Spitsbergen: Europa's laatste witte vlek image
Lkoedam

Spitsbergen: Europa's laatste witte vlek

Spitsbergen is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russische mijnwerkers. Maar ook van magische natuur en surrealistische stilte.

De gletsjer in het Magdalenafjord in Spitsbergen. Foto: Pé Chan.
De gletsjer in het Magdalenafjord in Spitsbergen. Foto: Pé Chan. (© Columbus Travel 2015)


Spitsbergen (ook wel Svalbard genoemd) is een unieke groep eilanden halverwege de Noordpool en het vasteland van Noorwegen, waar het officieel deel van is. Op dit meest noordelijke permanent bewoonde gebied op aarde vind je ongerepte natuur, die rijker is dan je van zo’n klimaat zou verwachten. Het landschap bestaat uit massieve gletsjers en bergen. Verrassend genoeg is er ook de nodige archeologie, met merkwaardige culturele monumenten: begraafplaatsen, sporen van zeventiende-eeuwse walvisvaarders en de oude Sovjetmijnstad Barentsburg. Zeebenen zijn een vereiste: deze witte vlek op de kaart van Europa is alleen te verkennen per boot.  



Into the wild (en het noorderlicht)



De fjorden en gletsjers van Spitsbergen zijn een van de laatste wildernissen van Europa. Met een rubberboot laveer je tussen de zeehonden en walvissen en meer je aan om te wandelen door het ongerepte landschap, waar je onder andere ijsberen en poolvossen spot. Spitsbergen is door vele broedkolonies aan de kusten ook een paradijs voor bird nerds. Duizenden vogels bevolken de kliffen, waaronder alken, zeekoeten, stormvogels, papegaaiduikers en meeuwensoorten. De natuurpracht wordt in de winter nog eens opgeluisterd door het noorderlicht. Een magische ervaring, zeker in combinatie met de stilte en de complete duisternis waarin de archipel dan is gehuld.



Sovjet-Unie anno 1980



Een must-see is Barentsburg, een Russische kolenmijn. Het stadje is viezig, aftands, modderig en onrendabel, maar heeft een rare charme, alsof je in de Sovjet-Unie anno 1980 bent beland. Lenin staat er nog fier op een sokkel. Bezoek in ieder geval het hotel met een volledig houten bar, waar Armeense cognac te krijgen is, en speel een potje schaak met de locals. In Smeerenburg op Amsterdam-eiland en op Danskøya wacht een verrassing van een geheel andere orde: de overblijfselen van zeventiende-eeuwse Nederlandse walvisvaarders, waaronder blubberovens en graven.



James Bond-vrieskist



Het meest imposante bouwwerk van Spitsbergen staat evenwel sinds 2008 in de buurt van de hoofdstad Longyearbyen: de Svalbard Global Seed. Het gaat om een vrieskist van James Bond-achtige allure: maar liefst 400.000 zaden van planten van over de hele wereld. De zaden moeten het hier in een berg in de permafrost honderden, misschien duizenden jaren kunnen uithouden. In geval van crisis kan het archief de diversiteit van de flora op aarde garanderen. De Kluis kan alleen bezocht  worden met speciale toestemming van de Noorse regering.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)