AnnCools

'1107054' door AnnCools '1107054' door AnnCools

KirgiziëNaryn Region

KirgiziëNaryn Region

Wild horses of...Kyrg

AnnCools

Waar je ook gaat in Kyrgyzstan, overal kom je paarden tegen. Ze worden gehouden omwille van hun melk en vlees en ze zijn het belangrijkste transportmiddel op het platteland. Zelfs verschillende sporten in Kyrgyzstan zijn te paard. Ook de wilde paarden kruisen regelmatig je pad zodra je in dunbevolkt gebied komt. Tijdens onze reis door het platteland passeerden we een grote kudde wilde paarden die stond te grazen in een feeëriek heuvellandschap. De rust van de briesende paarden werd abrupt verstoord door luid gehinnik. Geïsoleerd van de kudde werden een merrie en haar veulen opgejaagd door een opdringerige hengst. De merrie stampte en beet van zich af om haar veulen te beschermen. Na enkele rake klappen droop de hengst af, op zoek naar een ander slachtoffer. Bij het woord wildlife denk ik niet meteen aan paarden. Net daarom was het voor mij een bijzondere ervaring om ze in de vrije natuur te zien, waar ze als familie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

'1100904' door AnnCools '1100904' door AnnCools

MadagaskarOost Madagaskar

MadagaskarOost Madagaskar

Duurzaam door...Madag

AnnCools

De woorden 'vrijwilligerswerk' en 'voluntourism' kregen de afgelopen jaren een ietwat wrange naklank, o.a. door verhalen over weeshuizen die kinderen bewust weghalen bij hun ouders om toeristen vol goede bedoelingen te lokken. Hoewel ik me daar ten tijde van mijn eigen project nog niet bewust van was, ben ik wel omzichtig te werk gegaan bij het zoeken van een organisatie die doet wat je wil doen: concrete acties met een positieve impact. Zo ben ik bij Eyes for the World terecht gekomen, een non-profit organisatie die zelf instelbare brilletjes doneert aan slechtziende mensen overal ter wereld. Na enkele dagen in Antananarivo reisden we verder oostwaarts door Madagaskar. Deze foto heb ik genomen in een klein vissersdorp, onze laatste bestemming. Een koppel uit de groep vrijwilligers schonk een installatie die voor zuiver water zorgt én deelde herbruikbare waterflesjes uit. De kinderen van het dorp werden gevraagd om afval te ruimen, in ruil voor een flesje. Daarnaast kregen tientallen volwassenen en kinderen een bril die hun levenskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Voor mij past dit beeld dan ook volledig in het thema duurzaamheid: een propere leefomgeving, minder plastic afval, toegang tot drinkbaar water én een beter zicht.

'1100813' door AnnCools '1100813' door AnnCools

KirgiziëIssyk-Kul Region

KirgiziëIssyk-Kul Region

Op bezoek bij locals.

AnnCools

Kyrgyzstan is een bijzonder land en de bevolking die op het platteland leeft is enorm hartelijk. De beste manier om het land te verkennen, is een combinatie van wandelen, paardrijden en autorijden. Zo passeer je verschillende dorpen en yurt camps en ervaar je de authentieke levensstijl van de locals. Op de weg van Kochkor naar het startpunt voor de Kyzart Pass, kom je voorbij de woonplaats van deze gastvrije familie. Ze maken gefermenteerde melk en laten je maar al te graag proeven als je even komt kennismaken. Met een beetje geluk geeft de zoon (jongetje uiterst rechts) ook nog een indrukwekkende show op zijn paard!

'1097982' door AnnCools '1097982' door AnnCools

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

#mynorwaystories Orca

AnnCools

#mynorwaystories Het noorden van Noorwegen wordt tijdens de donkerste maanden van het jaar bezocht door vele orka's en bultruggen. De dagen zijn kort, maar het licht des te mooier.

'1064278' door AnnCools '1064278' door AnnCools

Madagaskar

Madagaskar

Eye catcher

AnnCools

Portret van een jong meisje in een vissersdorp in Madagaskar. Ze trok meteen mijn aandacht met haar expressieve ogen en verlegen doch nieuwsgierige verschijning. Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze een krachtige, mooie uitstraling.

'1064277' door AnnCools '1064277' door AnnCools

Noorwegen

Noorwegen

Aurora halo

AnnCools

In het hoge noorden van Europa kan je 's winters het noorderlicht aanschouwen. Zo had ik in november het geluk om enkele avonden op rij dat prachtig natuurfenomeen mee te maken. Hoewel er op onze locatie wel wat lichtvervuiling was (o.a. door de straatverlichting onderaan de berg), was het noorderlicht sterk genoeg en waren we getuige van een prachtige show.

'1063986' door AnnCools '1063986' door AnnCools

NoorwegenNoord Noorwegen

NoorwegenNoord Noorwegen

Orka in actie

AnnCools

Voor een schitterende wildlife ervaring hoef je de Atlantische Oceaan niet over te steken. In het noorden van Noorwegen had ik het geluk om tientallen orka's en bultruggen te zien. Wat de ervaring nog veel fijner maakte, is dat onze kapitein de dieren steeds met respect benaderde. Het was moeilijk fotograferen vanop het kleine motorbootje en ik ben dan ook erg blij dat de close-up van dit vrouwtje zo scherp is. Het opspattend water verraadt de snelheid van de orka en staat mooi in contrast tot het kwik-achtige water dat haar omringt.

'1063760' door AnnCools '1063760' door AnnCools

Noorwegen

Noorwegen

Walvis paradijs

AnnCools

De Noorse fjorden zijn een echte trekpleister voor bultruggen die zich er komen voeden met haring. Bij het uitademen wordt een grote hoeveelheid lucht naar buiten gestuwd die een meer dan 3 meter hoge pluim van gecondenseerde waterdamp kunnen vormen. Terwijl de bultruggen het diepe in duiken, zorgt de laagstaande zon voor een prachtige gloed op de pluim.

'560258' door AnnCools '560258' door AnnCools

Madagaskar

Madagaskar

Vrijwilligerswerk met

AnnCools

Enkele maanden geleden ben ik op missie geweest met Eyes for the World, een Belgische non-profit organisatie die zich inzet voor slechtziende mensen in kansarme gebieden. Ik was al een tijdje op zoek naar een reis waar ik als vrijwilliger mijn steentje kan bijdragen aan een project dat écht een verschil maakt en dat heb ik gevonden bij Eyes for the World. We zijn naar Madagaskar geweest en hebben er scholen, een weeshuis en een vissersdorpje bezocht om oogtesten te doen. Intensieve dagen, maar het gaf enorm veel voldoening om te zien hoe het dragen van een bril een brede lach toverde op het gezicht van slechtziende kinderen en volwassenen. In termen van afstand hebben we weinig gezien van Madagaskar, maar we hebben wel het échte Madagaskar beleefd: enerzijds hartelijke, dankbare mensen, anderzijds gruwelijk veel armoede en corruptie; enerzijds prachtige natuur, anderzijds enorm veel houtkap. Dit portret werd gemaakt in een vissersdorp nabij het Pangalanes kanaal. Ik zag hoe de ondergaande zon één oog van de jongen oplichtte en de kleur prachtig deed uitkomen. Voor mij is het een foto die perfect past bij het werk dat we daar deden. Voor mij was het een prachtige ervaring omdat we zinvol werk hebben geleverd waar de bevolking écht bij gebaat was. Als je zelf graag je steentje wil bijdragen als vrijwilliger, doe dan research naar de organisatie die vrijwilligers zoekt, vraag wat er precies van je wordt verwacht en op welke manier het vrijwilligerswerk bijdraagt aan de welzijn van de mensen/dieren.

'542724' door AnnCools '542724' door AnnCools

PeruCusco provincie

PeruCusco provincie

Epische tocht naar...

AnnCools

Om 2u30 's nachts stonden we op om na een lange busrit de tocht naar Rainbow Mountain aan te vatten. We werden begeleid door de lokale bevolking en hun paarden. Tijdens de wandeling op bijna 5000 meter hoogte zagen we bizar mooie, gekleurde landschappen gaande van rood tot neongroen. De ijle lucht, grijze wolken en sneeuwbuien maakten er een epische tocht van. De Rainbow Mountain zelf is meer dan 5000 meter hoog. Als je naar de top klimt, heb je een 360° uitzicht over de omringende bergen. Een absoluut onvergetelijke ervaring en voor ons één van de hoogtepunten van onze reis!

'542183' door AnnCools '542183' door AnnCools

PeruHuaraz

PeruHuaraz

Traditie vs....modern

AnnCools

Deze foto werd genomen in Huaraz, een stad in Peru die de perfecte uitvalsbasis vormt voor trekkings in het Andesgebergte. Hoewel overal tekenen te bespeuren zijn van de modernisering van Peru, dragen veel Peruanen nog steeds traditionele kledij. Zo zie je reclame voor internet en mobiele data en tegelijkertijd de lokale bevolking die met volle doeken op hun rug over de markt slentert.

Community updates

REIZIGER VAN DE WEEK
20-11-2020 Verdien jij ook een rugzak van Eastpak? Elke week geven we een Eastpak-rugzak cadeau aan iemand die een reisdroom heeft waargemaakt: de Reiziger van de Week. Ben jij de volgende gelukkige? Je hebt nog t/m maandag 23 november 23:59:59 om jezelf of iemand anders te nomineren voor de huidige nominatieronde! Stuur hier je nominatie in.

DE GROTE NATUUR QUIZ
06-11-2020 Test je kennis van de natuur tijdens de online Grote Natuur Quiz op 26 november en neem het live op tegen natuurliefhebbers uit heel Nederland. Natuurlijk maak je ook kans op verschillende leuke prijzen!
Koop nu je ticket in onze webshop. (Met je deelname steun je het Wereld Natuurd Fonds!)

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
06-11-2020 Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

week 47 | Community toppers

Svartifoss "De Zwarte Waterval". Foto: HenkVanetie

1. Topreview: Indonesië • Makassar door Graaf
2. Topfoto & tip: Svartifoss "De Zwarte Waterval" door HenkVanetie
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Antwan
5. Nieuwkomer: FBNN

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik