Nederlandse Antillen image

Nederlandse Antillen


Reisgids

Nederlandse Antillen
Noord en Midden Amerika
Pimwestenberg

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederlandse Antillen-vakantie: je gratis reisgids

De Nederlandse Antillen gaan tegenwoordig officieel door als Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao (ABC-eilanden), Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten worden gekenmerkt door de échte Caribische vibe: parelwitte zandstranden, een kleurrijke, levendige onderwaterwereld, felblauwe zee en spectaculaire natuur in het achterland. Verreweg de grootste stad is Willemstad op Curaçao, waar je volledig aan je trekken komt voor een gezonde dosis cultuur.

Bezienswaardigheden op de Nederlandse Antillen

Curaçao is een van de mooiste eilanden van de Caraïben. Het is op Curaçao niet moeilijk om tot rust te komen en te genieten van de tropische warmte, maar er is ook ruimte voor natuur – voornamelijk aan de westkust van het eiland. Hoewel het allang geen goed bewaard geheim meer is, is het Christoffelpark wel degelijk het benoemen waard. Dit grootste nationale park van het eiland wordt geroemd om zijn grote variatie aan flora en fauna. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is de Christoffelberg (372 m).

Parelwitte zandstranden, felroze flamingo’s en een fonkelende zee – Bonaire is een vakantieparadijs. Het Nationaal Park Washington Slagbaai heeft een groot aandeel in dat heerlijke bounty imago. Je kunt hier heerlijk wandelen, snorkelen, duiken en kajakken. De onderwaterwereld van Bonaire is een reisdoel an sich. Zoutpier is een van de beste plekken om te duiken in Bonaire en iedere ochtend met schildpadden te snorkelen.

Aruba is een fantastische bestemming voor strandliefhebbers. Vrijwel alle zandstranden van Aruba liggen aan de westelijke en zuidelijke kant van het eiland. Baby Beach, een idyllisch strandje in het uiterste zuidoosten, is een van de beste plekken op Aruba om direct aan de kust te snorkelen. De ruige, rotsachtige oostkust stemt de natuurliefhebber gelukkig. In deze vulkanische wieg van Aruba ligt Nationaal Park Arikok, dat een vijfde van het eiland opslokt en nog het meest doet denken aan het Amerikaanse Wilde Westen. Cactussen zover het ook reikt en de rust is overweldigend.

Op en top tropische tinten vind je ook op Sint Maarten. Dawn Beach in het oosten is door het prachtige koraalrif voor de kust een paradijs voor snorkelaars en duikers. Maho Beach is wereldberoemd; het strand in het westen van Sint Maarten ligt direct onder de luchthaven, waardoor je de landende vliegtuigen bijna kunt aanraken vanaf je handdoek. Great Bay is een van de grootste stranden van Sint Maarten. Samen met Saba en Sint Eustatius behoort Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. Op Saba is Mount Scenery het meest bijzondere stukje natuurgeweld van de Nederlandse Antillen; de klim naar de top van de 887 meter hoge vulkaan gaat door een subtropisch regenwoud.

Wat zegt de community

(6)
Bekijk reviews >

1. Slaap in een tentje op Klein Curaçao

Als je Klein Curaçao op unieke wijze wil ervaren, blijf je er kamperen. Zodra de laatste toeristenboot is vertrokken ben je volledig op jezelf aangewezen.

2. Rijd het mooiste rondje over Aruba

Laat de toeristische westkust voor wat hij is en vertrek off road per mountainbike of jeep bij de vuurtoren California op het uiterste noordpunt van het eiland.

3. Duik in de beste riffen van Bonaire

Met een constante watertemperatuur van rond de 27 graden, zichtbaarheid tot 50 meter en volop beschermd koraal is Bonaire een fantastische duikplek.

Reisinspiratie

Van onze community

Hunter aan het wateroppervlak
Hunter aan het wateroppervlak
Bonaire Marine Park
RobHoekstra
Kleurend koraal
Kleurend koraal
Bonaire
Yvoto-Travel
Flying Blue
Flying Blue
Bonaire
Deerik

Praktisch

  • Check het actuele reisadvies voor de Nederlandse Antillen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van de Nederlandse Antillen dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

    Reizen en corona

    Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

  • Munteenheid: Antilliaanse Gulden (ANG), US Dollar (USD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

    25 januari – Betico Croes-dag (Aruba)
    Herdenking van de dag dat Gilberto François Croes wed geboren. Op Aruba wordt hij beschouwd als een held die een grote rol heeft gespeeld bij het feit dat Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden de Status Aparte verkreeg.

    Februari/maart–  Carnaval

    18 maart – Dag van Aruba
    Viering van de onafhankelijkheid van Aruba sinds 1986.

    April – Goede Vrijdag
    Herdenking van de dood van Jezus.

    April – Pasen

    April – Koningsdag

    1 mei – Dag van de Arbeid
    Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

    16 mei – Hemelvaartsdag
    De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.

    2 juli – Dag van de vlag (Curaçao)
    Viering dat de Eilandraad voor het eerst bijeen kwam op 2 juli 1951. Sinds 1984 is het een officiële feestdag.

    21 juli – Schoelcher Dag (St. Maarten)
    Herdenking van de afschaffing van de slavernij.

    6 september – Bonaire Dag
    Herdenking van de dag dat Bonaire werd ontdekt in 1499.

    10 oktober – Dag van Curaçao
    Herdenking van de dag dat Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd in 2010.

    11 november - Dag van de Vlag (Sint Maarten)

    16 november – Dag van de Vlag (St. Eustatius)

    1e vrijdag van december – Dag van de Vlag (Saba)
  • Nederlandse Antillen – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Nederlandse Antillen, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Nederlandse Antillen gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type AStekker type BStekker type F
  • Tijdsverschil: 5 uur vroeger
    De hoofdstad van Nederlandse Antillen is Willemstad.
    Het oppervlak van Nederlandse Antillen is 2x Nederland.
    De gesproken taal/talen: Nederlands, Papiamento.