Agriverdita

'1091515' door Agriverdita '1091515' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Wilde orchideeën in..

Agriverdita

Ook al is het hier al dagen aan een stuk echt lenteweer, officieel is het nog steeds putje winter. Toch beginnen wij langzaam maar zeker uit te kijken naar de lente en alle natuurpracht die daarbij hoort. Als eerste zijn er de wilde orchideeën die vanaf april overal de kop opsteken. We moeten zelfs opletten dat we ze niet omver maaien wanneer we ons gras afrijden. Op onze heuvel groeien verschillende soorten en je hoeft echt niet veel te speuren om ze te vinden, ze groeien je letterlijk overal voor de voeten. Ik heb helaas ontdekt dat ik absoluut geen geheugen heb voor planten, dus ik sla al die soorten altijd door elkaar. Gelukkig is er dit pdf-document dat je zeker zal helpen om de orchideeën die je op je pad tegen komt te herkennen: http://www.comune.perletto.cn.it/portals/347/SiscomArchivio/6/ORCHIDEESPONTANEEPERLETTO.pdf

'1091380' door Agriverdita '1091380' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

De 5 meest romantisch

Agriverdita

1. Bovenop de Middeleeuwse toren van Merana 2. In de jacuzzi bij maanlicht 3. Tijdens een picnic in één van onze lavendelvelden (zie foto) 4. Tijdens het proeven van grootmoeders keuken in de bar van Merana 5. Op de calanche, versteende duinen uit de oertijd

'1089370' door Agriverdita '1089370' door Agriverdita

Italië

Italië

Het feest van de...ni

Agriverdita

Elk jaar in november vindt in Imperia het feest van de nieuwe olijfolie plaats. Op een grote markt stellen tientallen lokale olijfboeren fier hun nieuwe olie voor. Een absolute aanrader ! Bij elk kraampje krijg je de kans om te proeven, dus het risico op een overdosis olijfolie is die dag niet onbestaande, maar het loont 100% de moeite want ook al wordt er enkel olijfolie voorgesteld uit een klein gebied in en rond Imperia, toch kunnen de smaken onderling heel sterk variëren. Uiteraard is elke olijfboer op deze markt er rotsvast van overtuigd dat de Ligurische olie, of nog preciezer, de olijfolie gemaakt van de Taggiasca olijven, de allerbeste ter wereld is. Deze donkere olijven uit de streek rond het plaatsje Taggia in de provincie Imperia zijn klein en hebben een grote pit, maar heeft een sterke smaak. Een foto zegt in zo'n geval nooit genoeg, je zult zelf moeten komen om te proeven !

'558018' door Agriverdita '558018' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

Een verborgen...rivie

Agriverdita

Na 9 jaar in Italië slagen we er nog steeds in om nieuwe dingen te ontdekken, zoals een verborgen zwemplekje in een rivier die je enkel via een smal en steil pad door het bos kunt bereiken.  Maar eenmaal je daar bent, word je wel beloond met een adembenemend schouwspel: een klaterende waterval die uitkomt in een breed en diep stuk rivier.  Niets of niemand in het zicht.  Er zijn geen wegen, geen huizen, geen ziel te bespeuren.  We waanden ons even allen op de wereld, midden in één of ander paradijselijk woud.  (jaja, fantasie genoeg). Lees verder op http://www.verdita.com/nl/geheim-zwemplekje-in-de-rivier-ligurie/

'557474' door Agriverdita '557474' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

La Bollente in Acqui.

Agriverdita

Het charmante thermenstadje "Acqui Terme", op een klein half uurtje rijden van Agriturismo Verdita, geniet al bekendheid sinds de Romeinse tijd en dat omwille van zijn thermale bronnen. De meest spectaculaire is "La Bollente" waar het water maar liefst 75°C rechtstreeks uit de grond komt. In het centrum van de stad werd een fontein gebouwd en zoals je op de foto kunt zien, wordt dit water ook gebruikt door de inwoners. Het schijnt goed te zijn voor de gezondheid en te helpen tegen allerlei kwalen, maar de zwavelgeur zorgt er toch voor dat wij dit persoonlijk nog niet uitgeprobeerd hebben :-D

'557166' door Agriverdita '557166' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Spannend, zo'n...oerd

Agriverdita

Elk jaar wordt in ons dorpje Merana, gelegen op de grens van Piemonte met Ligurië, een wandeling georganiseerd op de calanche, een soort oerduinen. Er wordt een korte pauze ingelast op een veld waar diverse soorten wilde orchideeën groeien, echt mooi om te zien. De afdaling terug naar het dorp kan wel eens spannend zijn, want het daalt wel heel snel naar beneden. Maar eenmaal aangekomen word je wel beloond met een bord heerlijke pasta en ander lekkers.

'556838' door Agriverdita '556838' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Oldtimers in Acqui...

Agriverdita

De "Piazza della Bollente" is op zich al een heel mooi, typisch Italiaans stadspleintje, maar wat het helemaal bijzonder maakt, zijn de fonteinen met heet water (ca 75 °C). Als er dan ook nog eens (voor een filmopname) wat oldtimers op strategische plaatsen neergezet worden, dan heb je echt een uniek zicht vanop je terras. Wij genoten !

'556772' door Agriverdita '556772' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Achter de poorten van

Agriverdita

Acqui Terme is een stadje waar ik nooit genoeg van kan krijgen. We wonen hier nu al 9 jaar en nog steeds betekent een uitstapje naar deze thermenstad een feest. Telkens weer ontdekken we nieuwe plekjes, zoals een binnenplaatsje verscholen achter een poort met een buitenhal waarvan we niet weten of het net mooi is dat die er zo verweerd uitziet of jammer dat ze niet gerestaureerd werd.

'556723' door Agriverdita '556723' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Heuvel op, heuvel af.

Agriverdita

Iets wat je zeker eens moet doen wanneer je je vakantie in Zuid-Piemonte doorbrengt : een rondrit met de e-bike. Zowel onze gasten als wijzelf genieten telkens weer met volle teugen, want op de fiets ervaar je alles toch veel intenser dan met de wagen. Tegelijk rij je dankzij de trapondersteuning vlot elke heuvel op. Heerlijk !

'555680' door Agriverdita '555680' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

De vuurtoren van...Po

Agriverdita

De meeste mensen blijven rond het kleine dorpscentrum en het haventje hangen, toch is het de moeite om even een kleine wandeling te ondernemen naar de vuurtoren van Portofino. Je vindt er een klein, gezellig terrasje van waar je een prachtig uitzicht geniet over de zee en de bergen. Deze foto is genomen vanuit de boot (een boottocht naar Portofino en San Fruttuoso is ook echt de moeite, want dan zie je alles vanuit een ander perspectief)

'555628' door Agriverdita '555628' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

San Fruttuoso, enkel.

Agriverdita

San Fruttuoso, een kleine baai enkel bereikbaar te voet (prachtige maar inspannende wandeling) of met de boot op het schiereiland van Portofino waar op het strand een oud klooster en kerk staan, bijzonder mooi !

'555495' door Agriverdita '555495' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

Met de boot naar...Po

Agriverdita

Vanuit Rapallo vertrekt er in april vanaf 10u tot 15u elk uur een bootje naar Portofino. Je kan ook afstappen in Santa Margherita Ligure of doorvaren naar San Fruttuoso, terugvaarten ook elk uur, de laatste om 17u, combiticket per persoon voor alle stops 17 euro.  Absoluut een aanrader, want hoewel je met de wagen naar Portofino kunt rijden, zijn daar enkel peperdure parkeermogelijkheden. En de kustlijn is vanaf de boot gezien nog indrukwekkender.

'555279' door Agriverdita '555279' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

Savona, havenstad aan

Agriverdita

Wanneer je er gewoon langs rijdt, ziet Savona eruit als een onaantrekkelijke, industriële havenstad. En dat is niet helemaal onwaar. Wanneer je de juiste plekjes niet vindt, zul je inderdaad een negatieve indruk krijgen van deze Italiaanse kuststad. Als je daarentegen het historische centrum bezoekt met zijn gezellige jachthaven, dan besef je dat Savona zeker zijn charmes heeft. Echter, wil je naar het strand, dan raad ik je aan om een gezellig dorpje verderop op te zoeken. Savona is niet de ideale strandbestemming.

'555037' door Agriverdita '555037' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Maak kennis met de...

Agriverdita

Woon je midden in de groene heuvels van Piemonte, dan is de kans groot dat je meer vierpotige dan tweebenige buren hebt. Deze twee ezeltjes wonen op de boerderij "naast" de onze, bijna een kilometer verder op de volgende heuvel. Een jong stel uit Genua heeft zich hier een paar jaar geleden gevestigd en zijn er een cashmere geitenboerderij gestart. Om hun te helpen, hebben ze ook twee sympathieke ezeltjes. Even zag het er naar uit dat er een derde zou bijkomen, want één van de ezels bleek zwanger ... maar het kleintje heeft maar een week geleefd. Ik vind het altijd gezellig om even langs te lopen langs mijn ochtendwandeling en de dieren te begroeten. Een mooi begin van mijn dag :-) Ook de gasten van onze agriturismo vinden al die beestjes best aardig.

'554726' door Agriverdita '554726' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

Noli, één van de...me

Agriverdita

Dit is een dorpje waar iedereen instant verliefd op wordt, het heeft echt alles wat je verwacht van een Italiaans vissersdorp aan de Ligurische Rivièra : gekleurde vissersbootjes op het strand, een kasteel op de heuvel en een historisch centrum met kerken en torens. Absoluut de moeite !

'554093' door Agriverdita '554093' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

Beschilderde deur in.

Agriverdita

Noli is een kustdorpje waar iedereen verliefd op wordt. Het oude centrum straalt sfeer uit en overal valt wel iets te zien. Daarom valt deze deur amper op in het straatbeeld, terwijl het toch de moeite waard is om even bij stil te staan.

'553965' door Agriverdita '553965' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

Wilde asperges met...

Agriverdita

Elk voorjaar trekken we richting Le Manie, een gebied net achter het superschattige kustdorp Noli, op zoek naar de wilde asperges. Ze verschuilen zich vaak tussen al het andere groen (waaronder jammer genoeg ook de prikkende bramenstruiken) en we doen er uren over om een handjevol te vinden ... en toch kan niemand ons tegenhouden, want niet alleen vinden we die wilde asperges heerlijk, het is ook een prachtig gebied van waar je uitkijkt op de Middellandse Zee en een deel van het Italiaanse schiereiland.

'553875' door Agriverdita '553875' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

Het kasteel van Cairo

Agriverdita

Boven het stadje Cairo Montenotte - één van de minst toeristische stadjes in heel Italië - torent de ruine van het oude kasteel. Er gaat een wandelpad heen dat amper bewandeld wordt, maar één keer per jaar richten alle ogen zich op het kasteel, want dan wordt er een vuurwerkspektakel afgestoken met deze ruine als middelpunt. Zeker de moeite ! (jaarlijks rond ca. 10 augustus)

'553865' door Agriverdita '553865' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Een stralende...polen

Agriverdita

De start van het feestenseizoen in Zuid-Piemonte wordt ingeluid met de Polenta-feesten van Ponti op de eerste zondag van maart en de week erop in Monastero Bormida. Met een hele ploeg wordt een reuzenportie polenta gebakken, die dan door iedereen op bankjes opgesmikkeld wordt. Erg gezellig allemaal, en dat zie je dan ook aan alle stralende gezichten.

'552798' door Agriverdita '552798' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Bossolasco, parel van

Agriverdita

Dit kleine dorpje wordt niet voor niets de parel van de Langhe genoemd: het is echt een zeer mooie plek met panoramisch zicht op de omliggende heuvels en bij helder weer ook de Alpen, tegen alle gevels staan rozen geplant, er is een schattig hoofdstraatje en plein ... en voor mij niet onbelangrijk : een fantastische pasticceria / bar waar je heerlijke kleine taartjes kunt eten.

'552572' door Agriverdita '552572' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Zwarte truffel raviol

Agriverdita

Hoewel Piemonte vooral bekend is omwille van zijn witte truffel - die erg duur is - kan een lekkere pasta met zwarte truffel - die veel goedkoper is - ook erg smaken. Je kunt beide soorten echter niet met elkaar vergelijken. Waar de zwarte truffelsmaak enigszins lijkt op een sterke paddenstoel, heeft de witte truffel een geheel eigen smaak. Je moet ze dus allebei eens proberen ! Let op : witte truffels vind je enkel vers in de periode oktober - december (soms al midden september, maar volgens onze truffeljager zijn die nog niet erg goed)

'552299' door Agriverdita '552299' door Agriverdita

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Winterwijngaarden in.

Agriverdita

Hoewel de wijngaarden in de winter er niet op hun aantrekkelijkste uitzien, blijven ze toch ook op winterse dagen een streling voor het oog, vooral wanneer de zon erop schijnt. Tip: De beste periode om deze wijnheuvels te bezoeken, is echter september en dan eigenlijk best naar het einde toe, wanneer de bladeren verkleurd zijn. Dan lijkt het soms of de wijngaarden in brand staat met oranje en rood tinten.

'552137' door Agriverdita '552137' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

De zee is nooit saai

Agriverdita

Ook al wordt Ligurië gezien als een erg toeristische Italiaanse regio, toch bloeit de visserij er nog steeds, waardoor je telkens weer kunt genieten van deze pittoreske tafereeltjes op zee. Ik trek het liefst in de winter naar de kust, want dan kom je echt geen enkele toerist tegen, en dat terwijl je er vaak prachtige dagen hebt met stralende zon en zachte temperaturen (vorige week konden we heerlijk buiten lunchen).

'552105' door Agriverdita '552105' door Agriverdita

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

Het wandel/fietspad..

Agriverdita

Ik vind dit één van de mooiste wandelpaden aan de Ligurische kust voor wie geen zin heeft om bergop / bergaf te wandelen (wat niet evident is daar want het is een erg heuvelachtig en bergachtig gebied).

Community-updates

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

02-08-2021 We trappen af met het thema voor augustus: Landschappen in tijden van corona. Benieuwd naar de winnaars van juli? Die vind je hier.

DE NIEUWE WERELDWONDEREN ZIJN BEKEND


30-07-2021 De afgelopen maand kon je stemmen op jouw favoriete Nieuwe Wereldwonder. De stemmen zijn geteld: Dit zijn de 7 Nieuwe Wereldwonderen!

DOE MEE AAN DE DRONE-FOTOWEDSTRIJD

dronewedstrijd
22-07-2021 'Met een drone zie je de wereld vanuit een nieuw en verrassend perspectief. We zijn dan ook benieuwd naar jouw mooiste dronefoto’s! Deel je top 3 en maak kans op een DJI Mini 2, cadeaubon van Coolblue of vakantie van srprs.me! Doe mee >

week 30 | Community-toppers

Tranøy Fyr door DREAMER666
Tranøy Fyr. Foto: Dreamer666
1. Topfoto & -tip: Tranøy Fyr door Dreamer666
2. Review: Huila, Colombia door Travelbag
3. Communitylid van de week: John Heeneman
4. Nieuwkomer: Matijs

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN AUGUSTUS: LANDSCHAPPEN IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van augustus is: landschappen. Lees meer over de wedstrijd >

DOE MEE AAN DE DRONE-FOTOWEDSTRIJD

Met een drone zie je de wereld vanuit een nieuw en verrassend perspectief. We zijn dan ook benieuwd naar jouw mooiste dronefoto’s! Deel je top 3 en maak kans op fantastische prijzen. Doe mee >

WIN EEN NATUURHUISJE OP DE WADDEN

Wat is het Wad voor jou? Deel je foto’s en video's van je favoriete plekken, wandelingen, dieren, (vakantie)huisjes, restaurants en andere parels in het Waddengebied. Elke maand geven we een Natuurhuisje op de Wadden cadeau aan de beste inzending. Doe mee >

DOE DE GRIEKENLAND-QUIZ EN WIN EEN REIS NAAR SIFNOS

Sifnos, Griekenland

Wie verder dan hotspots als Athene, Kreta of Santorini, ontdekt een Griekenland vol onontdekte eilandjes, pure schoonheid en ongerepte natuur. Ben jij een echte Griekenland-kenner? Doe de quiz en win een reis voor twee naar Sifnos, de parel van de Cycladen! Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik