden te brengen, het is een gevoel. Maar de “echte” Afrika reizigers zullen zich in dit mooie gedicht denk ik wel herkennen. De Auteur is onbekend. AFRICA When you have acquired a taste for the dust, and the scent of our first rain, You're hooked for life on Africa, and you'll not be right again. Until you can watch the setting moon and hear the jackals bark, And know they are around you waiting in the dark. When you long to see the elephants or hear the coucal's song, When the moonrise sets your blood on fire, then you've been away too long. It is time to cut the traces loose, and let your heart go free, Beyond that far horizon when your spirit yearns to be. Africa is waiting – come ! Since you have touched the open sky And learned to love the rustling grass and the wild fish eagle’s cry. You'll always hunger for the bush; for the lion's rasping roar, To camp at last beneath the stars and to be at peace once more.

'1117798' door E.J. '1117798' door E.J.

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Schitterend......

E.J.

Mandalay Hill is een heuvel van 240 meter ten noordoosten van het stadscentrum van Mandalay in Myanmar. De stad dankt zijn naam aan de heuvel. Mandalay Hill staat bekend om zijn vele pagodes en kloosters en is al bijna twee eeuwen lang een belangrijk pelgrimsoord voor Birmese boeddhisten. Op de top van de heuvel staat de Sutaungpyei Pagode. Een erg mooie pagode zeker het bezoeken waard vind ik. Om de heuvel te bereiken kun je dit lopend doen , en dat is best wel een hele steile klim, of je kunt een taxi of busje nemen onderaan de berg. Bij een soort van ingang moet je dan ook nog wel een stuk verder de trappen op. Best wel inspannend. Er is ook een roltrap of lift aanwezig. Aan alles is gedacht ;-)) Als je er net voor de zonsondergang bent is het niet druk en kun je erg mooie foto’s nemen van een lege pagode in al zijn pracht. Door de zon schittert het je tegemoet. Als de zon ondergaat wordt het erg druk boven. Maar je hebt dan ook een fantastisch mooi panoramisch uitzicht op Mandalay vanaf de top van Mandalay Hill. Dit alleen al maakt het de moeite waard om de trappen op te klimmen.

'1117750' door E.J. '1117750' door E.J.

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Erop uit in eigen...l

E.J.

In deze tijd ontdekken veel mensen de natuur in eigen land. Reizen naar verre landen is voorlopig even van de baan. "Natuurlijk " had ik de natuur vlakbij voor deze tijd al ontdekt. Hier een zonsondergang met uitzicht op Maasland in de provincie Zuid-Holland. Deze foto heb ik gemaakt, een tijdje geleden, in het natuurgebied " De Broekpolder" in mijn woonplaats Vlaardingen.

'1117732' door E.J. '1117732' door E.J.

BirmaMon State

BirmaMon State

Dat scheelt een haar.

E.J.

Myanmar heeft heel wat bergen in het landschap. Meestal is er bovenop zo’n berg wel een tempel of pagode en natuurlijk een heel mooi uitzicht. Bij het pelgrimsdorpje Kinpun is zo’n heilige berg “ De Kyaiktiyo”. Met daar bovenop “ De heilige Gouden Rots” gelegen. De rots, volledig beplakt met bladgoud, is één van de meest belangrijke bedevaartsoorden in Myanmar. Alleen de mannen mogen de rots beplakken met bladgoud. Als je de rots beklimt en je komt boven heb je een prachtig uitzicht over het gebied, zeker in de late middagzon. En je vraagt je toch af hoe is die rots hier gekomen ? “Volgens de legende, is de Gouden Rots zelf gevaarlijk hoog de rots rust op een streng van de Boeddha ’s haar. De balancerende rots lijkt de zwaartekracht te weerstaan, hij lijkt voortdurend van de punt van de heuvel te rollen .” (Wikipedia) Ps. Sorry helaas geen goede (scherpe) foto geplaatst, kan hem niet verwijderen. Kan als niet geplaatst beschouwd worden.

Community-updates

EDITIE 109 | 50x de mooiste dorpen van Europa

25-05-2022 Columbus Travel editie 109 is nu verkrijgbaar! De veelzijdigheid van Europa komt vrijwel nergens zo goed tot uitdrukking als in haar dorpen. Reis door het platteland van Frankrijk, Italië of Spanje, en je komt er al snel achter dat elk dorp zijn eigen culinaire specialiteiten, beschermheilige en volksheld heeft. Dat maakt reizen door Europa zo eindeloos verrijkend. Inspiratie nodig? Wij stelden samen met onze lezers een lijst samen met de vijftig mooiste dorpen van ons continent. Bekijk de editie hier >

WEEK 25 | COMMUNITY-TOPPERS


Indiase kijkdoos. Foto: MarcoPhotoWorld
1. Topfoto & -tip: Indiase kijkdoos door MarcoPhotoWorld
2. Review: Archill Island, Ierland door Travelbag
3. Communitylid van de week: Ameerakker
4. Nieuwkomer: Marja de Waal

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik