Spitsbergen Artikelen & Blogs

Reisnieuws

IJsbeertoerisme bedreigd

Gepubliceerd: 24 dec 2010
1

Het Canadese stadje Churchill vormt al jaren dé basis voor ijsbeerbezichtigingen. Maar hoewel het 'ijsbeerspotten' in enorme toendrabuggies steeds populairder wordt onder toeristen, zal het steeds moelijker worden om de ijsberen in het wild tegen te komen.

Warmer klimaat

Vanwege het opwarmende klimaat komen de beren niet meer eind oktober, maar pas eind november naar de Hudsonbaai om op zeehonden te jagen. Hier jagen de ijsberen op zeehonden die uit de wakken komen om adem te halen. Omdat de baai op een later tijdstip dichtvriest, komen de ijsberen ook later. 'De jachtfase wordt korter, de hongerperiode langer', zei een WNF-woordvoerder.

Minder voedsel, minder nageslacht

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) meet sinds dertig jaar het gewicht en de nakomelingen van de ijsberen en constateert dat het gewicht met gemiddeld 20 % is verminderd. 'Als de moeder niet meer zo veel te eten heeft, krijgt ze niet meer zoveel eicellen', aldus WNF-deskundige Stefan Ziegler. Dit heeft tot gevolg dat er minder drielingen voorkomen dan voorheen het geval was.

Tussensoort

Een ander gevolg van de klimaatverandering is dat het door het smeltende ijs moeilijker wordt voor ijsberen om te paren met soortgenoten. Doordat ze in de zomer hun habitat moeten verlaten om te jagen, komen ze in contact met verwante soorten. Hierdoor ontstaan er 'tussensoorten' zoals de 'pizzly', een mix tussen de ijsbeer (polar bear) en de grizzlybeer. Deze vermenging van genen zorgt echter voor een vermindering van de genetische diversiteit en voor een dilemma voor de jonge pizzly's. De ijsbeer voedt zich namelijk met zeehonden, maar de grizzlybeer kan niet zwemmen.
Foto door: Mtas.reisreporter.nl
Hoofdbeeld door: Ehinderink.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Spitsbergen artikelen
Reportage
Spitsbergen: Europa's laatste witte vlek

03 dec 2015, Spitsbergen is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russische mijnwerkers. Maar ook van magische natuur en surrealistische stilte.

0
Reisnieuws
Noorwegen (Spitsbergen)

14 aug 2012, 'Out of space, out of time.' Deze onheilspellende woorden uit een gedicht van Edgar Allan Poe vatten Spitsbergen perfect samen. Het is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisv...

0
Reisnieuws
VIDEO: IJsbeer betrapt camera

03 jan 2011, Mocht je ooit op poolexpeditie gaan, houd er dan rekening mee dat ijsberen erg gesteld zijn op hun privacy. Voor je het weet maken ze je spullen kapot...

2

Reacties van bezoekers Reageer

Loesdidi

Door: Loesdidi • Geplaatst op

Heel, heel, heel erg dat we onze wereld zo kapot maken...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.