Welkom bij Columbus Reisreporter

'1095699' door Graaf '1095699' door Graaf

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Tortoise tower

Graaf

Ho Hoan Kiem (betekent “Lake of the Restored Sword”) ligt in het oudste centrum van Hanoi. De naam is ontstaan uit een legende; De hemel zond de grote Vietnamese held Le Loi een magisch zwaard waarmee hij in de 15de eeuw de Chinezen verslagen heeft. Hij heeft het zwaard tijdens vissen in zijn netten gekregen en werd toen keizer Le Thai To, en als dank voor zijn overwinning na jaren van strijd tegen de Chinezen wilde hij dit zwaard offeren aan de geest van het meer. Tijdens de voorbereidingen voor het offer kwam er een enkele donderslag en het zwaard vloog miraculeus uit zijn foedraal en werd opgevangen in de bek van een gouden schildpad, die door de goden gezonden was om het zwaard terug te claimen. Er zouden nog steeds reuzenschildpadden in dit meer leven. In 1968 is er een gevangen die bij de Den Hgoc Tempel tentoongesteld wordt. Om deze legendarische schildpad te eren is er op een klein eilandje midden in het meer een 3 verdiepingen paviljoen gebouwd, Tortoise Tower. ’s Avonds mooi verlicht. Het Hoan Kiem Meer was al het mooiste meer voor de inwoners van Hanoi, maar werd nog mooier toen er in de 19de eeuw de Ngoc Son Tempel op een eiland werd gebouwd, bereikbaar via de prachtige rood lakwerk houten Huc brug. Het meer is het kloppend hart van de stad; Rondom dit meer vindt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat veel bedrijvigheid plaats. 's Morgens vroeg nog voordat de zon opkomt, staan de mensen aan de kant allemaal Tai Chi op de schelle muziek uit een transistor te doen. Ook verzamelen er veel mensen aan de oever om een glimp op te vangen van de schildpad en wat voer te strooien. Dan is het vooral tijdens de lunch ook erg druk met alle mensen die even langs het meer wandelen of gaan zitten op een van de vele bankjes, genieten van het uitzicht. Een wandeling om het meer duurt minimaal een half uur. Ook worden er aan de oever van het meer en op de Huc brug heel veel trouwreportages gemaakt. Dit gebeurt vnl. op zaterdag, de bruidsparen met hun fotografen lopen dan af en aan. Aan de noordwestkant van het meer bevindt zich het beroemde Waterpoppen-theater, hier moet je zeker een bezoek aan brengen. Wil je tijdens een hapje of drankje genieten van een prachtig uitzicht over het meer, ga dan naar het City View Restaurant, waar je buiten op het terras kunt zitten en een mooi hoog overzicht over de drukte in de stad beneden en de rust van het meer hebt.

'1095698' door hestermaasdam '1095698' door hestermaasdam

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Wegrestaurant

hestermaasdam

Op een rit van zo'n 160 km. van Ujjain naar Mandu (5 uur rijden) is het fijn om een wegrestaurant tegen te komen en even wat te drinken. Deze mensen hebben boodschappen gedaan om vervolgens weer allemaal in de vrachtwagen te stappen en hun weg te vervolgen. In 1998 hebben we een reis door India gemaakt, toen waren er nog geen wegrestaurants en was het soms echt afzien op hele slechte wegen en een oude bus met veel te kleine stoelen voor ons westerlingen. De verbeteringen in India maken een groot verschil in positieve zin.

'1095697' door jeannette '1095697' door jeannette

LibanonAnjar

LibanonAnjar

Anjar

jeannette

Aan het eind van de regeringsperiode van kalief Walid I (705-715) werd door zijn zoon Abbas begonnen met de bouw van een stad die waarschijnlijk bedoeld was als onderkomen voor hem zelf en zijn persoonlijke leger, de bouwactiviteiten werden nooit afgerond. De locatie was perfect: in de vruchtbare Beqa-vallei aan de voet van het Anti-Libanon gebergte en vlakbij de belangrijke handels- en verbindingsweg tussen Damascus en Beirut. De aanwezigheid van bronnen zorgde ervoor dat mens en dier hier goed konden gedijen; in het Arabisch is bron ain en daarvan afgeleid is de huidige naam Anjar. Volgens ministerie van buitenlandse zaken is dit rood gebied maar er gaan gewoon excursies heen en wij hebben niks van onrust ervaren (wel zijn er veel wegcontroles).

'1095142' door MiekeDeHaas '1095142' door MiekeDeHaas

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Ontelbare...rijstterr

MiekeDeHaas

Wat is er mooier dan vanuit grote hoogte op ontelbare rijstterrassen kijken. Onze monden vielen open. Hier kijkje op het rijstterras Laohuzui, dat in het district Yuanyang ligt. Duizenden terrassen zie je in een oogopslag. Bij zonsondergang heb je hier het beste licht. Ik heb dit zicht nog steeds op mijn netvlies, zo bijzonder mooi vond ik dit beeld. In de omgeving tref je ook de terrassen Duoyishi en Bada aan. Deze drie terrassen hebben we bezocht. Hiervoor koop je één kaartje voor een bedrag van ongeveer €12,00. Ze vallen allemaal onder Unesco. De Hani-bevolking heeft deze terrassen ooit gecreëerd. De grote vraag is wie deze wereldse terrassen in de toekomst moeten gaan onderhouden. Veel jongeren willen niet meer werken op de rijstterrassen. Het is ook zwaar werk. Men gooit toch vaak restjes rijst weg. Dat doe je niet meer wanneer je de bevolking daar hebt zien werken. In de periode van december tot eind maart kun je genieten van het lijnenspel op de terrassen. In deze periode staat er water op de rijstterrassen. De groene streepjes is de jonge aanplant die in april/mei wordt uitgezet.

'1095149' door Rhodaxx '1095149' door Rhodaxx

India

India

Zuilen aan de Ganges

Rhodaxx

Een paar weken terug was ik weer in Varanasi of te wel Benares, de heilige stad aan de Ganges. Ik dacht dat ik de stad inmiddels wel kende, maar al struinend door de steegjes achter de ghats kwam ik dit verborgen pareltje tegen. In de stad langs het water worden momenteel veel huizen gesloopt zodat met name de oude paleizen en tempels overblijven.

'1093325' door Dianadm '1093325' door Dianadm

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

De zon gaat onder in.

Dianadm

Alles draait om de vis in Anomabo, een klein dorp aan de Cape Coast van Ghana. De vissers vissen voornamelijk voor de kust en de gevangen vis wordt onderling verdeeld. Een dagtaak, van het uitvaren vroeg in de ochtend tot het boeten van de netten tegen de avond. Het levert de hele dag door een boeiend schouwspel op, heel leuk om dit proces van dichtbij te volgen. Ook 's avonds blijft het strand trekken en is het tijd voor ontspanning na een dag hard werken. Er heerst een totaal andere sfeer dan overdag, echt relaxed. In Anomabo is het armoe troef. Gelukkig zijn er ook nog momenten dat de inwoners kunnen genieten van zee, zand en een gouden zon.

De witte dorpen van Andalusië De natuur van Andalusië is prachtig en het is een van de meest levendige en sfeervolle streken van Spanje. Verspreid over Andalusië, in de heuvels van de Sierra de Gra... Lees meer

ROTORUA | Rotorua heeft haar naam niet gestolen: het ruikt er rot. Meer bepaald naar rotte eieren. We zijn onmiskenbaar in de ‘Smelly City’, de absolute hoofdstad van ‘geothermal activity’ in NZ. T... Lees meer