CMartin

'1105518' door CMartin '1105518' door CMartin

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Oh my god, this lens!

CMartin

Er is niks in de wereld waar ik me liever mee bezig hou dan de techniek en de kunst van fotografie. Nog op de middelbare school, 15 jaar geleden, kocht ik mijn eerste point-en-shoot compactcamera en sinds dien blijf ik maar investeren in deze veel te dure hobby. Worth it! Al snel was ik een liefhebber van lenzen met een vast brandpunt. Deze zijn vaak beter in scherpte, scherptediepte en kwaliteit in het algemeen. Voor mijn gebruik had ik altijd genoeg aan een 50mm, 85mm en soms een 24mm voor de ruimere opnames wanneer nodig. De 50 en 85 waren mijn portret lenzen, en dit is voor hele terechte redenen voor veel fotografen het geval. Begin 2019 heb ik een ontdekking gemaakt, en hoewel ik nog steeds een tas vol lenzen heb, is er nu nog maar één die ik wil gebruiken. Sigma Art 35mm f1.4. Fenomenaal!! Ik ben fan van portretten die van dichtbij zijn gemaakt. Hierdoor wordt het beeld veel intiemer. Wanneer ik met mijn 35mm voor iemand sta krijg ik een indringende portret maar behoud ik ook nog voldoende omgeving om die persoon een verhaal te geven. Dit geeft ook diepte i.p.v. het platgedrukt beeld van een 50 of 85mm lens. En vanwege de grote diafragma krijg ik ook nog voldoende scherptediepte met deze wijde lens. Met name de Art series van Sigma zijn lenzen van top kwaliteit, weinig vervorming en leveren haarscherpe resultaten. Ik ben verliefd! Deze dame hierboven is gefotografeerd in Hanoi, Vietnam. Zij is één van de straatverkopers die door de straten fietst en goederen verkoopt. Na dat ik een trosje druiven heb gekocht vond zij het niet erg dat ik van haar een portret maakte. Kan iemand raden hoe ik deze foto heb belicht? Misschien verklap ik dit wel in mijn volgende foto met tip ;)

'1105398' door CMartin '1105398' door CMartin

VietnamNinh Binh

VietnamNinh Binh

Natuurfotografie is..

CMartin

Als portretfotograaf ben ik altijd gefocust op mensen, emotie, dynamiek en het juiste licht voor een pakkende foto. Met verschillende technieken kun je dit bij veel portretten zelf beïnvloeden waardoor mijn visie voor een foto meestal wel haalbaar is. Met natuurfotografie heb ik het lot van een foto niet volledig in eigen handen. De uitstraling en gevoel van een goede natuurfoto wordt ook erg beïnvloed door verschillende omstandigheden en hoe jij als fotograaf daar mee omgaat. Dit is waarom is vaak gefrustreerd raak met natuurfotografie en het een lastige taak vind om wat je met je ogen ziet nét zo mooi vast te leggen. Een foto met een bijzonder uitzicht is niet direct ook een mooie foto. Hieronder een aantal korte tips die ik in de afgelopen paar reizen heb geleerd die kunnen helpen bij het maken van een 'goede' natuurfoto. 1.) Tijdstip Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik kan geven. Hoe vaak ben je een schitterende foto tegengekomen van een locatie waar jij dan ook direct naartoe wil. Zodra je daar dan aankomt is het zo veel minder aantrekkelijk dan wat je in je hoofd had. Bijzonder licht is meestal belangrijker dan locatie/omgeving in zowel portretfotografie als natuurfotografie. Wil je indrukwekkende foto's maken, ga dan 's ochtends vroeg of juist met zonsondergang. Je foto's zullen direct een stuk aantrekkelijker zijn, en je vermijd een heleboel toeristen! 2.) Voorgrond/omgeving Een interessante foto heeft meestal wel diepte. Dat ene bergtop of waterval is al prachtig zoals die is, let vooral op de rest van de foto om ervoor te zorgen dat jij niet thuiskomt met dezelfde foto als alle anderen. 3.) Liever te donker dan te licht Mocht je de kleuren niet op camera kunnen vangen zoals je ze in het echt ziet, komt dit vaak door dat je te licht fotografeert. De vuurrode kleur van een zonsondergang pak je meestal door te onderbelichten. Ook omdat je met natuurfotografie vaak te maken hebt met lastige contrasten van lucht en grond, kun je beter de foto belichten voor de lichte delen van je foto en de rest weer achteraf oplichten. Tenzij je op reis gaat met je ND filters die dit direct in camera kunnen regelen. Maar zo fanatiek ben ik zelf ook niet altijd :)

'1090215' door CMartin '1090215' door CMartin

ItaliëToscane

ItaliëToscane

Scout met Google...St

CMartin

Mijn vriendin in ik werden gevraagd om een bruiloft vast te leggen in Toscane. Wauw! Hierbij wouden wij natuurlijk ook de omgeving goed in beeld brengen. De trouwlocatie was in een afgehuurd hotel, Villa Sermolli en is te zien op deze foto. Aangezien wij hier niet veel tijd hadden, en ik wilde het liefst deze locatie van afstand fotograferen, heb ik in Nederland alvast wat onderzoek gedaan. Via Google Street View ben ik op zoek gegaan naar een plek op alle tegenoverliggende heuvels waar goed uitzicht was op deze mooie plek. Ook kon ik hierbij alvast rekening houden met waar de zon opkwam. Het duurde even maar uiteindelijk had ik een exacte adres waar we in het donker heen konden rijden en ja hoor, het was perfect!

'1087891' door CMartin '1087891' door CMartin

IJslandOostland

IJslandOostland

Laat je niet...mislei

CMartin

Route 1, de bekende Ring Road rondom Iceland die jaarlijks door meer dan een miljoen toeristen wordt gereden. Het is de makkelijkste manier om het land te beleven omdat deze weg voor grotendeels van asfalt is en ook in de winter wordt bijgehouden. Maar dit was vóór 2017 niet overal het geval. In het oosten van Iceland op de route van Egilsstaðir naar Djúpivogur, wat voorheen altijd route 1 was, wordt nu route 95 genoemd. Dit in combinatie met route 939 was veruit de mooiste route die wij in Iceland hebben gereden. Een onverharde slingerweg door de bergen zonder vangrails en met enorme hoogteverschillen. De waanzinnig mooie uitzichten, watervallen, riviertjes en bergen zijn onvergetelijk en ik voelde me net een jongetje die van de glijbaan ging toen ik onderaan gelijk nog een keer wilde. Omdat deze weg niet altijd even veilig is, al helemaal niet met extreme weersomstandigheden, is route 1 dus veranderd en word omgeleid naar een veilige weg om de bergen heen. Aangezien wij hier gelukkig op tijd waren achtergekomen hadden wij hier alleen maar voordeel aan. We konden genieten van de prachtige uitzichten en deze bijzondere reis zonder al te veel toeristen. De foto hierboven is genomen aan route 939. Route 1 is misschien wel het meest voor de hand liggend, maar zeker niet de mooiste! Let dus goed op bij jouw vertrek uit Egilsstaðir. Hier moet je er al voor kiezen om op route 95 te rijden i.p.v. 1. Na ongeveer 40 kilometer sla je rechtsaf op route 939 richting Djúpivogur. Laat je door deze verandering in straatnamen niet misleiden, Route 95 en 939 is voor iedereen echt een aanrader! Of vind jij het te spannend?

'1084911' door CMartin '1084911' door CMartin

IJslandSouth

IJslandSouth

De koudste nacht!

CMartin

Wanneer je voor eind oktober je reis boekt naar Ijsland weet je van tevoren dat het koud wordt. Desondanks dat het vaak rond de 0 graden is, ben ik iemand die het toch al gauw te warm kan hebben. Al helemaal wanneer je veel gaat wandelen. Om die reden had ik op deze dag een dunne shirt aan met lange mauwen en een zomerjasje. Hier had ik de hele dag geen spijt van gehad tot dat wij in de avonduren langs deze prachtige en ook bekende waterval kwamen, de Skógafoss. Overdag was het vol met toeristen en nu stond er niemand, tijd om mijn kans te pakken dacht ik! Geen statief, geen warme kleding en geen zaklamp. Ik was hier dus totaal niet op voorbereid maar door mijn enthousiasme hield dit me niet tegen. In het donker ging ik op zoek naar een steen die ik kon gebruiken als statief. Je kunt je wel voorstellen dat het behoorlijk lang heeft geduurd voordat ik mijn camera op zijn plek had, de waterval net niet scherp (zonder zaklamp) en mijn belichting correct was. Ik heb het misschien nog nooit eerder zo koud gehad, en het hielp niet dat het water van de Skógafoss als regen op mij af kwam. Uiteindelijk een aantal foto's later was mijn opname geslaagd en kon ik rennen naar ons busje. Een bijzondere 15 minuten die ik niet snel weer zal vergeten! Tip; Een goede voorbereiding is het halve werk ;)

'1082825' door CMartin '1082825' door CMartin

IJslandSkaftafell

IJslandSkaftafell

50mm of groothoek?

CMartin

Je kent het misschien wel, je staat ergens midden in het natuur of voor een mooi groot gebouw. Je pakt je camera maar helaas heb je alleen je 50mm bij je. Het gaat nooit allemaal passen! Dat is mij dus gebeurt bovenaan de skaftafell gletsjer in Ijsland. Daarom is de foto hierboven uit de hand geschoten en is gemaakt van 12 foto's (6 boven en 6 onder). Niet iedereen heeft de ruimte of zelfs zin om altijd een statief bij zich te hebben. Al helemaal niet wanneer je een wandeling van 4 uur tegemoet gaat. Hoewel een statief nodig is voor veel landschap fotografie, is het niet nodig voor het maken van een goede panorama. Toen mij dit een paar jaar geleden duidelijk werd ging er een wereld voor me open! Niet alleen Photoshop en Lightroom, maar er zijn zelfs talloze apps waarbij je eenvoudig panoramas kunt maken. Wanneer je de foto maakt zorg voor voldoende overlapping en voila, je hebt een naadloze panorama. Zo simpel is het! Een panorama maken is niet alleen makkelijk, maar als je dit doet i.p.v. een groothoek te gebruiken krijg je ook nog eens heel ander beeld. Aangezien een hogere brandpuntafstand ervoor zorgt dat de voorgrond en achtergrond meer gecomprimeerd zijn kan dit voor hele interessante resultaten zorgen. Vooral wanneer er weinig voorgrond is om mee te werken.

'850997' door CMartin '850997' door CMartin

Verenigde StatenYosemite NP

Verenigde StatenYosemite NP

Breaking rules

CMartin

Compositie is één van de belangrijkste fundamenten in fotografie. Het zorgt ervoor dat jouw foto prettig is om naar te kijken en dat alle elementen samenkomen tot één. Vanaf het begin paste ik bijna altijd de regel van derden toe en ik ben hier een groot voorstander van. Maar ik hield me soms te hard vast aan deze 'regel' waardoor mijn foto's soms gemaakt of te voorspelbaar werden. Voorwerpen mochten niet overlappen, mensen en bomen moesten los komen van elkaar, alles was aan de linker of rechterkant van mijn beeld en ik kon het maar niet loslaten. Ik verveelde me er echt mee! Tegenwoordig merk ik dat ik steeds vaker gecentreerd werk, misschien nog niet eens 100% gecentreerd maar de regel van derden is iets van het verleden. Ik geloof wel dat het hele goede richtlijnen zijn om mee te beginnen en dat je dit volledig moet begrijpen. Zodra je de regel van derden weet toe te passen, dan moet je ook snel leren hoe je deze regel kan breken en ervoor kan zorgen dat je toch een interessante compositie behoudt. Mijn tip; experimenteer met compositie, val niet in herhaling en zoek naar wat anders! Foto: Bridalveil Fall, Yosemite

'848705' door CMartin '848705' door CMartin

IndonesiëJogjakarta

IndonesiëJogjakarta

Nog dichterbij!

CMartin

We kennen het allemaal, je komt iemand tegen waarvan je een mooie foto wilt maken, maar zodra je je camera pakt stopt diegene met wat hij of zij aan het doen is en nemen ze een geposeerde houding aan. Je foto is direct verpest! Dit is een minder groot probleem als je de mensen in actie wilt fotograferen, maar aangezien ik ervan houd dat er in de camera gekeken wordt, zodat de kijker een gevoel van contact heeft met die persoon, krijg ik hier vaak mee te maken. Als de persoon die ik fotografeer te geposeerd staat, dan probeer ik wat dichterbij te komen. Door omgeving en lichaam weg te laten valt het minder op hoe die persoon staat en kun je hierdoor focussen op een indringende portret. Natuurlijk gaat dit dan ten kosten van de foto die je liever had gemaakt met meer omgeving, maar soms moet je moeilijke keuzes maken.

'846683' door CMartin '846683' door CMartin

Verenigde StatenYosemite NP

Verenigde StatenYosemite NP

Zoek een voorgrond

CMartin

Wanneer ik iets fotografeer zoek ik vaak naar iets wat ik op de voorgrond kan zetten. Een foto is twee dimensionaal en om dit toch diepte te kunnen geven is het vaak mooi om een foto op te bouwen in lagen. Vaak zie je dit als iets kleins wat onscherp voor de lens zit, deze kleine vervaging geeft vaak al schitterende diepte in jouw foto, maar dit keer koos ik om een stukje het bos in te lopen voor meer sfeer en belevenis van waar ik op dat moment stond. Ik zeg altijd, een foto van iets moois wil niet direct zeggen dat het een mooie foto is, al denken mensen vaak van wel. Zoek naar een creatieve manier om jouw foto nog interessanter te maken.

'846518' door CMartin '846518' door CMartin

DuitslandWierschem

DuitslandWierschem

Kies jouw perspectief

CMartin

Ik lig niet graag lang uit op mijn buik, maar voor deze foto heb ik er toch voor gekozen! We gingen midden in de nacht ons bed uit om de menigte voor te kunnen zijn. Na een boswandeling van ongeveer 15 minuten (best eng in het donker) kwamen we uit bij dit kasteel, Burg Eltz. Na een kleine 50 foto's te hebben gemaakt was deze mijn absolute favoriet. Juist door een lager standpunt te nemen en de oude stenen onscherp op de voorgrond, creëer ik hierdoor spanning in het beeld. Probeer zelf ook eens jouw onderwerp uit verschillende perspectieven te nemen. Dit kan soms verrassende resultaten opleveren!

'846038' door CMartin '846038' door CMartin

TanzaniaStone Town

TanzaniaStone Town

Gewoon even vragen!

CMartin

Wanneer je op reis bent en je houdt net zo veel van portretfotografie als ik, dan kom je vaak genoeg mensen tegen die je al te graag op de foto wilt zetten. Wij zien deze mensen vanuit onze eigen perspectief als iets bijzonders, maar wij vergeten vaak dat dit mensen zijn die net als wij een leven leiden met dagelijkse routines en er niet altijd op zitten te wachten dat er een over enthousiaste tourist een foto van ze wil maken. Ik probeer vaak kennis te maken zonder dat ik mijn camera al vast heb. Mocht ik een vriendelijke reactie terug krijgen, en na even heen en weer te hebben gecommuniceerd kan ik aanvoelen of er een kans is om te slagen met een goede portretfoto. Als ik het idee heb dat er vertrouwen is, dan vraag ik of hij of zij het goed vind als ik een foto van ze maak. Als er nee wordt gezegd, dan respecteer ik dit. Mocht er ja worden gezegd, dan neem ik mijn foto. Deze deel ik altijd met diegene en vaak geef ik ook een hand om hem of haar te bedanken. Wees vriendelijke en laat niet zien dat je er alleen maar bent voor een foto. Als je binnen iemands comfortzone kan treden, dan kun je vaak ook dichterbij komen voor een indringende portret!

'845948' door CMartin '845948' door CMartin

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Kleur de stad!

CMartin

Waar mensen wonen is er altijd licht, en licht komt in verschillende maten en kleuren. Als je hier gebruik van kunt maken, dan kun je hele interessante kleurencombinaties krijgen! Kijk goed naar je omgeving en maak hier vooral gebruik van!

'845945' door CMartin '845945' door CMartin

IndonesiëEast Java

IndonesiëEast Java

Sunrise & Sunset

CMartin

Indonesië is voor iedere fotograaf een droomland! Met prachtige panorama's en fantastische mensen is het ideaal voor landschap en portretfotografie. Om een foto net wat extra te geven is het belangrijk om te fotograferen met mooi licht. Ga niet fotograferen wanneer de zon hoog staat, maar ga wat eerder je bed uit en pak je foto wanner de zon net boven de horizon komt. Dit geeft spannende en interessante resultaten... en vaak heb je dan ook minder toeristen om je heen!

Community updates

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Er besloten om binnenkort het onderdeel  'Blogs' niet meer mogelijk te maken, omdat helaas de afgelopen jaren, er wekelijks te weinig nieuwe blogs worden gedeeld. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 36 | Community toppers

De toppers van week 37 zullen dit weekend bekend worden gemaakt.

Fjadrárgljúfur kloof. Foto: Wkerkhof

1. Topreview: Sofia, Bulgarije door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Fjadrárgljúfur kloof door Wkerkhof
3. Topblog: Into The Wild ... door Nick_VL
4. Communitylid van de week: Kburgers1
5. Nieuwkomer: SerenavanBeek

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik