Doppie

'1127509' door Doppie '1127509' door Doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Geelrughoningzuiger

Doppie

Ik heb net een vruchteloos rondje achter de rug met de camera. Rondom het kleine Jasingfaa Aqua Tourism Resort in Nagaon stikt het van de mooie vogeltjes maar ze willen vandaag niet voor mij poseren. Ik breng de camera terug naar ons huisje om gelijk weer naar buiten te komen: het is tijd voor ons eind-van-de-middag-biertje-met-pakoras. Vanuit een ooghoek zie ik wat felroods in de boom naast onze hut. Snel gris ik de camera van het kastje en in één beweging door kan ik deze éne foto maken van het fraaie dier. Smaakt zo'n pakora'tje net wat beter. Het biertje ook trouwens.

'1126523' door Doppie '1126523' door Doppie

IndiaKaziranga NP

IndiaKaziranga NP

Roek

Doppie

'Roek, roek, roek', nee dat is het niet het geluid van de vogel die we vandaag in het zonnetje zetten: de dubbele neushoornvogel. 'Roek' betekent 'achteruit' in het Assamees de taal die gesproken wordt in het verre noordoosten van India. De chauffeur van onze safari-jeep volgt mijn instructies op en manoeuvreert zijn wagen naar een mooi punt zo'n 30 meter terug. We zijn in Kaziranga National Park. We hebben zojuist een koppel neushoornvogels gezien, het mannetje is inmiddels van ons weggevlogen richting een boom een eindje terug langs de safariroute. Ik weet dat het vrouwtje hem zeker zal volgen, door dus onze jeep tussen hen in te plaatsen is de kans groot dat we het dier vliegend in beeld kunnen krijgen. Na een paar minuten wachten stijgt de vogel op en met het kenmerkende geluid van haar vleugelslagen vliegt ze prachtig over ons heen om net naast ons op een grote tak te landen. Na nog wat mooie plaatjes van het dier is het 'Bas bas'. Bedenk zelf maar wat dat betekent.

'1115720' door Doppie '1115720' door Doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Welcome back !

Doppie

Vijf jaar geleden maakten wij onze eerste natuurreis naar noordoost India. Reden nummer 1 om dit te doen was een bezoek aan Nationaal Park Kaziranga. Kazi overdonderde ons met zijn mooie landschap en het overweldigende wildlife. Maar niet alleen Kazi: we werden verliefd op heel het noordoosten. We kwamen terug, elk jaar weer. Zoveel moois, zoveel plaatsen, zoveel nieuwe vrienden. In de volgepropte agenda kwam onze eerste liefde er steeds bekaaider vanaf. Dit jaar besloten we dat goed te maken: Big Time Kaziranga, 8 safari's in onze favoriete Agoratoli en Burapahar Ranges. Gelijk bij de eerste safari werden we vlak na de checkpost opgewacht door deze machtige wilde waterbuffel. De kracht, de houding, de attitude: Welcome Back !

'1115639' door Doppie '1115639' door Doppie

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Juveniele Indische...

Doppie

Ik weet het niet zeker maar volgens mij is de Indische Slangenarend de meest voorkomende roofvogel in India; we zien ze tijdens elke natuurreis in India en ook als we gewoon ergens buiten de steden rondwandelen. De camera blijft dan ook vaak in de ruststand als we er weer eentje zien zitten op een boomtak. Behalve natuurlijk als zo'n mooie jongen die het wit van de jeugd nog draagt jou recht aankijkt en dan ook nog de kroon op zijn kop opzet om indruk te maken. Dan doe je toch maar een klikje. Deze foto is gemaakt in de vroege ochtend in Sariska N.P. wat grofweg tussen Jaipur en Delhi ligt. Een ideale bestemming dus tijdens een rondje gouden driehoek. Sariska is een van de beste plekken om tijgers te zien in India.

'1115297' door Doppie '1115297' door Doppie

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Steenuilen in Sariska

Doppie

Ze spelen een bijrol in mijn blog 'Pats !' , deze twee fraaie uitjes die ons zitten op te nemen vanuit een holle boom naast de safari track in Sariska N.P. Een bijrol ? Nee, juist niet. Wie de blog gelezen heeft zal begrijpen dat ze de hoofdrol spelen. Want bij een natuurreis naar India draait het om al het wildlife wat je ziet. Zeker als je er zo mooi voor zit als deze twee. Sariska N.P. ligt een goede twee uur rijden van Delhi. Wij hebben het bezocht tijdens een stopover van 2 dagen op weg naar noordoost India maar uiteraard kan je dit fraaie reservaat ook prima inplannen bij een bezoek aan Rajasthan. Het ligt zo ongeveer tussen Jaipur en Agra in. Sariska National Park is een van de beste plekken om tijgers te zien. Een zeer goede gids is Ajay Kumar. Je kunt hem vinden op Facebook: https://www.facebook.com/ajay.sariska , ik heb ook zijn telefoon nummer mocht je geïnteresseerd zijn. Wel even stevig onderhandelen want hij zet hoog in met zijn prijzen.

'1114922' door Doppie '1114922' door Doppie

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Oranjezon

Doppie

Tja, het mooie van de Coronatijd is dat mensen ontdekken wat voor leuks er allemaal te doen is in de eigen omgeving. Zoals wandelen in al die mooie stukjes natuur die dankzij organisaties als de Provinciale Landschappen bewaard zijn gebleven. Ook mijn favoriete gebied van het Zeeuws Landschap is door velen (her)ontdekt. Iets wat ik eigenlijk heel fijn vind want Oranjezon is prachtig mooi met haar afwisseling van bos- duin- en cultuurlandschap. Helaas is het gedaan met de rust op de paden, weg zijn de ontmoetingen met de reeën en de damherten die naast je staan te grazen als je stilletjes tegen een boomstam zit. Ik ga maar een jaartje naar mijn andere favoriete plekken. Welke ? Denk je nou echt dat ik dat hier ga zeggen ?

'1108536' door Doppie '1108536' door Doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Indische Thai

Doppie

De taal is is Thai. Het eten is Thai. De mensen zien er uit als Thai Maar ze wonen in India. De Tai Phake zijn eeuwen geleden vanuit Thailand/Myanmar neergestreken in het verre oosten van (het huidige) India. De enige duizenden leden van deze etnische groep wonen in 9 dorpen langs de Dehing rivier. Om hun cultuur veilig te stellen proberen ze toeristen te interesseren om hun dorpen te bezoeken tijdens een rondreis door noordoost India. Met name rondom Namphake waar het plaatselijke boeddhistische klooster een belangrijke rol speelt. Hier worden in een kleine bibliotheek eeuwenoude geïllustreerde boeken bewaard die de geschiedenis van het volk vertellen. Bij de mevrouw op deze foto kregen wij thuis een overheerlijke lunch aangeboden. Zij verzekerde ons dat we precies hetzelfde te eten kregen als de Thaise kroonprinses die ze een aantal jaren daarvoor had ontvangen.

'1108398' door Doppie '1108398' door Doppie

Indiamajuli

Indiamajuli

De ferry naar Majuli

Doppie

Majuli, het grootste bewoonde riviereiland ter wereld, is via de noordzijde bereikbaar over land. Veel leuker is het om via de zuidkant te arriveren met de ferry. Houten boten worden volledig volgeladen. Auto's staan op de millimeter naast elkaar op het dek. Brommers en motoren komen op het dak van de kajuit. En daar staan ook de mannen en de stoere jongetjes. Vrouwen en meisjes gaan in de kajuit. Zo ook deze prachtige groep danseressen die op weg zijn naar het Majuli festival. De ferry vertrekt ten noorden van Jorhat. Deze stad ligt ideaal tussen het prachtige Kaziranga National Park, het erg leuke Hoollongapar-Gibbon Wildlife Sanctuary en de oude Ahom hoofdstad Sivasagar. Een mooie bestemming tijdens een rondreis door noordoost India

'1108341' door Doppie '1108341' door Doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Monnik op Majuli

Doppie

Bij mijn foto 'Neo-Vaishnavisme voor Dummies.' heb ik al uit de doeken gedaan wat er beleden wordt in de satra's op Majuli. En hoe je er komt en waar je chips en cola kan kopen. Dat gaan we dus niet nog een keer oplepelen. Dit is gewoon een portret van een van de monniken. Deze meneer vertelde ons uitgebreid over het dagelijkse leven in het klooster. Hier zijn we in het uitermate simpele verblijf wat hij deelt met een aantal andere monniken. Met moeite deze foto kunnen maken in het spaarzame licht. Op de foto twee kenmerken die je bij alle bewoners terugziet: de ernstige blik en de armen die alleen onder hun gewaad tevoorschijn komen als daartoe aanleiding is. Ondanks de strenge blik een zeer leuke man en mooie ontmoeting

'1108238' door Doppie '1108238' door Doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Blauwstaartbijeneter.

Doppie

We zijn te vroeg. We moeten het doen met een paar honderd inplaats van duizenden. Elk jaar zo rond half april komen duizenden blauwstaartbijeneters naar een veld in het Laokhowa-Burhachapori Wildlife Sanctuary. Gelukkig voor ons zijn er aan het begin van de maand genoeg om ons voor te kunnen stellen hoe het er een paar weken later aan toe gaat. De vogels vliegen aan alle kanten om ons heen in een continue strijd om het beste plekje. En om indruk te maken natuurlijk. Een enkele keer gaat er eentje mooi stilzitten voor de overuren makende camera. Laokhowa-Burhachapori bevindt zich op zo'n 30 kilometer van Nagaon in centraal Assam. Het reservaat maakt deel uit van een corridor die het wereldberoemde Kaziranga Nationaal Park verbindt met Orang N.P. en Pobitora Wildlife Sanctuary Helaas is tijdens de jaren van grote onrust in Assam al het wildlife gestroopt in dit gebied. Locale NGO's en het WWF en IFAW doen verwoede pogingen om het reservaat in oude luister te herstellen. Loakhowa heeft met het fraaie landschap de potentie om net zo'n toeristentrekker te worden als Kaziranga. Nu bezoekt slechts een enkeling het gebied tijdens een natuurreis naar noordoost India. Een aanrader is om te verblijven in de Inspection Bungalow van het Forest Department. Na zonsondergang geniet je luisterend naar de geluiden van de jungle van honderden vuurvliegjes die om je heen dansen. Een mooi moment om op de veranda een nipje te nemen van je, zelf meegenomen, borrel. Het reserveren van de bungalow vereist het hebben van goeie connecties. Wie belangstelling heeft kunnen wij helpen , we kennen de juiste mannetjes.

'1104816' door Doppie '1104816' door Doppie

Indiaorang-national-park

Indiaorang-national-park

Goede Reis Podcast va

Doppie

Deze neushoorn bleef op afstand in Orang National Park. In de meest recente Goede Reis Podcast van Columbus/BNR vertel ik over een ander exemplaar van deze diersoort die wat dichterbij kwam..... Om te luisteren: knip en plak de volgende link en ga naar de 23e minuut. https://www.bnr.nl/player/audio/10136243/10394856 Daarna luister je natuurlijk de héle podcast èn spreek je jouw sterke verhaal in. Afgesproken !?

'1103491' door Doppie '1103491' door Doppie

Indiapobitora-wildlife-sanctuary

Indiapobitora-wildlife-sanctuary

De acrobaat

Doppie

Je ziet ze overal de Jungle Myna's. En je hoort ze, een grappig soort gebabbel. Eigenlijk helemaal niet zo interessant om te fotograferen. Totdat er eentje allerlei fratsen uit gaat halen. Gespot in de Bird Observation Site van Maibong Eco Resort. Eén van die dingen die het zo prettig maakt om hier je reis door noordoost India te beginnen of te eindigen. Behalve Myna's kun je hier Baardvogels, Neushoornvogels en een keur aan andere beestjes voorbij zien komen. De King Cobra heb ik helaas net gemist...

'1101187' door Doppie '1101187' door Doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Kans-rijk ?

Doppie

Kansen zijn er genoeg in het zich snel ontwikkelende India. Op onze reizen ontmoeten we ze dagelijks: de nieuwe goed opgeleide middenklasse. Ze zijn actief in vastgoed of werkzaam in de medische sector of wat dan ook. Hebben een driekamerappartement en een knap wagentje om lekker mee op pad te gaan. Zij hebben een kans gekregen. Zij hebben hun kans gepakt. Maar je moet wel de mogelijkheid hebben om een dure opleiding te kunnen volgen tot bijvoorbeeld JAVA ontwikkelaar of CSS specialist. Je hoeft alleen maar de pijl te volgen naar links. Je hoeft alleen maar de pijl te volgen en het cursusgeld te kunnen betalen.

'1100631' door Doppie '1100631' door Doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Nakhoda Masjid.

Doppie

Nakhoda Masjid is de belangrijkste moskee van Calcutta. Gesticht in 1926 door een rijke handelaar. Tijdens een wandeling door de gekmakende, maar zeer vermakelijke, drukte van de stad is het een genot om even tot rust te komen op het rustige binnenplein. Nakhoda Masjid vind je op de hoek Zakaria Street - Rabindra Sarani, ten westen van de bekende Howrah Bridge. De 50mm die ik op mijn camera had gezet voor deze straatfotografie sessie was helaas niet erg geschikt om een mooi beeld van dit imposante gebouw te maken. Gelukkig kun je dan altijd terugvallen op de camera in je telefoon. Of op de telefoon van Sougata natuurlijk, hij heeft de minaretten wel in beeld....

'1100619' door Doppie '1100619' door Doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Gewoon leuk.

Doppie

Vind ik leuk. Duimpje omhoog. Ik ben op fotosafari in oud Calcutta. Zoekend naar mooie plaatjes samen met Somshubro en Sougata. Oude vervallen panden, roestig metaal en gerimpelde ouwetjes. Want dat levert een duimpje omhoog. Opeens getik op mijn schouder. 'Maak eens een foto van mij !'. Maar natuurlijk mooie man, jij bent voor mij het symbool van Kolkata. Een gekke stad, een stad vol kanslozen, kansarmen maar vooral een stad vol mensen die hier gekomen zijn om hun kansen te pakken. Mensen die hun boterham verdienen in welk niche marktje dan ook, mensen die vrolijk lachen naar een westerse toerist op zoek naar mooie plaatjes. Mensen die ook nog eens mooi kleuren in de tinten die deze stad voor mij zo onweerstaanbaar maken. Dankjewel, duimpje omhoog, voor jou.

'1100329' door Doppie '1100329' door Doppie

Indiaorang-national-park

Indiaorang-national-park

Aziatische Olifanten.

Doppie

Orang is het kleine broertje van het prachtige Kaziranga N.P. Kleiner in alle opzichten: oppervlak, aantal dieren, aantal bezoekers. Dat kan je een nadeel vinden. In Kazi kun je grote groepen olifanten tegenkomen. In Orang neem je genoegen met een kleine familie zoals hier. Maar die heb je dan wel voor jezelf alleen. In Orang zul je vaak de enige bezoeker zijn. De rust die dat geeft maakt het gebrek aan het grote spektakel helemaal goed. Orang is naar ons idee een van de mooiste nationale parken in India. Orang ligt op de noordoever van de Brahmaputra op ca. 3 uur rijden van Guwahati. Green Planet Resort heeft zeer eenvoudige accommodatie op kruipafstand van de ingang van het reservaat.

'1100262' door Doppie '1100262' door Doppie

Indiamanipur

Indiamanipur

De sterke vrouwen van

Doppie

De 'markt van de moeders' of Ima Keitel is een must-visit in Imphal, de hoofdstad van Manipur. Markten zijn natuurlijk altijd erg leuk op reis maar de markt van de moeders staat symbool voor de onafhankelijkheid en de kracht van de vrouwen van Manipur. Eeuwen geleden verplichtte de toenmalige heerser alle mannen om med te gaan op een veldtocht. De vrouwen werden zo gedwongen hun eigen boontjes te doppen. Eén van de overblijfselen van deze tijd is de nog altijd bestaande markt. Ruim drieduizend vrouwen vormen een coöperatie die beginnende ondernemers helpt met het opzetten van hun handel. Voor een klein bedrag per maand heb je je eigen plek in één van de twee markthallen. Een deel voor voedsel en landbouwproducten en een deel voor kleding en andere gebruiksvoorwerpen. De vrouwen verdienden de heldenstatus in de nadagen van de Britse overheersing. De machthebbers probeerden de manier van zakendoen te verbieden maar de vrouwen kwamen in verzet en met succes. Het was het begin van het einde van het koloniale tijdperk. Nog altijd spelen de vrouwen een belangrijke rol in de deelstaat. Ministers en hooggeplaatste ambtenaren zijn zeer vaak van het hier sterke geslacht. Ima Keitel vind je in het centrum van Imphal, op loopafstand van het Kangla fort. Een mooie bsetemming tijdens een rondreis door India

'1100226' door Doppie '1100226' door Doppie

Indiahoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary

Indiahoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary

Kuiflangoer in...Hool

Doppie

Ze maken aanzienlijk minder lawaai dan de Hoelok Gibbons die de naamgever zijn van Hoollongapar-Gibbon Wildlife Sanctuary, maar de Kuiflangoeren zijn zeker niet minder mooi. In tegenstelling tot de Hoeloks die altijd wat ernstig lijken te kijken zijn deze dieren zeer expressief in hun gezichtsuitdrukking. Wij hebben enorm van ze genoten tijdens onze wandelsafari in dit kleine onbekende reservaat in het verre oosten van India.

'1099933' door Doppie '1099933' door Doppie

Indiahoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary

Indiahoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary

Hoollongapar Gibbon..

Doppie

De Hoelok Gibbon is de enige mensaap die voorkomt in het Indische subcontinent. De soort weet ternauwernood te overleven in een beperkt aantal bossen. Het kleine Hoollongapar Gibbon Wildlife herbergt enige tientallen van deze dieren. De mannetjes zijn volledig zwart op de opvallende witte wenkbrauwen na, de vrouwtjes beige met met een witomrand gezicht. Zeer lastig te fotograferen omdat ze bij voorkeur hoog in de bomen blijven en geen seconde stilzitten. Liever nog dan deze, niet al te beste foto, zou ik een geluidsopname plaatsen; het gezang van de Hoeloks hoor je al ruim voordat je een glimp van de dieren ziet. Tijdens een wandelsafari in het reservaat maak je ook kans om de fraaie kuiflangoeren te spotten en nog 5 andere soorten primaten. Minstens net zo lawaaiïg als de mensapen zijn de reuzeneekhoorns die gracieus door de bomen slingeren. Meer info in mijn review. En op : http://www.ourwildindia.net/hoollongapar-gibbon-wls.html .

'1099898' door Doppie '1099898' door Doppie

Indiamanipur

Indiamanipur

Un-holi

Doppie

Terwijl men elders in India elkaar in giftig gekleurde wolken kleurpoeder onderdompelt wordt er in de meest oostelijke deelstaat Manipur een ander feest gevierd. Hier geen Holi maar het traditionele Yaoshang festival. Zoals al gezegd, geen kleurpoeder. In Manipur vliegt babypoeder in het rond. Iedereen ruikt naar net gewassen babybilletjes. Een andere traditie ziet u hier: groepen meisjes en jonge vrouwen houden het verkeer tegen wat pas na het betalen van een, klein, bedrag door mag. Erg leuk is het dan om lopend een dorpsweggetje te verkennen. Besmuikt kijkende kindertjes vragen zich af of ze die rare blanke snuiters tegen durven te houden. De blik als ze het wel doen èn jij wat kleingeld opdiept uit je broekzak als betaling is onvergetelijk. De oudere meiden gaan voor het grotere werk zoals je hier op de foto ziet: op de doorgaande weg ontkomt geen automobilist aan het betalen van tol. Een gebruik wat helaas in het moderne verkeer dreigt teloor te gaan. Steeds vaker wordt er niet ingegaan op de vragende hand van de dames. Yaoshang valt samen met Holi, de exacte datum verschilt van jaar tot jaar maar valt wel altijd zo rond half maart.

'1099141' door Doppie '1099141' door Doppie

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Hornbillfeather...Fes

Doppie

Veren, veren en nog eens veren. Het Hornbill Festival dankt zijn naam aan het veelvuldig gebruik van de veren van de neushoornvogel. Gelukkig worden tegenwoordig vaak nepveren gebruikt zodat het niet nodig is om zo'n mooi dier af te schieten zoals vroeger gebruikelijk was. Elk jaar in de eerste 10 dagen van december. In het Naga Heritage Village ten zuiden van hoofdstad Kohima worden hier dan elke dag traditionele dansvoorstellingen en demonstraties gegeven door de vele stammen die de staat bevolken.

'1098950' door Doppie '1098950' door Doppie

Indiadibru-saikhowa-national-park

Indiadibru-saikhowa-national-park

Nakshatra Houseboat -

Doppie

In mijn review over Dibru-Saikhowa N.P. noem ik als pluspunt het overnachten op een houseboat. Op deze foto ligt Nakshatra in volle glorie aangemeerd op één van de vele zandbanken van dit ruige gebied. Nakshatra houseboat wordt gerund door Sanjay Das, een lokale activist die gelooft in natuurbescherming door kleinschalig toerisme. De drukke Sanjay, naast zijn andere activiteiten is hij actief als politicus en fotograaf, creëert werkgelegenheid met boottochten naar de mooiste plekjes van de regio. Deze selfmade man is opgegroeid in een illegale nederzetting in het reservaat. Hij hoopt op de lange termijn er voor te kunnen zorgen dat zijn dorpsgenoten, met hun vee, naar een andere plek verkassen buiten het beschermde gebied. Nakshatra beschikt over vier eenvoudige gastenkamers. Heerlijk is het om na een dag varen door de kreken van Dibru-Saikhowa de zon weg te zien zakken bij het kampvuur op de zandbank. Info: http://www.ourwildindia.net/hotel-dibru-saikhowa.html Nakshatra ligt bij Gujian Ghat aan de Lohitrivier, net buiten Tinsukia wat bereikbaar is per trein vanuit andere delen van de staat. Dichtstbijzijnde luchthaven is Dibrugarh Airport op een uur rijden.

'1098893' door Doppie '1098893' door Doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Wilde waterbuffel -..

Doppie

Ze zijn groot. En ze zijn gevaarlijk. En er zijn er nog maar zo'n 1600 van. Wereldwijd. Dat zijn er minder dan er tijgers zijn, of leeuwen, of neushoorns of ijsberen. De aziatische waterbuffel heeft niet de sexappeal die andere bedreigde diersoorten helpt in hun voortbestaan. De buffels liften mee op de beschermde status van andere beesten. Maar dat maakt ze niet minder machtig, vooral als je zoals hier een groepje nadert in een klein open bootje voortbewogen door mankracht. Maguri Beel in Dibru-Saikhowa National Park in het uiterste noordoosten van India herbergt een kleine populatie van deze dieren met hun machtige hoorns. Het nationale park ligt op een uur rijden van Dibrugarh, de grootste stad van de regio. Het best verken je de meren en rivieren per boot. Overnachten kan in een beperkt aantal resorts maar leuker is het om te verblijven op een boot op de Lohitrivier. Onze favoriet is Nakshatra van natuurbeschermer, politicus en fotograaf Sanjay Das.

'1098867' door Doppie '1098867' door Doppie

IndiaCalcutta (Kolkata)

IndiaCalcutta (Kolkata)

Te koop: knap 2e hand

Doppie

Overal zit handel in. Kijk in een willekeurig derde- of tweedewereldland om je heen op straat en je ziet de bevestiging van deze stelling. Alleen, vraag ik me dan altijd af, hoe ? Hoe weet de potentiële koper van dit prachtige aandrijfmechaniekje met nog net geen 9500 uur op de teller de verkoper van dit moois te vinden ? Hoe weet je dat juist in dit tussenstraatje ergens midden in Calcutta de oplossing voor jouw probleem te vinden is bij die meneer die geduldig in zijn plastic tuinstoel op jou zit te wachten ? Over de prijs valt te praten !

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier