Dereizigers

'450414' door Dereizigers '450414' door Dereizigers

AntarcticaSouth Georgia

AntarcticaSouth Georgia

Frans Lanting Award /

Dereizigers

Wat een geweldig bericht deze week: deze foto is uitgekozen voor de top 25 van de Frans Lanting Award. Ongelofelijk! Het Thema is 'Waar land en zee elkaar raken'. Grytviken is mooi voorbeeld van hoe wij onze fouten kunnen herstellen en daarvoor een een stukje natuur teruggeven. De Top 25 is te zien op: http://www.nationalgeographic.nl/fotografie/wedstrijd/ng-2014/static/stemmen De foto is ook direct te openen: http://www.nationalgeographic.nl/fotografie/wedstrijd/ng-2014/inzending-bekijken/het-verleden-is-geweest

'338007' door Dereizigers '338007' door Dereizigers

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Mixin' The Colors

Dereizigers

Out on the edges they're Mixin' the colors Some they don't like it But me I don't mind In every city they're Mixing the colors (Iggy Pop - Mixin' The Colors) Foto: Glow, Eindhoven 2011

'337999' door Dereizigers '337999' door Dereizigers

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

House Of Blue Light

Dereizigers

Well I've been around the world a dozen times or more And I really never knew what I was searchin' for ‘Till I came to this place on a midnight ride I pulled next to a full dressed electraglide They had a man playin' blues from Mississippi They had a bar that kept their customers inside They had some fine architecture with a view that'll get you To wanna spend the whole damn night In the house of blue light Yeah, the house of blue light The house of blue light, the house of blue light hey, hey, hey (Billy Joel - House Of Blue Light) Foto: Glow, Eindhoven 2011

'336192' door Dereizigers '336192' door Dereizigers

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Contact

Dereizigers

Lokale markten bieden altijd goede mogelijkheden om een praatje met de lokale bevolking te maken. Niet alleen als buitenlandse bezoeker raak je gemakkelijker in gesprek, ook voor de inwoners is het een uitgelezen mogelijkheid om weer eens wat van vrienden en kennissen te horen. En als je ze dan niet direct in de enorme mensenmassa ziet, biedt een gsm altijd uitkomst. Zoals hier in Lung Phin in het noorden van Vietnam.

'332849' door Dereizigers '332849' door Dereizigers

Ethiopië

Ethiopië

Geloof

Dereizigers

Het Timkat festival symboliseert de doop van Jezus door Johannes de Doper en wordt gezien als een nieuwe start. Op de eerste dag van het festival wordt de Ark des Verbonds uit de kerken in een processie naar een waterbron gedragen, een kleurrijk schouwspel. De verschillende bonte stoeten van priesters en volgelingen van de kerken in Gondar voegen zich uiteindelijk allemaal samen op het centrale plein. Op de 2e dag wordt men met het heilige water besprenkeld, een ceremonie die naar de doop van Jezus verwijst.

'332617' door Dereizigers '332617' door Dereizigers

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Moderne Flower Hmong

Dereizigers

De Flower Hmong is de meest talrijke van de verschillende groepen Hmong in Vietnam. De kleuren en motieven van de rokken variëren sterk, afhankelijk van de locatie en invloed van naburige groepen. De Flower Hmong komen wekelijks naar de markten van Bac Ha en Can Cau. Deze kleurrijke markten zijn een sociale ontmoetingsplaats. Ze komen hier niet alleen om hun waren te verkopen, maar ook om nieuwtjes uit te wisselen en huwelijkspartners te vinden. Uiteraard kun je ook via handy’s op de hoogte blijven.

'331587' door Dereizigers '331587' door Dereizigers

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Jong geleerd

Dereizigers

Het park Cui Hu, oftewel het Groene Meer, aan de rand van de oude stad van Kunming is een mooie plaats voor rust en ontspanning. Her en der wordt Tai Chi beoefend, alleen of in groepjes. Moeder en zoon doen ieder hun eigen programma, de één met meer aandacht en concentratie dan de ander.

'329935' door Dereizigers '329935' door Dereizigers

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Oppassen!

Dereizigers

In de omgeving van Zhen Feng (provincie Guizhou) ligt een aantal kleinere Bouyi-dorpjes. Het aantal Bouyi wordt geraamd op ruim 2,5 miljoen. Velen van hen houden zich bezig met weven en spinnen, wat tot een ware kunst verheven wordt. Overal in het dorp zie je slierten met een lengte van een 10-tal meter over de straat uitgerold. Dus het is goed opletten waar je je voeten neerzet.

'329923' door Dereizigers '329923' door Dereizigers

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Op bezoek bij de...ta

Dereizigers

Neem gerust plaats in de comfortabele stoel en let vooral niet op alle omstanders. Het speelt zich tenslotte allemaal af op de markt, in de open lucht. Op de tafel liggen de nodige, grondig gereinigde precisie instrumenten en er is al een voorraad met kunstgebitten aanwezig. Als ze nodig zijn, is het alleen maar een kwestie van passend maken. Ik weet zeker dat ik hier de halfjaarlijkse controle zou overslaan.

'329820' door Dereizigers '329820' door Dereizigers

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Dienstklopper

Dereizigers

Ondanks dat het toerisme in Zhaoxing snel toeneemt, is dit Dong dorp nog vrij authentiek. Dong-vrouwen bewerken lappen stof, geweven van hennep of katoen, op verschillende manieren. Zo worden de stoffen bijvoorbeeld geverfd met indigo, tot soepelheid geklopt met houten hamers en tot glanzen gebracht door er eiwit of bloed van een varken of waterbuffel op te smeren. Van deze stof worden broeken en jasjes gemaakt.

'329816' door Dereizigers '329816' door Dereizigers

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Garen spinnen

Dereizigers

In de omgeving van Konso ligt de zogenaamde Canyon van New York. Haar naam dankt deze in rode aarde uitgesleten canyon aan de gelijkenis met de skyline van deze stad. Net aan de rand van de canyon ligt een klein, typisch Konso dorp, waar deze foto genomen is.

'329803' door Dereizigers '329803' door Dereizigers

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Als er geen kopers...

Dereizigers

Deze marktvrouwen zijn in ieder geval goed voorbereid op stille momenten. Het is eventjes (of wel wat langer) rustig bij hun kraampje en er zijn geen potentiële kopers in de buurt, dus wordt het handwerk weer tevoorschijn gehaald.

'327976' door Dereizigers '327976' door Dereizigers

JemenSanaa

JemenSanaa

Skyline Sana'a

Dereizigers

De oude binnenstad van Sana'a is eigenlijk een openluchtmuseum van de meest prachtige gebouwen. Het werd in 1988 op de Unesco werelderfgoedlijst geplaatst; dat is zeker terecht. De meeste huizen die hier staan, zijn meer dan vierhonderd jaar oud en veelal 5 tot 6 etages hoog. De traditionele Jemenitische gebouwen zijn eigenlijk kleine vestingen, waarbinnen de familie zich kon afsluiten van de buitenwereld. De eerste verdieping is gebouwd van steen, de hogere verdiepingen meestal van leem.

'327833' door Dereizigers '327833' door Dereizigers

IJslandNoordland Oost

IJslandNoordland Oost

Papegaaiduiker

Dereizigers

Hij doet er zijn bijnaam alle eer aan: de gekleurde snavel en manier van voortbewegen geven deze vogel een bijnaam als clown. Tijdens het broedseizoen is de snavel oranje, blauw en geel gekleurd en groter dan gebruikelijk. Hoe meer ribbels op de snavel zitten, des te ouder is hij. Ook zijn manier van landen en lopen (waggelen) op het land zijn grappig om te zien. Ze broeden in kolonies en zijn vaak te vinden op de bovenrand van kliffen met uitzicht over open zee. De vissen worden uit het water opgedoken, waarbij ze geen gebruik van de zwemvliezen maken, maar van korte vleugelslagen. Papegaaiduikers kunnen veel vissen tegelijkertijd in hun bek vasthouden, wat ook weer voor een komische blik zorgt.

'327460' door Dereizigers '327460' door Dereizigers

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Hmong handwerk

Dereizigers

Aan het begin van de 18e eeuw ontvluchtten de Hmong massaal China. Tegenwoordig leven ze in verschillende landen in Zuidoost-Azië, zoals noordelijk Vietnam, Laos, Thailand en Birma. Zo’n 750.000 Hmong hebben zich bevestigd in de Vietnamese provincies Lao Cai, Ha Ginag en Tuyen Qunag. Ze spreken wederzijds begrijpelijke dialecten met verschillen in uitspraak en woordenschat. Vooral bekend zijn de Black-, Red- en Flower Hmong. De namen van de groepen refereren aan de kleding van de vrouwen, hoewel ze tegenwoordig ook elkaars kleding dragen.

'325932' door Dereizigers '325932' door Dereizigers

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Zeven van rijst

Dereizigers

Nadat de rijst is gedroogd, wordt vaak door de oudere dorpsbewoners gezeefd. De anderen uit het dorp zijn dan nog volop op het veld bezig. Het zeven gebeurt hier nog handmatig, maar steeds vaker zie je machines die het handwerk overnemen.

'325767' door Dereizigers '325767' door Dereizigers

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Rijstoogst

Dereizigers

In de periode eind september, begin oktober wordt in het noorden van Vietnam de rijst van de velden geoogst. Soms met moderne hulpmiddelen, soms op de ouderwetse manier. Dat laatste is natuurlijk voor ons mooier om te zien. Er zijn dan ook veel mensen op het veld: vele handen maken licht werk.

'325546' door Dereizigers '325546' door Dereizigers

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Vietnamese waterpoppe

Dereizigers

Een bezoek aan een waterpoppentheater mag je niet missen als je in Vietnam bent. De houten poppen hebben een groot voetstuk, waardoor ze als het ware op het water zweven. Enkele poppen zijn vrij eenvoudig en kunnen maar één beweging maken, maar er zijn er ook met een veelvoud aan bewegingen. Sommige zelfs zoveel, dat ze door meerdere spelers bediend moeten worden. De opvoering is een waar kunstwerk van samenspel. Zo is er onder andere een visser die een vis aan de haak weet te slaan (2 verschillende poppen) en zijn er draken die water spuwen. De spelers staan onzichtbaar achter een bamboescherm, maar door het lichtverschil tussen hun (donkere) ruimte en het verlichte theater, kunnen zij alles goed zien. Zij bedienen de poppen op afstand met behulp van een lange, holle stok die onder aan de pop bevestigd is. Deze stok is bijna niet te zien, omdat die onder het wateroppervlak is. Het geheel wordt nog extra opgeluisterd met (live) muziek en zang.

'325536' door Dereizigers '325536' door Dereizigers

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Mandala

Dereizigers

Zandmandala’s worden in ongeveer één week gemaakt door een team van 7 of 8 monniken, die in toerbeurt werken. Ruwe stenen worden gemalen tot fijn poeder en vervolgens gekleurd. Het zand wordt gegoten in een geribbelde metalen pijp, die licht aangetikt wordt door een metalen stokje. Hierdoor valt het zand geleidelijk in het gewenste patroon. Het is een enorm nauwgezet en precies proces, waar monniken jaren voor nodig hebben om het te leren. Deze foto is gemaakt in de Spituk Gompa.

'325512' door Dereizigers '325512' door Dereizigers

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Detail beschermgod...

Dereizigers

De Gelug (ook wel Geluk) is één van de vier hoofdscholen binnen het Tibetaans Boeddhisme, met aan het hoofd de Dalai lama. Een belangrijk klooster voor deze orde is de uit de 16e eeuw stammende Spituk gompa, gelegen op ca. 10 kilometer ten westen van Leh (Ladakh). Het klooster heeft 2 gebedshallen met mooie Boeddha beelden. Een populaire en vaak afgebeelde beschermgod is Garuda. Deze hemelse, koninklijke vogel heeft wortels in de Hindoe-mythologie. Garuda, die geheel volgroeid uit het ei is gekropen, is een kruising tussen een adelaar en havik. Hoewel de Tibetaanse Garuda in tegenstelling tot zijn hindoe evenbeeld als half mens/half vogel wordt afgebeeld: het verbond tussen 2 tegenpolen vertegenwoordigend. In de Tibetaanse iconografie wordt Garuda vaak achter het hoofd van Boeddha afgebeeld, als beschermer en overwinnaar van zijn vijand, de slang.

'325474' door Dereizigers '325474' door Dereizigers

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Erbore jongen

Dereizigers

Ook jongens van de nomadische Erbore stam poseren graag voor een foto. Het laten fotograferen is namelijk een grote bron van inkomsten voor de diverse stammen uit de Omo vallei geworden. Ze vragen zelf om op een foto te mogen, daarbij kan het ‘aandringen’ nogal eens overweldigend overkomen. Het is dan ook aan te raden om ’s ochtends te gaan, want dan zijn er nog geen of weinig toeristen geweest en is het meestal gemoedelijker dan aan het einde van de dag.

'325306' door Dereizigers '325306' door Dereizigers

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Kleurenpracht in...La

Dereizigers

In dit schitterende gebied in het zuidelijke binnenland van IJsland is het heerlijk wandelen in het ryoliet gebergte. Deze zijn erg kleurrijk: geel, rood, bruin en grijsgroen en zo nu en dan gedeeltelijk bedekt met sneeuw voorzien van vulkaanas. Woorden schieten te kort bij het zien van al die natuurpracht.

'316174' door Dereizigers '316174' door Dereizigers

BirmaMandalay

BirmaMandalay

U Bein bridge

Dereizigers

Zo’n 10 kilometer ten zuiden van Mandalay ligt deze bekende 1,2 kilometer lange teakhouten brug over het Thaungthaman meer. De brug werd midden van de 19e eeuw door U Bein gebouwd toen de hoofdstad van het Innwa (Ava) koninkrijk naar het nabij gelegen Amarapura verplaatst werd (scan 2002).

'316164' door Dereizigers '316164' door Dereizigers

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Op weg naar de markt

Dereizigers

Op de markt van Key Afer verhandelen diverse stammen, waaronder de halfnomadische Banna, Ari en Tsemay hun waren. De ongeveer 45.000 Banna leven veelal van landbouw in de hoger gelegen gebieden ten noordoosten van de Omo vallei, grenzend aan het gebied van de Ari en Tsemay. Net als bij de Hamar, zijn de mannen te herkennen aan hun ingevlochten haren of kleikapsel. De vrouwen dragen een geitenvel met de punt naar achteren. Sommigen hebben een kalebas op het hoofd. Deze doet ook uitstekend dienst als beker.

Community updates

WINNAAR GRIEKSE GEHEIMEN
23-10-2020 De afgelopen maanden vroegen we Columbus-fans om hun Griekse reisgeheimen met ons te delen. Dat hebben we geweten! Wat een geweldige tips hebben jullie ingestuurd! De stemronde is afgelopen en de winnaar is bekend! Nieuwsgierig wie de winnaar is geworden? Laat hier je felicitaties achter >

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
23-10-2020 Vandaag valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 42 | Community toppers

Migratie wapitiherten Foto: Dreamer666

1. Topreview: Diepholzer Moor, Duitsland door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Migratie wapitiherten door Dreamer666
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Wisseschout
5. Nieuwkomer: Fulltimetravels.nl

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik