MarleenvM
Djembe
Bij een bezoek aan Gambia mag een bezoek aan Paradise beach niet ontbreken.Op dit Bounty strand vergeet je al je zorgen en kan je hier zonnebaden op het parelwitte strand, lekker langs de branding lopen terwijl de golven suizen en de palmen wuiven met op de achtergrond deze jongens die heerlijk konden djembe spelen.
Model in de dop
Een tafereeltje wat ik tegenkwam op mijn rondreis door de provincie Yunnan. Ze was tijdens het nemen van deze foto zo met zichzelf in de weer dat ze niets door had. Tot het moment dat ze me ontdekte en zag dat ik aan het fotograferen was. Voor haar een redenen om als een waar topmodel op 'haar' Honda te gaan zitten. Wie weet wil ze wel coureur worden.
Lake Abraham in de...
Het is vroeg in de ochtend, rond 6 uur. Het nachtelijke donker wordt langzaam vervangen door het ochtendlicht, het blauwe uurtje door de warme kleuren van de zonsopgang. Bij Lake Abraham heb ik ook nog eens het geluk dat de zon begin augustus precies in de V-vorm van de bergen omhoog komt. En met de de wolken die mooi mee kleuren, ben ik op dat moment de gelukkigste mens op aarde. Wat is dat prachtig! Op de uitloper in het meer zie je een klein figuurtje staan, die laat zien hoe indrukwekkend en imposant het Canadese landschap in de Rocky Mountains is.
Een oude Azeri
Deze oude baas zag ik op een bankje in een park in de stad Sheki. Hij was heel vrolijk, maar vermoedelijk kwam dat ook door de drank.... Hij nodigde mij en mijn reisgenoot uit voor een kop thee. Helaas konden we geen woord met hem wisselen.
Station Guillemins
Een dagje luik of een weekend geeft veel vertier en is een mooie dichtbij bestemming. Het heeft veel kronkelstraatjes, oude gebouwen, kathedralen, nostalgische huisjes en een prachtige markt waar het bruist van gezelligheid, omringt met barokke huizen uit de 16e eeuw. Op zondag is er de Zondagsmarkt La Batte aan de kade van de Maas. Met maar liefst 500 kramen is het een en al gezelligheid. Uren kun je snuffelen tussen boeken, platen, sierraden, enz.. Breng zeker een bezoek aan deze markt die om 8.00 uur start en eindigt rond 14.00 uur. Vergeet dan niet een overheerlijke Luikse wafel te nuttigen. niet. En natuurlijk moet je even een kijkje gaan nemen in het Station Guillemins, ontworpen door de beroemde Catalaanse architect Santiago Calatrava. Een mooie staaltje kunst.
Even uitrusten
Een aantal jongens is aan het wachten, op het Baliem festival. gedurende de dag zijn er diverse demonstraties in oorlogsvoering, zoals dat tussen de diverse stammen gebeurde. Tussendoor kunnen ze lekker uitrusten en chillen met vrienden!! Het festival word begin Augustus gehouden in het dorp Wosilimo of Muliama net buiten Wamena en is niet alleen een bezienswaardigheid voor het handje vol buitenlandse toeristen, vele lokale mensen (die niet meedoen) staan ook langs de hekken dit te aanschouwen. Aangezien er ook vele stammen komen, die ver buiten de vallei leven.
Havik - scherpe blik
Het was me nog nooit gelukt om een havik op de foto te krijgen, laat staan goed op de foto te krijgen. Vanuit een hut is het er toch nog van gekomen. De houding van de havik en zijn scherpe blik maken dit voor mij een hele mooie rover.
Mooi Schotland
Afgelopen herfst verbleven we een weekje in de Schotse Hooglanden. Iedere ochtend, op weg naar de bakker in Fort Augustus, reden we langs dit mooie meertje. Afgelegen en stil. Iedere ochtend weer stopten we even om te genieten van dit prachtige uitzicht, zo mooi...
Gelovige in het Azewa
De week voor het Ethiopische Pasen is een week vol devotie. Overal zie je biddende mensen bij de vele kerken en kloosters. Deze man trof ik aan in het Azewa Mariam klooster op een schiereiland in het Tanameer. In het Tanameer zijn eeuwenoude kloosters te bezoeken, die op eilandjes gebouwd zijn en waar de monniken een geïsoleerd bestaan leiden. Vaak zijn er opleidingen voor jonge monniken aan verbonden. In het noordelijke deel van het land wonen veel orthodoxe christenen van de Ethiopisch Orthodoxe Kerk. Dit is een stroming in het christendom die zich eeuwenlang zelf heeft ontwikkeld met invloeden vanuit het Jodendom, zoals besnijdenis van jongens. De orthodoxen vasten regelmatig. Standaard is woensdag en vrijdag, een aantal weken voor Pasen en verder hangt het ervan af hoe streng gelovig men is. De meest fanatieke aanhangers onthouden zich meer dan de helft van het jaar van alle dierlijke producten en eten en drinken voor het begin van de middag. De dag voor Pasen kopen de meeste mensen een geit om 1e Paasdag te eten met de hele familie. Er is dan ook een levendige geitenhandel op Paaszaterdag, ook gewoon langs de wegen. De Ethiopisch orthodoxe kerk hanteert de Juliaanse kalender, waardoor de christelijke feestdagen daar op een andere datum vallen dan bij ons.
Besparen bij Johnny
' Span jij de ezels even voor de kar, wil je, we gaan naar Johnny' ' Wat zouden we daar dan moeten? Het is nog altijd 75 km verder op' ' Ik hoorde dat hij geweldige aanbiedingen heeft. Zo moet de cola enorm afgeprijsd zijn' ' Prima, dan gaan we er heen' . ' Ik heb toch altijd een vreemd gevoel bij Johnny. Beste man hoor, maar ik krijg altijd het idee bij hem dat hij iets vergeten is'.
Drinkend luipaard in.
Deze foto is genomen in Sabi Sands GR. Dit privé park staat in open verbinding met het Krugerpark. Dieren kunnen vrij migreren tussen de twee parken. In Sabi Sands mag je in tegenstelling tot het Krugerpark niet zelf rijden. Je gaat met andere gasten van je lodge op game drive in open safarivoertuigen. Deze voertuigen mogen in Sabi Sands va het pad af als er wat bijzonders te zien is. Gezegd moet worden is dat dat vaak het geval is. De gidsen kennen het gebied en de dieren zeer goed. Sabi Sands is vooral bekend door de grote kans dat je een luipaard ziet. Hoewel de kans om een luipaard te zien hier groter is dan waar ook blijft elke ontmoeting met deze krachtige en toch wat mysterieuze dieren voor mij bijzonder. Het luipaard van de foto zagen we net na zonsopkomst lopen. Op zich al geweldig. Op een gegeven moment had de gids door dat ze ging drinken. Snel parkeerde hij de auto aan de andere kant van het plasje. Hierdoor konden we deze foto nemen. Een luipaard zien is bijzonder. Voor een drinkend luipaard heb je nog meer geluk nodig. Als je dan ook nog precies goed staat om een frontale foto te kunnen maken kan je dag niet meer stuk. Echt een topmoment in onze reis.
Lekker visje
Hebbes! Die vis is van mij, denkt deze 'Steller's Sea Eagle'. Als je in de wintermaanden naar het plaatsje Rausu gaat, is de kans zeer groot dat je deze en andere arenden tegenkomt. Rausu ligt in het uiterste noordoosten van het eiland Hokkaido. Kleed je wel goed aan, want het is er stervenskoud ...
Goat on the edge...Ta
Dit geitje genoot van het uitzicht over zijn turf, de rode Tatacoa "woestijn". Beneden in het dalletje liepen nog een aantal soortgenoten van hem. Een bijzonder landschap op een uurtje vliegen en 2 uur rijden ten zuiden van Bogota.
Duikvlucht
Dit is de eerste en mogelijk de laatste keer in mijn Reisreporterleven dat ik een zwartwitfoto plaats. Eigenlijk houd ik niet zo van zw/w-foto’s, maar bij deze foto kon ik niet anders … Het tegenlicht was zo fel dat er nog maar heel weinig kleur in de foto zat. Vandaar … Wat je hier ziet is een duik van een van de ‘landdivers’ op het eiland Pentecost in Vanuatu. In de maanden april, mei en juni wordt op elke zaterdag een soort van competitie gehouden welk dorp dat jaar de beste ‘landdivers’ heeft. De stoere mannen duiken onder luid gejoel en gezang van de dorpsgenoten van een tien meter hoge zelfgefrabiceerde bamboetoren naar beneden. Heeft de moderne bungiejumper een stuk rekbaar elastiek om zijn enkels, de mannen van Pentecost moeten het doen met beduidend minder elastische lianen! Het doel is dat ze met hun hoofd de grond ‘zachtjes’ aantikken. Mocht je ooit naar Vanuatu gaan (ik zeg: onmiddellijk doen!), zorg dan dat je er bent in de periode van de ‘landdivers’. Dit is een spektakel dat je niet snel zult vergeten …
Braak
De jongen van de Koningspinguïn zijn niet zo donzig en mooi als die van de Keizerspinguïn, toch ik was wat blij om een paar kuikens te zien. Meestal verscholen tussen de huidplooi van de volwassenen, maar af ten toe kwamen ze voorschijn om wat te eten.
Kroegpraat
Met een huurauto rijden we Cuba rond. Het is een speciale ervaring om over de brede snelweg te rijden, zonder belijning en met de nodige kuilen in de weg. We passeren fietsers, paard en wagens en soms zelfs een wandelaar. Je weg zoeken is ook niet zo eenvoudig, want bewegwijzering ontbreekt veelal. Op elke hoek van een straat staan mensen te wachten en zij willen graag een lift naar hun werk of om boodschappen te gaan doen. De eigen bevolking heeft zo weinig auto's in bezit dat er een cultuur is ontstaan om altijd lifters mee te nemen, ook al is het in een laadbak van een vrachtwagen. Wij passen ons bij dit gebruik aan en nemen menig lifter mee. Alleen op het verzoek om ook een levend varken mee te nemen, zeggen we nadrukkelijk NEE. Trinidad is een prachtig historisch stadje en vooral aan het einde van de middag hangt hier een heerlijk sfeertje, versterkt door een mooi avondlicht, waardoor de gekleurde huizen iets heel warms uitstralen. Bij de bar La Luna treffen we deze twee mannen die na het werk even wat ontspanning zoeken en met elkaar staan te kletsen. Een grappig gezicht dat de ene man op zijn paard naar de bar komt, met de sporen nog aan zijn laarzen......
Er even langs kijken
Op welke plek je ook in Tibet bent, er is altijd wel een mooi uitzicht in de buurt te vinden. Vanaf de kloosters, vaak hoog gelegen, heb je de mooiste uitzichten om van te genieten. Zo hoog bij de toppen, het geeft een heel apart gevoel, de weidsheid, de ruimte, je moet het zien om het echt te ervaren. Ik krijg er in ieder geval geen genoeg van.
Gouden berk
Het is niet altijd goud dat er blinkt. Tijdens de wintersport in maart heb je soms dat door de warme fóhnwind de witte zuidhellingen verdwijnen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Het enige wat dan overblijft is een dor landschap, maar met het gouden ochtendlicht heeft ook dat landschap iets magisch, zeker met een eenzame berk op de top van een heuvel die met zijn kale takken naar de hemel reikt. Het verdwijnen van de sneeuw op de hellingen is tegenwoordig geen groot probleem meer. Door de moderne techniek kunnen dag en nacht sneeuwkanonnen ingezet worden waarmee kunstmatige sneeuw gemaakt kan worden. Op deze manier kunnen de wintersporters alsnog lekker skiën en snowboarden. Wel blijft het een raar gezicht om de witte strepen van de skipistes op de verder bruingroene helling te zien.