Ook zo onhandig met fooi geven? 5 tips voor tips image

Ook zo onhandig met fooi geven? 5 tips voor tips

Hoe hoort het nou eigenlijk? Is vijf procent voldoende? Of tien? Of toch maar gewoon naar boven afronden? Dit zijn wat ons betreft alle do’s and don’ts van het fooi geven in Europa.


Komt het wel eens voor dat jij je geen raad weet met fooi geven? (Foto: Martin, Unsplash)

In de VS is een fooi van 15 tot 20 procent de normaalste zaak van de wereld. Vaak staat de fooi zelfs al vermeld op de bon. Maar in Nederland – en andere Europese landen – is fooi geven minder aan de orde. Het zit simpelweg niet écht in onze cultuur. Dat heeft te maken met het feit dat horecapersoneel in Europa een regulier (minimum)salaris ontvangt en voor zijn inkomen dus niet direct afhankelijk is van fooien. Maar dat wilt niet zeggen dat een kleine beloning niet wordt gewaardeerd. Met deze vijf fooiregels sla je de plank niet mis in Europa.

1. Durf géén fooi te geven

Om eerlijk te zijn ligt er voor ons nogal een sociale druk op fooi geven. Zelfs als de service niet naar wens was, voelt het geven van een fooi aan als een verplichting. Hier zouden we met z’n allen vanaf moeten. Want het is volkomen acceptabel om géén fooi te geven. Nogmaals, horecapersoneel is voor zijn inkomen níét direct van jouw fooi afhankelijk. En bovendien: wij krijgen toch ook geen schouderklopje als we iets verknallen op werk?

2. Geef het standaardbedrag aan fooi

Waar je ook bent in Europa geldt: bij twijfel, geef 10 procent. 10 procent wordt doorgaans als eerlijk of zelfs genereus ervaren. Met dit percentage zal je de plank dus nooit lelijk mis slaan. In landen als Spanje en Duitsland is het zelfs gebruikelijk om ‘slechts’ 5 procent fooi te geven. 

3. Kijk of de fooi al inbegrepen is

Hoewel het in Nederland zelden voorkomt, is het in Frankrijk bijvoorbeeld gebruikelijk om de fooi in te begrijpen. Alleen als er service non compris staat, is een klein extraatje op z’n plaats. Wees dus altijd alert voor de kleine regeltjes onder- of bovenaan de bon.   

4. Geef fooi in cash

Nederland is zonder twijfel een pinkaartmaatschappij. Als het effe kan, gaat zelfs bijna niemand meer de straat op met cashgeld. Toch is het aan te raden om je fooi in munt- of briefgeld te betalen. Oók als je met je pin- of creditkaart betaalt. Immers, als je je fooi optelt bij het totaalbedrag en afrekent met je kaart is er geen garantie dat de fooi ook daadwerkelijk bij de juiste persoon terechtkomt. 

5. Geef je fooi direct aan de medewerker

Het is typisch Nederlands om op te staan en geld achter te laten op de tafel, vóór de medewerker terugkeert. Maar het is wel zo netjes om het verschuldigde bedrag en de fooi direct aan een medewerker te overhandigen. Niet alleen ter verificatie dat het bedrag wel klopt, maar ook als blijk van waardering.