MarleenvM
Nieuwsgierige...Puffe
Hier een up close plaatje van de Pufferfish of kogelvis. Deze vis liet zich niet afschrikken door mijn camera en leek hem zelfs interessant te vinden. Bij gevaar blazen deze vissen zich op en worden ze het bekende balletje met stekels. Jullie hebben ze misschien wel eens gedroogd zien hangen in de souvenier winkels op de Griekse eilanden. Heel zonde natuurlijk want het zijn leuke vissen die niet gevangen zouden moeten worden om als souvenier te dienen.
Eenzame surfer
Dit is mijn favoriete foto van mijn bezoek aan IJmuiden. Hoewel de foto zwart/wit lijkt, is het wel degelijk een kleurenfoto. Ik heb hem 's middags om 14:21 uur genomen op het strand naast de pier. De lucht was nog even blauw als op mijn vorige foto maar de winterzon stond al zo laag dat er een sterk tegenlichteffect ontstond waardoor het beeld grijs kleurde. De opkomende zeemist deed de rest.
India Streetlive
Over straat lopen en goed om je heen kijken is in India een feest voor het oog. Soms zie je dan mensen die op de juiste plek zitten om geportretteerd te worden. Deze man stond voor zijn rickshaw en liet zich graag fotograferen. Hij had nog een van de weinige rickshaws die voort getrokken werd door een fiets. Op de achtergrond zie je nog de huif van de rickshaw.
Schuren
Een wrattenzwijn staat volgens mij in de top vijf van lelijke dieren in Afrika. Maar ik vind ze eigenlijk alleen maar koddig. Dit zwijn zat vol overgave zijn billen te schuren op een boomstam. Na een modderbadje is dat wel een vorm van ultiem genot voor het zwijn. De foto heb ik genomen in het Marlothpark een park wat grenst aan het Krugerpark en waar de dieren vrij door de omgeving en tuinen scharrelen. Zo stuitte ik bij het ophangen van de was op een nieuwsgierig giraffe.
Waterval in zee
Vanuit Funchal kun je in een week tijd alle uithoeken van Madeira goed verkennen. Het eiland biedt vele mooie uitzichten, kliffen, baaien, kiezelstranden, leuke dorpjes, wandelroutes en lekker eten. Hier zijn we het kiezelstrand opgelopen bij Ponta do Sol. Met een kleine waterval. Ponta do Sol “Zonnepunt” ligt in het zuidwesten; een vredig en mooi dorp aan zee en de zonnigste plaats op het eiland, waar u kunt genieten van een uitstekend keienstrand en mooie zonsondergangen. Net voor de kust van Ponta do Sol kunnen duikers het wrak van de Bowbelle bezoeken, een baggerboot die ooit opereerde op de Londense riveer de Theems. Dit is de beruchte boot die in aanvaring kwam met de Marchioness in 1989. Daarna werd hij verkocht aan een bedrijf in Madeira waar hij tijdens een storm zonk voor de kust en nu maken duikscholen uitstappen naar dit gebied. De belangrijkste landbouwproducten hier zijn suikerriet, banaan en wijnproductie. Historisch werd het suikerriet bewerkt door slaven die eigendom waren van een Vlaamse heer João Esmeraldo, een intieme vriend van niemand minder dan Christopher Colombus. (info van website Madeira-live.com/nl)
Bizarre gebruiken
In diverse landen heb je gebruiken waarbij je afvraagt: 'hoe is het mogelijk dat dit bestaat?'. Zoals het aanbrengen van littekens in de huid wat in veel West-Afrikaanse landen gebeurt. Officieel is dit verboden, maar je ziet nog steeds veel mensen (vooral ook veel kinderen) met littekens rondlopen en dan in het bijzonder de etnische minderheden zoals de Fon, Fulani, Somba en Holi. De oorsprong van dit gebruik gaat honderden jaren terug en is vooral uit praktisch oogpunt ontstaan. Zo kon je zien tot welke stam iemand behoorde. Heel handig in geval van oorlog, het was gelijk duidelijk wie de vijand was. Ook werd gedacht dat littekens geluk brachten en voor bescherming zorgden tegen kwade geesten. Dat was zeker het geval tijdens de slavernijperiode. Slavenhandelaren wilden alleen mensen zonder littekens omdat die gezonder zouden zijn. Op deze manier zijn velen aan de handelaren ontkomen. Tegenwoordig worden er naast littekens veel tatoeages aangebracht, puur ter verfraaiing. Bij deze vrouw uit Benin zijn de versierselen deels in haar huid gebrand. Decoratief dat wel, maar dat lijkt me nog pijnlijker dan met een naald of een mes.
Vroeg in de morgen
Het is nog vroeg wanneer we starten voor een weer intensieve rijdag door de Mongoolse natuur. We rijden elk ongeveer 50 km voor we het stuur aan elkaar overgeven. Het is zo goed opletten op de onverharde paden qua rijden en navigatie. En natuurlijk genieten van het bijzondere landschap dat hier mooi aangelicht wordt door de ochtendzon en allerlei kleuren tevoorschijn tovert
Avondmagie
Ik heb al aardig wat pleinen gezien, maar er kan er geen één tippen aan het Naqsh-e-Jahan in Isfahan. Het 'Plein van de Iman' is de meest magische plek van de stad. Overdag kun je er ronddwalen in de prachtige gebouwen die rond het plein staan: de Masjid-i-Sjah en Sjeik-Lutfullah-moskee, het Ali Qapo paleis of de Qeisarieh-bazaar, dat zich onder de bogen bevindt. Tegen de avond komen de families en groepen vrienden. Kinderen spetteren rond in het grote bassin en op de gazons worden grote kleden uitgerold waarop samen de maaltijd wordt genuttigd. Maar het mooiste moment van de dag is als het donker wordt en de gebouwen in het licht worden gezet. Voor het betere duizend-en-één-nacht-gevoel.
Op de markt
India en zijn markten. Een spektakel op zich. De kleuren , de geuren en de hectiek. Je moet tegen wat drukte kunnen, maar dan is het echt genieten. Wat gebeurt er daar veel om je heen. Je komt vaak ogen en oren te kort. De markt is ook onder de bevolking zelf een plek waar men graag zijn of haar inkopen doet. De marktkooplui zitten soms in de kleinste hokjes, op karren en zelfs op de grond. Voor iedereen is er wel een plekje.
Killing Fields
Twee keer per jaar vindt de jaarlijkse trek of 'great migration’ plaats. Een waar spektakel waarbij 1.2 miljoen gnoes en honderdduizenden zebra's en gazellen op drift raken in hun zoektocht naar vers gras. Vooral de ‘crossing’ bij de Mara-rivier is een indrukwekkend schouwspel en ik heb het geluk om daar het staartje van mee te maken. De achterhoede bestaat vaak uit oudere en zwakkere dieren en juist bij deze groep vallen de meeste slachtoffers. Door de sterke stroming, hoge steile wanden en krokodillen halen veel dieren de overkant niet en worden ze door het snelstromende water meegesleurd. Een natuurlijke selectie die zich elk jaar herhaalt. Het ‘slagveld’ is goed zichtbaar op een plek waar de rivier wat rustiger stroomt. Overal in het water drijven kadavers. Op dat moment komen de aaseters in actie en dat gebeurt volgens een bepaalde rangorde, eerst de gieren dan de maraboes. Hierbij is snelheid geboden, want de dode dieren zuigen zich vol water, waarna ze ontploffen en uiteenvallen in duizenden stukjes, om tenslotte te eindigen als voer voor de vissen.
Geel en oranje
Een van de plekken vol kleur in Kolkata is toch wel de flower markt. Een en al bedrijvigheid, maar zo fotogeniek en kleurrijk. Bezoek deze markt niet al te laat op de dag, maar in de ochtend. De bloemen zijn dan nog vers, veel handel en het is er dan ook nog niet zo smerig. Dit geldt helemaal op een regenachtige dag. Het is redelijk druk, maar toch kun je er nog wel fatsoenlijk lopen en fotograferen. Het oranje en het geel voeren de boventoon.
Even uitrusten
Vlak voor een hondensledetocht zijn de honden meestal niet te houden, zo graag willen ze weg. Deze twee makkers krulden nog even tegen elkaar aan, om warm te blijven in de dikke sneeuwbui. Toen het vertrek eenmaal naderde, waren ook zij heel druk en gebrand om te gaan! Probeer voor je sledetocht een bedrijf uit te zoeken dat goed met z'n honden omgaat. De honden bij het Malangen resort en die van Active Tromsø van Tore Albrigtsen worden goed verzorgd en hebben plezier in hun werk. Misschien wel iets duurder, maar het is wel fijn om te zien met welke genegenheid deze beesten worden verzorgd.
Geel
De 520 kilometer lange Oti River, die van Benin via Burkina Faso en Togo naar Ghana loopt, dankt haar naam (geel in Fulani) aan het fijne kalkhoudende slib (löss) dat ze meevoert. Löss is een vruchtbare leemsoort die lichtgeel of roodgeel van kleur is. Het slib is afkomstig van het Atakora gebergte in Benin waar de rivier ontspringt. Dit bezinkt niet meteen maar wordt met de stroom meegevoerd en tijdens droge tijd, als er minder water in de rivier staat, is de gele kleur nog intenser. Vanaf de Oti-bridge net over de grens in Ghana, heb je een mooi zicht op de rivier en de vrouwen die er water halen om de was te doen.
Karakteristieke pose
Op mijn jacht naar portretten let ik ook vaak op de houding van mensen. Het ir prachtig om mensen te observeren in allerlei situaties. Deze man viel mij op door de hand die zijn hoofd ondersteund en een soort pistoolgebaar maakt. Ik zou graag hebben geweten wat er in de man zijn hoofd omgaat, is ie aan het denken, aan het doezelen, aan het bidden? Hel=t leverde in ieder geval een mooi plaatje op van een karakteristieke pose!
De nieuwsgierige...ze
Tijdens een zeiltocht van twee weken rond de Galápagos eilanden gingen we minstens twee keer per dag met de zodiac aan land. En daar maakten we prachtige wandelingen en zagen we heel veel beesten van dichtbij. Op North Seymour was het al laat en waren we al weer op weg terug naar de zodiac toen we bij een prachtige rotspartij een groepje zeeleguanen spotten. Door het weinige licht was het lastig ze te fotograferen. Deze keek me wel erg nieuwsgierig aan.
Spitsbergen • Sor Spitsbergen NP
Spitsbergen • Sor Spitsbergen NP
Gletsjers, zoveel je.
Met een zeilboot rondom Spitsbergen geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Er zijn maximaal 32 passagiers aan boord. Twee keer per dag ga je met zodiacs aan land en maken twee groepen een andere wandeling. Je bent dus altijd met minder dan twintig mensen op plekken die verder volkomen verlaten zijn. Wat een bijzondere ervaring is dat. Op deze dag hadden we bergketens, rendieren, walrussen en walvissen gezien en voeren we aan het eind van de dag langs en naar deze uitgestrektheid van gletsjers. Deze foto (een panorama van 6 verschillende foto's) laat slechts een deel van de gletsjers zien. Het beste kan je de foto even openen.
Madeira
Wat heeft Madeira ons bijzonder verast! De wandelingen in de prachtige natuur langs de levadas en watervallen waren schitterend. Levadas is een open kanaalsysteem dat is ontwikkeld om water te verdelen van zware regenval en natte gebieden in het noorden van het eiland naar de drogere zonuitgedroogd regio’s van het zuiden. Madeira is zeer bergachtig, en de meeste Madeira levadas bieden gemakkelijke en ontspannen wandelingen aan door het prachtige landschap vol met laurier bossen , door tunnels en onder watervallen door. Genieten dus!
Achter het net vissen
Soms moet je een beetje geluk hebben… Op weg naar het steltdorp Ganvié steken we in onze pirogue het Nokoué-meer over. Overal om ons heen zien we vissers. Het is de droge tijd, het ideale seizoen om te vissen omdat het meer in deze tijd een stuk kleiner, minder diep en zilter is. Het water van het Nokoué-meer is brak en tijdens de regenperiode wordt het een stuk zoeter, hierdoor vindt er ieder jaar een explosieve groei van waterhyacinten plaats waardoor er veel minder ruimte is om de netten uit te gooien. Het is geen kunst om hier een nettenwerpende visser vanaf de zijkant te fotograferen, maar ik heb mijn zinnen gezet op een frontale foto, met de visser achter zijn net. Terwijl onze schipper tussen de vissersbootjes door manoeuvreert, zie ik vanuit mijn ooghoek het beeld wat ik voor ogen heb. Ik richt mijn camera, stel in en klik, een seconde later is het moment alweer voorbij. Wat je noemt een lucky shot!