Alexandermoust

'256142' door Alexandermoust '256142' door Alexandermoust

ItaliëCalabrie en Basilicata

ItaliëCalabrie en Basilicata

Simpele poezie

Alexandermoust

Vanuit het raam van deze slaapkamer kijk je uit over een oneindige zee- de rotsen en de lucht spelen er mee- de dag is nu ten einde- de nacht neemt het even over en verstilt zowel alle vogels en ons twee mensen beiden.

'256133' door Alexandermoust '256133' door Alexandermoust

GriekenlandThessaloníki

GriekenlandThessaloníki

De vogel het zonlicht

Alexandermoust

De druk was weer even uit de lucht en de zee was kalm de zon kwam door de wolken terug en een meeuw vervolgde zijn weg langs de kust.

'255292' door Alexandermoust '255292' door Alexandermoust

ItaliëCalabrie en Basilicata

ItaliëCalabrie en Basilicata

Watching the sunset

Alexandermoust

Samen het grootse schouwspel bekijken van de zon die ondergaat achter het vulkanisch eiland Stromboli is een magisch moment voor jong en oud. Vanaf hier is dat ook maar eens per jaar. Die foto van de ondergaande zon staat ook op mijn blog maar deze is zeker net zo bijzonder- mensen die ernaar kijken vanaf een speciaal uitkijkpunt.

'255240' door Alexandermoust '255240' door Alexandermoust

GriekenlandCorfu

GriekenlandCorfu

On the road again

Alexandermoust

Vanaf Thessaloniki naar Igomenitsa met de bus- daar zie je waar al het Europese geld lijkt in te zijn gaan zitten- wegen- goeie wegen. De snelwegen zijn mooi maar de buschauffeurs shagrijnig. Eindelijk op het water met de ferry komt Corfu dichterbij en eindigt de dag.

'475188' door Alexandermoust '475188' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Lycian way tussen...C

Alexandermoust

Velen zullen wanneer ze een bezoekje brengen aan de Turkse Riviera horen van ''the Lycian way''- een duizenden jaren oud pad dat reeds in de tijd van de Lycische beschaving gebruikt werd om te voet, per ezel of paard langs de kusten te reizen. Deze routes zijn soms erg wisselend van aard- soms loop je in beschutte omgeving door een bosrijk gebied en op andere plaatsen langs stranden over over rotspartijen. De wegwijzers in de kleuren geel en rood helpen je wel om het juiste pad te blijven lopen, maar af en toe gaat het gewoon mis. Zodra je dus voor langere tijd geen gemarkeerde stenen meer ziet, maak dan rechtsomkeerd tot je weer op je pad terug bent. Af en toe kan een ontwortelde paal voor verwarring zorgen waanneer die onduidleijke richting aan geeft. Belangrijk is te genoeg water mee te nemen- zeker wanneer je besluit een stukje te doen in de hete zomermaanden of op het heetst van de dag, vergeet niet extra water mee te nemen- meestal meer dan je nodig dacht te hebben. Mijn tip is de volgende: Op het stuk van Olympos naar Adrasan dat velen gemakkelijk zullen kunnen lopen, is er een addertje onder het gras. Beter gezegd: er is helemaal geen addertje meer want er is geen grasprietje meer te vinden, nadat het terrein boven Olympos op enkele honderden meters boven zee niveau volledig afgebrand is in een bosbrand van een paar jaar geleden. Daar is het dus ook lastig om de rode en gele pijlen en markeringen te vinden. Ik heb er toen iets te lang over gedaan en was heel blij om de eerste witte druiven struik te vinden om mijn dorst daaraan te lessen. ADRASAN is dan wel weer een oase van rust ..en..lekker eten op de drijvende terrasjes in de rivier. Heel aanradenswaardig..na een lange prachtige uitputtende wandeling van een dikke 10 km. http://www.cornucopia.net/aboutlw.html http://www.trekkinginturkey.com/

'255142' door Alexandermoust '255142' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Hang out

Alexandermoust

Op dit moment verplaats ik me in die ene boom die zijn wortels door de rotsige bodem heeft geslagen en jaar in jaar uit tegen weer en wind in tracht te groeien. En al doende ziet hij steeds meer van de uitgestrekte vallei onder hem. Alleen de wind fluistert hem af en toe een nieuwe verhaal van de wereld beneden door de takken heen. Verder kijkt hij alleen maar en ziet de wolken voorbijgaan. Net zo als ik.

'475182' door Alexandermoust '475182' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Surf cafe Fethiye

Alexandermoust

Voor diegenen die een beetje het avontuurlijke met mooie locaties En betaalbaarheid willen combineren heb ik een goede tip aan de Turkse Zuidkust. Wanneer ik weer eens in die buurt ben, maak ik vaak gebruik van het aan het strand van Calis gelegen Surf cafe. Hier kun je aan hele schappelijke prijzen eten en slapen op de camping onder de schaduwrijke olijfbomen van een familie die ook surflessen verzorgd op het strand en de golven recht voor je. De wind is er daar ideaal voor en de sfeer perfect. Je kunt het loungen op zijn Turks noemen, met een scheut westerse muziek. Belangrijk detail is dat sinds een paar jaar de oudste van de broers, die allen samen het familiebedrijf en de surfschool deelden, inmiddels de traditionele en orthodoxe kant op is gegaan. Het restaurant bestaat uit een gedeelte voor westerse klanten en een deel voor islamitische klanten, waarbij er links wel en rechts niet wordt gedronken. Ik bedoel natuurlijk alchohol, want hoe dan ook moet je drinken in de hitte van 40 graden op het middaguur. Belangrijk ook is dat je van hier uit gemakkelijk met eigen vervoer-eventueel per jeep- verder kunt. Hiervoor kun je je het beste informeren bij een Turks /Nederlands koppel: Eric en Tulin. Op het surfcafe weten ze hen altijd te vinden. De georganiseerde actieve trips die het koppel verzorgt, hebben een hoog adrenaline en plezier gehalte- zo heb ik mogen ondervinden op diverse momenten. Ze weten je ook prima te vertellen waar je wel en waar je beslist niet heen hoeft voor een avontuurlijke en authentieke vakantie in de rest van de regio Lycia. Ook wanneer je geen eigen vervoer wenst is het surf cafe ideaal. Vanuit deze plek kun je heel gemakkelijk met de Dolmus- een busje waar je een euro per ritje voor betaalt- naar de stad van Fethiye en vandaar uit weer verder met bussen die een grotere draaicirkel hebben. Wanneer je terugkomt met de Dolmus vraag je gewoon naar surf cafe-het is de eindhalte op steenworp afstand van deze busjes- neem wel de juiste! Indien je geen tent of iets dergelijks bij je hebt is er zelfs nog mogelijkheid die te lenen of the huren. Dalaman airport is 60km verderop en daar ben je in een uurtje of minder. Dat kan daar ook georganiseerd worden. http://www.calis-beach.co.uk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=35362

'255130' door Alexandermoust '255130' door Alexandermoust

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Surfen kun je altijd-

Alexandermoust

Deze man gaat toch behoorlijk hard- ik vraag me af hoe hard eigenlijk. En wat ook mooi is te zien hoe gaat wendbaar uiteindelijk de surfer is op dit gladde ijs. Ik wil verder niet weten hoe koud het is aan je gezicht en dergelijke..

'255129' door Alexandermoust '255129' door Alexandermoust

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Riethalmen en de...me

Alexandermoust

Zo kleurloos als het misschien lijkt zo mooi dat het is. Echte koude winters hebben we al een tijd niet meer gehad- dit beeld herinnert je er misschien aan. Groeten uit Holland- kan er toch zo bij?

'255128' door Alexandermoust '255128' door Alexandermoust

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Aanduwen op klompen

Alexandermoust

Dit beeld spreekt voor zich- hoe krijg je vaart in je bootje op klompen op glad ijs? Het lukt ze allemaal wel en de mannen duiken dan vervolgens het bootje in en zetten de zeilen bij of in de juiste stand-langzaam komen ze dan op gang.

'255126' door Alexandermoust '255126' door Alexandermoust

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Ijszeilers op de...go

Alexandermoust

Na de strijd gestreden te hebben keren deze scheepjes met onderop gemonteerde ijzers weer terug naar een schuur of haven ( bij warmer weer) om het nieuwe seizoen af te wachten-denk ik...

'254982' door Alexandermoust '254982' door Alexandermoust

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Zeilen op een rij

Alexandermoust

Is het de foto of het verhaal dat het hier moet vertellen? Enkele dagen was het ijs hard genoeg en de wind gunstig. Op klompen trokken ze er op uit. Nederland in de winter op zijn mooist- volgens mij.

'254981' door Alexandermoust '254981' door Alexandermoust

NederlandNoord Holland

NederlandNoord Holland

Jongetje op het ijs..

Alexandermoust

Gefascineerd staat dit jongetje om zich heen te turen naar al hetgeen om hem heen de revue passeert. Slechts een paar dagen aan het begin van dit jaar was het ijs hard genoeg om de duizenden ijspret liefhebbers op de bevroren meren te kunnen houden EN een echte zeilwedstrijd op ijs mogelijk te maken op een veilige manier. Warme snert en een borrel doen wonderen bij vrieskou.

'254937' door Alexandermoust '254937' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Little fluffy clouds

Alexandermoust

Tijd voor een picknick- akkoord? Deze vallei had ik 10 jaar eerder gezien- toen woonde er een familie -die schapen hoedde en er een huisje bewoonden met een aantal witte berghonden -met eigenlijk alleen maar dochters van verschillende leeftijden- helaas waren ze weg. Destijds verbleef ik daar s nachts en hoorde de wolven huilen.

'254934' door Alexandermoust '254934' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Schapen schuren tegen

Alexandermoust

Onherbergzaam en afgelegen- dat kun je gemakkelijk vinden wanneer je het juiste voertuig gebruikt en de bergen van de Turkse Riviera bezoekt- ik kwam hier eerder al eens 10 jaar geleden en er is niets veranderd aan deze rotsige reuzen om ons heen.

'254671' door Alexandermoust '254671' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Turkse familie boven.

Alexandermoust

Een pitsstop met de jeeps nadat we Xanthos hebben bezocht- een waanzinnige locatie die gebouwd werd in tijden van de Lycische civilisatie; datgene wat we in het kort misschien Grieks zouden noemen, maar wat toch echt wat anders inhoudt. Heel de Turkse Riviera is in de ban van het toerisme; op niet verder dan 10 km van de plek waar deze foto werd gemaakt staan de enorme hotels en holidays resorts om vooral Engelse, Nederlandse en Duitse toeristen te herbergen. Maar dit zijn de echte bewoners van deze streek voordat wij westerlingen er kwamen. In het midden zit Tulin- een vriendin en voorheen een geslaagde zakenvrouw die het leven in Ankara gedag heeft gezegd om zich als reisleider te richten op de oude wortels vn haar cultuur en land. Natuurlijk pikken de Turken waar het kan ook een graantje mee van onze aanwezigheid, maar in het beste geval doen ze dat wel op hun eigen manier- met vers fruit uit de tuin en lokale zalige gerechten. Sinds dat ik in deze streek kom is er veel verandert en zeker niet altijd ten goede van de lokale bevolking. Door onze waarden op te dringen, verliezen zij de grip op hun millennia oude wortelen.

'254668' door Alexandermoust '254668' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Familie migreert van.

Alexandermoust

Een boerenfamilie verhuist voor 1 seizoen naar de stad of het dorp waar ze hun echte huis hebben. Deze mensen leven vaak in de bergen in een eenvoudig onderkomen in de warmere tijd van het jaar om er groente,fruit, olijven en andere gewassen te telen ofwel om er schapen te hoeden. Wanneer het weer het dan niet meer toelaat om in die afgelegen en geïsoleerde berg valleien en desolate streken te leven keren ze terug voor de winter naar hun huis. Natuurlijk moet al hun hebben en houden mee...op de tractor. Veel Turken laten zich het best zo portretteren vind ik; ze zijn altijd happy onderweg en trots op hun uitgestrekte land, dat zo rijk is van geschiedenis en hedendaags natuurschoon. Ik heb nooit getwijfeld aan hun gelijk in deze.

'254603' door Alexandermoust '254603' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Moeras gebied net...a

Alexandermoust

Een shotje uit de jeep- we racen de zonsondergang tegemoet en een stevige maaltijd gaat dat prima omkaderen- waarom is dit nu een fijn landschapje? Gewoon :water, lucht, zon, reflectie en het moeras naast ons. De elementen. De wind waait woest door mijn haren.

'254602' door Alexandermoust '254602' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Appelplukkers

Alexandermoust

Dit is een van mijn favoriete foto's van de rondreis door de Turkse Riviera. Het vertelt zijn eigen verhaal wel. Omdat ik nu eenmaal vijf- en- twintig woorden dien te gebruiken om dit schouwspel te mogen plaatsen-opdat jullie kunnen meegenieten- bij deze wat onzinnige toevoegingen- het zij zo.

'254601' door Alexandermoust '254601' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Oude vrouw in de...be

Alexandermoust

Deze vrouw leeft op ongeveer 1500 meter( in de ruwe gebergten van de streken rond Elmali- de vruchtbare en 100 meters lager gelegen stad waar de appels worden geteeld- Elma = appel in het turks-)hoogte en sprokkelt hout en bindt dat in een grote bundel op haar rug. Ze vertelt ons over haar 5 kinderen en de vele kleinkinderen. Ze is 83 jaar.

'254598' door Alexandermoust '254598' door Alexandermoust

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Waar het stil is

Alexandermoust

Een waterval in de bergen ziet er uit als van goud- de boom staat daar maar te wachten - hij is de enige toeschouwer in vogelvlucht neerkijkend op het wereldse toneel van deze vallei en het water dat erheen stroomt. Water is leven en dat is zeker in deze streken een primaire behoefte- Dat is trouwens overal zo- het geld voor mensen, dieren, planten eigenlijk alles dat ons omringt .Water = leven. Goud of geen goud.

'254595' door Alexandermoust '254595' door Alexandermoust

ItaliëSicilië

ItaliëSicilië

BALESTRATE

Alexandermoust

Balestrate is een kustplaatsje halverwege Palermo en Trapani Het staionnetje verloor in de twee weken dat ik er was zijn verlopen dienstregeling aan de weergoden en op de dag dat ik moest vliegen en er wachtte op een treintje om me 50 km verderop te brengen, kwam een vriendelijke machinist in vol ornaat me te voet vertellen dat ik beter met hem een bus kon pakken. Zo onbeduidend en charmant is Balestrate. En zo ziet het dorpsplein eruit in de nacht bij volle maan..na een paar lokale glazen met Antonio.

'475117' door Alexandermoust '475117' door Alexandermoust

ItaliëPalermo

ItaliëPalermo

Foccacceria palermo

Alexandermoust

In het centrum van Palermo kent iedereen de oude Focacceria S Francesco - een pachtige hoge ruimte waar je zalige lokale gerechtjes kunt eten tegen betaling van een luttele 10 euro of ietsje meer. Dan heb je het wel over een heel menu natuurlijk, want dat zijn de prijzen in Palermo anno 2010. Ik vond hem in de buurt van piazzo dei Vergogni en I quattro Canti. Die hoek en je zit goed- gewoon even vragen, want iedereen wijst je graag de weg. In de zaak hangen vele zwart wit foto's van beroemde (Amerikaanse en Franse) filmsterren en Italiaanse beroemdheden. Vlakbij via Roma: Antica Focacceria S. Francesco?Via Alessandro Paternostro, 64, 90133 Palermo, Italy http://www.afsf.it/

'475098' door Alexandermoust '475098' door Alexandermoust

ItaliëCalabrie en Basilicata

ItaliëCalabrie en Basilicata

Garden of Gerace

Alexandermoust

Mijn verblijfplaats in het hartje van Gerace- een oude Griekse nederzetting tegen en op de bergen van het land inwaarts gelegen stadje uit de oudheid is GROEN. Dat verwachtte ik helemaal niet. '' The garden of Gerace '' is een B&B waar je dankzij gastheer Ferdinando en zijn vrouw uitzonderlijk goed thuis voelt vanaf de eerste seconde. Omdat hij van plan is zijn hele grondstuk daar te verkopen en zijn dochter achterna te reizen naar Ierland is het een tip voor diegenen die een uitzonderlijke locatie in Italie wensen te kopen en er meteen een business bij te hebben die zijn geld oplevert. Je moet wel een beetje geld op zak hebben om dit terrein te kunnen aanschaffen overigens. Alle locaties die het waard zijn kun je te voet belopen vanaf hier. Voor eenvoudige stervelingen als wij was het ideale uitvalsbasis om Gerace in al zijn schoonheid te leren kennen.

Community updates

DIT IS DE NIEUWE COLUMBUS!

01-04-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 98! In deze nieuwste editie gaan we op safari in Europa en duiken we in het avontuur op Raja Ampat in Indonesië, op Malta en in Iran. We roadtrippen langs de Engelse zuidkust en vinden het geluk in Bhutan. En dat is nog lang niet alles ... 

DE COLUMBUS TRAVEL AWARDS GAAN VAN START!

04-03-2021 Het is weer zover: de jaarlijkse Columbus Travel Awards gaan van start! Dit jaar gaan we op zoek naar de meest duurzame reisorganisaties, start-ups, socialmedia-influencers en reishelden. Nomineer alvast jouw favoriet(en)!

Dit jaar zullen we de Community-fotowedstrijd lostrekken van de Travel Awards. We willen jullie langer de tijd geven en een eigen wedstrijd voor jullie creëren. Deze zal in april van start gaan: meer informatie volgt spoedig! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 14 | Community-toppers


Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan. Foto: Ameerakker
1. Topfoto & -tip: Veldhoven Aqua Urbana Tunnel Oersebaan door Ameerakker
2. Review: Graubünden door Henneke
3. Communitylid van de week: Travelbag
4. Nieuwkomer: Clicks_by_irene

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Welke plek is Wereldwonderwaardig, maar nog niet platgetreden? In onze nieuwe fotowedstrijd gaan we op zoek naar 7 Nieuwe duurzame Wereldwonderen. We dagen je dus uit jouw bijzondere ontdekkingen met ons te delen! De hoofdprijs is een reportagereis voor Columbus Travel naar een van deze duurzame Wereldwonderen. Stuur jouw Wereldwonder-fototip in!

Mis jij het reizen ook zo enorm? En kun je niet wachten om weer quality time te besteden met de mensen die je liefhebt? Deel jouw mooiste reisherinnering die je graag opnieuw zou beleven en wie weet wordt jouw wens wel waargemaakt. Elke maand belonen we het leukste verzoek met een avontuurlijk weekendje weg, waaronder een overnachting in een Natuurhuisje in Nederland. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik