De top 5 engste plekken ter wereld. Durf jij? image

De top 5 engste plekken ter wereld. Durf jij?

Ik kan je vezekeren: zelfs roestvrije stalen zenuwen bieden geen weerstand aan deze vijf engste plekken!

Het Poppeneiland in Mexico-Stad is niet voor bangeriken (Foto: FlyingCrimsonPig, Flickr)

1. Het Poppeneiland, Mexico

Midden in de oude Xochimilco-buurt van Mexico-Stad ligt een eilandje waar ik pittige nachtmerries van zou krijgen. Isla de las Munecas, oftewel het Poppeneiland, wordt voornamelijk bewoond door ‘schattige’ popjes die onheilspellend aan de bomen hangen. Het verhaal gaat de ronde dat er ooit een lijk van een meisje in een nabijgelegen kanaal is gevonden. Vervolgens heeft een local, Julien Santa Barrera (die inmiddels overleden is), overal poppen opgehangen om de boze geesten weg te jagen.

2. De Deur naar de Hel, Turkmenistan

Deze verbazingwekkende krater ligt midden in de Karakum-woestijn in Turkmenistan. Locals hebben de plek omgedoopt tot de ‘deur naar de hel’, wat ik op zich wel kan begrijpen: het gapende gat van zeventig meter breed heeft de afgelopen veertig jaar onafgebroken in de fik gestaan.

De gigantische vuurkrater is het resultaat van een nogal onhandig ‘oepsie’-moment uit de jaren 70. Toen een groepje wetenschappers uit de Sovjet-Unie op zoek was naar olie, boorden ze per ongeluk een gat in een gigantische methaanbubbel. Het boorplatform stortte in en het gevaarlijke gas ontsnapte in de atmosfeer. De ‘briljante’ wetenschappers hebben het gas toen maar aangestoken, zodat het even snel ‘uit kon branden’ (dikke eyeroll).

Deze krater in Turkmenistan staat al bijna een halve eeuw in vuur en vlam (Foto: Reisreporter Bowral)

3. De Kruizenheuvel, Litouwen

De Kruizenheuvel in Litouwen is niet het meest gezellige plekje voor een picknick, vind ik. Maar ieder z’n ding. Al sinds de 14e eeuw laten mensen griezelige kruizen achter op de heuvel. Dat begon in de middeleeuwen als een symbolisch gebaar om de onafhankelijkheid van Litouwen te steunen. 

Later werden er weer nieuwe kruizen bijgezet om de overleden rebellen te herdenken. Tijdens de Sovjetbezetting werd de heuvel opnieuw een symbool van hoop, maar ook verdriet. Tegenwoordig staan er ongeveer 100.000 kruizen als stille getuigen.

4. Het Beelitz-Heilstätten Ziekenhuis, Duitsland

Het Beelitz-Heilstätten Ziekenhuis in Duitsland staat stijf van de spooky vibes. Dat is ook niet zo gek, als ik de geschiedenisboeken moet geloven. In de 19e en 20e eeuw was het ziekenhuis een sanatorium voor tuberculosepatiënten. Ook werden er tijdens de Eerste Wereldoorlog slachtoffers van mosterdgas en machinegeweren opgevangen. Zelfs ene Adolf Hitler heeft een tijdje op de zaal gelegen.

Het ziekenhuis diende tijdens de Tweede Wereldoorlog nog als een behandelingscentrum voor nazi's. Na de val van de Berlijnse muur werd het gebouw uiteindelijk afgedankt, en de zalen liggen er nu angstvallig verlaten bij.


Aokigahara in Japan is geen doorsnee natuurgebied (Foto: Guilhem Vellut, Wikimedia Commons)

5. Het zelfmoordbos, Japan

Je hebt er misschien al een keertje van gehoord: het Aokigahara-bos in Japan, beter bekend als het zelfmoordbos. Het befaamde woud ligt aan de voet van Fuji-berg en heeft een wereldwijde reputatie vanwege de vele zelfmoordpogingen.

Het bos werd vroeger al geassocieerd met boze geesten uit de Japanse mythologie, maar er is een tweede oorzaak voor de naargeestige sfeer. De bomen staan hier zó dicht op elkaar dat bezoekers er geregeld verdwalen. Het is daarom aannemelijk dat niet alle mensen die hier gevonden worden ook daadwerkelijk een einde aan hun leven wilden maken.

Ken jij nog andere spookachtige spots die ik in mijn lijstje hebben overgeslagen? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!