Welkom bij Columbus Reisreporter

'1098965' door jacomien '1098965' door jacomien

Spanje

Spanje

Schilderachtig...land

jacomien

Niet ver van de kust verblijven in het plaatsje Pradas. De omgeving is heel mooi, stil, landelijk en afwisselend. Heuvels met kleine dorpjes en enkele kloosters. Druiven en olijven. Oude ruïnes. Vanaf een heuvel bij een van de kleine plaatsje zien we dit landschap, geschilderd door de boeren die dit landschap met hun machines schilderachtig hebben bewerkt!

'1098963' door MaJaTa '1098963' door MaJaTa

Zuid-AfrikaLimpopo

Zuid-AfrikaLimpopo

Neushoorn verscholen.

MaJaTa

Tijdens onze safari in het Welgevonden Game Reserve vlak bij Vaalwater hoorden we deze neushoorn vlakbij grazen maar we zagen hem niet wat wel erg spannend was. Tot hij plotseling uit het lange gras tevoorschijn kwam, geweldig om te zien maar best eng toch zo dichtbij. Later op de dag hebben we daar nog een aantal witte neushoorns gezien, en geweldig ook met kleintjes. Vooral omdat ze overal erg bedreigd worden door stropers die het op hun hoorns hebben voorzien. Een bekende manier om neushoorns te beschermen tegen stropers is het afzagen van de hoorn. Het is echter slechts een tijdelijke oplossing, want de hoorn groeit na verloop van tijd terug en het is een stressvolle ervaring voor de neushoorn, en bovendien zonder blijvend resultaat. Daarom zijn de natuurbeschermers van het Welgevonden Game Reserve op zoek gegaan naar andere manieren om deze dieren te beschermen. Er staan langs de gehele omheining van het 37.000 hectare parkbewakers. In sommige parken delen bewakers in de buit wanneer ze hulp bieden aan de stropers. De bewakers van Welgevonden werken daarom in tweetallen, die elke zeven dagen van partner wisselen. Pas maanden later komen ze in het rotatiesysteem terug bij dezelfde collega te staan. Bovendien zijn de bewakers afkomstig uit heel wat verschillende landen én stammen, waardoor ze elkaars taal niet spreken en de communicatie wordt bemoeilijkt. De combinatie van het grote aantal bewakers en de genoemde maatregelen gaan corruptie tegen. Zodoende is hun werk erg succesvol; het is al jaren geleden dat de laatste neushoorn gestroopt werd in Welgevonden, vandaar de grote populatie neushoorns in dit park.

'1098962' door verdoold44 '1098962' door verdoold44

FrankrijkProvence-Alpes-Côte d'Azur

FrankrijkProvence-Alpes-Côte d'Azur

Genieten van het mooi

verdoold44

Tijdens één van onze verkennende autotochten in de buurt van Nyons konden we niet voorbij dit mooie kerkje, omgeven door cypressen komen zonder er een foto van te maken. De omgeving van het kerkje ademde een prachtige sereniteit en een rust uit en dat gezien tegen het landschap waardoor het werd omgeven gaf ons een heerlijk gevoel van rust. We hebben het nog een tweede keer bezocht.

'1098511' door Vincent_van_Dijk '1098511' door Vincent_van_Dijk

Noorwegen

Noorwegen

Kvalrossbukta

Vincent_van_Dijk

Mijn eerste reisfoto op deze site. Gelijk maar even met de deur in huis vallen dat ik een eilandengek ben. Jan Mayen is een eiland ten noordoosten van IJsland in de Noordelijke ijszee. Heel bijzonder om op dit strand aan land te komen. Welkom geheten worden door de Noorse commandant van de basis (die je paspoort stempelt vanaf de motorkap van zijn landrover) draagt bij aan het bijzondere eilandgevoel. Niet alleen een historische plek in de (duistere) geschiedenis van de Nederlandse walvisvaart, maar qua natuur, overweldigend! Een strand met krijsende Noordse stormvogels, bezaaid met drijfhout en walvisbotten. Het ruige en vrijwel kale landschap, gedomineerd door donker lavazand is fenomenaal om in je op te nemen. Ik zal nog een aantal andere foto's plaatsen van dit bijzondere en redelijk onbereikbare eiland.

'1098213' door corriedewinter '1098213' door corriedewinter

UgandaRwenzori 

UgandaRwenzori 

Hike rond Bwindi...fo

corriedewinter

Je weet niet wat je ziet als je overnacht in de Gorilla Valley Lodge, die in het zuiden van het Bwindi Impenetrable Forest op een heuvel is gebouwd. Je logeert in prachtige huisjes met een eigen badkamer en douche. Vlak voor de huisjes begint het bos waar apen, vogels en heel soms gorilla’s heel dichtbij komen eten van de mango’s en het andere fruit wat daar groeit. Na een steile klim heb je een schitterend uitzicht vanaf het terras en eetzaal (foto), waar je een heerlijke maaltijd met zoveel mogelijk groenten uit eigen tuin op de helling krijgt, maar waar je ook bananenchips, popcorn en pinda’s bij je drankje vindt. Natuurlijk ga je hier een gorilla tracking doen naar een van de vijf gorillafamilies in het Bwindi Forest. Je bent er zo met een van de Landcruisers, hoewel de steile weg ernaartoe een uitdaging is. Mocht je niet naar de gorilla's gaan dan heb je toch kans om ze te zien op de hellingen achter de lodge. Wij genoten ook van een pittige wandeling naar en om het dorp Kanyamahene. Daar wonen o.a. de Batwa die hun leven in het bos moesten opgeven om de gorilla's meer ruimte te geven. Ze verdienen een bezoek, maar ga niet alleen, want de mensen zijn nog niet zo gewend aan blanke bezoekers en bovendien spreken ze slecht Engels. Francis, die bij de lodge werkt en in het dorp woont, begeleidde ons. Het bezoek, nu onder leiding van verschillende dorpshoofden, is iedere keer anders, afhankelijk van wat je wilt zien. Je kunt helpen met eten klaarmaken, sorghumbier proeven, de school of de kathedraal (echt waar) bezoeken of je wordt onthaald op een spontane dansvoorstelling van de dames van het dorp, die ontroerend mooi kunnen zingen. Hier zijn we op de terugweg van het dorp nadat we ook nog even hoog op de helling de oma van Francis hebben bezocht. De stok was zeker nodig; wat was dat steil! NB: Er staat bovenaan Rwenzori, ook een schitterend gebied, maar het gaat dus om Bwindi, dit is op de kaart goed aangegeven.

'1098622' door Dianadm '1098622' door Dianadm

GhanaAccra

GhanaAccra

Rokerij

Dianadm

Op het strand van Jamestown wordt de vis aan wal gebracht om vervolgens schoongemaakt en verder bewerkt te worden. Direct achter het strand vind je het thuis van de vissers, een wijkje met houten en golfplaten huisjes. Overal liggen visjes te drogen en in een hoek is een rokerij waar in grote tonnen de vis wordt gerookt. De tonnen zijn gevuld met licht vochtige houtkrullen, die brandend voor een enorme rookontwikkeling zorgen. Het ruikt hier naar vis, vuur en rook en na enkele minuten ruik je zelf ook zo. De geur gaat in je haar, kleding en poriën zitten. Gelukkig gebeurt het roken wel in de ‘frisse’ lucht.

7 Counties, meer dan 3000 km en 2 weken tijd, meer hadden we niet nodig om de hoogtepunten van de Wild Atlantic Way te ontdekken. We hadden er bewust voor gekozen om deze trip in het voorjaar te doen,... Lees meer

Java pur sangDenkend aan Java zie ik kabbelende beekjes door een tropisch paradijs vloeien.In het Nederlands word ik vanochtend welkom geheten door mevrouw Harnik. De kleindochter van de Nederlan... Lees meer