Spitsbergen

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Pyramiden, een verlaten steenkoolmijnwerkers plaats

Spitsbergen


Onlangs was op de televisie een reportage van Floortje Dessing te zien over de verlaten spookstad Pyramiden. Wij waren daar in 2010:

Vanuit Longyearbyen kan ’s zomers een boeiende dagexcursie per MS Langøysund naar de voormalige Russische kolenmijnnederzetting Pyramiden en de Nordenskiöldgletsjer worden gemaakt. Deelnemers worden eerst bij de verschillende accommodaties opgehaald en naar de pier gebracht waar het schip ligt. De Langøysund heeft een verwarmde kajuit die plaats biedt aan maximaal 40 passagiers. Een enthousiaste gids geeft tijdens de hele tocht uitstekende informatie over het gebied waar je langs vaart. Hij vertelt over de geologie en over de avonturiers die hier naar bodemschatten kwamen zoeken. 

Eerst gaat het vanuit de Adventfjord naar het open, woelige water van de Isfjord. Aan de horizon zijn aan alle kanten bergen met gletsjers te zien. Door de zuivere lucht kun je heel ver kijken. De fjord wordt in noordelijke richting overgestoken. Bij Kapp Thordsen staat het oudste huis van Spitsbergen, het Svenskehuset uit 1872. Daarna vaart het schip de rustiger zijarm van het Billefjord in. Nu volgt een werkelijk wonderbaarlijk mooi traject langs woeste, kale bergen in fantastische kleuren en vormen. De horizontale aardlagen zijn duidelijk zichtbaar. Tijdens onze hele expeditiebootreis rondom de archipel heb ik geen vergelijkbaar landschap gezien! 

In de verte verschijnt de immense Nordenskiöldgletsjer waartegenover Pyramiden ligt. De natuur is daar vervuild door de voormalige kolenmijn met bijbehorende installaties. Op Spitsbergen bevinden de steenkoollagen zich hoog in de bergen, omdat de aardkorst hier verticaal omhoog gestuwd werd. 
Met een Russische gids loop je door een spookstad: een haven met kranen en spoorrails, een hospitaal, school, cultureel centrum, een plantsoen met een beeld van Lenin en opschriften in het Russisch. Na de val van de USSR was het snel gedaan met Pyramiden dat zwaar gesubsidieerd moest worden. Toch wonen er permanent nog 7 Russen, omdat Rusland het gebied (nog) niet wil opgeven. De ligging is fantastisch onder een piramidevormige berg met uitzicht op de reusachtige witte Nordenskiöldgletsjer aan de overzijde van de fjord.

Het schip vaart na het uitgebreide bezoek zo dicht mogelijk naar de machtige gletsjerwand. Hier wordt whisky met gletsjerijs geschonken en volgt een barbecuelunch. Op de terugvaart gaat het nog langs de vogelklip Diabas. Na 9-10 uur keert het schip terug in de haven van Longyearbyen.

Wij vonden Pyramiden de beste keus uit het pakket van mogelijkheden. Let er wel op dat deze excursie slechts op bepaalde dagen vertrekt. Het verdient aanbeveling om van te voren via het internet te boeken. Een goede lokale reisorganisatie is Spitsbergen Travel.