Baatjes

9
Finland Lapland
Baatjes was hier 31 Jan 2019
Sámi Sajos en Silda - Op een dag dat wij niet zoveel te doen hadden, hebben wij onze snowboots aangetrokken en zijn naar het plaatsje Inari gelopen. Een aantal kilometer lopen vanaf onze lodge. Ons doel: Silda. Een museum over de Sami cultuur en tegelijkertijd Natuurcentrum. Het enige is dat we niet heel goed hadden opgelet en per ongeluk in Sámi Sajos terecht kwamen, het huis waar de Lapse regering zijn zetel heeft. Op aanraden van de mevrouw van het Cultuurhuis hebben we een interessante film gekeken over het leven in Lapland/Inari. Daarna zijn we alsnog doorgelopen naar Silda. Door de film in het Cultuurhuis misten we helaas de film over het Noorderlicht in Silda. In het museum vind je goede informatie over de geschiedenis van dit gebied en hoe deze zich verhoudt tot de wereldgeschiedenis. Ook leer je hier veel over de dieren die in dit gebied te vinden zijn. Zo heb ik geleerd dat beren altijd aan de noordzijde van een berg hun hol maken. Wanneer de lente dan aanbreekt worden ze niet te vroeg uit hun winterslaap gehaald door smeltend ijs. En tot slot is er een museumwinkel waar je mooie authentieke souvenirs kunt kopen. Een leuke besteding van je middag.
Regio
  • Leuk om een middag door te brengen
  • Heel informatief
  • Film in Silda is maar 2x per dag.
Review geplaatst op 2019-05-03
8
Nederland Utrecht
Baatjes was hier 31 Mar 2019
Afgelopen weekend heb ik de rondleiding 'Hofjes en Kameren, de verborgen parels van Utrecht' gedaan. Wat ben ik op leuke en mooie plekken geweest. Vanaf het drukke Domplein loop je al snel door allerlei hofjes en laat je de drukte van de stad achter je. Je komt op plekken die je zelf niet zo snel zou vinden. Door de verhalen van de gids begon de geschiedenis van Utrecht te leven. En een rijke geschiedenis is het geweest. Gelukkig hebben ze een aantal jaren na WOII er niet voor gekozen om de Nieuwe Gracht te dempen en er een snelweg door de stad van te maken. Zelf doe ik het veel te weinig maar ben je eens in een stad maak dan een rondleiding met een gids. Je leert er zoveel van.
Stad
  • Leuke tijdsbesteding
  • Je leert veel over een bepaald onderwerp
  • Je komt op mooie plekken
Review geplaatst op 2019-04-15
8
Nederland Utrecht
Baatjes was hier 28 Feb 2019
Fort bij Vechten - sinds oktober 2015 vind je het Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten. Het museum is interactief wat het leuk maakt om een uurtje in rond te lopen en meer te leren over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Probeer je eigen waterlinie aan te leggen (bedenk goed van welke kant de vijand komt ;-)), hoor hoe verschillende personages over (het leven in) de waterlinie denken, of maak een virtual reality parachutesprong. Ook kun je tegen vergoeding van € 4,50 per persoon een rondleiding krijgen door het fort. Je leert veel over onder andere de opbouw van een fort. Ook ga je een bastion en het reduit (een fort in een fort) in. De tour is een toevoeging aan je bezoek en bij Fort Vechten gaat deze dagelijks een aantal keer. De eerste om 11.30 uur.
Regio
  • mooie plek om rond te wandelen
  • leer meer over cultureel erfgoed
  • interactief museum
  • betaald parkeren
Review geplaatst op 2019-04-02
9
Frankrijk Bretagne
Baatjes was hier 30 Apr 2017
In het westen van Bretagne vindt je bij Pointe du Van en Pointe du Raz steile kliffen waar je een erg mooie wandeling kunt maken. Deze wandeling kun je op beide Pointes beginnen. Maar trek in ieder geval je stevige stappers aan en geniet van de omgeving met een vuurtoren (de oude dame), steile kliffen, cirkelende zeevogels en een kapelletje. Afhankelijk van het seizoen zie je ook bloeiende brem of heide. Met mooi weer kun je genieten op het zandstrand in de Baie des Trepasses (baai van de Overledenen). Een van de verklaringen van deze naam is dat hier vroeger verdronken zeelieden aanspoelden. Een andere verklaring is dat de Kelten hier hun overledenen op een bootje legden voor een de reis naar hun laatste rustplaats. In deze baai zou volgens een mythe oogverblindend mooie stad hebben gelegen, genaamd Ys. Niets van teruggevonden overigens. Het is een flink eind rijden maar je hebt dan ook het gevoel aan het einde van de wereld te zijn aangekomen. Pointe du Raz zou ook het meest westelijke puntje van het Franse vasteland zijn.
Regio
  • Mooi zicht op Phare de la Vieille (vuurtoren)
  • Heerlijke plek om uit te waaien
  • Gevoel einde van de wereld bereikt te hebben
  • Steile kliffen
  • Erg ver rijden
Review geplaatst op 2019-03-26
9
Finland Juutuanjoki
Baatjes was hier 31 Jan 2019
Lapland in februari betekent sneeuw en vrieskou. Waar je normaal kunt zwemmen, kun je nu over water lopen. Zo ook over de rivier Juutuanjoki bij Inari. In de zomer is dit een uitstekende plek om te forelvissen, in de winter kun je hier goed sneeuwschoenwandelen. Met deze sneeuwschoenen ondergebonden, kun je lopen op plekken waar je normaal tot aan je knieën wegzakt in de sneeuw. Wanneer je je op de rivier begeeft, is het wel zaak niet te ver middenop te willen lopen. Doordat de Juutuanjoki een aantal stroomversnellingen heeft zal het ijs daar nooit heel dik worden. Deze rapids leveren ook mooie ijsschotsen en aangevroren oevers op. Overal langs de rivier vind je plaatsen waar je vuur kunt maken en bijvoorbeeld je eigen lunch kunt bereiden. En dat allemaal in een wonderschone witte wereld.
Activiteit Natuurgebied Rivier Excursie Highlight
  • Compleet andere wereld in de winter
  • Vuurplaatsen waar je je eigen lunch kunt maken
  • Rustig
  • Mooie stroomversnellingen
  • Het is een behoorlijk stuk lopen vanuit Inari
Review geplaatst op 2019-03-05
9
Canada Waterton Lakes NP
Baatjes was hier 31 Jul 2018
Het kleinste en meest zuidelijk gelegen nationale park in de Rockies is Waterton Lakes NP. Het is opgericht in 1895. Het park grenst aan Glacier National Park in de Verenigde Staten. In september 2017 heeft hier een zware bosbrand gewoed en 2/3 van het park is in vlammen opgegaan. In augustus 2018 was een groot gedeelte van het park niet te bezoeken. De infrastructuur is grotendeels vernietigd. En toch kunnen wij het park van harte aanbevelen. De toegangsweg is een bezienswaardigheid op zich. Wij verbleven in Pincher Creek en moesten gelukkig vier keer over deze weg. In het park staat het Prince of Wales hotel nog altijd fier bovenop een heuvel. Hiervandaan heb je een weids uitzicht over de meren en de bergen die deze meren omsluiten. Ook wandelen kan er nog steeds. Wij zijn naar Bertha Falls gelopen en besloten ter plekke door te lopen naar Bertha Lake. Deze bergwand is zwaar getroffen doo de brand en de bomen zijn veelal niet meer dan verkoolde stammen. Je ruikt het vuur nog altijd. Fascinerend. Het dorpje zelf is leuk om wat rond te struinen en een hapje te eten. Het park en de infrastructuur worden de komende tijd hersteld. Het was zeker het rustigste park van de Rockies.
Highlight
  • Fantastische toegangsweg
  • Rustigste park van de Rockies
  • Mooi wandelgebied
  • Op dit moment is niet alles toegankelijk door bosbrand
Review geplaatst op 2019-02-14
8
Sri Lanka Honganji-vihara
Baatjes was hier 31 Jul 2017
In 2004 werd Sri Lanka zwaar getroffen door de tsunami die ook in andere delen van Azie veel slachtoffers maakt. Bij het plaatjes Telwatta vind je het Tsunami Museum. Eerlijk is eerlijk: we hadden ons er iets anders bij voorgesteld. Grootser misschien. In de keet, wat het museum voorstelt, hangen foto’s genomen net na de ramp. Je ziet indringende beelden. Twee jonge kinderen die bij een grafheuvel staan. Een meisje dat met haar pop tussen de puinhopen zit. Maar ook gewoon beelden van de totale verwoesting. De man die daar als vrijwilliger staat, is zijn vrouw verloren bij de tsunami en zijn broer wordt nog steeds vermist. De man wilde perse zijn zegen over ons uitspreken. Onder de begeleiding van een gebed kregen wij een een wit armbandje omgeknoopt. Met tranen in mijn ogen heb ik zijn gebed aangehoord. Het museum staat bij Telwatta. Hier kwam een trein tot stilstand als gevolg van de eerste golf. Mensen klommen massaal op de wagons in de veronderstelling veilig te zijn. Helaas kwam er een tweede golf. In een klap zijn daar ongeveer 1700 levens verloren gegaan. Er staat nu een 18 meter hoog Boeddha beeld, zo hoog als de golf zou zijn geweest. Het beeld is geschonken door Japan. Sommige plekken laten een enorme indruk achter. Dit is er zo eentje.
Cultuur Activiteit Highlight
  • Serene plek
  • Geeft een indrukwekkend beeld van de situatie na tsunami
  • We hadden iets meer achtergrond informatie verwacht
Review geplaatst op 2019-01-29
8
Groot-Brittannië Margate
Baatjes was hier 30 Sep 2018
Thuis had ik gelezen over de Shell Grotto in Margate. We hadden een paar dagen Brighton gepland en besloten een omweg te maken en Margate met een bezoek te vereren. Volgens de legende liet ene James Newlove zijn zoon zakken in een een gat in de grond. Dat gat was ontstaan tijdens het uithakken van een vijver. De jongen beschreef een tunnelstelsel waarvan de wanden met schelpen bedekt waren. De Shell Grotto was ontdekt. Op de wanden zitten 4,6 miljoen schelpen geplakt (ik heb ze niet nageteld). Tot op de dag van vandaag is niet met zekerheid te zeggen wat de functie van deze grot was, wie hem heeft gemaakt, of wanneer deze is gemaakt. Er gaan verschillende theorieën de ronde: het zou een tempel geweest kunnen zijn, of een geheime ontmoetingsplaats van de Hellfire club, of gewoon een nutteloos bouwwerk. Koolstofdatering is op een klein stukje uitgevoerd, maar dat kleine stukje is onvoldoende om te bepalen van wanneer deze grot is. Daarvoor moeten meer monsters onderzocht worden, wat weer heel duur is. En wellicht willen ze ook het mysterie rondom de grot in tact houden. Ook al is het geen ongebaand pad, een fascinerende plek is het zeker. Er hangen een hoop vraagtekens om deze mysterieuze plek.
Activiteit Horeca Attractie Highlight
  • Unieke plek
  • Je kunt je fantasie de vrije loop laten
  • Drukker in vakanties
  • Het is klein waardoor je snel uitgekeken bent
Review geplaatst op 2019-01-27
9
Peru Santa-eulalia-canyon
Baatjes was hier 30 Jun 2016
Santa Eulalia Canyon ligt op ongeveer 2 uur rijden van Lima. Een fijne plek om te ontsnappen aan de grijze mist die gedurende onze zomermaanden vaak over Lima ligt. Omdat wij geïnteresseerd zijn in vogels stelde onze reisorganisator voor dat wij met een vriend van hem deze verborgen parel zouden bezoeken. Je hebt wel een auto nodig, en het liefst een 4wheel drive aangezien je flink de hoogte in gaat. Vroeg vertrekken is ook belangrijk. Het is een behoorlijk stuk rijden en het verkeer in Lima kan chaotisch zijn, zeker in de spits. Bepakt met telescoop, statief, verrekijkers en lunch (er zijn niet echt lunchgelegenheden) gingen we op pad. De natuur in Santa Eulalia is prachtig en je vindt er veel verschillende vogelsoorten die je alleen op de Westflank van de Andes vindt. De vegetatie hier is namelijk heel anders dan op de Oostflank, veel minder bomen en veel droger. Je brengt hier met gemak een dag door, zeker als je een gids bij je hebt die de vogelspots weet te vinden. En je natuurlijk van vogels houdt. Maar zelfs als je daar niet in geïnteresseerd bent is het een mooi gebied waar je vanuit Lima kennis kunt maken met de Andes.
Activiteit Excursie Gebergte Natuurgebied Highlight
  • Onontdekt gebied
  • Veel vogels
  • Mooie natuur
  • Aardig stuk rijden vanaf Lima
Review geplaatst op 2018-12-30
9
Griekenland Van-eresos-naar-sigri
Baatjes was hier 30 Apr 2018
Lesbos is een fantastisch eiland om vogels te kijken. Verschillende biotopen en de ligging van het eiland zorgen voor een grote diversiteit aan vogels, met name tijdens de voorjaarstrek. Een plaats die er voor ons qua natuurschoon met kop-en-schouders bovenuit staken de route van Eresos naar Sigri. Het s even zoeken naar de weg die je moet hebben, maar eenmaal aangekomen rijdt je door een voortreffelijk landschap met heel, heel veel vogelsoorten die je in Nederland niet ziet. Het is zeer aan te raden vroeg in de ochtend te gaan. Dan is het nog niet zo warm, zijn de vogels dus actiever, en heel belangrijk, heb je de zon in je rug wat hel zoveel makkelijker maakt om vogels te spotten (wel vanuit Eresos gaan rijden!). Halverwege deze autoroute kom je langs de Meladia-riever (nou ja, stroompje). Hier kun je heerlijk wandelen door het bijzonder mooie landschap. Aan het einde van de toch kun je in Sigri heerlijk lunchen aan zee. Wat een fantastische plek op dit mooie eiland!
Autoroute Wandelroute Natuurgebied Zee Highlight
  • Veel verschillende vogelsoorten
  • Bijzonder mooi landschap
  • Leuk om af te sluiten in Sigri
  • Waarschijnlijk een eindje rijden
Review geplaatst op 2018-12-25
8
Groot-Brittannië Brighton
Baatjes was hier 30 Sep 2018
Na een concertticket geboekt te hebben in de Brighton Dome, besloten we om er een citytrip van te maken en dus wat langer te gaan dan één nacht. Brighton is een leuke stad om een paar dagen in door te brengen. Een paar hoogtepunten zijn het Royal Pavillion (neem een audio tour en leer alles over het paleis, gebouwd door/voor prins George van Wales, erg interessant), the Lanes (heerlijk gebied om te shoppen met winkels als Choccywoccydoodah (wat mij dan weer een beetje tegenviel)), en de Brighton Pier (erg toeristisch, maar gewoon leuk om toch even over heen te lopen). Wandel lekker over de promenade en geniet van een prachtige zonsondergang (als je natuurlijk geluk hebt met het weer). Het stikt in Brighton van de gezellige pubs en restaurantjes. Ben je de drukte van de stad even zat? Vanuit het stadscentrum zit je snel in het national park South Downs, waar je prima kunt wandelen bij bijvoorbeeld Devils Dyke. Ook de kliffen ‘Seven Sisters’ zijn een aanrader om te bezoeken. Ook hier kun je heerlijk wandelen. Wat wij wel moeilijk vonden is dat er zoveel zwervers zijn in de stad, waaronder heel veel jonge mensen. Ik liep dan ook altijd met wat kleingeld bij de hand, want wij zijn van mening dat we bevoorrecht zijn en het iedereen kan overkomen om op straat te belanden. Ook ons.
Stad
  • Compact, beloopbaar centrum
  • Leuk gelegen aan het strand
  • Veel pubs en restaurants
  • Mooie natuur rond de stad
  • Vermoedelijk in zomer écht druk
  • Veel zwervers (maar dat is in de UK veelvoorkomend in steden)
Review geplaatst op 2018-12-16
9
Canada Mt-revelstoke-national-park
Baatjes was hier 30 Jun 2018
Wat je in Nederland niet zo snel doet (2 uur rijden voor een niet veel langer bezoek aan een nationaal park) doe je op reis wel. Je wilt tenslotte wat zien. Vanuit Golden waar wij gestationeerd waren is het ongeveer twee uur rijden naar Mt Revelstoke NP. Doordat we vroeg vertrokken en het een uur vroeger is in Brits Columbia komen we precies bij opening van het park aan. We rijden de mooie weg naar boven en parkeren de auto op de parkeerplaats. We willen het bergpad naar de top van de berg nemen, maar dit is niet mogelijk ivm een gesignaleerde grizzly. We moeten over de weg die pas een aantal uren later door een pendelbus in gebruik wordt genomen. We zijn op onze hoede maar de beer wordt niet gespot. Bovenop de top kun je verschillende wandelingen doen, allemaal met een eigen karakter. Bij de ene wandeling heb je prachtige vergezichten, bij een andere kom je meer te weten over de indianen die hier leefden. Ook kun je langere wandelingen naar bijvoorbeeld Eva Lake of Jade Lake maken. Hier kun je ook overnachten in een tentje (wel zelf meenemen). Eenmaal terug op de parkeerplaats was deze overvol en slingerden de geparkeerde auto's een flink stuk langs de weg naar beneden. Gelukkig waren wij vroeg en hadden we Mt. Revelstoke bijna voor onszelf.
Activiteit Gebergte Natuurgebied Wandelroute Highlight
  • veel afwisselende wandelingen mogelijk
  • mooie alpiene weides
  • kan er heel druk worden, dus kom vroeg
Review geplaatst op 2018-12-10
9
Canada Head-smashed-in-buffalo-jump
Baatjes was hier 31 Jul 2018
Wanneer je hoort over een plaats met de fascinerende naam Head-Smashed-In Buffalo Jump, dan moet je daar natuurlijk naar toe. Hoe komt een plaats aan zo'n naam? Dat kom je te weten door het bijbehorende bezoekerscentrum te bezoeken. Je leert hier over de 'buffalo jump' en hoe de Blackfoot-indianen deze jump gebruikten bij hun jacht. De jump zelf is leuk om te bekijken en je te bedenken wat zich hier duizenden jaren (geleden) heeft afgespeeld. De getoonde film is erg informatief en de tentoonstelling interessant. Daarnaast kun je via wandelpaden naar de voet van de jump lopen (mits de paden open zijn en er geen beren gesignaleerd zijn, wat bij ons het geval was). In de loop van de eeuwen heeft zich onderaan de voet van de Buffalo Jump een negen meter dikke aardlaag met beenderen, pijl- en speerpunten opgehoopt. Ik weet niet of je hier ook daadwerkelijk nog wat van ziet aangezien wij er dus niet bij konden komen. Er zijn meer buffalo jumps in de omgeving, maar geen met zo'n fascinerende naam. Je wil nu natuurlijk weten hoe deze plaats aan zijn is gekomen...volgens de legende stond een jonge indiaan onderaan de Buffalo Jump toen er een aantal bisons op zijn hoofd terecht kwamen en hij dus een ingeslagen hoofd had.
Highlight
  • Mooi modern museum
  • Interessant stuk geschiedenis
  • Open vlakte, kan er snikheet worden
Review geplaatst op 2018-11-15
9
Canada Head-smashed-in-buffalo-jump
Baatjes was hier 31 Jul 2018
Wanneer je hoort over een plaats met de fascinerende naam Head-Smashed-In Buffalo Jump, dan moet je daar natuurlijk naar toe. Hoe komt een plaats aan zo'n naam? Dat kom je te weten door het bijbehorende bezoekerscentrum te bezoeken. Je leert hier over de 'buffalo jump' en hoe de Blackfoot-indianen deze jump gebruikten bij hun jacht. De jump zelf is leuk om te bekijken en je te bedenken wat zich hier duizenden jaren (geleden) heeft afgespeeld. De getoonde film is erg informatief en de tentoonstelling interessant. Daarnaast kun je via wandelpaden naar de voet van de jump lopen (mits de paden open zijn en er geen beren gesignaleerd zijn, wat bij ons het geval was). In de loop van de eeuwen heeft zich onderaan de voet van de Buffalo Jump een negen meter dikke aardlaag met beenderen, pijl- en speerpunten opgehoopt. Ik weet niet of je hier ook daadwerkelijk nog wat van ziet aangezien wij er dus niet bij konden komen. Er zijn meer buffalo jumps in de omgeving, maar geen met zo'n fascinerende naam. Je wil nu natuurlijk weten hoe deze plaats aan zijn is gekomen...volgens de legende stond een jonge indiaan onderaan de Buffalo Jump toen er een aantal bisons op zijn hoofd terecht kwamen en hij dus een ingeslagen hoofd had.
Cultuur Attractie Highlight
  • Interessant stuk geschiedeni
Review geplaatst op 2018-11-15
9
Canada Frank
Baatjes was hier 31 Jul 2018
Onderweg van Golden naar Waterton Lakes NP kwamen we door Crowsnest Pass, een aantal kleine dorpjes die samen een gemeente vormen. Bijna elke dorpje heeft zo zijn eigen geschiedenis. Het dorpje Frank maakte diepe indruk op ons. In 1903 vond daar in de vroege ochtend van 29 april een aardverschuiving plaats. De top van Turtle Mountain brak over over een gebied van 1 kilometer wijd, 425 meter lang en 150 meter diep. Het gesteente brak in grote brokken en bedolf het plaatsje in zijn geheel. De mensen die op dat moment aan het werk waren in de mijnen overleefde dit en zij wisten zich een weg naar buiten te graven. Tot op de dag van vandaag zie je nog precies waar de brokken steen zijn terecht gekomen. Ze hebben de rotsen namelijk laten liggen omdat het geen doen was dit op te ruimen. Het dorp en de mensen die hierbij zijn omgekomen, liggen hier nog steeds begraven. Het is een indrukwekkende plaats die maar weer eens laat zien hoe kwetsbaar je bent bij natuurgeweld. Het is ook mogelijk om een informatiecentrum over de 'Frank slide' te bezoeken met veel achtergrond informatie.
Highlight
  • Plek geeft perspectief
  • Indrukwekkende plek
  • Je hoeft er niet voor om te rijden
Review geplaatst op 2018-11-06

Community-updates

EDITIE 108 | Reis mee met Floortje Dessing & andere reisheldinnen

15-04-2021 Columbus Travel editie 108 is nu verkrijgbaar! Voor deze editie bundelden we onze krachten met die van Nederlands bekendste reisjournalist: Floortje Dessing. In een interview stellen we de vragen die we altijd al van haar wilden weten. En lees je meer over bijzondere bestemming in Indonesië, India, Botswana en Zwitserland.   Bekijk de editie hier >

WEEK 20 | COMMUNITY-TOPPERS


Neretva. Foto: Canipel
1. Topfoto & -tip: Neretva door Canipel
2. Review: De Hortus Alkmaar door Agrotewal
3. Communitylid van de week: TravelsbyMonique
4. Nieuwkomer: Ad Jonker

Doe mee aan onze wedstrijden

WEDSTRIJD: WIN EEN WEEKENDJE WEG MET HET COLUMBUSJE!

Ontdek een weekend lang Nederland met ons Columbusje, een huurcamper van Goboony. We regelen ook een mooie camperplaats voor jou en je gezin of vrienden. Plus: je krijgt de waterdichte rugzak Atrack (25 liter) van ORTLIEB thuisgestuurd!  Lees hier meer over de wedstrijd en doe mee >


GA OP REIS NAAR ZWITSERLAND VOOR EEN FOTOREPORTAGE IN COLUMBUS TRAVEL
Vertel ons via het formulier hieronder waarom het voor jou #tijdvoorzwitserland is. Ben je al eens in Zwitserland geweest, dan kun je via het formulier gelijk een van je reisfoto's uploaden. Doe nu mee >


 

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik